abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_160678191
Welkom beste tijdreiziger!

Lees (en post) hier nieuws over recente opgravingen, spectaculaire historische ontdekkingen en nieuwe feiten over geschiedkundige vraagstukken...

Laat je verwonderen door de geschiedenis!



We gaan verder met de laatste 2 posts uit het vorige topic

14-03-2016

Wandelaar vindt zeldzame munt van 2000 jaar oud met beeltenis keizer Augustus


© Israëlische Autoriteit voor Antiek .

Archeologie Een Israëlische wandelaar heeft een uiterst zeldzame en kostbare gouden munt gevonden waarop keizer Augustus staat afgebeeld. De munt werd geslagen in het jaar 170 na Christus.

Laurie Rimon bezocht met een groep toeristen een archeologische site in Galilea, een bergstreek in het noorden van Israël, toen ze plots een gouden, blinkend voorwerp zag liggen in het gras. Ze raapte het op en ontdekte tot haar verbazing een grote gouden munt die dateert uit de Oudheid.

Na grondige analyse hebben archeologen van de Israëlische Autoriteit voor Antiek bekendgemaakt dat het gaat om een originele gouden munt die werd geslagen onder Keizer Trajanus, die heerste over het Romeinse Rijk van 98 tot 117.

Aan een zijde van de munt staat zijn naam gegraveerd naast symbolen van de Romeinse legioenen, aan de andere kant bevindt zich een portret van keizer Augustus.

Slechts één ander exemplaar

Het is nog maar de tweede keer dat een dergelijke munt werd teruggevonden. Het andere exemplaar bevindt zich in het British Museum. Beide munten maakten deel uit van een bijzondere serie munten die werden geslagen onder Trajanus als herinnering aan de keizers die hem voorgingen.

Als eerste keizer van het Romeinse Rijk was Augustus, die regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Christus, uiteraard een rolmodel voor Trajanus.

Eerlijke vinder

De munt behoorde mogelijk toe aan een Romeinse soldaat. "Volgens historische bronnen kregen sommige Romeinse soldaten een hoog salaris van drie gouden munten, het equivalent van 75 zilveren munten, per dag. Omwille van de hoge waarde waren de soldaten niet in staat om goederen te kopen met de gouden munten, aangezien de handelaren er geen wisselgeld voor konden voorzien," zo zegt Donald T. Ariel, hoofdcurator van het departement numismatiek van de Israëlische Autoriteit voor Antiek.

Als eerlijke vinder krijgt Laurie Rimon een certificaat, omdat ze de munt niet voor zichzelf heeft gehouden. Een financiële beloning zit er helaas niet in.

(HLN)
.
.
.

14-03-2016

Uniek Nederlands schip uit Gouden Eeuw gevonden



Op de bodem van de Finse Golf is een uitzonderlijk goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit 1708 teruggevonden. Het schip ligt 62 meter diep. Door het koude en diepe water is de houten constructie van het schip vrijwel intact. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek. Dat maakte de Nederlandse gemeente Medemblik maandag bekend.

Vergaan met alle 130 opvarenden

Het schip is gebouwd in Medemblik. Nooit eerder is een Nederlands oorlogsschip uit de Gouden Eeuw in zo'n goede staat teruggevonden, aldus de gemeente.

De Finse Maritieme Dienst vond het schip al zo'n tien jaar geleden, maar het werd toen niet geïdentificeerd. Wel was duidelijk dat het een oorlogsschip betrof van 35 meter lang en met drie masten, waarvan er nog een overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onderwater lek geslagen en rechtstandig gezonken.

In 2015 vond historicus Peter Swart uit Medemblik een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Volgens deskundigen is het voor 95 procent zeker dat het gaat om het fregat Huis te Warmelo. Dit schip verging dat jaar met alle 130 opvarenden. "Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan'', aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Oorlogsschip

Het is de bedoeling dat deze zomer een duikteam van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw afdaalt naar het oorlogsschip. Het vervolgonderzoek richt zich op de definitieve identificatie van het schip.

Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip. De spiegel is traditioneel voorzien van ornamenten en de naam van het schip. Verder worden houtmonsters genomen om te zien hoe oud het schip is en wordt een 3D-model gemaakt van het wrak.

