abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_169214005
registreer om deze reclame te verbergen
28-02-2017

Geheim van de Maya-koning ontsluierd
Einde van een beschaving

Maya-hanger.jpg


Het is rond het jaar 700. Het Maya-rijk in Midden-Amerika is ernstig in verval. De eens zo bloeiende beschaving is bezig met zijn laatste stuiptrekkingen, voor het in het niets zal verdwijnen. Koning Janaab’ Ohl K’inich probeert met ingewikkelde ceremonies het tij te keren, maar ondanks alle wierook die hij laat verbranden, is het te laat.

Het is in 2015 dat archeologen een kleinood van Janaab’ Ohl K’inich vinden in het plaatsje Nim Li Punit in zuidelijk Belize. Het gaat om een T-vormige hanger die de geschiedenis van de koninklijke familie beschrijft. Overduidelijk is het een belangrijk sieraad, de eerste geschiedschrijving in de vorm van een hanger die bekend is in de Maya-wereld. Het vertalen duurt lang, omdat het hiŽroglyfenschrift van dit volk nog niet helemaal is ontcijferd.

Die vertaling is nu klaar en gepubliceerd in het vaktijdschrift Ancient Mesoamerica. Het meest opmerkelijke is dat het vertelt dat de koning woonde in de stad Caracol, diep in de jungle op de grens tussen Belize en Guatemala. Tegenwoordig is het al een rit van vijf uur om van daar naar Nim Li Punit te komen, maar in vroegere tijden was je daar dagen mee bezig, over bergruggen en door het oerwoud. Hoe komt de hanger dan in het kleine plaatsje vlak bij de kust terecht?

Het is alsof je de kroonjuwelen van Willem-Alexander aantreft in Delfzijl in plaats van Den Haag of Amsterdam. De rest van de tekst geeft aanwijzingen waarom. De hanger is in de vorm van een T, het Maya symbool ‘ik’, wat een naam is voor de god Huracan, de heerser over de wind. Deze zeer belangrijke godheid werd misschien aangeroepen door de koning om de ondergang van zijn rijk tegen te houden. Waar kun je dat beter doen dan aan de kust, waar de wind hard waait?

De archeologen van de University of California die de hanger bestuderen denken bovendien dat de koning wel eens op de vlucht kan zijn geweest. Rond 700 werden de grote Maya-steden in de rimboe onbewoonbaar omdat het water op was. Was de koning een klimaatvluchteling, op zoek naar regen? Dan was zijn hanger de laatste poging om de ondergang van zijn volk tegen te houden. Tevergeefs.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169279283
03-03-2017

Archeologische vondst dankzij IS
Paleis lag onder schrijn

Nabi-Yunus-schrijn.jpg


IS moet weinig hebben van archeologische schatten. Ze hebben grote delen van Palmyra vernietigd en ook in het oeroude Nimrud hebben ze huis gehouden. Toch zitten er ook goede kanten aan hun religieus geÔnspireerde vernietigingen. In Irak hebben archeologen dankzij IS een spectaculaire vondst gedaan.

De archeologen gingen naar Mosul om daar na het verdrijven van IS te kijken hoe het stond met de schrijn van Nabi Yunus, voor westerlingen beter bekend als de Bijbelse Jonas. De schrijn was grotendeels vernietigd en Islamitische Staat had er tunnels onder gegraven ter verdediging van de stad. Toen de archeologen daarin afdaalden, beseften ze dat er onder de schrijn een complex ligt.

Het blijkt om het paleis van koning Esarhaddon van AssyriŽ te gaan. Dat was duidelijk toen in de gangen een tablet werd aangetroffen met zijn naam er op. Het paleis is 2700 jaar oud. In die tijd heerste de koning over een gebied van hedendaags Egypte tot Turkije. Het paleis is gebouwd door koning Sennacherib, maar tot nu toe was onbekend waar het zich bevond.

