abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 3 mei 2016 @ 23:41:48 #26
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161912399
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 23:33 schreef detaris het volgende:
Als de Natres niet langer de reservebank is van de KL dan is het erger dan ik dacht. 8)7
Feitelijk is het nog erger... De reservebank is er net zo belabberd aan toe alleen kan dat op papier net iets makkelijker verbloemd worden.
pi_161922718
quote:
De vijand? Die moet je er zelf bij denken
Wie 18 jaar of ouder is, kan toetreden tot de nationale reserve. Maar door bezuinigingen hebben reservisten sinds juli vorig jaar nauwelijks kunnen oefenen.

De noodtoestand is uitgeroepen in Apeldoorn. Er is een IS-afsplitsing actief in de regio en bij een inval in Oeken, een dorp zo’n 20 kilometer verderop, heeft de politie onlangs wapens, explosieven en plattegronden van de stad aangetroffen. Sindsdien wordt rekening gehouden met een terreurdaad, en nu de jaarlijkse Lentedagen in aantocht zijn, wil burgemeester John Berends geen enkel risico nemen. Hij schakelt de hulp van het leger in.

Sergeant-majoor Alex van den Berkmortel (51) is de man die daarvoor moet zorgen. Hij staat in de wapenkamer op het terrein van de Generaal Majoor Kootkazerne in het Gelderse Stroe en telt de geweren. Aan het aantal wapens kan hij precies zien hoe groot de opkomst binnen zijn peloton vandaag is: 23 man. Niet slecht.

Kwart over 8 op zaterdagochtend
Buiten staan de leden van het derde peloton van de Echo Compagnie te kletsen en te roken. Het is kwart over 8 op zaterdagmorgen, en niemand lijkt zich erg druk te maken over de dreiging die de inwoners van Oeken en omgeving boven het hoofd hangt. Maar de opkomst van deze mannen en vrouwen is dan ook een oefening, de eerste van het jaar. En er is extra reden voor optimisme: de voorspelde regen is uitgebleven.

Militaire bijbaan
Er zijn in Nederland zo’n 5.500 mensen met een ‘militaire bijbaan’. 4.000 van hen zitten bij de Koninklijke Landmacht, zij hebben zich aangesloten bij de nationale reserve en zetten zich naast hun baan in de burgermaatschappij in voor vrede en veiligheid. In de praktijk betekent dat vooral veel oefenen, zodat zij altijd klaarstaan voor het geval zich een watersnood, bosbrand of andere ramp voltrekt.

Reservisten bij de landmacht kun je indelen in twee categorien, zegt luitenant Robert Witsen, verantwoordelijk voor de communicatie binnen het korps. De grootste groep, ongeveer 3.000 man, heeft militaire taken. Zij worden ingezet om strategische objecten te bewaken, de openbare orde te handhaven of te helpen bij calamiteiten. Hun achtergrond kan van alles zijn, zegt Witsen, van huisschilder tot directeur. „Deze mensen zijn ontzettend belangrijk voor het korps, het is de kurk waarop wij drijven.”

Ook vind je in deze categorie mensen die na hun diensttijd reservist zijn geworden. „Die missen de saamhorigheid.”

Daarnaast heb je de specialisten: juristen, medici, accountants en tolken. Zij hebben kennis in huis die de krijgsmacht niet of onvoldoende bezit. Als het nodig is ondersteunen ze de autoriteiten in Nederland, maar ze kunnen ook worden ingezet bij internationale vredesmissies. Vanwege hun specialisme krijgen zij meteen de rang van kapitein of majoor.

Jaarlijks beginnen zo’n 400 mensen aan de militaire opleiding, die tien werkdagen duurt. Wie het haalt, mag zich soldaat der tweede klasse noemen en krijgt meteen een contract voor vier jaar aangeboden. Lang niet iedereen maakt dat vol, zegt Witsen: „Je ziet dat mensen die een drukke baan nemen of kinderen krijgen, vaak afhaken.” Maar wie na vier jaar wl bijtekent, gaat meestal niet meer weg. „Dan weet je dat het kwartje gevallen is.”

Voor het eerst leidinggeven
Alex van den Berkmortel (51) is precies 30 jaar in dienst. Vandaag is een bijzondere dag: omdat de pelotonscommandant afwezig is, mag hij als zijn plaatsvervanger voor het eerst leiding geven. Hij kijkt op zijn horloge. Terwijl de manschappen materiaallijsten afwerken, roept Van den Berkmortel de groepscommandanten bij elkaar om het doel van de oefening toe te lichten: het betreden en beveiligen van een locatie in Kamp Nieuw Milligen.