(HLN)

Vorige delen:

Cultuur & Historie in het Nieuws

Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 2)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 3)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 4)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 5)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 6)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 7)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 8)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 9)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 10)

[ Bericht 10% gewijzigd door Cobra4 op 14-06-2016 01:02:10 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160706771
Video: Nederlands oorlogsschip ontdekt voor de Finse kust

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160754931
17-03-2016

"Twee geheime kamers achter graf van Toetanchamon"



© ap.

Er bestaat "90 procent kans" dat zich achter de muren van de tombe van farao Toetanchamon twee geheime kamers bevinden. Dat zegt de Egyptische minister van Oudheidkundige Zaken.

Hij baseert zijn kansberekening op de voorlopige resultaten van een analyse van de dodenkamer in Luxor met gesofisticeerde radars. Het bestaan van geheime kamers was een hypothese van een Britse archeoloog-Egyptoloog, die nu blijkbaar door de realiteit wordt bevestigd.

De Brit meent dat de geheime ruimte het stoffelijk overschot herbergt van de legendarische koningin Nefertiti, destijds de "mooiste vrouw ter wereld"; minister Mamduh al-Damati denkt eerder aan een echtgenote van farao Echnaton (Amenophis IV), de vader van Toetanchamon, of een van diens dochters.

"Ruimtes bevatten organisch materiaal"


© afp.

Damati zei dat uit de scans is gebleken dat zich achter de muur "lege ruimtes, maar geen geheel lege ruimtes" bevinden. "Ze bevatten organisch en metalen materiaal".

In tegenstelling tot de tombes van andere farao's, die nagenoeg alle zijn leeggeroofd, bevat het graf van Toetanchamon, in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter, meer dan 5.000 relatief intacte voorwerpen uit de regeerperiode van Toetanchamon, ruim 3.300 jaar geleden.

Tombe van Nefertiti


© epa.

Toetanchamon is vooral bekend om zijn gouden dodenmasker en om speculaties over zijn precieze doodsoorzaak. Historisch veel belangrijker is zijn vader Echnaton (of Achnaton of Achenaten), die zijn oorspronkelijke naam, Amenophis IV, liet varen om om de cultus van de zonneschijf Aton in te voeren, tot woede van de hogepriesters.

Echnatons hoofdvrouw was de niet alleen om haar schoonheid geroemde Nefertiti (Nofrete of Nefertete). Zij was echter niet de moeder van Toetanchamon, al wordt die kwestie ook al betwist.

Mochten de kamers de tombe van Nefertiti bevatten, dan is sprake van een van dé archeologische vondsten van de 21e eeuw.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160754954
17-03-2016

Begraafplaats uit IJzertijd gevonden



Circa 150 skeletten en persoonlijke bezittingen uit de IJzertijd zijn in Noord-Engeland opgegraven. Bijna 3000 jaar nadat ze werden begraven, verkeren de skeletten nog in een relatief goede staat.

Archeologen spreken van een van de grootste en belangrijkste IJzertijdvondsten van de laatste tijd.

De overblijfselen werden gevonden in 75 vierkante grafheuvels. Er werden ook juwelen, wapens en 360 amberen en glazen kralen gevonden, meldt The Guardian.

De vondst werd gedaan door een aannemer die in Pocklington (Yorkshire) huizen zou gaan bouwen. Dat werk werd echter meteen stilgelegd, omdat de opgraving volgens archeologen "enorm belangrijk" en "fascinerend" is en onbekende geschiedenis van Engeland kan blootleggen.

De IJzertijd duurde in het huidige Engeland van 800 voor Christus tot de Romeinse verovering in 43 na Christus.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160828182
11-03-2016

DNA-speurders zoeken naar de waarheid over beroemde Viking


Onderzoekers halen DNA uit het familiegraf van Rollo in het klooster van Fécamp in Normandië.
©Vegard Strømsodd/Explico

Hij was een voorvader van Willem de Veroveraar en daarmee van het Britse koningshuis. Nu willen forensisch onderzoekers weten of de Vikingkrijgsheer Rollo uit Denemarken of Noorwegen kwam.

Forensisch onderzoekers uit Denemarken en Noorwegen hebben het deksel gelicht van een sarcofaag in Normandië om voor eens en voor altijd de vraag te beantwoorden waar de machtige Vikingkrijgsheer Rollo de Noorman vandaan kwam.

