abonnement Unibet Coolblue
pi_160733321
Ik heb gezocht maar niet gevonden: een topic over de politieke situatie in Brazilië. Dat verbaasde me enigszins aangezien het een van de BRICS is en het toch het grootste land van Zuid-Amerika betreft. Tevens heeft het land in 2014 het WK voetbal georganiseerd en zal het komende zomer de Olympische Spelen organiseren in Rio, vanwege deze zaken leek mij een eigen topic wel gepast.

Waarom dan op dit moment? Momenteel wordt Brazilië getroffen door een gigantisch corruptieschandaal inzake Petrobras en de huidige president, Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij, heeft ook een zweem van corruptie om zich heen hangen. Daarnaast is de economische situatie dramatisch, de economie van Brazilië is in 2015 met liefst 3,8% gekrompen en de vooruitzichten voor 2016 zijn ook dramatisch; een krimp van 3,5%. Er zijn recentelijk dan ook veel protesten tegen de regering, en die zullen alleen maar toenemen na wat er de afgelopen twee weken is gebeurd.

De vorige president, Lula, is twee weken geleden opgepakt en verhoord door de politie/justitie. Zie daarvoor dit nieuwsartikel:

Arrestatie Lula schokt Brazilië

https://www.nrc.nl/handel(...)okt-brazilie-1598084

Vervolgens is hij officieel in beschuldiging gesteld van witwassen:

Brazilië vervolgt oud-president Lula voor corruptie

http://www.rtlnieuws.nl/n(...)-lula-voor-corruptie

Dat op zich zorgde natuurlijk al voor de nodige kritiek op de huidige president Dilma Rousseff, en door de corruptieaffaire en de dramatische economische situatie wordt er door de oppositie en constant druk uitgeoefend om de (sociaal-democratische) regering ten val te brengen. Eergisteren gebeurde er echter iets wat je normaal zou verwachten in bananenrepublieken/een parallel universum; Rousseff nodigde Lula doodleuk uit voor een ministerspost in de regering, met als resultaat

Lula benoemd tot hoofd Braziliaans kabinet

https://www.nrc.nl/nieuws(...)-braziliaans-kabinet

quote:
Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva (70), de oud-president van Brazilië die begin deze maand nog werd aangehouden in het kader van het grootste corruptieschandaal aller tijden in het land, is benoemd tot het hoofd van het Braziliaans kabinet. Dat meldt persbureau AP.

Deze benoeming zal het moeilijker maken om Silva te vervolgen, omdat hoge functionarissen alleen door het hooggerechtshof vervolgd kunnen worden. De functie van stafchef staat hoger in rang dan die van een minister en is na de president de hoogste functie in de regering.
Met als logisch gevolg:
Straatprotest in Brazilië tegen benoeming Lula tot stafchef

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2603367

En om het feest compleet te maken werd ook nog een gesprek tussen Rousseff en Lula afgeluisterd:
Protesten in Brazilië na uitgelekt telefoongesprek tussen Rousseff en Lula

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-679353.html

quote:
In de conversatie, die werd opgenomen door de gerechtelijke politie, zegt de president aan Lula dat ze haar "officieel decreet" zo zal opstellen, dat hij "het enkel kan gebruiken als het noodzakelijk is". Die uitspraak wordt beschouwd als een bevestiging dat Rousseff Lula benoemd heeft tot kabinetschef om hem te beschermen tegen een eventuele gevangenisstraf in het kader van het Petrobras-schandaal.
Ik hoop dat het allemaal een beetje overzichtelijk is wat ik hier allemaal heb neergeschreven. Mijn kennis van het land is, hoewel ik meerdere Brazilianen persoonlijk ken, toch redelijk beperkt. Ik haal mijn informatie ook voornamelijk uit westerse bronnen, en ik hoop dat anderen de Braziliaanse politiek hier wat verder kunnen uitdiepen en van achtergronden kunnen voorzien :)
pi_160734772
Rousseff ziet de protesten tegen haar en haar kabinet al jaren groter worden en dan komt ze met zo'n move en denkt ze daar wel mee weg te komen. Onbegrijpelijk.
  donderdag 17 maart 2016 @ 12:32:33 #3
66825 Reya
Fier Wallon
pi_160735446
quote:
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 12:05 schreef Kaas- het volgende:
Rousseff ziet de protesten tegen haar en haar kabinet al jaren groter worden en dan komt ze met zo'n move en denkt ze daar wel mee weg te komen. Onbegrijpelijk.
Wellicht heeft ze niet al te veel keuze.
pi_160735936
quote:
2s.gif Op donderdag 17 maart 2016 12:32 schreef Reya het volgende:

[..]

Wellicht heeft ze niet al te veel keuze.
Ze heeft heus wel een andere keuze dan na al die corruptieschandalen iemand die van corruptie verdacht wordt maar tot zo'n positie te bombarderen om vervolging te voorkomen.
  donderdag 17 maart 2016 @ 13:11:51 #5
66825 Reya
Fier Wallon
pi_160736404
quote:
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 12:51 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Ze heeft heus wel een andere keuze dan na al die corruptieschandalen iemand die van corruptie verdacht wordt maar tot zo'n positie te bombarderen om vervolging te voorkomen.
Laten we zo zeggen: wellicht heeft die alternatieve keuze niet al te positieve gevolgen voor haar eigen positie.
pi_160742103
Interessant land waar ik te weinig over weet. Ik ga dit volgen.
pi_160742409
Braziliaanse rechter wil benoeming Lula opschorten

http://nos.nl/artikel/209(...)lula-opschorten.html

Het feest gaat verder, wat een klucht 8)7
pi_160746385
quote:
14s.gif Op donderdag 17 maart 2016 17:48 schreef 99.999 het volgende:
Interessant land waar ik te weinig over weet. Ik ga dit volgen.
Ik vond deze post op Reddit heel informatief zelf: https://np.reddit.com/r/w(...)ne/d12nqt3?context=3
In order to understand, I destroyed myself
- Fernando Pessoa
pi_160746747
Het is in ieder geval positief dat het erop lijkt dat justitie niet het schoothondje van de uitvoerende macht is. In West-Europa is het haast ondenkbaar dat justitie achter zulke hoge politici aan zou gaan.
pi_160749044
quote:
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 20:42 schreef Confetti het volgende:
Het is in ieder geval positief dat het erop lijkt dat justitie niet het schoothondje van de uitvoerende macht is. In West-Europa is het haast ondenkbaar dat justitie achter zulke hoge politici aan zou gaan.
Machtige bankiers. ;)
  donderdag 17 maart 2016 @ 22:16:09 #11
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_160750196
Een goed geschreven OP, die de situatie goed samenvat. Complimenten aan de TS.

De situatie is behoorlijk uit de hand aan het lopen hier. Operatie Lava Jato, het onderzoek naar de corruptie praktijken van Petrobras, heeft inmiddels zeer grote vormen aangenomen en is al maandenlang het gesprek van de dag. De ene na de andere zakenman en politicus is al veroordeeld en de bewijslast tegen Lula is inmiddels zo groot, dat hij officieel in staat van beschuldiging is gesteld. Iedereen verwacht dat Dilma de volgende op de lijst zal zijn.

De nationale held op dit moment is Sérgio Moro, de rechter die in Curitiba (de stad waar de rechtszaken mbt Lava Jato worden gehouden) zonder aanzien des persoons de zaak aanstuurt. Eindelijk een rechter die niet corrupt is, dat is het algemene gevoel hier.
Op zijn gezag is de telefoon van Lula de afgelopen weken afgetapt door de politie en gisteren heeft hij enige banden vrijgegeven, die uitgebreid op tv te horen waren.
Vooral Lula’s gesprekken met Dilma, maar ook met bv de burgermeester van Rio de Janeiro laten een totale minachting voor alles en iedereen zien, met name voor de wet.
De regering is inmiddels zo wanhopig dat ze een proces tegen deze rechter hebben aangespannen vanwege de vrijgave. Alles om maar van hem af te komen.

Gisteren werd op alle netten op tv, zelfs op de regeringsgetrouwe netten, gehakt gemaakt van Dilma’s beslissing om Lula te benoemen; op de sociale media circuleren heel veel berichten en oproepen tot meer protesten en demonstraties. Eén van de hardnekkigste is een oproep tot een algemene landelijke staking op maandag en dinsdag a.s. We zullen zien.

Flats en kantoren hangen vol met brazilaanse vlaggen, als ‘s avonds op het nieuws Dilma of Lula aan het woord is, wordt er in de huizen en flats massaal met lepels op pannen geslagen, een traditioneel teken van protest hier. Gezien de temparaturen hier staan uiteraard alle ramen open en dit ritueel veroorzaakt dus een oorverdovend lawaai.

Het grootste probleem echter in Brazilië is het totaal ontbreken van een Plan B. Er zijn amper politici, van welke partij dan ook, die niet betrokken zijn. Aécio Neves bijvoorbeeld, Dilma´s oppositieleider tijdens de laatste verkiezingen, is ook in staat van beschuldiging gesteld. De corruptie heeft zich de laatste 10-15 jaar zo diep en wijdverbreid geworteld, in alle lagen van de ambtenarij, dat het simpelweg lozen van Dilma niet ineens het echte probleem oplost. Al is de roep om haar impeachment inmiddels niet meer te negeren.

Ik hoop dat ik de (gevaarlijke) situatie een beetje heb weten over te brengen voor jullie daar aan de andere kant van de grote plas.

P.S. Na de demontraties van afgelopen zondag heb ik hier een topic over geopend, NWS / massale protesten tegen regering Brazilië, maar gezien het overweldigend aantal reacties daar, heb ik het idee dat dit een (te) ver-van-mijn-bed onderwerp is voor Fok!.
zonnig Brasil
pi_160752052
Dank qwerty_x, Braziliaanse politiek en dat land in haar algemeenheid is ontzettend boeiend.

Ik las afgelopen week nog een onderzoekspaper waarin van een heleboel landen partijpolitieke benoemingen werden onderzocht en het enige land waarin geen significante resultaten gevonden werden was Brazilië, wat lag aan dat ze daar constant zomaar van partij veranderen wanneer het ze uitkomt. :P
  donderdag 17 maart 2016 @ 23:24:20 #13
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_160752148
Ik vrees helaas dat al die corruptieschandalen weinig doen. Dilma gooit gewoon weer wat muntgeld op straat en iedereen stemt weer voor haar. Dat is in ieder geval hoe ze de vorige verkiezingen heeft gewonnen, als ik mijn Braziliaanse vriendin mag geloven.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_160752205
Om dat muntgeld op te kunnen gooien moet je het wel eerst hebben, en dat wordt (economische gezien) nogal problematisch.
  donderdag 17 maart 2016 @ 23:28:31 #15
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_160752264
quote:
0s.gif Op donderdag 17 maart 2016 23:26 schreef Tocadisco het volgende:
Om dat muntgeld op te kunnen gooien moet je het wel eerst hebben, en dat wordt (economische gezien) nogal problematisch.
Misschien had ik moeten zeggen 'beloven'. Gewoon belasting verlagen en verder schuld opbouwen, het stemvee vindt het geweldig.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_160752372
De Braziliaanse problemen lijken enorm: wijdverspreide corruptie, zeer onveilig, flinke economische krimp, erg hoge inflatie (ondanks de krimp). een enorm begrotingstekort, massaprotesten etc. etc. etc. En ondertussen komen de Olympische Spelen er ook aan.
pi_160753442
En dan vergeet je Zika nog. Brazilië is momenteel een politieke crisis, gezondheidscrisis, economische crisis, financiële crisis en maatschappelijke crisis in één.
  vrijdag 18 maart 2016 @ 06:00:54 #18
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_160754385
http://www.pt.org.br/mili(...)ula-em-sao-bernardo/


Militantes fazem ato de apoio e ovacionam Lula em São Bernardo
Multidão entoou cânticos de apoio ao ex-presidente, que se juntou ao povo para agradecer a solidariedade


Apoiadores do ex-presidente Luiz Inácio Lula da Silva fizeram vigília, neste domingo (13), em frente ao prédio onde o petista mora, em São Bernardo do Campo, na Grande São Paulo, para prestar apoio a ele, à presidenta Dilma Rousseff e contra a tentativa de golpe em vigor no País.

A manifestação em apoio ao ex-presidente aconteceu no mesmo dia que atos a favor do golpe acontecem em todo País. O ex-presidente saiu do prédio e se misturou à multidão para agradecer a solidariedade recebida.

Com a presença do ex-presidente, os manifestantes começaram a entoar os gritos de “Lula, guerreiro do povo brasileiro” e “não vai ter golpe”.



Durante o ato, o ex-presidente tirou selfies e distribuiu abraços aos militantes.

“Ele ajudou a tirar o Brasil da miséria extrema, o que diversos governos durante 500 anos não conseguiram, ou nem tentaram. Hoje, o povo está na universidade e pode sonhar em ter um futuro melhor. É muita emoção conseguir chegar perto dele. Lula é um herói de todos nós”, disse uma militante, após trocar rápidas palavras com o líder petista.

Depois de falar com os simpatizantes, Lula acenou para o público – formado por integrantes de movimentos sociais e cidadãos comuns – e retornou ao apartamento. O povo, no entanto, permaneceu no local e continuou a apoiá-lo com cânticos e baterias.



Oftewel Lula, amigo, o povo esta contigo! *;

Het volk staat achter Lula, hij heeft zeer veel goeds gedaan voor Brazilië.

O+

500 jaar lang gaf niemand om de armen, Lula is de eerste president in Brazilië die iets voor de armen deed. Nu staat Brazilie echt op de kaart en is zelfs een geduchte tegenstander van de as van het kwaad VS-VK-EU, door deel te maken van BRICS.

BRICS, het humane, sociale alternatief. O+
  vrijdag 18 maart 2016 @ 09:15:00 #19
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_160755398
Als ze maar een beetje links kletsen, houdt de boomknuffelaar innig van corrupte machtswellustelingen.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_160755491
Ten eerste spreek ik geen Portugees en ten tweede is er geen enkele samenhang in de BRIC(S, als je Zuid-Afrika meerekent)-landen; het zijn gewoon een paar ongerelateerde landen die een bankier als groeieconomieen heeft bestempeld.
pi_160756381
Schoolvoorbeelden van links lullen, rechts vullen :9
  vrijdag 18 maart 2016 @ 10:24:46 #22
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_160756460
Goed topic. Heb daar gewoond en heb het beleid van Lula daar actief mee mogen maken.

Gelukkig heeft de rechter nu een stokje gestoken tegen de benoeming van Lula.

Rechter Brazilië blokkeert aanstelling omstreden oud-president
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  vrijdag 18 maart 2016 @ 13:10:22 #23
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_160759658
quote:
Brazil tumbles like 'House of Cards' in crisis

The plot of Brazil's political crisis has become so complicated that it is impossible to predict what will happen next.

Lula will be sworn in on Thursday as a new minister.

On Friday there are planned demonstrations by his supporters across the country.

Next month, Rousseff's key political ally - the PMDB party - has announced it may leave her government.

And in May, Congress will begin voting whether to carry on with Rousseff's impeachment process.

Meanwhile the country's economy is receding - in the face of its worst crisis in over 20 years.

Rousseff has dismissed the idea that Lula would implement a sharp turn to the left - and says she will carry on with austerity measures.

But it is hard to see how she will deliver on her economic reforms with so many developments in politics.

Not even the scriptwriters for House of Cards could have devised such a complicated and explosive thriller.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_160759748
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 00:47 schreef J.B. het volgende:
En dan vergeet je Zika nog. Brazilië is momenteel een politieke crisis, gezondheidscrisis, economische crisis, financiële crisis en maatschappelijke crisis in één.
Die ook nog inderdaad. The perfect storm.

En wat is de prioriteit van het kabinet? Zitten blijven en niet vervolgd worden.
pi_160762553
Dilma is een vuile FARC aanhanger :r
pi_160763525
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 15:25 schreef topdeck het volgende:
Dilma is een vuile FARC aanhanger :r
Oh ja?
pi_160763816
Interessant topic, dit ga ik volgen.
  vrijdag 18 maart 2016 @ 22:34:56 #28
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_160774096
quote:
Je bent in goed gezelschap, zoals gewoonlijk: de president uit ons aller voorbeeldland, Venezuela, is het met je eens.

http://g1.globo.com/mundo(...)golpe-no-brasil.html
zonnig Brasil
  zaterdag 19 maart 2016 @ 00:44:40 #29
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_160777576
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 22:34 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

Je bent in goed gezelschap, zoals gewoonlijk: de president uit ons aller voorbeeldland, Venezuela, is het met je eens.

http://g1.globo.com/mundo(...)golpe-no-brasil.html
Obrigadinho, amigo!

Falas portugues tambem? :D
pi_160780672
quote:
17s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 00:44 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:

[..]

Obrigadinho, amigo!

Falas portugues tambem? :D
Hij woont in Brazilië.

OT: toen ik gisteren even op Globo keek, stond er dat er demonstraties vóór Dilma en Lula waren op minstens 21 plekken in het land. Dan zijn de meningen dus best verdeeld, of niet?
  zaterdag 19 maart 2016 @ 12:01:37 #31
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_160782633
quote:
17s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 00:44 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:

[..]

Obrigadinho, amigo!

Falas portugues tambem? :D
Laat dat também maar weg.
zonnig Brasil
  zaterdag 19 maart 2016 @ 12:32:20 #32
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_160783171
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 09:27 schreef Igen het volgende:

[..]

Hij woont in Brazilië.

OT: toen ik gisteren even op Globo keek, stond er dat er demonstraties vóór Dilma en Lula waren op minstens 21 plekken in het land. Dan zijn de meningen dus best verdeeld, of niet?
Dat klopt, het is natuurlijk niet voor niks dat de PT al ruim 10 jaar aan de macht is, oftewel de laatste 3 verkiezingen heeft gewonnen.

Deze partij heeft een socialistische achtergrond en is ontstaan tijdens de dictatuur. Van oorsprong felle critici tegen de gevestigde orde en militaire dictatuur en oprichters van de vakbonden.
Het is een schoolvoorbeeld van een partij, die met goede bedoelingen is begonnen, maar -eenmaal zelf aan de macht- nog erger werd dan hun oorspronkelijke tegenstanders.
Ergens tegen zijn is één, oplossingen aandragen blijkt een heel ander verhaal te zijn en daarin schiet deze partij zeer te kort.

Het overgrote deel van de aanhang van deze partij bestaat uit het armere deel van de bevolking, met name in het noord-oosten van het land. De meerderheid werkt niet en is afhankelijk van staatssteun. Het bekende hengel en vis verhaal: de vorige regeringen probeerden deze mensen een hengel te geven, de huidige regering alleen maar een (steeds grotere) vis. Zoals een vorige poster al opmerkte: een paar maanden voor de verkiezingen wat geld rondstrooien, oftewel de uitkeringen verhogen; zo heeft de PT de laatste verkiezingen weten te winnen.

Onder een bepaalde inkomensgrens betaal je geen belasting in Brazilië. Dus het grappige, vreemde, of willekeurig welk woord je wilt gebruiken: het overgrote deel van de mensen die .werken, belasting betalen en dus de overheidsuitgaven betalen, zijn tegen de huidige regering.
Zij die geen belasting betalen en de meerderheid vormen, zijn voor. Al is dit inmiddels wel aan het veranderen, simpelweg door het feit dat de regering geen geld meer heeft om de uitkeringen te verhogen, terwijl de prijzen wel elk jaar met 15% stijgen.

Twee andere groepen die pro-PT zijn: veel ambtenaren, die hun zeer riante arbeidsvoorwarden willen behouden en vakbondsmensen. Vakbonden zijn, onder invloed van de huidige regering, uitgegroeid tot machtige organen die -vakbonden eigen- tegen elke verandering zijn.

Er zijn uiteraard nog veel PT, Dilma en Lula aanhangers, maar het is een minderheid aan het worden.
Het gros van deze aanhangers is totaal niet politiek geintereseerd en zal dan ook niet de straat opgaan. Er is maar één ding belangrijk: de partij die de hoogste uitkering belooft, krijgt hun stem.
De mensen die wel pro-Lula de straat opgaan, zijn of betaalde krachten (de 100 mensen tegenover het huis van Lula deze week hebben elk R$50 gekregen om daar een uurtje te staan) of zijn mensen die simpelweg veel te verliezen hebben als deze partij verdwijnt.

Het is hoe dan ook een zeer explosieve situatie, die met het gebruikelijk zuidamerikaanse temperament wordt bediscussieerd.
zonnig Brasil
  zaterdag 19 maart 2016 @ 12:37:10 #33
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_160783242
dubbel
zonnig Brasil
  zaterdag 19 maart 2016 @ 15:28:09 #34
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_160785969
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 12:01 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

Laat dat também maar weg.
Ik zou mijn Portugees willen opschroeven, maar er wordt hier in de regio Leeuwarden niets aangeboden.
Is het leuk wonen in Brazilie? Ik ben er nooit geweest, maar met de opkomst van Lula vind ik het best fascinerend 'Brasil, agora e de todos'.
Het komt op me over dat Brazilianen in de regel vrolijk zijn ondanks alle problemen. Een beetje het tegenovergestelde van noord-Europeanen, wij blijven somber, ondanks dat alles meezit. :P
  zaterdag 19 maart 2016 @ 15:40:08 #35
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_160786186
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 12:01 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

Laat dat também maar weg.
Hey mano!, Tudo joia?
8-)
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_160793509
quote:
9s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 15:28 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:

[..]

Ik zou mijn Portugees willen opschroeven, maar er wordt hier in de regio Leeuwarden niets aangeboden.
Is het leuk wonen in Brazilie? Ik ben er nooit geweest, maar met de opkomst van Lula vind ik het best fascinerend 'Brasil, agora e de todos'.
Het komt op me over dat Brazilianen in de regel vrolijk zijn ondanks alle problemen. Een beetje het tegenovergestelde van noord-Europeanen, wij blijven somber, ondanks dat alles meezit. :P
Dat laatste zal het protestantisme wel zijn; bescheidenheid, zuinigheid, normaal doen want dan doe je al gek genoeg
pi_160798797
Ik krijg sterk de indruk dat deze toestand structureel is en exemplarisch voor de Braziliaanse politiek/samenleving. Enkel de poppetjes aan de top wijzigen zal dan ook niet het cliëntelisme, nepotisme en de corruptie doen verdwijnen. De grote vraag is: wat dan wel?
  zondag 20 maart 2016 @ 02:10:16 #38
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_160800975
Dat is inderdaad de grote vraag, waar helaas niemand hier echt een antwoord op heeft.

Alle demonstranten weten heel goed wat ze niet willen: doorgaan op de huidige voet, maar een echt alternatief heeft eigenlijk niemand. Zoals ik al eerder schreef: er bestaat geen Plan B.

Politici (en ambtenaren in het algemeen) hebben een zeer slechte naam in Brazilië en ze worden allemaal gezien als één pot nat. Uiteraard zijn er naievelingen die blindelings in de sprookjes geloven. Ik begrijp dat vooral in Europa Lula een goede naam heeft. Hij heeft zogenaamd het land in de vaart der volkeren opgestuwd en de armoede weten terug te dringen. Hij weet deze mythe zeer goed te verkopen en omdat hij dit populistisch ondersteunt met een rood sausje, zijn er tal van mensen die hem alleen al daarom ophemelen. Zie oa een medeposter hier (niet gehinderd door enige kennis van het land overigens).

Wat men waarschijnlijk niet weet (of wil weten) is het feit dat Lula de afgelopen jaren voor miljoenen aan vastgoed heeft gekocht. Miljoenen die hij niet kan verklaren. De zoon van deze meneer is in 8 jaar tijd van niks tot één van 's lands rijkste zakenmannen uitgegroeid; een miljardair. En hij kan niet uitleggen waar het geld van al zijn investeringen vandaan komt.

Brazilië heeft vele problemen: de gezondheidszorg bv. De staatsziekenhuizen zijn zo belabberd, dat er dagelijks (!) mensen sterven in de wachtkamer. 24 uur wachten tot je geholpen wordt is normaal.
De onveiligheid is een ander probleem: er is geen mens die 's avonds na zevenen nog stopt voor een stoplicht. Rood of groen , het maakt niet uit, je stopt niet. Ik ken tal van mensen die zijn overvallen (met pistool op het hoofd) of familieleden zijn kwijtgeraakt tijdens zo'n overval.
Maar het allerergste is het onderwijs: leraren die het minimumloon verdienen, maar maandenlang geen salaris ontvangen. Scholen zonder boeken, schoolborden, pennen, papier, .... Schoolbussen die voor politieke doeleinden worden opgeeist en zo kan ik nog wel even doorgaan.
En dat is precies wat de huidige regering wil: het volk dom houden. Want ze weten donders goed dat hun grote achterhoede uit onopgeleide mensen bestaat.

Maar blijft inderdaad de grote vraag: hoe dit alles op te lossen en wat is het alternatief.
In het huidige Brazilië zou ik het echt niet weten. Slechter is nauwelijks mogelijk, maar wie voor de ommeslag kan zorgen ....

Het enige wat ik erover kan zeggen is dat het onze buren, Argentinië en Colombia wel is gelukt om hun desastreuze populistische leiders te vervangen en een nieuwe weg op te gaan. Hopelijk lukt het Brazilië ook.
zonnig Brasil
  zondag 20 maart 2016 @ 02:18:41 #39
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_160801008
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 15:40 schreef ErwinRommel het volgende:

[..]

Hey mano!, Tudo joia?
8-)
om in dezelfde stijl te blijven: bro, beleza !
zonnig Brasil
pi_160929389
With Brazil in crisis, who has time for the Olympics?

http://sports.yahoo.com/n(...)-203824418--oly.html
pi_160929439
En nog een artikel over waarom een politieke overname door het leger aanzienlijk minder waarschijnlijk is dan in de jaren 60:

Can Brazil's democracy survive Dilma Rousseff's fall?

http://www.telegraph.co.u(...)-Rousseffs-fall.html
  woensdag 30 maart 2016 @ 10:19:22 #42
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161044311
PMBD stapt op, 7 ministersposten komen te vervallen.
Die partij heeft ook 1 megaton boter op hun kop. Toen al.

Grootste partij Brazilië stapt uit regeringscoalitie
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161367654
Brazil impeachment: Vote deals new blow to Rousseff

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-36021230

De teerling is geworpen :9 De eerste stap voor het afzetten van Rousseff is gezet, volgende week gaat het verder.
pi_161384731
Brazil's Dilma Rousseff accuses deputy of coup plot

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-36025506
  dinsdag 12 april 2016 @ 22:04:21 #45
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_161385649
Er wordt algemeen verwacht dat zondag a.s. de meerderheid van de kamer voor haar impeachment zal stemmen.
En dan begint het hele circus weer van voor af aan in de senaat.

Maar om aan te geven hoe droevig het gesteld is met de politiek vandaag de dag in Brazilië:
mocht Dilma afgezet worden, wordt de vice-president automatisch president. Maar deze meneer heeft ook al een proces tot impeachment aan z'n broek hangen, dus hij wordt het niet.
De volgende in rij, de kamervoorzitter, is verdachte en wordt waarschijnlijk binnenkort gearresteerd. Zijn plaatsvervanger zit al achter slot en grendel.

