abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 30 maart 2017 @ 12:18:15 #201
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_169882695
quote:
0s.gif Op donderdag 30 maart 2017 11:58 schreef Perrin het volgende:

[..]

Geweldige vondsten. _O_
http://nos.nl/artikel/216(...)-bijzonder-zijn.html

C&H / Opgravingen Betuwse Bataven duiden op rijke Romeinse historie in Tiel

[ Bericht 9% gewijzigd door Cobra4 op 30-03-2017 12:39:24 ]
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_169898812
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169900625
30-03-2017

Bijna 1000 jaar oud speelgoedbootje ontdekt in Noorwegen

Voor Viking-kinderen moet deze miniatuur-versie van een Vikingschip “heel cool” zijn geweest.

Archeologen ontdekten het bootje in een oude waterput die bij een kleine boerderij hoorde en bijna 1000 jaar geleden – om onbekende redenen – was dichtgegooid. Het bootje is zorgvuldig uit een stuk hout gekerfd en heeft een voorsteven die sterk doet denken aan de boeg van een Vikingschip. In het midden van de boot is een gaatje gemaakt waar waarschijnlijk een mast in gezet kon worden.


De boot zou stammen uit de periode rond het jaar 1053. Afbeelding: Åge Hojem / NTNU University Museum.

Spelen
Het is een bijzondere ontdekking. “Het laat zien dat de kinderen op deze boerderij konden spelen en dat ze toestemming hadden om ook andere dingen te doen dan in het veld werken of helpen rond de boerderij,” vertelt onderzoeker Ulf Fransson. En dat is eigenlijk best opmerkelijk. De boerderij in kwestie ligt namelijk tamelijk ver van zee af en is dus helemaal niet strategisch gelegen. Dat betekent dat de bewoners zeer waarschijnlijk niet rijk waren. Toch was het leven er blijkbaar goed: iemand had de tijd genomen om het bootje te maken en kinderen hadden klaarblijkelijk de tijd om ermee te spelen.


Cool
Dat iemand besloot om de kinderen te verrassen met een miniatuur-bootje is helemaal niet zo gek. Boten waren in de Middeleeuwen zeer geavanceerde vervoersmiddelen. En dus minstens net zo cool als race-auto’s of vliegtuigen in de beleving van kinderen die vandaag de dag leven, zijn. Degene die het bootje maakte, deed er bovendien alles aan om een realistisch uitziende speelgoedboot te maken. “Dit is een ‘echte’ boot,” stelt Fransson. “Je hoeft niet veel moeite te doen om speelgoed te maken voor een kind. (Maar wie dit bootje maakte, red.) maakte iets wat er ook echt uitzag als een boot.”


De schoen die de onderzoekers in de waterput terug hebben gevonden. De schoen zou stammen uit de periode tussen 1015 en 1028. Afbeelding: Åge Hojem / NTNU University Museum.

De onderzoekers groeven in totaal de resten van zeven boerderijen en twee waterputten op. In die waterputten vonden ze naast het speelgoedbootje ook stukjes leer die samen waarschijnlijk vier leren schoenen vormen. De schoenen onderschrijven het vermoeden dat de bewoners van deze boerderijen niet rijk waren. Het zijn heel eenvoudige werkschoenen. Eén van de schoenen was bovendien gerepareerd. Heel arm waren de bewoners van de boerderijen overigens ook niet: in de put troffen de onderzoekers ook een nog vrijwel hele, door de bewoners weggegooide schoen aan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169920374
31-03-2017

Archeologen vinden bijna negentig zilveren munten in West-Friesland


Foto: ANP

Drie West-Friese 'detectorarcheologen' hebben in Westwoud (gemeente Drechterland) bijna negentig zilveren munten uit de periode 1542-1571 gevonden, bijna allemaal met de Spaanse koning Filips II erop, die ook over de Nederlanden heeft geheerst.

