abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_160755480



AD - Wilders gaat voor vrijspraak met doordachte tactiek

Geert Wilders gaat vrijdag met een doorwrochte tactiek zijn strafproces in over zijn minder-Marokkanenuitspraak. Zijn gedachtegang die doorklinkt in de conceptpleitnota: de uitspraken moeten in 'context' worden gezien, kloppen misschien wel en collega-politici als premier Rutte zouden moeten getuigen.

De conceptpleitnota van raadsman Geert-Jan Knoops - die in handen kwam van het AD - maakt één ding haarfijn duidelijk: Geert Wilders geeft zich zeker niet gewonnen. De documenten geven een inkijkje in hoe zorgvuldig de PVV-leider zich met zijn advocaat op de zaak heeft gestort.

Ze pluisden aangiftes na. Deden bijna veertig verzoeken om getuigen te mogen horen. Vroegen de Haagse rechtbank 'een vijftal' vuistdikke ordners vol eerdere uitspraken van Wilders in het dossier te stoppen. En er werd een flinke zoektocht ondernomen naar deskundige hoogleraren die 'onderbouwingen' konden leveren voor Wilders' gewraakte uitspraken over Marokkanen.

En passant probeerde de PVV-leider overigens tal van collega-politici in zijn proces rond discriminatie, aanzetten tot haat en belediging in de beveiligde rechtbank te betrekken. En niet de minsten.

Getuigen
Premier Mark Rutte zou in het getuigenbankje moeten gaan zitten. Net als oud-minister Ivo Opstelten, minister Ronald Plasterk, eurocommissaris Frans Timmermans, vicepremier Lodewijk Asscher, maar ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en nationaal terreurcoördinator Dick Schoof.


quote:
''Dan is er geen premier die er schande van spreekt''

Geert Wilders
Waarom Wilders zijn collega-politici het proces in wilde slepen, wordt niet nader toegelicht in de papieren. Duidelijk is wel dat juist deze mensen fel afstand namen van Wilders' uitlatingen. Rutte zei dat hij een 'vieze smaak' in de mond kreeg van de uitspraken, terwijl ze voor Asscher reden waren een 'stemadvies' te geven om af te zien van de PVV. Opstelten ('walgelijke uitspraken'), Timmermans ('verwerpelijk') en Plasterk ('afschuwelijke scène') haalden evenzeer uit.

Uitleg
Wilders zou bovendien van veel van hen wel eens uitleg willen, zoals de verantwoordelijke minister van justitie of premier, waarom hij wordt vervolgd, terwijl andere politici die kritiek uitten op Marokkanen dat niet overkwam. PvdA'ers Diederik Samsom en Hans Spekman werden na felle kritiek op Marokkaanse Nederlanders geen proces aangedaan. ,,Dan is er geen premier die er schande van spreekt,'' zei Wilders daar eerder over. Hij spreekt dan ook steevast van een 'politiek proces'.

Tot verhoren van de toppolitici komt het uiteindelijk niet, de Haagse rechters zijn er niet in meegegaan. Slechts zes van de 39 verzoeken zijn wel gehonoreerd. Deskundige rechtsgeleerden, antropologen en criminologen mogen komen opdraven. Voor enkele anderen doet Knoops vrijdag nog eens een verzoek. De politici blijft een gang naar het getuigenbankje bespaard.

Strategie
De verdere strategie van Wilders in een notendop: een politicus moet dit kunnen zeggen en eigenlijk vooral iemand als hij. Er was een 'maatschappelijke context' voor zijn minder-Marokkanenuitspraken. ,,De heer Wilders blijft zich uitspreken,'' is in de spreektekst van Knoops te lezen. ,,De grenzen van de wet respecterend, maar wel wijzend op problemen die hij ontwaart, ook als dat niet altijd in goede aarde valt bij sommigen.''

quote:

''De heer Wilders komt het recht toe om zijn politieke uitspraken te voorzien van de juiste context waarin zij geplaatst moeten worden''


Geert Jan Knoops
In alles wil de PVV-leider de rechtbank gaan overtuigen dat z'n uitspraken niet uit de lucht kwamen vallen. Het past in een trend van zijn beweringen over immigranten, het had 'contextuele factoren'. Knoops zal aandacht vragen voor ' het economische, sociale en politieke klimaat waarin de uitlating wordt gedaan'.

Om die reden werd 'een vijftal' ordners aan het dossier toegevoegd: onder meer verslagen van dertig debatten in de Tweede Kamer. De boodschap: de uitspraken in maart 2014 passen in een serie van onderbouwde beweringen over de criminaliteit onder Marokkanen. Er was niet iets 'nieuws' gezien z'n 'eerdere opvattingen ten aanzien van wat hij noemt het Marokkanenprobleem', die hij in het parlement uitsprak. Wilders denkt zelfs dat daarom zijn immuniteit 'doorwerkt' buiten het parlement, zo is te lezen in de aantekeningen van Knoops.

