abonnement Unibet Coolblue
pi_161061209
Enkele jaren geleden hebben we een relatief recente woning gekocht en deze terug min of meer op orde gezet, voor zover dat nodig was. De vorderingen van toen heb ik hier ook neergeschreven (zie http://forum.fok.nl/topic/1589461/). Ondertussen zie ik dat mijn laatste post in dat topic van meer dan 4 jaar geleden is en dus start ik een nieuwe topic voor ons recent project(je).

Na de geboorte van onze dochter en met in ons achterhoofd plannen voor een tweede kindje, begonnen we steeds meer last te krijgen van plaatsgebrek. Zeker voor grotere zaken zoals een park (box), wandelwagen, luiertafel,... hadden we eigenlijk geen plaats, terwijl ze niet meer in gebruik waren maar we ze ook niet weg wilden doen.

Aangezien ik het altijd zonde had gevonden dat er zo'n grote ruimte onder het dak onbenut bleef, heb ik een tweetal jaar geleden beslist om een luik te plaatsen en van de ruimte onder het dak een zolder te maken.

Na het openen van het plafond in de hal boven, zag de ruimte er zo uit:





Zoals te zien is op de foto's, staan de dakspanten schuin naar binnen en is het plafond tussen de 1e verdieping en zolder geïsoleerd met glaswol.

Om de zolder goed te kunnen gebruiken, heb ik toen beslist om de schuine spanten weg te werken en recht te plaatsen, om OSB te leggen als vloer en elektriciteit door te trekken om licht te hebben.

Resultaat van al dat werk:



Plaatsgebrek opgelost en in maart vorig jaar kwam, zoals gewenst, ook ons tweede kindje op de wereld :). Zoals we wisten, hebben we toen (al een beetje ervoor natuurlijk) onze bureauruimte opgegeven om een tweede kinderkamer te maken.

Na enkele maanden, als alles terug een beetje op zijn plooi kwam, begon het toch af en toe vervelend te worden dat we die extra kamer niet meer hadden. We werken regelmatig van thuis en in de woonkamer werken is ook niet alles. Bovendien, zoals ook gemeld in het vorige topic, hebben we regelmatig gasten over de vloer en om die dan bij één van de kinderen of in de woonkamer te laten slapen is voor beiden niet aangenaam.

Het had mijn gedachten al gepasseerd maar uiteindelijk hebben we vorig jaar de knoop doorgehakt en beslist om van de ruime zolder een bruikbare, toegangkelijke kamer te maken. Het midden van de zolder is zo'n 2m20 hoog en de oppervlakte tussen de rechtgezette spanten is +-8m op 4m. Beste wel een grote ruimte dus.

Om een volwaardige kamer te maken moesten de volgende zaken gebeuren:
- isoleren (vloer had isolatie maar het dak niet)
- dakramen (velux) laten plaatsen, liefst zo groot mogelijk
- vaste trap laten plaatsen, liefst zoveel mogelijk lijkend op de aanwezige trap
- bestaand gat voor de zoldertrap terug dicht maken
- tweede elektriciteitsaansluiting doortrekken voor stopcontacten (tot hiervoor was er enkel licht doorgetrokken waar ik ook twee stopcontacten voor sporadisch gebruik had bijgezet)
- wanden voorzien van gipsplaat en afwerken
- laminaat en plinten plaatsen

Op dit moment is zo goed als alles gedaan en neem ik wat tijd om alles op een rijtje te zetten :)

Dakramen
Eerste was het plaatsen van de twee dakramen. Deze zijn bewust aan één zijde (noordkant) geplaatst om het niet te warm te maken in de zomer. Bovendien is dat de achterkant van ons huis dus valt het niet zo op dat ons huis anders is dan de buren.

Resultaat na het plaatsen van de ramen:


Isolatie
Na het plaatsen van de ramen, kwam het isoleren...
Aangezien er in België heel wat valt terug te halen uit premies en belastingvermindering bleek het al snel goedkoper om te laten isoleren dan om zelf te isoleren. Zeker omdat je dan ook geen problemen/werk krijgt, vonden we dat een goede oplossing.

Verschillende bedrijven laten komen voor een offerte en uiteindelijk gekozen voor een bedrijf dat PU zou aanbrengen op de schuine zijden. Reden voor die keuze: onze dakspanten op de schuine zijde zijn 14cm dik en volgens de verkoper kon een veel hogere isolatiewaarde (en dus ook premie) gehaald worden met 12cm PU dan met gelijk welk ander materiaal. Als ik diezelfde isolatiewaarde zou willen bekomen met glaswol, moest ik de spanten verlengen. Bovendien sprak het niet nodig zijn van een dampscherm mij zeker ook aan.

Getekend voor de offerte, dag waarop de werken worden uitgevoerd breekt aan maar al snel bleek dat de verkoper de zaken wat had geminimaliseerd want we moesten met het hele gezin direct voor de hele dag het huis uit (leuk met een baby van 3 maanden) omdat bij het aanbrengen schadelijke stoffen vrijkomen.