Bij de daalders werden de resten van een kannetje gevonden waarin ze vermoedelijk werden bewaard, aldus het Westfries Museum en de gemeente vrijdag.

Er zit ook één karolusgulden (1542-1552) bij en één henricusdaalder (1558-1568). De vondst, op een akker, veroorzaakte flinke opwinding. Michiel Bartels, directeur van de dienst Archeologie West-Friesland, spreekt van een 'vijfsterrenvondst.'

''En dan gaat het om de hoeveelheid, de zeldzaam goede conditie van de munten en de maatschappelijke en historische context’', zegt hij.

Hoorn

''Ze werpen een fantastisch licht op de dynamische periode 1570-1575, die de start vormde voor de grote bloeitijd van Hoorn en Enkhuizen'', aldus Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Geerdink wijst ook op al het rumoer in de tijd, met religieuze spanningen, het geuzenverzet, plundering, brandstichting, Spaanse belastingmaatregelen en strafexpedities.

''Onder die omstandigheden is het heel goed te begrijpen dat een arme boer in Westwoud op een dag besluit zijn kapitaal in een pot te stoppen en te begraven voor betere tijden.'’

Bruikleen

Twee van de drie vinders hebben hun munten voor twee jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. De derde vinder wilde zijn vondst laten veilen, maar het museum heeft deze 38 munten met steun van de Vrienden van het Westfries Museum kunnen kopen.

De munten worden vanaf zaterdag in het Westfries Museum getoond

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 3 april 2017 @ 20:35:01 #205
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_169979465
Oh dit is wel leuk om bij te houden :Y
nee, jij dan!
  maandag 3 april 2017 @ 21:09:53 #206
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_169980746
quote:
Jheronimus Bosch in top-10 best bezochte tentoonstellingen wereldwijd
Het Louvre in Parijs was ook vorig jaar weer het drukst bezochte museum ter wereld. Het best bezochte kunstwerk was van inpakkunstenaar Christo: 1,2 miljoen mensen liepen in Italië over water.

Met 5.710 bezoekers per dag, 421.700 in totaal is de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ in het Noordbrabants Museum binnengekomen op plaats 10 van de wereldwijd best bezochte tentoonstellingen in 2016. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van The Art Newspaper. Op 1 staat de tentoonstelling ‘Post-Impressionist Masterpieces’ in het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro: 9.700 bezoekers per dag, 749.679 totaal. (NRC).
De verwachting is dat de huidige Vermeertentoonstelling in het Louvre het nog beter gaat doen. Gekkenhuis.
pi_169988925
03-04-2017

Wetenschappers ontdekken overblijfselen van nog onbekende piramide



De knikpiramide van Snofroe. De nieuwe piramide werd gevonden ten noorden van deze landmark. © rv.

Egyptische archeologen hebben zo'n 40 kilometer ten zuiden van de stad Cairo resten gevonden van een nog onbekende piramide. Het bouwwerk zou volgens autoriteiten een van de eerste pogingen geweest zijn van de oude Egyptenaren om een piramide te bouwen met zacht hellende wanden.

Een topmedewerker van het departement Antiquiteiten vertelde dat de overblijfselen dateren uit de 13de Dynastie, die ongeveer 3.700 jaar geleden over Egypte heerste. "Ze werden aangetroffen ten noorden van de piramide van koning Snofroe, in de koninklijke dodenstad van Dahshur", aldus Mahmoud Afifi. "Dat was een plek waar hoge officieren en mensen van het hof werden begraven."

Necropolis
Volgens Adel Okasha, die aan het hoofd staat van de necropolis, zouden de overblijfselen deel uitmaken van de binnenste structuur van de piramide en onder meer een gang omvatten. Er zijn ook stenen gevonden die ons een blik gunnen op hoe de piramide langs de binnenkant was aangekleed

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169989061
03-04-2017

Middeleeuwse Engelsen waren geen fan van 'The Walking Dead'

Archeologen hebben bewijs gevonden dat Engelsen er in de middeleeuwen alles aan deden om zombies te dwarsbomen.

