abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_162070498
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Wetenschappers zitten schrijver Nederlands volkslied op de hielen

Door de nieuwsredactie ∑ geplaatst: dinsdag 10 mei 2016, 17:18 uur | update: 17:47 uur

UTRECHT - Het Wilhelmus, het oudste volkslied ter wereld, is vermoedelijk geschreven door de zestiende-eeuwse dichter Petrus Datheen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut in Amsterdam en de Universiteit Antwerpen.

Het Nederlandse volkslied werd geschreven rond 1570, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Het Wilhelmus gaat over Willem van Oranje, en zijn tweestrijd om trouw te blijven aan de Spaanse koning maar ook God en het Nederlandse volk te dienen. Als schrijver van het geuzenlied werd vaak de dichter Filips van Marnix van Sint-Aldegonde genoemd, maar concreet bewijs daarvoor ontbreekt.

KLEINE WOORDJES
De Nederlandse en Vlaamse onderzoekers ontdekten met nieuwe computertechnieken dat het 16de-eeuwse lied geschreven is in een stijl die het meest lijkt op die van Petrus Datheen. Zogenoemde algoritmes herkenden de auteur door bijzondere aandacht te geven aan kleine en onopvallende woordjes in teksten, zoals lidwoorden en voorzetsels.

"Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden", zegt Mike Kestemont van de Universiteit Antwerpen. "Maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus op de hielen zitten''.

BALLINGSCHAP
Petrus Datheen was een gereformeerd auteur, die vooral bekend werd door zijn psalmberijming uit 1566. Het werd de belangrijkste liedbundel van de Nederduits Gereformeerde Kerk, later de Nederlandse Hervormde Kerk.

Een conflict met Willem van Oranje leidde in 1584 tot zijn gevangenschap en een gedwongen vertrek uit Nederland. Datheen overleed drie jaar later in ballingschap in West-Pruisen.
http://www.rtvutrecht.nl/(...)ed-op-de-hielen.html
pi_162088812
10-05-2016

3.000 jaar oude mummie was beschilderd met tientallen verborgen tatoeages

media_xll_8648383.jpg
Boven het strottenhoofd herkenden archeologen Wadjet-ogen en Nefer-symbolen. © Stanford University/Ann Austin.

Wetenschap Meer dan 3.000 jaar geleden versierden de oude Egyptenaren hun lichaam al met tatoeages. Dat blijkt uit een onderzoek op menselijke resten, die gevonden werden op de archeologische site Deir el-Medina aan de westelijke Nijloever. Archeologen vonden er een vrouw die tientallen symbolen, mogelijk met religieuze betekenis, op haar lichaam had laten aanbrengen. De studie verscheen in Nature.

De tekeningen waren opmerkelijk goed bewaard gebleven op het gemummificeerde lichaam. Het is de eerste keer dat er tatoeages van herkenbare symbolen - en geen abstracte ontwerpen - gevonden zijn op een Egyptische mummie. Op handen, armen en nek van de vrouw stonden tekeningen van lotusbloemen, koeien en goddelijke ogen.

Wellicht hebben die een religieuze betekenis. De koeien zouden verwijzen naar de godin Hathor. Ook andere symbolen, zoals slangen, houden verband met godinnen van het oude Egypte.

Amuletten

Bij de oude Egyptenaren was het gebruikelijk dat er voor een begrafenis amuletten rond de hals van de overledene gehangen werden. De onderzoekers dachten eerst dat die in dit geval mogelijk op het lichaam geschilderd waren. Maar uit verder onderzoek bleek dat het om een meer permanente huidversiering ging.

"Op de armen konden we vaststellen dat de tekeningen gekrompen en vervormd waren", zegt archeoloog Anne Austin van Stanford University, die het lichaam onderzocht, aan Live Science. "Ze moeten dus een tijd voor de mummificatie zijn aangebracht."

Alleen op vrouwen

Volgens Austin hebben sommige tatoeages een diepere betekenis. De nek, rug en schouders van de mummie waren versierd met zogenoemde Wadjet-ogen, goddelijke ogen die meestal aangebracht worden voor bescherming.

Tussen de Wadjet-ogen stonden echter ook Nefer-symbolen, het teken van goedheid. De combinatie van die twee symbolen zou het goede opwekken. De positie van de tekeningen, net boven het strottenhoofd, betekent mogelijk dat de vrouw telkens wanneer ze sprak of zong een rituele kracht wou opwekken om het goede te doen.

Interessant is volgens Austin ook dat er tot nu toe enkel tatoeages gevonden werden op vrouwelijke mummies. Verder onderzoek moet uitwijzen of die trend zich voortzet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator woensdag 11 mei 2016 @ 17:00:15 #53
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_162093476
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2016 12:10 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
09-05-2016

Vijftienjarige Canadees ontdekt Maya-stad

Door het bestuderen van de sterrenconstellaties heeft een Canadese jongen van 15 jaar ťťn van de belangrijkste Mayasteden ontdekt. William Gadoury paste een theorie toe die stelt dat de Mayabeschaving de inplanting van hun steden in functie van de positie van de sterrenbeelden koos. Dat meldt Le Journal de Montrťal.