Onvertegenwoordigd
En de volgende slag die het tweetal lijkt te willen maken: klopt het niet gewoon dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers? ,,Indien de gewraakte uitlatingen niet los van de context kunnen worden gezien en die context berust op feiten, komt ook de gewraakte uitspraak zelf in een ander juridisch licht te staan.''

Juist om die reden zal Knoops vrijdag nog eens hameren op het horen van getuigen die dit kunnen onderschrijven. Vooral Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof lijkt daarbij nog niet gevrijwaard van een gang naar de rechtbank. Wilders zal er weer om vragen. Schoof zou iets moeten kunnen zeggen over 'het aandeel van Marokkaans-Nederlandse burgers' in 'terroristische groeperingen'. ,,De heer Wilders komt het recht toe om zijn politieke uitspraken te voorzien van de juiste context waarin zij geplaatst moeten worden.''

Die zoektocht naar getuigen verloopt overigens allerminst soepel, is op te maken uit de stukken. Het eerste probleem was namelijk dat veel deskundigen die iets zouden kunnen zeggen over criminaliteit onder Marokkanen zich in de media al 'op enigerlei wijze kwalificerend' hadden uitgesproken over de zaak.

De tweede reden was nog pijnlijker: twee deskundigen haakten af om gehoord te worden als getuige, omdat zij volgens Knoops bang waren te worden 'geframed'. ,,In die zin dat hij als deskundige wordt geplaatst in 'het kamp Wilders'.''


quote:
De goede rechtsgang wordt gemankeerd doordat deskundigen zich niet vrij achten te rapporteren

Geert-Jan Knoops
Veiligheid familie
Criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder (schrijver van het boek Marokkanen in de marge) trok zich bovendien terug, omdat hij 'vreest voor de veiligheid van zijn familie'. Knoops schrijft hierover: ,,Dit is bijzonder ernstig. De goede rechtsgang wordt gemankeerd doordat deskundigen zich niet vrij achten te rapporteren. En dat juist in een zaak waar het gaat om de vrijheid van meningsuiting.''

De conceptpleitnota bergt ook het nodige venijn. Zo maakt het pleidooi melding van een pinnige briefwisseling over het proces tussen justitie en Knoops. Het Openbaar Ministerie zou 'er bij verschillende gelegenheden op hebben gezinspeeld' dat het team-Wilders 'vertragingstactieken zou hanteren'. Knoops verzet zich tegen dat beeld. ,,Deze insinuaties zijn zonder grondslag.''

Gescheiden machten
Op de lijst met getuigen die Wilders in het bankje had willen hebben, prijken daarnaast de namen van de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, en diens collega uit Nijmegen Hubert Bruls. Zij wekten de ergernis van Wilders door 'expliciet op te roepen' om aangifte te doen tegen de heer Wilders'. Knoops schrijft: ,,Ons rechtsbestel is nog altijd ingericht volgens de leer van de trias politica. Het is dan ook zeker niet uit te sluiten dat er een schending heeft plaatsgehad.'' Toch wees de rechtbank hun verhoor vooralsnog af.

Zo ontkwamen ook PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Hans Spekman. Wilders had hen in de zaak willen betrekken, omdat zij eerder uitspraken over criminele Marokkanen deden. Ook strandde een poging om de verantwoordelijke te verhoren die binnen justitie besloot dat de PvdA'ers geen proces aan de broek kregen.

Overigens trapt Knoops vrijdag af met een vergelijking tussen Wilders en de beoogde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. ,,Wat men daar ook van vindt; de discussie wordt gezien als een politiek debat. Een debat dat gevoerd wordt tijdens speeches, etcetera. Maar het wordt niet gevoerd voor de strafrechter.''

[ Bericht 0% gewijzigd door Ajacied422 op 18-03-2016 09:27:52 ]
pi_160755495
geertwilderspvv twitterde op vrijdag 18-03-2016 om 08:15:16 Op weg naar de rechtbank in politie-escorte. Niemand zal mij het zwijgen opleggen. Geen terrorist, geen premier en ook geen rechtbank. reageer retweet
Liveblog

