abonnement Unibet Coolblue
pi_161475484
Het proberen waard Manke. Ik wil ook bubbels
'Please don't sit on my imaginaire friend'
pi_161475728
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 20:51 schreef camaron het volgende:
Het proberen waard Manke. Ik wil ook bubbels
bij mijn bug zag ik idd pas bubbels verschijnen toen ik genber van de biowinkel gebruikte ipv die van AH, maar dat kan toeval zijn.
Je moet volgens mij altijd een beetje voorzichtig zijn met teksten uit de usa, daar gaan ze toch anders met etenswaren en drinkwater om dan wij.
pi_161475857
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 20:58 schreef computergirl het volgende:

[..]

bij mijn bug zag ik idd pas bubbels verschijnen toen ik genber van de biowinkel gebruikte ipv die van AH, maar dat kan toeval zijn.
Je moet volgens mij altijd een beetje voorzichtig zijn met teksten uit de usa, daar gaan ze toch anders met etenswaren en drinkwater om dan wij.
Alles wat plantaardig is wordt eerst compleet gesteriliseerd voor het de VS in mag.
pi_161475972
quote:
3s.gif Op zaterdag 16 april 2016 21:02 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Alles wat plantaardig is wordt eerst compleet gesteriliseerd voor het de VS in mag.
zo'n idee had ik al, maar wij doen toch niet zo spastisch? :@
pi_161476000
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 21:04 schreef computergirl het volgende:

[..]

zo'n idee had ik al, maar wij doen toch niet zo spastisch? :@
Klopt. Gisten zitten wel aan de buitenkant dus was niet te enthousiast.
pi_161477319
Dit wilde ik ook eens gaan proberen, op het idee gebracht door een artikel in de vorige Allerhande en een aflevering van Van Boven. Trappelend om van start te gaan, heb ik afgelopen week een kool gekocht. Maar nu blijkt dat ik helemaal geen grote pot heb :( Maar misschien heb ik iets anders bruikbaars? Hoeveel liter moet de pot zijn, wil je één kool erin kwijt kunnen, denken jullie? Ik heb nog wel een vaas, maar zo groot is die niet.
Somebody that I used to know
  zaterdag 16 april 2016 @ 21:58:33 #107
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_161477771
Dan doe je toch lekker een halve kool? Of twee potten? Of vier.
pi_161477836
De eerste keer ging de zuurkool hier in een emmertje.
Professioneel gifmenger.
pi_161479613
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 22:00 schreef Buurpoes het volgende:
De eerste keer ging de zuurkool hier in een emmertje.
Heb ik ook niet :@
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 21:58 schreef RobinOok het volgende:
Dan doe je toch lekker een halve kool? Of twee potten? Of vier.
Denk dat ik de muesli dan maar uit mijn (enige) weckpot ga halen...
Somebody that I used to know
  zondag 17 april 2016 @ 02:08:56 #110
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_161483617
Heb je niet nog een opbergbox staan?
Die worden ook vaak gebruikt:


Of wat buurpoes zegt, een emmertje.
pi_161486727
Gingerbeer is donker vanwege de kokosbloesemsuiker. Maar al wel bubbels zichtbaar en flessen zijn nu al moeilijker in te drukken.
  zondag 17 april 2016 @ 22:07:05 #112
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_161508519