"Ik begreep niet waarom de Maya's hun steden ver van rivieren hadden gebouwd, op weinig vruchtbare grond in moeilijk toegankelijke bergen", verklaart Gadoury. "Er moest een andere verklaring zijn en aangezien ze de sterren aanbaden, kreeg ik het idee mijn hypothese te verifiŽren".

Gadoury analyseerde 22 sterrenstelsels van de Maya's en stelde vast dat wanneer hij op een kaart de sterren verbond, de vorm overeenkwam met de positie van 117 Maya-steden. Geen enkele wetenschapper had voordien dat verband vastgesteld.

Gadoury onderzocht een stelsel dat uit drie sterren bestaat en merkte dat in de overeenkomstige zone slechts twee steden bestonden. "Ik heb mijn ontdekking gedeeld met het Canadese ruimteagentschap, die me een reeks satellietfoto's van de NASA en het Japanse JAXA bezorgde", stelt de knaap. Die beelden stelden hem vervolgens in staat ťťn van de vijf grootste Maya-steden te ontdekken. Die ligt in het schiereiland van Yucatan in Mexico en werd 'De Vuurmond' gedoopt.

Gadoury zal deelnemen aan de eerste opgravingen. "Dat wordt het hoogtepunt van drie jaar onderzoek en mijn levensdroom", stelt de tiener.

De Mayacultuur was een Meso-Amerikaanse beschaving, de enige precolumbiaanse beschaving die een volledig ontwikkeld schrift had.

De Mayacultuur ontstond aanvankelijk in de preklassieke periode (circa 2000 v.Chr. tot 250 A.D.), maar veel Mayasteden kenden hun hoogtepunt tijdens de klassieke periode (250 tot 900). Daarna bleef de beschaving nog bestaan tot de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers.

(HLN)
Zoals al te verwachten viel; een hoax.

http://www.volkskrant.nl/(...)d-gevonden~a4298774/
  Moderator donderdag 12 mei 2016 @ 10:15:45 #54
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_162111929
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Wat meer achtergrond: http://www.neerlandistiek(...)rus-datheen-stuiten/
pi_162248047
quote:
Culturele Revolutie nog voelbaar in modern China

Marieke de Vries
Correspondent in China

Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Mao Zedong in China de Grote Proletarische Culturele Revolutie afkondigde. Na de mislukte Grote Sprong Voorwaarts, die tot grote hongernood en miljoenen doden had geleid, probeerde Mao met de culturele revolutie zijn macht weer te pakken.
voor video en meer: http://nos.nl/artikel/210(...)in-modern-china.html
pi_162341229
quote:
6s.gif Op woensdag 11 mei 2016 17:00 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Zoals al te verwachten viel; een hoax.

http://www.volkskrant.nl/(...)d-gevonden~a4298774/
het was ook te mooi op waar te zijn idd :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162341246
registreer om deze reclame te verbergen
19-05-2016

Dit koffiekopje uit Auschwitz gaf na 70 jaar een bijzonder geheim prijs

media_xll_8675792.jpg
© afp.

In Auschwitz hebben museummedewerkers een gouden ring en halsketting gevonden in een koffiekopje met een valse bodem. De juwelen werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen door een gevangene van het concentratiekamp.

media_l_8675818.jpg
De ring die op de bodem van het kopje werd aangetroffen. © afp.

media_l_8675819.jpg
De ring en de halsketting, gewikkeld in een stukje stof. © reuters.

Meer dan 70 jaar lang zaten de juwelen opgerold in een stukje stof onder de valse bodem in de koffietas. Het pakketje werd zichtbaar toen de valse bodem van het kopje begon door te roesten.

"Het was erg goed verborgen. Maar over de jaren heen verslechterde het materiaal stilaan en raakte de tweede bodem gescheiden van het kopje," vertelt Hanna Kubik, medewerker van het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau.

Aan wie de juwelen destijds toebehoorden, is niet geweten. Uit tests blijkt dat de halsketting en de ring tussen 1921 en 1931 in Polen vervaardigd werden. Het geŽmailleerde kopje maakt deel uit van een collectie van 12.000 stuks keukengerei, waaronder kopjes, potten, kommen, kruiken en servies, die worden tentoongesteld in het museum.

Volgens museummedewerkers verborgen mensen in concentratiekampen vaak waardevolle bezittingen in alledaagse voorwerpen. Ze hoopten de dingen te kunnen recupereren als ze ooit uit het kamp zouden bevrijd worden. Maar de kampbewakers namen de gevangenen alle bezittingen af vooraleer ze hen naar de gaskamers stuurden.