Oftewel: is er misschien iemand op Fok! geinteresseerd in het ambt van president; hier is er niemand beschikbaar.
zonnig Brasil
  woensdag 13 april 2016 @ 02:27:01 #46
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_161392621
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 april 2016 22:04 schreef qwerty_x het volgende:
Er wordt algemeen verwacht dat zondag a.s. de meerderheid van de kamer voor haar impeachment zal stemmen.
En dan begint het hele circus weer van voor af aan in de senaat.

Maar om aan te geven hoe droevig het gesteld is met de politiek vandaag de dag in Brazilië:
mocht Dilma afgezet worden, wordt de vice-president automatisch president. Maar deze meneer heeft ook al een proces tot impeachment aan z'n broek hangen, dus hij wordt het niet.
De volgende in rij, de kamervoorzitter, is verdachte en wordt waarschijnlijk binnenkort gearresteerd. Zijn plaatsvervanger zit al achter slot en grendel.

Oftewel: is er misschien iemand op Fok! geinteresseerd in het ambt van president; hier is er niemand beschikbaar.
Sim, quero ser presidente do Brasil. O+
pi_161395120
Ik zou de eer aan mezelf houden in plaats van dat proces af te wachten.
pi_161395640
Tot zover de BRICS landen. Nu het merendeel in de shit zit kunnen we dat acroniem niet gewoon laten vallen.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_161395896
quote:
14s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:03 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Tot zover de BRICS landen. Nu het merendeel in de shit zit kunnen we dat acroniem niet gewoon laten vallen.
Is wel hard gegaan.
pi_161395979
quote:
14s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:03 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Tot zover de BRICS landen. Nu het merendeel in de shit zit kunnen we dat acroniem niet gewoon laten vallen.
Die S is sowieso al ongebruikelijk om eraan toe te voegen, maar het lijkt me nogal onzinnig om ineens niet de potentie van Brazilie te zien omdat zij nu grote politieke problemen hebben.
pi_161396001
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:20 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Die S is sowieso al ongebruikelijk om eraan toe te voegen, maar het lijkt me nogal onzinnig om ineens niet de potentie van Brazilie te zien omdat zij nu grote politieke problemen hebben.
Alleen grote politieke problemen? Gaat economisch ook vrij slecht.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_161396045
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:21 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Alleen grote politieke problemen? Gaat economisch ook vrij slecht.
Correct, maar dat lijkt me daar grotendeels een gevolg van. De potentie blijft er gewoon, ook als het land jaren stil staat.
pi_161396945
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:20 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Die S is sowieso al ongebruikelijk om eraan toe te voegen, maar het lijkt me nogal onzinnig om ineens niet de potentie van Brazilie te zien omdat zij nu grote politieke problemen hebben.
De problematiek is er bepaald niet exclusief politiek. Ook economisch zijn er flinke problemen. Wat je overigens bij meer BRICS landen ziet.
pi_161398006
quote:
2s.gif Op woensdag 13 april 2016 12:11 schreef 99.999 het volgende:

[..]

De problematiek is er bepaald niet exclusief politiek. Ook economisch zijn er flinke problemen. Wat je overigens bij meer BRICS landen ziet.
Zie de post boven je.
pi_161399348
quote:
14s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:03 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Tot zover de BRICS landen. Nu het merendeel in de shit zit kunnen we dat acroniem niet gewoon laten vallen.
Van Brazilie, Rusland en Zuid-Afrika viel dat al te verwachten. Te kleine bevolking en niet de juiste werkmentaliteit om een topper te worden.
pi_161399426
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:20 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Die S is sowieso al ongebruikelijk om eraan toe te voegen, maar het lijkt me nogal onzinnig om ineens niet de potentie van Brazilie te zien omdat zij nu grote politieke problemen hebben.
De potentie van Brazilie is om een beetje tussen Frankrijk en Engeland in te manouvreren. Leuk voor in de kroeg maar dat maakt je geen topper.
pi_161400652
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2016 11:24 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Correct, maar dat lijkt me daar grotendeels een gevolg van. De potentie blijft er gewoon, ook als het land jaren stil staat.
Eerder andersom. Grondstofprijzen zijn gekelderd en daar heeft Brazilië enorm onder te lijden, heeft weinig met politiek te maken. Dat het economisch beleid voor een groot deel ook prut is maakt het natuurlijk wel erger.
  woensdag 13 april 2016 @ 16:20:46 #58
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_161401908
Long-read over Brazilië:

quote:
Crisis in Brazil

The BRIC countries are in trouble. For a season the dynamos of international growth while the West was mired in the worst financial crisis and recession since the Depression, they are now the leading source of anxiety in the headquarters of the IMF and the World Bank. China, above all, because of its weight in the global economy: slowing output and a himalaya of debt. Russia: under siege, oil prices falling and sanctions biting. India: holding up best, but unsettling statistical revisions. South Africa: in free fall. Political tensions are rising in each: Xi and Putin battening down unrest with force, Modi thrashed at the polls, Zuma disgraced within his own party. Nowhere, however, have economic and political crises fused so explosively as in Brazil, whose streets have in the past year seen more protesters than the rest of the world combined.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 13 april 2016 @ 20:33:24 #59
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161408236
quote:
10s.gif Op woensdag 13 april 2016 02:27 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:

[..]

Sim, quero ser presidente do Brasil. O+
Brazilie doet er goed aan om Links eens niet te laten regeren.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  woensdag 13 april 2016 @ 20:36:41 #60
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161408357
Eneias Carneirro, een exentriekeling met hele goede ideen voor Brazilië. Jammer dat hij dood is.

Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161418125
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2016 15:21 schreef J.B. het volgende:

[..]

Eerder andersom. Grondstofprijzen zijn gekelderd en daar heeft Brazilië enorm onder te lijden, heeft weinig met politiek te maken. Dat het economisch beleid voor een groot deel ook prut is maakt het natuurlijk wel erger.
Wel een beetje dom als je als land zo afhankelijk van grondstofprijzen bent. Spreid je kansen.
pi_161418656
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 09:55 schreef Zienswijze het volgende:

[..]

Wel een beetje dom als je als land zo afhankelijk van grondstofprijzen bent. Spreid je kansen.
Brazilië is niet bepaald het enige land met dat probleem, alle grote grondstofexporteurs tonen vergelijkbare problematiek momenteel. Stijging van de reële wisselkoers als gevolg van grondstoffenexport zorgt dat andere industrieën minder competitief worden, wat zich wreekt in tijden met dalende grondstofprijzen. Een beetje zoals de Hollandse Ziekte.
pi_161418834
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 09:55 schreef Zienswijze het volgende:

[..]

Wel een beetje dom als je als land zo afhankelijk van grondstofprijzen bent. Spreid je kansen.
Ontwikkelende landen hebben die keuze ook niet altijd.
pi_161419369
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 10:46 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Ontwikkelende landen hebben die keuze ook niet altijd.
Dan moet je dus reserves opbouwen die je in tijden van lage grondstofprijzen kan aanwenden. Grondstofprijzen fluctueren door de jaren heen dus daar qua begroting voor een significant deel op vertrouwen is niet bijster slim.
pi_161419409
quote:
1s.gif Op donderdag 14 april 2016 10:34 schreef J.B. het volgende:

[..]

Brazilië is niet bepaald het enige land met dat probleem, alle grote grondstofexporteurs tonen vergelijkbare problematiek momenteel. Stijging van de reële wisselkoers als gevolg van grondstoffenexport zorgt dat andere industrieën minder competitief worden, wat zich wreekt in tijden met dalende grondstofprijzen. Een beetje zoals de Hollandse Ziekte.
Je weet dat in jaar T de grondstofprijzen zullen dalen (prijzen gaan namelijk op en neer). In jaar T-1, als de prijzen nog hoog staan, bouw je dus reserves op die je in tijden van lage prijzen aan kan wenden.

Maar goed, (onvoldoende opgeleide) politici, democratie en lange termijn denken gaan niet altijd goed samen.
pi_161419878
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:20 schreef Zienswijze het volgende:

[..]

Je weet dat in jaar T de grondstofprijzen zullen dalen (prijzen gaan namelijk op en neer). In jaar T-1, als de prijzen nog hoog staan, bouw je dus reserves op die je in tijden van lage prijzen aan kan wenden.

Maar goed, (onvoldoende opgeleide) politici, democratie en lange termijn denken gaan niet altijd goed samen.
Dit doen we in Nederland minstens zo slecht. Er kan straks structureel een miljard of twaalf per jaar bezuinigd worden wanneer we door onze gasbaten heen zijn. En dan hebben we er verdomd weinig nuttigs mee gedaan.
pi_161419897
quote:
2s.gif Op woensdag 13 april 2016 14:17 schreef Zienswijze het volgende:

[..]

De potentie van Brazilie is om een beetje tussen Frankrijk en Engeland in te manouvreren. Leuk voor in de kroeg maar dat maakt je geen topper.
Een mondiale top-10 economie geen topper?
pi_161419903
quote:
1s.gif Op woensdag 13 april 2016 15:21 schreef J.B. het volgende:

[..]

Eerder andersom. Grondstofprijzen zijn gekelderd en daar heeft Brazilië enorm onder te lijden, heeft weinig met politiek te maken. Dat het economisch beleid voor een groot deel ook prut is maakt het natuurlijk wel erger.
Terecht punt.
  donderdag 14 april 2016 @ 11:47:46 #69
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161419969
quote:
1s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:43 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Terecht punt.
Plus vergeet niet het schandaal rondom Petrobras, grootste werkgever in Brazilië naar ik meen.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161420071
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:18 schreef Zienswijze het volgende:

[..]

Dan moet je dus reserves opbouwen die je in tijden van lage grondstofprijzen kan aanwenden. Grondstofprijzen fluctueren door de jaren heen dus daar qua begroting voor een significant deel op vertrouwen is niet bijster slim.
Er is echter ook de wens om de bevolking te laten profiteren van de toegenomen welvaart.
  donderdag 14 april 2016 @ 11:55:22 #71
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161420097
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:53 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Er is echter ook de wens om de bevolking te laten profiteren van de toegenomen welvaart.
:D
Dan ken jij Brazilië niet goed genoeg.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161420715
quote:
0s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:55 schreef ErwinRommel het volgende:

[..]

:D
Dan ken jij Brazilië niet goed genoeg.
Ik dacht juist gelezen te hebben dat de huidige machthebbers lekker aan de macht konden blijven doordat ze de onderklasse redelijk hebben geholpen?

Nog los van al het geld wat bv door corruptie in verkeerde zakken verdwijnt.

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 14-04-2016 12:20:24 ]
pi_161420981
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:20 schreef Zienswijze het volgende:

[..]

Je weet dat in jaar T de grondstofprijzen zullen dalen (prijzen gaan namelijk op en neer). In jaar T-1, als de prijzen nog hoog staan, bouw je dus reserves op die je in tijden van lage prijzen aan kan wenden.

Maar goed, (onvoldoende opgeleide) politici, democratie en lange termijn denken gaan niet altijd goed samen.
Buiten Noorwegen slaagt daar volgens mij geen enkel land fatsoenlijk in. Canada heeft momenteel ook een economisch lastige periode doordat het blijkbaar toch wat sterk afhankelijk was geworden van grondstoffenexport.
  donderdag 14 april 2016 @ 12:38:41 #74
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161421166
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 12:19 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Ik dacht juist gelezen te hebben dat de huidige machthebbers lekker aan de macht konden blijven doordat ze de onderklasse redelijk hebben geholpen?

Nog los van al het geld wat bv door corruptie in verkeerde zakken verdwijnt.
Welkom bij Firma List & Bedrog :)
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161440874
quote:
1s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:42 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Dit doen we in Nederland minstens zo slecht. Er kan straks structureel een miljard of twaalf per jaar bezuinigd worden wanneer we door onze gasbaten heen zijn. En dan hebben we er verdomd weinig nuttigs mee gedaan.
Onze gasbaten vormen slechts een fractie van de begroting vergeleken met wat grondstofexporten op de Braziliaanse begroting vormen. Toch een verschil.
pi_161440894
quote:
1s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:43 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Een mondiale top-10 economie geen topper?
Geen sterk militair apparaat, geen invloed op de wereld. Ze staan 8e of 9e op de economische ranglijst. Dezelfde positie als Italie. En Italie noemen we nou ook geen sterke regionale macht, laat staan een topper.
pi_161440916
quote:
1s.gif Op donderdag 14 april 2016 12:31 schreef J.B. het volgende:

[..]

Buiten Noorwegen slaagt daar volgens mij geen enkel land fatsoenlijk in. Canada heeft momenteel ook een economisch lastige periode doordat het blijkbaar toch wat sterk afhankelijk was geworden van grondstoffenexport.
Dat is dan ook niet slim. Wil je continuiteit hebben dan bouw je reserves in goede tijden op. Dat andere rijke landen dat ook niet (voldoende) doen betekent niet dat die rijke landen goed - risicobeheersend - bezig zijn.
pi_161440938
quote:
2s.gif Op donderdag 14 april 2016 11:53 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Er is echter ook de wens om de bevolking te laten profiteren van de toegenomen welvaart.
Dat betekent niet dat je direct al het geld wat je aan hoge grondstofprijzen hebt verdiend meteen moet uitgeven. Of houd jij ook geen appeltje voor de dorst achter en geef je meteen je jaarsalaris uit?
pi_161441598
quote:
2s.gif Op vrijdag 15 april 2016 10:19 schreef Zienswijze het volgende:

[..]

Dat betekent niet dat je direct al het geld wat je aan hoge grondstofprijzen hebt verdiend meteen moet uitgeven. Of houd jij ook geen appeltje voor de dorst achter en geef je meteen je jaarsalaris uit?
Zeg ik dat dan?
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 15 april 2016 @ 15:22:52 #80
78918 SeLang
Black swans matter
pi_161446928
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 april 2016 22:04 schreef qwerty_x het volgende:
Er wordt algemeen verwacht dat zondag a.s. de meerderheid van de kamer voor haar impeachment zal stemmen.
En dan begint het hele circus weer van voor af aan in de senaat.

Maar om aan te geven hoe droevig het gesteld is met de politiek vandaag de dag in Brazilië:
mocht Dilma afgezet worden, wordt de vice-president automatisch president. Maar deze meneer heeft ook al een proces tot impeachment aan z'n broek hangen, dus hij wordt het niet.
De volgende in rij, de kamervoorzitter, is verdachte en wordt waarschijnlijk binnenkort gearresteerd. Zijn plaatsvervanger zit al achter slot en grendel.

Oftewel: is er misschien iemand op Fok! geinteresseerd in het ambt van president; hier is er niemand beschikbaar.
Ik heb altijd al president van een bananenrepubliek willen worden, vooral als er veel lekkere wijven rondlopen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  Moderator / Redactie Sport zondag 17 april 2016 @ 23:25:22 #81
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_161511548
Stemming onderweg...

342 vd 513 stemmen nodig.
56 voor, 19 tegen momenteel en 3 onthielden zich van stemming.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator / Redactie Sport zondag 17 april 2016 @ 23:40:33 #82
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_161514339
Stemming verloren door Rousseff, 367 stemmen kreeg ze tegen.
pi_161514916
Ik vind dit best wel spreken voor Brazilië. Ja, het is corrupt en het is een en al wanbeleid. Maar je kan daar wel gewoon demonstreren, voor je rechten strijden en geweldloos en op democratische wijze van je leiders afkomen. Zolang dat gegarandeerd blijft komt dat land er vanzelf wel.
pi_161558454
Interessant artikeltje over de huidige vice-president die Rousseff in elk geval tijdelijk op zal volgen en zelf ook niet fris is http://www.volkskrant.nl/(...)31bd077cd620e68c4437
pi_161588391
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 april 2016 20:30 schreef 99.999 het volgende:
Interessant artikeltje over de huidige vice-president die Rousseff in elk geval tijdelijk op zal volgen en zelf ook niet fris is http://www.volkskrant.nl/(...)31bd077cd620e68c4437
Zijn geen van allen fris daar, denk ik.
Maar Rousseff zou via onwettige middelen geld hebben geleend om het gat in haar begroting te dichten, toch? Eigenaardige zaak iig.
I´m back.
  donderdag 21 april 2016 @ 09:59:56 #87
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161596137
_O-

Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161596607
quote:
Bedankt Hans.
  donderdag 21 april 2016 @ 10:37:07 #89
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161596766
quote:
1s.gif Op donderdag 21 april 2016 10:29 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Bedankt Hans.
?
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161596821
The Hilarious Feminist Backlash To Brazil's Impeachment Fallout

http://www.forbes.com/sit(...)allout/#12463c0d59fa

quote:
The headline reads: Marcela Temer: Bela, recatada, e “do lar”

Translation: Marcela Temer: Beautiful, maidenlike, and “a housewife”
Nieuwe ophef in Brazilië, ditmaal over degene (Temer) die Rousseff op zou volgen na haar afzetting. Zijn aanzienlijk jongere vrouw staat op de voorpagina van een of ander bekend tijdschrift met de bovenstaande bijschriften; feministisch Brazilië staat dus op zijn achterste benen.
pi_161596854
quote:
0s.gif Op donderdag 21 april 2016 10:37 schreef ErwinRommel het volgende:

[..]

?
Bijna niemand spreekt Portugees, dat kan je zelf toch ook wel bedenken?
  donderdag 21 april 2016 @ 10:54:14 #92
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161597151
quote:
1s.gif Op donderdag 21 april 2016 10:42 schreef J.B. het volgende:

[..]

Bijna niemand spreekt Portugees, dat kan je zelf toch ook wel bedenken?
Ok, ff een snelle vertaling dan:


• Reducering van het aantal afgevaardigden in de Kamer van 513 naar 213 en de Senaat van 81 naar 27 leden

• Enkel 10 ministeries, ze hebben er nu 20+ meen ik

• Einde van diverse "privileges

• Uitsluiting van de PT

• Max. 10 minimumsalarissen aan loon voor politici

• Einde aan creditcards, huisvestingkosten, overige luxe-kosten (politici hebben daar een heel luxe leventje, parasiteren letterlijk op de samenleving)

• Politici moeten gewoon gebruik maken van de zorg die er is, de SUS

• Gekozen leden voor het STF Supremo Tribulan Federal met een mandaad voor max8 jaar, zeg maar de Hoge Raad aldaar ipv toegekende leden

• Einde electronisch stemmen

• Opheffen van de verplichte vakbondsbelasting

• Gevangenen moeten werken

• Privatisering van staatsdiensten.

• ff snel uit de losse pols.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161597247
En wat is dan de grote grap?

Of laat eigenlijk ook maar, het nodigt totaal niet uit om te reageren als je alles met veel moeite eruit moet trekken.
  donderdag 21 april 2016 @ 11:01:19 #94
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161597321
quote:
1s.gif Op donderdag 21 april 2016 10:57 schreef Kaas- het volgende:
En wat is dan de grote grap?

Of laat eigenlijk ook maar, het nodigt totaal niet uit om te reageren als je alles met veel moeite eruit moet trekken.
Wat is jouw probleem man? Met het verkeerde been uit bed gestapt of zo??
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  donderdag 21 april 2016 @ 12:39:43 #95
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_161599385
quote:
0s.gif Op donderdag 21 april 2016 10:54 schreef ErwinRommel het volgende:

[..]

Ok, ff een snelle vertaling dan:

(...)
Je portugees doet het nog steeds, zo te zien !

En de grap is natuurlijk dat het allemaal bijzonder populistisch en niet-realistisch is.
Helemaal als je weet dat meneer zelf één van de grootste fraudeurs en misbruikers van het systeem is.
zonnig Brasil
  donderdag 21 april 2016 @ 12:48:52 #96
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161599580
quote:
0s.gif Op donderdag 21 april 2016 12:39 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

Je portugees doet het nog steeds, zo te zien !

En de grap is natuurlijk dat het allemaal bijzonder populistisch en niet-realistisch is.
Helemaal als je weet dat meneer zelf één van de grootste fraudeurs en misbruikers van het systeem is.
Daarom ook mijn smiley, echter Kaas snapt dat schijnbaar niet.
Temer, als er 1 opportunist is is hij dat wel.
Die windvaan van Temer is nog wispelturiger dan Pechtold.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161600202
Waarom liggen er in het noorden eigenlijk zoveel van die kleine deelstaatjes? Heeft iemand daar antwoord op? Ik heb een tijd terug een artikel gelezen (wat ik niet meer terug vind) dat mede daardoor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden niet echt werken zoals zou moeten, omdat de rijke industriële zuidelijke Staten in zowel het Huis als de Senaat in de minderheid zijn. In datzelfde artikel werden de VS en Duitsland aangehaald als landen waar dat evenwichtiger zou zijn.

[ Bericht 36% gewijzigd door J.B. op 21-04-2016 13:26:04 ]
pi_161603544
Dilma Rousseff takes fight against impeachment to UN's global stage

http://www.theguardian.co(...)united-nations-event
  donderdag 21 april 2016 @ 16:35:42 #99
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_161604107
quote:
1s.gif Op donderdag 21 april 2016 16:09 schreef J.B. het volgende:
Dilma Rousseff takes fight against impeachment to UN's global stage

http://www.theguardian.co(...)united-nations-event
Dat mens is echt niet goed snik.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_161604257
De oppositie is nog veel erger dan Dilma lijkt het.
Eduardo Cunha: Brazil president's chief accuser faces allegations of his own
http://www.theguardian.co(...)P=Share_iOSApp_Other
  donderdag 21 april 2016 @ 18:12:13 #101
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_161605945
quote:
0s.gif Op donderdag 21 april 2016 10:40 schreef J.B. het volgende:
The Hilarious Feminist Backlash To Brazil's Impeachment Fallout

http://www.forbes.com/sit(...)allout/#12463c0d59fa

[..]

Nieuwe ophef in Brazilië, ditmaal over degene (Temer) die Rousseff op zou volgen na haar afzetting. Zijn aanzienlijk jongere vrouw staat op de voorpagina van een of ander bekend tijdschrift met de bovenstaande bijschriften; feministisch Brazilië staat dus op zijn achterste benen.
Aanzienlijk inderdaad, zij is 32, hij is 75.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_161610428
quote:
0s.gif Op donderdag 21 april 2016 16:35 schreef ErwinRommel het volgende:

[..]

Dat mens is echt niet goed snik.
Inderdaad absurd ja. Ze heeft zichzelf een uitermate slechte dienst bewezen door Lula te benoemen, en nu wat krokodillentranen huilen. :')
  donderdag 21 april 2016 @ 21:24:33 #103
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_161611810
quote:
1s.gif Op donderdag 21 april 2016 20:46 schreef J.B. het volgende:

[..]

Inderdaad absurd ja. Ze heeft zichzelf een uitermate slechte dienst bewezen door Lula te benoemen, en nu wat krokodillentranen huilen. :')
Vanaf het allereerste begin tot de laatste snik is er maar één persoon die bepaalt wat er binnen de PT gebeurt: Lula.
Dilma is vandaag de dag zijn marionet en doet of beslist helemaal niks zonder de goedkeuring van Lula.
Het was niet Dilma die Lula wilde benoemen, het was hijzelf.
zonnig Brasil
pi_161949878
Parlementsvoorzitter Cunha geschorst: http://www.nrc.nl/nieuws/(...)voorzitter-geschorst

Wat ik van Brazilianen hoorde, was dat het van de regen in de drup zou zijn als Rousseff door vice-president Temer of anders door Cunha opgevolgd zou worden. Cunha is nu blijkbaar ook 'exit'. Hoe zit het met Temer?

Edit: oh, staat gewoon in het artikel :@
quote:
Bovendien wordt hij ook verdacht van corruptie en loopt er een onderzoek naar zijn eventuele afzettingsprocedure.

En daar houdt het qua corruptie in de politiek niet op. Van de 513 afgevaardigden in het parlement is 60 procent in staat van beschuldiging gesteld voor zaken als corruptie, maar ook verkiezingsfraude en zelfs moord.
:o Dat is ook geen kattenpis zeg

[ Bericht 44% gewijzigd door #ANONIEM op 05-05-2016 20:38:57 ]
pi_162041115
Brazil crisis: Rousseff impeachment vote 'annulled'

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-36248925

Een nieuw hoofdstuk in deze farce :')
pi_162041270
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2016 18:08 schreef J.B. het volgende:
Brazil crisis: Rousseff impeachment vote 'annulled'

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-36248925

Een nieuw hoofdstuk in deze farce :')
Vreemd genoeg heeft de partij waar hij lid van is wel voor impeachment van Roussef gestemd.
  dinsdag 10 mei 2016 @ 00:22:26 #107
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_162052499
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2016 18:18 schreef Tocadisco het volgende:

[..]

Vreemd genoeg heeft de partij waar hij lid van is wel voor impeachment van Roussef gestemd.
Sterker nog: hij heeft zelf verklaard voorstander te zijn en vóór te stemmen.
Maar blijkbaar was het aanbod nu hoog genoeg om hem van gedachten te doen veranderen .....

Dit land begint nu toch wel echt het rioolputje -of in ieder geval de clown- van de wereld te worden.
En het ergste: met al dit gezeik hebben we nu al maandenlang een regering die niet regeert, maar zich 100% met deze toestand bezighoudt. De dollar stijgt naar ongekende hoogtes, net als de werkeloosheid.
zonnig Brasil
pi_162058612
Afzettingsprocedure Rousseff gaat alsnog door

http://www.nrc.nl/nieuws/(...)eff-gaat-alsnog-door

quote:
Na maandag plotseling de procedure te hebben stopgezet, laat de voorzitter van het Lagerhuis dinsdagochtend weten “van mening te zijn veranderd”.
_O-
pi_162115764
Dilma Rousseff zes maanden geschorst in afwachting van definitieve afzetting

http://deredactie.be/permalink/1.2653621

quote:
Na een debat van bijna 20 uur heeft de Braziliaanse Senaat zich met 55 stemmen tegen 22 uitgesproken voor de tijdelijke schorsing van president Dilma Rousseff. Zij wordt verdacht van gesjoemel met de begroting met het oog op haar herverkiezing in 2014. Rousseff zal zich nu in de komende zes maanden voor de rechter moeten verantwoorden. Daarna zal de Senaat moeten beslissen over haar definitieve afzetting.
pi_162115868
Nice.
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 12 mei 2016 @ 19:12:16 #111
78918 SeLang
Black swans matter
pi_162127271


Wat een baas _O-

"His wife is 32-year-old Marcela Temer, an ex-beauty pageant contestant who tattooed Temer's name on her neck" :')!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_162127310
quote:
0s.gif Op donderdag 12 mei 2016 19:12 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]

Wat een baas _O-

"His wife is 32-year-old Marcela Temer, an ex-beauty pageant contestant who tattooed Temer's name on her neck" :')!
En 5 cm groter. :').
I´m back.
pi_162142719
Hoe vertaal je foro privilegiado in het Nederlands?
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
  vrijdag 13 mei 2016 @ 01:54:45 #114
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_162143787
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2016 00:52 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Hoe vertaal je foro privilegiado in het Nederlands?
Een privilege dat hoge ambtenaren, bv ministers hebben bij rechtsvervolging. Een normale rechtbank heeft geen recht tot vervolging.
Het is in principe één stap voor juridische immuniteit.
zonnig Brasil
pi_162156159
Brazil's new interim president, Michel Temer, was an embassy informant for US intelligence, WikiLeaks has revealed.
pi_162157230
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2016 01:54 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

Een privilege dat hoge ambtenaren, bv ministers hebben bij rechtsvervolging. Een normale rechtbank heeft geen recht tot vervolging.
Het is in principe één stap voor juridische immuniteit.
Dilma toch ook voor ze werd weggestuurd?
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_162157532
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 mei 2016 16:49 schreef Delibird het volgende:
Brazil's new interim president, Michel Temer, was an embassy informant for US intelligence, WikiLeaks has revealed.
Westers gezind dus.
  vrijdag 13 mei 2016 @ 22:08:00 #118
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_162165671
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2016 17:30 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:

[..]