Een kaak met acht tanden wordt nu door de universiteiten van Oslo en Kopenhagen aan een DNA-analyse onderworpen om erachter te komen of het geslacht van Rollo oorspronkelijk uit Denemarken of Noorwegen kwam.

Het antwoord is ook van belang voor het Britse koningshuis, want de Britse koningen en koninginnen stammen van Rollo af.

FEITEN: WIE WAS ROLLO?
•Rollo de Noorman (ca. 846-927) voerde een groep Scandinavische Vikingen aan die begin 10e eeuw langs de oevers van de Seine plunderde.

•Zijn herkomst is onzeker: hij wordt opgevoerd als een Noor in de IJslandse en Noorse sagen, maar als een Deen in de Normandische kronieken.

•Waar hij ook vandaan kwam, hij vormde zo'n grote bedreiging voor de Frankische koning Karel de Eenvoudige dat die Rollo in 911 het noordoostelijk deel van zijn rijk aanbood in ruil voor het stoppen van de plunderingen.

•Rollo en zijn Noormannen vestigden zich in en werden de heersers van Normandië.


Rollo smeedde zijn eigen bijlen en werd heerser van Normandië na een bloedige loopbaan als plunderaar.
©WikiCommons

Zoektocht naar Rollo verloopt via achterkleinkind

De acht tanden uit de sarcofaag in het klooster van Fécamp in Normandië zaten ooit in de mond van een kleinkind van Rollo, Richard II van Normandië (963-1026).

De deskundigen kunnen de overblijfselen van Rollo zelf niet onderzoeken: zijn graf in de kathedraal van Rouen is leeg.

Aan de tanden van een naaste verwant hebben ze echter een heleboel. Doordat erfelijk materiaal beter bewaard wordt in tanden dan in bijvoorbeeld botten, hebben de onderzoekers een goede kans om intact DNA te vinden.


De resten van Rollo zijn in de loop der eeuwen verdwenen uit zijn stenen sarcofaag in Rouen. Daarom kan alleen het DNA van zijn verwanten worden onderzocht.
©WikiCommons

Bij eerdere onderzoeken zijn verschillen tussen het DNA van Noorse en Deense Vikingen aan het licht gekomen, en daarom hopen de onderzoekers dat het erfelijk materiaal van de verwanten van Rollo uitsluitsel zal geven over zijn nationaliteit.

De Britse troon staat op het spel

De herkomst van Rollo is zo interessant omdat het vorstenhuis dat hij stichtte in Normandië, later Engeland veroverde en de Engelse troon innam.

Rollo's achter-achter-achterkleinzoon Willem de Veroveraar (1028-1087) stak het Kanaal over en versloeg de Angelsaksen met zijn Normandische ruiters in de Slag bij Hastings in 1066. Datzelfde jaar kroonde hij zich in Westminster Abbey tot koning van Engeland.


Normannernes kavaleri hamrede ind i angelsaksernes skjoldborg ved Hastings i det sydøstlige England i oktober 1066. Slaget satte Rollos efterkommer på Englands trone.
©WikiCommons


De Normandische cavalerie liep de Angelsaksen in oktober 1066 bij Hastings onder de voet. Een nakomeling van Rollo kroonde zichzelf tot koning van Engeland.
©WikiCommons

De huidige Britse koningin Elizabeth II stamt af van Willem de Veroveraar en dus ook van Rollo de Noorman. Het Britse koningshuis komt dus oorspronkelijk uit Noorwegen óf Denemarken.

Det tijd zal leren welk land de eer te beurt valt het Britse koningshuis te hebben voortgebracht.

De resultaten van het DNA-onderzoek worden komend najaar verwacht.

(historianet.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160850526
21-03-2016

Scheepswrak is legendarische Esmeralda van Vasco da Gama


© ap.

De Esmeralda, het legendarische schip van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (1469-1524) is terecht. Het scheepswrak was in 1998 al ontdekt voor de kust van het sultanaat Oman. De onderzoekers zijn nu pas zeker genoeg om het scheepswrak te identificeren als de Esmeralda, die in 1503 verging tijdens een storm. Onderwaterarcheoloog David Mearns, die de vondst in 1998 deed, spreekt in het vakblad The International Journal of Nautical Archaeology van een onwaarschijnlijke ontdekking.


De gevonden 'Indio'. © ap.