Vanaf 09:30
http://nos.nl/livestream/npo-nieuws.html
pi_160755531
Het feit dat ze Wilders pleidooi al hacken voordat het proces is begonnen zegt al voldoende. Zo bang zijn ze voor Wilders. Inderdaad, dit proces is een farce. Zo kortzichtig.
pi_160755539
Go Geert.
pi_160755544
Wat is een vermoeiende man is die Greet.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_160755606
Wat ik ook zo opmerkelijk vind is dat Wilders in 2014 deze uitspraak heeft gedaan en dat het eigenlijke proces pas eind 2016 plaats vind. Hadden we niet in 2017 verkiezingen?
pi_160755698
We gaan beginnen.
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
pi_160755739
Spreek hem gewoon vrij.
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
pi_160755751
Leuk, seizoen 1 was een goede komedie, benieuwd of ze het dit seizoen vast weten te houden. Nu net begonnen aan aflevering 1 *O*
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:44:12 #10
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_160755760
Die vrouwelijke rechter, zit die koppen te tellen?
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_160755770
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 09:38 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Het zal wel een (s)links Hema-complot zijn inderdaad!!11
Als men hier geen verbanden in (wilt) zien is men werkelijk blind. Ik ben ervan overtuigt dat Wilders (zeker met de huidige actualiteiten) er garen bij zal spinnen. Valse aangiftes, het hacken van een pleidooi, de datum van het proces, het stelselmatig weigeren van getuigen, etc. Er zal nog meer van dit soort corrupt gedrag gaan bovendrijven.
  Trouwste user 2022 vrijdag 18 maart 2016 @ 09:45:16 #12
7889 tong80
Spleenheup
pi_160755779
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 09:23 schreef Ajacied422 het volgende:
geertwilderspvv twitterde op vrijdag 18-03-2016 om 08:15:16 Op weg naar de rechtbank in politie-escorte. Niemand zal mij het zwijgen opleggen. Geen terrorist, geen premier en ook geen rechtbank. reageer retweet
Liveblog

Vanaf 09:30
http://nos.nl/livestream/npo-nieuws.html
Wilde het net posten. Goeie link :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:45:33 #13
242879 Onnoman
The On And Only
pi_160755783
Die geert
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:45:42 #14
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_160755787
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 09:27 schreef xpompompomx het volgende:
Wat is een vermoeiende man is die Greet.
Dat vond ik altijd van Ed van Tijn, die praatte pas vermoeiend.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:46:19 #15
242879 Onnoman
The On And Only
pi_160755798
Geluid is wel kut
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_160755833
Hij zegt nu hetzelfde als Geert :o
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:48:47 #17
242879 Onnoman
The On And Only
pi_160755839
Wat een saaie langeradige poppenkast
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_160755845
De grote Wilders-show. Weten al die mensen die aangifte tegen hem deden dan niet dat dit juist de manier is om hem aan meer aandacht en zetels te helpen?
Wilders wil niets liever dan het idee creëren dat iedereen tegen hem is.

De tegenstanders hadden heel goed kunnen leren van het eerste proces tegen Wilders. Zijn populariteit steeg toen met elke dag dat hij voor de rechter moest verschijnen.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_160755862
En daar ging het geluid
pi_160755894
Spannend.
(she/her)
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:53:53 #21
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_160755906
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 09:52 schreef Fylax het volgende:
Spannend.
Nou, spannend _O-
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_160755919
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 09:49 schreef voetbalmanager2 het volgende:
De grote Wilders-show. Weten al die mensen die aangifte tegen hem deden dan niet dat dit juist de manier is om hem aan meer aandacht en zetels te helpen?
Wilders wil niets liever dan het idee creëren dat iedereen tegen hem is.

De tegenstanders hadden heel goed kunnen leren van het eerste proces tegen Wilders. Zijn populariteit steeg toen met elke dag dat hij voor de rechter moest verschijnen.
Precies dit. Ik snap daar dus ook helemaal niks van.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_160755968
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 09:49 schreef voetbalmanager2 het volgende:
De grote Wilders-show. Weten al die mensen die aangifte tegen hem deden dan niet dat dit juist de manier is om hem aan meer aandacht en zetels te helpen?
Wilders wil niets liever dan het idee creëren dat iedereen tegen hem is.

De tegenstanders hadden heel goed kunnen leren van het eerste proces tegen Wilders. Zijn populariteit steeg toen met elke dag dat hij voor de rechter moest verschijnen.
Maar zijn tegenstanders zijn ook niet al te slimme mensen. Ze zijn geobsedeerd door hun haat naar Wilders. Juist Wilders heeft binnen die groep zijn trouwste aanhangers. Mensen die dag in en dag uit op forums en andere social media hun gal spuien over Wilders. Er feitelijk een dagtaak van hebben gemaakt. Dat is toch grappig? :)
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:57:26 #24
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_160755972
Fuckin aanfluiting dit.
Haters everywhere but I don't really care.
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:59:10 #25
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_160756007
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 09:23 schreef Ajacied422 het volgende:
geertwilderspvv twitterde op vrijdag 18-03-2016 om 08:15:16 Op weg naar de rechtbank in politie-escorte. Niemand zal mij het zwijgen opleggen. Geen terrorist, geen premier en ook geen rechtbank. reageer retweet
Liveblog

Vanaf 09:30
http://nos.nl/livestream/npo-nieuws.html
Toch wel jammer dat Geert gewoon zegt dat hij lak heeft aan onze rechtstaat. Die moet blijkbaar wijken voor wat Wilders wil
Laffe huichelaar
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')