Dilma toch ook voor ze werd weggestuurd?
Ja, Dilma ook. En de meeste privileges die ze als president had, blijft ze de komende 180 dagen behouden, waaronder ook dit.
In tegenstelling tot haar ministers, die al hun privileges kwijt zijn en nu vogelvrij zijn.
Lula behoort nu tot deze laatste groep ....
zonnig Brasil
  woensdag 18 mei 2016 @ 13:04:11 #119
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_162292254
quote:
Brazilië krijgt de corruptste regering ooit

Rio de Janeiro – Dertien jaar was de PT van arbeider-president Lula da Silva, en later Dilma Rousseff, aan de macht. Voor het eerst hadden de Braziliaanse armen een eigen vertegenwoordiging.

door Marjon van Royen 18-05-2016

Tientallen miljoenen mensen klommen dankzij de herverdelingspolitiek van de PT uit de armoede. Maar de arbeiderspartij had geen meerderheid. Dus sloot ze coalities met corrupte ‘huurpartijen’ van de oude Braziliaanse elite. In plaats van de politiek schoon te vegen, maakte de PT zelf ook vuile handen.

Afgelopen donderdag werd de gekozen PT-president Dilma Rousseff haar paleis uitgezet. Niet omdat ze zelf corrupt zou zijn. Zelfs haar grootste tegenstander, oud-president Cardoso van de oppositie, gaf het dit weekend toe: ‘Dilma is onschuldig. Ze heeft geen enkele misdaad begaan. Alleen politieke fouten.’

Ze werd afgezet door een corrupt parlement en vervangen door een mogelijk nog corruptere vice-president: oud-coalitiegenoot en baas van de elitepartij pmbd. ‘De butler uit een horrorfilm’, werd de man door zijn eigen partijgenoten genoemd. Dezelfde dag nog diende hij het land de meest kolderieke ministersploeg in decennia op. Louter mannen. Allemaal blank, conservatief, zwaar gelovig en rechts.

Tegen de meeste nieuwe ministers lopen processen wegens corruptie, witwassen en verkiezingsfraude. Een enkeling wordt zelfs beschuldigd van moord en schending van de mensenrechten, zoals de nieuwe minister van Justitie die ook vrouwenzaken en – ach, waarom niet – mensenrechten in zijn pakket heeft.

Toch gaat het goed met Latijns-Amerika, oordeelde de Amerikaanse denktankbaas Richard Haass onlangs in de Volkskrant. Volgens de voorzitter van de Council on Foreign Relations openbaart zich een ‘essentieel vermogen tot zelfcorrectie’ in de Braziliaanse samen­leving. Dat een president die niets misdaan heeft wordt geofferd op het altaar van de democratie en een heel volk de komende tweeënhalf jaar wordt opgezadeld met een potsierlijke regering die ze niet heeft gekozen, vindt hij geen bezwaar. Dat oude elites in de voormalige achtertuin van Amerika de macht weer aan het terugnemen zijn, dat er weer een onversneden neoliberale politiek wordt gevoerd, juicht hij toe. Logisch, want Haass is voorzitter van een denktank vol (ex-)bazen van Coca-Cola, Morgan Stanley, Goldman Sachs, de cia en het Amerikaanse leger in het bestuur.

De echte ‘fout’ van Dilma is dat ze links is en deel uitmaakt van de emancipatiebeweging die in Latijns-Amerika vrijwel overal linkse volks­regeringen aan de macht bracht.
http://www.groene.nl/arti(...)ste-regering-ooit--2
pi_162302711
Dat artikel lijkt mij wat kort door de bocht, geen woord over Petrobras en het aanstellen van Lula.
  donderdag 19 mei 2016 @ 00:17:08 #121
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_162314461
quote:
Zelfs de partijkrant van de PT maakt het niet zo bont als de schrijfster van dit stuk.

Toch jammer dat iemand onder het mom van journalistiek zo onbelemmerd haar privé-mening kan spuien.
Die ook nog eens gebaeerd is op halve waarheden en emotioneel gezwets.

Dit schrijfsel is hooguit goed voor de rubriek ingezonden brieven.

Misschien dat mevrouw eens uit haar comfortzone moet komen, open gaat staan voor nieuwe inzichten en eindelijk eens de feiten onder ogen gaat zien.
Zoals het een echte journalist betaamt.

Edit: als je een beetje googelt (is dat nederlands ?) , blijkt dat de dame in kwestie nogal een fan is van een bepaald soort types: Chavez en Castro bijvoorbeeld. Dilma en Lula passen prima in dat rijtje.
Oftewel: feiten doen er niet toe, de kleur van de vlag daarentegen wel.

[ Bericht 11% gewijzigd door qwerty_x op 19-05-2016 00:33:10 ]
zonnig Brasil
pi_162320373
Iemand die Glen Greenwald volgt?
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_165310848
quote:
Afzetting Dilma Rousseff was rechtse staatsgreep

Politieke onrust Brazilië

In Brazilië is alles in het werk gesteld om de verwijdering van een democratisch gekozen president de schijn van legaliteit en legitimiteit te geven.

Door: Fernando Suárez Müller Frederic Vandenberghe en Simon Marijsse 14 september 2016, 02:00

De afzetting van de Braziliaanse president is goed nieuws voor de democratie in Brazilië.' Aldus Ineke Holtwijk (O&D, 5 september). Dilma Rousseff zou een socialiste zijn met denkbeelden uit de jaren vijftig. De PT, de Arbeiderspartij van Dilma, wordt beticht van machiavellisme. Een partij die zou geloven dat het doel alle middelen heiligt.

Even de feiten op een rij. Ondanks alle pogingen van de oppositie om haar in een kwaad daglicht te stellen, werd nooit bewezen dat president Dilma Rousseff zelf corrupt handelde. Net als in andere Braziliaanse partijen bestaat er in haar partij corruptie. De opbrengsten van 3 tot 7 procent van alle infrastructurele werken verdwijnen systematisch in de partijkas.

Wat is dan de reden voor de afzettingsprocedure? Eigenlijk een fiscale manoeuvre die de budgettaire tekorten tijdelijk maskeert en die de vorige presidenten ook hebben toegepast, zonder dat er sprake was van een misdrijf. De ironie wil nu dat de fiscale manoeuvres die hebben geleid tot Dilma's afzetting ondertussen door de nieuwe regering zijn geformaliseerd en gelegaliseerd.

Blijft over dat een legitiem gekozen president afgezet is door een rechtse oppositie, die de verkiezingen in 2014 verloor en regeert zonder mandaat van het volk. Resultaat: een gebroken en gecorrumpeerd politiek systeem. Een rechtse putsch zonder militairen en tanks.

Wat is de feitelijke situatie? Een legitiem gekozen president - die juist alles in het werk had gesteld om corruptieschandalen aan het daglicht te brengen en corruptie te bestrijden - is afgezet door een parlement, waarvan een groot deel van de congresleden zelf in een corruptiezaak verwikkeld is. Volgens The New York Times van 14 april staat 60 procent van de 594 congresleden terecht voor zware aanklachten, zoals electorale fraude, omkoping en zelfs moord.

De nieuwe regering telde zeven ministers die in dezelfde situatie zaten. President Michel Temer werd zelfs veroordeeld door het electoraal tribunaal in São Paulo en kan zich in de komende zeven jaar niet kandidaat stellen voor een politieke functie.

Anders dan Ineke Holtwijk komt Paulo Pinheiro in The Guardian van 1 september tot de enige juiste conclusie: alles is in Brazilië in het werk gesteld om de arbitraire verwijdering van een legitiem en democratisch gekozen president de schijn van legaliteit en legitimiteit te geven. Net zoals in Honduras en Paraguay gaat het om een moderne vorm van staatsgreep, niet tot stand gekomen door tanks, maar door een samenzwering van het grootkapitaal, de grootgrondbezitters en de pers.

De afzettingsprocedure werd geleid door conservatieve congresleden met een sterk religieus-fundamentalistische inslag. De huidige conservatief-liberale regering zet alle middelen in om de constructie van de welvaartsstaat in Brazilië structureel een halt toe te roepen.

De eerste beslissingen van de nieuwe regering spreken boekdelen. Naast de afschaffing van de ministeries van cultuur, wetenschap en technologie is de aanval geopend op de verdere sociale ontwikkeling van het land en de positie van minderheden. Geen wonder dat de straten van de belangrijkste grote steden van het land steeds vaker volstromen met protesterende mensen. Ze zijn bang. De democratische ontwikkeling van Brazilië lijkt een kort leven beschoren te zijn geweest.

Tijdens de opening van de Paralympische Spelen werd Michel Temer als kaper van de democratie door het volk uitgejoeld. Niemand heeft die man verkozen en iedereen weet hoe het politieke beleid voor de komende jaren geduid moet worden: een ontmanteling van de sociale zekerheid waaraan zoveel Brazilianen de laatste jaren bestaanszekerheid hebben ontleend.

Een hard neoliberaal beleid wordt aangevoerd door een stuurman zonder mandaat van het volk. Corruptie zal wederom hoogtij vieren en corruptieschandalen zullen in de doofpot verdwijnen. Goed nieuws voor de Braziliaanse democratie? Het is maar hoe je het bekijkt.

Fernando Suárez Müller is docent ethiek en duurzaamheid aan de Universiteit voor Humanistiek. Frederic Vandenberghe is hoogleraar sociale en politieke studies in Rio de Janeiro. Simon Marijsse is filosoof.

http://www.volkskrant.nl/(...)taatsgreep~a4375967/
  woensdag 14 september 2016 @ 22:47:17 #124
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_165329381
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  woensdag 14 september 2016 @ 23:00:20 #125
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_165329780
Afgezien van het feit dat het natuurlijk behoorlijk droevig is dat deze schrijvers gewoon hun persoonlijke politieke voorkeur in een of ander vaag semi-intellectueel sausje brengen:

puur op de feiten afgaand, praten ze gewoon poep:
de braziliaanse grondwet is heel duidelijk over de procedures, en deze zijn allemaal heel zorgvuldig gevolgd.
Het hooggerechtshof heeft z'n goedkeuring gegeven, de president heeft alle mogelijkheden gekregen om zich te verdedigen en uiteindelijk heeft veel meer dan de benodigde twee derde meerderheid van de "tweede kamer" uiteindelijk voor impeachment gestemd.

Dat het uiteindelijke resultaat de heren filosofen niet bevalt, is uiteraard hun goed recht.
Maar ga er geen dingen bijhalen die gewoon niet waar zijn.
Het is alles keurig volgens de wetten verlopen. En laat ik al helemaal niet beginnen over die vreemde stellingen dat Dilma de corruptie juist wilde aanpakken en dat meer en meer mensen de straat opgaan voor Dilma de laatste tijd.

In tegenstelling tot wat de heren beweren trouwens: meer en meer Brazilianen zijn juist trots op wat er gaande is, en vooral op de rechtsspraak de laatste maanden. Eindelijk worden die corrupte gasten aangepakt; dat is de algemene gedachte hier.

Jammer dat een krant als de Volkskrant deze heren zo ongecontroleerd en zonder tegengas en feiten een platform geeft.

Dat Lula een ladrão is, en met hem de hele PT-kliek, wordt duidelijker en duidelijker; het bewijs is overweldigend.
De algemene verwachting hier is dan ook dat hij binnenkort achter de tralies verdwijnt. En Dilma zal ongetwijfeld snel volgen.
zonnig Brasil
pi_165333076
Staatsgreep :')

Nog niet eens de moeite waard om te lezen
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_165333931
Wat is een ladrão?
  donderdag 15 september 2016 @ 08:50:24 #128
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_165334142
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2016 08:28 schreef J.B. het volgende:
Wat is een ladrão?
Zoiets



Een boef, dief, jattert...etc
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  donderdag 15 september 2016 @ 09:05:11 #129
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165334319
quote:
0s.gif Op woensdag 14 september 2016 23:00 schreef qwerty_x het volgende:
Afgezien van het feit dat het natuurlijk behoorlijk droevig is dat deze schrijvers gewoon hun persoonlijke politieke voorkeur in een of ander vaag semi-intellectueel sausje brengen:

puur op de feiten afgaand, praten ze gewoon poep:
de braziliaanse grondwet is heel duidelijk over de procedures, en deze zijn allemaal heel zorgvuldig gevolgd.
Het hooggerechtshof heeft z'n goedkeuring gegeven, de president heeft alle mogelijkheden gekregen om zich te verdedigen en uiteindelijk heeft veel meer dan de benodigde twee derde meerderheid van de "tweede kamer" uiteindelijk voor impeachment gestemd.

Dat het uiteindelijke resultaat de heren filosofen niet bevalt, is uiteraard hun goed recht.
Maar ga er geen dingen bijhalen die gewoon niet waar zijn.
Het is alles keurig volgens de wetten verlopen. En laat ik al helemaal niet beginnen over die vreemde stellingen dat Dilma de corruptie juist wilde aanpakken en dat meer en meer mensen de straat opgaan voor Dilma de laatste tijd.

In tegenstelling tot wat de heren beweren trouwens: meer en meer Brazilianen zijn juist trots op wat er gaande is, en vooral op de rechtsspraak de laatste maanden. Eindelijk worden die corrupte gasten aangepakt; dat is de algemene gedachte hier.

Jammer dat een krant als de Volkskrant deze heren zo ongecontroleerd en zonder tegengas en feiten een platform geeft.

Dat Lula een ladrão is, en met hem de hele PT-kliek, wordt duidelijker en duidelijker; het bewijs is overweldigend.
De algemene verwachting hier is dan ook dat hij binnenkort achter de tralies verdwijnt. En Dilma zal ongetwijfeld snel volgen.
Jij ontkracht nergens de inhoud en punten van het Volkskrant stuk.

Lijkt me een gevalletje van extreem rechts wensdenken.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 00:49:01 #130
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_165357465
quote:
1s.gif Op donderdag 15 september 2016 09:05 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Jij ontkracht nergens de inhoud en punten van het Volkskrant stuk.

Lijkt me een gevalletje van extreem rechts wensdenken.
Het wordt steeds grappiger: het begon met gewoon rechts, nu is het al extreem rechts.
zonnig Brasil
pi_165357764
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 00:49 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

Het wordt steeds grappiger: het begon met gewoon rechts, nu is het al extreem rechts.
Ja ongelofelijk dat een links ex terroriste een extreem rechtse vice president kan kiezen
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
  vrijdag 16 september 2016 @ 02:23:42 #132
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165358386
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 00:49 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

Het wordt steeds grappiger: het begon met gewoon rechts, nu is het al extreem rechts.
Jouw denkbeelden zijn ook gewoon altijd autoritair rechts geweest.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 11:17:32 #133
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_165361434
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 02:23 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Jouw denkbeelden zijn ook gewoon altijd autoritair rechts geweest.
En jij kent de situatie in Brazilië natuurlijk als geen ander _O-
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  vrijdag 19 mei 2017 @ 09:38:59 #134
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_171046117
De verrechtste Volkskrant van Wilma Draayer doet even het 'wij zijn beschaafd en zij niet' frame.

quote:
Hoe komt de Braziliaanse politiek nog corrupter dan House of Cards?

Bevolking consumeert het nieuws met bier en popcorn

ARTIKELGeheime opnames van een gesprek van Michel Temer tonen aan dat de Braziliaanse president net zo corrupt is als veel van zijn hooggeplaatste landgenoten. Hoe kan het dat corruptie in Brazilië zo wijd ver spreid is?

Het woord corrupt is afgeleid van het Latijnse woord corruptus, en betekent bedorven, smerig en vervuild. In Brazilië gaat het niet om een rotte appel, vrijwel de hele mand stinkt. De ene na de andere machthebber gaat besmeurd ten onder, en de bodem van de beerput lijkt nog lang niet bereikt. De bevolking kijkt juichend maar verbijsterd toe.

Het hooggerechtshof maakte donderdag bekend een onderzoek te starten naar president Michel Temer (zie kader). Op dezelfde dag heeft het Openbaar Ministerie een arrestatieverzoek ingediend voor senator Aécio Neves, de man die in 2014 nipt de verkiezingen verloor van Dilma Rousseff. De zus van de oppositieleider is gisteren opgepakt en naar de gevangenis gebracht. Beelden van koffers vol bankbiljetten worden onafgebroken herhaald op televisie.

Inhalige en gecorrumpeerde politici zijn van alle tijden in het Zuid-Amerikaanse land. In 'een korte geschiedenis van corruptie in Brazilië', stelt historicus en corruptie-expert Rita Biason dat de ellende begon in 1500, met de komst van de Portugezen. Ambtenaren verrijkten zich destijds al schaamteloos met de illegale verkoop van goud, diamanten en specerijen.

Na de onafhankelijkheid in 1822 begonnen de praktijken die de hedendaagse Braziliaanse politiek kenmerken. Stemmen kopen, illegale financiering van verkiezingscampagnes, gesjoemel met openbare aanbestedingen en andere handjeklap tussen politici en bedrijfsleven. De bevolking heeft het altijd met een mengeling van verontwaardiging en bewondering aanvaard. 'Politici zijn nu eenmaal dieven', is een veelgehoorde uitspraak. 'Daar doe je niks aan.'

Nieuw is de sterke rechterlijke macht die gedegen onderzoek doet naar de hooggeplaatste criminelen. In maart 2014 begon het Openbaar Ministerie 'operatie wasstraat', het grootste corruptieonderzoek uit de Braziliaanse geschiedenis. Aanvankelijk lag de focus op staatsoliebedrijf Petrobras. Al snel bleek dat ook bouwgiganten en andere grote bedrijven onder een hoedje spelen met politici van verschillende partijen.

Koffers met smeergeld

Nu, drie jaar later, neemt de storm nog altijd in kracht toe. Betrokkenen krijgen strafvermindering als ze anderen erbij lappen, en maken daar gretig gebruik van. Tientallen politici en zakenlui zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen, honderden anderen wachten nagelbijtend af wanneer het hun beurt is. Wankelende politici wijzen met de beschuldigende vinger naar anderen, maar niemand lijkt te kunnen ontsnappen aan onderzoeksrechter Sergio Moro.

Brazilianen zijn woedend. Tandenknarsend lezen ze de berichten over dealtjes in achterkamers, koffers met smeergeld en Zwitserse bankrekeningen. Het is extra wrang omdat het land in een diepe crisis verkeert, armoede en werkloosheid stijgen en veel Brazilianen hebben moeite het hoofd boven water te houden. Het vertrouwen in de politiek is tot een nulpunt gedaald. De bevolking eist een grondige schoonmaak, rechter Moro is uitgegroeid tot nationale held.

'Het is positief dat de politieke en economische elites niet langer onaantastbaar zijn', zegt socioloog Esther Solano, docent aan de Federale Universiteit van São Paulo. 'Maar het is moeilijk te voorspellen wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn. Zowel links als rechts is besmet door de schandalen. Veel hangt af van hoe de gevestigde partijen zich gaan herpakken.'

Het ontbreekt in Brazilië aan een gedegen debat over de oorzaken van de ziekmakende corruptie. Politici hebben duidelijk geen baat bij al te veel zelfreflectie, maar ook de media blijven oppervlakkig. Ze brengen nieuwe onthullingen op spectaculaire wijze, zonder daarbij de broodnodige existentiële vragen te stellen. De bevolking consumeert het nieuws met bier en popcorn, protesteert af en toe, maar gaat vervolgens weer over tot de orde van de dag.

Socioloog Solano wijt dit aan het ontbreken van onafhankelijke media. 'De Braziliaanse media zijn in handen van slechts een paar steenrijke familie's. Ze vormen een monopolie en schurken van oudsher dicht tegen de macht aan', aldus Solano. 'Zij kunnen het monster van operatie wasstraat misschien niet meer stoppen, maar hebben er geen belang bij de onderliggende structuren van corruptie bloot te leggen.'


---------------------------------

President Temer peinst niet over aftreden ondanks tape
'Ik heb niks te verbergen.' De ogen van Braziliaanse president Michel Temer spugen vuur tijdens de persconferentie donderdagmiddag. 'En ik peins er niet over af te treden.' Temer eist toegang tot de audio die in het bezit zou zijn van het hooggerechtshof. Hoewel vrijwel niemand de opnames nog heeft gehoord, heeft de tape een politieke aardbeving veroorzaakt in Brazilië.

De krant O Globo onthulde woensdag het bestaan van de opname, die gemaakt is door de broers Joesley en Wesley Batista, directeurs van vleesproducent JSB. Temer had in maart een ontmoeting met de broers, maar wist niet dat de heren het gesprek opnamen, in opdracht van het Openbaar Ministerie. In ruil voor hun actie worden de broers niet vervolgd voor corruptie.

Het gesprek komt op Eduardo Cunha, een partijgenoot van Temer die wegens corruptie in de gevangenis zit. Joesley Batista vertelt Temer dat hij Cunha zwijggeld betaalt. Temer antwoordt: 'Dat moet doorgaan, oké?' De mannen spreken ook over Rodrigo Rocha, een vertrouwenspersoon van Temer. Later filmt de politie dat Rocha een koffer geld krijgt overhandigd van de mannen van JSB.

De oppositie heeft een verzoek ingediend een afzettingsprocedure te starten. Het zou het tweede impeachment-proces zijn in nog geen jaar tijd. Vorig jaar werd Temers voorganger Dilma Rousseff door het parlement naar huis gestuurd.

De broers Batista hebben ook een gesprek met senator en oppositieleider Aécio Neves opgenomen. Hij zou 600 duizend euro smeergeld hebben gevraagd aan de zakenmannen. De overdracht van dat geld is gefilmd. Beelden daarvan zijn inmiddels gelekt naar de media.
https://twitter.com/marjoleinvandew/status/865336744044109826

Hopelijk kan die Roussef terug komen. Wat was dat een schandalige coup (uiteraard vergoeilijkt door het extreem rechtse Fok).

quote:
But none have spoken out about events in their homeland, a nation where the president was impeached last year in a highly questionable maneuver that many likened to a coup; where more than 3,000 people are shot dead by police each year; and where the biggest corruption scandal in the nation's history has led to the arrest of dozens of politicians and businessmen.
[...]
Instead, today’s Brazil players hide behind religion. “God willing, we’ll get three points tomorrow. God willing, I’ll be called up for the national side. Everything worked out today, thank God.”
Their careers, you could assume, are not really theirs; responsibility is passed on to a higher power.
http://www.irishtimes.com(...)footballer-1.3034678
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_171051109
De betekenis van de naam van de president is al alles zeggend :')
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_171051748
Goed artikeltje van de VK.
  vrijdag 19 mei 2017 @ 13:59:00 #137
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_171051936
quote:
14s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 13:51 schreef Kaas- het volgende:
Goed artikeltje van de VK.
Hetzelfde gaat ook gewoon voor ons eigen land op. Met sterk geconcentreerde media e.d.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_171052003
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 13:59 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Hetzelfde gaat ook gewoon voor ons eigen land op. Met sterk geconcentreerde media e.d.
NEDERLANDDERDEWERELDLAND!!1!!
  vrijdag 19 mei 2017 @ 14:09:24 #139
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_171052128
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 14:02 schreef Kaas- het volgende:

[..]

NEDERLANDDERDEWERELDLAND!!1!!
Wel afglijden richting periferie ja :)
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_171052357
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 14:09 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Wel afglijden richting periferie ja :)
Haha. Hahahaha. Hahahahahahaha.
  vrijdag 19 mei 2017 @ 14:37:14 #141
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_171052743
quote:
10s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 14:21 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Haha. Hahahaha. Hahahahahahaha.
De lange termijn indicatoren zoals arbeidsproductiviteit en r&d wijzen daar gewoon op
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_171052985
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 14:37 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De lange termijn indicatoren zoals arbeidsproductiviteit en r&d wijzen daar gewoon op
Niet echt, natuurlijk.
pi_171053031
*koekoek
  vrijdag 19 mei 2017 @ 15:29:59 #144
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_171053875
quote:
10s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 14:48 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Niet echt, natuurlijk.
Ik wil best wel aantonen dat het zo is, zelfs uitspraken door jou geliefde Europese Commissie, maar ik ken jouw oeuvre en dedain. Het is verspilde moeite.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_171054383
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 mei 2017 15:29 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ik wil best wel aantonen dat het zo is, zelfs uitspraken door jou geliefde Europese Commissie, maar ik ken jouw oeuvre en dedain. Het is verspilde moeite.
Gezien je geschiedenis met loze claim betwijfel ik of jij dat echt wil of kan...
pi_176733214
Nog maar eens een slinger geven aan dit topic. In oktober zijn er nieuwe verkiezingen en voormalig president Lula da Silva, door voorop ligt in de peilingen, mag hoogstwaarschijnlijk niet meedoen vanwege een hernieuwde veroordeling voor corruptie en witwassen:

Oud-president Brazilië mag waarschijnlijk niet meedoen aan verkiezingen
https://nos.nl/artikel/22(...)an-verkiezingen.html

Begin januari is Brazilië en Lula ook nog voorbijgekomen in Nieuwsuur:

Helden of corrupt? Brazilië worstelt met zijn linkse leiders
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)-linkse-leiders.html

Is rechts dan beter in Brazilië? Nou nee, ook de huidige president Temer is corrupt maar is vanwege de politieke meerderheid tot dusver aan vervolging ontsnapt:

Braziliaans parlement houdt corruptiezaak tegen president Temer tegen
https://nos.nl/artikel/21(...)ent-temer-tegen.html

Wat moet je nou met zo een leiders als land :')

[ Bericht 0% gewijzigd door J.B. op 25-01-2018 10:10:20 ]
pi_176733494
quote:
0s.gif Op donderdag 25 januari 2018 10:03 schreef J.B. het volgende:
Nog maar eens een slinger geven aan dit topic. In oktober zijn er nieuwe verkiezingen en voormalig president Lula da Silva, door voorop ligt in de peilingen, mag hoogstwaarschijnlijk niet meedoen vanwege een hernieuwde veroordeling voor corruptie en witwassen:

Oud-president Brazilië mag waarschijnlijk niet meedoen aan verkiezingen
https://nos.nl/artikel/22(...)an-verkiezingen.html

Begin januari is Brazilië en Lula ook nog voorbijgekomen in Nieuwsuur:

Helden of corrupt? Brazilië worstelt met zijn linkse leiders
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)-linkse-leiders.html

Is rechts dan beter in Brazilië? Nou nee, ook de huidige president Temer is corrupt maar is vanwege de politieke meerderheid tot dusver aan vervolging ontsnapt:

Braziliaans parlement houdt corruptiezaak tegen president Temer tegen
https://nos.nl/artikel/21(...)ent-temer-tegen.html

Wat moet je nou met zo een leiders als land :')
Ken wel een aantal Brazilianen en zij zijn er vaak van overtuigd dat de afzetting van Rousseff een stille staatsgreep van rechts was. Natuurlijk was Rousseff corrupt -- dat zijn alle politici in Brazilie -- maar de rechtse kliek die het over heeft genomen is volgens hen nog corrupter. Braziliaanse politiek is tot op het bot verrot en wordt ook door de bevolking niet meer serieus genomen. Meen me een man te herinneren die aan de verkiezingen meedeed als clown onder de slogan "Slechter kan het toch niet worden". Heeft vervolgens jaren in het parlement gezeten :')
pi_176735849
quote:
0s.gif Op donderdag 25 januari 2018 10:28 schreef westwoodblvd het volgende:

[..]