Nadat de mannen klaar waren, roepen ze mij naar boven om even te komen inspecteren. Net geen hartaanval gekregen want het resultaat was helemaal niet zoals de verkoper het aan ons had verkocht.
Overal zat een veel te dikke laag op het plafond, nergens nog spanten zichtbaar en helemaal onmogelijk om er in die staat ook maar iets van afwerking tegenaan te werken.

Foto's zeggen meer dan woorden in dit geval:




Het moet niet gezegd worden maar ik was op zijn minst "not amused" na het zien van dit resultaat. Bleek achteraf dat die verkoper wel meer loze beloftes had gedaan en ondertussen niet meer werkzaam was voor het bedrijf... Men ging mij contacteren voor een oplossing...

Men ging langskomen op het op te lossen, dus namiddag thuisgebleven. Om 15u kwam iemand langs om alles te bekijken en een poging te doen om de overtollige isolatie te verwijderen. Dit leek toch wat moeilijker dan verwacht en om 16u vertrok men alweer met de mededeling dat men ging terugkomen.
Na terug contact op te nemen, kon men twee weken later één iemand sturen om het probleem op te lossen. Het was mij echter al snel duidelijk dat één persoon dit niet kon in één zaterdag en bovendien kwam men de volgende maandag reeds de trap plaatsen.

Dan maar zelf aan de slag gegaan en in totaal zo'n 30u (meeste alleen, soms met wat hulp) al de overbodige isolatie, tot aan de spanten, verwijderd. De enige manier waarop dit, zij het nogal traag, bleek te werken was met een multitool (fein) en veel geduld. We hebben zowat alles, tot aan een snoeischaar toe geprobeerd.

Foto's:




Trap
Na serieus doorwerken en veel bloed, zweet en tranen, redelijk op tijd klaar geraakt voor de plaatsing van de trap. Dit is verder zonder al te veel problemen verlopen en het resultaat mag er zeker zijn (mag ook wel voor zo'n prijs):



Afwerking van de wanden
Eindelijk was het tijd voor het aanbrengen van de gipsplaten/Gyproc, wat ik oorspronkelijk had gepland voor het plaatsen van de trap. Ik had nog nooit serieus met Gyproc gewerkt maar het plaatsen is me heel goed meegevallen. Zeker het tempo waarmee kan gewerkt worden is heel aangenaam.

Bij het plaatsen van de gipsplaten heb ik uiteraard ook schakelaars en lichten ingewerkt. We hebben gekozen voor LED-spots aangezien die de, al niet zo hoge, ruimte niet lager maken, weinig energie verbruiken en niet warm worden.

Enkele foto's van het plaatsen van de gipsplaten en elektriciteit:











Na het bevestigen van de gipsplaten komt natuurlijk het voegen en schuren. Laten we zeggen dat ik wel aangenamere werkjes kan verzinnen. Aangezien het de eerste keer was dat ik dit heb gedaan, ging het in het begin niet echt vooruit. Na een tijdje krijg je alles beter in de vingers en kun je veel sneller en netter werken.

Foto's van het voegen:




Op de laatste foto is alles geschuurd en afgeplakt. Met andere woorden klaar om enkele laagjes verf te krijgen.

Het schuren heb ik met de hand gedaan en ik ben volgens mij vijf keer doodgegaan die dag... Ik was het hele weekend al half ziek maar wou per se op die dag alles schuren. Resultaat: hoge koorts tegen de avond (maar alles was wel geschuurd). Het stof opruimen heeft ook best wel wat tijd ingenomen :(

Na het schuren de eerste laag (primer):



En na nog twee lagen verf (nog nat op de foto's):





Laminaat
Na het afwerken van de wanden was het tijd om de vloer wat mooier en netter te maken. Na al dat werken met gipsplaten en de hele tijd in het stof te zitten, is laminaat plaatsen best wel aangenaam :)

Als ondervloer hebben we gekozen voor een maximaal dempende vloer om het geluid te minimaliseren en dat is relatief goed gelukt. Bij het plaatsen van de trap heb ik de afwerking van de balustrade 11mm hoger laten zetten zodat het laminaat hier netjes onder past en geen lelijke profielen moeten gebruikt worden op het einde.

Tijdens het plaatsen:



Na het plaatsen:





Eindelijk is het er ook van gekomen om verder af te werken en de plintjes te plaatsen. Het leveren van de online-bestelde plinten heeft lang op zich laten wachten maar dat stoorde niet echt aangezien de ruimte al kon gebruikt worden.

