abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 29 april 2016 @ 12:13:15 #1
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161796632
registreer om deze reclame te verbergen
"Als de nood aan de man is, dan hebben we onze reservisten hard nodig." - Generaal Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten

ixecqv.jpg

Het Korps Nationale Reserve maakt sinds 1948 deel uit van de Nederlandse Koninklijke Landmacht als een onderdeel van het Commando Landstrijdkrachten en zet de tradities voort van de Vrijwillige Landstorm Korpsen die op 4 augustus 1914 zijn opgericht om de grote stroom vrijwilligers die zich meldden voor de mobilisatie te organiseren. Deze landstormkorpsen zijn tot 1940 actief geweest en vele vrijwilligers hiervan hebben deelgenomen aan de gevechten in de meidagen van 1940. De bezetter heeft deze organisatie na de capitulatie ontmanteld en opgeheven.

Natresmilitairen zijn reservisten. Zij volgen hun opleiding en verrichten hun diensten op basis van vrijwilligheid en ontvangen een financiŽle vergoeding voor de uren dat zij voor training of andere redenen actief in dienst zijn. Een reservist wordt aangesteld met een verplichting van 120 opleidings- en trainingsuren per jaar. Daarnaast moet hij of zij voldoen aan eisen van fysieke inzetbaarheid en conditie.

Het Korps Nationale Reserve wordt vooral ingezet voor bewaking- en beveiligingstaken en bij crisis- en rampenbestrijding. Daadwerkelijke inzet in Nederland heeft onder andere plaatsgevonden bij de bestrijding van de watersnood in 1995 en 2011, de veterinaire crises (MKZ en varkenspest), de vuurwerkramp in Enschede, het bezoek van President Bush in 2005, en de Nuclear Security Summit in 2014. Een andere aansprekende en langdurige inzet was in 2003, in de aanloop naar de Irakoorlog. Daarbij verleende het Korps enkele maanden, militaire bijstand aan het Amerikaanse leger dat grote hoeveelheden materieel via de Rotterdamse haven naar het oorlogsgebied verscheepte. Dit gebeurde in het kader van de zogenaamde Host Nation Support dat in het verleden een apart onderdeel van de Nationale Reserve was, bedoeld voor de logistieke ondersteuning van buitenlandse troepen en materieel verplaatsingen over Nederlands grondgebied. De commissie van onderzoek besluitvorming Irak, de zogeheten Commissie-Davids besteedt uitvoerig aandacht aan deze militaire inzet.

Vanwege het puur binnenlandse karakter van alle Natres-taken, de korte perioden van actieve dienst en de beperkte militaire basisopleiding worden natresmilitairen normaal gesproken niet naar het buitenland uitgezonden. Tijdens de SFIR-missies 3 t/m 5 is echter bij uitzondering een zeer beperkt aantal reservisten van het Korps Nationale Reserve naar Irak uitgezonden. Tijdens de missie in Afghanistan zijn ook weer natresmilitairen uitgezonden, ook toen geheel op vrijwillige basis.

2cy2vwx.jpg

10 Natresbataljon bestaande uit 6 compagnieŽn onder 43 Gemechaniseerde Brigade te Havelte en verantwoordelijk voor Noord en Oost Nederland
• Alfa + Bravo compagnie (Assen)
• Charlie compagnie (Wezep)
• Delta compagnie (Schaarsbergen)
• Echo compagnie (Stroe)
• Foxtrot compagnie (Enschede)

20 Natresbataljon bestaande uit 6 compagnieŽn onder 11 Luchtmobiele Brigade te Schaarsbergen en verantwoordelijk voor West en Midden Nederland
• Alfa + Delta compagnie (Den Haag)
• Bravo compagnie (Bergen)
• Charlie compagnie (Amsterdam)
• Echo + Foxtrot compagnie (Amersfoort)

30 Natresbataljon bestaande uit 5 compagnieŽn onder 13 Lichte Brigade te Oirschot en verantwoordelijk voor Zuid Nederland
• Alfa compagnie (Vlissingen)
• Bravo compagnie (Breda)
• Charlie compagnie (Oirschot)
• Delta compagnie (Brunssum)
• Echo compagnie (Vredepeel)

Natres militair worden? Meld je hier aan voor een voorlichting!
  vrijdag 29 april 2016 @ 12:20:07 #2
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161796801
quote:
15s.gif Op vrijdag 29 april 2016 12:09 schreef detaris het volgende:

[..]