Ken wel een aantal Brazilianen en zij zijn er vaak van overtuigd dat de afzetting van Rousseff een stille staatsgreep van rechts was. Natuurlijk was Rousseff corrupt -- dat zijn alle politici in Brazilie -- maar de rechtse kliek die het over heeft genomen is volgens hen nog corrupter. Braziliaanse politiek is tot op het bot verrot en wordt ook door de bevolking niet meer serieus genomen. Meen me een man te herinneren die aan de verkiezingen meedeed als clown onder de slogan "Slechter kan het toch niet worden". Heeft vervolgens jaren in het parlement gezeten :')
Tja, iedereen is corrupt maar ze blijven wel op dezelfde kliek stemmen :') Iemand die 12 jaar cel aan z'n broek heeft gekregen vanwege corruptie en witwassen leidt gewoon in de peilingen, zo vraag je er ook gewoon om.
  dinsdag 28 augustus 2018 @ 11:34:38 #149
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
  dinsdag 28 augustus 2018 @ 13:38:22 #150
296169 Zihuatanejo
In Mexicooooooo!
pi_181517449
Ik was er 5 jaar geleden. Ik werkte er tijdelijk via mijn Nederlandse werkgever. Toen was Brazilie best prijzig. Toen was de wisselkoers EUR/BRL = 2.5 en nu is het wel 4.8!

Ik merkte al dat desondanks de hoge prijzen Brazilie nog achterliep met het westen. De wegen zijn erg slecht, Sao Paulo was elke ochtend en avond dichtgeslipt, er is veel bureaucratie. Ook op mijn werk ging alles een stuk langzamer. Braziliaanse maatschappij is erg inefficient tov het westen. Maar door de grondstoffenhausse was even een paar jaar enorme rijkdom.

Ik wil wel een keer terug naar Florianapolis, een van de mooiste plekken op aarde.
www.kiva.org. Steun ondernemers in ontwikkelingslanden.
pi_181743789
Braziliaanse uiterst rechtse presidentskandidaat Bolsonaro neergestoken tijdens rally

https://www.vrt.be/vrtnws(...)aat-bolsonaro-neerg/

Er zijn binnenkort weer verkiezingen en het gaat er uitermate gezellig aan toe in Brazilië momenteel.
pi_181756859
quote:
Kater na museumbrand in Rio: "Er wordt in Brazilië niet in brandveiligheid geïnvesteerd"

Rio de Janeiro, en bij uitbreiding Brazilië, zit in zak en as na de verwoestende brand in het Nationaal Museum. Niet alleen de waardevolle museumcollectie is verloren, er blijkt ook een fundamenteel probleem met de brandveiligheid en de brandweer te zijn. Een Belgische brandweerman in Brazilië getuigt.

Rik Arnoudt
di 04 sep 17:50

Eerst en vooral zijn er veel te weinig brandweermannen in het Zuid-Amerikaanse land. "In België zijn voor ongeveer 11 miljoen mensen 16.000 brandweermannen paraat, in de Braziliaanse deelstaat São Paulo - waar ik woon - is dat voor een bevolking van 46 miljoen mensen 8.000 brandweermannen", legt Wannes Gulinck uit in "De wereld vandaag". Dan kan je er nog vanuitgaan dat de toestand in meer afgelegen deelstaten - in het Amazonegebied bijvoorbeeld - nog veel belabberder is.

"In Brazilië beschikt net geen 14 procent van alle steden over een eigen brandweerkorps", aldus Gulinck.

Daarnaast is er ook onvoldoende opleiding en een tekort aan materiaal. "Het materiaal wordt niet op tijd vervangen en wordt ook niet hersteld", zegt Gulinck. "Als je in Brazilië een brandweerwagen uit de VS importeert, heb je in Brazilië geen wisselstukken." Die wisselstukken ook importeren noemt hij "een nachtmerrie".

Wannes Gulinck is bij een vrijwilig brandweerkorps in Várzea Paulista, een relatief kleine stad in de deelstaat São Paulo met zo'n 100.000 inwoners. "Toen ik erbij kwam, waren die mensen branden aan het blussen met een skateboardhelm en een vest uit jeansstof aan."
Ook corruptie speelt de brandveiligheid parten. "Vorig jaar was er een corruptieschandaal in Rio", legt Wannes Gulinck uit. "Brandweermannen die inspecties doen, hadden tegen betaling van smeergeld openbare gebouwen brandveilig verklaard. Daar zijn toen bijna 70 mensen opgepakt en bijna 35 mensen zijn effectief de gevangenis ingevlogen."

"Mensen investeren niet in brandveiligheid in Brazilië", klaagt Gulinck aan. Hij stipt aan dat de hydranten in de buurt van het Nationaal Museum van Rio niet werkten, zodat er bluswater met vrachtwagens moest worden aangevoerd. "Het museum zelf was ook niet brandveilig, met een houten vloer en houten muren. Daarin items op sterk water plaatsen, dat brandt als als een fakkel."
(Her)beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1: https://www.vrt.be/vrtnws(...)zilie-niet-in-brand/
pi_182370106
Vandaag de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen! Grootste kanshebbers zijn Jair Bolsonaro (een rechtse, uhm... excentriekeling) en de linkse Fernando Haddad (naar voren geschoven door Lula, die vanwege corruptie niet mee kan doen). Er zijn ook nog andere kandidaten maar die worden weinig kansen toegedicht. Meer informatie hier:

krijgt Brazilië een 'Tropische Trump' als president?
https://nos.nl/artikel/22(...)p-als-president.html
pi_182383952
Omstreden politicus wint eerste ronde presidentsverkiezingen Brazilië
https://nos.nl/l/2253850

Zowaar met 46,3%, aanzienlijk meer dan verwacht.
  maandag 8 oktober 2018 @ 13:59:33 #155
312994 deelnemer
ff meedenken
  maandag 8 oktober 2018 @ 14:02:42 #156
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_182390395
Glenn Greenwald :').
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:57:06 #157
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_182413999
The view from nowhere.
pi_182414613
Bolsonaro: candidato racista, defensor da violação e da tortura
quote:
Jair Bolsonaro, o polémico candidato de extrema direita, conseguiu liderar quase todas as sondagens. Capitão na reserva e deputado federal há quase 30 anos é conhecido pelas declarações polémicas.

Bolsonaro quer introduzir a pena perpétua, a posse de armas e salários mais baixos para as mulheres. Além de racista é assumidamente homofóbico.

Há quem lhe chame Trump Tropical - é igualmente populista e não mede as palavras, seja em que assunto for.

63 anos, cinco filhos, casado pela terceira vez, capitão na reserva e há quase três décadas deputado federal.

Polémico dentro e fora do Congresso, Jair Bolsonaro, é o político mais influente das redes sociais. Defende que as mulheres devem ter salários menores porque engravidam e, violá-las, só se forem bonitas.

Preconiza o combate à corrupção e à violência - defende a prisão perpétua e a castração química.

Não admite ser catalogado como defensor da extrema direita brasileira, mas defende o armamento. Para ele torturar é legítimo e é saudosista dos tempos da ditadura militar.

Durante a campanha usou colete à prova de bala mas não escapou a um atentado com uma faca. Hospitalizado, Bolsonaro deu o seu exemplo, para o agravamento das penas no Brasil.

Racista, critico das minorias e dos descendentes de escravos: não trabalham, diz Bolsonaro, e não servem sequer para procriar.
https://www.rtp.pt/notici(...)-da-tortura_v1103297

Geen goed nieuws voor Brazilie. ;(
pi_182414718
Hier meer informatie over de eleicoes do 2018 em Brasil voor diegenen die geen Portugees spreken, in het Engels:

https://www.telesurtv.net(...)ides_2018/index.html

Ik hoop echt dat die Evangelische racist en zieke dictator niet wint. :r
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 19:33:24 #160
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_182418056
quote:
11s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 16:30 schreef lao_tse het volgende:
Bolsonaro: candidato racista, defensor da violação e da tortura

[..]

https://www.rtp.pt/notici(...)-da-tortura_v1103297

Geen goed nieuws voor Brazilie. ;(
Tsja waarom zou je ook een lelijke vrouw verkrachten hé.
Wat betreft de chemische castratie en levenslange gevangenisstraffen ben ik het wel met hem eens. Uiteindelijk heeft Brazilie toch een dergelijk type nodig om de corruptie te kunnen bestrijden.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_182769360
Annelies Beck: "De Brazilianen kijken uit naar een sterke man en Bolsonaro straalt dat uit"

https://www.vrt.be/vrtnws(...)es-beck-in-brazilie/

Morgen de tweede ronde van de verkiezingen, de (extreem-)rechtse Bolsanaro leidt in de peilingen ten opzichte van de linkse Haddad.
  maandag 14 januari 2019 @ 15:29:48 #162
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_184398243
Bolsonaro is inmiddels begonnen met het afbreken van de Braziliaanse rechtsstaat.

quote:
De lelijke ‘smoel’ van het nieuwe Brazilië

Sinds 1 januari is Jair Bolsonaro president van Brazilië. Zijn extreem-rechtse regering zal meer militairen tellen dan welke voorbije junta dan ook. Vrouwen, homo’s en indianen gaan rechteloze tijden tegemoet en de Amazone zal verder worden kaalgeslagen. Met hartelijke steun van de christelijke kerk.
pi_184400287
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2019 15:29 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Bolsonaro is inmiddels begonnen met het afbreken van de Braziliaanse rechtsstaat.

[..]

Nee joh, hij red juist vaderland en volk uit de corrupte klauwen van linkse corrupte zelfhatende cultuurmarxisten. Overigens is natuurlijk "linkse corrupte zelfhatende cultuurmarxist" een ander woord voor iedereen die niet bij zijn inner circle hoort :P
  maandag 14 januari 2019 @ 17:44:45 #164
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_184400657
-Voertaal is nederlands-

[ Bericht 96% gewijzigd door trein2000 op 14-01-2019 19:31:39 ]
pi_184416213
Wel een erg gekleurd artikel. Ik vraag me af hoe Marjon van Royen ooit verslaggeefster voor de NOS kon zijn.

Ik zou eerst maar afwachten, het is echt niet voor niets dat Bolsonaro zoveel stemmen kreeg. Corruptie, misdaad, veel te snel oplopende begrotingstekorten en haperende economische groei. Nu is Bolsonaro ook naar mijn idee doorgeslagen, maar hij zal toch ook moeten scxhipperen, denk ik. en de democratie zal hij -verwachten de kranten hier- niet echt meteen de nek omdraaien. Hoewel het risico natuurlijk ook niet uitgeloten is.
  donderdag 24 januari 2019 @ 11:21:53 #166
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_184589829
quote:
SAO PAULO - De nieuwe Braziliaanse minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, Damares Alves, houdt er bijzondere ideeën over Nederland op na. In een toespraak uit 2013 beweert de minister dat Nederlandse specialisten zeggen dat „een jongetje vanaf zeven maanden oud seksueel bevredigd moet worden, zodat hij als volwassene een seksueel gezonde man kan zijn.”

https://www.telegraaf.nl/(...)QYhG8Cu1PZw8vN7OUPXM
Welke Nederlandse site zou die minister geraadpleegd hebben. Die van de PNVD? :')

Beetje opgewarmd nieuws, want de uitspraak stamt uit 2013. Maar toch.
pi_184610208
quote:
0s.gif Op donderdag 24 januari 2019 11:21 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Welke Nederlandse site zou die minister geraadpleegd hebben. Die van de PNVD? :')

Beetje opgewarmd nieuws, want de uitspraak stamt uit 2013. Maar toch.
Pete Hoekstra maakt notities.

pi_185577683
quote:
Verdachten in Rio opgepakt voor moord op linkse politica

GESCHREVEN DOOR
Marc Bessems
correspondent Latijns-AmerikaVANDAAG, 00:04BUITENLAND

Bijna een jaar na de geruchtmakende moord op gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur, heeft de Braziliaanse politie in Rio de Janeiro twee verdachten opgepakt. Het gaat om oud-politiemannen; de een zou de schutter zijn, de ander was volgens justitie de chauffeur van de auto van waaruit werd geschoten. De arrestaties lijken een doorbraak in de zaak waarin al bijna een jaar lang nauwelijks vooruitgang zat.

Op 14 maart 2018 werden de linkse politica Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes doodgeschoten. De moord maakte veel los: duizenden Brazilianen gingen de straat op om te protesteren.

Een van de verdachten, een oud-sergeant van de politie, werd ooit onderscheiden voor zijn inzet. Hij raakte tien jaar geleden gewond bij een aanslag en verloor een been. Hij zou de schutter zijn geweest in de zaak-Franco. De andere verdachte was ook politieman, maar werd ontslagen.

Icoon van links

Marielle Franco, in Brazilië vooral bekend onder haar voornaam, was een icoon van links in Rio. De zwarte, openlijk biseksuele alleenstaande moeder was geboren en getogen in een van de favela's van de stad. Ze wierp zich op als voorvechtster van zwarte vrouwen en favelabewoners.

Marielle had ook regelmatig kritiek op het harde optreden van de Braziliaanse politie in de sloppenwijken van de grote steden. In 2017 werd ze gemeenteraadslid voor de socialistische partij PSOL.

Al vrij snel na de moord kwamen de beruchte milities van Rio in beeld. Die 'milícias' van al dan niet actieve politiemensen, militairen en brandweerlieden zijn berucht in de stad. Ze maken in veel arme wijken de dienst uit en zijn vaak zeer gewelddadig.

Oorspronkelijk werden ze opgericht om de misdaad te bestrijden. Maar de ordebewaarders van weleer groeiden uit tot criminele organisaties met ongekende macht, vaak gesteund door lokale politici.

Misdaadkantoor

Één zo'n militie is het 'Escritório do Crime' ('Misdaadkantoor'), in het westen van Rio de Janeiro. Eerder dit jaar werden leden van die militie opgepakt in verband met de illegale verkoop van gemeentegrond. Maar justitie suggereerde destijds dat deze organisatie ook achter de moord op Marielle zit.

Of de twee verdachten die nu zijn aangehouden ook lid waren van het 'Misdaadkantoor' is onduidelijk. "Dit is pas de eerste fase van ons onderzoek", liet hoofdonderzoeker Giniton Lages weten na de arrestaties. "We zijn nog lang niet klaar".

Zo is onduidelijk of de twee in opdracht handelden van iemand anders, en wie dat dan zou zijn. Wel spreken de onderzoekers al van een 'haatmoord': de hoofdverdachte zou een grote afkeer hebben gehad van Marielle en haar politieke ideologie.

Polarisatie

De moord op de linkse Marielle kwam op een moment van grote politieke polarisatie in Brazilië. Vorig jaar won de rechts-populistische Jair Bolsonaro de verkiezingen en op 1 januari trad hij aan als president.

Saillant detail is dat de hoofdverdachte een buurman was van de president: de vermoedelijke schutter woonde in hetzelfde appartementencomplex als Bolsonaro. Een van de zonen van Bolsonaro, Carlos, had ooit verkering met de dochter van de hoofdverdachte. Dat zegt natuurlijk niets, maar feit is dat veel Braziliaanse media die toevalligheid gebruiken om beschuldigingen tegen een andere zoon van Bolsonaro, Flávio, te herhalen.

Flávio Bolsonaro is sinds kort senator in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, maar hij was jarenlang lid van het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro. Een naaste medewerker van Flávio uit die tijd kwam in opspraak vanwege verdachte geldstromen. Diezelfde medewerker zou bevriend zijn met een van de leiders van het 'Misdaadkantoor', de militie die wordt genoemd in het onderzoek naar de moord op Marielle.

De moeder en de echtgenote van die militieleider werkten tot eind vorig jaar voor Flávio Bolsonaro. De zoon van de president zegt dat zijn medewerker de vrouwen heeft aangenomen en dat hij niet op de hoogte was van hun achtergrond.
https://nos.nl/artikel/22(...)linkse-politica.html
  woensdag 13 maart 2019 @ 09:28:59 #169
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_185580338
quote:
0s.gif Op donderdag 24 januari 2019 11:21 schreef Vader_Aardbei het volgende:
[..]

Welke Nederlandse site zou die minister geraadpleegd hebben. Die van de PNVD? :')

Beetje opgewarmd nieuws, want de uitspraak stamt uit 2013. Maar toch.
Dit zijn jouw conservatieve vrienden. Alles wat een beetje progressief is en vooruitstrevend is direct eng.

Deze zelfde tactieken en angstverhalen zien we net zo goed in andere landen, waaronder de onze. En ook op FoxNews ja.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_185580409
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 09:28 schreef Klopkoek het volgende:
[..]

Dit zijn jouw conservatieve vrienden. Alles wat een beetje progressief is en vooruitstrevend is direct eng.

Deze zelfde tactieken en angstverhalen zien we net zo goed in andere landen, waaronder de onze. En ook op FoxNews ja.
Allemaal leuk. Maar wij hebben hier dus serieus een pedofielen partij gehad. Met veroordeelde pedoseksuelen.

Dat conservatieve uit andere landen daar dan hun eigen verhaal van maken, is nogal evident.
  zaterdag 27 april 2019 @ 11:53:30 #171
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186455476
MartinsJr_a twitterde op vrijdag 26-04-2019 om 15:58:15 Brazilian Presid. Bolsonaro and the ministry of education say they will no longer invest in courses such as sociology and philosophy, which means they will eliminate these courses from public Univ. They have been claiming social scientists destroyed the country and its youth. https://t.co/uBz76rHGoV reageer retweet
DavidPriceUCL twitterde op zaterdag 27-04-2019 om 09:27:08 This is a national tragedy for Brazil... the implementation of technical innovation depends upon effective understanding of the social and human impact... this can only come from arts and humanities. No country can develop without embedded philosophy or sociology. https://t.co/QAWadbfWio reageer retweet
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186455654
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 11:53 schreef Klopkoek het volgende:
MartinsJr_a twitterde op vrijdag 26-04-2019 om 15:58:15 Brazilian Presid. Bolsonaro and the ministry of education say they will no longer invest in courses such as sociology and philosophy, which means they will eliminate these courses from public Univ. They have been claiming social scientists destroyed the country and its youth. https://t.co/uBz76rHGoV reageer retweet
DavidPriceUCL twitterde op zaterdag 27-04-2019 om 09:27:08 This is a national tragedy for Brazil... the implementation of technical innovation depends upon effective understanding of the social and human impact... this can only come from arts and humanities. No country can develop without embedded philosophy or sociology. https://t.co/QAWadbfWio reageer retweet
Het fascisme is anti-intellectueel.
  zaterdag 27 april 2019 @ 12:07:12 #173
131800 Tarado
capô de fusca
pi_186455747
als Bolsonaro het niet zichtbaar veiliger krijgt is het een eenmalige zaak, dat is de enige reden waarom hij gekozen is.
  zaterdag 27 april 2019 @ 12:10:13 #174
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186455813
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 12:01 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Het fascisme is anti-intellectueel.
Ook hier in Nederland is het populair om te roepen dat men moet kappen met 'softe' studies en dat die alleen maar subversief tuig kweken.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  zaterdag 27 april 2019 @ 12:20:34 #175
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_186456113
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 12:10 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ook hier in Nederland is het populair om te roepen dat men moet kappen met 'softe' studies en dat die alleen maar subversief tuig kweken.
Er is gewoon heel duidelijk wereldwijd eenzelfde stroming in opkomst, maar als je het in Nederland benoemt voor wat het is ben je aan het 'demoniseren'.
  woensdag 1 mei 2019 @ 17:11:56 #176
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186543646
Echt knettergek die Bolsonaro (en de Nederlandse Volkskrant journalisten die deze man steunen)
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 1 mei 2019 @ 17:29:36 #177
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_186544038
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2019 12:01 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Het fascisme is anti-intellectueel.
Net zoals het communisme. Goh, zou ik dan toch een punt hebben dat het verwante ideologieën zijn?

Ik zie hel veel parallellen tussen wat er nu in Brazilië gebeurt, met wat er ooit in Cambodja ook gebeurde...
pi_186544079
quote:
0s.gif Op woensdag 1 mei 2019 17:29 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Net zoals het communisme. Goh, zou ik dan toch een punt hebben dat het verwante ideologieën zijn?

Nee, dat is echt totaal zwakzinnige logica. "Een baksteen eet geen biefstuk en een vegetariër ook niet. Zouden bakstenen dan toch dierenvrienden zijn?"
  donderdag 9 mei 2019 @ 08:15:06 #179
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186715184
adowniebrazil twitterde op donderdag 09-05-2019 om 04:36:39 "Racism is rare in Brazil," says the country's far-right president, a man who once said blacks "are not even good for procreating." #iamnotmakingthisup https://t.co/Ix7BL48E4e reageer retweet
Het ontkennen van racisme en het eigen land overschatten. Waar kennen we dat toch van?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 9 mei 2019 @ 09:36:35 #180
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_186716246
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 08:15 schreef Klopkoek het volgende:
adowniebrazil twitterde op donderdag 09-05-2019 om 04:36:39 "Racism is rare in Brazil," says the country's far-right president, a man who once said blacks "are not even good for procreating." #iamnotmakingthisup https://t.co/Ix7BL48E4e reageer retweet
Het ontkennen van racisme en het eigen land overschatten. Waar kennen we dat toch van?
Alleen racisten zien overal racisme.
  donderdag 9 mei 2019 @ 09:46:16 #181
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186716398
quote:
7s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:36 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Alleen racisten zien overal racisme.
Als je zegt dat negers niet goed zijn voor voortplanting (Bolsonaro) of dat ze dom worden geboren en Europa dominant blank moet blijven (vriend Baudet, gebruik makend van hetzelfde internationale netwerk) dan ben je gewoon een racist.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186792462
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:46 schreef Klopkoek het volgende:
Als je zegt dat negers niet goed zijn voor voortplanting (Bolsonaro) of dat ze dom worden geboren en Europa dominant blank moet blijven (vriend Baudet, gebruik makend van hetzelfde internationale netwerk) dan ben je gewoon een racist.
Dus als we willen dat Nederland blank en Nederlands blijft zijn we een stel racisten?
pi_186808295
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:46 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Als je zegt dat negers niet goed zijn voor voortplanting (Bolsonaro) of dat ze dom worden geboren en Europa dominant blank moet blijven (vriend Baudet, gebruik makend van hetzelfde internationale netwerk) dan ben je gewoon een racist.
Dat laatste heeft niks met racisme te maken. Het gaat om een immigratiestop/beperking. Niet om deportatie van zwarte mensen. Europa is nog steeds overwegend blank.
pi_186808584
quote:
0s.gif Op woensdag 1 mei 2019 17:29 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Net zoals het communisme. Goh, zou ik dan toch een punt hebben dat het verwante ideologieën zijn?

Ik zie hel veel parallellen tussen wat er nu in Brazilië gebeurt, met wat er ooit in Cambodja ook gebeurde...
De parallellen overal is dat het dictators zijn. En die maken allemaal al eeuwen lang gebruik van dezelfde taktieken: Populistische retoriek om het volk aan je te binden en zodra je gekozen bent in willekeurige volgorde alles wat riekt naar intellectualiteit en vrije media kortwieken en een vijandsbeeld scheppen van buitenstaanders. De ene probeert het volk voor zich te winnen door te zeggen dat de middelen van productie aan de arbeiders toebehoren en de ander legt iets meer accent op het feit dat het volk superieure genen heeft tov andere volken.

Het blijven dictators of dictator-wanna-be's (zolang de checks & balances nog niet al te veel zijn aangetast)
beter een knipoog dan een blauw oog
  dinsdag 14 mei 2019 @ 10:07:26 #185
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_186825740
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 15:43 schreef DKaprillia het volgende:

[..]

Dat laatste heeft niks met racisme te maken. Het gaat om een immigratiestop/beperking. Niet om deportatie van zwarte mensen. Europa is nog steeds overwegend blank.
Zolang je niemand deporteert is het geen racisme. Pareltje weer. _O_
pi_186825837
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 10:07 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Zolang je niemand deporteert is het geen racisme. Pareltje weer. _O_
Zolang je mensen niet anders behandeld vanwege hun huidskleur. Iets wat überhaupt niet mag volgens de grondwet en ook niet gaat gebeuren in de toekomst, tenzij er een grondwetswijziging wordt gedaan. Vrij kleine kans denk ik.
pi_186852054
quote:
0s.gif Op woensdag 1 mei 2019 17:11 schreef Klopkoek het volgende:
Echt knettergek die Bolsonaro (en de Nederlandse Volkskrant journalisten die deze man steunen)
Wat is hier mis mee?
pi_186852069
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:46 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Als je zegt dat negers niet goed zijn voor voortplanting (Bolsonaro) of dat ze dom worden geboren en Europa dominant blank moet blijven (vriend Baudet, gebruik makend van hetzelfde internationale netwerk) dan ben je gewoon een racist.
Relatief veel donkere Brazilianen zijn pro Bolsonaro. Simpelweg omdat die wel verder kunnen kijken dan bepaalde uitspraken.
  woensdag 15 mei 2019 @ 10:19:36 #189
131800 Tarado
capô de fusca
pi_186852179
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 10:10 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Relatief veel donkere Brazilianen zijn pro Bolsonaro. Simpelweg omdat die wel verder kunnen kijken dan bepaalde uitspraken.
daarom, de belangrijkste reden dat ze voor deze man hebben gekozen is de veiligheid
pi_186852202
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:15 schreef Damn_Daniel het volgende:

[..]

Dus als we willen dat Nederland blank en Nederlands blijft zijn we een stel racisten?
Van een andere kant bekeken ben je als je dat roept alles behalve een realist.

Jij verstaat "een Nederlander" uit het jaar 1400 niet en je zou het qua cultuur geen week volhouden.

Stel je dan eens voor dat er in die tijd zo iemand als jij rondloopt die krampachtig aan cultuur en taalbehoud vastklampt zoals jij dit nu doet terwijl je je nauwelijks in de taal en cultuur verdiept en het tot 2019 wel tig keer over de kop gegaan is qua taal en cultuur /tijdsbeeld en invloeden uit andere landen en streken.

