abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_168046655
registreer om deze reclame te verbergen
10-01-2017

Britse journaliste (105) die als eerste berichtte over uitbraak WOII overleden


media_xll_9444342.jpg
Clare Hollingworth bij de viering van haar 105de verjaardag in Hongkong op 10 oktober 2016. © reuters.

Clare Hollingworth kwam in augustus 1939 voor de Britse krant The Daily Telegraph met 'de primeur van de eeuw' op de proppen: ze had gezien hoe het Duitse leger zich aan de grens met Polen in paraatheid bracht voor de start van de Tweede Wereldoorlog. De journaliste is vandaag in Hongkong overleden. Ze werd 105 jaar oud.

"Met droefnis delen we mee dat de beroemde oorlogscorrespondente Clare Hollingworth, na een roemrijke carričre die een eeuw van nieuws omvatte, vanavond is overleden in Hongkong", liet een woordvoerder van de organisatie Celebrating Clare Hollingworth weten op Facebook.Op 29 augustus 1939 stond Hollingworths primeur op de voorpagina van The Daily Telegraphy: "1000 tanks verzameld aan Poolse grens. Tien divisies staan klaar voor snelle aanval."


Primeur van de eeuw

media_l_9444367.jpg
© Hollingworth Family.

In augustus 1939 bracht Hollingworth de grootste primeur uit haar carričre: ze was toen een 27-jarige reporter voor de Daily Telegraph en was nog geen week in dienst van de krant.

Hollingworth vertoefde in Polen om er de mensen te helpen die op de vlucht waren voor het Duitse regime, toen ze in dienst werd genomen door de krant om er te berichten over de toenemende spanningen in Europa. Aangezien de grens met Duitsland gesloten was en enkel diplomatieke voortuigen doorliet, leende ze de wagen van een medewerker van het Britse consulaat om naar Duitsland te rijden en te kijken wat er daar gebeurde. Aan de grens zag ze tanks, gepantserde voertuigen en artillerie.

In haar autobiografie schreef Hollingworth dat ze juten schermen langs de kant van de weg zag: "geplaatst om de militaire voertuigen te verbergen, maar ze waaiden om door de wind en ik zag de oorlogsstationering. Ik vermoedde dat het Duitse bewind zich opmaakte voor een aanval op het noorden van Katowice en zijn versterkte omgeving en dit bleek in feite precies hoe ze hun invasie in het zuiden lanceerden".

Hollingworths verhaal werd op dinsdag 29 augustus 1939 gepubliceerd op de voorpagina van The Daily Telegraphy onder de kop: "1000 tanks verzameld aan Poolse grens. Tien divisies staan klaar voor snelle aanval". "Het Duitse militaire apparaat is nu klaar voor onmiddellijke actie", schreef ze verder.

"Ik was niet bang," vertelde ze in 2014 in een interview met de Telegraph vanuit haar bescheiden appartementje in Hongkong. "Ik bracht dit nieuws toen ik heel erg jong was. Ik ging naar daar om te zorgen voor de vluchtelingen, de blinden, de doven en de minderbegaafden. Terwijl ik daar was, begon de oorlog plots".

Officier in de Orde van het Britse Rijk

Na de oorlog berichtte Hollingworth onder andere vanuit Vietnam, Algerije en het Midden-Oosten.

In 1963 bracht ze voor de Britse Guardian een andere belangrijke primeur uit haar carričre, toen ze onthulde dat de Britse spion Kim Philby in feite een dubbelagent was die werkte voor de Russische KGB.

Ze viel tijdens haar carričre meermaals in de prijzen en werd door de Britse koningin Elizabeth II benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk.

Hollingworth, die twee keer huwde, woonde de voorbije 40 jaar in Hongkong, nadat ze in de jaren 1970 werkte als correspondent vanuit Peking. Ze was in Hongkong een vaste bezoeker van de Foreign Correspondents' Club (FCC), een club van buitenlandse journalisten, fotografen en andere medewerkers van de media. In oktober vierde ze er nog haar 105de verjaardag.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168069508
11-01-2017

Eindelijk klaarheid over lot nazi die dood van 130.000 mensen op geweten had


media_xll_9447121.jpg
© afp.

WOII Eén van 's werelds meest gezochte nazibeulen, de Oostenrijker Aloďs Brunner, heeft decennialang in Syrië geleefd. Hij leerde het regime daar folteren, maar stierf uiteindelijk zelf in een duistere kelder - opgesloten als een beest.

In de memoires van Adolf Eichmann - de architect van de Jodenvervolging - prijst die Aloďs Brunner als zijn «beste man». De in Oostenrijk geboren SS-commandant zou dan ook meer dan 130.000 Joden naar de gaskamers hebben gestuurd. Na de oorlog lukte het hem om aan vervolging te ontsnappen. Hij leefde een tijdje onder een valse identiteit in Duitsland, waar hij zelfs werkte als chauffeur voor de Amerikaanse bezettingsmacht.

In 1953 week hij uit naar Egypte en het jaar nadien dook Brunner op in de Syrische hoofdstad Damascus, waar zijn talent voor gruweldaden al snel ten bate werd gemaakt. Zo zou hij hebben geholpen bij de stichting van de gevreesde militaire inlichtingendienst. En toen Hafez Al-Assad - de vader van de huidige leider - aan de macht kwam door een reeks van staatsgrepen, nam die Brunner maar al te graag over om ook gebruik te maken van diens kunde op vlak van marteltechnieken.

In ongenade

De nazi was op dat moment één van 's werelds meest gezochte oorlogsmisdadigers. In 1961 zou hij al een oog zijn kwijtgespeeld toen de Israëlische geheime dienst hem met een bombrief probeerde te doden. Het Syrische regime heeft altijd ontkend dat het Brunner zelfs maar kende en wat er uiteindelijk van hem is geworden, was lang een mysterie.