"De Duitsers logen voortdurend tegen de joden die ze deporteerden voor uitroeiing. Er werd hen verteld dat het ging om een hervestiging, werken en leven op een andere plaats," vertelt museumdirecteur Piotr Cywinski. "De slachtoffers mochten maar weinig bagage meenemen. Zo wisten de Duitsers dat ze in de bagage, naast kledij en levensnoodzakelijke dingen, ook de laatste waardevolle bezittingen van de gedeporteerde families zouden vinden. Het verbergen van die waardevolle dingen bewijst enerzijds dat de slachtoffers zich ervan bewust waren dat ze bij hun deportatie beroofd zouden worden, maar anderzijds toont het ook aan de joodse families voortdurend een straaltje hoop hadden dat deze zaken nodig zouden zijn voor hun verdere leven."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162341318
16-05-2016

Duikers bergen spectaculaire schat uit Romeinse tijd

media_xll_8664265.jpg
Verscheidene bronzen beelden verkeren nog in uitstekende staat, waaronder afbeeldingen van de zonnegod Sol, de maangodin Luna en een Afrikaanse slaaf. © afp.

IsraŽl IsraŽlische duikers hebben in de Middellandse Zee een spectaculaire schat met duizenden antieke munten en meerdere bronzen beelden gevonden. Het gaat om de lading van een 1600 jaar geleden gezonken koopvaardijschip uit de laat-Romeinse tijd. Het betreft de grootste vondst in zijn soort in drie decennia tijd, zeggen de IsraŽlische autoriteiten.

De duikers vonden de kostbaarheden bij de oude IsraŽlische havenstad Caesarea, niet ver van Haifa. Ongeveer een jaar geleden was er al eens een schat gevonden met 2000 gouden munten, die ook als archeologische sensatie gold. De hobbyduikers hebben de waardevolle nieuwe vondst onmiddellijk gemeld bij de bevoegde autoriteiten. Zij krijgen een beloning.

Op de zeebodem zijn ook resten van het schip en het anker gevonden. Verscheidene bronzen beelden verkeren nog in uitstekende staat, waaronder afbeeldingen van de zonnegod Sol, de maangodin Luna en een Afrikaanse slaaf. Er zijn ook fragmenten ontdekt van drie levensgrote bronzen beelden, waaronder die van dieren. Jacob Sharvit van de afdeling onderwaterarcheologie in Haifa sprak van "een zeer spannende vondst, die afgezien van zijn buitengewone schoonheid van historische betekenis is".

media_xll_8664266.jpg
© afp.

media_xll_8664287.jpg
© epa.

media_xll_8664288.jpg
© epa.

media_xll_8664274.jpg
© reuters.

media_xll_8664290.jpg
© afp.

media_xll_8664291.jpg
© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162389542
quote:
Rijkste families in Firenze nog altijd dezelfde als 600 jaar geleden
vr 20/05/2016 - 23:07 Belga

De rijkste families in de Italiaanse stad Firenze zijn vaak nog nakomelingen van de families die daar 600 jaar eerder al over de grootste vermogens beschikten. Dat blijkt uit een onderzoek van twee economen van de Italiaanse centrale bank, waarover onder meer The Wall Street Journal bericht. De onderzoekers spreken over een "glazen vloer" die de rijkere familie beschermt.
De twee economen, Guglielmo Barone en Sauro Mocetti, vergeleken de gegevens van de Florentijnse belastingbetalers uit 1427 met die van 2011. Daarbij ontdekten ze dat het inkomen en vermogen van iemands voorouders zeshonderd jaar geleden een goede indicator vormt om zijn huidige inkomen en vermogen te voorspellen.

"De grootverdieners van vandaag bleken zes eeuwen geleden al aan de top van de sociale ladder te staan", zo becommentariŽren de onderzoekers hun resultaten op de website VoxEU. "We vinden, in het bijzonder, bewijs voor het bestaan van een glazen vloer die de afstammelingen van de hogere stand beschermt tegen een val op de economische ladder."

Eerste onderzoek over zo'n tijdspanne

In het verleden werd al onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de mobiliteit op de sociaal-economische ladder over verschillende generaties heen eerder beperkt is. Maar het is wellicht de eerste keer dat dit fenomeen over zo'n lange tijdspanne wordt vastgesteld. Of onderzoeken in andere steden of landen vergelijkbare resultaten zouden opleveren, is evenwel niet duidelijk.

De economen maakten gebruik van de achternaam om de banden tussen de huidige Italiaanse families en die van zeshonderd jaar geleden na te gaan. Die werkwijze is volgens hen behoorlijk betrouwbaar, omdat achternamen in ItaliŽ erg regionaal en onderscheidend zijn.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2661441
pi_162469138
quote:
Apollinaire, de beroemdste Franse oorlogsdichter

vr 20/05/2016 - 16:31 Tim Trachet
Honderd jaar geleden werd de beroemde dichter Guillaume Apollinaire aan zijn schedel geopereerd, na een verwonding aan het front. Het moet de meest bekende schedeloperatie uit de oorlog zijn geweest, want Apollinaire zou daarna pronken met zijn met een verband omwonden doorboorde schedel en er zelfs gedichten over schrijven.
verder: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.2658271
pi_162479500
11-05-2016

Romeinse muntschat van 600 kilo gevonden in Spanje

Spaanse grondwerkers zijn op een enorme berg Romeinse munten gestuit, waarmee hoogstwaarschijnlijk het leger van het rijk moest worden betaald.