Bureau (links bij het bovenkomen)


Met plintjes lijkt alles een stuk properder en meer afgewerkt:


Ondertussen ook een kastje erbij:


En een bed:


Overzicht:


Volgende stap is om hier en daar wat meer kleur te voorzien en om het plafond in de gang, waar het oorspronkelijke zoldergat terug is dichtgemaakt, te schilderen. Alles is klaar, maar het schilderen zelf is er nog niet van gekomen.
pi_161061531
Ziet er goed uit zeg! Mooie kamer geworden.
Die isolatie... :(
pi_161061578
Je hebt heel wat werk verzet.
pi_161062042
Tering respect
Ik zwaai naar dieren.
  woensdag 30 maart 2016 @ 22:16:18 #5
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_161062213
Schitterend werk! Maar wat een droeftoeters van de isolatie :r :r
pi_161062265
quote:
0s.gif Op woensdag 30 maart 2016 22:16 schreef Frozen-assassin het volgende:
Schitterend werk! Maar wat een droeftoeters van de isolatie :r :r
Ik heb dit wel vaker gezien, maar dat betrof dan enorme koelcellen
pi_161063559
Heel mooi geworden, en idddat gedoe met het isolatie aanbrengen:p. Mooi licht geworden
  Milf woensdag 30 maart 2016 @ 23:25:00 #8
16000 nikky
Paars is het nieuwe rood!
pi_161064165
Mooi resultaat!
👍Wanneer krijg ik de FA rechten terug?
Op maandag 11 juli 2011 17:38 schreef Bart het volgende:
Je bent echt een unieke verschijning, vind ik altijd wel grappig als ik jou ergens zie posten :D.
pi_161065714
Prachtig resultaat!
pi_161066032
Wat een resultaat! :o
Was die zolder eerst die begaanbaar joh? Wat een ruimte!
pi_161066088
die isolatie. Op die manier kun je zelf ook wel wat spuitbussen leeg spuiten.

IK heb alleen niet meer gehoord of je de 30 uur werk hebt kunnen verhalen op de isolatie mensen?

Ziet er wel echt goed uit zo. Maar nu ben je wel weer je rommelzolder kwijt.
pi_161066228
Mooie zolder gemaakt :)
Had je die foto,s van die isolatieramp ook niet ergens anders geplaatst ?
Ze komen mij zo bekend voor....
pi_161066723
Heel mooi gedaan! Wat een ruimte zeg, zat er maar zo'n verborgen zolder op mijn huis. :p

En je hebt hoop ik niet alles betaald voor die isolatie?
pi_161067245
Wat een werk, maar het resultaat mag het zijn. Die isolatie |:( dat lijkt wel een soort druipsteengrot, man man. Wel erg netjes geworden!

Mooie kleur laminaat, welke is dat?
pi_161067642
Iedereen in ieder geval bedankt voor de complimenten :) Er is inderdaad heel wat tijd en werk ingekropen maar we hebben nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing.

Het is, volgens mij, ook een enorme meerwaarde aan ons huis. Er zijn niet veel werken in een huis die de waarde evenredig laten stijgen met het geld dat je er in steekt maar dit is wel zo'n aanpassing denk ik.

Over die isolatie, wat kan ik zeggen, er was jammer genoeg quasi geen medewerking van het bedrijf die de isolatie heeft geplaatst. Het bedrijf zei dat ze de problemen gingen komen oplossen. Een korting was dus niet aan de orde. Op enig begrip dat hun foutje mij nogal wat problemen heeft opgeleverd, zelfs als men het zou komen oplossen, kon ik niet rekenen.
Wat kan je dan doen in zo'n geval? Naar een advocaat gaan en de werken nog maanden vertragen? Zij staan sterk omdat er aangeboden hebben om de problemen op te lossen en ik daar niet ben op ingegaan.

quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 01:33 schreef Nico987 het volgende:
die isolatie. Op die manier kun je zelf ook wel wat spuitbussen leeg spuiten.

IK heb alleen niet meer gehoord of je de 30 uur werk hebt kunnen verhalen op de isolatie mensen?

Ziet er wel echt goed uit zo. Maar nu ben je wel weer je rommelzolder kwijt.
Aangezien we het bij twee kinderen willen houden, kan nu wel al het gerief waarvoor de jongste al te oud is verkocht worden. We hebben dus minder plaats nodig. Maar je hebt gelijk dat een deel van het initiële probleem terug is :)

quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2016 01:58 schreef bluemoon23 het volgende:
Mooie zolder gemaakt :)
Had je die foto,s van die isolatieramp ook niet ergens anders geplaatst ?
Ze komen mij zo bekend voor....
Ik heb eerder, tijdens de werken, hiervan wat foto's op Tweakers gezet :)

quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 08:48 schreef Luuk84 het volgende:
Wat een werk, maar het resultaat mag het zijn. Die isolatie |:( dat lijkt wel een soort druipsteengrot, man man. Wel erg netjes geworden!

Mooie kleur laminaat, welke is dat?
Laminaat is Quick Step Classic Havana eik natuur
pi_161074603
quote:
0s.gif Op woensdag 30 maart 2016 21:53 schreef boeiendboeiend het volgende:

Om de zolder goed te kunnen gebruiken, heb ik toen beslist om de schuine spanten weg te werken en recht te plaatsen....

Was dit constructief gezien nog een vraagstuk?
pi_161078831
Heel mooi resultaat!

Die isolatie is wel droevig :{
Laat die handjes wapperen!
pi_161079198
Wow die isolatie! Hemel wat een prutswerk. Had je de factuur al vooraf betaald? Je hebt er wel een hele mooie ruimte van gemaakt.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')