Tijdens opgravingen in een verlaten Engels dorpje vonden onderzoekers verschillende toegetakelde stoffelijke resten. Je moet dan denken aan botten die na de dood van het slachtoffer zijn gebroken of verbrand. Ledematen die van lichamen zijn gesneden en hoofden die van de romp zijn gehaald. Al dat geweld is volgens de archeologen maar op één manier te verklaren: de dorpelingen waren bang dat een intact lijk weer tot leven zou komen en de mensen in het dorp lastig zou gaan vallen. Dat is te lezen in het blad Journal of Archaeological Science Reports.


Het Middeleeuwse dorpje waar de botten werden teruggevonden: Wharram Percy. Afbeelding: Historic England.

Zombies
In de middeleeuwen geloofde men dat het goed mogelijk was dat overledenen weer tot leven kwamen en in hun oude omgeving gingen rondwaren. Daarbij zouden de lijken ziekten verspreiden en mensen aanvallen. Dergelijke ‘rusteloze lijken’ zouden het resultaat zijn van een kwaadaardige levenskracht die nog in de overledene huisde wanneer deze bij leven slechte dingen had gedaan. Middeleeuwse schrijvers benoemen in hun werken verschillende methoden die kunnen worden toegepast om af te rekenen met dergelijke ‘zombies’. Zo kon men een rondwarende dode een halt toe roepen door het lijk op te graven, te onthoofden en te ontleden en de resten vervolgens te verbranden.

Andere theorieën zijn niet steekhoudend
De onderzoekers bestudeerden in totaal 137 botten die in het middeleeuwse dorpje Wharram Percy zijn teruggevonden. Het zou gaan om de resten van zeker tien individuen. En die resten zijn dus aardig toegetakeld. Maar weten we zeker dat de dorpelingen zo wilden voorkomen dat de doden voor ellende zouden gaan zorgen? Of zijn de toegetakelde resten nog op andere manieren te verklaren? De onderzoekers wijzen erop dat het in sommige samenlevingen gebruikelijk is om stoffelijke resten van buitenstaanders anders te behandelen. Maar dat is hier niet het geval geweest, zo blijkt uit strontiumisotopen in de tanden van de doden. Deze isotopen tonen namelijk aan dat alle individuen in dit gebied opgroeiden. “Mogelijk zelfs in het dorp,” vertelt onderzoeker Alistair Pike. “Dat was verrassend voor ons, omdat we ons in eerste instantie afvroegen of de ongebruikelijke behandeling van de lichamen wellicht te verklaren was doordat de mensen niet tot de lokale bevolking behoorden.”


Sporen van een mes op een rib. Afbeelding: Historic England.

Hongersnood dan?
Ook hongersnoden waren in de middeleeuwen aan de orde van de dag. Dus zou het niet kunnen dat de botten van deze mensen zo toegetakeld zijn, omdat mensen het vlees opgegeten hebben? Ook dat sluiten de onderzoekers uit. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat men in het geval van kannibalisme met name veel sporen van messen ziet op de plek waar grote spieren en gewrichten aan het bot vastzitten. Maar in dit geval bevinden de meeste sporen van het mes zich in het gebied van het hoofd en de hals.

“Het idee dat de Wharram Percy-botten de resten zijn van lichamen die verbrand en ontleed zijn om te voorkomen dat ze uit hun graf zouden lopen, lijkt het meest in lijn te zijn met het bewijs,” vertelt onderzoeker Simon Mays. “Als dat klopt, dan is dit het eerste degelijke archeologische bewijs dat we voor deze praktijken hebben. Het laat ons de duistere kans van middeleeuwse overtuigingen zien en herinnert ons eraan hoe anders de kijk op de wereld in de middeleeuwen was.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170013302
04-04-2017

Prehistorische sieraden en kunstobjecten ontdekt op Sulawesi

De bijzondere vondsten zijn tussen de 30.000 en 22.000 jaar oud en geven een nieuw kijkje in het leven van de prehistorische Homo sapiens.