Het gebied rond de schrijn wordt al vanaf de negentiende eeuw onderzocht door archeologen, omdat ze hopen meer oudheidkundige schatten te vinden. Maar tot nu toe zonder succes. Pas door de vernietiging van andere gebouwen komen nieuwe ontdekkingen aan het licht. Eerder gebeurde dat ook al in Afghanistan.

Het is nu zaak om de provisorische tunnels te verstevigen, zodat er gedetailleerd onderzoek kan plaatsvinden naar het paleis. Veel van het meer archeologen de tunnels afdalen. De vondsten die bij een eerste onderzoek zijn gedaan, zijn al spectaculair, dus de hoop is dat er nog veel meer moois onder de grond ligt.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169292637
quote:
Terwaan, de verdwenen stad
1553: het einde van Thťrouanne

Wie per ongeluk verloren rijdt tussen Rijsel en Calais zou wel eens in Thťrouanne kunnen terechtkomen. Niets doet vermoeden dat onder dit ietwat verweesde Noord-Franse tweestraten-dorp een oude bisschopsstad schuil gaat. Nu telt het amper 1000 inwoners, maar tot halfweg de 16de eeuw was het een belangrijke stad ťn zetel van het rijke bisdom Terwaan. Alleen, er is zo goed als niets van overgebleven en van de grootse kathedraal resten slechts fundamenten. Hoe komt dat?
Ontdek de geschiedenis van de verwoeste stad Terwaan en haar verdwenen kathedraal.
pi_169301858
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Straks zelf opzoeken: was opa een lakei van de koningin?

Regelmatig krijgt het archief van het Koninklijk Huis vragen van mensen of hun voorouders voor de koning of koningin hebben gewerkt. Binnenkort kunnen zij zelf het antwoord hierop vinden.

De Koninklijke Verzamelingen digitaliseren alle registers tot 1940, omdat de registers pas 75 jaar na sluiting openbaar gemaakt mogen worden. Van de huidige registers moeten nog zo’n 300 scans verwerkt worden.

Zodra deze zijn gecontroleerd kunnen ze doorgestuurd worden naar de openbare database WieWasWie. Koninklijke Verzamelingen weet nog niet wanneer dit precies zal zijn, maar in ieder geval voor de zomer.

En dan kan iedereen eindelijk uitzoeken of opa de waarheid sprak op verjaardagsfeestjes toen hij vertelde dat hij ooit werkte op het paleis van de koningin...

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_169340111
quote:
'Meer onderzoek Kamp Vught na vondst resten barakken'

Directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught wil het hele terrein waarop het nationaal monument is gevestigd met moderne technieken laten onderzoeken. Vorige week zijn bij opgravingen planken van de voormalige houten barakken gevonden. Dat is bijzonder, omdat er van de verblijf- en werkplaatsen in het concentratiekamp slechts sporadisch iets boven water komt.

De planken die nu zijn opgegraven zijn mogelijk afkomstig van de barakken die op het noordelijke deel van het terrein stonden.

Bij de opgravingen zijn niet alleen planken, maar ook allerlei scherven, bakelieten stukjes van radio’s (die er gemaakt werden) en andere resten gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn kogels aangetroffen, die herinneren aan het militaire verleden van het kampcomplex in de negentiende eeuw.

(NOS_Directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught wil het hele terrein waarop het nationaal monument is gevestigd met moderne technieken laten onderzoeken. Vorige week zijn bij opgravingen planken van de voormalige houten barakken gevonden. Dat is bijzonder, omdat er van de verblijf- en werkplaatsen in het concentratiekamp slechts sporadisch iets boven water komt.

De planken die nu zijn opgegraven zijn mogelijk afkomstig van de barakken die op het noordelijke deel van het terrein stonden.