Ik ben van mening dat:
- Reservisten en Beroeps niet in alle gevallen kunnen zelf bepalen of er een zwaarwegende reden is om niet op te komen dagen. En daar mag men best over worden aangesproken . Uiteraard niet door de naming and shaming. Kansloos gedrag.

En laten we eerlijk zijn, in een normaal bedrijf is dit geen issue want zowel de mannen als de leiding is professioneel genoeg.
Dat is dus ook mijn hele punt. Schijnbaar is dat bij de Natres op het hogere niveau niet het geval en wordt het probleem bij het voetvolk neergelegd.

quote:
- Ben ook van mening dat Defensie moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Met andere woorden voor reservisten: een duidelijke planning waar reservisten ook daadwerkelijk vanuit kunnen gaan aangezien ze vaak afspraken moeten maken met thuisfront/ werkgever.
Ja, en als jij dan je planning gemaakt hebt met bv een scriptie en defensie verandert (hoe verrassend :') ) de planning weer eens dan kan het niet het probleem worden van de pax zelf.
  vrijdag 29 april 2016 @ 12:24:57 #3
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_161796925
Zijn we het nu eens :')!!!!!
  vrijdag 29 april 2016 @ 20:41:01 #4
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161807636
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 12:24 schreef detaris het volgende:
Zijn we het nu eens :')!!!!!
Mwoah... :P
pi_161824407
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 12:20 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat is dus ook mijn hele punt. Schijnbaar is dat bij de Natres op het hogere niveau niet het geval en wordt het probleem bij het voetvolk neergelegd.
Het is niet iets wat ik herken bij mijn eenheid, daar is de volgorde van prioriteiten helder.
pi_161867107
Nounou wat een discussie! Voor de goede orde, in mn eigen groep gaat het er niet zo aan toe.

En het is niet aan een pc/cc om te bepalen wat een goede reden is om niet op te komen. Ja het gaat vaak om manschappen maar niet om 18 jarige vlerken zoals bij een reguliere eenheid. Als ik vind dat ik andere dingen te doen heb dan ha ik er vanuit dat mijn gpc en pc ervanuitgaan dat ik er goed over heb nagedacht.

Andersom ook trouwens, opkomsten gaan ook vaak zat op t laatste moment niet door. Mag ik die gemiste uren dan ook even factureren aan de hand van het uur tarief van mijn werkgever?
pi_161867194
registreer om deze reclame te verbergen
Oud-reservist: Soldaat niet goed voorbereid op ramp of aanslag

Jaap van Dijk stopt als reservist bij de Koninklijke Landmacht. Gedesillusioneerd klapt hij uit de school over hoe het eraan toegaat bij het Korps Nationale Reserve. De mensen die moeten bijspringen bij een ramp of aanslag, zijn zo slecht getraind, dat een groot deel dan niet kan worden ingezet.

Kansloos. Zo is de diensttijd van Jaap van Dijk (29) misschien het best samen te vatten. Kapotgemaakt door bezuinigingen, die ervoor zorgen dat hij ook na anderhalf jaar nog niet klaargestoomd is om bij te springen als het ťcht misgaat in Nederland. Terwijl dat precies is waar de 3000 mannen en vrouwen van de Nationale Reserve voor bedoeld zijn. Als er een ramp is, of een aanslag, dan kan hulp van de reserves in worden geroepen.