Mearns en zijn bedrijf Blue Water Recoveries kunnen het nieuws nu echt staven met de vondst van twee van de 2.800 aangetroffen objecten in het wrak. Het gaat om een scheepsbel uit 1498, de oudste scheepbel ooit gevonden, en een 'indio', een erg uitzonderlijke zilveren munt , waar vandaag nog maar één ander exemplaar bestaat. Die leggen een rechtstreeks verband met Portugal. Het wrak is daardoor het oudste schip dat getuigt van Europese ontdekkingsreizen.

Portugese ontdekkingsreizigers domineerden toen het Indische subcontinent en controleerden de specerijenhandel. In 1502 stuurde Portugal voor de tweede keer een vloot naar de Indische Oceaan om er de Portugese controle over de specerijenhandel te verwerven. Het kwam daarbij tot hevige gevechten, niet enkel met Indische vorsten, maar ook met moslimhandelaren die tot dan toe een monopolie over de specerijenroute hadden en de Portugezen liever niet zagen komen.

Nadat Da Gama opnieuw vertrokken was, liet hij een aantal schepen achter om de Portugese belangen te vrijwaren. Die hielden zich echter liever bezig met piraterij en plundertochten op het Arabische Schiereiland.

Tijdens een van die missies gingen twee schepen, de Esmeralda en de São Pedro, verloren, beide onder commando van een oom van Da Gama. De Esmeralda zonk in mei 1503 tijdens een heftige storm bij het eiland al-Hallaniyah. Iedereen aan boord kwam om.

"Het historische en archeologische belang hiervan kan enorm zijn", melden Blue Water Recoveries en het ministerie voor Erfenissen en Cultuur van Oman in een persbericht.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160879803
22-03-2016

Acht standbeelden van Egyptische godin Sechmet ontdekt

.
De godin Sechmet, zittende op haar troon. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden

De standbeelden van de godin – met leeuwenkop – werden ontdekt in de dodentempel van Amenhotep III, nabij Luxor.

Zes van de acht standbeelden laten zien hoe de godin op een troon zit. Drie van de zes standbeelden zijn vrijwel compleet. Het grootste standbeeld is maar liefst 1,9 meter hoog, 0,5 meter breed en 1 meter diep..

Staande
Naast deze zes standbeelden zijn er nog twee standbeelden van de godin ontdekt die haar staande laten zien. Deze standbeelden zijn verre van compleet.

Machtig
De Egyptenaren zagen de godin Sechmet als een zeer machtige godin. Ze beschermde de zonnegod Ra. Amenhotep III werd gezien als de zonnekoning en dus is het niet zo vreemd dat bij zijn tempel zoveel beelden van Sechmet zijn teruggevonden. Sechmet moest ook de laatste rustplaats van deze zonnekoning beschermen.

Naast de acht beelden van de machtige Sechmet is ook een (stuk) van een standbeeld van Amenhotep III ontdekt. Het gaat om een standbeeld van zwart graniet van een staande Amenhotep III. Het standbeeld is niet meer compleet: alleen het middenstuk is teruggevonden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160904316
23-03-2016

Archeologen maken 3D-animatie van graf Richard III


Foto: AFP

Archeologen hebben een volledig draaibaar computermodel gemaakt van het skelet van de Engelse koning Richard III, dat in 2012 werd opgegraven onder een parkeerplaats in het Britse Leicester.

De archeologen aan de universiteit van Leicester maakten foto’s vanuit meerdere hoeken tijdens de opgraving van de in 1485 overleden koning. Ze gebruikten het 3D-platform Sketchfab om een precieze weergave van het graf en het skelet te maken, schrijft Discovery News.

De weergave laat gebruikers inzoomen op het lichaam van de koning en rondkijken in het graf. Het is duidelijk te zien dat de koning met weinig zorgvuldigheid is begraven. Het graf is namelijk te klein, waardoor het hoofd tegen de wand is aangedrukt. Ook is de grond ongelijk en zijn de wanden scheef.

De overblijfselen van Richard III, de laatste Engelse koning die stierf op het slagveld, werden in 2012 onder een parkeerplaats gevonden. De koning werd op 26 maart vorig jaar herbegraven in de kathedraal van Leicester, na een optocht waarbij zijn lichaam in een kist door de stad werden gedragen.

