abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_163208134
registreer om deze reclame te verbergen
21-06-2016

Archeologen staan op drempel van het Heilige Graf


media_xll_8791497.jpg
Pelgrims bidden bij het graf van Jezus Christus in de Heilig Graf-kerk. © ap.

Jeruzalem De plek waar hemel en aarde elkaar ontmoeten, zo wordt het Heilige Graf wel genoemd. Een team van archeologen en restaurateurs staat deze dagen klaar om de laatste aardse rustplaats van Jezus na zijn kruisiging binnen te gaan. De plek is in slechte staat nadat miljoenen pelgrims er in Jeruzalem zijn langs geweest.

De grot waarvan christelijke leiders en een aantal wetenschappers aannemen dat Jezus van Nazareth er na zijn dood omstreeks het jaar 30 werd neergelegd en na drie dagen herrees uit de dood, is twee eeuwen geleden voor het laatst gerestaureerd. Al die tijd heeft niemand meer een voet in de grot gezet.

Over de grot is later de Heilig Grafkerk gebouwd, die eveneens wordt gerestaureerd. De kerk stamt uit de eerste helft van de twaalfde eeuw.

media_xll_8791498.jpg
© ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163388884
29-06-2016

Oudste loonstrookje ter wereld betaalt uit in bier

Ooit deden we allemaal dezelfde dagelijkse klusjes. Tot het moment dat het verschijnsel ‘arbeid’ ontstond. Hoe is dat gebeurd?

kleitablet.jpg?zoom=1.5&resize=300%2C200
Dit 5000 jaar oude kleitablet is het oudste loonstrookje ter wereld.
Foto: Curatoren van het British Museum

Misschien is het niet heel verrassend: een van de oudst bekende toepassingen van het schrift heeft te maken met twee zaken waar mensen zich het meest mee bezighouden: alcohol en werk. Tijdens opgravingen in de historische stad Uruk, in het huidige Irak, werd een kleitablet van 5000 jaar oud gevonden, beschreven in spijkerschrift. Op het tablet zien we een mensenhoofd dat uit een kom eet, wat ‘rantsoen’ betekent, en een kegelvormig vat dat ‘bier’ betekent. Daaromheen staan tekens die de hoeveelheid bier aangeven voor een specifieke werknemer. Het is het oudste bekende loonstrookje ter wereld. Dat geeft aan dat het concept van werkgever en werknemer 5000 jaar geleden al bekend was.

Opbrengst delen

Deze arbeidsconstructie heeft niet altijd bestaan. In een van de oudste nederzettingen ter wereld, «atalhŲyŁk, dat nu in Turkije ligt, zijn 9000 jaar oude huizen en gebruiksvoorwerpen gevonden die allemaal erg vergelijkbaar zijn. Dat suggereert dat er gelijkheid was onder de bevolking.

‘Iedereen werkte mee aan de kleinschalige landbouw en jacht’, zegt antropoloog Ian Hodder, die al ruim twintig jaar aan opgravingen in «atalhŲyŁk werkt. Niemand was eigenaar van het land en de opbrengsten werden gedeeld. De bewoners van deze stad zagen hun dagelijkse karweien waarschijnlijk niet als werk, zegt Hodder. ‘Mijn idee is dat ze het zagen als onderdeel van hun dagelijkse bezigheden die samengingen met koken, rituelen en feesten. Al deze dingen waren een belangrijk onderdeel van hun leven.’

Een paar duizend jaar later kwam daar verandering in. De belangrijkste oorzaak was waarschijnlijk de agrarische revolutie. Nieuwe methoden van landbouw en veeteelt zorgden voor een voedseltoename. Daardoor konden sommige mensen rijkdom verwerven. Omdat er genoeg voedsel was, waren niet alle handen nodig bij werk op het land. Zo konden sommige mensen zich specialiseren in vaardigheden als tapijten weven en potten bakken. Het bierloonstrookje werd geschreven op het moment dat een professionele klasse was ontstaan. Het kenmerkt het begin van een overgang naar werk zoals we het nu kennen.

Intensieve landbouw

Door dezelfde veranderingen ontstonden ook nieuwe arbeidsconstructies zoals we die vandaag nog steeds kennen. ‘Gelijkwaardigheid en delen waren niet meer vanzelfsprekend. Er ontstond een hiŽrarchische maatschappij’, zegt Hodder. ‘Dit was een onvermijdelijk gevolg van het leven in grote gemeenschappen en de intensieve landbouw.’ Tussen 6000 en 4000 jaar voor Christus werden de steden in het Midden-Oosten en in China steeds groter. Een machtige elite eigende zich niet alleen middelen, maar ook arbeid toe.

Mensen werkten in die tijd niet voor geld, maar voor voedsel, onderdak en bescherming. Vanaf dat moment veranderde werk langzaam in de banen zoals we die nu kennen. Mensen hebben nog steeds dezelfde basisbehoeften zoals voedsel en onderdak, maar de manier waarop we dat verkrijgen is anders geworden

(newsientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163406155
29-06-2016

Joodse ontsnappingstunnel ontdekt in oud nazikampvideo Archeologen hebben in een voormalig Duits kamp bij Ponar in Litouwen een vergeten ontsnappingstunnel ontdekt. De tunnel werd met de hand gegraven door veertig joden die aan de nazi's probeerden te ontkomen. Het bestaan van de tunnel was bekend uit verhalen, maar tot nu toe wist niemand waar hij lag.

Ponar, vlakbij de hoofdstad Vilnius, was tussen juli 1941 en augustus 1944 het toneel van de gruwelijke moord op zo'n 100.000 mensen, onder wie 70.000 joden.