Dit weekend gemaakt: kimchi van chinese kool, paksoi, rettich en lente ui. Pasta: knoflook, ui, venkel en korianderzaad, gember en Koreaanse chili flakes. Iets te enthousiast met de chili flakes, vrees ik.
I am a black hole shitting into the void
  zondag 17 april 2016 @ 22:31:30 #113
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_161509722
Neuh, met Koreaanse chiliflakes is het niet snel teveel.
Komt goed!
pi_161515508
Jammer, ik ben een klein weekje weg geweest en nu zijn er ondanks de voorzorgen een paar dingen beetje beschimmeld... had er een driepvrieszakje met zout water op gedaan om te zorgen dat alles onder water zou blijven, maar er dreef toch wat wittige schimmel op de kerstomaten en bietjes. Ik durf het nu niet meer te eten. ;(
  maandag 18 april 2016 @ 15:20:12 #115
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_161522755
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 10:04 schreef computergirl het volgende:
Gingerbeer is donker vanwege de kokosbloesemsuiker. Maar al wel bubbels zichtbaar en flessen zijn nu al moeilijker in te drukken.
[ link | afbeelding ]
wil je vertellen hoe jij het hebt gemaakt?
  maandag 18 april 2016 @ 15:52:51 #116
176471 oh-oh
Sure...fine...whatever...
pi_161523684
:D Ik ben vandaag toevallig ook begonnen, kimchi en wortel/gember staat in potten nu, ben heel erg benieuwd! :D
Op dinsdag 20 december 2011 03:07 schreef minthy het volgende:
Zelfs ik zou oh-oh doen, alleen al op basis van haar postgedrag en ui O+
'Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.'
( Groucho Marx )
pi_161524664
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 15:20 schreef Manke het volgende:

[..]

wil je vertellen hoe jij het hebt gemaakt?
als je het topic leest zie je in #39 een beschrijving staan
  maandag 18 april 2016 @ 16:38:14 #118
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_161524833
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 16:32 schreef computergirl het volgende:

[..]

als je het topic leest zie je in #39 een beschrijving staan
ik zag het, maar zie nu dat het recept een reactie was op jouw vraag.
Deed je ook elke dag 4 lepels water erbij?
  maandag 18 april 2016 @ 18:41:31 #119
318211 hemarookworst
Man bijt worst
pi_161527765
- edit verkeerde topic

[ Bericht 92% gewijzigd door hemarookworst op 18-04-2016 18:51:41 ]
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
pi_161527878
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 18:41 schreef hemarookworst het volgende:
[ afbeelding ]

0,5l in een keer op :')
is dat zelf gefermenteerd? :+
  maandag 18 april 2016 @ 18:54:37 #121
318211 hemarookworst
Man bijt worst
pi_161528271
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 18:44 schreef computergirl het volgende:

[..]

is dat zelf gefermenteerd? :+
oeps net wakker :@
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
  maandag 18 april 2016 @ 21:19:42 #122
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_161533481
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 22:31 schreef RobinOok het volgende:
Neuh, met Koreaanse chiliflakes is het niet snel teveel.
Komt goed!
Ik had inderdaad op diverse plekken gelezen dat de flakes niet zo pittig waren (o.a. jouw site), vandaar dat ik vrij royaal was. Daarna vond ik de verse mix een stuk heter dan verwacht. Nu (na 48 uur) lijkt het al minder te zijn, maar het geheel mag wel nog zuurder. De bacteriën zijn nu flink actief: wekpot liep over en bij het ontluchten vlogen de spetters in rond. Is wel iets om rekening mee te houden voor wie het nog niet gemaakt heeft.
I am a black hole shitting into the void
  dinsdag 19 april 2016 @ 08:15:53 #123
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_161542298
Ontluchten? Je moet die rubberen ring er tussenuit halen. Dan valt er niks te ontluchten. ;-)
pi_161543223
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 21:19 schreef Gimmick het volgende:

[..]