Richard III wordt door velen als een kwaadaardige koning gezien, omdat hij zijn twee neefjes zou hebben vermoord.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160904376
23-03-2016

De farao die een teen verloor



Dat farao Ramses III (1186 tot 1155 voor Christus) is vermoord stond al vast. De documenten van de rechtszaak tegen zijn moordenaars zijn goed bewaard gebleven. Scans van zijn mummie uit 2012 toonden al aan dat hij wonden had. Maar dankzij nieuwe scantechnieken weten we nu ook hoe hij aan zijn einde kwam: het was een samenzwering. Dat staat in een nieuw boek: Scanning the Pharaohs.

Ramses leefde in een gevaarlijke tijd. Niet zelden werden farao’s vermoord door hun eigen familie om een ander gezinslid op de troon te krijgen. Slechts weinig koningen van het oude Egypte werden oud. Ramses de Derde werd vermoord door een van zijn haremvrouwen, Tiyi, die haar zoon Pentawer op de troon wilde krijgen. Daartoe moest ze bovendien ook kroonprins Ramses IV vermoorden, die meer recht had om zijn vader op te volgen.

Tot nu toe werd gedacht dat het met één messteek was gebeurd, snel en dodelijk. Maar een serie nieuwe scans toont aan dat de Egyptische koning heeft geleden. Zijn luchtpijp en slokdarm zijn doorgesneden en hij mist een teen. Dat wijst op een langdurig gevecht met meerdere aanvallers, waarbij de koning uiteindelijk het onderspit heeft moeten delven. Hij stierf aan zijn verwondingen.

Dat vonden ze in het oude Egypte niet chique; reden dat ze een soort post-mortem plastische chirurgie hebben gedaan, waardoor het lijk er redelijk goed uitziet. Dezelfde techniek is ook op het stoffelijk overschot van Toetanchamon toegepast. De mummie werd ook zo goed ingezwachteld dat alleen scans nu de waarheid kunnen onthullen. Die van een koning die stierf door een van zijn eigen zonen.

Een zoon die zelfmoord pleegde in de cel door gif te drinken, zo denken Egyptologen tegenwoordig. Zijn lijk is waarschijnlijk ook gevonden, nabij Luxor. De droom om zelf over Egypte te heersen, ging in rook op. Volgens teksten uit zijn tijd was hij een goede farao, die zorgde voor rechtvaardigheid en veiligheid.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161043368
29-03-2016

Newtons Steen der Wijzen duikt op



Een particuliere verzamelaar heeft een manuscript van Isaac Newton verkocht aan de American Chemical Heritage Foundation (CHF). Dit geheel in Latijn geschreven manuscript bevat het recept om een Steen der Wijzen te maken, de meest geheimzinnige substantie die de mensheid ooit heeft gekend. Daarmee moest het mogelijk zijn om van gewone metalen goud te maken. De CHF maakt de tekst beschikbaar voor onderzoekers.

In de Middeleeuwen en ook nog enige tijd daarna geloofden mensen dat het mogelijk was om metalen in alle onderliggende stoffen uiteen te laten vallen. Uit die stoffen kon je dan weer nieuwe metalen maken, zoals goud. Het enige wat je daarvoor nodig had, was het ‘kwikzilver der wijzen’, waarmee je een Steen der Wijzen moest maken. De eerste die een recept daarvoor publiceerde, was de 17e eeuwse alchemist Eirenaeus Philalethes.

Waarschijnlijk is het manuscript van Newton dat nu is gevonden, een geheel of gedeeltelijke kopie van die tekst. Het is niet bekend of hij het recept ooit heeft uitgeprobeerd, maar in dat geval zal het een teleurstelling hebben opgeleverd. Ondanks eeuwen van uitproberen, is de Steen der Wijzen nooit gevonden – behalve dan in het Harry Potter universum.

In tegenstelling tot veel alchemisten uit zijn tijd, is Isaac Newton bekend gebleven. Dat komt omdat hij als eerste enkele natuurkundige wetten op papier heeft gezet. Daaronder een wet die de zwaartekracht beschrijft en de wet van de traagheid. Ook ontdekte Newton dat wit licht uit verschillende kleuren bestaat. Dat hij ook aan occulte praktijken deed, is in de eeuwen sinds zijn leven enigszins ondergesneeuwd.