Verderop in dat kamp is soldaat Marieke Warnaar (33) dan al zo’n twee uur bezig. Ze is samen met een paar anderen vooruitgestuurd om ‘de locatie in kaart te brengen’ en ‘zwakke plekken te identificeren’. Het is wel even omschakelen, zo’n oefening: „Ik ben in het dagelijks leven hr-manager, echt een kantoorbaan.” Het grootste verschil? „Het samenwerken. De burgermaatschappij is ontzettend op het individu gericht, hier draait alles om de groep.”

Het is een paar minuten over tien als drie legertrucks en twee Volkswagen Amaroks het terrein oprijden. De pick-up trucks zijn gloednieuw: het afgelopen jaar werden er in totaal zo’n 1.600 aan defensie geleverd. De reservisten zijn blij met de nieuwe voertuigen. Het is een van de eerste investeringen sinds de vele bezuinigingen de afgelopen jaren, en de Mercedes Benzen waarin ze hiervoor reden waren al ruim twintig jaar in gebruik.

Toch zitten de bezuinigingen veel reservisten dwars. Wegens overschrijding van het personeelsbudget heeft de landmacht de inzet van de reservisten vorig jaar ingeperkt, en hebben ze sinds juli nauwelijks kunnen oefenen. Momenteel staat er n opkomst in de maand gepland, terwijl dit er eerst twee of drie waren, zegt Alex van den Berkmortel. Zijn grootste zorg is de „inzetgereedheid” van de manschappen: „Hoe kan ik nieuwe mensen in de beperkte tijd die we hebben toch zover bijspijkeren dat ze verantwoord kunnen worden ingezet? We draaien, maar we draaien minimaal.”

Het inperken van de uren was volgens defensie een tijdelijke maatregel, die tot het einde van het jaar van kracht bleef. In 2016 zou het normale aantal uren weer worden gehaald. Om op een verantwoorde manier te worden ingezet, moeten per militair minimaal 121 uren worden gemaakt. Die norm zal in ieder geval worden gehaald, beloofde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vorige maand in een brief aan de Kamer.

Achter de vuilcontainer
„Alarm! Alarm! Alarm!” klinkt het even later over het terrein. Soldaten richten zich op als stokstaartjes, en wisselen hun baret razendsnel in voor een gevechtshelm. Marieke Warnaar laat een tentzeil uit haar handen vallen en neemt positie in achter een vuilcontainer. Turend door het vizier van haar geweer speurt ze naar de vijand. Die zal ze dit keer niet vinden: tijdens een meerdaagse oefening worden vaak figuranten of een oefenvijand ingezet, maar vandaag niet. Vandaag is de dreiging heleml fictief.
via NRC.nl
pi_161962820
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 23:33 schreef detaris het volgende:
Als de Natres niet langer de reservebank is van de KL dan is het erger dan ik dacht. 8)7
Maandag komt de natres op tv :+
pi_162147165
registreer om deze reclame te verbergen
Na in oktober het PO en in november het LO/Sporttest succesvol afgerond te hebben is op 1 april mn aanstelling een feit... Ik heb zelf contact gezocht (na een tip van een medeforumbezoeker) en ondertussen heb ik de data voor het halen van de PGU en de ARB binnen... 22 augustus te Assen...

Het hele gebeuren bij werving en selectie gaf me regelmatig grijze haren maar op het bureau algemene zaken van 30Natresbat heeft Defensie wel computers staan die het doen en medewerkers die weten waar ze mee bezig zijn... Langzaam aan begin ik er weer een beetje zin in te krijgen en groeit het vertrouwen weer...
pi_162356821
Er is weer een nieuwe November Romeo uit.
pi_162383285
Wie was er vandaag nog meer in Hardenberg?
pi_162384391
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 17:50 schreef Bouke-p het volgende:
Wie was er vandaag nog meer in Hardenberg?
*O*
Ging achter mij nog iemand om.
pi_162385548
*verkeerde topic*
pi_162385849
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 17:50 schreef Bouke-p het volgende:
Wie was er vandaag nog meer in Hardenberg?
Moi, in burger, dat wel.

D'r gingen er 2 om, eerst die deerne die plat ging liggen. En toen ik weg liep om de parkeerkaart ff bij te werken scheen er nog n te zijn gaan wankelen, zo'n lange.

[ Bericht 16% gewijzigd door Aapsoldaat op 21-05-2016 19:59:22 ]
pi_162387496
Ja ik zag ze gaan. Watjes :P

Ik (en nog een hoop anderen) hebben dus mooi een bon van 6 tientjes e pakken. Schijjbaar moest je betaald parkeren, maar ik heb nooit n bord gezien.
pi_162387512
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 18:43 schreef WWolfy het volgende:

[..]