IsraŽlische onderzoekers vonden de circa 35 meter lange tunnel op een diepte tussen 1,5 en 2 meter met gebruik van een speciale grondradar, schrijft The New York Times vandaag. Radar was de enige manier om de tunnel op te sporen, omdat graven op de locatie te gevoelig ligt, vanwege de vele massagraven.

Tranen
Professor Jon Seligman uit Israel barstte in tranen uit toen hij en zijn team van wetenschappers de tunnel vonden. "Deze ontdekking is een hartverwarmende getuigenis van de overwinning van hoop op wanhoop. We kunnen nu niet alleen de gruwelen van de Holocaust laten zien, maar ook het verlangen om te leven." De familie van Seligman kwam oorspronkelijk uit Litouwen.

De archeologen vonden ook nog een plek die de as van ongeveer 7.000 mensen bevat. De veertig mannen die de tunnel groeven, waren leden van een groep die lijken moest opgraven en verbranden toen duidelijk werd dat de Duitsers de oorlog gingen verliezen.

Elf overlevenden
Omdat ze begrepen dat ze zelf als laatste zouden worden gedood, maakten ze de tunnel om te kunnen ontsnappen. Slechts elf van hen wisten weg te komen en te overleven: in april 1944 ontdekten bewakers de tunnel.

De Israelische minister van cultuur reageert op de ontdekking van de tunnel: "Dit is weer een bewijs dat de leugens van Holocaustontkenners ontkracht. Het succes van moderne technische ontwikkelingen heeft het joodse volk geholpen bij de onthulling van dit heldhaftige verhaal dat de nazi's hebben geprobeerd uit te wissen. Daar profiteert de hele mensheid van."

Documentaire
Volgend jaar verschijnt op de Amerikaanse omroep PBS een documentaire over de joden in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevangenen van Ponar.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163503879
registreer om deze reclame te verbergen
02-07-2016

Resten Thracische prinses ontdekt in antiek graf in Bulgarije

Bulgaarse archeologen hebben in een antiek graf de stoffelijke overschotten van het ontlede lichaam van een Thracische prinses ontdekt. De lichamen van edelen werden volgens een religieus ritueel van de ThraciŽrs na hun dood ontleed. Dat heeft de Bulgaarse archeoloog Nikolaj Ovtsjarov vandaag op de openbare omroep verklaard.

De ThraciŽrs bevolkten in de oudheid grote delen van de Balkan. Het graf in de omgeving van het zuidoostelijk Bulgaarse dorp Benkovski is vermoedelijk afkomstig uit de tijd van Alexander De Grote. Naast het ontlede lichaam werden meer dan 60 sieraden uit zilver en brons aangetroffen, waaronder elf ringen, een zilveren diadeem, hoofdsieraden, halskettingen en oorringen.

De opgravingen in de omgeving waren begonnen na de vondst van een stenen altaar, dat deel uitgemaakt zou hebben van een grotere Thracische tempel. De archeologische expeditie werd gefinancierd door een Bulgaarse ondernemer.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163550600
05-07-2016

Sporen van cultuur voor Inca's gevonden in Machu Picchu


media_xll_8852236.jpg
© anp.

Archeologen hebben sporen gevonden van een cultuur in Machu Picchu die nog dateert van voor de Inca's. De onderzoekers vonden een rotsschildering die geen sporen van de Incakunst bevat. Dat schrijft de Peruviaanse krant El Comercio.

Het beeld, waarop een lamaherder met een van zijn dieren is afgebeeld, werd op een rots aangetroffen op 100 meter van de Incastad Machu Picchu en zou ongeveer 800 jaar oud zijn, zegt hoofdarcheoloog Josť Bastante.

Machu Picchu werd door de Inca's in de 15de eeuw gesticht. Deze tekening is het eerste bewijs van een cultuur die dateert van voor de Inca's. Om het onderzoek niet te verstoren, is de vindplaats voorlopig niet toegankelijk voor bezoekers.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163710077
'Filistijnen waren helemaal geen cultuurbarbaren'

In de IsraŽlische badplaats Asjkelon hebben archeologen een eeuwenoude begraafplaats blootgelegd van de Filistijnen. De onderzoekers troffen op een diepte van drie meter ruim 200 skeletten aan, omringd door kunstvoorwerpen en juwelen.

De vondst is een doorbraak voor de archeologen. Meer dan dertig jaar zocht het Leon Levy Expedition-team naar aanwijzingen over de herkomst van de zeevaarders.

"Na het decennialang bestuderen van de ruÔnes die de Filistijnen hebben achtergelaten, komen we eindelijk in contact met het volk zelf", zegt onderzoeker Daniel Meester. "Met deze ontdekking zijn we dicht bij het geheim van hun afkomst."

Tot dusver was er vrij weinig bekend over de Filistijnen. Ze vestigden zich zo'n duizend jaar voor Christus langs de kust van het huidige IsraŽl. De verhalen in de Bijbel over de strijd tussen de Filistijnen en IsraŽlieten hebben het volk een slechte naam bezorgd. De Filistijnen worden daarin afgeschilderd als een barbaars en moorddadig volk.

Ze kregen daarom de stempel 'vernielers', waardoor we tegenwoordig het gezegde 'naar de filistijnen gaan' gebruiken als iets of iemand kapot gaat.

Allesbehalve cultuurbarbaren

"Misschien moeten we in deze tijd nog eens kijken naar die denigrerende betekenis. Filistijn verwijst nu naar een cultuurbarbaar", zegt archeoloog Lawrence Stager. "Misschien kunnen onze vondsten dat beeld bijstellen."