In een voorstad van de plaats Sevilla hebben grondwerkers tijdens het aanleggen van een waterleiding een opvallende vondst gedaan. Onder de grond bleek wel 600 kilo aan Romeinse munten te liggen, die dateren uit de late 3e en de vroege 4e eeuw n.Chr.

rome-USCGpCrfuHtt2v0-IlYoUw.jpg
De 600 kilo aan munten werd waarschijnlijk bewaard als betaling voor het Romeinse leger.
©Gill/Gillerman slides collection (Yale), Wikimedia

De munten werden gevonden in de Spaanse plaats Tomares en zaten in 19 amfora’s (aardewerken kruiken) een kleine meter onder de grond. De meeste munten zijn van brons, maar een klein deel bevat ook sporen van zilver.

Het hoofd van het archeologisch museum van Sevilla, Ana Navarro, wil de exacte waarde van de munten niet prijsgeven, maar zegt dat ze ‘in elk geval miljoenen euro’s waard zijn’.

Het gezicht van Constantijn de Grote
Op de ene zijde van de munten staat een afbeelding van de keizers Maximianus en Constantijn de Grote, en op de andere zijde staan Romeinse allegorieŽn. De twee keizers regeerden respectievelijk van 286-305 n.Chr. en 306-337 n.Chr.

In die jaren was de stad onderdeel van het economische machtscentrum in AndalusiŽ op het Iberisch Schiereiland. Begin 1e eeuw n.Chr. vielen de Romeinen het gebied binnen, waarna ze het 700 jaar lang bestuurden.

Munten waren soldij
Volgens Navarro vertonen de munten zo weinig sporen van slijtage dat ze waarschijnlijk nooit in circulatie zijn gebracht. En ze lijken zo sterk op elkaar dat ze in een korte periode moeten zijn geslagen.

Daarom denkt ze dat de munten werden opgeslagen voor het betalen van belasting of soldij. De definitieve conclusie laat echter op zich wachten, want op dit moment heeft het museum nog maar 10 procent van de munten geanalyseerd.

Op de video hieronder kun je de grote muntschat bekijken.

(Historianet.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162479579
21-05-2016

Mysterie van het "Egyptische Atlantis": tentoonstelling toont gezonken stad die 1300 jaar op zeebodem lag

video Meer dan 1300 jaar was het niet meer dan een legende: een gezonken Egyptische stad die ergens op de bodem van de Middellandse Zee verborgen moest liggen. Het "Egyptische Atlantis" werd ze in verhalen genoemd. Ooit moest Thonis-Heracleion de belangrijkste Egyptische havenstad zijn geweest. Tot een natuurramp de stad -en al haar monumenten- deed zinken. De legende blijkt nu ťcht te zijn. Een Franse onderwaterarcheoloog herontdekte de stad in 2000, en een prestigieuze tentoonstelling in het British Museum toont voor het eerst de schatten die de "duikende" Indiana Jones kon blootleggen. HLN was dit weekend bij de pas geopende tentoonstelling.

media_l_8681171.jpg
Voorzicht maken duikers riemen vast aan het 5 meter hoge beeld om het uit het slib te halen © British Museum.


Op een oppervlakte van verschillende vierkante kilometer vonden Fransman Franck Goddio en zijn team van duikers een enorme verzameling sfinksen, gigantische standbeelden, gouden ringen, delicate bronzen beeldjes en de grootste verzameling Egyptische boten (69 scheepswrakken en 700 ankers) ooit ontdekt

Het is een indrukwekkend zicht, helemaal in het begin van de tentoonstelling: het vijf meter hoge standbeeld van de Egyptische god Hapy dat bezoekers verwelkomt. En toch is het niet het beeld zelf, maar de foto's en video's ernaast die het meest tot de verbeelding spreken. Op ťťn foto is te zien hoe duikers voorzichtig riemen aanbrengen rond het nog half in het slib verzonken standbeeld. Een andere video toont hoe het daarna met een open vrachtwagen door de straten van CaÔro wordt gereden. Na meer dan 1300 jaar op de zeebodem, voor het eerst terug aan wal. Maar er zijn ook foto's van een duiker die met zijn zaklamp hiŽrogliefen probeert te ontcijferen op een gigantisch stenen tablet. Of hoe het team een Egyptische tempel ontdekt op de bodem. Zo krijg je ook als bezoeker het Indiana-Jones-gevoel dat de onderwaterarcheologen gehad moeten hebben toen ze voor het eerst hun ontdekking deden. Op een oppervlakte van verschillende vierkante kilometer vonden Fransman Franck Goddio en zijn team van duikers een enorme verzameling sfinksen, gigantische standbeelden, gouden ringen, delicate bronzen beeldjes en de grootste verzameling Egyptische boten (69 scheepswrakken en 700 ankers) ooit ontdekt. Nog maar 5% van alles wat op de bodem ligt, is al bovengehaald. Maar de tentoonstelling toont een imposante eerste selectie.

Weggezonken

media_l_8681189.jpg
Nog maar 5% van alles wat op de bodem ligt, is al bovengehaald © British Museum.