Bij de opgravingen zijn niet alleen planken, maar ook allerlei scherven, bakelieten stukjes van radio’s (die er gemaakt werden) en andere resten gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn kogels aangetroffen, die herinneren aan het militaire verleden van het kampcomplex in de negentiende eeuw.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator woensdag 8 maart 2017 @ 09:36:50 #181
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_169366871
quote:
08tb-dots03-superJumbo.jpg
In the Caves of Ancient Humans, Stories Told Dot by Dot
In 1884, Georges Seurat strategically placed dots atop a canvas, leading people to believe they were looking at an image of park-goers lounging along the Seine River in France. The technique was known as pointillism, and it seemed new at the time. But 38,000 years ago, people living inside caves in southwest France were doing something similar, according to findings published last month in Quaternary International. (New York Times).
  Moderator woensdag 8 maart 2017 @ 09:38:14 #182
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_169366884
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Interessant, dank voor het posten. ^O^
pi_169395106
quote:
Opnieuw spullen Mata Hari onder de hamer

AMSTERDAM - Wie geÔnteresseerd is in het leven van Mata Hari (1876-1917) kan op 27 maart terecht op een veiling waar allerlei spullen van haar onder de hamer gaan. Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam veilt opnieuw brieven, foto's en andere voorwerpen van de beroemde Nederlandse spionne en danseres.

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_169406518
09-03-2017

Archeologen graven farao's op nabij tempel Ramses II


media_xll_9579343.jpg
© afp.

Nabij de tempel van Ramses II, in de omgeving van Cairo, zijn twee restanten van beelden van farao's uit de XIXe dynastie ontdekt. Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheidkunde meegedeeld. De ontdekkingen worden door het ministerie "zeer belangrijk" genoemd.

De ontdekking werd gedaan door een Egyptisch-Duits team archeologen in Matareya, een volkswijk in het noordoosten van de Egyptische hoofdstad, gebouwd op de antieke site van de zonnetempel van Heliopolis.

Een deel van de resten is afkomstig van een acht meter groot beeld in kwarts van, "vermoedelijk", Ramses II. Dat wordt althans afgeleid uit het feit dat het beeld aan de toegang van de tempel werd gevonden. Onder de resten van het tweede beeld is een 80 centimeter hoge buste van koning Seti II in rotskalk.

De XIXe dynastie regeerde over Egypte in de dertiende eeuw voor Christus.

media_xll_9579349.jpg
© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169406613
09-03-2017

2000 jaar oude Romeinse weg ontdekt in IsraŽl

De weg is op sommige plekken wel zes meter breed en sloot waarschijnlijk aan op een Romeinse ‘hoofdweg’.

Archeologen ontdekten de weg toen ze het gebied in opdracht van een waterbedrijf – dat hier een waterleiding wilde aanleggen – uitkamden. De weg stamt uit de Romeinse tijd en bevindt zich in Bet Shemesh, een stad die tussen Jeruzalem en Tel Aviv ligt.

Hoofdweg

De hoofdweg waarop de nieuw ontdekte weg waarschijnlijk aansloot, zou rond 130 na Christus zijn aangelegd, toen keizer Hadrianus IsraŽl bezocht en de Bar Kochba-opstand – een Joodse opstand tegen het Romeinse Rijk en keizer Hadrianus – werd neergeslagen. Dat wordt onderschreven door een mijlpaal die eerder dicht bij de hoofdweg is ontdekt en waarop de naam van keizer Hadrianus geschreven staat.

De weg
De ontdekte weg is tot wel zes meter breed en zo’n 1,5 kilometer lang. Waarschijnlijk verbond de weg de Romeinse nederzetting nabij Beit Natif met de Romeinse hoofdweg (zie kader) die weer de grote nederzettingen van Eleutheropolis (gelegen zo’n 53 km ten zuidwesten van Jeruzalem) en Jeruzalem met elkaar verbond.

Muntjes
Tussen de stenen van de nieuw ontdekte weg zijn diverse muntjes teruggevonden. Het gaat onder meer om een muntje dat stamt uit de tijd van de Joodse Opstand (67 na Christus) en een muntje met daarop de prefect van Judea, Pontius Pilatus (29 na Christus).