Op de begraafplaats hebben de onderzoekers allerlei objecten aangetroffen. Zo werden er bij de skeletten bijzondere kleine parfum-kannetjes gevonden, in de buurt van het gezicht. En rond de benen lagen potten waar waarschijnlijk wijn of olie in heeft gezeten. Ook werden de doden begraven met veel juwelen of zelfs wapens.

De afgelopen jaren werden er wel ruÔnes van de Filistijnen gevonden in het gebied rond Asjkelon, maar nauwelijks menselijke resten. De menselijke resten die werden gevonden, waren niet voldoende om conclusies te kunnen trekken.

"We waren echt wanhopig", zegt archeoloog Assaf Yasur-Landau. "We begonnen er al grappen over te maken, dat de Filistijnen misschien in zee werden begraven, net als de Vikingen. Dat we ze daarom niet konden vinden."

Bron: http://nos.nl/artikel/211(...)cultuurbarbaren.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_163752404
registreer om deze reclame te verbergen
14-07-2016

Skeletkoppel lag 5000 jaar hand in hand


media_xll_8878751.jpg
© Dmitry Kichigin.

Archeologen hebben in de buurt van het Baikalmeer in SiberiŽ skeletten van een man en een vrouw gevonden die naar schatting tussen 4500 en 5000 jaar oud zijn. Aangezien de skeletten hand in hand lagen, vermoeden de wetenschappers dat het om een koppel gaat.

"In het graf vonden we een mannelijk en een vrouwelijk skelet. Ze lagen op hun rug, hun hoofden naar het westen gericht, hand in hand," vertelt archeoloog Dmitry Kichigin die het onderzoek leidt. De skeletten werden aangetroffen op een begraafplaats aan het Baikalmeer die al sinds het Steentijdperk een heilige betekenis heeft.

De archeologen vermoeden dat de resten dateren uit het Bronstijdperk. Beenderstalen zijn op weg naar Canada, waar aan de hand van koolstofdatering zal bepaald worden hoe oud ze precies zijn.

media_xll_8878758.jpg
© Dmitry Kichigin.

Het mannelijke skelet verkeert in goede staat, maar de resten van de vrouw zijn aangevreten door knaagdieren. Naast de vrouw lag ook een gigantisch mes van jade.

Het skelet van de man had een ring van zeldzame witte jade over een van zijn oogkassen. Op zijn borstkas lagen nog meer ringen. "Het was vermoedelijk verbonden moet hun ideeŽn over het hiernamaals," aldus Kichigin. Op het hoofd en rondom de voeten van het mannelijke skelet lagen ook snoeren met hertentanden. Zij maakten waarschijnlijk deel uit van de hoed en het schoeisel van de man.

media_xll_8878768.jpg
© Dmitry Kichigin.

"We hadden geluk om minstens ťťn skelet in uitstekende conditie te vinden, met werktuigen en versieringen - het is een droom van veel archeologen," merkt Kichigin op. "Het zou erg interessant zijn om te weten te komen waarvoor het gigantische jade mes, dat we bij de vrouw vonden, gebruikt werd. We vonden ook een metalen werktuig in een klein leren zakje tussen de knieŽn van de man," deelt hij mee.

De precieze locatie van de begraafplaats wordt voorlopig geheimgehouden om amateurarcheologen op afstand te houden. Op de site bevinden zich vermoedelijk nog meer graven, mogelijk nog ouder dan dit. "De kaap waar we de opgravingen deden, was duidelijk een heilige plaats voor mensen uit de Oudheid. Het was geen nederzetting, maar ze werd gebruikt voor religieuze rituelen en is al sinds de Oudheid een begraafplaats. We kunnen op deze archeologische site nog veel interessante ontdekkingen verwachten," aldus Kichigin, die van plan is om zijn werk er volgend jaar verder te zetten.

media_xll_8878781.jpg
Het Baikalmeer in het zuiden van SiberiŽ is het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. © thinkstock.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator vrijdag 22 juli 2016 @ 20:55:50 #83
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_163938863
quote:
iht18-Reyburn18a-master768.jpg
Rubens Provides an Upbeat Close to London Auction Season
LONDON — The Biblical story of how Lot’s daughters seduced their father to sustain the family gene pool after escaping the destruction of Sodom and Gomorrah might not seem the most obviously commercial theme for an artwork.

But on July 7 at Christie’s, “Lot and His Daughters,” Rubens’s recently rediscovered circa 1613-1614 painting of this taboo subject soared to 44.9 million pounds, about $58.2 million, bringing London’s tumultuous “Brexit” summer auction season to an upbeat close. (New York Times).
pi_164015097
25-07-2016

Archeologische vondst in het noorden van IsraŽl

media_xll_8911870.jpg
© epa.

Archeologen hebben in het noorden van IsraŽl een sokkel met de voeten van een Egyptisch standbeeld uit de Oudheid teruggevonden. Het fragment uit kalksteen, 45 bij 40 centimeter groot, kwam aan het licht bij opgravingen in Hazor. Dat deelde de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem mee.

Het fragment toont de voeten van een zittende man en bevat Egyptische hiŽrogliefen. Het werk stamt uit het tweede millennium voor Christus. Het standbeeld van een Egyptische hoogwaardigheidsbekleder zou in zijn oorspronkelijke vorm de grootte van een volwassen man gehad hebben.

Op dezelfde plaats zijn drie jaar geleden stenen poten van een 4.500 jaar oude sfinx gevonden. Hazor, de belangrijkste IsraŽlische archeologische opgraafplaats uit Bijbelse tijden, is erkend als Unesco-werelderfgoedsite.