Uit de vondsten achterhaalden wetenschappers ook waarom Thonis-Heracleion verzwolgen werd door de zee. Het proces heet "bodemvervloeiing": de aarde gaat zich plots gedragen als een vloeistof. Een fenomeen dat meestal veroorzaakt wordt door een aardbeving. Dat blijkt ook bij de Egyptische stad het geval te zijn geweest. In de tweede eeuw voor Christus werd het gebied geteisterd door drie aardbevingen en overstromingen. Dat zette de bodemvervloeiing in gang die de stad langzaam deed wegzinken. Thonis-Heracleion verloor daardoor al snel zijn prominente status, maar een kleine groep bewoners probeerde er nog te blijven wonen. Tot uiteindelijk in 800 na christus de volledige stad kopje onder ging en al snel enkel nog in verhalen herinnerd werd. Om uiteindelijk pas deze eeuw terug boven water te worden gehaald.

Belangrijkste onderwaterarcheoloog

Verantwoordelijk daarvoor is de Franse onderwaterarcheoloog Franck Goddio (68). Hij deed in de Golf van Aboukir onderzoek naar Franse oorlogsschepen die in de 18de eeuw gezonken moesten zijn, toen hij per ongeluk op de archeologische schat stootte. Goddio geldt nu als ťťn van de belangrijkste onderwaterarcheologen van deze eeuw. Naast deze vondst ontdekte hij eerder al het vlaggenschip van Napoleon Bonaparte, en verschillende andere belangrijke scheepswrakken.

De tentoonstelling is nog tot 27 november te zien in het British Museum in Londen. Meer info: britishmuseum.org

media_xll_8681251.jpg
© British Museum.

media_xll_8681221.jpg
© British Museum.

media_xll_8681249.jpg
© British Museum.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162479633
24-05-2016

5000 jaar oude bierkit gevonden in China

Trek in een eeuwenoud biertje? Wetenschappers weten nu nog beter hoe 5000 jaar geleden bier in het noorden van China werd gebrouwen. Ze vonden brouwresten in aardewerk dat vermoedelijk werd gebruikt om bier te maken.

5000-jaar-oude-bierkit.jpg?zoom=1.5&resize=300%2C200
Uit resten in een 5000 jaar oude bierkit konden onderzoekers opmaken welke ingrediŽnten werden gebruikt bij het brouwen van bier.
Foto afkomstig van Jiajing Wang

Jiajing Wang van de universiteit van Stanford en haar collega’s vonden overblijfselen van trechters, kruiken en brede potten. Deze voorwerpen zouden gebruikt zijn bij het filteren, opslaan en brouwen van bier. De onderzoekers analyseerden sporen van de voormalige inhoud. Dat materiaal bestond onder andere uit microscopisch kleine zetmeeldeeltjes.

Oudste alcoholische drank

Ze ontdekten dat er verschillende gewassen in het aardewerk hadden gezeten, zoals kafferkoren, jobstranen, gerst en knollen. ‘Veel zetmeelkorrels waren beschadigd op een manier die past bij veranderingen die optreden tijdens het brouwproces,’ zegt Wang. Bovendien vond het team oxalaten. Dit zijn organische verbindingen die worden geassocieerd met het maischen en fermenteren van graan.

De oudste alcoholische drank waar chemisch bewijs voor gevonden is, dateert uit de periode van 7000 tot 6600 voor Christus. De resten hiervan werden gevonden in Jiahu door Pat McGovern van de universiteit van Pennsylvania.

HiŽrarchie

Volgens McGovern bewijst de ontdekking van Wang en haar collega’s dat er in de daaropvolgende eeuwen steeds meer gespecialiseerde dranken werden gemaakt. De enige andere bewijzen van gerstbier rond deze periode komen uit Egypte en Iran, voegt hij toe. Het is steeds zekerder dat vroege beschavingen experimenteerden met hoe ze het beste bier konden maken.

Wang zegt dat bier drinken mogelijk de sociale structuur in het prehistorische China beÔnvloedde. De productie en consumptie van bier kunnen belangrijk zijn geweest voor de vormende hiŽrarchische maatschappij in Zhongyuan. Dit gebied wordt vaak gezien als de bakermat van de Chinese beschaving.

Indruk maken

McGovern denkt dat er een kern van waarheid in deze hypothese kan zitten. ‘De introductie van gerst uit het Midden-Oosten in Chinese dranken past bij de speciale rol van gefermenteerde dranken in sociale interacties’, zegt hij. ‘Een exotisch ingrediŽnt als gerst zou aantrekkelijk zijn voor de opkomende elite. Je kunt het vergelijken met dat sommige mensen nu een fles Pťtrus-wijn uit 1982 van duizenden euro’s serveren om indruk op hun vrienden te maken.’

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator donderdag 26 mei 2016 @ 23:09:14 #64
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_162556773
25-05-2016

Legendarische Britse duikboot met 71 lichamen aan boord teruggevonden


media_xll_8693689.jpg
© ap.