Ik had inderdaad op diverse plekken gelezen dat de flakes niet zo pittig waren (o.a. jouw site), vandaar dat ik vrij royaal was. Daarna vond ik de verse mix een stuk heter dan verwacht. Nu (na 48 uur) lijkt het al minder te zijn, maar het geheel mag wel nog zuurder. De bacteriën zijn nu flink actief: wekpot liep over en bij het ontluchten vlogen de spetters in rond. Is wel iets om rekening mee te houden voor wie het nog niet gemaakt heeft.
Pot gebruiken met waterslot :P
pi_161672160
M'n ginger ale is deze keer wel gelukt! Er zat nu wel veel leven in. Zojuist geproefd en het is erg lekker. Pittig en fris drankje! En met de juiste hoeveelheid fizz.
  zondag 24 april 2016 @ 14:01:07 #126
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161672472
ik ben o.a. wortels aan het fermenteren, maar nu zit er de hele tijd zo'n wit laagje op. Dat is dus kahm/ gist, maar... hoe kom ik er vanaf? Ik haal het nu steeds weg, maar natuurlijk vermenigvuldigd het zich weer
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161673081
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2016 14:01 schreef -Mellow- het volgende:
ik ben o.a. wortels aan het fermenteren, maar nu zit er de hele tijd zo'n wit laagje op. Dat is dus kahm/ gist, maar... hoe kom ik er vanaf? Ik haal het nu steeds weg, maar natuurlijk vermenigvuldigd het zich weer
Staat het wel goed onder water? Ik had ook zo'n wit laagje op mijn tomaatjes toen ik thuiskwam na een weekje weg. Normaal drukte ik alles elke dag even onder het vocht en dat hield het goed. Maar het meurde nu zo dat ik het niet meer wilde proeven en ik heb het meteen weggepleurd.
  dinsdag 26 april 2016 @ 17:23:33 #128
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161730364
quote:
1s.gif Op zondag 24 april 2016 14:31 schreef Farenji het volgende:

[..]

Staat het wel goed onder water? Ik had ook zo'n wit laagje op mijn tomaatjes toen ik thuiskwam na een weekje weg. Normaal drukte ik alles elke dag even onder het vocht en dat hield het goed. Maar het meurde nu zo dat ik het niet meer wilde proeven en ik heb het meteen weggepleurd.
op zich wel, maar soms komt het een beetje boven drijven, dan druk ik het idd ook weer naar beneden
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 26 april 2016 @ 17:32:04 #129
221912 minilot
Nancy boy
pi_161730614
Mijn anderhalve liter Earl Gray Ginger Ale van ginger bug maakte de plastic fles waar het in zit inmiddels echt knalhard. Vanmorgen dus maar in de koelkast gezet. *)
Benieuwd hoe het zal smaken!
Let me see you stripped down to the bone
pi_161731578
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2016 17:32 schreef minilot het volgende:
Mijn anderhalve liter Earl Gray Ginger Ale van ginger bug maakte de plastic fles waar het in zit inmiddels echt knalhard. Vanmorgen dus maar in de koelkast gezet. *)
Benieuwd hoe het zal smaken!
oh lijkt me goede combi. Zit daar nog meer in zoals citroen/limoen?
  dinsdag 26 april 2016 @ 18:08:59 #131
221912 minilot
Nancy boy
pi_161731603
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 april 2016 18:08 schreef computergirl het volgende:

[..]

oh lijkt me goede combi. Zit daar nog meer in zoals citroen/limoen?
Beetje vers citroensap ja en flink gezoet met palmsuiker :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_161749288
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2016 17:32 schreef minilot het volgende:
Mijn anderhalve liter Earl Gray Ginger Ale van ginger bug maakte de plastic fles waar het in zit inmiddels echt knalhard. Vanmorgen dus maar in de koelkast gezet. *)
Benieuwd hoe het zal smaken!
En?
pi_161770973
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 11:00 schreef -Mellow- het volgende:
Ik HOU van gefermenteerd voedsel :)

Ben het afgelopen jaar begonnen met zuurkool, kimchi en kombucha en wordt alleen maar enthousiaster om nog meer te proberen.
Ik wil ook een keer kombucha maken. Hoe ben jij aan je starter gekomen?
pi_161835165
Drie nieuwe fermenteer-experimenten:



- Pastinaak met citroenrasp, knoflook en zwarte peper;

- Aubergine met oregano, knoflook en rode peper;

- Sperziebonen.