Paadjes
Tot zo’n 2000 jaar geleden waren de meeste wegen in IsraŽl eigenlijk niet meer dan paadjes. Maar de Romeinen brachten daar verandering in. Zij zagen wegen als een noodzakelijkheid: alleen met behulp van een goede infrastructuur konden zij hun enorme rijk controleren.

De weg die archeologen nu hebben ontdekt, getuigt van die Romeinse ambities. De ambities van het waterbedrijf zijn daaraan ondergeschikt: besloten is om de weg netjes te laten liggen zodat deze door het publiek bewonderd kan worden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169477278
12-03-2017

Wetenschappers onthullen mysterie achter glimlach Mona Lisa

media_xll_9585549.jpg
© afp.

Over geen enkele glimlach is zo veel geschreven als over die van Mona Lisa, op een paneel van populierenhout vereeuwigd door Leonardo da Vinci. Psychologen van de gerenommeerde universiteit van Freiburg hebben na serieus en gedegen onderzoek een nieuwe duit in het zakje gedaan.

Da Vinci (1452-1519) schilderde de vrouw van de Florentijnse zijdehandelaar Francesco del Giocondo waarschijnlijk tussen 1503 en 1506. Al ruim vijf eeuwen speculeert men vrijuit over de glimlach. Zo zou Mona Lisa enkele tanden hebben gemist en dus haar mond wat vreemd dicht hebben gehouden, ze zou iets van de schilder geweten hebben, het was een vreemde 'slangvormige' mond, ze was niet goed bij zinnen en ze leed aan een verlamming.

De psychologen JŁrgen Kornmeier en Ludger Tebartz van Elst hebben volgens Die Welt een baanbrekende studie gedaan om het raadsel op te lossen. Mona Lisa had gewoon een goeie bui toen de schilder haar portretteerde, luidt hun conclusie. Een louter positieve uitdrukking, aldus Kornmeier. Die kunnen nieuwsgierigen dagelijks zien het Louvre in Parijs, waar Mona Lisa tevreden hangt.

media_xll_9585548.jpg
© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169535617
quote:
Eeuwenoude menselijke schedel gevonden

AROEIRA - Wetenschappers hebben bij opgravingen vlakbij het Portugese Aroeira een menselijke schedel gevonden die 400.000 jaar oud is. Het is een van de oudste menselijke fossielen die ooit in Europa gevonden is.

De archeologen spreken van een ,,onverwacht cadeautje."

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_169576241
quote:
Waarom de val van de tsaar onvermijdelijk werd

do 09/03/2017 - 13:48 Tim Trachet, Jan Ouvry

Waarom brak er in 1917 revolutie uit in Rusland? Vaak wordt gezegd dat Rusland de oorlog niet aan kon. Maar dat was niet doorslaggevend. Wel de verslechterende staat van de economie en gebrekkige bevoorrading van de steden en het leger.

De Russische Revolutie van 1917 is misschien het meest verstrekkend gevolg van de Eerste Wereldoorlog geweest. In elk geval was ze een van de belangrijkste gebeurtenissen van de 20ste eeuw.

Ze zorgde voor het ontstaan van een tot dan toe ongezien politiek regime – het communisme - in het grootste land ter wereld. Dit zou 70 jaar lang van grote invloed zijn op de wereldpolitiek.

Niemand kan ontkennen dat de revolutie een rechtstreeks gevolg was van de Grote Oorlog. Rusland vocht vanaf het begin tegen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en die strijd was voor Rusland rampzalig.

De eerste maanden van de oorlog leed Rusland zware nederlagen tegen Duitsland, ondanks enkele overwinningen tegen Oostenrijk-Hongarije. Het jaar daarop moesten de Russen zich massaal terugtrekken, waarbij ze Polen, Litouwen en delen van de OekraÔne moesten prijsgeven. Dat was niet alleen een zware militaire nederlaag, het veroorzaakte ook een massale uittocht van vluchtelingen, met alle ellende van dien.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.2912906
pi_169585669
16-03-2017

Opgegraven faraobeeld dan toch niet van Ramses II


media_xll_9594462.jpg
© epa.