De fragmenten van de standbeelden zijn in de overblijfselen van een gebouw ontdekt, dat vermoedelijk als paleis van de toenmalige heerser van Hazor gediend heeft. De Egyptenaren heersten destijds over Kanašn, op het huidige grondgebied van IsraŽl, Libanon en delen van JordaniŽ en SyriŽ.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164015106
26-07-2016

DŪt is pas een viking strijdbijl

viking-strijdbijl.jpg

Archeologen dachten dat ze wel wisten hoe viking strijdbijlen er uitzagen. Tot ze een paar jaar geleden een vikingraf vonden in de gemeente HŚrup op Jutland. Het behoorde tot een man en een vrouw die nu omschreven worden als een ‘power couple’, omdat het ging om een 13 meter lang en 4 meter breed graf dat voorzien was van verschillende belangrijke offergaven.

In het gedeelte waar de man lang, werd echter maar ťťn object gevonden, een gigantische strijdbijl. Die was niet voorzien van versieringen, wat de archeologen van het Silkeborg Museum er toe leidt om te denken dat de bijl daadwerkelijk werd gebruikt in de strijd, het was geen ‘show-bijl’. Het betekent ook dat de man een groot krijgsheer was. Hij moet ongelooflijk sterk zijn geweest om met de bijl te hebben gezwaaid. Het indrukwekkende wapen was het belangrijkste symbool van zijn bestaan.

De vrouw is begraven met zilveren objecten en een sleutel. Dat was in de vikingcultuur een symbool van macht. Ze was een belangrijk persoon in haar gemeenschap, wellicht een adellijke dame. Wat haar relatie met de man was, is niet duidelijk. Wellicht waren ze de Bill en Hillary van hun tijd, misschien waren het een zus en broer. Hoe dan ook, hun nazaten vonden dat ze samen moesten worden begraven, hoewel niet duidelijk is of ze gelijktijdig stierven.

De inhoud van het graf uit het jaar 950 zal worden tentoongesteld in het museum, waar ook al het wereldberoemde veenlijk van de Tollund-man ligt. Het is een herinnering voor de Denen dat ze eens over de wereld heersten. Recent is in Canada opnieuw een viking nederzetting gevonden uit dezelfde periode als dit graf. Een teken dat de vikingen zelfs geregeld de oceaan overstaken.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164039755
26-07-2016

Mexicaanse archeologen staan verbaasd: watertunnel ontdekt onder Maya-tempel


media_xll_8914152.jpg
© afp.

Archeologie Onder de grootste en belangrijkste Maya-tempel in de historische stad Palenque, in het zuiden van Mexico, hebben onderzoekers na jaren onderzoek een tunnel blootgelegd. Volgens de archeologen werd de Inscriptietempel, waarin zich de tombe van de legendarische koning Pacal bevindt, bewust boven een bron gebouwd, zodat de geest van de heerser gemakkelijk naar de onderwereld geleid kon worden. Dat schrijft het magazine Time.

media_l_8914156.jpg
© epa.

Palenque is wellicht een van de bekenste Maya-sites en wordt jaarlijks door duizenden toeristen van over heel de wereld bezocht. De oude stad telt tientallen tempels en gebouwen, waarvan de Inscriptietempel wellicht de bekendste is. De tempel werd tussen 683 en 702 na Christus gebouwd als grafkamer voor koning Pacal de Grote. Die heerste tussen 615 en 683 over de stadsstaat, die zich vandaag in de jungle bevindt in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas.

Na vier jaar graven hebben onderzoekers gisteren in Mexico-stad bekendgemaakt dat ze onder de tempel een tunnel hebben gevonden van onder de grafkamer naar de brede esplanade aan het plein voor de tempel. Aan de andere kant van het plein bevindt zich het paleis waar Pacal en zijn voorgangers en opvolgers woonden. De tunnel is gemaakt van steen en ongeveer 60 centimeter breed en hoog.

Onderwereld

media_l_8914127.jpg
Een tekening van de inscripties op de dekplaat van het graf van Pacal de Grote. © Creative Commons 2.0.

media_l_8914155.jpg
© epa.

De archeologen geloven dat het kanaal bedoeld was om de geest van de overleden heerser gemakkelijk naar de onderwereld te brengen. Tot nu toe ging de meeste aandacht naar de deksteen van het graf van Pacal. Die is goed bewaard gebleven en sommige onderzoekers menen in de inscripties Pacal te herkennen terwijl hij in een ruimteschip zit. Maar hoofdarcheoloog Arnoldo Gonzalez verwees die theorie gisteren naar de prullenmand. "Het heeft helemaal niks met ruimteschepen te maken. Nieuwe inscripties spreken over een god die "de doden naar de onderwereld zal begeleiden door ze onder te dompelen in water".

Pedro Sanchez Nava, directeur Archeologie aan het Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis legde de link met een andere watertunnel die is gevonden in de oude stad Teotihuacan, nabij Mexico-Stad. "In beide gevallen stroomde water. Dat wijst op de allegorische betekenis van water, waar de cirkel van het leven begint en eindigt."

De graafwerken begonnen in 2012, nadat scans op een holle ruimte hadden gewezen en onderzoekers vreesden dat de tempel zou kunnen instorten. Tot hun verbazing ontdekten ze de tunnel, die bedekt was met drie lagen steen. Ook onder de grafkamer werden dezelfde stenen teruggevonden. Een verbinding tussen de kamer en de tunnel is (nog) niet gevonden. De archeologen lieten een robot met een camera in de tunnel om beelden te kunnen maken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164083149
8-07-2016

Archeologen vinden necropolis met minstens 600 skeletten uit tijd van de Merovingen


media_xll_8922845.jpg
(illustratiefoto) © thinkstock.

archeologie Archeologen zijn in Noord-Frankrijk gestoten op een necropolis met minstens zeshonderd skeletten uit de tijd van de Merovingen. Dat meldt het Franse archeologische instituut Inrap. Gezien het aantal overblijfselen en de aanwezigheid van kinderen, gaat het wellicht om de bevolking van een heel dorp.