In theorie dan, ontdekt soldaat Van Dijk al snel. Want wordt er geoefend, in het holst van de nacht, en wil hij schieten, dan kan het niet: munitietekort. ,,Dan roep je dus, geen 'pang pang', maar 'pinda, pinda'. Daardoor mis je de adrenaline, die hoort bij het schieten. Als het ťcht nodig is om je wapen te gebruiken, kan je daar minder gemakkelijk mee omgaan.'' Tot zover een bekend probleem bij defensie.

Trainingsuren
Niet bekend is dat er de afgelopen jaren zů fors is bezuinigd op het aantal trainingsuren voor reservisten die in het leger dienen naast een gewone baan, dat een deel van de mannen en vrouwen helemaal niet inzetbaar is voor alle taken die ze moeten verrichten. ,,In 2015 begon het goed, we oefenden lekker. Maar halverwege 2015 stopte dat. Ik ben toen nog maar twee keer op oefening gegaan. Dat moet minimaal tien keer zijn.''

De consequenties zijn groot, als er in Nederland complexere klussen zijn die moeten worden geklaard, zoals het bewaken van gebouwen of het handhaven van de openbare orde. ,,Als je te weinig traint, ben je alleen geschikt om zandzakken te dragen. Of je wordt ingezet bij een bosbrand.''

Soldaat Van Dijk stapt naar zijn leidinggevende: hiervoor heeft hij niet getekend. 'Hou vol', krijgt hij te horen. 'In 2016 wordt het beter.' Van Dijk luistert, want hij heeft zijn eed op Fort Wierickerschans in zijn woonplaats Bodegraven niet voor niets afgelegd. ,,Ik wilde iets doen voor de maatschappij.'' Hij doorstond de selectie en belandde in een 'hele leuke groep': Delta Compagnie Den Haag. ,,De Natres is een onderdeel van je leven.''

Urenaantal
Zo'n compagnie bestaat uit 152 man en heeft 36.000 trainingsuren nodig om volledig inzetbaar te zijn. In 2016 zou het normale aantal uren weer gehaald worden, krijgt Van Dijk te horen. Maar begin dit jaar blijkt dat er weer wordt bezuinigd. De reservisten krijgen budget voor 12.500 trainingsuren. Omdat de compagnie waarin Van Dijk zit al verplichtingen aanging, wordt dat voor hen opgeschroefd naar 15.000.

Als Van Dijk dit hoort, is de maat vol. Hij wil niet langer dienen. ,,Ik vond dat ik het tegenover mezelf niet kon maken om te blijven. Als je zo kan bezuinigen op een onderdeel, waarom bestaat het dan? We mogen blij zijn als 30 procent van de 3000 reservisten goed getraind is. De Natres wordt niet serieus genomen. Complexere opdrachten zijn onuitvoerbaar geworden, zelfstandig opereren is onmogelijk.''

Van de militaire basisvaardigheden van reservisten zoals Jaap zijn een stuk of acht niet meer op peil, het beoogde niveau wordt niet gehaald. Zelfs de schietoefeningen zouden zijn uitgekleed. Bij de training mogen de reservisten een wapen dragen, maar ťcht geoefend zijn ze niet. Doordat de reservisten geen steun meer verlenen aan de luchtmobiele brigade, moeten ze daar meer zelf doen, waardoor die brigade ook trainingsuren mist.

In 2018 moet het beter worden. Maar dan, zo klinkt het in Den Haag, duurt het zeker een jaar voordat de schade wordt ingehaald. Van Dijk: ,,De spullen die je krijgt zijn perfect, de lessen ook. Alleen zijn het er veel te weinig. En als ik dan zie wat er in Brussel is gebeurd...'' Hij kan 't eigenlijk niet geloven. ,,Zo ga je toch niet met mensen om?''