Het acht meter hoge beeld van een farao, dat een week geleden nabij Cairo door een Duits-Egyptisch archeologenteam werd ontdekt en opgespit, is dan toch niet van de beroemde farao Ramses II. Dat blijkt uit het eerste onderzoek van het standbeeld.

Uit inscripties zou blijken dat het beeld jonger is en farao Psammzetich I weergeeft. Dat stelde vanavond in Cairo minister van oudheidkunde Chaled al-Enani, aangehaald door de nieuwssite al-Ahram.

Het beeld werd aangetroffen in het stadsdeel dat werd opgericht boven het restant van de antieke stad Heliopolis.

Ramses II, bijgenaamd de Grote, stond bekend om zijn oorlogszucht en bouwdrift. Hij regeerde in de 13e eeuw v.Chr. 66 jaar lang over Egypte. Psammetich I, stichter van de XXVIe dynastie, leefde in de 7e eeuw voor Christus en regeerde eveneens voor lange tijd: meer dan vijftig jaar. Hij heeft echter zijn naam niet mee in de geschiedenisboekjes.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169585744
16-03-2017

‘Indianen door asteroÔde weggevaagd’

inslagkrater.jpg


Wat is er met de Clovis-indianen gebeurd? Dit volk leefde in wat nu het zuidwesten van de Verenigde Staten is. Maar 13.000 jaar geleden lijkt deze hele beschaving van de aardbodem te zijn verdwenen. Verhongerden ze door een slechte oogst? Was er droogte? Trokken ze weg? Dat laatste is een van de leidende theorieŽn, aangezien genetisch verwante botten in het veel noordelijker gelegen Montana zijn gevonden.

Maar nu is er een andere hypothese, eentje die bijna alle mysteries rond het ophouden van deze beschaving kan verklaren. De Clovis zouden zijn getroffen door een asteroÔde. Door de inslag is de hele beschaving in ťťn klap weggevaagd. De University of South Carolina (VS) concludeert dat na onderzoek van elf archeologische sites van Clovis-mensen. Niet alleen lijken die allemaal ongeveer tegelijkertijd ontvolkt, bij allemaal werd een hoog percentage platina aangetroffen.

Platina is zeldzaam op aarde, maar het komt vaak wel in overvloed voor in asteroÔden. Ook in de ijskap van Groenland komen wetenschappers het element veel tegen in de laag die 13.000 jaar geleden werd gevormd. Bovendien stierven in dezelfde periode opmerkelijk veel grotere zoogdieren uit, waaronder soorten mastodont en mammoet. Ook grote dieren, met hun enorme voedselbehoeftes, zijn gevoelig voor de inslag van een stuk ruimtepuin. Eerder zijn waarschijnlijk de dinosauriŽrs uitgestorven door een asteroÔde.

Andere vondsten lijken deze theorie te bevestigen. Zo komen in Noord-Amerika ook nanodiamanten voor in aardlagen uit dezelfde periode. Dat zijn kleine ronde diamantjes die zich vaak vormen na een inslag. Ze ontstaan door de enorme druk die wordt opgebouwd als een stuk puin de aarde raakt.

Natuurlijk zijn niet alle Clovis omgekomen, maar als volk was de inslag waarschijnlijk het einde. Individuele leden of kleine groepen zullen naar andere plaatsen zijn getrokken. Niet voor niets hebben 80 procent van de huidige oorspronkelijke inwoners van het Amerikaans continent dna van Clovis mensen in hun bloed. Ze gelden als oerinwoners van het continent.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169644701
30-03-2017

Nieuw licht op leven in tijd van Christus: archeologische vondsten in IsraŽl voorgesteld


media_xll_9601068.jpg
© epa.