Maar het Franse magazine XXI heeft nu drie voormalige leden van de Syrische veiligheidsdiensten gevonden die bevestigen dat Brunner op zijn 89ste overleed in 2001 - een jaar na het aantreden van Bashar Al-Assad. Hij zou in de jaren negentig in ongenade zijn gevallen en het laatste jaar van zijn leven in een kelder hebben gezeten waar hij zich nauwelijks kon wassen en amper eten kreeg. «Behalve een soldatenrantsoen, dat niet te vreten was, mocht hij iedere dag kiezen tussen een ei of een aardappel», aldus één van de getuigen. (GVV)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168183394
15-01-2017

Link naar Anne Frank gevonden in kamp Sobibor

media_xll_9455725.jpg
Links: 'Mazeltov', rechts: geboortedatum en geboorteplaats. © EPA.

Archeologen hebben door recente opgravingen in vernietigingskamp Sobibor, een connectie met Holocaust-slachtoffer Anne Frank aangetoond. Een gevonden bedel blijkt van een mogelijke Duitse nicht te zijn, die is vermoord in het Poolse kamp. Een bedel is een armband waaraan kleine voorwerpjes kunnen worden gehangen.

Op de bedel staat een geboortedatum gegraveerd, 3 juli 1929, een geboorteplaats, Frankfurt am Main en aan de andere kant de Jiddische kreet 'Mazeltov'. Het Yad Vashem Instituut voor Holocaust onderzoek, wist de bedel te herleiden naar de oorspronkelijke eigenares: Karoline Cohn, uit Frankfurt. Het meisje werd in 1941 naar de getto in Minsk gedeporteerd en later van daaruit naar Sobibor in het huidige Polen, waar zij in september 1943 stierf.

Na een zoektocht naar de familieleden van Karoline Cohn stuitte de onderzoekers op een zelfde soort hanger. Ook deze had een geboortedatum: 12 juni 1929, een geboorteplaats: Frankfurt am Main en de kreet Mazeltov. De eigenares van de betreffende bedel is geen vreemde: Anne Frank. De onderzoekers zijn op dit moment op zoek naar de waarschijnlijke connectie tussen de meisjes en hoe hun families aan elkaar verwant zijn.

De vondst van de hanger is er één van velen. Sinds de opgravingen in Sobibor in 2007 zijn begonnen, zijn er veel persoonlijke spullen van slachtoffers gevonden. Het doel van de opgravingen was in eerste instantie het lokaliseren van de belangrijkste gebouwen, waaronder de gaskamers. Onderzoekers vonden echter ook het oude treinstation.

Vernietigingskamp

Sobibor is in maart 1942 opgericht, samen met twee andere vernietigingskampen: Treblinka en Belzec. In tegenstelling tot concentratiekampen als Auschwitz, werden gevangenen hier niet te werk gesteld. Het doel van de kampen was eenduidig: het uitroeien van de Joden.

Rond de 250.000 Joden, voornamelijk uit Polen, Nederland en Slowakije, vonden de dood in kamp Sobibor. Na een opstand van gevangenen in oktober 1943, waarin de helft ontsnapte, werd het kamp gesloten en vernietigd, alsof het nooit bestaan had.

media_xll_9455726.jpg
Opgravingen in het kamp van Sobibor. © epa.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168237823
registreer om deze reclame te verbergen
17-01-2017

Mysterieus Boeddhabeeld duikt op in waterreservoirEen merkwaardige ontdekking in de Chinese provincie Jiangxi. Na werkzaamheden was het waterpeil in het Hongmen-reservoir dusdanig gezakt dat een 600 jaar oud Boeddhabeeld in een klif tevoorschijn kwam. Mogelijk liggen nog meer archeologische pareltjes onder water verborgen.

Meer dan tien meter was het water gedaald na werkzaamheden aan een waterkrachtcentrale in de buurt. Plotseling zag een dorpeling het hoofd van een Boeddhabeeld opduiken. Het gezicht staart sereen over het water en trekt momenteel veel belangstellenden uit de buurt. De plotselinge verschijning zou een positief teken zijn, is de opvatting.

Archeologen kennen veel waarde toe aan het beeld van 3,8 meter. "Uit het eerste onderzoek blijkt dat het gemaakt lijkt te zijn aan het begin van de Ming Dynastie, misschien nog eerder", vertelt Xu Changqing, directeur van het archeologisch onderzoekscentrum van de provincie Jiangxi aan CNN.

Toegang tot tempel
De ontdekking is mogelijk een voorproefje van een grotere archeologische schat. Onder water is een inscriptie gevonden die kan wijzen op de ingang van een tempel. Onderzoekers denken dat dit overblijfselen van de oude stad Xiaoshi zijn.

Een team van archeologen gaat hier verder naar speuren. Volgens Xu is de Boeddha onder water verrassend goed bewaard gebleven. "Als het in de open lucht zou hebben gestaan, waren er meer beschadigingen door weersomstandigheden en oxidatie".

China heeft overigens meer Boeddhabeelden gebeiteld in kliffen. De bekendste is de Grote Boeddha van Leshan.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168237907
18-01-2017

Is dit fort van koning Solomon?

Solomon.jpg

Archeologen hebben in de Israëlische Timna Vallei een stelsel van fortificaties gevonden uit de tiende eeuw voor Christus. Hoewel er geen geschreven bronnen zijn gevonden, speculeren ze dat dit wel eens een voormalig hoofdkwartier van de legendarische Solomon kan zijn. De koning die zowel in de Bijbel, Torah als Koran wordt genoemd als een van de machtigste en rijkste heersers van zijn tijd.