Progressie is leidend en naar welke kant het gaat kunnen we alleen met een tijdsmachine zien.
pi_186852204
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 10:19 schreef Tarado het volgende:

[..]

daarom, de belangrijkste reden dat ze voor deze man hebben gekozen is de veiligheid
Veiligheid, tegen de corruptie van de smerige communisten.

De oude uitspraken van Bolsonaro boeien niet.
  zaterdag 18 mei 2019 @ 17:59:45 #192
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186931289
jacobinmag twitterde op zaterdag 18-05-2019 om 16:48:03 Far-right president Jair Bolsonaro was lifted to power by the mass mobilization of the Brazilian middle classes. But it wouldn't have been possible without years of failed austerity policies. https://t.co/b1mnboLPjf reageer retweet
ggreenwald twitterde op zaterdag 18-05-2019 om 16:55:27 Lula made this point in the video interview I did with him from prison that will be released within the next few days (even though PT itself imposed austerity more than once, though it claims it was forced to do so). But it's the key lesson for the democratic world generally: https://t.co/9wXwM5xP7t reageer retweet
Liever paupers aan de macht dan de middenklasse? Zou dat de oplossing zijn?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 14 juni 2019 @ 05:23:00 #193
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_187414673
quote:
Invasies in de inheemse gebieden van Brazilië

De witte man op rooftocht

Vanaf het moment dat hij zich kandidaat stelde voor het Braziliaanse presidentschap begon Jair Bolsonaro een hetzecampagne tegen de inheemse volken. Hij noemde indianen ‘parasieten’ en beloofde alle reservaten open te gooien voor mijn- en landbouw. Met gruwelijke gevolgen.

Marjon van Royen beeld Gabriel Uchida

12 juni 2019 – verschenen in nr. 24
  vrijdag 14 juni 2019 @ 19:04:54 #194
312994 deelnemer
ff meedenken
  donderdag 27 juni 2019 @ 12:55:02 #195
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187630470
https://mobile.twitter.co(...)/1144163047273107457

Bolsonaro de cocaïne transporteur.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 27 juni 2019 @ 13:02:19 #196
131800 Tarado
capô de fusca
pi_187630544
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 12:55 schreef Klopkoek het volgende:
https://mobile.twitter.co(...)/1144163047273107457

Bolsonaro de cocaïne transporteur.
beetje overdreven, hij zat niet eens in dat vliegtuig
  donderdag 27 juni 2019 @ 13:07:47 #197
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187630599
49 kilo cocaïne aan boord...
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 27 juni 2019 @ 13:12:52 #198
131800 Tarado
capô de fusca
pi_187630672
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 13:07 schreef Klopkoek het volgende:
49 kilo cocaïne aan boord...
ik las 39 maar dat is ook veel :)
pi_187630835
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 05:23 schreef Bondsrepubliek het volgende:

[..]

Verschrikkelijk .
  donderdag 27 juni 2019 @ 15:44:07 #200
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_187632477
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juni 2019 05:23 schreef Bondsrepubliek het volgende:

[..]

Grappig, als het zo uitkomt zijn de nakomelingen van Spaanse en Portugese kolonisten opeens ''wit''.

Maar als ze massaal de USA grens over willen en met hun domme kop in de Rio Grande verdrinken, zijn ze opeens ''Latino'' en slachtoffer van White Supremacy systemen. :')
pi_187632508
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:44 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Grappig, als het zo uitkomt zijn de nakomelingen van Spaanse en Portugese kolonisten opeens ''wit''.

Maar als ze massaal de USA grens over willen en met hun domme kop in de Rio Grande verdrinken, zijn ze opeens ''Latino'' en slachtoffer van White Supremacy systemen. :')
De inboorlingen noemen de Brazilianen 'wit'. Het is niet alsof de auteur dat verzint.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  donderdag 27 juni 2019 @ 15:49:42 #202
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_187632544
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:46 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

De inboorlingen noemen de Brazilianen 'wit'. Het is niet alsof de auteur dat verzint.
Hier heet dat 'blank'.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
  donderdag 27 juni 2019 @ 15:49:51 #203
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_187632549
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 20:15 schreef Damn_Daniel het volgende:

[..]

Dus als we willen dat Nederland blank en Nederlands blijft zijn we een stel racisten?
Blijkbaar, en dat van ''dom geboren'' verzint Klopkoek er ook even fijntje bij, zal wel weer een verwijzing zijn naar die ene column uit 2015 van een donkere man en jaren later aspirant raadlid wat verder geen drol met FVD te maken heeft. De man die vervolgens zijn biezen kon pakken, ook nog.
  donderdag 27 juni 2019 @ 15:51:39 #204
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_187632576
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:46 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

De inboorlingen noemen de Brazilianen 'wit'. Het is niet alsof de auteur dat verzint.
Ja, volgens veel Afro-Amerikanen zijn Arabieren ook ''wit'' en zijn de aanslagen van 9/11 een voorbeeld van blank terrorisme.

Feitelijk zijn Bolsonaro en de Braziliaanse meerderheid niet blank.
pi_187632580
quote:
14s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:49 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Hier heet dat 'blank'.
Het zal mij echt een rotzorg zijn.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  Moderator donderdag 27 juni 2019 @ 15:53:25 #206
236264 crew  capricia
pi_187632593
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:49 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Blijkbaar, en dat van ''dom geboren'' verzint Klopkoek er ook even fijntje bij, zal wel weer een verwijzing zijn naar die ene column uit 2015 van een donkere man en jaren later aspirant raadlid wat verder geen drol met FVD te maken heeft. De man die vervolgens zijn biezen kon pakken, ook nog.
Hij is inmiddels toch weer in gods genade aangenomen?
Definitely not CIA
  donderdag 27 juni 2019 @ 15:53:52 #207
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_187632603
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:51 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Het zal mij echt een rotzorg zijn.
Dat is een leugen.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_187632609
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:51 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Ja, volgens veel Afro-Amerikanen zijn Arabieren ook ''wit'' en zijn de aanslagen van 9/11 een voorbeeld van blank terrorisme.

Feitelijk zijn Bolsonaro en de Braziliaanse meerderheid niet blank.
Zal het nog een keer uitleggen:

De inboorlingen noemen de Brazilianen 'wit'. In het stuk worden ze geciteerd en zeggen ze dat de witte man (de Braziliaanse regering) hun leefgebied naar de klote helpt. In het verleden is deze bevolkingsgroep onderdrukt en uitgemoord en de vrees bestaat dat Bolsenaro dat kunstje herhaalt.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_187632611
quote:
14s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:53 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Dat is een leugen.
Oké man.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_187632624
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:53 schreef capricia het volgende:

[..]

Hij is inmiddels toch weer in gods genade aangenomen?
Yernaz de breedbekkikker kreeg inderdaad een warm onthaal op het laatste JFvD-congres.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_187695485
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  maandag 1 juli 2019 @ 11:19:52 #212
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_187695543
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 15:56 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Yernaz de breedbekkikker kreeg inderdaad een warm onthaal op het laatste JFvD-congres.
Ja, een jongerenfeestje bezoeken mag iedereen. Welke politieke functie bekleedt hij nu dan binnen FVD? Op welke lijst staat hij? In welke hoedanigheid is hij nog betrokken bij de partij?
pi_187715429
quote:
Ja leuk. Maar je ziet duidelijk dat Trudeau degene links van Bolsonaro aan Bolsonaro voorstelt.
pi_187725015
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 14:53 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Ja leuk. Maar je ziet duidelijk dat Trudeau degene links van Bolsonaro aan Bolsonaro voorstelt.
Inderdaad ja. Nogal misleidende titel van het filmpje.
ROBODEMONS..................|:(
  zondag 7 juli 2019 @ 06:34:51 #215
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_187790554
quote:
Braziliaanse president Bolsonaro vindt kinderarbeid geen probleem

Belga
03:13
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gisteren kinderarbeid openlijk verdedigd. Daarbij verwees hij naar zijn eigen leven. "Ik werk al sinds ik 8 jaar ben en vandaag ben ik wie ik ben", klonk het.

"Kijk, ik werkte op 9 of 10-jarige leeftijd op een boerderij en dat heeft me helemaal niet benadeeld. Als een kind van die leeftijd ergens werkt, zullen er verschillende mensen dat afschrijven als 'kinderarbeid' of 'dwangarbeid'. Maar als een kind crack rookt, zal niemand iets zeggen", aldus de extreemrechtse president.

"Werk geeft mannen en vrouwen eigenwaarde, de leeftijd doet er niet toe", verklaarde hij op zijn wekelijkse uitzending op Facebook. "Ik heb op 8-jarige leeftijd gewerkt op een maïsplantage en tijdens mijn studies plukte ik bananen. En vandaag ben ik wie ik ben. Dat is geen demagogie, dat is de waarheid", voegde hij er nog aan toe.

Zijn uitspraken lokten ondertussen opnieuw heel wat verontwaardiging uit op de sociale media. "Dit is het beste voorbeeld om een kind aan te zetten om niet te werken, om te voorkomen dat hij een volwassene wordt zoals Bolsonaro zelf: vol haat en incompetent. De plaats van een kind is op school", reageerde Marcelo Freixo van de linkse partij PSOL op Twitter.

Wie jonger is dan 16 jaar mag niet werken volgens de Braziliaanse wet, met uitzondering van leerjongens- en meisjes. Zij mogen vanaf 14 jaar werken. Maar volgens het nationaal statistiekbureau IBGE werken bijna 2,5 miljoen minderjarigen tussen de 5 en 17 jaar in Brazilië.

https://www.vrt.be/vrtnws(...)arbeid-geen-problee/
  zondag 7 juli 2019 @ 12:22:43 #216
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_187792742
quote:
Maar als een kind crack rookt, zal niemand iets zeggen", aldus de extreemrechtse president.
Wat :?
  woensdag 24 juli 2019 @ 08:37:01 #217
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_188088078
Het beleid van Bolsonaro bedreigt de Awá-stam.
quote:
Zeldzaam beeld van inheemse jager uit 'meest-bedreigde' stam

Er is zeldzaam en opmerkelijk gedetailleerd beeld opgedoken van een jager, hoogstwaarschijnlijk behorend tot het Awá-volk, de meest bedreigde stam ter wereld. Het volk leeft geïsoleerd in het Amazonegebied en houdt zich verborgen voor de buitenwereld. De beelden tonen een man met ontbloot bovenlijf die aan een speer ruikt die in de struiken is achtergelaten.

Volgens Survival International, een organisatie die wereldwijd opkomt voor in stamverband levende volken, is de Awá-stam de meest bedreigde stam ter wereld. Het is een 'ongecontacteerde stam', wat inhoudt dat de stam geen contact heeft met de buitenwereld.

Het inheemse volk houdt zich schuil diep in het regenwoud in de Noord-Braziliaanse deelstaat Maranhão, waar ze jagen met pijl en boog. Niet alleen dieren, ook ongewenste bezoekers worden beschoten.

Er zijn veel bedreigingen voor de Awá: hun leefgebied is aangetast door ontbossing en de aanleg van wegen. Illegale houthakkers, veeboeren, mijnwerkers en drugshandelaren schuwen niet om geweld te gebruiken om deze rondtrekkende jagers weg te jagen. Ook de ziektes die buitenstaanders met zich meebrengen, vormen een bedreiging voor het voortbestaan van de stam die naar schatting zo'n 350 mensen telt.

Voortdurend in angst
Een groot deel van de stam zag zich de afgelopen jaren gedwongen het bos te verlaten en vestigde zich op andere plekken. Maar nog zo'n 60 tot 100 Awá-indianen leven in zelfverkozen isolement. Volgens kenner Sonia Bridi zijn de mensen zo bang om ontdekt te worden, dat ze zelfs hun kinderen leren om niet te huilen: "Ze leven voortdurend in angst."

De videobeelden zijn gemaakt door Flay Guajajara van de naburige Guajajara-stam, tijdens de jacht. De stamleden leven minder geïsoleerd en proberen het laatste stuk intacte woud waar zij leven, te beschermen. "We hopen dat dit iets positiefs voortbrengt. We hopen dat het indruk maakt op de wereld, zodat ze onze mensen en ons bos helpen", zegt Guajajara in The Guardian.

Opengesteld voor houtkap
In de Braziliaanse grondwet is het recht op inheems land als een fundamenteel recht vastgelegd. Toch zeggen inheemse groepen dat meerdere regeringen hebben gefaald in het beschermen van hun natuurlijke habitat. De huidige president Bolsonaro heeft beschermde gebieden zelfs opengesteld voor houthakkers en mijnwerkers. Hun kampen bevinden zich nu aan de rand van Awá-land, zegt Survival International.
Voor de video zie de link:
https://nos.nl/artikel/22(...)-bedreigde-stam.html
  woensdag 24 juli 2019 @ 08:57:15 #218
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188088301
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 08:37 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Het beleid van Bolsonaro bedreigt de Awá-stam.
[..]

Voor de video zie de link:
https://nos.nl/artikel/22(...)-bedreigde-stam.html
het beleid van z'n voorgangers ook maar in principe is er toch nog niets gebeurd want die gebieden zijn toch grondwettelijk beschermd? Wat ik begrijp heeft hij alleen de verantwoordelijkheid van die gebieden aan het ministerie van landbouw overgedragen, dat is wel een eerste stap de verkeerde richting op maar meer niet.
pi_188089623
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 08:57 schreef Tarado het volgende:

[..]

het beleid van z'n voorgangers ook maar in principe is er toch nog niets gebeurd want die gebieden zijn toch grondwettelijk beschermd? Wat ik begrijp heeft hij alleen de verantwoordelijkheid van die gebieden aan het ministerie van landbouw overgedragen, dat is wel een eerste stap de verkeerde richting op maar meer niet.
Als jij publiekelijk uitdraagt dat het kappen van de bomen daar geen probleem is zorg je er natuurlijk voor dat die kap gigantisch omhoog schiet.
  woensdag 24 juli 2019 @ 10:37:14 #220
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188089679
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 10:31 schreef kurk_droog het volgende:

[..]

Als jij publiekelijk uitdraagt dat het kappen van de bomen daar geen probleem is zorg je er natuurlijk voor dat die kap gigantisch omhoog schiet.
ik zeg ook niet dat hij goed bezig is maar er is in principe (nog) niets veranderd, zijn voorgangers deden er gewoon niets aan op de ogen dicht doen na dan.
  woensdag 24 juli 2019 @ 12:20:42 #221
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_188091104
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2019 10:37 schreef Tarado het volgende:

[..]

ik zeg ook niet dat hij goed bezig is maar er is in principe (nog) niets veranderd, zijn voorgangers deden er gewoon niets aan op de ogen dicht doen na dan.
Alleen moedigt hij het aan.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_188094564
Ik interpreteer:
Bollie, zal meer dood op zijn geweten hebben dan Adolf Hitler.

https://www.theguardian.c(...)dent-a-global-danger

The EU – and Britain – ought to act to save the planet from Jair Bolsonaro, whose policies will accelerate climate change, not curb it

Wed 31 Oct 2018 17.48 GMT
Last modified on Wed 31 Oct 2018 18.45 GMT

Deforestation in the Western Amazon region of Brazil. Jair Bolsonaro’s declarations on the environment are a source of deep concern among activists, who fear that the lungs of the planet will be sacrificed for the interests of agribusiness.

It is depressing to think that for the first time since the return of democracy in 1985 Brazilians have elected a far-right president of the republic. Jair Bolsonaro, a seven-term lawmaker and former army captain, represents a clear and present danger not only to his country but to the planet. At home he has defended dictatorship and torture and joked about killing his leftwing opponents. He has a history of denigrating women, gay people and minorities. The president-elect promises to bring order by spreading chaos with a relaxation of gun laws. This will cost lives in a country that already records more than 60,000 murders a year. In a familiar but chilling pattern, Mr Bolsonaro successfully pitched himself as the anti-establishment candidate, appealing to voters fed up with political graft and violent crime. There’s every reason to think that Brazilians who voted in haste for Mr Bolsonaro will repent at leisure.

Mr Bolsonaro’s programme, if taken seriously, and his environmental utterances, if taken literally, amount to a threat to humanity. Brazil’s new president takes office in January, in charge of the world’s lungs, the Amazon, and the world’s breadbasket, the Cerrado savannah. He will be able to decide the course of the battle against climate change at a critical point. The signs are not good. It is thought that we have 12 years to prevent the dangerous destabilisation of Earth’s climate because of the way we live. Our patterns of existence have already led to widespread annihilation of wildlife, a disaster so large that it threatens civilisation. Yet Mr Bolsonaro’s key election pledge was to put his presidency behind Brazil’s huge agri-corporations. He favours business over biodiversity and calls for pro-market ways of exploiting Brazil’s natural resources, notably coming out against the policy of reserving the 12% of the country’s land for indigenous tribes. The far-right president-elect has also promised to weaken the enforcement of environmental laws, while criminalising activism. It is a package of measures that will not reform the model of capitalism that is slowly boiling the atmosphere, but turbocharge it.

Mr Bolsonaro says he will not scrap the Paris climate agreement, where Brazil set itself ambitious climate targets, as long as he gets assurances that his country would not cede sovereignty to native tribes or international jurisdiction over the Andes mountains, Amazon rainforest and Atlantic Ocean. This is a contradiction that will prove impossible to resolve: Mr Bolsonaro’s policies will help pave over the rainforest – with new highways and dams promised in the Amazon basin – and make it all but impossible for Brazil to reduce its carbon footprint. Until now Brazil has been, on balance, a moral force for the environmental good: largely resisting siren calls to exploit its vast natural resources for shareholder value, while bringing together rich and poor nations during climate talks. It was the frontrunner to hold the next UN climate talks. Now, instead of helping, the world’s fourth largest democracy looks like it will do irreparable harm.

With the US administration run by climate-change sceptics and China tacking away from its green stance, Europe must take a lead. The EU has a hand to play with Brazil. Deforestation is largely driven by demand for land to grow soybeans – exported to feed livestock – and to expand cattle farms. The EU is the biggest foreign investor in Brazil. Latin America’s largest economy is the biggest exporter of agricultural products to Europe. There is a strong case for new European laws to guarantee that no products or financial transactions linked to the EU lead to deforestation, forest degradation and human rights violations. If the EU acts the UK should follow suit to curb Mr Bolsonaro’s worst environmental instincts, which are a menace to everyone on the planet.
pi_188139713
Ik moet zeggen dat ik Bolsonaro een geweldige leider vind, maar het regenwoud omkappen uit economisch belang vind ik dus totaal waardeloos.
  zondag 28 juli 2019 @ 21:33:17 #224
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188179225
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  maandag 29 juli 2019 @ 13:37:54 #225
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_188187600
Goudzoekers voelen zich gesteund door anti-indianen uitspraken van Bolsonaro en gedragen zich daarom steeds brutaler.
quote:
Braziliaanse goudzoekers vallen Wajãpi-reservaat binnen en vermoorden leider

Zo'n 50 illegale goudzoekers zijn deze week het reservaat van de Wajãpi-stam in het Amazonegebied in het noorden van Brazilië binnengedrongen. Een van de leiders, Emyra Wajãpi, is vermoord, waarna de rest van de stam vluchtte. De federale politie onderzoekt de zaak.

Jair Bolsonaro, de uiterst rechtse president van Brazilië, noemt de inheemse bevolking van de Amazone "parasieten". "Het is jammer dat de Braziliaanse cavalerie niet zo efficiënt was als de Amerikaanse, die de indianen heeft uitgeroeid", zei hij ooit in een interview. Sinds zijn aantreden wordt het regenwoud sneller gekapt dan ooit en hebben de inheemse volken steeds minder rechten.

De gebieden van de stammen bevatten veel grondstoffen. Illegale mijnwerkers, garimpeiros in het Portugees, proberen er al decennia goud te delven. Door die goudwinning worden bossen verwoest en de rivieren vervuild. De grondstoffendelving in de Amazone is nu op een hoogtepunt. President Bolsonaro moedigt die delving aan en wil het legaliseren.

In de nederzetting Mariry werd het lichaam van Emyra Wajãpi gevonden. Hij bleek te zijn doodgestoken. Het dorpje ligt in de buurt van de Amapá-regio, waar het reservaat van de Wajãpi is, in het noorden van Brazilië, aan de grens met Frans Guyana en Suriname. De goudzoekers zouden het dorp hebben overgenomen.

"De garimpeiros zijn zwaarbewapend", zegt het 26-jarige stamlid Kureni Wajãpi tegen The Guardian. "Ze hebben machinegeweren." Bolsonaro heeft de aanval aangemoedigd, vindt het stamlid. "Dit komt door de president. Hij bedreigt de inheemse volken van Brazilië."

Ook een Braziliaanse senator zegt dat Bolsonaro bloed aan zijn handen heeft door de aanvallen op de inheemse volken aan te wakkeren.
https://nos.nl/artikel/22(...)rmoorden-leider.html
pi_188187646
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:37 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Goudzoekers voelen zich gesteund door anti-indianen uitspraken van Bolsonaro en gedragen zich daarom steeds brutaler.
[..]

https://nos.nl/artikel/22(...)rmoorden-leider.html
Echt diep triest. Mensen die op deze gek gestemd hebben. :r
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  maandag 29 juli 2019 @ 13:49:11 #227
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188187774
quote:
16s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:41 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Echt diep triest. Mensen die op deze gek gestemd hebben. :r
Vind ik wel iets te makkelijk, de linkse regeringen in het verleden waren corrupt en deden te weinig aan de georganiseerde misdaad, alleen al om zijn belofte daar wat aan te doen zijn veel mensen overstag gegaan.

Op basis van wat hij tot nu toe heeft laten zien lijkt het me stug dat hij bij volgende verkiezingen herkozen wordt.
pi_188187806
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:49 schreef Tarado het volgende:

[..]

Vind ik wel iets te makkelijk, de linkse regeringen in het verleden waren corrupt en deden te weinig aan de georganiseerde misdaad, alleen al om zijn belofte daar wat aan te doen zijn veel mensen overstag gegaan.

Op basis van wat hij tot nu toe heeft laten zien lijkt het me stug dat hij bij volgende verkiezingen herkozen wordt.
Maar als er zo'n slechte voorgaande regering is geweest is het toch juist nog makkelijker om wat redelijks op te laten staan?
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  maandag 29 juli 2019 @ 14:03:26 #229
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188187982
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:49 schreef Tarado het volgende:

[..]

Vind ik wel iets te makkelijk, de linkse regeringen in het verleden waren corrupt en deden te weinig aan de georganiseerde misdaad, alleen al om zijn belofte daar wat aan te doen zijn veel mensen overstag gegaan.

Op basis van wat hij tot nu toe heeft laten zien lijkt het me stug dat hij bij volgende verkiezingen herkozen wordt.
De jacht op Roussef was nog corrupter dan Roussef zelf.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  maandag 29 juli 2019 @ 14:08:25 #230
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188188032
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_188189768
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:49 schreef Tarado het volgende:
Op basis van wat hij tot nu toe heeft laten zien lijkt het me stug dat hij bij volgende verkiezingen herkozen wordt.
Als hij volgende verkiezingen uberhaupt toestaat..
beter een knipoog dan een blauw oog
  maandag 29 juli 2019 @ 16:12:36 #232
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188189784
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 16:11 schreef Knipoogje het volgende:

[..]

Als hij volgende verkiezingen uberhaupt toestaat..
:)
  dinsdag 30 juli 2019 @ 09:06:17 #233
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_188200289
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2019 18:01 schreef Damn_Daniel het volgende:
Ik moet zeggen dat ik Bolsonaro een geweldige leider vind, maar het regenwoud omkappen uit economisch belang vind ik dus totaal waardeloos.
Geweldige leider maar de keuzes die hij maakt zijn totaal waardeloos. Oke. :')
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  dinsdag 30 juli 2019 @ 09:07:30 #234
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188200306
in ander nieuws

RTLnieuws twitterde op dinsdag 30-07-2019 om 08:50:38 Zestien onthoofdingen bij gevangenisopstand Brazilië https://t.co/CSPLQGvJoy reageer retweet
pi_188281975
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juli 2019 09:06 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Geweldige leider maar de keuzes die hij maakt zijn totaal waardeloos. Oke.
Hij treedt wel hard op tegen criminelen en dat vind ik geweldig.
  zondag 4 augustus 2019 @ 16:32:25 #236
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_188283727
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 15:24 schreef Damn_Daniel het volgende:

[..]

Hij treedt wel hard op tegen criminelen en dat vind ik geweldig.
Juist niet en spoort het vermoorden van amazonebewoners juist aan. 8)7
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_188288613
quote:
1s.gif Op zondag 4 augustus 2019 16:32 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Juist niet en spoort het vermoorden van amazonebewoners juist aan.
Ik bedoel dat hij drugscriminelen, ontvoerders, tasjesdieven, inbrekers enz. hard aanpakt.
  maandag 5 augustus 2019 @ 12:46:17 #238
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_188296424
De president Bolsonaro verweet het relevante onderzoeksinstituut (INPE) de ontbossing van de Amazone bewust te overdrijven. De directeur van INPE die daarop werd ontslagen sloeg terug in een tv interview.
quote:
Ontslagen wetenschapper haalt hard uit naar Bolsonaro

De directeur van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) is uit zijn functie gezet nadat president Jair Bolsonaro forse kritiek had geleverd op ontbossingscijfers van de Amazone.

Redactie 4 augustus 2019, 22:23

“Die worden gemanipuleerd en hoger voorgesteld dan ze zijn, om de naam van Brazilië en de regering te besmeuren”, aldus Bolsonaro. Het INPE maakte vorige maand bekend dat in juni een gebied van 920 vierkante kilometer van het Amazonewoud verloren was gegaan door illegale ontbossing, een toename van 88 procent ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Bolsonaro reageerde meteen met een forse aanval op het instituut, dat sinds 1988 de ontbossing van de Amazone monitort. Hij verweet directeur Ricardo Galvão manipulatie van de cijfers en dat hij zich ‘voor het karretje van internationale ngo’s laat spannen om Brazilië in een kwaad daglicht te stellen’.

Galvão, een 71-jarige natuurkundige met een lange staat van dienst in de internationale wetenschap, repliceerde daarop in een uitgebreid tv-interview. Daarin legde hij de jarenlang gehanteerde onderzoeksmethode uit, op basis van diverse satellietgegevens. Tegelijkertijd stelde hij vragen over de capaciteiten van Bolsonaro om de cijfers te kunnen beoordelen.

“Sinds 1988 hebben wij de grootste historische verzameling gegevens over het verdwijnen van tropische bebossing, die wereldwijd wordt gerespecteerd”, aldus de inmiddels ontslagen directeur, die nog een mandaat had tot volgend jaar. “En Bolsonaro zegt dat onze gegevens volgens zijn interpretatie niet correct zijn, alsof hij de kwaliteiten of kwalificaties heeft zo’n data-analyse uit te voeren.”

Bolsonaro praat alsof hij in een bar staat, stelde Galvão. “Hij uit ongefundeerde beschuldigingen over mensen van het allerhoogste Braziliaanse wetenschappelijke niveau. Dat zeg ik niet alleen, maar vele anderen ook. Dit is een grap van een joch van veertien jaar die een president van de republiek niet past.”