Onderzoekers ontdekten de objecten in een grot op Sulawesi. Het gaat onder meer om schijfvormige kralen gemaakt van de tanden van hertzwijnen en een hangertje gemaakt van een botje van een beerkoeskoes. Ook zijn er ‘draagbare’ kunstobjecten gevonden: een unieke verzameling stenen waarin geometrische patronen gekerfd zijn.


De sieraden die zijn gevonden. Afbeelding: Griffith University (foto’s van dieren: Shutterstock).


Ook dit botje vonden de onderzoekers terug. Het zou tussen de 22.000 en 26.000 jaar oud zijn. In de bovenzijde is een gaatje gemaakt. Mogelijk droeg men het botje aan een touwtje rond de nek. Afbeelding: Griffith University.*

Unieke dieren
De sieraden en kunstobjecten zijn tussen de 30.000 en 22.000 jaar oud en vervaardigd door de Homo sapiens die hier in deze tijd leefden. De ontdekkingen geven ons een veel beter beeld van wat deze mensen – die vanuit Azië naar Sulawesi waren gereisd – bezighield. Zo lijkt het erop dat ze zeer onder de indruk waren van de bijzondere diersoorten die Sulawesi herbergt. Dat zou blijken uit het feit dat ze de botjes en tanden van twee diersoorten die enkel en alleen op dit eiland voorkomen gebruikten om sieraden van te maken.

Rotstekening
Naast de sieraden en versierde stenen zijn er ook gereedschappen gevonden die waarschijnlijk gebruikt werden om rotstekeningen te maken. Het gaat onder meer om een hol botje dat wellicht gebruikt werd om pigmenten op een hand die op de rotsen werd gedrukt te blazen. Wanneer men de hand dan weghaalde, bleef een afdruk van die hand achter. Dergelijke afdrukken zijn herhaaldelijk op Sulawesi teruggevonden en de oudste zijn zeker 40.000 jaar oud.

“Wetenschappers zijn lang nieuwsgierig geweest naar de culturele levens van de eerste Homo sapiens die de gebieden ten noorden van Australië meer dan 50.000 jaar geleden bewoonden,” vertelt onderzoeker Adam Brumm. “Sommigen beweerden dat de menselijke cultuur gedurende het Pleistoceen ietwat in verval raakte toen Homo sapiens voorbij India het zuidoostelijke deel van Azië en de eilandketens ten oosten van Eurazië – ook wel Wallacea genoemd – binnenging.” Maar de ontdekkingen op Sulawesi spreken dat laatste duidelijk tegen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170035204
Duiken naar orgie-jacht van Caligula

05-04-2017

Braspartijen en wilde seks


jacht van Caligula

Wat gebeurde er allemaal op het jacht van de Romeinse keizer Caligula? De wrede heerser had een soort Romeinse cruiseboot op het Nemi-meer, net ten zuiden van Rome. Daarop ging hij zich waarschijnlijk te buiten aan braspartijen, wilde seks en andere uitspattingen. De gemeente Nemi wil dat jacht nu van de bodem van het vulkanische meer laten halen om er een toeristische attractie bij te hebben.

Volgens tijdgenoten, waaronder de hoge ambtenaar Suetonius, was de 120 meter lange boot belachelijk luxe. Zelfs de roeispanen waarmee slaven het langzaam over het meer moesten laten dobberen, waren met juwelen bezet. Aan dek zouden hele gebouwen, standbeelden en bomen hebben gestaan. Daartussen darden nauwelijks geklede dames, achternagezeten door de waanzinnige keizer.