In het vakblad The Journal of Archaeological Science: Reports schrijven de archeologen van de Universiteit van Tel Aviv dat ze meerdere versterkte vestingen aantroffen, stallen voor ezels en – opmerkelijk – organisch materiaal uit dezelfde periode als de forten. Het past bij een verhaal uit het oude testament waarin wordt verhaald over een slag die Solomon uitvocht ten zuiden van Jeruzalem.

Toch is het gevaarlijk om een boek als de Bijbel als geschiedenisboek te lezen. Verhalen zijn aangedikt en misschien mooier gemaakt dan ze zijn. De Bijbelse Solomon vocht in dit gebied waarschijnlijk omdat er kopererts te vinden is, een belangrijk metaal in die tijd. Het zou de bron van zijn onmetelijke rijkdom kunnen zijn.

In 1885 schreef de Britse auteur H. Rider Haggard daar een fictie-boek over, King Solomon’s Mines. Dit zes keer verfilmde boek maakte van Solomon een legendarische figuur over de hele wereld. Sindsdien zijn er talloze pogingen geweest om sporen van Solomon terug te vinden. Zelfs National Geographic deed in 2002 een duit in het zakje. Maar de Israëlische archeologen hadden meer succes.

Ze vonden fortificaties die waarschijnlijk deel uitmaakten van een netwerk van handelsposten en verdedigingswerken. In stallen gemaakt voor lastdieren vonden ze zaden en ander organisch materiaal dat ooit als voer diende. Daaronder druivenpulp, dat schijnbaar over afstanden van honderden kilometers was aangevoerd, aangezien in de buurt geen druiven kunnen groeien. Dat duidt op een hoge organisatiegraad, schrijven ze. En ja, op rijkdom.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168237939
17-01-2017

Dit schilderij blijkt 230 jaar nadat het werd geschilderd mysterieuze boodschap te bevatten


media_xll_9459446.jpg
© rv.

Op het eerste gezicht lijkt er met dit portret van de Schotse dichter Robert Burns uit 1787 niets aan de hand te zijn, maar een expert heeft ontdekt dat het een verborgen boodschap bevat. Jerry Brannigan - een schrijver en Burnskenner - kreeg een telefoontje van de eigenaar, toen die bij het restaureren van het schilderij op kleine lettertjes en enkele onopvallende symbolen was gestoten.

media_l_9459470.jpg
Jerry Brannigan. © LinkedIn.

Het ging onder meer om een komeet en figuurtjes met kappen over hun hoofd. Die zouden door de schilder van het werk - Alexander Nasmyth, een tijdsgenoot van Burns - aan het werk zijn toegevoegd, onopvallend voor het blote oog. En ze zouden verwijzen naar de vrijmetselaars.

Hooggeplaatst
Burns zelf was een hooggeplaatst lid van het geheime broederschap. Expert Jerry Brannigan nam de tekens onder de loep en zag onder meer de letters 'm-a-r-a' op de zijkant van het hoofd van Burns en cijfers op zijn voorhoofd. Alles wijst erop dat ze er opzettelijk zijn aangebracht. "Dat zou typisch zijn voor de vrijmetselaars", zegt hij. "Ze verborgen dingen in het volle zicht."

media_xll_9459471.jpg
© rv.

media_l_9459472.jpg
Deze symbolen ontdekte Jerry Brannigan op het hoofd van Burns. © rv.

media_l_9459478.jpg
De letters 'mara' zijn ook op zijn hoofd te zien. © rv.

"De cijfers en letters zouden kunnen wijzen op de status van Burns in de vrijmetselarij", aldus Brannigan, die twee jaar bezig was met zijn studie en het resultaat voorstelde aan de universiteit van Glasgow. "De komeet boven zijn schouder kan een voorstelling zijn van de vrijmetselaars-ster. Een andere piste is dat het de komeet Halley zou zijn, die zichtbaar was in de periode dat het werk werd gemaakt. Die zou de komst van een belangrijk persoon hebben voorspeld, zo werd toen aangenomen."

Stof
Het schilderij werd pas in 2013 ontdekt op een veiling, onder een dikke laag stof. Kenners nemen aan dat het de vierde versie was van het portret. De andere versies hangen in toonaangevende musea, zoals de National Portrait Gallery in Londen. "Het schilderij is zodanig gemaakt dat je bepaalde dingen alleen maar kan zien met de juiste lichtinval. Je moet het echt vanuit alle hoeken bekijken", klinkt het. "De tekens zijn ook vaak niet groter dan een millimeter. Ze moeten met veel kunde zijn aangebracht, ik vermoed zelfs met een penseel met maar één haartje."

media_xll_9459479.jpg
De afbeelding van de komeet boven zijn linker schouder. © rv.

Na de ontdekking nam Brannigan nog enkele andere werken van Nasmyth onder de loep en wat bleek? Ook daar vond hij kleine lettertjes en symbolen. En zelfs een afbeelding van Rosslyn Chapel, die zo'n tien kilometer ten zuiden ven Edinburgh staat en waarvan sinds 'The Da Vinci Code' van Dan Brown bekend is dat ze een link heeft met de vrijmetselarij. "De link zou 250 jaar geleden ook bekend zijn geweest. De kans is meer dan waarschijnlijk dat Nasmyth en Burns het gebouw zelfs samen bezochten", aldus nog Brannigan.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168390107
registreer om deze reclame te verbergen
23-01-2017

2.700 jaar oud standbeeld van godin gevonden voor Turkse kust

2700-jaar-oud-standbeeld-van-godin-gevonden-turkse-kust.jpg

In een scheepswrak voor de Turkse kust is een 2.700 jaar oud aardewerken beeld gevonden van een godin. Het is naar verluidt het grootste beeld dat ooit in Turkse wateren is aangetroffen.
Onderzoekers van de Dokuz Eylül-universiteit deden de vondst op 43 meter diepte, meldt de Turkse krant Hürriyet. Het betreft alleen de onderste helft van het beeld, dat vermoedelijk een Cypriotische godin voorstelt. Verder werden ook aardewerken borden en kruiken gevonden.