Vrijdag kreeg Galvão in een gesprek met minister van wetenschap en technologie Marco Pontes, onder wie het INPE officieel ressorteert, zijn ontslag. Daarna verklaarde hij dat zijn uitlatingen over Bolsonaro voor ‘een onhoudbare situatie hadden gezorgd’.
  maandag 5 augustus 2019 @ 13:37:16 #239
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188297069
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 21:15 schreef Damn_Daniel het volgende:

[..]

Ik bedoel dat hij drugscriminelen, ontvoerders, tasjesdieven, inbrekers enz. hard aanpakt.
al valt het succes op dat gebied ook tegen, die drugsbendes zijn te groot en te machtig
pi_188313516
quote:
‘Jij bent een vróuw! Heb je het nu begrepen?’
Sinds het aantreden van de extreem-rechtse Jair Bolsonaro als president is in Brazilië het aantal verkrachte en vermoorde vrouwen met tientallen procenten toegenomen. En het was al erg.

Met een harde piep gaan de deuren van de trein op het centraal station van Rio open. Het startsein voor een ratrace die zich steeds weer herhaalt. Een kluwen mannen gooit zich naar binnen. Stompend, vechtend. Verwilderd probeert een jonge vrouw haar kind uit de afgrond tussen perron en trein te trekken.

Bij de ingang van de coupé gaat een vrouw tegen de grond. Als een kudde stieren stormen de mannen over haar heen. ‘Sta eens voor haar op’, zeg ik tegen een jongeman wanneer het stof is neergedaald en de vrouw is opgestaan. Zodra de trein het station uit rijdt blijkt dat vrijwel alle beschikbare zitplaatsen door mannen zijn ingenomen. Vrouwen en ouderen staan op elkaar gedrukt in het middenpad.

De vrouw over wie zojuist heen werd gelopen is een jaar of vijftig. De portemonnee en boodschappen zijn uit haar tas gerold. ‘Nee, nee, dat hoeft echt niet’, zegt ze met grote ogen. De zittende jongeman doet of hij niets hoort en bestudeert onderuitgezakt zijn mobiel.

Ik ben op weg naar Japeri, een van de mottige buitenwijken waar het overgrote deel van de bevolking van Rio woont. Onder de lage tropenzon trekken de in elkaar geknutselde huisjes van de lagere middenklasse voorbij. ‘Twaalf uur mishandeld door ex-vriend’, las ik in een bericht in de krant. Ik staarde naar het verminkte gezicht van de vrouw op de foto. Een kruis van witte pleisters op paarse bloeduitstortingen hield haar gebroken neus bij elkaar. Haar naam was Rosana Louzada, 36 jaar. Het was 8 maart, vrouwendag. Hier is dat een soort moederdag waarop mannen je bloemen geven en feliciteren met het feit dat je vrouw bent. Eén dag per jaar. De rest van de dagen zijn minder rooskleurig. ‘Latijns-Amerika heeft het hoogste percentage vrouwenmoorden ter wereld’, waarschuwden de Verenigde Naties in februari. ‘Er is een stille epidemie van geweld tegen vrouwen gaande’, constateerde het Braziliaanse onderzoeksinstituut naar openbare veiligheid Forum al een jaar geleden. Vorig jaar werden in Brazilië elk uur 530 vrouwen mishandeld, verkracht of vermoord. Een stijging van veertig procent ten opzichte van het jaar ervoor. ‘Is er ergens nog een veilige plek voor een vrouw?’ vroeg Forum-directrice Samira Bueno zich af.

Die achtste maart liet ook de extreem-rechtse Jair Bolsonaro zich uit. De in januari aangetreden president feliciteerde de dames van het land met zichzelf. ‘Want achter iedere machtige man staat een vrouw, en achter mij miljoenen vrouwen haha.’ Leutig, zelfingenomen, agressief en juist extreem kleinerend tegen vrouwen. Hij is een wandelend icoon van het Latijns-Amerikaanse machismo. ‘Je bent te lelijk om te verkrachten’, snoerde Bolsonaro een vrouwelijk medeparlementslid eens de mond. ‘Ik heb vier zonen. Bij de vijfde had ik een zwakte: het werd een meisje.’ Het zijn maar een paar van zijn beruchte uitspraken. Iedereen kent zijn eeuwige macho schietgebaren.

Tegenwoordig ligt de president ook regelmatig op de grond in een wedstrijdje opdrukken met zijn ministers of andere hoogwaardigheidsbekleders. Toen begin juni een vrouw de Braziliaanse topvoetballer Neymar van verkrachting beschuldigde, haastte Bolsonaro zich naar het trainingsveld om de speler persoonlijk vrij te pleiten. ‘Ik weet zeker dat hij onschuldig is’, riep hij met een arm om de voetballer heen. Bolsonaro’s partij diende meteen zes wetsontwerpen in tegen valse verkrachtingsaangiften. ‘Aantasting van de seksuele eer van mannen’, noemden ze het.

Die achtste maart keek ik nog eens goed in de krant. Lijkt het maar zo, of beleeft het geweld tegen vrouwen sinds Bolsonaro een nieuwe piek? Behalve over de mishandeling van Rosana vond ik op die vrouwelijke feestdag nog zes andere berichten. ‘Getrouwde man wurgt minnares omdat ze zwanger van hem was.’ ‘Vrouw op barbecuefeestje in brand gestoken door partner.’ De echtgenoot had zijn vrouw ‘betrapt’ terwijl ze in de tuin verkracht werd door zijn eigen broer. ‘Dus’ overgoot hij haar met alcohol en stak haar aan. De motieven die mannen aandragen lijken absurd. ‘Het irriteerde me dat ze de tv te hard zette’, verklaarde de man die zijn vrouw de dag ervoor met een keukenmes doodstak. ‘Ik moest romances toegeven die ik nooit heb gehad’, vertelt ook Rosana. ‘Als ik dat niet deed ranselde hij me nog meer af.’

Via een omweg kwam ik met Rosana in contact. Angst en schaamte maakten lange tijd dat ze niet wilde praten. Maar op deze hete julidag ben ik dan eindelijk naar haar op weg. De trein is al leger geworden. Een paar jonge meiden zijn op een bankje geploft en hebben de slappe lach om berichtjes op hun telefoon. Ze dragen strakke naveltruitjes. Korte broekjes spannen om billen aan het eind van lange glanzende benen. Haren zwieren. Nagels glimmen fel rood en zeegroen. Af en toe lonkt een meisje naar een jongen aan de andere kant van de coupé. Dit is geen continent van kuisheid en je bedekken. Hier geen geestelijken die voorschrijven wat een vrouw ‘mag’ of wetten die hun bewegingsvrijheid aan banden leggen.

Abortus is, behalve in Mexico-Stad, nog steeds streng verboden in het christelijke Latijns-Amerika. Maar feminicide – het vermoorden van een vrouw omdat ze vrouw is – geldt inmiddels op het hele continent als een zware misdaad. Zwaarder dan ‘gewone’ moord. Ook verkrachting wordt automatisch bestraft, zonder dat er een aanklacht van het slachtoffer voor nodig is. In Brazilië bestaat sinds 2006 bovendien een van de meest vooruitstrevende wetten tegen huiselijk geweld ter wereld. De wet is vernoemd naar Maria da Penha, een apotheekster die dertig jaar lang door haar man werd mishandeld. Ze raakte verlamd door een kogel die hij in haar rug schoot. Toen ze na vier maanden uit het ziekenhuis kwam overleefde ze een tweede moordpoging. Hij probeerde haar in bad te elektrocuteren. De man bleef vrijuit gaan.

‘Een parel van een wet’, beaamt directrice Bueno van Forum. De Maria da Penha-wet verhoogde de straf voor vrouwenmishandeling tot maximaal drie jaar. Door het hele land kwamen er speciale rechtbanken en ook vrouwenpolitiebureaus. Een man die mept of verkracht dient het huis uit te worden gehaald en preventief opgesloten. Zo zou de wet, die door de regering van de voormalige arbeiderpresident Lula werd ingevoerd, automatisch een nieuwe manier van denken over de rechten en het lichaam van de vrouw verspreiden.

Precies het omgekeerde lijkt nu echter te gebeuren. In een groot onderzoek van Forum vorig jaar gaf meer dan zestig procent van de Braziliaanse mannen toe geweld tegen vrouwen te gebruiken. Van de vrouwen en meisjes onder de 25 jaar kreeg zeventig procent met geweld te maken. Nog niet de helft van de slachtoffers gaf hun belagers aan. ‘Een wet op zich is zo slap als het papier waarop hij geschreven is’, zegt Bueno. Maar haar belangrijkste bevinding was dat sinds het aantreden van Bolsonaro er een nieuwe explosie van geweld tegen vrouwen is. ‘Alleen al in São Paulo is het aantal vrouwenmoorden meer dan driekwart gestegen vergeleken met vorig jaar’, zegt de onderzoekster.

Volgens Bueno is er een direct verband tussen de macho haatpraat van Bolsonaro en de toename van het geweld. ‘Mannen voelen zich weer gelegitimeerd. Het nieuwe normaal leek dat je vrouwen respecteert en je handen thuis houdt. Dat wordt met Bolsonaro volledig tenietgedaan’, zegt ze. Zijn aanhangers noemen feministische of linkse vrouwen standaard ‘onneukbare feminazi’s’. Het aantal vrouwen in het parlement is naar vijftien procent gestegen, hetzelfde niveau als in Bahrein. Maar de meerderheid van die vrouwen vindt niet dat Bolsonaro lijdt aan machismo. Ze weigeren zichzelf ook feminist te noemen.

‘Ik ben één meter zestig, hij is bijna twee meter. Kun je nagaan.’ Een frèle figuurtje vangt me op in de kolkende massa bij de uitgang van station Japeri. Spijkerjurk, lang sluik haar en een opvallende tatoeage op haar rechterbovenarm: ‘Nunca mais’, ‘nooit meer’, heeft ze in haar vlees gekerfd. ‘Een waarschuwing aan mezelf’, zegt Rosana met een verlegen lachje. In een sluier van oranje stof steken we het stationsplein over. Zodra we de hoofdstraat inlopen spiedt ze als een vogel om zich heen. ‘Hij is nu sinds een maand vrij’, fluistert ze alsof haar belager nog om haar heen zweeft. ‘Als hij mij vindt ben ik dood. Daar twijfel ik niet aan.’ Schichtig blijft ze om zich heen kijken. Dan trekt ze me een winkel met goedkope meubelen in. Helemaal achterin, afgeschermd door een paar kasten, ontspant ze. ‘Deze winkel is van een vriendin’, zegt Rosana terwijl we op een met plastic beklede bank gaan zitten. ‘Hier kunnen we hopelijk veilig praten.’

Het verhaal dat Rosana onder een piepende ventilator vertelt, is dat van miljoenen vrouwen die proberen te ontsnappen aan een giftige relatie. ‘Ik was smoorverliefd. Hij was alles wat mijn ex-man niet was. Hij vond me mooi en intelligent. Bij hem voelde ik me voor het eerst een echte vrouw.’ Na een paar maanden kwamen de eerste twijfels, die ze aanvankelijk wegdrukte. ‘Hij begon me te controleren. Mijn telefoon, internet: met wie praat je? Wie is dat? 24 uur per dag’, vertelt Rosana.

Nu is dat hier vrij gebruikelijk. Uit een onderzoek van Oxfam blijkt dat tachtig procent van de jongeren het ‘normaal’ vindt de telefoon van je partner na te trekken. Driekwart van het telefoonverkeer lijkt hier dan ook beheerst door geliefden die elkaar twintig keer per dag bellen om te weten wat de ander doet, waar ze uithangen, met wie ze contact hebben. In de kroeg of het restaurant zitten stelletjes ook niet tegenover elkaar maar naast elkaar, zodat ze de concurrentie in de gaten kunnen houden. Een diep seksueel wantrouwen beheerst hier de relaties. Wat voor Nederlanders ziekelijke jaloezie lijkt, gaat hier door voor ‘echte liefde’.

Bij Rosana loopt het al snel uit de hand. Zeker nadat ze zwanger wordt. ‘Davidson beschuldigde me ervan dat ik berichten zou uitwisselen met vrienden van hem die ik nooit heb ontmoet’, zegt ze terwijl haar ogen opvlammen van woede. ‘Ik zou een relatie met mijn buurman hebben en met de broer van mijn schoondochter. Zelfs de begrafenisondernemer bij de dood van mijn vader dichtte hij een romance met mij toe.’ Uiteraard beweerde hij dat de baby niet van hem was. ‘Toen was het vreselijke slaan al begonnen.’

Ze verbrak de relatie. Maar hij wist haar te vinden. ‘Hij smeekte op zijn knieën om vergeving. Dat hij het nooit meer zou doen. Dat hij de verantwoordelijkheid voor het kind zou nemen.’ Toen ze, zeven maanden zwanger, bij hem langsging om erover te praten, sloot hij haar op. Rosana beschrijft een nachtmerrie. Urenlang werd ze door zijn huis gemept. Haar kleren werden uitgerukt. Ze werd verkracht. Ze werd met haar hoofd tegen de wasbak geslagen. Kruipend door de glasscherven moest ze het balkon bereiken, terwijl zijn rottweiler haar been probeerde af te rukken. Ze kermde en krijste. Eindelijk waren er buren verschenen op het balkon naast haar. Ze smeekte om hulp. De buurvrouw zag haar, maar deed niets en draaide zich om. ‘In een ruzie tussen man en vrouw steek je geen lepel’, zegt Rosana. ‘Dat is hier het spreekwoord.’ Ze zwijgt en gaat met de rug van haar hand over haar voorhoofd. Opeens ziet ze er eindeloos kwetsbaar uit. ‘Het is heel, heel eenzaam.’ Ze wijst op haar nooit-meer-tatoeage. ‘Ik liet hem drie jaar geleden zetten toen ik me van mijn man bevrijdde’, zegt ze zacht. ‘Nu zit ik er wéér in met deze Davidson.’

Hortend en stotend komt het hele verhaal eruit. Hoe ze op haar zeventiende een politieman trouwde die haar ‘als huisdier’ behandelde, uitschold, vernederde. ‘Ik moest altijd mijn bek houden omdat ik lelijk was.’ De verbale agressie ging over in slaan. ‘Ik durfde het zelfs mijn moeder niet te vertellen.’ Nee, haar moeder was geen rolmodel. ‘Kruipen voor mijn vader hè. Hij was heer en meester.’ Toen Rosana op een dag vol spijt bekende dat ze een slippertje had gemaakt, rukte haar man haar ten overstaan van haar zoons de kleren van het lijf. Ze werd zo hard geslagen dat ze in het ziekenhuis belandde. Haar rechterhand kan ze tot op de dag van vandaag niet bewegen. Intussen ontdekte ze dat haar man er drie vaste minnaressen op nahield. ‘Je zou toch zeggen dat we dan meer dan quitte stonden’, grijnst ze.

Langzaam krijg ik een idee van het isolement waarin mishandelde vrouwen hier terechtkomen. Haar baan als onderwijzeres moest ze opgeven. ‘Een echte man zorgt voor zijn vrouw’, zei hij. De dokter in het gezondheidscentrum vertelde haar pas jaren later dat hij altijd al wist dat ze geslagen werd. ‘Maar hij zei niets, deed niets om te helpen. Ondanks het feit dat elk deel van mijn lichaam wel blauw of kapot was geweest.’ Zelfs toen ze in het ziekenhuis belandde werd er geen melding gemaakt. ‘Terwijl de Maria da Penha-wet elke dokter verplicht om vrouwenmishandeling door te geven aan de politie’, weet Rosana. Het probleem was dat haar man bij de politie zat. ‘Voor wie denk je dat zijn collega’s kiezen als er een aanklacht tegen hem wordt ingediend?’ Van de vrouwenpolitiebureaus had ze toen nog niet gehoord. Nog geen acht procent van de gemeenten heeft er eentje. Zo stelt de wet ook veilige opvanghuizen verplicht. Toch zijn er maar 74 opvanghuizen voor de meer dan 22 miljoen vrouwen die hier jaarlijks met wurging, een mes of een vuurwapen worden bedreigd.

Rosana blaast wat haarslierten uit haar gezicht. ‘Het ergste is de stilte’, zegt ze. Verstrooid kijkt ze naar haar handen. ‘De paniek dat je er nooit meer uitkomt.’ Hulp van familie of buren is er niet. ‘Mijn moeder woonde naast me, ze hoorde alles, maar we spraken er nooit over.’ Ook bij vriendinnen is er geen steun. ‘Ze denken toch dat het je eigen schuld is. Dan verzorg je hem niet goed. Of verleid je hem niet genoeg. Er is zoveel schaamte.’ Ze drukt haar handen tegen haar slapen. ‘Machismo zit niet alleen in mannen, weet je. Maar ook hier, diep in onze eigen hersens. Terwijl mannen elkaar altijd dekken, zijn wij verdeeld.’ Als de vriendin van de meubelzaak even later water komt brengen legt Rosana geschrokken een vinger op haar lippen. ‘Zij weet wel iets van mijn man, maar niks over Davidson’, fluistert ze. ‘Zeg alsjeblieft niets.’

O p de terugweg, om een uur of zes ’s avonds, stap ik in de roze treinwagon die tijdens de spits alleen voor vrouwen bestemd is. Op hun dooie gemak stappen er ook mannen in. Binnen, in het gedrang, schuren ze zich tegen de vrouwen aan. Ik herinner me nog de vreugde toen deze speciale dameswagons tien jaar geleden werden ingesteld. ‘Eindelijk vrij’, juichten de vrouwen. De wagons veranderden in gezellige keuvelplekken waar vrouwen ’s ochtends hun make-up opdeden en ’s avonds uitgebreid ervaringen uitwisselden.

Nu zijn mannen met geen stok meer uit de vrouwenwagons te krijgen. #MijnEersteAanranding heette een campagne een paar jaar na de invoering van de dameswagons op Twitter. Tienduizenden vrouwen beschreven daar hoe ze als kind door stiefvaders, buurmannen of ooms waren misbruikt. Maar ze vertelden ook massaal hoe ze in trams en bussen werden betast, ejaculaties tegen zich aankregen of een hand in hun onderbroek voelden glijden. De gemiddelde leeftijd van de meisjes was negen jaar, bleek uit onderzoek. Brazilië is dan ook het land van de Lolita-fixatie. Hoe jonger hoe beter. Al tegen de dertig heb je als vrouw seksueel afgedaan. Niet voor niets staat Brazilië op de VN-lijst van kindermisbruik bovenaan.

Het overgrote deel van de verkrachte vrouwen is minderjarig. Nog steeds zie ik de ogen van het dertienjarige meisje in dat filmpje voor me. Het was eind maart. Er was een feest in de favela. Elf jongens sloten haar in. Ze rukten het meisje de kleren van het lijf en sleurden haar aan haar haren een wc binnen. Trots filmden ze hoe ze haar om de beurt verkrachtten. Klasgenoten lieten haar later lachend de beelden zien. Overtuigd dat hun niets zou gebeuren hadden de jongens alles op internet gezet. ‘Ze isoleert zich in haar kamer en wil niemand meer zien’, vertelde haar vader wanhopig.

In de vrouwencoupé zie ik hoe twee grote jongens met omgekeerde petten intimiderend dicht tegen een schoolmeisje aan zijn gaan staan. Ze klemt haar boekentas tegen haar borst, terwijl de jongens luidruchtig lachen en dingen in haar oren sissen.

Wat is dat toch met het machismo hier? Waarom is het zo alom aanwezig? ‘Omdat we van binnen nog steeds een slavenland zijn’, zei Samira Bueno. ‘De meesten leven nog met het idee dat je een ander mens kunt bezitten. Een vrouw is het eigendom van een man. Een ding waarmee je mag doen wat je wilt.’ Ook het extreme geweld verklaart Bueno uit de drieënhalve eeuw slavernij. ‘Ik geloof dat wij het enige land ter wereld zijn waar voor geslagen worden een actief werkwoord bestaat.’ Het was me al vaak opgevallen, het gebruik van dat onvertaalbare werkwoord apanhar. Als een slaaf aan de schandpaal gegeseld werd, dan ‘apanjaarde’ hij. Als een vrouw wordt geslagen, dan ‘apanjaart’ zij. Alsof geslagen worden geen geweld is dat je wordt aangedaan, maar een actieve daad van jezelf. ‘Het hoort bij de ontmenselijking van een ander die tot bezit wordt verklaard.’

De evangelische minister van Gezinszaken riep op haar eerste dag: ‘De vrouw is op aarde gezet om de man te gehoorzamen’
Volgens Bueno is ook de specifieke vorm die het patriarchaat in Latijns-Amerika aannam bepalend. Doordat Portugal en Spanje onmogelijk hun uitgestrekte kolonies konden controleren kreeg de individuele landeigenaar de absolute macht over zijn gebied. De patriarch was koning, rechter en politie ineen. Daarbij viel de publieke zaak volledig samen met zijn eigenbelang. De patriarch besliste over leven en dood van iedereen in zijn huishouden. De lichamen van zijn witte vrouwen en dochters werden tot het uiterste bewaakt. Opgesloten in huis, en ook daarbinnen van vreemden afgeschermd. Intussen was het lichaam van de zwarte vrouw een openbare ruimte die door iedereen betreden mocht worden. ‘Nog steeds zijn zwarte vrouwen het vaakst slachtoffer van verkrachting’, zegt Bueno.

Die avond kijk ik naar een filmpje op internet. Zij is een beroemde soapster. Hij miljonair. De foto’s van hun sprookjeshuwelijk stonden drie maanden eerder op de voorpagina’s van de bladen. ‘Hij is de prins van mijn dromen’, glunderde de ster. Nu loopt haar prins met hangbuik en boxershort door de keuken. Hij grijpt zijn prinses bij de keel. Rukt haar bovenkleren kapot. Sleurt haar aan de haren naar het echtelijk bed. Zij probeert te ontsnappen, hij pakt haar. Met een schoen en dan met zijn vuisten beukt hij op haar gezicht. De ene slag na de andere. Je ziet zijn mond bewegen, maar er is geen geluid. Het beeld komt van een verborgen beveiligingscamera die de actrice had laten installeren. De laatste beelden zijn van de miljonair die met een telefoonsnoer zijn ster wurgt.

De vrouw overleeft het. Ze zet het filmpje op internet en geeft een interview op tv. Opmerkelijk is dat de rijke blanke actrice met haar miljonair precies dezelfde problemen heeft als Rosana met haar Davidson. Verschillende klassen, hetzelfde verhaal. ‘Hij controleerde mijn telefoon’, vertelt de actrice. ‘Hij was jaloers op iedereen. Beschuldigde me van relaties die ik niet had.’ Ik probeer me voor te stellen hoe het die laatste nacht voor Rosana geweest moet zijn. Alleen al het zien van die drie minuten meppende miljonair heeft me volkomen van slag gebracht.

Rosana had haar kind al gekregen, het definitief uitgemaakt, maar Davidson bedreigde haar, haar kind en haar moeder. Ondanks een kast vol straatverboden. Pas aan het eind van ons gesprek vertelde ze hoe ze toen door Davidson werd ontvoerd uit een café en twaalf uur aan één stuk door werd mishandeld. ‘Waarom heeft de politie de beelden van de beveiligingscamera’s niet opgevraagd?’ vroeg Rosana zich af. Bij het café hingen camera’s, net als op de parkeerplaats waar ze ontsnapte. Die camera’s moeten ook gefilmd hebben hoe ze hollend door hem werd ingehaald en tegen de grond gewerkt en tegen haar hoofd getrapt. ‘Dat was toen mijn trommelvlies scheurde. Ik ben nu links doof.’ Camera’s hingen er ook in het flatgebouw waaruit ze twaalf uur later meer dood dan levend weer naar buiten kroop. ‘En overal waren getuigen. Maar niemand is gehoord. Ik ging naar de dichtstbijzijnde gezondheidspost, maar die stuurden me weg. Ik ging naar de politie, maar die wilde geen aanklacht opnemen. Uiteindelijk riep iemand een ambulance die me naar het ziekenhuis bracht. Ik begrijp nog steeds niet dat ik leef.’

Het ergste, vertelde ze, was het proces bij de speciale rechtbank voor huiselijk geweld. ‘Davidson kwam met vier advocaten. Voor mij was er alleen de procureur voor familiezaken. Maar die keerde zich tijdens de zitting tegen mij.’ Hij gooide zijn dossier in haar gezicht omdat ze zich de exacte datum niet meer herinnerde waarop Davidson dreigde met een kapmes haar hoofd af te hakken. Daarna trok hij de aanklacht van vrijheidsberoving in. Ten slotte nam hij zelfs de versie van Davidson over dat hij haar ‘alleen wat klappen’ zou hebben verkocht. Rosana scrolde door haar telefoon en liet me een paars-blauwe versie van zichzelf zien. ‘Ook mijn vagina en de binnenkant van mijn keel lagen open. Maar je moet misschien eerst sterven voordat zoiets zware mishandeling heet.’

De rechtbank veroordeelde hem tot drie maanden. ‘Nu hoeft hij alleen wat in mannengroepjes te praten’, schamperde ze. Hij heeft nog steeds zijn baan, terwijl zij werkloos is door zijn toedoen. ‘Hij dacht dat een vrouwelijke collega van mij een man was waarmee ik iets zou hebben. Hij bedreigde haar. Toen ben ik ontslagen. Omdat ik, en niet hij, voor overlast zou zorgen.’ Waar ze werkte? Rosana keek naar haar nagels. ‘Secretaresse bij het gerechtshof van Rio’, proestte ze. ‘Moet je nagaan.’

Een zee van bordjes, paarse ballonnen, gekleurde vlaggen. Vrouwen dansen rond met beschilderde gezichten, armen, benen en buiken. Baby’s met vrouwentekens op hun wangen. Sommige vrouwen hebben hun hele bovenlijf tot levend pamflet geschilderd. #EleNão, #NietHij, staat er in sierlijke paarse en groene letters op de achter- en voorkant van een jonge zwarte vrouw. Een nieuwe trend die de laatste paar carnavals is opgekomen. Vrouwen die hun boodschap op het naakt van hun lichaam zetten: ‘Nee is nee.’ En: ‘Dit lichaam is van mij.’

Het was echter de dreigende verkiezing van Bolsonaro die op deze zwoele lentedag in september 2018 de grootste vrouwendemonstratie uit de geschiedenis van Brazilië op de been bracht. ‘Ik was euforisch’, vertelt de 34-jarige vroedvrouw Roberta Calábria die er ook bij was. ‘Al die jonge meiden en zwarte vrouwen die nog nooit gedemonstreerd hadden. Iedereen die zich zonder schaamte feminist noemde. Wij vrouwen leidden het verzet tegen Bolsonaro. Ik was er echt van overtuigd dat we het hadden gefixt.’

De backlash was hard en meedogenloos. Blote beschilderde borsten en baby’s met paars geschminkte wangen werden door de trollen van het Bolsonaro-kamp met miljoenen tegelijk doorgetwitterd als het levende bewijs van de ‘perversie van links’. Wat had het ‘geglobaliseerde cultuurmarxisme’ Brazilië gebracht? Niets dan feminisme dat het gezin en ‘onze joods-christelijke waarden’ heeft ondermijnd. Indoctrinatie door de ‘smerigheid’ van seksuele voorlichting op scholen die kinderen ‘erotiseert’ en ‘genderideologie’ die kinderen aanzet tot seks, pornografie en ‘homoseksuele aberratie’.