De Merovingische dynastie zwaaide van de vijfde tot de achtste eeuw de plak in een groot deel van wat tegenwoordig Frankrijk en BelgiŽ is. De begraafplaats werd aangetroffen tijdens de voorbereiding van de bouw van een nieuwe school in Monchy-Lagache in PicardiŽ.

Voorlopig is slechts twaalf procent van het totale oppervlak blootgelegd en zijn vier skeletten bovengehaald. Extrapolaties doen adjunct-directeur Richard Rougier echter besluiten dat wellicht sprake is van zeshonderd tot achthonderd tombes.

Rougier is bovendien hoopvol over de staat van de graven, aangezien geen enkel spoor van plunderingen is teruggevonden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164083161
28-07-2016

'Kaas' van 340 jaar oud ontdekt in scheepswrak


media_xll_8922022.jpg
© afp.

Diamanten, dukaten, beeldhouwwerken: de duikers dachten dat de Kronan, een oorlogsschip dat in 1676 voor de Zweedse kust in de Oostzee zonk, al zijn schatten had prijsgegeven. Maar toen haalden ze iets op waarvan ze denken dat het kaas is.

Het sterk naar gist en roquefort ruikende, mysterieuze goedje, met een textuur die aan foie gras doet denken, zat in een afgedichte pot op de bodem van de zee. "We denken dat het om een zuivelproduct gaat. In tegenstelling tot anderen vind ik de geur vrij aangenaam, je ruikt het leven", zei Lars Einarsson, die de exploratie van het schip voor de kust van het eiland ÷land leidt.

De bewaringsomstandigheden zijn ideaal: de Oostzee heeft weinig zout en de pot lag volgens de archeoloog onder een laag sediment die gedurende eeuwen bescherming bood tegen corrosie. De "kaas" van de Kronan wordt voor analyse toevertrouwd aan de landbouwuniversiteit van Uppsala, bij Stockholm.

De Kronan (kroon) ontplofte per ongeluk op 1 juni 1676 tijdens een zeeslag tussen de Zweedse vloot en een Deens-Nederlandse armada. Van de 800 bemanningsleden kon slechts een veertigtal ontkomen.

Het wrak werd in 1980 ontdekt door Anders Franzťn, die in 1961 de Vasa ophaalde, een schip dat in 1628 in de haven van Stockholm zonk. Sinds de ontdekking zijn zowat 30.000 voorwerpen geborgen: bronzen kanonnen, koffers, vaatwerk, meet- en navigatie-instrumenten, een trompet, diamanten, goudstukken enz. De duikers haalden ook bloem, sterke drank, wijn en beenderen van dieren naar boven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164108345
afgelopen mei trouwens was het precies 200 jaar geleden dat er voor het eerst een stoomvaartuig aanmeerde in het toen Verenigd Koninkrijk der Nederlanden http://www.paesie.nl/pdf/Bode-kwartaal-2-2016.pdf
pi_164193035
.03-07-2016

Cannabishandel gaat 5000 jaar terug
Onderzoekers denken de eerste cannabisverkopers uit de geschiedenis te hebben gevonden.

marijuana-O90yK-OHnvFse7Cb0NgfDQ.jpg?auto=format&dpr=1.2&ixjsv=1.0.24&rect=0%2C0%2C0%2C0&w=960
In de vroege bronstijd zag de Jamnacultuur wel brood in de handel in cannabis

In het gebied dat nu de grens vormt tussen Rusland en OekraÔne, leefde in de bronstijd een nomadenvolk: de Jamnacultuur. De leden stonden bekend als gehaaide handelaren, die 5000 jaar geleden een transcontinentale handelsroute tussen Europa en AziŽ geopend zouden hebben.

In die tijd zien we een stijging in het voorkomen van cannabis in Oost-AziŽ. En dat was geen toeval. Een nieuw onderzoek van de Freie Universitšt Berlin wijst er namelijk op dat de Jamnanomaden cannabis uit Europa in AziŽ aan de man brachten.

Felbegeerde handelswaar

De wetenschappers onderzochten cannabisvezels uit Europa en Oost-AziŽ, en kwamen erachter dat cannabis een gewild product was:

'Cannabis werd op allerlei manieren gebruikt. Daarom werd de plant verbouwd voor de verkoop,' aldus Tengwen Long, paleontoloog aan de Freie Universitšt Berlin. Hij legt uit dat cannabis diende als medicijn, als materiaal om kleding van te maken en als verdovend middel.

Gangbaar in Europa

Het onderzoeksresultaat staat op gespannen voet met de theorie dat cannabis zich verspreidde vanuit China en Centraal-AziŽ. De groene plant kwam namelijk zowel in Oost-AziŽ als in Europa voor.

En in de bronstijd was er dus een bloeiende handel in het product.

Tengwen Long benadrukt echter dat cannabis slechts een klein deel vormde van de grensoverschrijdende handel: 'Er werd zeker handel gedreven in cannabis, maar in de bronstijd werd er nog veel meer verhandeld, zoals brons, graan en paarden,' zegt hij.