Al tientallen jaren werd er gespeculeerd over het lot van de HMS P311, een Britse onderzeeŽr die tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdween in de Middellandse Zee. Nu een Italiaanse duiker beweert de boot teruggevonden te hebben, komt aan dat mysterie eindelijk een einde.

De 58-jarige duikexpert Massimo Bondone bevestigde vandaag na een tweede duik dat hij de verloren gewaande duikboot op een diepte van ongeveer 80 meter heeft teruggevonden. Het wrak ligt op ongeveer vijf zeemijl ten oosten van het eilandje Tavolara, voor de kust van SardiniŽ.

De P311 verliet Malta in december 1942 met 71 bemanningsleden aan boord. De onderzeeŽr zou deelnemen aan een geallieerde aanval op Italiaanse oorlogsschepen voor de kust van SardiniŽ, maar verdween in januari 1943, vermoedelijk nadat hij een mijn raakte. Lokale vissers meldden destijds dat ze 's nachts een luid rumoer hadden gehoord.

media_xll_8693694.jpg
© ap.

"100% zeker de P311"

Paolo Pegoraro van duikclub L'Orso, die Bondone logistiek bijstond bij zijn zoektocht naar het wrak, vertelde aan The Telegraph dat Bondone de onderzeeŽr kon identificeren als de P311 door de twee 'menselijke torpedo's' (een soort bestuurbare miniduikboot voor ťťn of twee personen, red.) in Chariotstijl die vastgehecht zijn aan de buitenkant van het vaartuig. "Het is 100 procent zeker de P311, aangezien dit de enige duikboot was met die heel bijzondere eigenschappen," aldus Pegararo. "Hij daalde zondagochtend af met een GoPro op zijn helm, maar besliste om vandaag terug te keren met betere lampen om beelden van betere kwaliteit te maken."

Bondone dook tot op een diepte van 103 meter om de onderzeeŽr te verkennen. Het vaartuig is volgens hem intact. Er is een beetje schade aan de boeg, vermoedelijk van een mijn, maar verder is hij 'hermetisch afgesloten'. "Toen hij zonk, ging hij recht naar beneden, aangezien het vaartuig intact op de zeebodem ligt. Hij is erg goed bewaard, met veel schaaldieren en kleurrijk zeeleven," aldus Pegararo.

"Het ziet ernaar uit dat hij waarschijnlijk zonk met lucht binnenin verzegeld, waardoor de bemanning uiteindelijk omkwam van zuurstoftekort," vermoedt Bondone.

media_xll_8693695.jpg
© ap.

Geen berging gepland

De Britse marine liet ondertussen verstaan dat het wrak naar alle waarschijnlijkheid niet zal verplaatst worden. "Scheepswrakken worden enkel opgehaald als er zeer dwingende historische of operationele redenen voor zijn. Eens een militair vaartuig zinkt, wordt het een oorlogsgraf en wordt het achtergelaten waar het zich bevindt," verklaarde een woordvoerder.

media_xll_8693696.jpg
© ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162556902
25-05-2016

Graf van prominente dame ontdekt in Egypte

Het gaat om het graf van Sattjeni, ťťn van de belangrijkste vrouwen uit de tijd van het Middenrijk (2040 tot 1783 voor Christus).

Archeologen ontdekten het graf in de necropolis Qubbet El-Hawa, aan de westelijke oever van de Nijl. In het graf troffen ze twee houten kisten met daarin de resten van Sattjeni aan. De binnenste kist is nog in uitstekende staat. Het moet zelfs mogelijk zijn om het jaar vast te stellen waarin de boom waar deze kist van gemaakt is, gekapt werd.

graf1.jpg?zoom=1.5&resize=468%2C351.
Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.

Het lichaam van Sattjeni was oorspronkelijk in linnen gewikkeld. Haar gezicht was bedekt met een masker, waar ook nog enkele resten van bewaard zijn gebleven.

Het is een waardevolle ontdekking, zo laat het Egyptische ministerie van oudheden weden. Sattjeni was ťťn van de belangrijkste vrouwen uit het Middenrijk. Ze was nameljik de moeder van Heqaib III en Amenyseneb: twee van de hoogste autoriteiten van Elephantine, een eiland in de Nijl. Sattjeni moet een zeer grote invloed hebben gehad op de lokale dynastie. Zeker toen al haar mannelijke familieleden overleden waren en zij haar familie binnen de overheid van Elephantine vertegenwoordigde.

masker.jpg?zoom=1.5&resize=708%2C944.
Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162562737
27-05-2016

Verloren tombe van Aristoteles ontdekt

Veel groter nieuws is in de filosofie niet denkbaar: wetenschappers hebben sterke aanwijzingen dat ze het graf van Aristoteles hebben gevonden. Er worden al 20 jaar opgravingen gedaan en archeoloog Kostas Sismanidis durft nu te zeggen dat de gevonden tombe daadwerkelijk die van de legendarische filosoof is.