Caligula heerste maar vier jaar, van 37 tot 41. Maar wat een jaren waren het. Aanvankelijk was hij een goede keizer, door velen bewonderd. Maar na een ziekte was Caligula zichzelf niet meer. Hij ging zich te buiten aan wreedheden en zijn appetijt voor seks nam mythische proporties aan, zelfs zijn eigen zussen waren niet veilig. Uiteindelijk werd hij door zijn eigen lijfwachten vermoord, vermoedelijk in opdracht van de senaat.

Eerder werden in het Nemi-meer twee zeer goed bewaarde schepen geborgen, waarschijnlijk behorend tot de keizerlijke vloot. De burgemeester hoopt dat een scan van de bodem van het meer ook de hoofdprijs oplevert, de boot der boten. Die zal dan worden opgegraven en tentoongesteld.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170082215
07-04-2017

A Lost Roman City Has Been Discovered in Southern France


An archaeologist cleans away one of the mosaics on site. Denis Gliksman/Inrap

For the first time in over a thousand years, archeologists have laid eyes on the ancient Roman town of Ucetia, which is decked out with some surprisingly well-preserved mosaics.

The discovery by the French National Institute for Preventive Archaeological Research (INRAP) was made near modern-day Uzès in the south of France during the construction of a school. The 4,000-square-meter (43,056-square-foot) site contains artifacts ranging from the Roman Republic era (1st century BCE) to the late antiquity (7th century), right through to the Middle Ages.

The town’s existence was first hinted at when researchers found an inscription saying Ucetia on a stone slab in nearby Nîmes. A few isolated fragments and mosaic pieces suggested the site of the mysterious Roman town, but it remained hidden until INRAP started to dig beneath the surface.


Denis Gliksman/INRAP


Denis Gliksman/INRAP

“Prior to our work, we knew that there had been a Roman city called Ucetia only because its name was mentioned on stela [inscripted stone slab] in Nimes, alongside 11 other names of Roman towns in the area,” Philippe Cayn of INRAP told IBTimes.

One of the main findings was a 250-square-meter (2,690-square-foot) area that the researchers believe was a public building, based on the fact it was once lined with grand columns. This building also features two large multi-colored mosaics with patterns, symbols, and animals, including an owl, duck, eagle, and fawn. Preliminary research says this building stood strong until the end of the 1st century CE.

Cayn added: "This kind of elaborate mosaic pavement is often found in the Roman world in the 1st and 2nd centuries, but this one dates back to about 200 years before that, so this is surprising."

Another important discovery was a 500-square-meter (5,381-square-foot) urban dwelling, which contains mosaic decorations of geometrical patterns and dolphins. This building also contains several large dolia, large wine vessels, that suggests wine was produced here.

The archeologists believe there is still a lot of work to do and hope to continue their research on the site over the coming years. The site will be part of a peer-reviewed study once all the necessary groundwork is done and dusted.


Denis Gliksman/INRAP


Denis Gliksman/INRAP


Denis Gliksman/INRAP

(iflscience.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 8 april 2017 @ 10:07:17 #212
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_170082434
Geweldig!
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 april 2017 @ 10:35:19 #213
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_170082930
_O_
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_170122058
09-04-2017

14.000 jaar oud dorp ontdekt in Canada


© Hakai Institute.

Wetenschappers hebben op een afgelegen eiland voor de westkust van Canada resten van een dorp ontdekt dat naar schatting 14.000 jaar oud zijn. Het gaat om een van de de oudste sporen van menselijke beschaving ooit gevonden in Noord-Amerika.

De wetenschappers ontdekten het dorp tijdens opgravingen op het eiland Triquet, ongeveer 500 kilometer ten noordwesten van Victoria, aldus Canadese media vandaag. De experts vonden gereedschappen om vuur te maken, vishaken en speren uit de ijstijd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 11 april 2017 @ 21:06:26 #215
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_170154873
quote:

New light shed on Royal sex scandal as ancient Roman remains unearthed
Scattered across the site and buried in a series of pits, the archaeologists have found large quantities of high-status Roman products

A remarkable archaeological investigation is shedding new light on the Roman conquest of Britain – and on the geopolitical background to one of the murkiest royal sex scandals of British history.
Excavations in Yorkshire have unearthed the first ever archaeological evidence of high-status Roman influence in northern Britain. (Independent).
pi_170161042
11-04-2017

Zo klonk Stonehenge duizenden jaren geleden


© thinkstock.