(historia.net)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164193227
02-08-2016

Oeroude begraafplaats leidtarcheologen naar de Filistijnen

Voor het eerst hebben archeologen menselijke resten gevonden van het Bijbelse volk der Filistijnen. De vondst moet ontsluieren waar Goliath en co oorspronkelijk vandaan kwamen.


filistijnen-begraafplaats.jpg?resize=300%2C200
Onderzoekers ontdekten een oeroude begraafplaats. Foto: Leon Levy

Een tienduizend jaar oude begraafplaats in de Bijbelse stad Ashkelon onthult de eerste menselijke restanten van de

Filistijnen. Dat stellen Amerikaanse archeologen van de Leon Levy Expedition, een dertig jaar durend opgravingsproject in IsraŽl.

In de Bijbel

De Filistijnen worden in de Bijbel beschreven als aartsvijand van de Joden. Het volk – waarvan Goliath de bekendste telg was – vestigde zich aan het eind van het tweede millennium v. Chr. in vijf stadstaten in het huidige IsraŽl en de Gazastrook. Nadat de Babylonische koning Nebukadnezar II dit 
gebied in 604 v. Chr. veroverd had, gingen de Filistijnen op in andere volkeren.

Rond de Filistijnse stadstaten hadden 
archeologen eerder al veel resten gevonden van architectuur, aardewerk en inscripties. Nog nooit hadden ze echter met zekerheid menselijke resten geÔdentificeerd.

Botresten

Atlas Nederland holoceen
Leestip: Lees hoe het Nederlandse landschap sinds het einde van de laatste ijstijd voortdurend verandert. Bestel in onze webshop.

De Amerikanen vonden in Ashkelon een begraafplaats met botresten van meer dan tweehonderd mensen. Vanwege de ligging en het aardewerk dat ze erbij vonden, waren dit hoogstwaarschijnlijk Filistijnen uit de 
elfde tot achtste eeuw v. Chr.

DNA-analyse en koolstofdatering moeten definitief vaststellen bij welk volk de botresten horen. Daarnaast hopen archeologen met deze analyse te ontdekken waar de 
Filistijnen oorspronkelijk vandaan kwamen, iets wat tot dusver onbekend is.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164217080
13-08-2016

Pas ontdekte dagboeken van SS-chef Himmler onthullen dagelijkse nazigruwel


media_xll_8938176.jpg
Heinrich Himmler in mei 1945 als Britse krijgsgevangene. Hij pleegde zelfmoord. © Getty.

Over het leven van SS-chef Heinrich Himmler zijn zopas ijzingwekkende details opgedoken. Himmler joeg tijdens de Holocaust miljoenen Joden de dood in. Het Duitse Bild publiceert hele delen van Himmlers dagboeken, die onlangs in Rusland werden teruggevonden. Himmler wordt gezien als een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust en is daarmee een van de grote oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

Op een dag, zo schrijft Himmler, kreeg hij een massage voordat hij de executie van tien Polen beval. Daarna gaf hij de SS het bevel honden zo af te richten dat ze "mensen kunnen verscheuren" in Auschwitz. De dagboeken zullen volgend jaar in een boek verschijnen, met achtergrondinformatie van historici.

ReichsfŁhrer SS
Himmler behoorde tot de kleine kring van vertrouwelingen rond Adolf Hitler en droeg de officiŽle titel 'ReichsfŁhrer SS'. Hij voerde de doodseskaders aan die naast Joden, Polen, Russische oorlogsgevangenen en Roma vermoordden ook andere groepen vermoordden die als "raciaal ondergeschikt" werden bestempeld.

De dagboeken, uit de jaren 1938, 1943 en 1944, werden aangetroffen in het archief van het Russische ministerie van Defensie in Podolsk, een stad ten zuiden van Moskou.

Historici hadden voordien al Himmlers dagboeken uit de jaren 1941, 1942 en 1945 bestudeerd. De recente vondst is zeer significant en wordt vergeleken met de dagboeken van nazipropagandist Joseph Goebbels. De Duitse vorser Matthias Uhl verklaarde dat hij in het bijzonder getroffen was door Himmlers bezorgdheid om de elite-SS, zijn familie en vrienden, terwijl hij nauwgezet massamoorden pleegde.

media_xll_8938179.jpg
Himmler (met bril) bezocht vaak gevangenkampen. © Getty.

Tweespalt

In zijn dagboek omschrijft Himmler een "kameraadschappelijk middagmaal" in het concentratiekamp van Dachau, waar 41.500 mensen werden vermoord.

Himmler begon volgens de stukken in Bild zijn dag vaak met een twee uur durende massage, waarna hij steevast naar zijn vrouw Margarete en dochter Gudrun 'Puppi' Burwitz telefoneerde. Die dochter, nu 86 jaar oud, is betrokken gebleven bij neonazizaken.

Liefhebbende vader en koelbloedige doder
"Het boeiendste voor mij is de combinatie van liefhebbende vader en koelbloedige doder", stelt Damian ImŲhl, de journalist die de dagboeken voor Bild hielp opsporen in The Times of London.

"Hij droeg zorg voor zijn vrouw en dochter en had tegelijk een affaire met zijn secretaresse. Hij was ook bezorgd om zijn vrienden en strijdmakkers. Maar daarnaast is er ook de man van de gruwel. Hij begint zijn dag met een ontbijt en een massage van zijn persoonlijke dokter, belt vervolgens zijn vrouw en dochter op in Duitsland en beslist vervolgens dat hij tien mag gaat doden of een concentratiekamp bezoeken".