Het manuscript van Newton waarin de Steen der Wijzen staat beschreven, is in 1930 door zijn nazaten ontdekt en verkocht aan een verzamelaar. Die hield het angstvallig verborgen voor de buitenwereld. Nu kunnen historici over de hele wereld de tekst bestuderen.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161098847
quote:
0s.gif Op woensdag 30 maart 2016 08:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-03-2016

Newtons Steen der Wijzen duikt op

[ afbeelding ]

Een particuliere verzamelaar heeft een manuscript van Isaac Newton verkocht aan de American Chemical Heritage Foundation (CHF). Dit geheel in Latijn geschreven manuscript bevat het recept om een Steen der Wijzen te maken, de meest geheimzinnige substantie die de mensheid ooit heeft gekend. Daarmee moest het mogelijk zijn om van gewone metalen goud te maken. De CHF maakt de tekst beschikbaar voor onderzoekers.

In de Middeleeuwen en ook nog enige tijd daarna geloofden mensen dat het mogelijk was om metalen in alle onderliggende stoffen uiteen te laten vallen. Uit die stoffen kon je dan weer nieuwe metalen maken, zoals goud. Het enige wat je daarvoor nodig had, was het ‘kwikzilver der wijzen’, waarmee je een Steen der Wijzen moest maken. De eerste die een recept daarvoor publiceerde, was de 17e eeuwse alchemist Eirenaeus Philalethes.

Waarschijnlijk is het manuscript van Newton dat nu is gevonden, een geheel of gedeeltelijke kopie van die tekst. Het is niet bekend of hij het recept ooit heeft uitgeprobeerd, maar in dat geval zal het een teleurstelling hebben opgeleverd. Ondanks eeuwen van uitproberen, is de Steen der Wijzen nooit gevonden – behalve dan in het Harry Potter universum.

In tegenstelling tot veel alchemisten uit zijn tijd, is Isaac Newton bekend gebleven. Dat komt omdat hij als eerste enkele natuurkundige wetten op papier heeft gezet. Daaronder een wet die de zwaartekracht beschrijft en de wet van de traagheid. Ook ontdekte Newton dat wit licht uit verschillende kleuren bestaat. Dat hij ook aan occulte praktijken deed, is in de eeuwen sinds zijn leven enigszins ondergesneeuwd.

Het manuscript van Newton waarin de Steen der Wijzen staat beschreven, is in 1930 door zijn nazaten ontdekt en verkocht aan een verzamelaar. Die hield het angstvallig verborgen voor de buitenwereld. Nu kunnen historici over de hele wereld de tekst bestuderen.

(faqt.nl)
In zekere zin kan het toch wel middels een fusie reactor?
Kost alleen gigantisch veel energie.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_161101164
quote:
Tuin KMSKA geeft resten citadel van Antwerpen prijs

wo 30/03/2016 - 14:36 Belga, Alexander Verstraete

In de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn restanten teruggevonden van de citadel van Antwerpen. Dat is een enorme vesting die in de 16e eeuw is gebouwd in opdracht van de hertog van Alva, de toenmalige Spaanse landvoogd van de Nederlanden.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2615543
  vrijdag 1 april 2016 @ 19:01:29 #13
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_161101368
Interessant!
pi_161162958
01-04-2016

Opnieuw bewijs dat Vikingen de Nieuwe Wereld bereikten

Archeologen hebben een stenen haard gevonden op het eiland Newfoundland voor de kust van Canada. Vikingen gebruikten dit hart om erts te verhitten: de eerste stap in het bewerken van ijzer.

Het is al langer bekend dat de Vikingen duizend jaar geleden een bezoek brachten aan de Nieuwe Wereld. Dit betekent dat Columbus niet de eerste Europeaan was die voet aan wal zette op het andere continent.

In 1960 werd de eerste (en tot dusver enige) Vikingnederzetting van Noord-Amerika gevonden, namelijk L’Anse aux Meadows. Er werden minstens acht gebouwen gevonden, waaronder een smederij. De nederzetting is in de vroege elfde eeuw gesticht. Het is onduidelijk wie de kolonie gesticht heeft. Sommigen denken dat het Leif Eriksson was, maar anderen vermoeden dat Leifs kolonie zuidelijker lag. L’Anse aux Meadows was een tijdelijke kolonie en de gebouwen stonden na een paar jaar weer leeg.