VIDEO De meeste wetenschappers die onderzoek verrichten naar Stonehenge buigen zich over de vraag waartoe het bouwwerk diende. Maar onderzoekers van de universiteit van Huddersfield zijn vooral geïnteresseerd in de geluiden die duizenden jaren geleden tussen de staande stenen weerklonken.


Rupert Till bij Stonehenge. © reuters.

De meeste archeologen zijn het erover eens dat Stonehenge, in het zuiden van Engeland, een soort prehistorische tempel was waarvan de stenen ingeplant werden op basis van de beweging van de zon. Maar volgens een team onderzoekers van de universiteit van Huddersfield hadden de stenen ook verrassende akoestische eigenschappen.

Hoe het prehistorische monument in lang vervlogen tijden dan wel klonk? Dat kan u ontdekken in een app waar de wetenschappers acht jaar aan werkten. Terwijl u langs het monument wandelt, kan u geluiden afspelen die de stenen in de loop van duizenden jaren genereerden, lang voor het verkeer in het Engelse graafschap Wiltshire de overhand nam.

Akoestische effecten
"De stenen weerkaatsen de geluiden, een beetje zoals in een gigantische badkamer", zegt hoofdonderzoeker Rupert Till aan Reuters. "Je kan zeggen dat je dat overal hoort. Maar twee- à drieduizend jaar geleden niet: toen waren er geen grote stenen gebouwen. Dit zou dus een van de weinige door de mens gebouwde plaatsen geweest zijn waar je dit soort akoestische effecten kon horen."

De app, EMAP Soundgate, verscheen deze week in de App Store en Google Play. Bezoekers kunnen, terwijl ze tussen de stenen wandelen, luisteren naar een interactieve soundtrack van geluiden van duizenden jaren geleden. Niet alleen geluiden van vogels en de wind die tussen de stenen waait, maar ook van muziekinstrumenten uit die tijd, zoals dierenhoorns en fluiten gemaakt van beenderen.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170161087
11-04-2017

Zeldzame muntschat gevonden bij graafwerken in kelder



Werk aan de riolering in het Nederlandse Loppersum (Groningen) heeft geleid tot de vondst van een "unieke muntschat'', zoals burgemeester Albert Rodenboog het noemt. In de kelder van een oude woning waarvan de resten tevoorschijn kwamen, lagen 48 goudguldens en een zogeheten Tudor-penning. Alle munten stammen uit de zestiende eeuw, meldde de gemeente vandaag.

De goudguldens zijn volgens de voorlopige onderzoeksresultaten afkomstig uit diverse steden in Duitsland, waaronder Keulen, Hamburg, Brandenburg en Bonn. De oudste stamt vermoedelijk uit 1501, de jongste uit 1592. Ze hebben met elkaar gemeen dat er heiligen op de kopkant staan afgebeeld.

Het ziet ernaar uit dat de vroegere eigenaar zijn goudschat goed wilde verbergen. Gezien de jaartallen vermoeden experts een verband met het zogeheten Schansenbeleg van Groningen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, dat van 1588 tot 1594 duurde en eindigde in een overwinning voor de Republiek tegen de Spaanse troepen. Loppersum werd in 1591 geplunderd door Engelse soldaten die aan de kant van Nederland meevochten.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170185712
13-04-2017

Er zit een verrassend klein katje in deze mummie

Met behulp van nieuwe technologieën onthullen onderzoekers wat er in deze mummie schuilgaat.