Enkele van de grootste gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog krijgen in Himmlers dagboeken slechts een zijdelingse vermelding


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164265664
quote:
De Grote Oorlog, bloedig en zeer duur

za 06/08/2016 - 11:07 Tim Trachet, Jan Ouvry

Vorig jaar nog heeft het Verenigd Koninkrijk een punt gezet achter de allerlaatste lening om de kosten van de Eerste Wereldoorlog te betalen. De bezitters van deze oorlogsobligaties hadden geluk, want veel schulden zijn nooit terugbetaald. De Eerste Wereldoorlog was niet alleen de bloedigste oorlog die er tot dan ooit gevoerd werd, maar ook de duurste.
Hele verhaal: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.2708216
pi_164269210
quote:
0s.gif Op donderdag 4 augustus 2016 08:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-08-2016

Pas ontdekte dagboeken van SS-chef Himmler onthullen dagelijkse nazigruwel


[ afbeelding ]
Heinrich Himmler in mei 1945 als Britse krijgsgevangene. Hij pleegde zelfmoord. © Getty.

Over het leven van SS-chef Heinrich Himmler zijn zopas ijzingwekkende details opgedoken. Himmler joeg tijdens de Holocaust miljoenen Joden de dood in. Het Duitse Bild publiceert hele delen van Himmlers dagboeken, die onlangs in Rusland werden teruggevonden. Himmler wordt gezien als een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust en is daarmee een van de grote oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

Op een dag, zo schrijft Himmler, kreeg hij een massage voordat hij de executie van tien Polen beval. Daarna gaf hij de SS het bevel honden zo af te richten dat ze "mensen kunnen verscheuren" in Auschwitz. De dagboeken zullen volgend jaar in een boek verschijnen, met achtergrondinformatie van historici.

ReichsfŁhrer SS
Himmler behoorde tot de kleine kring van vertrouwelingen rond Adolf Hitler en droeg de officiŽle titel 'ReichsfŁhrer SS'. Hij voerde de doodseskaders aan die naast Joden, Polen, Russische oorlogsgevangenen en Roma vermoordden ook andere groepen vermoordden die als "raciaal ondergeschikt" werden bestempeld.

De dagboeken, uit de jaren 1938, 1943 en 1944, werden aangetroffen in het archief van het Russische ministerie van Defensie in Podolsk, een stad ten zuiden van Moskou.

Historici hadden voordien al Himmlers dagboeken uit de jaren 1941, 1942 en 1945 bestudeerd. De recente vondst is zeer significant en wordt vergeleken met de dagboeken van nazipropagandist Joseph Goebbels. De Duitse vorser Matthias Uhl verklaarde dat hij in het bijzonder getroffen was door Himmlers bezorgdheid om de elite-SS, zijn familie en vrienden, terwijl hij nauwgezet massamoorden pleegde.

[ afbeelding ]
Himmler (met bril) bezocht vaak gevangenkampen. © Getty.

Tweespalt

In zijn dagboek omschrijft Himmler een "kameraadschappelijk middagmaal" in het concentratiekamp van Dachau, waar 41.500 mensen werden vermoord.

Himmler begon volgens de stukken in Bild zijn dag vaak met een twee uur durende massage, waarna hij steevast naar zijn vrouw Margarete en dochter Gudrun 'Puppi' Burwitz telefoneerde. Die dochter, nu 86 jaar oud, is betrokken gebleven bij neonazizaken.

Liefhebbende vader en koelbloedige doder
"Het boeiendste voor mij is de combinatie van liefhebbende vader en koelbloedige doder", stelt Damian ImŲhl, de journalist die de dagboeken voor Bild hielp opsporen in The Times of London.

"Hij droeg zorg voor zijn vrouw en dochter en had tegelijk een affaire met zijn secretaresse. Hij was ook bezorgd om zijn vrienden en strijdmakkers. Maar daarnaast is er ook de man van de gruwel. Hij begint zijn dag met een ontbijt en een massage van zijn persoonlijke dokter, belt vervolgens zijn vrouw en dochter op in Duitsland en beslist vervolgens dat hij tien mag gaat doden of een concentratiekamp bezoeken".

Enkele van de grootste gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog krijgen in Himmlers dagboeken slechts een zijdelingse vermelding


(HLN)
Dit is dezelfde Heinrich Himmler die stond te kotsen toen hij een van de Concentratiekampen bezocht? Gaf Himmler daadwerkelijk persoonlijk het bevel tot doden van krijgsgevangen of wie dan ook dat lijkt een beetje beneden zijn stand?
pi_164356044
09-08-2016

Mysterieuze Mayatempel ontdekt.

tempel-Belize.jpg

In het Midden-Amerikaanse landje Belize is een onbekende Maya graftempel ontdekt. Dat is opmerkelijk, aangezien de Maya hun tempels over het algemeen niet gebruikten om mensen te begraven.

De ontdekking is gedaan in Xunantunich, bijna op de grens met Guatemala. In dat gebied liggen meer Maya heiligdommen; de tempelstad Tikal is hemelsbreed maar 60 kilometer verderop. In het graf ligt een mannelijk skelet, omgeven door panelen met daarop hiŽrogliefen. Uit het deel dat nu al is ontcijferd, blijkt dat het om een heersers uit de zogenoemde slangendynastie gaat.

De heerser voor wie de tempel werd gebouwd, stierf tussen zijn twintigste en dertigste en was opmerkelijk groot voor zijn tijd. Hij werd begraven met nogal wat offergaven. Zo vonden archeologen botten van jaguars en herten, kralen van jade (mogelijk een ketting), 13 ceremoniŽle messen van obsidiaan en 36 ceramische potten. In een ander deel van de tempel werden 28 dierenfiguren gevonden die waren gemaakt van vuursteen.