Het leven ten tijde van Jezus Christus wordt weer duidelijker en begrijpelijker door een reeks archeologische vondsten van tientallen objecten uit de eerste eeuw van onze tijdrekening. Ze werden gisteren voorgesteld door het Agentschap voor IsraŽlische Antiquiteiten.

media_l_9601069.jpg
© afp.

media_l_9601070.jpg
© reuters.

media_l_9601071.jpg
© afp.

media_l_9601072.jpg
© epa.

media_l_9601073.jpg
© epa.

De vondsten werden gedaan in de omgeving van Jeruzalem en Galilea, waar Jezus volgens de christelijke traditie heeft geleefd. Het gaat om vazen, keukengerei, juwelen, resten van een wijnpers, beenderen uit knekelhuizen en begraafplaatsen met joodse opschriften tot en met nagels die dienden voor kruisigingen.

Dagelijks leven
"We kunnen door deze vondsten een beter beeld krijgen van het dagelijkse leven in die tijd, van geboortes over voedingsgewoontes en reisgedrag van de tijdgenoten van Jezus tot en met rituelen van rouw en begraven", zegt professor Gideon Avni, directeur van de archeologische afdeling van het Agentschap voor IsraŽlische Antiquiteiten.

Muntstukken
Het agentschap bewaart al meer dan een miljoen objecten, maar krijgt er jaarlijks nog meer dan 40.000 bij van zo'n 300 sites waar archeologen werken. Bij de vondsten die gisteren getoond werden, waren muntstukken uit de Byzantijnse periode die aangetroffen werden in een gebouw nabij Jeruzalem, waar christelijke bedevaarders logeerden. Het zijn een negental muntstukken die dateren van de 4de tot de 7de eeuw en die weggestopt zaten in een muur, waar de eigenaar ze kennelijk in veiligheid had willen brengen, aldus archeologe Annette Landes-Nagar.

Het zou gaan om een bewijs van de stelling dat er een invasie uit PerziŽ plaatsvond in de Byzantijnse periode, waardoor de christenen uit dit gebied verdreven werden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169761633
24-03-2017

Prachtig standbeeld ontdekt van de oma van Toetanchamon

Het meer dan 3000 jaar oude beeld is volgens archeologen “prachtig, indrukwekkend en uniek”.

Archeologen ontdekten het beeld min of meer per ongeluk. Ze waren op de westoever van Luxor bezig om een deel van een enorm standbeeld van Amenhotep III op te takelen toen ze naast het rechterbeen van de gebeeldhouwde Amenhotep III het beeld van een vrouw aantroffen. Het gaat zeer waarschijnlijk om een beeltenis van de vrouw van Amenhotep III: Teje.

teje.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=278%2C371&ssl=1
Het beeld dat archeologen min of meer per ongeluk ontdekten. Afbeelding: Ministerie van Oudheden.

Dodentempel
Het beeld werd aangetroffen in de dodentempel van Amenhotep III. In de tempel zijn al eerder beeltenissen van Teje teruggevonden, maar toch is dit beeld bijzonder. Het is namelijk van albast gemaakt. Alle andere beelden die eerder van de koningin in de tempel van Amenhotep III zijn teruggevonden zijn van kwartsiet.

Goede staat
Het beeld is volgens archeologen nog in zeer goede staat. Zelfs de originele kleuren zouden nog zichtbaar zijn. Het beeld zal de komende tijd gerestaureerd worden.

Teje was de vrouw van farao Amenhotep III en de oma van de wereldberoemde farao Toetanchamon. Ze zou een grote invloed hebben uitgeoefend op het bewind van haar man en zoon (Achnaton, de vader van Toetanchamon). Dat lijkt misschien ongebruikelijk, maar het tegendeel is waar. Hoewel in de geschiedenisboeken vaak de nadruk ligt op de verrichtingen van de farao, speelde de vrouw aan zijn zijde – de koningin – ook een belangrijke rol aan het hof. “Elke koningin had vaste taken,” vertelde egyptoloog Olaf Kaper daar eerder over aan Scientias.nl. “Zo had ze een taak tijdens bepaalde rituele feesten in de tempel. Ook stond de koningin aan het hoofd van de harem.” En sommige koninginnen trokken meer taken naar zich toe en correspondeerden bijvoorbeeld zelfstandig met buitenlandse koninginnen. Meer weten over de rol van de Egyptische koninginnen? Of hoe het er in het Egyptische harem aan toe ging? Lees het complete interview met Kaper hier!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169827011
27-03-2017