Eerst hebben onderzoekers – vanuit verschillende hoeken – honderden foto’s van deze gemummificeerde kat gemaakt. Met behulp van die foto’s maakten ze een interactief digitaal 3D-model van de mummie. Vervolgens onderging de mummie een CAT-scan, die onthulde hoe de mummie er van binnenin uitzag. De verzamelde data stelde de onderzoekers in staat om een animatie te maken die onthult hoe de kat er van binnen en buiten uitziet.

Klein katje
Maar de CAT-scan leverde ook een verrassinkje op. Zo bleek de kat die in de mummie verstopt zit, heel klein te zijn. Het gaat om een kitten. “Je verdiende meer geld met het verkopen van een grote gemummificeerde kat dan met een kleiner exemplaar, dus wat ze (de oude Egyptenaren, red.) in feite deden, was de mummie tijdens het zwachtelen volumineus maken, zodat deze groter leek,” legt onderzoeker Neil Curtis uit.


Gebroken nek
De CAT-scan lijkt ook meer duidelijkheid te geven over de doodsoorzaak van de kat. “Het lijkt erop dat de nek van de kat gebroken is, dus het is eigenlijk een heel gruwelijk verhaal. Maar het geeft wel maar inzicht in de dagelijkse cultuur en gewoonten rond de tempels in Egypte.”

Dierenmummie
Katten werden in het oude Egypte om verschillende reden gemummificeerd. Soms mummificeerden de Egyptenaren katten, omdat het geliefde huisdieren waren die met hun eigenaren begraven moesten worden. Maar veel vaker waren gemummificeerde katten offers voor de goden. Wat de reden voor mummificatie van dieren ook was: het werd heel vaak gedaan. Aangenomen wordt dat de oude Egyptenaren meer dan 70 miljoen dieren mummificeerden. Dat er daarbij zo af en toe wat gesmokkeld werd – door een kleiner katje veelvuldig in te zwachtelen zodat het groter leek – is wellicht niet zo verwonderlijk.

Naast de kat hebben de onderzoekers op vergelijkbare wijze ook andere oude objecten gereconstrueerd. Denk aan prehistorische schedels en Grieks aardewerk. De nieuwe technologieën om dergelijke objecten te bestuderen, zijn echt een uitkomst. Vaak zijn deze zeer oude voorwerpen heel kwetsbaar en dus niet zo geschikt om fysiek te bestuderen. Met behulp van 3D-replica’s is nader onderzoek toch mogelijk. “We kunnen deze modellen online beschikbaar maken, zodat iedereen op de wereld ze kan zien,” stelt Curtis

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170235997
quote:
De treinreis die de wereld veranderde

za 15/04/2017 - 10:19 Jan Ouvry
Op 16 april 1917 kwam de radicaal linkse Russische politicus Lenin met de trein aan in Petrograd. Met de hulp van Duitsland kon hij uit ballingschap naar Rusland terugkeren. Amper 7 maanden later namen hij en zijn Bolsjewistische partij de macht over. De communistische Sovjet-Unie was geboren en zou het uitzicht van de 20e eeuw veranderen.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.2951089
pi_170300324
18-04-2017

Lading van vergaan VOC-schip De Rooswijk wordt geborgen



Het kabinet vindt dat de lading van het in 1740 vergane VOC-schip De Rooswijk mag worden geborgen. De berging zal plaatsvinden van juli tot oktober door een internationaal team dat alle vondsten direct op de kade tentoon zal stellen.
Jet Bussemaker, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zegt dinsdag in het AD dat De Rooswijk een "tijdcapsule" is.

Volgens Bussemaker biedt het schip "een unieke doorkijk naar het verleden". "De archeologische informatie die we uit dit wrak kunnen halen, is uitermate waardevol om deze periode in de geschiedenis te duiden."

De Rooswijk zonk bij Kent in januari 1740 nadat het voor de kust op een zandbank was gelopen. Aan boord was een grote lading zilveren staven en munten. Er werd al eerder een gedeelte van de lading geborgen, maar nu wordt de hele lading naar boven gehaald.