"We weten dat zulke standbeelden bestonden uit twee delen", zei professor Harun Özdas, die de opgraving in november vorig jaar leidde. "Daarom denken we dat de bovenste helft op dezelfde plek te vinden is."

Godin
"De unieke kunstschat is een blootsvoetse vrouw die een lange jurk draagt. Het is hoogstwaarschijnlijk een godin. We denken dat de oorspronkelijke grootte 120 centimeter was. We zijn er niet in geslaagd de bovenhelft te vinden, omdat we onze zoektocht moesten staken door weersomstandigheden. Maar we zijn van plan de opgravingen dit jaar voort te zetten."

Volgens een eerste onderzoek dateren het standbeeld en het scheepswrak uit de 7e eeuw voor Christus.

"Het schip, dat van de Middellandse naar de Egeďsche Zee reisde tijdens de Archaďsche periode, geeft ons belangrijke informatie over de betrekkingen tussen Mediterrane beschavingen en de Egeďsche regio", aldus Özdas.

Door: NU.nl

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 25 januari 2017 @ 13:04:50 #158
38496 Perrin
Sapere aude
pi_168416107
image.jpg
quote:
Found: A 2,000-Year-Old, 22-Pound, Still-Edible Hunk of Bog Butter

In Emlagh bog in County Meath, Ireland, which was once at the juncture of three different kingdoms, a turf cutter has found a giant knob of “bog butter,” buried hundreds of years ago and preserved to this day.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_168434857
25-01-2017

James Cameron: Atlantis gevonden

James-Cameron.jpg

Filmmaker James Cameron, bekend van onder andere Titanic, zegt te zijn geslaagd waar anderen faalden. Hij heeft Atlantis gevonden. Het mysterieuze eiland zou zich aan de Atlantische kant van de Straat van Gibraltar bevinden. Daar heeft Cameron zes ankers gevonden, die 4000 jaar oud zouden zijn. Het is volgens hem de beste aanwijzing tot nu toe dat zich daar een beschaving bevond.

De claim hoort bij de eerste uitzending van een documentaire die Cameron heeft gemaakt voor National Geographic, met de naam Atlantis Rising. Voor dit programma reist Cameron met een schip langs plekken waar anderen ooit Atlantisch zeggen te hebben gevonden. Aan boord is gesofisticeerde apparatuur om de zeebodem te onderzoeken. Ook is er een echte archeoloog aan het programma verbonden, van de University of Hartford in de VS.

De vraag is of Atlantis überhaupt heeft bestaan. De aanstichter van de al eeuwen durende zoektocht naar dit verloren eiland is de wijsgeer Plato. Hij noemt Atlantis in zijn werken Timaeus en Critias, als een van de grote tegenstanders van Athene. Door de superieure organisatie van de Atheense staat weet het aanvallen van Atlantis te weerstaan. Uiteindelijk zakt Atlantis zelfs in de golven, en is het net alsof het eiland nooit heeft bestaan.

Historici denken dat Plato Atlantis gebruikte als een allegorie, een stijlfiguur om de superioriteit van Athene te benadrukken. Maar dat heeft onderzoekers, avonturiers en mensen die boeken en films willen verkopen er niet van weerhouden om met de meest wilde claims over Atlantis te komen. Het eiland is in de loop der jaren al overal ter wereld gesitueerd, van de Bahama’s tot Japan. En er zijn fantastische verhalen over geschreven; zo zou het de plek zijn waar een superieur ras woonde, met fantastische technologie.

Nu is daar dus Cameron, die 4000 jaar oude ankers heeft gevonden. Waarom die onderdeel zouden moeten uitmaken van Atlantis, heeft de filmmaker nog niet gezegd. De serie wordt momenteel in de VS uitgezonden en komt later naar Europa.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168486062
27-01-2017

Uitzonderlijk oud scheepswrak ontdekt voor de kust van Mallorca


media_xll_9484558.jpg
© Thinkstock.

Voor de kust van het Spaanse eiland Cabrera, op enkele kilometers van Mallorca, is een 1.800 jaar oud Romeins scheepswrak ontdekt. Het wrak ligt op een diepte van ongeveer 70 meter, verborgen onder een berg van meer dan 1.000 amforen (antieke Romeinse vazen, red.). De vondst werd vandaag door de duikers van het Instituut voor Maritieme Archeologie op de Balearen (IBEAM) voorgesteld.

Het wrak werd in oktober al ontdekt en gefotografeerd door twee professionele duikers van het IBEAM.

Volgens Javier Rodriguez, een van de ontdekkers, zou het gaan om het eerste "volledig onaangeroerde scheepswrak" dat in Spaanse wateren wordt ontdekt.

Plaatselijke vissers op Cabrera hadden de archeologen er vorig jaar op gewezen dat er op de bodem van de zee een of ander archeologisch artefact moest liggen, omdat ze in hun netten telkens scherven van de antieke vazen terugvonden. Daarop werd een robot met camera de diepte in gestuurd, die de amforenberg en het scheepswrak eronder kon vastleggen

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168634089
02-02-2017

Duits echtpaar ontdekt in zelfgemaakte duikboot wrak van U-boot uit WOII


media_xll_9498625.jpg
© Twitter / Rebikoff Foundation.

Een Duits echtpaar heeft in de diepzee voor de Azoren een wrak ontdekt, waarbij het om een in 1942 gezonken Duitse U-boot zou gaan. Vanuit hun wetenschappelijke onderwatertuig LULA1000 maakten Kirsten en Joachim Jakobsen op bijna 900 meter diepte videobeelden van het wrak, dat ondertussen met koralen is bedekt.