Danish Viking Tomb Reveals Unprecedented Gems

http://www.history.com/ne(...)s-unprecedented-gems

Bet You Didn't Know: Vikings
There's a lot more to these seafaring warriors than their famous longships. Get the full story.

In what may be of the most important Viking discoveries in recent times, archaeologists have uncovered an elaborately gilded horse bridle likely owned by a high-status individual of the early Viking Age, possibly a confidant to Gorm the Old, the first ruler of Denmark.

Originally discovered in 2012, the Viking burial site in HÝrning, Denmark consists of two graves and a tomb that is believed to contain two or three burial chambers. Excavations have started on the first of the chambers, and so far, the archaeologists have been astounded by what they’ve found. Just outside the burial chamber was an elaborately gilded horse bridle, leading the archaeologists to surmise that the person buried within was of very high status.

Dubbed the “Fregerslev Viking,” the individual is believed to be from the early Viking Age. Merethe Scihfter, a project manager and archeologist at the Museum of Skanderborg told the Copenhagen Post, “The artefacts that we’ve already found are exquisite gilded fittings from a horse bridle. This type of bridle would only be available to the most powerful of people in the Viking Age, and we believe it might have been a gift of alliance from the king.” In fact, they believe the fittings date to 950 A.D., meaning that the Fregerslev Viking could have been the confidant to the first historically recognized ruler of Denmark, Gorm the Old, or maybe his rival.

getimage-E.jpeg
One of the gilded fittings. (photo: Museum of Skanderborg)

The horse headgear was decorated with fine ornamentation and Viking bling—geometrical figures, weaving, herringbone and annular patterns. Along with the incredible horse harness, they found partially preserved organic remains of leather, and seven cross-shaped belt fasteners with animal heads at the raised center. While the excavations are in the beginning stages, archaeologists have already preserved the headgear with a bridle, silver-plated quillons (the cross-guard of a sword) and cheek-plates.

Archaeologists think this may be the most remarkable Danish finding since 1983. In fact, the importance of these findings has been compared discoveries like the Tollund Man (the most well-preserved prehistoric “bog body” in the world) and the Egtved Girl (a Nordic Bronze Age girl aged 16-18 whose remains were discovered in an oak coffin in 1921 in Denmark).

getimage-1-E.jpeg
Tomb complex as it was discovered in 2012. (Credit: Museum of Skanderborg)

The two graves outside the tomb were already excavated in 2012—one did not contain any significant grave artifacts while the other housed an oak coffin with a single skeleton lying on its back with its arms at its side.

Managed by the Museum of Skanderborg, the excavations will continue on the tomb chambers in April 2017 and will feature daily guided tours. You can find up-to-date information on http://www.vikingfregerslev.dk/. Some of the discoveries will be on display at the Museum of Skanderborg from April 7 to May 7.

(history.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169838280
quote:
Grootste voetsporen dinosauriŽrs ooit ontdekt in AustraliŽ

xxl.jpg

Onderzoekers hebben in AustraliŽ de grootste voetsporen van dinosauriŽrs gevonden die ooit zijn ontdekt. Sommige sporen zijn zo'n 1,70 meter lang. De pootafdrukken werden gevonden in gesteente van 127 tot 140 miljoen jaar oud, en zijn achtergelaten door enorme sauropoden, of langnekdinosaurussen.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 28 maart 2017 @ 23:43:52 #195
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_169852387
quote:
21Iceman4-master675.jpg
Who Killed the Iceman? Clues Emerge in a Very Cold Case
BOLZANO, Italy — When the head of a small Italian museum called Detective Inspector Alexander Horn of the Munich Police, she asked him if he investigated cold cases. "Yes I do," Inspector Horn said, recalling their conversation.