Reactie Defensie:
quote:
'We voldoen aan de norm'
Een woordvoerder van Defensie erkent dat er forse bezuinigingen uit 2015 zijn, die ook de reservisten treffen. 'Pijnlijk', concludeert hij. Maar hij ontkent dat er daardoor een grote groep onvoldoende geoefende reservisten in Nederland huist. ,,Soms wordt het aantal oefenuren niet gehaald, omdat de reistijd bij het aantal oefenuren is inbegrepen. Het ene peloton is langer op weg naar de oefenlocatie dan het andere. Maar met het aantal uren dat nu beschikbaar is, kan gemiddeld genomen worden voldaan aan de norm voor minimale getraindheid.'' Dat betekent dat er volgens de woordvoerder wťl samengewerkt kan worden met een peloton van zo'n twintig tot veertig man, maar er niet geoefend wordt om in compagnieverband taken te verrichten. Hoe meer mensen, hoe meer communicatie en vaardigheden om samen te werken er moeten zijn. Taken zoals het beveiligen van een gebouw kunnen worden verricht, zegt de woordvoerder. ,,Het hangt er wel van af wat voor gebouw dat precies is. Ergens dit jaar moet er uiteindelijk geld bijkomen, maar we weten niet precies wanneer.''
Bron: AD.nl
  maandag 2 mei 2016 @ 11:19:37 #8
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_161867343
Dit is voor beroeps al jaren dagelijkse praktijk. :')
pi_161872508
"Soms wordt het aantal oefenuren niet gehaald, omdat de reistijd bij het aantal oefenuren is inbegrepen"
Dit is natuurlijk gewoon incorrect. Het zou prettig zijn als ze ten minste eerlijk waren over het feit dat we niet eens aan het minimaal aantal uren zitten dit jaar.
  maandag 2 mei 2016 @ 15:19:55 #10
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161879156
quote:
14s.gif Op maandag 2 mei 2016 15:19 schreef AchJa het volgende:

[..]

QFT!
Dat idd, vandaag weer ff bij mn oude pel langs geweest en wat een triestheid weer.
  maandag 2 mei 2016 @ 22:54:01 #12
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161886226
En verder zal me dit gejammer over de Natres mij echt aan mijn reet roesten.

Voordat we ons druk gaan maken over de reserve eerst het parate deel van de krijgsmacht (KL, KLU, KM en KMar) op de rails, daarna kijken we wel eens verder.
pi_161890398
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2016 22:54 schreef AchJa het volgende:
En verder zal me dit gejammer over de Natres mij echt aan mijn reet roesten.

Voordat we ons druk gaan maken over de reserve eerst het parate deel van de krijgsmacht (KL, KLU, KM en KMar) op de rails, daarna kijken we wel eens verder.
Klopt, voor mij is de natres gewoon een hobby. Er zijn echter een hoop mensen waarvoor het veel meer is... en een hoop natressers hebben een goede baan en weten precies waar ze herrie moeten schoppen.
  dinsdag 3 mei 2016 @ 08:41:54 #14
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_161890882
quote:
99s.gif Op maandag 2 mei 2016 11:12 schreef Awsom het volgende:
Oud-reservist: Soldaat niet goed voorbereid op ramp of aanslag
(...)
De Natres wordt niet serieus genomen.
(...)
Is dat nieuws?
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  dinsdag 3 mei 2016 @ 08:53:57 #15
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_161891009
quote:
10s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 08:41 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

Is dat nieuws?
_O- _O_
pi_161892761
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2016 22:54 schreef AchJa het volgende:
En verder zal me dit gejammer over de Natres mij echt aan mijn reet roesten.