Jakobsen maakte vandaag de vondst bekend, 75 jaar nadat de U-581 werd gekelderd. De duikboot was in de nacht van 2 februari 1942 na de aanval van een Britse destroyer voor het Azoreneiland Pico gezonken.

De ontdekking kan voor zeebiologen van groot belang zijn bij het onderzoek naar koudwaterkoralen, zei Joachim Jakobsen aan de telefoon. De U-boot is veranderd in een kunstmatig diepzeerif, waarop de ontwikkeling van koralen kan onderzocht worden.

Jakobsen en zijn vrouw, die op de Azoren wonen en de onderwaterwereld filmen, waren al enkele jaren op de hoogte van de waarschijnlijke positie van de onderzeeër. Maar pas nadat ze hun eigen duikboot hadden gebouwd, die tot op 1.000 meter diepte kan dalen, begon in de lente van 2016 de zoektocht in het 100 vierkante kilometer groot gebied. Op 13 september ontdekten ze uiteindelijk de in tweeën gebroken boot op 870 meter diepte.

Kirsten en Joachim Jakobsen, die voor hun projecten onder andere uit de Duitse bedrijfswereld financieel worden gesteund, hebben Britse en Duitse documenten over de keldering van U-boot 581 bestudeerd. De onderzeeër was door een dieptebom geraakt, waarna de commandant het bevel had gegeven om de onderzeeër te laten zinken. Naar verluidt zouden 42 bemanningsleden de aanval overleefd hebben, vier anderen kwamen om.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168657010
03-02-2017

Prachtig versierde tombe van Egyptische schrijver ontdekt

De tombe zat verstopt achter een andere tombe en zou rond 1200 voor Christus zijn aangelegd.

Onderzoekers waren bezig om het voorhof van de tombe van Userhat – een belangrijke bediende onder Amenhotep III – schoon te maken, toen hun oog viel op een gat in dat voorhof. Het bleek te leiden naar een gang. En die leidde weer naar de nog onontdekte tombe.

zonneboot.jpg?zoom=1.8225000321865083&resize=278%2C186&ssl=1
Bavianen vereren de zonneboot. Afbeelding: Waseda University.

Zonneboot
De tombe is rijkversierd. Zo is er een afbeelding gevonden die laat zien hoe vier bavianen de zonneboot van de god Ra-Atoem vereren. Daarnaast staan hiëroglyfen die de dode die in deze tombe ter ruste werd gelegd, beschrijven als ‘werkelijk beroemde schrijver’.

De schrijver en zijn vrouw
Op weer een andere muur is te zien hoe de schrijver, samen met zijn vrouw de goden Osiris en Isis vereerd. Achter de schrijver en zijn vrouw staan twee goden afgebeeld die de hoofden van een ram hebben.

khonsuenvrouw.jpg?zoom=1.8225000321865083&resize=728%2C546&ssl=1
Khonsu en zijn vrouw aanbidden Osiris en Isis. Afbeelding: Waseda University.

Het plafond
Ook het plafond is versierd. Het maakt tevens melding van de naam van de schrijver: Khonsu. Opnieuw wordt hier melding gemaakt van het beroep van de man: schrijver aan het hof. De patronen die op het plafond zichtbaar zijn, werden veel gebruikt in de periode rond 1200 voor Christus en konden dus gebruikt worden om de tombe te dateren.

plafond.jpg?zoom=1.8225000321865083&resize=728%2C478&ssl=1
Het rijkversierde plafond. Afbeelding: Waseda University.

De vondst verbaast de archeologen zeer. Ze wijzen erop dat er de afgelopen 200 jaar tal van tombes zijn ontdekt en – aan de hand van de naam en titel van de eigenaar – zijn geďdentificeerd. Men had dan ook eigenlijk niet verwacht dat er nog meer van deze tombes gevonden zouden worden. Maar blijkbaar heeft Egypte nog heel wat geheimen voor ons in petto.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168727978
06-02-2017

Deze liederen klonken in de concentratiekampen van Nazi-Duitsland

In de archieven van een universiteit zijn opnamen gevonden van liederen die slachtoffers van de Nazi’s in de concentratiekampen zongen.

Toen de geallieerden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de gevangenen van het ene na het andere concentratiekamp bevrijdden, werd langzaam maar zeker duidelijk wat deze gevangenen allemaal hadden doorgemaakt. Het fascineerde psycholoog David Boder en hij was vastberaden om de verhalen van de overlevenden op te tekenen. In de zomer van 1946 trok hij er met een opname-apparaat op uit en interviewde zeker 130 Joden die de concentratiekampen overleefden. Daarmee was hij één van de eersten die de verhalen van deze overlevenden vastlegde.

Eentje kwijt
De meeste van deze opnamen werden aan het eind van de jaren negentig herontdekt en bestudeerd. Maar één opname – waar Boder in zijn aantekeningen regelmatig naar verwees – konden onderzoekers niet terugvinden. Het ging om een opname met daarop de Henonville Songs. “Deze liederen werden opgenomen in een vluchtelingenkamp in Henonville, in Frankrijk,” vertelt onderzoeker David Baker. “De Nazi’s dwongen de gevangenen om sommige van deze liederen te zingen terwijl deze gevangenen van en naar de plekken reisden waar ze dwangarbeid moesten verrichten.”

opname.jpg?resize=954%2C716&ssl=1
De verloren gewaande opname. Foto: Drs. Nicholas and Dorothy Cummings Center for History of Psychology van de University of Akron.
Gevonden