‘Harde bewijzen heb ik niet, maar alles wijst er wel op dat het om zijn graf gaat, van de locatie van de tombe tot de periode waarin die is opgericht’, zei Sismanidis tijdens de wetenschappelijke conferentie "Aristotle, 2.400 years" in Thessaloniki. De vorm van het gebouw komt bovendien sterk overeen met de antieke beschrijvingen van de tombe.


tombe1o(1).jpg

De invloed van Aristoteles op de westerse wereld is bijna niet te overschatten. Zo stond hij in de middeleeuwen simpelweg bekend als ‘de filosoof’ en vormden zijn theorieŽn over de natuur en metafysica de basis voor het heersende wereldbeeld. Een van Aristoteles' belangrijkste metafysische inzichten is dat alles in de natuur door iets anders wordt bewogen of in gang gezet. Uiteindelijk moet iemand of iets de oorsprong zijn van dat proces. Deze instantie noemt hij 'de onbewogen beweger' die het universum in beweging houdt zonder zelf door iets anders te worden bewogen.

Hoe de mens zich dient te gedragen, is het onderwerp van de Ethica Nicomacheia, dat eeuwenlang het standaardwerk in de ethiek zou blijven en in onze dagen een heropleving beleeft. Hierin staat het idee centraal dat de mens altijd het midden tussen twee uitersten moet houden, de zogeheten ‘gulden middenweg’. Het boek is toegankelijk geschreven omdat het geschreven zou zijn voor zijn zoon Nicomachus, vandaar ook de titel van het boek.

(Filosofie.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162565456
quote:
Frans-Duitse vijandschap en verzoening - Gerd Krumeich

za 28/05/2016 - 14:54 Gerd Krumeich

Morgen wordt de 100e verjaardag van de Slag bij Verdun herdacht. De Duitse historicus Gerd Krumeich zal president Hollande en kanselier Merkel rondleiden op de plek van de hevigste vijandschap tussen beide landen, maar ook van hun verzoening.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2663877
pi_162889163
10-06-2016

Gigantisch monument van 2.150 jaar oud ontdekt in historische stad Petra


media_xll_8739615.jpg
Het belang van de nieuwe ontdekking kan dat van het klooster (foto) mogelijk zelfs overtreffen. © getty.

De historische stad Petra is bekend voor de archeologische vondsten, maar heeft blijkbaar toch nog niet alle geheimen prijsgegeven. Dankzij satellietbeelden is er onder het zand een enorme "monumentale constructie" ontdekt die volgens wetenschappers tot 2.150 jaar oud zou kunnen zijn.

media_l_8739604.jpg
Het Treasurygebouw van Petra. © getty.

Petra ligt in het zuiden van het huidige JordaniŽ en is door UNESCO beschermd werelderfgoed. Het was vroeger de hoofdstad van de NabateeŽrs, een Arabische stam.

Archeologen die de site met drones en satellietbeelden van hoge resolutie onderzochten, ontdekten een tot nu toe onbekend, onder het zand begraven monument van 56 op 49 meter, gelegen op nog geen kilometer van het centrum van Petra. Sarah Parcak en Christopher Tuttle publiceerden de resultaten van de vondst in het Bulletin of the American Schools of Oriental Research. Parcak noemt zich zichzelf een "ruimte-archeologe". Volgens de wetenschappers is het ontdekte platform niet te vergelijken met wat er in het verleden al kon worden blootgelegd in de historische stad.

Uitgehouwen rotsen
Opvallend is dat de enorme constructie niet ver van het centrum ligt, maar wel verborgen en moeilijk bereikbaar is. "Open en bloot verborgen", zoals de onderzoekers in de titel van hun wetenschappelijk artikel stelden. Het binnenplein is geplaveid met natuursteen. Aan de ene kant is het omgord met zuilen en aan de oostkant is er een gigantische trap die naar beneden leidt. Het aardewerk dat op die plaats werd gevonden, wijst op een mogelijke ouderdom van meer dan 2.150 jaar. "We zijn hier altijd voorzichtig mee, maar het oudste aardewerk kunnen we met redelijke zekerheid terugbrengen tot ongeveer 150 voor Christus", zegt Tuttle.

Dat is de periode dat Petra dankzij de handel met Griekse en Perzische steden een geweldige bloeiperiode kende. Vanaf de verovering door het Romeinse Rijk in 106 werd het verval ingezet. Rond de zevende eeuw trokken de laatste inwoners er weg. Maar de overgebleven ruÔnes zijn vandaag nog altijd een toeristische trekpleister omwille van de hoge archeologische waarde ervan. De unieke, spectaculaire, uit de rotsen uitgehouwen gevels van Petra zijn wereldberoemd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162994938
Britten zoeken nog een koning onder een parkeerplaats

In het Britse Reading is de zoektocht begonnen naar het graf van koning Henry I. Met een grondradar worden onder een parkeerplaats de contouren in kaart gebracht van een verwoeste abdij; Henry zou daar begraven liggen onder het hoofdaltaar.

Het kan de tweede keer worden dat een oud koningsgraf wordt teruggevonden onder een parkeerplaats: vier jaar geleden werden de resten van de legendarische koning Richard III aangetroffen onder een parkeerplaats in Leicester. Door die vondst kwam de zoektocht naar Henry I ook in een stroomversnelling.