Ben benieuwd!
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 30 april 2016 @ 23:03:01 #135
414785 sirdanilot
pi_161835500
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2016 14:01 schreef -Mellow- het volgende:
ik ben o.a. wortels aan het fermenteren, maar nu zit er de hele tijd zo'n wit laagje op. Dat is dus kahm/ gist, maar... hoe kom ik er vanaf? Ik haal het nu steeds weg, maar natuurlijk vermenigvuldigd het zich weer
Denk dat het dan gewoon niet goed meer is. MAar goed blijf ruiken en proeven, misschien kun je het nog redden.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 5 mei 2016 @ 13:05:18 #136
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161943608
quote:
5s.gif Op donderdag 28 april 2016 11:01 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik wil ook een keer kombucha maken. Hoe ben jij aan je starter gekomen?
Heb deze vorig jaar in Australië gekocht, bij vertrek een stukje afgeknipt en meegenomen naar Nederland. Nu net de eerste paar flessen gebottled. Ik geloof dat je het online wel kunt bestellen, of misschien lukt het zelfs om het te kweken van een flesje kombucha van de biowinkel. Anders wil ik je ook wel wat opsturen als ie weer een beetje gegroeid is.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 5 mei 2016 @ 13:05:49 #137
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161943627
-dubbel
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 5 mei 2016 @ 13:09:39 #138
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161943709
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 23:03 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Denk dat het dan gewoon niet goed meer is. MAar goed blijf ruiken en proeven, misschien kun je het nog redden.
Het lijkt mij gewoon gist, blijft terugkomen maar het is nog steeds niet gaan beschimmelen. Het smaakt ok (maar mij niet zuur genoeg). Hoe dan ook, heb het er liever niet op zitten.

Wat doen jullie om alles goed onder water te houden? Zakje bonen erop?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161947038
quote:
0s.gif Op donderdag 5 mei 2016 13:09 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Het lijkt mij gewoon gist, blijft terugkomen maar het is nog steeds niet gaan beschimmelen. Het smaakt ok (maar mij niet zuur genoeg). Hoe dan ook, heb het er liever niet op zitten.

Wat doen jullie om alles goed onder water te houden? Zakje bonen erop?
Ik doe een diepvrieszakje met (extra) zout water erop. Ik druk alles ook dagelijks even aan, ook om de luchtbellen eruit te drukken.
  zondag 8 mei 2016 @ 12:09:41 #140
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_162005231
Gisteren de zuurkool geprobeerd (met gember en kurkuma) is erg goed gelukt! De kimchi gaat geloof ik ook lekker, kan bijna niet wachten :)
De wortels ook gegeten bij de lunch gisteren, ondanks de witte (gist)waas is t nog prima, maar een beetje saai van smaak. Niet zuur genoeg misschien.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_162005584
Ik heb weer ginger ale gemaakt, nu met sinaasappelsap, kaneel en kruidnagel erbij. Dacht eerst dat het dood was maar ging onverwachts toch nog flink bruisen. Het is erg lekker geworden. Rook naar gluhwein tijdens gisten maar nu is het lekker fris. De eerste fles is al bijna op, de tweede is nog dicht en die is inmiddels harder dan mijn fietsbanden. Ik moet hem nog wel vervoeren (met de fiets ja), nu maar hopen dat ie onderweg niet ontploft! :o
pi_162007043
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2016 12:32 schreef Farenji het volgende:
Ik heb weer ginger ale gemaakt, nu met sinaasappelsap, kaneel en kruidnagel erbij. Dacht eerst dat het dood was maar ging onverwachts toch nog flink bruisen. Het is erg lekker geworden. Rook naar gluhwein tijdens gisten maar nu is het lekker fris. De eerste fles is al bijna op, de tweede is nog dicht en die is inmiddels harder dan mijn fietsbanden. Ik moet hem nog wel vervoeren (met de fiets ja), nu maar hopen dat ie onderweg niet ontploft! :o
sinaasappelsap toegevoegd ipv citroen na het koken?
En je laat het in de zelfde fles zonder overgieten na 3 dagen?
pi_162007504
quote:
1s.gif Op zondag 8 mei 2016 13:41 schreef computergirl het volgende:

[..]

sinaasappelsap toegevoegd ipv citroen na het koken?
En je laat het in de zelfde fles zonder overgieten na 3 dagen?
Ja, na het koken een halve liter sinaasappelsap erbij maar ook wat citroensap voor het "zuurtje". Kaneelstokje en kruidnagels heb ik mee laten koken. Ik heb het in (open) potten laten gisten, duurde 4 dagen voor het ging bruisen. Daarna heb ik het gefilterd en in gesloten plastic flessen gedaan en die heb ik na minder dan een dag in de koelkast gezet.
  maandag 9 mei 2016 @ 07:36:14 #144
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_162030718
Gisteravond mn eerste fatsoenlijke poging tot kimchi maken opgestart, volgens recept van robinook.