Recent werd besloten om een deel van de opnamen van Boder te digitaliseren. Het ging om opnamen die sinds 1967 opgeslagen liggen in het Drs. Nicholas and Dorothy Cummings Center for History of Psychology van de University of Akron. En tijdens het digitaliseringsproces stuitte Baker op de verloren gewaande Henonville Songs. De opname bleek in een verkeerd gelabeld doosje te zitten. “Ik denk dat dit één van de belangrijkste ontdekkingen is die we in de vijftig jaar dat deze archieven bestaan, hebben gedaan,” stelt Baker. “Dat we de wereld de melodie kunnen geven van liederen die gezongen werden door mensen die feitelijk de doodstraf hadden gekregen doordat ze dwangarbeid moesten verrichten (…) is opmerkelijk.”
Het bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn om de opname af te spelen. Maar uiteindelijk werd een recorder gevonden die de opname kon afspelen. Het moment waarop Baker de liederen voor het eerst hoorde, was bijzonder. “Dat ik luisterde naar iets wat nog maar weinigen voor mij gehoord hadden, was bijzonder (…)”


Inmiddels is de opname gedigitaliseerd en online gezet, zodat iedereen de liederen kan beluisteren. “Luister er alsjeblieft naar, ze wachten daar al heel lang op,” stelt Baker. De opnamen zijn onder aan deze blogpost terug te vinden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168797136
09_02_2017

Indrukwekkende Last Post voor man die hem 12.500 keer speelde


media_xll_9513953.jpg
© Henk Deleu.

video In Ieper is op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Antoon Verschoot, de bekendste klaroenblazer van het land. 62 jaar lang speelde hij de Last Post onder de Menenpoort in Ieper, alles samen meer dan 12.500 keer. Collega-klaroenblazers van de Ieperse brandweer eerden Verschoot met een indrukwekkende Last Post-sonnerie.

Verschoot, die 91 werd, hing in december 2015 zijn klaroen aan de haak. In 2016 werd hij door het Ieperse stadsbestuur nog gehuldigd als de tiende ereburger van Ieper, op vraag van tal van zijn stadsgenoten. Een eer die hij met de nodige trots in ontvangst nam.

In de zomer van 2014 was Verschoot al gehuldigd voor zijn jarenlange inzet. Hij werd toen bekroond met de eretitel 'Ridder in de Leopoldsorde'. Eerder werd hij al lid van de Kroonorde en de Orde van Leopold II

(HLN)


Op youtube staat een stuk van de begrafenis, vanaf 3:20 het indrukwekkende eerbetoon


[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 10-02-2017 09:47:36 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168887767
13-02-2017

Is er een verborgen kamer in de tombe van Toetanchamon? Italiaanse wetenschappers willen eens en voor altijd duidelijkheid


media_xll_9522202.jpg
© ap.

Verbergt de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon nog een geheime ruimte? En meer specifiek de grafkamer van de legendarische koningin Nefertiti? Op die vragen willen Italiaanse wetenschappers van de Polytechnische Universiteit van Turijn eindelijk een antwoord vinden.

Het nieuwe onderzoek met de meest recentste radartechnologie zou eind deze maand van start gaan en moet een einde maken aan een discussie die nu al bijna twee jaar aan de gang is.

Het was de Britse egyptoloog Nicholas Reeves van de universiteit van Arizona die in 2015 als eerste beweerde dat er een verborgen kamer in het graf van Toetanchamon was. Die zou de stoffelijke resten bevatten van koningin Nefertiti, de vrouw van farao Echnaton, de vader van Toetanchamon.

media_xll_9522179.jpg
Toetanchamon en Nefertiti. © rv, AP.

Volgens Reeves was het graf van Toetanchamon nog niet klaar toen de 19-jarige jongeman 3.300 jaar geleden - in 1323 voor Christus - onverwachts overleed. Hij zou in zeven haasten begraven zijn in de tombe van Nefertiti, die tien jaar eerder was gestorven. Twee plaatsen op de geplaasterde muren van het graf zouden volgens Reeves wijzen op de aanwezigheid van verborgen deuren.

Radarscans
Na radarscans van de Japanse onderzoeker Hirokatsu Watanabu later dat jaar kwam de toenmalige Egyptische minister van antiquiteiten Mamdouh Eldamaty met de conclusie dat er een kans van 90 procent was dat er twee geheime ruimtes waren in de tombe: één aan de noordelijke en één aan de westelijke muur. En er werd meteen gesproken over "de ontdekking van de eeuw".

media_xll_9522178.jpg
© Archief.

Maar een nieuwe scan van de National Geographical Society (NGS) zorgde voor een koude douche. Want die kon de resultaten van Watanabu niet bevestigen. Op een internationale conferentie rond Toetanchamon vorig jaar werd de theorie van Reeves op veel scepsis onthaald. "Er is nog altijd geen doorslaggevend bewijs gevonden voor het bestaan van geheime ruimtes", klonk het bij de huidige minister van antiquiteiten Khaled El-Enany. "Er is nog meer onderzoek nodig."

media_xll_9522180.jpg
Het gemummificeerde lichaam van Toetanchamon. © afp.

En dat komt er nu, dus. "Het wordt een rigoureus wetenschappelijk werk, dat dagen tot weken kan duren", aldus de leidinggevende professor achter het project, Franco Porcelli. "We zullen drie radarsystemen gebruiken en frequenties van 200 Mhz tot 2 GHz. Daarmee moeten we een antwoord kunnen geven met 99 procent zekerheid."

Vallei der Koningen
Het onderzoek maakt deel uit van een groter project, dat de volledige Vallei der Koningen - waar de meeste farao's begraven liggen - geofysisch in kaart moet brengen. Met het meest recente onderzoeksmateriaal zal de bodem tot een diepte van 10 meter gescand worden op zoek naar ondergrondse structuren.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 februari 2017 @ 14:28:47 #166
38496 Perrin
Sapere aude
pi_168918195
quote:
Iron Age Potters Carefully Recorded Earth's Magnetic Field — By Accident

All those years ago, as potters continued to throw clay, the molten iron that was rotating deep below them tugged at tiny bits of magnetic minerals embedded in the potters' clay. As the jars were heated in the kiln and then subsequently cooled, those minerals swiveled and froze into place like tiny compasses, responding to the direction and strength of the Earth's magnetic field at that very moment.