De onderzoekers noemen Henry, de vierde zoon van Willem de Veroveraar, een vergeten koning. Hij kwam op de troon toen zijn broer, Willem II, in 1100 gedood werd tijdens de jacht, mogelijk een aanslag door Henry.

Toen Henry stierf in 1135 werd hij begraven in de abdij van Reading, die hij zelf had gesticht. Het graf ging verloren toen Henry VIII in de 16e eeuw kloosters onteigende in zijn strijd tegen de Rooms-Katholieke Kerk. Van de abdij in Reading bleef slechts een ruÔne over die tegenwoordig zo wankel is dat er geen publiek meer wordt toegelaten.

Het is niet duidelijk wat er destijds met de botten van de koning is gebeurd. "We weten tot op een paar meter nauwkeurig waar hij was begraven. Maar we weten niet of er nog iets ligt", zegt een van de onderzoekers. "Er is daar de afgelopen eeuwen zo veel gebouwd dat de botten wel verspreid kunnen zijn geraakt."

"We weten niet wat we zullen aantreffen. Misschien een hoop, misschien weinig. Ik kan alleen maar hoopvol afwachten."

Bron: http://nos.nl/artikel/211(...)n-parkeerplaats.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_162995627
12-06-2016

Archeologen ontdekken verloren steden onder de jungle bij Angkor Wat

media_xll_8746551.jpg
De site van Angkor Wat in Cambodja. © thinkstock.

SPECTACULAIRE VONDST Archeologen hebben met behulp van lasertechnieken sporen ontdekt van verschillende enorme steden onder jungle nabij het 12de-eeuwse tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja. Sommige van hen zouden groter zijn dan de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

'Ditmaal hebben we het geheel en het is enorm: de grootte van Phnom Penh'
Archeoloog Damian Evans
"We hebben onder de bossen hele steden ontdekt, waarvan niemand wist dat ze er waren", stelt de Australische archeoloog Damian Evans in de Britse krant The Guardian.

Het onderzoek startte in 2012. Door vanuit een helikopter laserstralen af te schieten konden de archeologen de bodem van een gebied van een kleine 2.000 vierkante kilometer precies in kaart brengen. In een eerste fase werd een klein stadsgebied ontdekt (Mahendraparvata), dat door een netwerk van wegen en kanalen verbonden was met Angkor Wat. "Ditmaal hebben we het geheel en het is enorm: de grootte van Phnom Penh", aldus Evans.

Angkor Wat is het bekendste tempelcomplex van Cambodja en maakt deel uit van het Unesco-werelderfgoed Angkor, de grootste toeristenbestemming in het land. Angkor Wat staat ook afgebeeld op de Cambodjaanse vlag.

De resultaten van het onderzoek worden morgen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Journal of Archaeological Science".

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162996069
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 01:02 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Ik heb de OP aangepast. En het topic gereekst aan het vorige deel. :)
dank beste Cobra
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163174294
16-06-2016

"Grootste goudschat uit de Vikingtijd" gevonden in Denemarken


media_xll_8765703.jpg
Deze zes gouden en een zilveren armband werden ontdekt door drie amateurarcheologen. © Museet pŚ SÝnderskov.

UPDATE Drie Deense amateurarcheologen hebben een historische vondst gedaan. Met metaaldetectoren troffen ze de "grootste goudschat uit de Vikingtijd" ooit gevonden in Denemarken aan, zo melden Scandinavische media.

De drie vonden op een veld in Vejen, in Jylland, zes gouden en een zilveren armband die vermoedelijk dateren uit de jaren 900. Volgens het Deense Nationalmuseet (Nationaal Museum) gaat het om circa 900 gram goud, wat ongebruikelijk veel is. In 1911 werd op dezelfde plaats al een gouden ketting gevonden.

'Team Rainbow Power'
De uitzonderlijke vondst werd gedaan door Poul NÝrgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen en Kristen DreiÝe. De amateurarcheologen noemen zich het 'Team Rainbow Power'. "We waren amper tien minuten op het terrein toen we op de eerste gouden armband stootten", zegt Marie Aagaard Larsen. "Dat gaf ons meteen het gevoel dat we de gouden pot aan het eind van de regenboog hadden gevonden. Toen we even later de andere sieraden ontdekten, waren we door het dolle heen".

Geschenk van hoofdman
Wanneer het trio zich bewust werd van de belangrijkheid van hun vondst, namen ze meteen contact met Lars Grundvad van het SÝnderskov Museum. Die was zo goed als van z'n sokken geblazen. Grundvad, een autoriteit in de materie, vermoed dat de armbanden een geschenk zijn van een Vikinghoofdman om zijn trouwe volgelingen te belonen. "Mogelijk werden ze ook geschonken aan andere leiders om hen te overhalen allianties af te sluiten", zegt Grundvad. De goudschat werd mogelijk begraven als onderdeel van een ritueel of om hem te verbergen voor eventuele rovers.

De vondst wordt nu tijdelijk geŽxposeerd in het SÝnderskov Museum. Later worden de sieraden overgebracht naar het Nationaal Museum in Kopenhagen.

media_xll_8765601.jpg


© thinkstock.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')