Bolsonaro stelde een evangelische minister van Gezinszaken aan die op haar eerste dag uitriep: ‘Er is een nieuw tijdperk aangebroken. Vanaf nu zijn meisjes weer roze en jongetjes blauw.’ Minister Damares Alves van de protestantse pinksterbeweging keert terug naar de Middeleeuwen en preekt de ongelijkheid van man en vrouw. ‘De vrouw is op aarde gezet om de man te gehoorzamen en moeder te zijn.’ Geweld tegen vrouwen ziet ze als het gevolg van het ‘onnatuurlijke gelijkheidsdenken’ dat de cultuurmarxisten hebben verspreid: ‘Als je steeds zegt dat jongetjes en meisjes gelijk zijn, dan denken de jongens dat meisjes net zo goed tegen klappen kunnen als hun vriendjes.’ Overal ziet zij het complot. Zelfs in Disney-films. Zo is de ‘blauwe prinses’ uit de tekenfilm Frozen ‘uiteraard’ lesbisch. ‘Waarom woont ze anders alleen in een kasteel en zingt: ik ben vrij, ik ben vrij? Niets is zomaar’, aldus de minister.

‘We zijn munitie geworden voor de ultraconservatieve reactie’, zegt vroedvrouw Roberta treurig. ‘We zijn weggeblazen, verzwakt en uitgeput.’ Alleen al op haar terrein ziet ze hoe kraamafdelingen weer ‘fabrieken van keizersneden’ zijn geworden om de planning van de dokters te behagen. En dan is er de nieuwe wapenwet van Bolsonaro waardoor iedere burger straks vijf pistolen en revolvers in huis mag halen. ‘We hebben geen benen meer om op te lopen. Zoveel fronten waarop we moeten strijden, dat heeft de vrouwen lamgeslagen.’

‘Een recept voor tragedie’, zei onderzoekster Samira Bueno over de wapenwet. ‘Juist in huis, waar het gros van de vrouwenmoorden plaatsvindt, geef je de beul zo een wapen in handen.’ Tot nu toe wordt driekwart van de vrouwen vermoord met een mes, door slaan of wurging, becijferde haar Forum. ‘De overlevingskans met een vuurwapen is bijna nul. Nu al voorspel ik een dramatische uitbraak van vrouwenmoorden.’

Scheve, uitgewoonde stoelen. Diepe gaten in de vloer. ‘Wc kapot’, staat er op een smoezelig briefje. Het speciale vrouwenpolitiebureau van Rio is die middag een sauna. In de ene hoek zit een zwarte vrouw met dichtgeramde ogen. In de andere is een vrouw in druk overleg met haar zussen. Ze wordt al een jaar mishandeld door haar 22-jarige zoon, vertellen de zussen. Hij wil het huis niet uit en slaat haar bont en blauw. ‘Maar die agent zegt dat hij dan een strafblad krijgt’, jammert de vrouw.

Achter de balie zit de agent in kwestie met opgepompte spieren in een strak truitje. Hij heeft tatoeages tot aan zijn vingers en op elke knokkel een doodshoofd. Hebben vrouwen geen moeite om met iemand als hij te praten? vraag ik hem. ‘Dit is Brazilië’, zegt hij laatdunkend. ‘Vrouwen hier hebben daar geen enkele moeite mee.’ Nu pas merk ik dat het vrouwenpolitiebureau vol zit met hulken als hij. De ene na de andere macho struint wijdbeens voorbij. In mijn hoofd hoor ik de geluidsopname terug die een slachtoffer van haar mishandeling maakte: ‘Als ik om je mobiel vraag, dan gééf je hem! Begrepen?’ Het doffe geluid van klappen. ‘Jij accepteert niet dat de man domineert. Jij denkt misschien dat je de mán bent in deze relatie. Maar dat ben je níet. Jij bent een vróuw! Heb je het nu begrepen?’
bron
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 14:19:38 #241
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_188313740
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 13:55 schreef Monolith het volgende:

[..]

bron
quote:
Het was echter de dreigende verkiezing van Bolsonaro die op deze zwoele lentedag in september 2018 de grootste vrouwendemonstratie uit de geschiedenis van Brazilië op de been bracht. ‘Ik was euforisch’, vertelt de 34-jarige vroedvrouw Roberta Calábria die er ook bij was. ‘Al die jonge meiden en zwarte vrouwen die nog nooit gedemonstreerd hadden. Iedereen die zich zonder schaamte feminist noemde. Wij vrouwen leidden het verzet tegen Bolsonaro. Ik was er echt van overtuigd dat we het hadden gefixt.’

De backlash was hard en meedogenloos. Blote beschilderde borsten en baby’s met paars geschminkte wangen werden door de trollen van het Bolsonaro-kamp met miljoenen tegelijk doorgetwitterd als het levende bewijs van de ‘perversie van links’. Wat had het ‘geglobaliseerde cultuurmarxisme’ Brazilië gebracht? Niets dan feminisme dat het gezin en ‘onze joods-christelijke waarden’ heeft ondermijnd. Indoctrinatie door de ‘smerigheid’ van seksuele voorlichting op scholen die kinderen ‘erotiseert’ en ‘genderideologie’ die kinderen aanzet tot seks, pornografie en ‘homoseksuele aberratie’.
''De backlash was hard en meedogenloos.'' _O- Serieus? Een beetje getroll op Twitter. Mogen mensen niet eens meer hun afkeuring uitspreken over babies die worden ingezet om een politiek statement te maken?
quote:
Achter de balie zit de agent in kwestie met opgepompte spieren in een strak truitje. Hij heeft tatoeages tot aan zijn vingers en op elke knokkel een doodshoofd. Hebben vrouwen geen moeite om met iemand als hij te praten? vraag ik hem. 'Dit is Brazilië', zegt hij laatdunkend. 'Vrouwen hier hebben daar geen enkele moeite mee.' Nu pas merk ik dat het vrouwenpolitiebureau vol zit met hulken als hij. De ene na de andere macho struint wijdbeens voorbij.
Ach nee, de politie is macho. Wat een ramp zeg. Nou dat is het bewijs dat het voor vrouwen slecht is daar. :') Serieus, WTF?

Ik heb dit hele stuk eigenlijk met stijgende verbazing zitten lezen. Het is duidelijk dat de helft sowieso uit de duim is gezogen, en voor de rest probeert ze met heel erg anekdotisch bewijs een bepaald beeld van Brazilië te schilderen, zonder ooit met echte cijfers te komen.

Ik ben zelf totaal geen fan van Bolsonaro: ik vind hem een creep met hele foute ideeën en zijn houding tegenover bv. homoseksualiteit kan echt niet.

Maar dit? Dit is broddelwerk. Veel te lang, veel te veel onderbuik-gelul, overdramatisch, overduidelijk half verzonnen met allemaal ''klachten'' waar een normaal mens de schouders over ophaalt.
pi_188313790
Het staat je niet aan dus het is allemaal verzonnen. Dat riedeltje kennen we nou wel.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 15:49:08 #243
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188314804
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 14:25 schreef Monolith het volgende:
Het staat je niet aan dus het is allemaal verzonnen. Dat riedeltje kennen we nou wel.
overdreven is het wel, verkrachtingen zijn al jaren aan het toenemen en dat heeft dus weinig met Bolsonaro te maken voor zover er al cijfers voorhanden zijn sinds zijn aantreden.

Verder heeft Bolsonaro de wet betreffende huiselijk geweld aangepast, de agressor kan nu zonder tussenkomst van de rechter meteen uit huis geplaatst worden dus er wordt juist wat aan gedaan ipv dat ze het promoten.

[ Bericht 7% gewijzigd door Tarado op 06-08-2019 15:57:22 ]
pi_188315266
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 15:49 schreef Tarado het volgende:

[..]

overdreven is het wel, verkrachtingen zijn al jaren aan het toenemen en dat heeft dus weinig met Bolsonaro te maken voor zover er al cijfers voorhanden zijn sinds zijn aantreden.
Dan is het niet overdreven, maar kun je je vraagtekens zetten bij het geclaimde causale verband tussen de stijging en het optreden van Bolsonaro. In mijn ogen moet je ook wel voorzichtig zijn met stellig dat soort claims aangezien causaliteit lastig is vast te stellen, maar ik kan me niet echt voorstellen dat Bolsonaro veel bijdraagt in positieve zin.
Het stuk gaat echter ook in bredere zin over de problematiek omtrent de positie e behandeling van de vrouwen. Als er nou geclaimd werd dat die stijgingen veel groter zouden zijn dan gesteld, dan was er sprake van overdrijving.

quote:
Verder heeft Bolsonaro de wet betreffende huiselijk geweld aangepast, de agressor kan nu zonder tussenkomst van de rechter meteen uit huis geplaatst worden dus er wordt juist wat aan gedaan ipv dat ze het promoten.
Dat is leuk, maar het stuk gaat ook grotendeels (weliswaar op anekdotische basis) over de daadwerkelijke uitwerking van wetgeving in de praktijk, wat natuurlijk minstens net zo belangrijk is. Je kunt wel leuk een wet maken waarbij er zonder tussenkomst van de rechter een agressor uit huis geplaatst wordt, maar als allereerst die aggressie al niet of nauwelijks wordt erkend door politie, dan is zo'n wet vrij zinloos.

Het verbaast me overigens ook altijd dat er op Fok zoveel Christelijk extremisme in b.v. Brazilië en de VS wordt vergoeilijkt terwijl er één en al paranoia is over een zwemuurtje voor moslimvrouwen bij bepaalde types (doel daarmee verder niet op jou).
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 16:31:06 #245
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188315422
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 16:20 schreef Monolith het volgende:

[..]

Dan is het niet overdreven, maar kun je je vraagtekens zetten bij het geclaimde causale verband tussen de stijging en het optreden van Bolsonaro. In mijn ogen moet je ook wel voorzichtig zijn met stellig dat soort claims aangezien causaliteit lastig is vast te stellen, maar ik kan me niet echt voorstellen dat Bolsonaro veel bijdraagt in positieve zin.
Het stuk gaat echter ook in bredere zin over de problematiek omtrent de positie e behandeling van de vrouwen. Als er nou geclaimd werd dat die stijgingen veel groter zouden zijn dan gesteld, dan was er sprake van overdrijving.
[..]

Dat is leuk, maar het stuk gaat ook grotendeels (weliswaar op anekdotische basis) over de daadwerkelijke uitwerking van wetgeving in de praktijk, wat natuurlijk minstens net zo belangrijk is. Je kunt wel leuk een wet maken waarbij er zonder tussenkomst van de rechter een agressor uit huis geplaatst wordt, maar als allereerst die aggressie al niet of nauwelijks wordt erkend door politie, dan is zo'n wet vrij zinloos.

Het verbaast me overigens ook altijd dat er op Fok zoveel Christelijk extremisme in b.v. Brazilië en de VS wordt vergoeilijkt terwijl er één en al paranoia is over een zwemuurtje voor moslimvrouwen bij bepaalde types (doel daarmee verder niet op jou).
ik vind het wel een kop die ze niet kan hard maken omdat die cijfers er eenvoudigweg niet zijn en dan heb je ook nog het probleem dat 90% geen aangifte doet dus stel dat Bolsonaro dat aangifte doen makkelijker zou maken krijg je enorme stijging.

Het is mijn mannetje ook niet hoor maar bekenden van me die op hem gestemd hebben deden dat louter omdat ze het geweld meer dan zat waren.
Dus hij zal daar heel hard aan moeten werken omdat het volk al die andere shit anders niet op de koop toeneemt en is hij de volgende verkiezingen alweer weg.

Ik heb hier op Fok juist het idee dat de meesten denken dat Brasil een groot bos is met een boze wolf die Bolsonaro heet.
pi_188315627
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 16:31 schreef Tarado het volgende:

[..]

ik vind het wel een kop die ze niet kan hard maken omdat die cijfers er eenvoudigweg niet zijn en dan heb je ook nog het probleem dat 90% geen aangifte doet dus stel dat Bolsonaro dat aangifte doen makkelijker zou maken krijg je enorme stijging.

Het is mijn mannetje ook niet hoor maar bekenden van me die op hem gestemd hebben deden dat louter omdat ze het geweld meer dan zat waren.
Dus hij zal daar heel hard aan moeten werken omdat het volk al die andere shit anders niet op de koop toeneemt en is hij de volgende verkiezingen alweer weg.

Ik heb hier op Fok juist het idee dat de meesten denken dat Brasil een groot bos is met een boze wolf die Bolsonaro heet.
Oh dat kan. Er zullen ook mensen op Trump gestemd hebben met het idee dat hij voor betere gezondheidszorg ging zorgen.
Bolsonaro moet ik met name niet vanwege zijn christenfundamentalisme. Zijn handelen en optreden doen mij persoonlijk ook niet echt vermoeden dat hij écht wat van plan is te doen aan de positie van de vrouw. Zaken als het vergemakkelijken van wapenbezit worden ook niet echt gezien als positieve ontwikkelingen wat dat betreft.
Bolsonaro is uiteraard nog veel meer een product van een cultuur, dan de aanstichter daarvan, maar daar gaat het stuk nu juist ook over.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 16:47:15 #247
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188315661
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 16:44 schreef Monolith het volgende:

[..]

Oh dat kan. Er zullen ook mensen op Trump gestemd hebben met het idee dat hij voor betere gezondheidszorg ging zorgen.
Bolsonaro moet ik met name niet vanwege zijn christenfundamentalisme. Zijn handelen en optreden doen mij persoonlijk ook niet echt vermoeden dat hij écht wat van plan is te doen aan de positie van de vrouw. Zaken als het vergemakkelijken van wapenbezit worden ook niet echt gezien als positieve ontwikkelingen wat dat betreft.
Bolsonaro is uiteraard nog veel meer een product van een cultuur, dan de aanstichter daarvan, maar daar gaat het stuk nu juist ook over.
het is gewoon een enge man, het zegt dus ook genoeg over hoe het land er voor stond dat ze op hem gestemd hebben
pi_188315728
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 16:47 schreef Tarado het volgende:

[..]

het is gewoon een enge man, het zegt dus ook genoeg over hoe het land er voor stond dat ze op hem gestemd hebben
Klopt, al zijn er ook wel wat dubieuze spelletjes gespeeld. De rechter die Lula da Silva heeft veroordeeld zou zich zogenaamd verre van politiek houden, is nu doodleuk minister van justitie.
Zijn voorgangers hebben er uiteraard ook een aardig zooitje van gemaakt, maar ik denk niet dat het er onder Bolsonaro veel beter op gaat worden.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 16:56:27 #249
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188315777
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 16:52 schreef Monolith het volgende:

[..]

Klopt, al zijn er ook wel wat dubieuze spelletjes gespeeld. De rechter die Lula da Silva heeft veroordeeld zou zich zogenaamd verre van politiek houden, is nu doodleuk minister van justitie.
Zijn voorgangers hebben er uiteraard ook een aardig zooitje van gemaakt, maar ik denk niet dat het er onder Bolsonaro veel beter op gaat worden.
ik vrees ook van niet, ook met de benoeming van z'n zoon als ambassadeur in de VS heb je de schijn voor zover die er nog was tegen.

Ik hoop wel dat hij het veiliger gaat krijgen ook al heb ik daar ook een hard hoofd in, er zijn al wat maatregelen die ze ingevoerd hadden tegen de bendes terug gedraaid omdat die voor teveel gevaar onder de bevolking zorgden.
  dinsdag 20 augustus 2019 @ 13:34:03 #250
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188536478
DLBiller twitterde op maandag 19-08-2019 om 14:17:12 Brazil approved a record number of pesticides this year, as part of Bolsonaro's pledge to the Ag sector. @bruceecurb's story shows some of the impact https://t.co/7qxgsLmD9n reageer retweet
  dinsdag 20 augustus 2019 @ 21:21:32 #251
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188545518
werthernieland twitterde op maandag 19-08-2019 om 19:20:54 Het gaat héél hard. Bolsonaro wast z'n handen in onschuld en terwijl de indianen het oerwoud uitgejaagd worden, hun leiders vermoord en hun leefgebied verwoest zijn er slechts 2 EU landen die sancties gaan treffen. NL? Die bouwen verder aan de soja-route en zwijgen. https://t.co/KvcdLwaMmV reageer retweet
Rechtse uitzuiger en onderdrukker
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 21 augustus 2019 @ 10:51:55 #252
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_188553109
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2019 21:21 schreef Klopkoek het volgende:
werthernieland twitterde op maandag 19-08-2019 om 19:20:54 Het gaat héél hard. Bolsonaro wast z'n handen in onschuld en terwijl de indianen het oerwoud uitgejaagd worden, hun leiders vermoord en hun leefgebied verwoest zijn er slechts 2 EU landen die sancties gaan treffen. NL? Die bouwen verder aan de soja-route en zwijgen. https://t.co/KvcdLwaMmV reageer retweet
Rechtse uitzuiger en onderdrukker
Echt debiel hoe iemand zo komisch slecht wordt verkozen.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  woensdag 21 augustus 2019 @ 11:00:15 #253
44745 Ixnay
On The Hombre
pi_188553215
Bolsonaro wil wapens versoepelen zodat niet alleen de criminelen zich kunnen verdedigen.

Ik denk dat dit op de korte termijn wel werkt. Maar uiteindelijk heeft iedere crimineel wapens in overvloed, terwijl dat nu nog enigszins beperkt blijft.

Ik ben wel eens in Belo Horizonte een verkeerde straat ingereden, meer dan 50 favela's daar. Ze schieten daar al op je als je een mooi horloge om hebt.
  woensdag 21 augustus 2019 @ 11:10:20 #254
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188553341
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 10:51 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Echt debiel hoe iemand zo komisch slecht wordt verkozen.
omdat de prioriteiten daar wat anders liggen
  woensdag 21 augustus 2019 @ 12:22:12 #255
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188554356
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 11:10 schreef Tarado het volgende:

[..]

omdat de prioriteiten daar wat anders liggen
Veiligheid ja, maar deze Bolsonaro maakt dat alleen maar erger. Wat ik allemaal voorbij zie komen is niet veel soeps.

Kinderarbeid is dikke prima volgens hem

TheEconomist twitterde op dinsdag 20-08-2019 om 22:01:05 Today slavery is less about people owning other people. Instead, it is about exploiting and controlling them https://t.co/lQ6GeulkCt reageer retweet
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 21 augustus 2019 @ 12:31:56 #256
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188554495
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 12:22 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Veiligheid ja, maar deze Bolsonaro maakt dat alleen maar erger. Wat ik allemaal voorbij zie komen is niet veel soeps.

Kinderarbeid is dikke prima volgens hem

TheEconomist twitterde op dinsdag 20-08-2019 om 22:01:05 Today slavery is less about people owning other people. Instead, it is about exploiting and controlling them https://t.co/lQ6GeulkCt reageer retweet
hij is ook al bijna 8 maanden bezig, ik weet niet of het goed uit gaat pakken qua veiligheid, wordt sowieso heel moeilijk maar om nu al te zeggen dat hij faalt op dat gebied is wat overdreven, dat kost wel wat meer tijd.

Dat het een extreem figuur is zijn we het hier allemaal wel over eens en als hij zo door gaat kan ik me niet voorstellen dat hij de volgende verkiezingen weer wint.
pi_188554717
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 12:22 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Veiligheid ja, maar deze Bolsonaro maakt dat alleen maar erger. Wat ik allemaal voorbij zie komen is niet veel soeps.

Kinderarbeid is dikke prima volgens hem

TheEconomist twitterde op dinsdag 20-08-2019 om 22:01:05 Today slavery is less about people owning other people. Instead, it is about exploiting and controlling them https://t.co/lQ6GeulkCt reageer retweet
Kan het niet helemaal eens zijn met de definitie verandering van the Economist, horigen mochten we toen de slavernij discussie ruim een decennia geleden online echt begon ook niet rekenen tot slaven terwijl die wel voldoen aan "exploiting and controlling them"
  woensdag 21 augustus 2019 @ 16:47:50 #258
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188558308
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 12:31 schreef Tarado het volgende:

[..]

hij is ook al bijna 8 maanden bezig, ik weet niet of het goed uit gaat pakken qua veiligheid, wordt sowieso heel moeilijk maar om nu al te zeggen dat hij faalt op dat gebied is wat overdreven, dat kost wel wat meer tijd.

Dat het een extreem figuur is zijn we het hier allemaal wel over eens en als hij zo door gaat kan ik me niet voorstellen dat hij de volgende verkiezingen weer wint.
https://amp.economist.com(...)-tolerating-militias

Met zijn geflirt met milities en gewapende bendes (zwart geld, criminaliteit...), zijn massaal wegbranden van de amazone regenwoud met doden tot gevolg... Heel veilig allemaal.

Binnen acht maanden kun je een hoop kapot maken. Hij presteert het.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 21 augustus 2019 @ 17:03:52 #259
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188558494
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 16:47 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

https://amp.economist.com(...)-tolerating-militias

Met zijn geflirt met milities en gewapende bendes (zwart geld, criminaliteit...), zijn massaal wegbranden van de amazone regenwoud met doden tot gevolg... Heel veilig allemaal.

Binnen acht maanden kun je een hoop kapot maken. Hij presteert het.
toch schijnt de criminaliteit terug te lopen tov vorig jaar (1e kwartaal 19 tov 1e kwartaal 18), minder verkrachtingen, minder moorden, minder auto diefstal en dat vindt de bevolking wel belangrijk

  woensdag 21 augustus 2019 @ 17:37:16 #260
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188558976
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 17:03 schreef Tarado het volgende:

[..]

toch schijnt de criminaliteit terug te lopen tov vorig jaar (1e kwartaal 19 tov 1e kwartaal 18), minder verkrachtingen, minder moorden, minder auto diefstal en dat vindt de bevolking wel belangrijk

[ afbeelding ]
Jij gelooft die statistieken?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 21 augustus 2019 @ 17:45:07 #261
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188559110
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 17:37 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Jij gelooft die statistieken?
Ik zet er nog bij "schijnt" maar jouw bronnen zijn enorm betrouwbaar uiteraard :+
pi_188559148
Waarom gaat het nergens over dat de Amazon al weken aan het affikken is...
  woensdag 21 augustus 2019 @ 18:04:47 #263
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188559420
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 17:45 schreef Tarado het volgende:

[..]

Ik zet er nog bij "schijnt" maar jouw bronnen zijn enorm betrouwbaar uiteraard :+
Geen van de bronnen doen een exacte uitspraak over de omvang, maar dat op grote schaal nu mensen worden verjaagd is wel duidelijk ja. The Economist kun je niet 'links' noemen.

Ieder zijn ding maar die Socrates in je avatar zou zich omdraaien in zijn graf.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 21 augustus 2019 @ 18:28:33 #264
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188559827
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 18:04 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Geen van de bronnen doen een exacte uitspraak over de omvang, maar dat op grote schaal nu mensen worden verjaagd is wel duidelijk ja. The Economist kun je niet 'links' noemen.

Ieder zijn ding maar die Socrates in je avatar zou zich omdraaien in zijn graf.
je denkt wat teveel in hokjes, als iemand niet in het jouwe past dan moet die in het andere hokje
  woensdag 21 augustus 2019 @ 19:09:00 #265
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188560482
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 18:28 schreef Tarado het volgende:

[..]

je denkt wat teveel in hokjes, als iemand niet in het jouwe past dan moet die in het andere hokje
Het is allemaal van het niveau 'maar Hitler bouwde ook snelwegen'. De martel verheerlijker en vrouwenmepper Bolsonaro past gewoon in het hokje 'fout'.

Op Netflix staat een aardige documentaire over dit alles trouwens.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 21 augustus 2019 @ 19:46:44 #266
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188561125
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 19:09 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Het is allemaal van het niveau 'maar Hitler bouwde ook snelwegen'. De martel verheerlijker en vrouwenmepper Bolsonaro past gewoon in het hokje 'fout'.

Op Netflix staat een aardige documentaire over dit alles trouwens.
lezen kan je ook al niet, te vol van jezelf en je mening
  woensdag 21 augustus 2019 @ 19:48:23 #267
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188561145
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 19:46 schreef Tarado het volgende:

[..]

lezen kan je ook al niet, te vol van jezelf en je mening
Niks mis met hokjesgeest. Niet iedereen past in een hokje maar Bolsonaro past overduidelijk in het hokje 'opruimen en wegwezen'.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_188561635
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 17:47 schreef LelijKnap het volgende:
Waarom gaat het nergens over dat de Amazon al weken aan het affikken is...
Ziet er wel lekker gezond uit.

NEE!
  donderdag 22 augustus 2019 @ 00:21:58 #269
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_188566351
Her en der zie je ook mensen roepen, het regenwoud is eigendom van Brazilie, dus ze mogen ermee doen wat ze willen.

Dat is natuurlijk een hele enge instelling. Wat Brazilie met het regenwoud doet heeft namelijk gevolgen voor de hele aarde.

Dat geld voor heel veel natuur. Een land mag ook een grote rivier niet zomaar 100% blokkeren zodat er geen water meer doorkomt naar landen stroom afwaarts. Ik denk dat de internationale regels hierom veel harder moeten zijn.

Sowieso leven er tienduizenden unieke diersoorten in het regenwoud daar. Zou bizar zijn als een land alleen kan beslissen die allemaal uit te laten sterven.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_188567905
Het wordt tijd dat het Mercosur akkoord wordt opengebroken zodat de internationale catastrophes een halt worden toegeroepen. Het is al begonnen door subsidie van Noorwegen en Duitsland in te trekken

Er is nog geen data van maar ik mag hopen dat er flinke importheffingen vanuit veel lidstaten in de EU de volgende zijn?! Het is maar een idee. De EU kan prima met beperkte / zonder import uit Brazilië, maar omgekeerd? Zeker als je al moppert over 30 miljoen (als je zo'n vermogen heb kom je als privépersoon nog niet eens in de Quote 500 in Nederland, kun je nagaan).

quote:
2s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 00:21 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Her en der zie je ook mensen roepen, het regenwoud is eigendom van Brazilie, dus ze mogen ermee doen wat ze willen.

Dat is natuurlijk een hele enge instelling. Wat Brazilie met het regenwoud doet heeft namelijk gevolgen voor de hele aarde.

Dat geld voor heel veel natuur. Een land mag ook een grote rivier niet zomaar 100% blokkeren zodat er geen water meer doorkomt naar landen stroom afwaarts. Ik denk dat de internationale regels hierom veel harder moeten zijn.

Sowieso leven er tienduizenden unieke diersoorten in het regenwoud daar. Zou bizar zijn als een land alleen kan beslissen die allemaal uit te laten sterven.
En dan is het maar goed ook, dat Trump niet aan Groenland komt want zoals we weten is overal waar Trump een klimaatramp niet ver weg. Ik vraag me dan ook af hoeveel wij (als in, de EU) kunnen betekenen voor het klimaat als wij Alaska zouden kopen. Waarschijnlijk heel veel, zodra wij het gas, de olie en de kolen in de grond houden.
pi_188568010
Braziliaanse president Jair Bolsonaro: "Branden in Amazonewoud zijn mogelijk door ngo's aangestoken"

https://www.vrt.be/vrtnws(...)nd-zwaarste-tol-in-6

Wat een totale imbeciel is deze kerel toch :') Ik ben het overigens wel eens met de post hierboven, het zou goed zijn als er door de EU d.m.v. het Mercosur akkoord druk wordt uitgeoefend om die halve mongool enigszins in het gareel te krijgen. Vrijhandel prima, maar niet met een partij die niet schroomt om z'n reet af te vegen met een van 's werelds meest belangrijke natuurgebieden en diens bewoners.