"It's kind of like a tape recorder," Ben-Yosef says.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  Moderator donderdag 16 februari 2017 @ 12:18:21 #167
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_168936710
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2017 14:28 schreef Perrin het volgende:

[..]

Ha. Gaaf. _O_
pi_168938956
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 09:41 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
09_02_2017

Indrukwekkende Last Post voor man die hem 12.500 keer speelde


[ afbeelding ]
© Henk Deleu.

video In Ieper is op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Antoon Verschoot, de bekendste klaroenblazer van het land. 62 jaar lang speelde hij de Last Post onder de Menenpoort in Ieper, alles samen meer dan 12.500 keer. Collega-klaroenblazers van de Ieperse brandweer eerden Verschoot met een indrukwekkende Last Post-sonnerie.

Verschoot, die 91 werd, hing in december 2015 zijn klaroen aan de haak. In 2016 werd hij door het Ieperse stadsbestuur nog gehuldigd als de tiende ereburger van Ieper, op vraag van tal van zijn stadsgenoten. Een eer die hij met de nodige trots in ontvangst nam.

In de zomer van 2014 was Verschoot al gehuldigd voor zijn jarenlange inzet. Hij werd toen bekroond met de eretitel 'Ridder in de Leopoldsorde'. Eerder werd hij al lid van de Kroonorde en de Orde van Leopold II

(HLN)

Op youtube staat een stuk van de begrafenis, vanaf 3:20 het indrukwekkende eerbetoon
_O_ O+
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_168958866
quote:
Boek over Javazee-campagne voor minister

Met de 3 verdwenen oorlogsgraven eind vorig jaar was de Slag in de Javazee ineens weer actueel. Vandaag verscheen het boek ‘De Javazee-campagne na 75 jaar’ over de inzet van de Nederlandse marine tegen Japanse strijdkrachten in 1941-1942. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert nam in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst.

De Slag in de Javazee was de dramatische climax van 3 maanden strijd van de geallieerden tegen Japan: ruim een week erna moest Nederlands-Indië zich overgeven. Dit boek is geschreven op initiatief van het Karel Doorman Fonds. Het maakt de inzet van de Koninklijke Marine en haar bondgenoten in deze periode – ter zee, te land en in de lucht – opnieuw tastbaar. Sporen van deze strijd staan centraal in het boek: een grammofoonplaat met het Adelborstenlied, brieven aan het thuisfront, monumenten, een mijnenveger en beelden van de recente duikexpeditie naar de Nederlandse oorlogsgraven in de Javazee.

Persoonlijke verhalen
Het boek omvat ook persoonlijke verhalen zoals dat van Henk Kleijn. De dan 16-jarige stoker-in-opleiding is in maart 1942 een van de 89.000 geallieerde militairen die krijgsgevangen worden gemaakt door de Japanners. Op het eiland Celebes lijdt hij 6 maanden onder het gewelddadige regime van de kampcommandant. De 3 jaar erna zit hij in het Japanse kamp Fukuoka-2. Daar werkt Kleijn hard als klinker op een scheepswerf, krijgt hij minimaal te eten, maar sluit hij desondanks ook vriendschappen. Aan het eind van zijn gevangenschap is hij getuige van hoe een atoombom Nagasaki vernietigt en hoe dagen later een ander Amerikaans vliegtuig brieven afwerpt die het einde van de Tweede Wereldoorlog bevestigen.

Geschiedenis komt tot leven
“Met dit boek heeft u de geschiedenis op een bijzondere manier tot leven gewekt. Deze geschiedenis raakt mij. Vanwege de verdwenen wrakken, maar nog veel meer door het besef dat 915 Nederlandse en inheemse marinemannen daar om het leven zijn gekomen.” Met haar woorden richtte Hennis zich tot de liefst 12 auteurs van het boek. Tekstschrijver Caspar Dullemond gaf haar als eindredacteur het 1e exemplaar in handen.

Herdenking
27 februari is een herdenking van 75 jaar Slag in de Javazee. Die is om 11.00 uur in de Kloosterkerk aan de Lange Voorhout 4 in Den Haag. Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven bij het kabinet van de Commandant Zeestrijdkrachten, via [email protected] Het aantal plaatsen is beperkt.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_169028509
quote:
Nazi-actrice Marika Rökk spioneerde voor Sovjet-Unie

Actrice Marika Rökk, die furore maakte in nazi-Duitsland, was jarenlang een spion voor de Sovjet-Unie. De krant Bild meldt dat de Duitse inlichtingendienst haar dubbelrol al in 1951 ontdekte, maar die geheim hield.

Rökk zou een affaire hebben gehad met Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels en was bevriend met verschillende nazi-kopstukken. Ook Hitler zelf zou groot fan van haar zijn geweest.

Volgens Bild werd Rökk mogelijk voor de KGB gerekruteerd door haar manager Heinz Hoffmeister. Wat ze voor de inlichtingendienst deed en of ze wist dat de Duitsers haar in het vizier hadden, is niet bekend.

Ze hoorde tot het zogenoemde Krona-netwerk, dat onder meer inlichtingen verzamelde over plannen voor de Duitse invasie in Rusland, Operatie Barbarossa (1941) en een van de omvangrijkste gevechten tussen de Duitsers en de Russen, de Slag om Koersk (1943).

Anti-communistisch

Mede door haar nauwe banden met nazi's stond Rökk bekend als strikt anti-communistisch. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg ze vanwege haar relaties met hoge nazi's twee jaar een acteerverbod opgelegd.

De in Egypte geboren actrice groeide op in Hongarije, waar haar ouders ook vandaan kwamen. Ze werd in de jaren 30 bekend in Duitsland als danseres, operazangeres en actrice.