*O*
Ging achter mij nog iemand om.
Jij bent beedigd vandaag?
pi_162388122
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 20:48 schreef Bouke-p het volgende:
Ja ik zag ze gaan. Watjes :P

Ik (en nog een hoop anderen) hebben dus mooi een bon van 6 tientjes e pakken. Schijjbaar moest je betaald parkeren, maar ik heb nooit n bord gezien.
Gelijk na het oversteken van de brug staat er een bord, bij de T-splitsing zeg maar. Ik parkeer ook altijd voor de brug, dat is gratis, maar wel max 2 uur. Dus dat was sowieso geen uitkomst geweest als je daar moest staan. Maatje van mij is ook bedigd, en er waren een hoop oud collega's/ vrienden daar. Gelukkig niet officieel uitgenodigd, anders stond ik er als enige blauwe smurf tussen. _O-
pi_162391944
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 20:49 schreef Bouke-p het volgende:

[..]

Jij bent beedigd vandaag?
Yep. Veel handjes schudden en stilstaan.
pi_162397705
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 23:10 schreef WWolfy het volgende:

[..]

Yep. Veel handjes schudden en stilstaan.
Ik vond t vrij vlot gaan eerlijk gezegd.

@aapsoldaat
Dat bord heb ik dus niet gezien. En dan waren er nog 2 die via een app betaald hadden maar wel een boete gekregen hadden.

Bij die ovvknr(oud natres) liep iemand rond met wel een heel indrukwekkend rijtje zelfgekocht blik...
pi_162397711
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 23:10 schreef WWolfy het volgende:

[..]

Yep. Veel handjes schudden en stilstaan.
Ow en gefeliciteerd!
pi_162398006
Bedankt!

Ik kan me voorstellen dat het echt eeuwig duurt wanneer er heel veel lui moeten worden bedigd. Ik kan zelf gewoon heel slecht tegen stil staan want ik ga me helemaal kapot vervelen, vooral wanneer er de nodige verhalen over het begin van hardenberg etc. wordt voorgedragen. Hoort er allemaal bij, maar het maakt het niet veel aangenamer.
pi_162406923
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 09:39 schreef Bouke-p het volgende:
Bij die ovvknr(oud natres) liep iemand rond met wel een heel indrukwekkend rijtje zelfgekocht blik...
Yep _O-
pi_162470347
Bevestiging en uitnodiging voor het halen van het de PGU zijn binnen.
Er is ook sprake van een defensiepas. Hiervoor krijg je een code thuis gestuurd en wordt er een foto tijdens de AMO gemaakt... Tot zover heel duidelijk maar dan komt het.

Daarvoor zou het kunnen zijn dat je al een Defensiepas hebt als je je PGU komt halen. Hoe moet ik dit zien? Wordt er rekening gehouden met mensen die overstappen binnen Defensie of kan het zijn dat ik al een Defensiepas zonder foto heb gekregen vantevoren of is... Alles mogelijk? :-)

Zijn er mensen die ervaringen rondom het bezoek van het KPU bedrijf willen/kunnen delen en hoe de Defensiepas werkt?

Bedankt alvast.
pi_162471872
Defensiepas kan pas gemaakt worden als er een foto is gemaakt.
  dinsdag 24 mei 2016 @ 20:30:58 #45
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_162471947
:)
pi_162472910
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 20:28 schreef Druid het volgende:
Defensiepas kan pas gemaakt worden als er een foto is gemaakt.
Dat was ook mijn gedachte maar na me een beetje ingelezen te hebben ben ik erachter gekomen dat boerenverstand niet altijd bruikbaar is bij vragen met betrekking tot de organisatie die Defensie heet.... :-)
Bedankt!
pi_162473430
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 19:33 schreef nkerkhof het volgende:
Bevestiging en uitnodiging voor het halen van het de PGU zijn binnen.
Er is ook sprake van een defensiepas. Hiervoor krijg je een code thuis gestuurd en wordt er een foto tijdens de AMO gemaakt... Tot zover heel duidelijk maar dan komt het.

Daarvoor zou het kunnen zijn dat je al een Defensiepas hebt als je je PGU komt halen. Hoe moet ik dit zien? Wordt er rekening gehouden met mensen die overstappen binnen Defensie of kan het zijn dat ik al een Defensiepas zonder foto heb gekregen vantevoren of is... Alles mogelijk? :-)

Zijn er mensen die ervaringen rondom het bezoek van het KPU bedrijf willen/kunnen delen en hoe de Defensiepas werkt?

Bedankt alvast.
Moet je tegenwoordig zelf naar het KPU?
W I E . L E E S T . D I T . B E R H A U P T ?
X O X O
pi_162473506
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 21:15 schreef BredeBroeder het volgende:

[..]

Moet je tegenwoordig zelf naar het KPU?
Reservisten wel.
  dinsdag 24 mei 2016 @ 21:50:52 #49
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_162474618
Probeer maar eens een pas aan te vragen in Den Haag. :')
Kastje, muur...
pi_162481865
Dat is overal hetzelfde. Of dan is de vent die de camera mag bedienen er niet of je afspraak is niet in de agenda gezet en zonder afspraak geen foto!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')