[ Bericht 1% gewijzigd door J.B. op 22-08-2019 08:26:09 ]
pi_188568060
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2019 21:21 schreef Klopkoek het volgende:
werthernieland twitterde op maandag 19-08-2019 om 19:20:54 Het gaat héél hard. Bolsonaro wast z'n handen in onschuld en terwijl de indianen het oerwoud uitgejaagd worden, hun leiders vermoord en hun leefgebied verwoest zijn er slechts 2 EU landen die sancties gaan treffen. NL? Die bouwen verder aan de soja-route en zwijgen. https://t.co/KvcdLwaMmV reageer retweet
Rechtse uitzuiger en onderdrukker
De tweet laat nu juist zien dat vrijwel iedereen schuldig is. Maar jij richt je op Bolsonaro...
pi_188568070
quote:
1s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 08:19 schreef J.B. het volgende:
Braziliaanse president Jair Bolsonaro: "Branden in Amazonewoud zijn mogelijk door ngo's aangestoken"

https://www.vrt.be/vrtnws(...)nd-zwaarste-tol-in-6

Wat een totale imbeciel is deze kerel toch :') Ik ben het overigens wel eens met de post hierboven, het zou goed zijn als er door de EU d.m.v. het Mercosur akkoord druk wordt uitgeoefend om die halve mongool enigszins in het gareel te krijgen. Vrijhandel prima, maar niet met een partij die niet schroomt om z'n reet af te vegen met een van 's werelds meest belangrijke natuurgebieden en diens bewoners.
Waarom zouden we?

Zulke morele zaken werken niet in geopolitiek gebied.
  donderdag 22 augustus 2019 @ 14:15:32 #274
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_188572017
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 08:29 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Waarom zouden we?
Waarom lees je de post niet waar je op reageert?
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_188574646
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 17:03 schreef Tarado het volgende:

[..]

toch schijnt de criminaliteit terug te lopen tov vorig jaar (1e kwartaal 19 tov 1e kwartaal 18), minder verkrachtingen, minder moorden, minder auto diefstal en dat vindt de bevolking wel belangrijk

[ afbeelding ]
En wat is de bron van deze statistieken, zijn eigen ministerie?
blablablabla
  donderdag 22 augustus 2019 @ 18:30:40 #276
131800 Tarado
capô de fusca
pi_188575081
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 17:59 schreef Elan het volgende:

[..]

En wat is de bron van deze statistieken, zijn eigen ministerie?
ik dacht het ministerie van justitie, ik kan het alleen niet terugvinden
pi_188578652
quote:
14s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 14:15 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Waarom lees je de post niet waar je op reageert?
Heb ik gedaan
pi_188589646
Macron Won't Back Mercosur Trade After Brazil's Climate 'Lies'

https://www.bloomberg.com(...)al-over-brazil-fight

De steun voor het akkoord tussen de EU en Mercosur begint door het debiele gedrag van Bolsonaro behoorlijk af te brokkelen.
pi_188590130
Dat die Bolsonaro heel gauw af mag treden. Die man is echt niet goed voor Brazilië. Hoe kun je in 8 maanden tijd je hele land naar de tyfus helpen, inc. de planeet erbij op langere termijn.
Eens kijken
  dinsdag 27 augustus 2019 @ 08:14:10 #280
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_188645169
Onlangs was minister Sigrid Kaag van de neoliberale partij D66 te gast bij Jinek om te praten over de Amazone. Nederland is de op een na grootste importeur van soja uit Brazilië. Met die soja worden onze varkens die volgepropt zitten in stinkstallen (die regelmatig afbranden) vetgemest. Volgens Kaag gaat het hier om duurzaam geproduceerde soja maar dat is een flagrante leugen.

Kaag bij Jinek: https://evajinek.kro-ncrv(...)-ons-om-duurzaamheid

Want uit onderzoek blijkt dat het zo duurzaam er niet aan toe gaat. Het kan geen om kwaad dat nog een keer aan te stippen.
quote:
Nederland bouwt mee aan een sojaroute die de Amazone nog verder vernielt

Nederland werkt al tien jaar met Brazilië aan een snelle sojaroute dwars door de Amazone. ‘Duurzaamheid’ is een kernbegrip bij dit enorme infrastructuurproject, volgens ettelijke documenten die onderzoeksplatform Investico in handen kreeg. Maar daar blijkt in de praktijk weinig van. Op reis met de soja, van veld tot zeehaven.
quote:
Duurzaamheid is slechts een verhaaltje’

De Nederlandse overheid helpt Brazilië bij de aanleg van havens, wegen en spoorlijnen dwars door de Amazone. Goed voor ons bedrijfsleven, is het idee. Maar de projecten leiden tot ontbossing, landroof en moord. En Nederland weet dat.
Mocht Nederland Bolsonaro op de vingers tikken met betrekking tot het vernietigen van de Amazone dan zou dat zeer hypocriet zijn.
  zaterdag 7 september 2019 @ 17:30:43 #281
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188835294
ggreenwald twitterde op zaterdag 07-09-2019 om 16:28:13 In response to the censorship order from Rio's right-wing Mayor of a book fair that featured an Avenger comic showing two males kissing (to protect The Kids), Brazil's largest paper, @Folha, put the image on the front page of its print edition, displayed on every street corner: https://t.co/hzZNsZhiXd reageer retweet
Knettergek
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_189005389
Ik weet te weinig van de Braziliaanse politiek om me een goede mening te vormen, maar hoor en zie in de media regelmatig voorbij komen dat de man extreem rechts is, homo's verbiedt, het Amazonegebied wil kappen enz.

Nou was ik afgelopen zomer op vakantie in Brazilië en heb ik ter plaatse met enkele mensen gesproken over hun visie over zijn beleid. Ik heb gesproken met een NL boer die 50 jaar geleden naar Brazilië verhuisd is om daar een nieuw bedrijf te beginnen, een NL jongeman die verhuisd was vanwege de liefde, een Braziliaan die 20 jaar in NL heeft gewoond vanwege werk en nog 2 lokale mensen die we tijdens onze rondreis tegenkwamen.

Wat mij verbaasde is dat ze unaniem pro Bolsonaro waren. Samengevat vonden allen dat er eindelijk een president was die voor de gewone mens opkomt, die iets doet aan de corruptie die het land jarenlang kapot had gemaakt en die ervoor zorgt dat het land weer leefbaarder wordt door keihard in te grijpen tegen criminaliteit.

Ja, hij had wel eens een rare uitspraak over homo's gedaan, maar dat was allemaal niet zo spannend. En hij wilde echt niet de hele Amazone omkappen, slechts beperkt ervoor zorgen dat mensen die daar leven ook een bestaan op kunnen bouwen middels landbouw enz. Het zou dan om max. 5% van de Amazone gaan en de rest wilde hij beschermen tegen kap en de bedrijven die dit illegaal doen.

De mensen met NL banden wisten inderdaad van het imago dat er in ons land op hem geplakt wordt, maar zeiden stuk voor stuk dat de media een en ander wel heel eenzijdig belicht. Alle successen die hij boekt worden niet genoemd, terwijl er dingen in zijn schoenen geschoven worden die volgens hen niet waar zijn.

Persoonlijk heeft het ervoor gezorgd dat ik ben gaan twijfelen. Wij verwijten andere landen (Rusland) hun propaganda, maar als je dit hoort lijkt het of we in Nederland ook gestuurd worden door de media. Hetzelfde geldt voor Trump die hier neergezet wordt als een pipo, terwijl dat heel veel Amerikanen met hem weglopen omdat hij bijvoorbeeld heel veel voor de economie betekent. Het leidt er bij mij in ieder geval toe dat ik nog kritischer zal zijn met het vormen van een mening en niet blindelings alles geloof wat er in de krant staat of op het journaal komt.
  woensdag 22 januari 2020 @ 21:12:39 #283
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_191150144
FreedomofPress twitterde op dinsdag 21-01-2020 om 17:24:31 BREAKING: In an OUTRAGEOUS violation of press freedom, the Brazilian government has ignored a Supreme Court order and charged journalist @ggreenwald with "cybercrimes" for @TheInterceptBr's investigative series on widespread corruption in Brazil. https://t.co/Gm5b6mqY3C reageer retweet
SadetKarabulut twitterde op woensdag 22-01-2020 om 09:53:22 Weer wordt een journalist aangevallen. Greenwald is geen crimineel maar bracht corruptie aan het licht. Feiten die de extreem-rechtse Braziliaanse president Bolsonaro onwelgevallig zijn. Journalisten zijn geen criminelen, handen af van journalisten. https://t.co/A4Cc1Y2KIy reageer retweet
SadetKarabulut twitterde op woensdag 22-01-2020 om 20:35:10 Zijn er al meer reacties uit Nederland op het besluit van het Braziliaanse OM @ggreenwald te vervolgen? @nvj @nrc @volkskrant @minbuza en alle andere verdedigers van de persvrijheid?https://t.co/0szv8u3dWC https://t.co/ZyZ5hki41K reageer retweet
FreedomofPress twitterde op woensdag 22-01-2020 om 21:05:53 Brazil’s attack on Greenwald mirrors the US case against Assange, argues @mathewi https://t.co/pPrePIYEGL reageer retweet
guardian twitterde op woensdag 22-01-2020 om 15:02:38 Greenwald charges are ‘existential threat’ to journalism in Brazil, says Edward Snowden | Press freedom | The Guardian https://t.co/Um3f2P7lB7 reageer retweet
Een nieuw dieptepunt. De stap naar een autocratie is flinterdun. Hoogstwaarschijnlijk heeft Brazilië toestemming of stilzwijgen gehad van de VS autoriteiten.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_191151049
quote:
1s.gif Op woensdag 22 januari 2020 21:12 schreef Klopkoek het volgende:
FreedomofPress twitterde op dinsdag 21-01-2020 om 17:24:31 BREAKING: In an OUTRAGEOUS violation of press freedom, the Brazilian government has ignored a Supreme Court order and charged journalist @:ggreenwald with "cybercrimes" for @:TheInterceptBr's investigative series on widespread corruption in Brazil. https://t.co/Gm5b6mqY3C reageer retweet
SadetKarabulut twitterde op woensdag 22-01-2020 om 09:53:22 Weer wordt een journalist aangevallen. Greenwald is geen crimineel maar bracht corruptie aan het licht. Feiten die de extreem-rechtse Braziliaanse president Bolsonaro onwelgevallig zijn. Journalisten zijn geen criminelen, handen af van journalisten. https://t.co/A4Cc1Y2KIy reageer retweet
SadetKarabulut twitterde op woensdag 22-01-2020 om 20:35:10 Zijn er al meer reacties uit Nederland op het besluit van het Braziliaanse OM @:ggreenwald te vervolgen? @:nvj @:nrc @:volkskrant @:minbuza en alle andere verdedigers van de persvrijheid?https://t.co/0szv8u3dWC https://t.co/ZyZ5hki41K reageer retweet
FreedomofPress twitterde op woensdag 22-01-2020 om 21:05:53 Brazil’s attack on Greenwald mirrors the US case against Assange, argues @:mathewi https://t.co/pPrePIYEGL reageer retweet
guardian twitterde op woensdag 22-01-2020 om 15:02:38 Greenwald charges are ‘existential threat’ to journalism in Brazil, says Edward Snowden | Press freedom | The Guardian https://t.co/Um3f2P7lB7 reageer retweet
Een nieuw dieptepunt. De stap naar een autocratie is flinterdun. Hoogstwaarschijnlijk heeft Brazilië toestemming of stilzwijgen gehad van de VS autoriteiten.
The view from nowhere.
pi_192830934
Het ‘griepje’ dat de Braziliaanse president dreigt te vellen
https://nos.nl/l/2331826

Bolsonaro doet was de gemiddelde populist doet in een crisis: wild om zich heen slaan en niks constructiefs doen. Bolsonaro heeft de populaire en eerder technocratische minister van volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, al ontslagen omdat die negatief zou zijn en daarmee opening van het land zou tegenhouden. Daarnaast is inmiddels de populaire minister van justitie, Sérgio Moro, opgestapt omdat Bolsonaro zich in politieonderzoeken zou mengen... Kortom, de Coronacrisis heeft een enorme politieke puinhoop puinhoop veroorzaakt met Bolsonaro natuurlijk in de hoofdrol.
  maandag 27 april 2020 @ 18:16:56 #286
131800 Tarado
capô de fusca
pi_192831377
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 17:48 schreef J.B. het volgende:
Het ‘griepje’ dat de Braziliaanse president dreigt te vellen
https://nos.nl/l/2331826

Bolsonaro doet was de gemiddelde populist doet in een crisis: wild om zich heen slaan en niks constructiefs doen. Bolsonaro heeft de populaire en eerder technocratische minister van volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, al ontslagen omdat die negatief zou zijn en daarmee opening van het land zou tegenhouden. Daarnaast is inmiddels de populaire minister van justitie, Sérgio Moro, opgestapt omdat Bolsonaro zich in politieonderzoeken zou mengen... Kortom, de Coronacrisis heeft een enorme politieke puinhoop puinhoop veroorzaakt met Bolsonaro natuurlijk in de hoofdrol.
het was al een zooitje voor die tijd maar corona heeft het wel verergerd
  maandag 27 april 2020 @ 19:53:10 #287
44745 Ixnay
On The Hombre
pi_192832794
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 17:48 schreef J.B. het volgende:
Het ‘griepje’ dat de Braziliaanse president dreigt te vellen
https://nos.nl/l/2331826

Bolsonaro doet was de gemiddelde populist doet in een crisis: wild om zich heen slaan en niks constructiefs doen. Bolsonaro heeft de populaire en eerder technocratische minister van volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, al ontslagen omdat die negatief zou zijn en daarmee opening van het land zou tegenhouden. Daarnaast is inmiddels de populaire minister van justitie, Sérgio Moro, opgestapt omdat Bolsonaro zich in politieonderzoeken zou mengen... Kortom, de Coronacrisis heeft een enorme politieke puinhoop puinhoop veroorzaakt met Bolsonaro natuurlijk in de hoofdrol.
Naar de NOS luisteren. :r

In Nederland maken ze ook iedereen in een crisis wanhopig voor populist uit.
  dinsdag 28 april 2020 @ 11:38:50 #288
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_192840763
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 19:53 schreef Ixnay het volgende:

[..]

Naar de NOS luisteren. :r

In Nederland maken ze ook iedereen in een crisis wanhopig voor populist uit.
Zoals waar dan?
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_192841183
Onderzoek naar machtsmisbruik van president Bolsonaro
https://nos.nl/l/2331992

Zou wel ironisch zijn als hij uit z'n ambt wordt gezet vanwege dit soort geintjes. Een economische, politieke en gezondheidscrisis tegelijkertijd is bepaald niet ideaal voor hem :P
  dinsdag 28 april 2020 @ 16:00:25 #290
131800 Tarado
capô de fusca
pi_192844784
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 april 2020 12:06 schreef J.B. het volgende:
Onderzoek naar machtsmisbruik van president Bolsonaro
https://nos.nl/l/2331992

Zou wel ironisch zijn als hij uit z'n ambt wordt gezet vanwege dit soort geintjes. Een economische, politieke en gezondheidscrisis tegelijkertijd is bepaald niet ideaal voor hem :P
Enge man al begrijp ik wel dat er wel veel op hem gestemd is, waarmaken is een ander verhaal dus dat duurt niet lang meer.
  dinsdag 28 april 2020 @ 16:30:15 #291
131800 Tarado
capô de fusca
pi_192845260
FinancialTimes twitterde op dinsdag 28-04-2020 om 15:30:14 The FT View: Mr Bolsonaro has repeatedly accused opponents of plotting to overthrow him. The reality is that Brazil’s president is building the case for his impeachment all by himself https://t.co/lcaTNKV5QY reageer retweet
pi_192845968
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 19:53 schreef Ixnay het volgende:

[..]

Naar de NOS luisteren. :r
precies, jij en dat kutvolk moeten gewoon naar Bolsonaro luisteren. Niet naar de NOS.

NOS baaaad
  vrijdag 12 juni 2020 @ 19:19:36 #293
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_193605081
quote:
Bedreigde Bolsonaro flirt steeds opzichtiger met militaire dictatuur
12 juni 2020 17:11
Laatste update: een uur geleden
29
Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email
Brazilië heeft nu het hoogste dagelijkse dodental als gevolg van het coronavirus ter wereld, de economische recessie verdiept zich en de president, zijn zoons en zijn trouwste aanhangers worden onderzocht wegens corruptie en politieke beïnvloeding. Een woeste Jair Bolsonaro graaft zich verder in en flirt met militair ingrijpen.
https://www.nu.nl/weekend(...)taire-dictatuur.html
pi_193605286
quote:
Het is wel feest in autoritaire rechtspopulistenland de laatste tijd. :P
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  zondag 14 juni 2020 @ 16:57:30 #295
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_193628594
Zonde.
quote:
Kap snel het Amazonewoud nu niemand oplet

zaterdag 13 juni 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland

Terwijl de wereld in de ban is van de corona-uitbraak neemt de ontbossing in het Amazonewoud weer dramatische vormen aan. De Braziliaanse regering, onder Bolsonaro, wil de coronacrisis gebruiken om wetgeving voor de bescherming van het woud te versoepelen.

Bureau Buitenland spreekt met criminoloog en Amazone-expert Tim Boekhout van Solinge en Hilde Stroot, programmadirecteur Biodiversiteit Greenpeace, over de zorgwekkende ontwikkelingen.

Lichterlaaie
Vorig jaar zomer ging een golf van verontwaardiging over de wereld toen delen van het Amazonewoud in lichterlaaie stonden. Deze zomer zal dat volgens Hilde Stroot nog erger worden: "Eerst wordt er ontbost, dan volgen de branden om de grond klaar te maken voor landbouw. Nu de ontbossingscijfers afgelopen jaar omhoog zijn geschoten, houden wij ons hart vast."

Lijfwachten
Tussen januari en april nam de ontbossing van de Braziliaanse Amazone met 55 procent toe, blijkt uit satellietbeelden van INPE, het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek. Criminoloog Tim Boekhout van Solinge: "Vooral op inheems grondgebied neemt de illegale ontbossing toe." Die bevolking vreest voor hun leven, en niet alleen vanwege de corona-uitbraak. "Een stamhoofd dat ik ken loopt sinds Bolsonaro aan de macht is continu met vier lijfwachten rond."

Coronacrisis
De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles zei onlangs in een ministerraad dat de regering de coronacrisis moest gebruiken om wetten die het Amazonewoud beschermen te versoepelen, omdat de media nu alleen maar oog heeft voor de coronacrisis. "Die video leidde tot veel ophef", zegt Hilde Stroot van Greenpeace, "maar feit is dat de regering al tijden probeert om wetten te versoepelen die het woud en de inheemse bevolking beschermen."

Overwinning
Lichtpuntje in de duisternis is het Braziliaanse OM, stelt criminoloog Boekhout van Solinge. "Die komt echt op voor de rechten van de traditionele bevolking. Onlangs besloot een rechter dat een nieuwe sojahaven in de buurt van Santarém niet mag worden gebouwd. Die zaak had het OM aangespannen. Dat is echt een overwinning."

Internationale druk
Als de bosbranden deze zomer nog groter worden dan vorig jaar, hoopt de Amazone-expert dat de internationale druk op Brazilië verder wordt opgevoerd om verandering af te dwingen: "De Tweede Kamer veegde vorige week al een eventueel vrijhandelsakkoord met Mercosur van tafel, onder meer vanwege de omgang met het Amazonewoud. Dit was al een sterk signaal, want Europa blijft een belangrijke bestemming voor export. Zulke internationale druk kan echt helpen."
https://www.nporadio1.nl/(...)ng-bureau-buitenland
pi_195255562
Bolsonaro vindt dat de natuur in zijn land de boeren maar in de weg zit en dus krijg je dit.

quote:
Rampzalig jaar voor natuur Brazilië: aantal brandhaarden in Amazone stijgt nog, noodtoestand in Pantanal

2020 dreigt -opnieuw- een rampjaar te worden voor de natuur in Brazilië. Het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud ligt er nu al veel hoger dan op hetzelfde moment vorig jaar, toen er wereldwijd veel aandacht voor was. Deze maand is opnieuw een bijzonder hoog aantal brandhaarden gesignaleerd in het Amazonegebied en de Pantanal, het aangrenzende draslandgebied. In de Pantanal is de noodtoestand uitgeroepen.

In juni, bij het begin van het droge seizoen, waren al 2.248 brandhaarden geteld in de Amazone. Dat waren er bijna 20 procent meer dan in juni van het voor het Amazonegebied desastreuze jaar 2019. Specialisten luidden dan al de alarmbel, want als de trend zich zou doorzetten, wordt 2020 nog rampzaliger.

De trend zét zich door, zo blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE), waar milieuorganisatie Greenpeace nu op wijst. Het instituut telde in de eerste 14 dagen van deze maand 20.486 brandhaarden in het Amazonegebied, een stijging van 86 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. In de loop van het jaar werden 64.498 branden geregistreerd in het grootste regenwoud op aarde, dat aantal ligt 11,54 procent hoger dan vorig jaar.

In de Pantanal, de uitgestrekte moeraslanden die Brazilië deelt met buurlanden Paraguay en Bolivia, is de toestand nog ernstiger. De Pantanal is het thuisland van jaguars, grote miereneters, anaconda-slangen, allerlei soorten apen en een grote variëteit aan vogels. Zij worden nu bedreigd door de grootste droogte in 47 jaar.

Tussen 1 en 14 september werden 5.300 brandhaarden geteld, een stijging van 219 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor dit jaar bedraagt het totale aantal brandhaarden in het moerasland al 15.453, ofwel een stijging van 220 procent in vergelijking met 2019 en het hoogste aantal sinds het begin van de metingen in 1998. Eind augustus was al 12 procent van de Pantanal vernietigd door branden.

De Braziliaanse regering heeft eerder deze week de noodtoestand uitgeroepen voor de staat Mato Grosso do Sul vanwege de bosbranden in de Pantanal. Dat betekent dat de deelstaatregering federale fondsen kan krijgen voor de hulpverlening en brandbestrijding. De milieu-autoriteiten, soldaten en de lokale brandweer zijn ingeschakeld in de strijd tegen de branden.

Ook de Cerrado, de meest biodiverse savanne ter wereld, staat in brand. Volgens INPE werden in de eerste 14 dagen van september 13.619 brandhaarden geteld, een stijging van 9,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alleen al dit jaar is sprake van 37.824 brandhaarden in de savanne.

Branden in het Amazonewoud zijn meestal aangestoken. Dat gebeurt door landbouwbedrijven die woud of moerasland willen omzetten in velden om er soja, granen of andere producten te kweken of mijnbedrijven die hun activiteiten in de Amazone willen uitbreiden, ook al is dat meestal bij wet verboden.

Het aantal branden in Brazilië is fors toegenomen sinds de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro aan de macht is gekomen. Bolsonaro vindt dat de milieubeperkingen een rem zetten op de ontwikkeling van zijn land en wil ze terugdringen.

Alarmbel
"Al sinds hun aantreden ontmantelen Bolsonaro en zijn regering stelselmatig alle instellingen voor milieubescherming. Ze moedigen de ontginning aan van ecosystemen die van vitaal belang zijn voor ons overleven op deze planeet", zegt Sébastien Snoeck, expert bij Greenpeace België.

Een groep van acht Europese landen, waaronder België, dringt er bij Brazilië op aan "echte actie" te ondernemen om de toenemende ontbossing in het Amazone-regenwoud te bestrijden. Volgens de acht vormt de ontbossing immers een bedreiging voor de wens van Europa om duurzaam voedsel en andere producten te kopen.

"De toenemende ontbossing maakt het voor Europese investeerders en bedrijven moeilijk om tegemoet te komen aan de na te leven milieucriteria", schrijven ze in een open brief aan de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourao. In de brief zeggen ze ook dat Brazilië voorheen een sterke staat van dienst had op het gebied van milieubescherming, maar dat het nu aan het afglijden is.

https://www.vrt.be/vrtnws(...)ntal-aangestoken-br/
  zaterdag 26 september 2020 @ 13:32:23 #297
131800 Tarado
capô de fusca
pi_195266356
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 19:42 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Bolsonaro vindt dat de natuur in zijn land de boeren maar in de weg zit en dus krijg je dit.
[..]

niet dat ik een fan van hem ben maar dat wijzen vind ik ook weer wat te makkelijk en hypocriet, waar zijn de bossen in Europa?
pi_195271051
Thierry gaat een oerbos planten
  Moderator zaterdag 26 september 2020 @ 18:42:36 #299
54278 crew  Tijger_m
42
pi_195271114
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 13:32 schreef Tarado het volgende:

[..]

niet dat ik een fan van hem ben maar dat wijzen vind ik ook weer wat te makkelijk en hypocriet, waar zijn de bossen in Europa?
Nu vrijwel overal beschermd, in de eeuwen hier vooraf gaand roekeloos gekapt vaak. Nederland had ooit ook oerbossen maar ja, die VOC schepen bouwden ze van hout dus daar ging het oerbos. Ietwat gechargeerd en gesimplificeerd maar daar komt het wel op neer.

Maar moet dat betekenen dat we nu niets mogen zeggen over de Amazone? Moeten we ook stil blijven als Brazilie andere fouten van Nederland of West Europa herhaald? Dat lijkt mij toch niet.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
pi_195271193
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 13:32 schreef Tarado het volgende:

[..]

niet dat ik een fan van hem ben maar dat wijzen vind ik ook weer wat te makkelijk en hypocriet, waar zijn de bossen in Europa?
Er is toch echt nog best wat bos in Europa hoor. Ook wordt er wel het nodige gedaan aan herbossing:



Probleem met de ontbossing in Brazilië is dat het eigenlijk ook helemaal niet zo voordelig is voor boeren, een deel van hen komt daar ook zelf langzaam achter. Lijkt leuk, meer land op de ultrakorte termijn, maar de ontbossing zorgt voor een enorme verarming van dat land.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  Moderator zaterdag 26 september 2020 @ 19:48:28 #301
54278 crew  Tijger_m
42
pi_195272235
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 18:48 schreef Monolith het volgende:

[..]

Er is toch echt nog best wat bos in Europa hoor. Ook wordt er wel het nodige gedaan aan herbossing:

[ afbeelding ]

Probleem met de ontbossing in Brazilië is dat het eigenlijk ook helemaal niet zo voordelig is voor boeren, een deel van hen komt daar ook zelf langzaam achter. Lijkt leuk, meer land op de ultrakorte termijn, maar de ontbossing zorgt voor een enorme verarming van dat land.
Oh, da's een mooi plaatje.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')