Na 1935 speelde ze regelmatig in propagandafilms, waarmee het nazi-regime haar probeerde te presenteren als aantrekkelijk alternatief voor Hollywoodsterren als Ginger Rogers en Rita Hayworth. In 1951 zette ze een punt achter haar acteercarričre. Ze overleed in 2004 op 90-jarige leeftijd.
http://nos.nl/artikel/215(...)oor-sovjet-unie.html
pi_169037549
20-02-2017

Wrede ontdekking bij vondst Schots skelet van 1400 jaar oud

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9
Wetenschappers maakten een reconstructie van het gezicht. © University of Dundee

Wetenschappers van de universiteit van Dundee vonden onlangs een skelet in een grot op het Schotse schiereiland Black Isle. Nader onderzoek bracht aan het licht dat de man 1400 jaar geleden op wrede wijze om het leven is gebracht.

Onderzoekers zochten bewijs voor menselijke bewoning van de grot. Deze plek moet in vroegere jaren voor het smeden van ijzer zijn gebruikt. De verbijstering was des te groter toen er een skelet werd gevonden. Volgens forensisch antropologe Sue Black en haar team waren de overblijfselen ontzettend goed bewaard gebleven.

Wat meteen opviel was de vreemde houding van het geraamte. Zo lag het skelet met gevouwen benen op de grond terwijl stenen armen en benen omlaag duwden. Volgens een antropoloog – die het skelet nader bestudeerde - gaat het om een man die op gruwelijke wijze om het leven is gebracht.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9.
Het skelet werd in een opmerkelijke houding aangetroffen. © Rosemarkie Caves Project

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.7.
Wetenschappers aan het werk in de Schotse grot. © Rosemarkie Caves Project

,,Hij had minimaal vijf flinke hoofdwonden’’, zegt antropologe Sue Black. ,,Zijn tanden werden gebroken, net zoals zijn linkerkaak. Daarnaast waren er meerdere fracturen aan de schedel. Daarvoor werd waarschijnlijk hetzelfde wapen gebruikt.’’ De onderzoekers wisten het gezicht van de man digitaal te reconstrueren.

De overleden man behoorde tot de Picten, een bevolkingsgroep die tot in de vroege middeleeuwen in het oosten en noorden van Schotland leefde. Uit zijn botstructuur bleek dat hij is overleden ergens tussen 430 en 630 na Christus. ,,Waarom hij werd omgebracht, weten we niet", vult archeoloog Steven Birch aan. ,,Misschien was hij het slachtoffer van een conflict met iemand anders of had het iets te maken met een offer?"

Projectleider Simon Gunn is zeer onder de indruk van de vondst. ,,Ik had nooit verwacht dat we zoiets als dit zouden tegenkomen. Dit was werkelijk onverwacht.''

Het skelet wordt de komende tijd verder onderzocht.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9.
Zo zag de man eruit volgens een reconstructie. © Rosemarkies Caves Project

(AD.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 21 februari 2017 @ 15:09:20 #172
38496 Perrin
Sapere aude
pi_169046238
quote:
After 32,000 Years, an Ice Age Flower Blooms Again

campion.jpg?mw=900

Deep in the frozen tundra of northeastern Siberia, a squirrel buried fruits some 32,000 years ago from a plant that bore white flowers. This winter a team of Russian scientists announced that they had unearthed the fruit and brought tissue from it back to life. The fruits are about 30,000 years older than the Israeli date palm seed that previously held the record as the oldest tissue to give life to healthy plants.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_169077498
quote:
Nieuwe foto's Februaristaking opgedoken, nu uit Zaandam

Er zijn opnieuw foto's opgedoken van de Februaristaking. Vrij Nederland stuitte per toeval op vier foto's in een album dat aan het blad was opgestuurd. De foto's zijn gemaakt op 25 februari 1941 in Zaandam en laten een volksoploop in het centrum zien.

(NOS) Foto's via de link.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_169088898
31 fotorolletjes van een Tweede Wereldoorlog-soldaat zijn teruggevonden en zijn foto's zijn prachtig

Prachtig hoe zijn foto's zo intenser zijn dan die van persfotografen van die tijd.
http://www.flabber.nl/art(...)n-en-zijn-fotos-zijn

31 rolls of film from a WW2 soldier are discovered and processed. And the results are breathtaking.

See the breathtaking results at 5:49... Over 70 years ago, an American WW2 soldier filled 31 rolls of film with pictures. Nobody has seen them before — until...

die fotorolletjes zijn nooit ontwikkeld,
tot nu, na meer dan 70 jaar zien we ze voor het eerst

hier is de website voor meer foto's

http://www.rescuedfilm.com/

The Rescued Film Project Archive
An online archive of forgotten and lost pictures trapped in rolls of film until now, have never been seen. Old film developing. Expired Film Developing.

Een mooi project met doel om zoveel mogelijk historische foto's te redden, "before they're all gone"

maar ook ze verenigen met de maker (als die nog leeft), familie, en foto's met grote historische waarde op de beste plaatsen tentoonstellen zodat mensen ervan kunnen genieten en herinneren

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169089741
quote:
'Je waant je op het tussendek van een VOC-schip'

"Jij ziet er uit als een echte landrot. Ik schrijf je in voor de reis van je leven." Wie de tentoonstelling De wereld van de VOC binnengaat, waant zich op een tussendek van een VOC-schip met zeegeruis en zicht op woeste golven rondom.

De VOC, Verenigde Oost-Indische Compagnie, was in 1602 de eerste multinational ter wereld. Bijna 200 jaar was het een succes, maar wel met een beruchte reputatie. Vanmiddag opent in het Nationaal Archief in Den Haag de tentoonstelling De wereld van de VOC. Daar herleeft die tijd in beeld, geluid en zelfs in geuren.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')