Voordat we ons druk gaan maken over de reserve eerst het parate deel van de krijgsmacht (KL, KLU, KM en KMar) op de rails, daarna kijken we wel eens verder.
Nee, de reserve maakt net zo goed onderdeel uit van de krijgsmacht als de parate eenheden dat doen. Het is natuurlijk om te huilen dat er geeneens een normaal oefenprogramma af kan (want relatief gezien kost de natres natuurlijk geen drol). Jullie beroeps zouden deze situatie juist moeten omarmen (en een signaal afgeven) om aan te tonen hoe penibel de situatie bij de algehele krijgsmacht is, in plaats van te lachen om de situatie bij de natres.

quote:
10s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 08:41 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

Is dat nieuws?
conup.gif
  dinsdag 3 mei 2016 @ 11:49:07 #17
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161893462
quote:
99s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 11:12 schreef Awsom het volgende:

[..]

Nee, de reserve maakt net zo goed onderdeel uit van de krijgsmacht als de parate eenheden dat doen. Het is natuurlijk om te huilen dat er geeneens een normaal oefenprogramma af kan (want relatief gezien kost de natres natuurlijk geen drol). Jullie beroeps zouden deze situatie juist moeten omarmen (en een signaal afgeven) om aan te tonen hoe penibel de situatie bij de algehele krijgsmacht is, in plaats van te lachen om de situatie bij de natres.
Ik geloof niet dat ik er om lach. Ik ben wel van mening dat als er geld bijkomt dat eerst besteed wordt aan het parate deel wat al jaren te kampen heeft met dit soort problemen.

De reservebank optuigen zonder 1e elftal werkt natuurlijk niet.
  dinsdag 3 mei 2016 @ 12:22:25 #18
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_161894164
De Natres is toch voor een deel het gezicht naar buiten toe van Defensie (KL). We kunnen nu zelfs niet meer de schone schijn ophouden.

Wel triest voor de reservisten die er een hoop eigen tijd insteken.
pi_161908349
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 11:49 schreef AchJa het volgende:

[..]

De reservebank optuigen zonder 1e elftal werkt natuurlijk niet.
Maar zijn wij wel de reservebank?
  dinsdag 3 mei 2016 @ 22:33:15 #20
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161909768
quote:
99s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 22:07 schreef Awsom het volgende:

[..]

Maar zijn wij wel de reservebank?
NATRES... Nationale Reserve... Ja dus.

Dat er ondertussen een dusdanige scheefgroei is ontstaan en dat de norm geworden is vanwege oeverloos bezuinigen is een tweede.
pi_161911032
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 22:33 schreef AchJa het volgende:

[..]

NATRES... Nationale Reserve... Ja dus.

Een naam is ook maar een naam. Ik doelde meer op het takenpakket en dergelijke.
  dinsdag 3 mei 2016 @ 23:01:17 #22
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161911237
quote:
99s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 22:56 schreef Awsom het volgende:

[..]

Een naam is ook maar een naam. Ik doelde meer op het takenpakket en dergelijke.
Daarom heb ik het ook over scheefgroei.
pi_161911621
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 23:01 schreef AchJa het volgende:

[..]

Daarom heb ik het ook over scheefgroei.
Je zegt dus dat we bedoelt zijn als reservebank, maar dat we dat door gemaakte keuzes en bezuinigingen in de afgelopen jaren momenteel niet zijn, correct?
  dinsdag 3 mei 2016 @ 23:18:52 #24
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_161911802
quote:
99s.gif Op dinsdag 3 mei 2016 23:12 schreef Awsom het volgende:

[..]

We zijn momenteel dus niet de reserve bank, maar wel bedoelt als reservebank, als ik je goed begrijp?
De natres wordt op papier belangrijker gemaakt dan hun feitelijke taakstelling. En dat komt omdat lekker goedkoop.

Terwijl dat de discussie helemaal niet moet zijn.

Een goed uitgerust beroepsleger aangevuld met een reservecomponent. Budget zou helemaal geen issue moeten zijn. Maar daar wordt mij de laatste tijd een beetje teveel op gehamerd, op dat goedkope.
  dinsdag 3 mei 2016 @ 23:33:34 #25
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_161912189
Als de Natres niet langer de reservebank is van de KL dan is het erger dan ik dacht. 8)7
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')