Rond Xunantunich wordt al sinds 1890 gegraven door archeologen. Opmerkelijk is dat ze deze tombe pas nu vinden, het is niet alsof de piramidevormige tempel onder de grond lag. Nu de opgraving onderweg is, concentreert het internationale team van archeologen zich op de hiŽrogliefen. Daarop is sprake van koning K’an II, heerser van Caracol, een stad 45 kilometer naar het zuiden.

Maar er wordt ook gesproken over Waxaklajuun Ubaah K’an, wellicht de man in het graf. De werkhypothese van het opgravingsteam is dat het om twee broers ging, die wellicht streden om de macht in hun dynastie. Wie mocht zich Kanu’l Ajaw noemen? De ruwe vertaling daarvan is ‘heerser van de plaats waar de slangen overvloedig zijn’. Wellicht heeft de man in de tempel het onderspit moeten delven, hij is immers jong overleden.

(faqt.0nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator zaterdag 13 augustus 2016 @ 13:23:02 #96
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_164489694
quote:
160811125148-02-cyrpus-chariot-mosaic-exlarge-169.jpg

Rare 4th-Century Mosaic of Chariot Race Found in Cyprus
NICOSIA, Cyprus — A mosaic floor dating to the 4th century and depicting scenes from a chariot race in the hippodrome has been uncovered, the only one of its kind in Cyprus and one of only a handful in the world, a Cypriot archaeologist said Wednesday. (New York Times)
_O_
  Moderator zaterdag 13 augustus 2016 @ 16:06:50 #97
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_164493535
quote:
2017-500-Jahre-Reformation.jpg;jsessionid=7753C1ACE1621D45199E152292A1F180?__blob=wide&v=2

20-Eu≠ro-Ge≠denk≠mŁn≠ze „500 Jah≠re Re≠for≠ma≠ti≠on“
Das Bundeskabinett hat heute beschlossen, eine 20-Euro-GedenkmŁnze „500 Jahre Reformation“ pršgen zu lassen und im ersten Halbjahr 2017 auszugeben. Martin Luthers Thesenanschlag im Jahr 1517 war der Auftakt zur Reformation – einem Ereignis, das die Weltgeschichte in Politik, Religion, Kultur und Gesellschaft maŖgeblich beeinflusst hat. (Bundesministerium der Finanzen).
  Moderator woensdag 17 augustus 2016 @ 18:14:58 #98
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_164625654
quote:
21mag-ankles5-superJumbo.jpg
David’s Ankles: How Imperfections Could Bring Down the World’s Most Perfect Statue – My obsession with the flaws, reproductions and potential collapse of Michelangelo’s masterpiece.
Last summer, early in the morning, I stood out in the main square of Florence to watch the tourists come in. It was quiet. A Zamboni-like street cleaner drove its rounds, leaving wet circles on the paving stones. A vendor unpacked tarp-wrapped souvenirs from the back of his white van. When the crowds began to arrive — tour groups from Japan, China, Germany, Spain — they seemed less like people than like weather. They surged into the square, pooling and drifting. They clicked selfies in front of the statues. A small herd of Segways rolled past, one rider singing fake opera at the top of his lungs. I watched a tour group from Arizona (clearly identifiable by their neck badges) approach the white figure of Michelangelo’s David, towering on a pedestal in front of City Hall. One of the tourists pointed to it and said, in a tone of amused contempt: “It’s the most famous statue in the world, and they just leave it outside. No big deal — just hose off the pigeon crap.” (New York Times Magazine).
pi_164642406
17-08-2016

Tweede dag van zoektocht naar nazitrein levert scherven op

De tweede dag van de zoektocht in het Poolse Walbrzych naar de nazitrein heeft nog geen trein met goud opgeleverd. De onderzoekers hebben wel enkele potscherven gevonden.

media_l_8978227.jpg
De werkzaamheden trekken veel belangstellenden. © AFP .

media_l_8978228.jpg
Piotr Koper staat de pers te woord. © AFP .

Volgens een woordvoerder van het ambitieuze archeologische project kan de vondst duiden op de ondergrondse tunnel waarin volgens de legende de trein is verdwenen, meldt de Lausitzer Rundschau. "Deze scherven komen normaal gesproken niet in de grond voor. We hopen dat dit een aanwijzing voor de tunnel is. Maar dat weten we niet zeker.'' De scherven zijn op zes meter diepte gevonden. De onderzoekers willen vandaag tot acht meter graven.

Sieraden
Amateurhistorici Andreas Richter en Piotr Koper bgonnen gisteren met hun zoektocht naar de veelbesproken nazitrein. Er wordt op drie verschillende plekken gegraven.

De trein zou zich bevinden in een tunnelstelsel die de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden gegraven ten zuidwesten van Polen. Het voertuig zou volgeladen zijn met Joodse sieraden en kunstvoorwerpen. Ook gaat het gerucht dat panelen van de barnsteenkamer uit een Russisch paleis erbij zitten.

Poolse autoriteiten verklaarden eerder dat er mogelijk een gangenstelsel onder de grond is, maar bewijs voor het bestaan van de trein werd niet geleverd. Richter en Koper hopen na hun graafwerkzaamheden daar over enkele dagen nu wťl duidelijkheid over te geven.

media_xll_8978220.jpg
© ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator donderdag 18 augustus 2016 @ 19:19:36 #100
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_164655448
quote:
goudstikker1en2close.jpg
Amerikaanse rechter: museum hoeft schilderijen Goudstikker niet terug te geven
Het Norton Simon Museum in Pasadena hoeft een waardevol middeleeuwse tweeluik niet te restitueren aan de erfgename van de, mogelijk, oorspronkelijke eigenaar. Het zoveelste hoofdstuk in de zaak-Goudstikker. (NRC).
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')