Moet de kool en de prei helemaal onder water staan tijdens het fermenteren?.Het zit nu in een grote schaal, en dan moet er zoveel vocht bij. Het is nu al wat waterig, maar steken alleen wat hoekjes langs de kant uit.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_162105318
Gisteren heb ik weer een heel interessante en leuke fermentatie-meeting gehad waar we veel verschillende gefermenteerde (fris)dranken hebben geproefd. Oa op basis van ginger bug, wei, bakkersgist en waterkefir.

Het laatste is een symbiose van bacteriën en gisten in de vorm van gelei-achtige korrels. Ik heb een potje van meegekregen en ze liggen nu lekker te zwemmen in een pot met water, suiker, gember en citroen. Over een dag of drie heb ik lekker bruisende kefir-drank (hoop ik). De korrels filter je er dan uit en die gebruik je weer in je volgende batch. Ze schijnen het eeuwige leven te hebben en zijn zelfs bijna onsterfelijk want je kan ze vriesdrogen en daarna weer tot leven wekken, zo heb ik gehoord.

In mijn koelkast staat ook een fles af te koelen met vlierbloesemsiroop vergist met gewone gedroogde bakkersgist. Dat gaat echt heel snel, klaar binnen een dag. Het heeft ook wel een wat minder complexe smaak dan kefir-drank maar is toch best lekker.

Heb ook een potje verse wei, daar moet ik nog wat leuks mee doen maar dat spul is in de koelkast maanden houdbaar.
  woensdag 25 mei 2016 @ 14:40:45 #146
221912 minilot
Nancy boy
pi_162489536
Oef!
Mijn lief ontdekte vanmiddag haarscheurtjes (!) in mijn PET-fles vol gemberbier.
Ik heb hem er onmiddelijk mee de tuin in gestuurd.

Na drie keer voorzichtig ontluchten en schuim laten wegtrekken nog steeds dit:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Oeps! :D
Beetje erg actief!
Let me see you stripped down to the bone
pi_162490226
Is die datum op het etiket de bottelings-datum? Meer dan een maand laten fermenteren?!? :o
  woensdag 25 mei 2016 @ 15:12:25 #148
221912 minilot
Nancy boy
pi_162490338
quote:
11s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:07 schreef Farenji het volgende:
Is die datum op het etiket de bottelings-datum? Meer dan een maand laten fermenteren?!? :o
Paar dagen buiten de koelkast maar en daarna in de koelkast gezet en vervolgens eigenlijk helemaal vergeten. :')
Let me see you stripped down to the bone
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 25 mei 2016 @ 15:26:16 #149
414785 sirdanilot
pi_162490717
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:12 schreef minilot het volgende:

[..]

Paar dagen buiten de koelkast maar en daarna in de koelkast gezet en vervolgens eigenlijk helemaal vergeten. :')
Nooit dingen in een dichte fles laten fermenteren, altijd dop half los.. voor het zelfde geld was de fles ontploft.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  woensdag 25 mei 2016 @ 15:30:46 #150
221912 minilot
Nancy boy
pi_162490828
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:26 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Nooit dingen in een dichte fles laten fermenteren, altijd dop half los.. voor het zelfde geld was de fles ontploft.
Buiten koelkast ook laten fermenteren met dop er half op, pas toen ik dacht dat -ie klaar was in de koelkast weggezet met dop vast. :')

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 25-05-2016 15:54:10 ]
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')