De inventaris van het schip moet vooral meer inzicht geven in de organisatie van de zeevaart in de achttiende eeuw.

Beschermd
De Rooswijk is een beschermd wrak volgens het Verdrag van Malta. De resten worden onder meer bedreigd door natuurlijke omstandigheden (stroming, schuivende zandlagen), maar ook door duikers die een kijkje nemen.

Het schip werd gebouwd in 1737 in Amsterdam, voor de Kamer van Amsterdam van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Op 8 januari 1740 vertrok De Rooswijk voor haar tweede reis en strandde op de Goodwin Sands. De bemanning kwam om.

Door: NU.nl

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 18 april 2017 @ 09:08:52 #221
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_170300584
Arnhem Direct - Nu nog een zandvlakte, straks een kloppend stadshart

quote:
Archeologische opgravingen
Het midden van het Kerkplein is op dit moment het domein van de archeologen. Nog een paar weken mogen zij op een van de oudste bewoonde plekken in Arnhem graven naar het verleden.

Bij de opgravingen zijn veel interessante vondsten naar boven gekomen. Van een koffiepot met een kogelgat erin uit de Tweede Wereldoorlog tot en met munten, onderdelen van zwaarden en middeleeuws aardewerk.

De meest in het oog springende vondst is een Romeins scherfje van bijna 2.000 jaar oud. Archeologen hadden niet verwacht iets tegen te komen van voor het jaar 800, en het scherfje is zeker ouder.

Hoe het Romeinse scherfje hier terechtkomt en wat de link is met de omgeving, is ook de archeologen een raadsel.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  dinsdag 18 april 2017 @ 21:35:55 #222
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_170317465
quote:
Leprosy victim buried 900 years ago offers insights into how the disease spread through medieval Europe
Leprosy is a bacterial infection caused by Mycobacterium leprae or Mycobacterium lepromatosis. It has afflicted humans for thousands of years, reaching epidemic levels during the Middle Ages, and people continue to be affected by the disease today. However, the genetic origins of the disease are not well understood. (Medievalists).
pi_170324265
8-) 8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170324275
18-04-2017

Zes mummies ontdekt in 3.500 jaar oud faraograf bij Luxor


© afp.

Archeologen hebben in een ongeveer 3.500 jaar oud graf in het zuiden van Egypte een fabelachtige ontdekking gedaan toen ze zes mummies, houten sarcofagen in heldere kleuren en duizend funeraire beeldjes aantroffen. Dat deelt het ministerie van Oudheden mee.
Het graf stamt uit de tijd van farao Toetanchamon en lag op de westelijke oever van de Nijl, niet ver van de Vallei van de Koningen. Het behoorde volgens de onderzoekers toe aan Userhat, een hoge rechter.

Het draagt de titel 'rechter van de stad'. Maar hoewel de tombe vermoedelijk tijdens de 18de dynastie is gebouwd, zijn de doodskisten er pas eeuwen later geplaatst, tussen de 21ste en 23ste dynastie. Er zijn ook tal van kleine figuurtjes als grafgeschenk gevonden.

Na een pauze van meer dan zes jaar zijn enkele maanden geleden de opgravingen in het gebied hervat.


© epa.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 19 april 2017 @ 11:19:21 #225
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_170326666
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 april 2017 09:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
A Lost Roman City Has Been Discovered in Southern France (...)
quote:
Removal of a rare Roman mosaic in southern France enflames local conservation groups
The 2,000-year-old work will be restored in Nimes and go back on display in Uzès, local authorities insist

The decision by local authorities to transfer a Roman mosaic from the town of Uzès to nearby Nimes has sparked protests from local heritage groups who are concerned that the ancient treasure will not return to the southern French town. The 60 sq. m mosaic pavement, part of a first-century BC Roman town called Ucetia, will be removed to make way for a new boarding school on the ancient site. (Art Newspaper).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')