"Well, I have the coldest case of all for you," said Angelika Fleckinger, director of the South Tyrol Museum of Archaeology, in Bolzano, Italy.

The unknown victim, nicknamed ÷tzi, has literally been in cold storage in her museum for a quarter-century. Often called the Iceman, he is the world's most perfectly preserved mummy, a Copper Age fellow who had been frozen inside a glacier along the northern Italian border with Austria until warming global temperatures melted the ice and two hikers discovered him in 1991. (New York Times).
pi_169855095
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 16:46 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

WOW 8)7
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169855107
28-03-2017

27 Belgische collaborateurs krijgen nog Duits 'oorlogspensioen'

media_xll_9620853.jpg
Adolf Hitler. © wikimedia.

Zevenentwintig mensen in BelgiŽ ontvangen om gezondheidsredenen nog een vergoeding van Duitsland omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gediend hebben in het Duitse leger. Dat heeft de Duitse ambassadeur RŁdiger LŁdekring vandaag gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Onderzoekers brachten eerder al aan het licht dat Belgische leden van de Waffen SS vele jaren later nog een oorlogspensioen kregen voor hun collaboratie met de Nazi's. Over hun aantal en de precieze omstandigheden bestaan echter nog heel wat vragen.

Na onderzoekswerk van de groep 'Mťmoire-Herinnering' - een vereniging van geŽngageerde burgers en overlevenden van de concentratie- en vernietigingskampen van de Nazi's - werkten Kamerleden van sp.a, PS en DťFI een voorstel van resolutie uit om klaarheid te scheppen.

De uitbetaling van de vergoedingen - zowat 385 euro per maand - werd in Duitsland afhankelijk gemaakt van een doorlichting van de handel en wandel van de betrokkenen tijdens de oorlog, verduidelijkte LŁdekring. Duitsland wil er immers zeker van zijn dat het geen geld uitkeert aan oorlogsmisdadigers en beroept zich daarvoor op het werk van het Simon Wiesenthal Center.

Verwijzend naar de privacyregels gaf de ambassadeur geen verdere details vrij. Niet over de identiteit van de betrokkenen, maar ook niet over het aantal mensen dat in totaal van een oorlogspensioen genoten heeft of over hun nationaliteit. Wel verzekerde hij dat Duitsland bereid is zijn medewerking te verlenen als het concrete zaken voorgelegd krijgt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator woensdag 29 maart 2017 @ 09:22:58 #198
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_169855355
Blij dat ze er nog even een plaatje van Hitler bij hebben gezet, anders was de strekking me toch minder duidelijk geweest.
  Moderator woensdag 29 maart 2017 @ 09:24:44 #199
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_169855375
quote:
29Cemetery1-master768.jpg
‘Here Lies’: A Clue in Hebrew Points to Rome’s Medieval Jewish Cemetery
ROME — Excavations that unearth some artifact or another are common enough in Rome, but archaeologists monitoring a building restoration were taken aback when they found 38 well-preserved skeletons that they believe were once buried in the long-vanished Campus Iudeorum, or Field of the Jews. (New York Times).
  donderdag 30 maart 2017 @ 11:58:19 #200
38496 Perrin
Sapere aude
pi_169882273
quote:
Bodem bij Tiel geeft oude schatten prijs

TIEL - Bij opgravingen op een bedrijvenpark in Tiel zijn veel - en volgens de archeologen zeer opmerkelijke - objecten uit de Romeinse tijd gevonden. Zo zijn er 2500 bronzen voorwerpen opgegraven, waaronder een voor ons land opmerkelijke, rijk versierde zalfpot (balsarium). Ook een beeld van de god Jupiter is ontdekt.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')