Vindplaats van het stenen haard. Foto: Robert Clark, National Geographic

Nu is er op een tweede plek een stenen haard gevonden, namelijk enkele honderden kilometer ten zuiden van L’Anse aux Meadows. Er is nog niet genoeg overtuigend bewijs om te bevestigen dat de Vikingen het hart hebben gemaakt, aangezien eeuwen geleden ook andere groepen mensen op Newfoundland leefden, zoals inheemse Amerikanen en Baskische vissers. Toch zijn experts optimistisch, meldt National Geographic.

De ontdekker van de locatie – Sarah Parcak – is een zogenoemde ‘ruimtearcheoloog’ . Ze bekijkt en analyseert satellietbeelden om bijvoorbeeld Egyptische steden, tempels en tombes te vinden. Blijkbaar kunnen satellietbeelden ook gebruikt worden om Vikingnederzettingen te vinden. Zo verandert deze stookplaats van steen de vochtigheid van de grond eromheen, wat zijn uitwerking heeft op de vegetatie. Parcak kan aan de begroeiing zien wat er onder de grond schuilgaat. Best gaaf, nietwaar?

“Lange tijd dachten archeologen dat het onmogelijk was om Vikingnederzettingen te vinden langs de kust van Canada, omdat er geen goede methode was om dit te doen”, zegt archeoloog Douglas Bolender. “Nu laat Sarah Parcak zien dat ze een nederzetting kan vinden dankzij satellietfoto’s. Wellicht kan deze methode gebruikt worden om nog meer Vikingnederzettingen te vinden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161162981
31-03-2016

3400 jaar oude dodenstad ontdekt in Egypte

De necropolis (dodenstad) bestaat uit zeker 40 tombes waarin de botten van mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden zijn ontdekt.

Archeologen ontdekten de necropolis in een gebied dat Gebel el Silsila wordt genoemd. In dit gebied zijn steengroeves te vinden die al in de tijd van de oude Egyptenaren werden geëxploiteerd.

Crypte
Tot op heden zijn in de necropolis iets meer dan 40 tombes ontdekt. De tombes bestaat uit één of twee onversierde uitgehakte grafkamers. In de vloer van deze grafkamers zijn doorgaans één of twee crypten uitgehakt.



Achttiende dynastie
De tombes stammen waarschijnlijk uit de achttiende dynastie (ongeveer 1543 tot 1292 voor Christus). Het lijkt erop dat de tombes al in de oudheid zijn geplunderd en tijdens de negentiende dynastie (1292 tot 1187 voor Christus) zijn hergebruikt. Ook tijdens deze dynastie zouden de tombes een keer leeggeplunderd zijn.


Een crypte.

Identiteit
De tombes zijn zowel binnen als buiten onversierd. Dat maakt het lastig om de identiteit van de mensen in deze tombes vast te stellen. Het is niet aannemelijk dat het gaat om mensen die in de steengroeves werkten. Er zijn namelijk aanwijzingen gevonden dat de mensen die hier begraven werden gemummificeerd werden en vrij dure objecten mee kregen, waaronder amuletten en kralen. Het suggereert dat de mensen die hier ter ruste werden gelegd een wat hogere status hadden dan de arbeiders.

..
In de tombes zijn ondanks hun veelbewogen verleden diverse objecten teruggevonden. Het meest opmerkelijke object is wel een zegelring met daarop een cartouche van Thoetmosis III.

Permanent bewoond
Een analyse van de gevonden botten wijst er verder op dat in de tombes mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden werden begraven. Het suggereert dat Gebel el Silsila al veel eerder dan gedacht permanent bewoond werd, zo stellen de archeologen.

De tombes zijn helaas in slechte staat en worden bedreigd door erosie en stijgend grondwater. De komende tijd zullen archeologen de tombes dan ook voorzichtig schoonmaken en verder bestuderen.

.
Naast de tombes ontdekten de onderzoekers ook een altaar.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161214933
05-04-2016

Paardenpoep zet vorsers op spoor van Hannibals olifanten



'Hannibal doorkruist de Alpen met olifanten', een werk van de Franse kunstschilder Nicolas Poussin (1594-1665). © reuters.

De resten van 2.234 jaar oude paardenpoep hebben vorsers een inzicht gegeven in het precieze pad dat de Carthaagse veldheer Hannibal over de Alpen heeft gevolgd om Rome binnen te vallen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van paardenpoeponderzoek door microbioloog Chris Allen van de universiteit van Belfast in samenwerking met een team van de York University in het Canadese Toronto.

Hannibal Barca, in hedendaagse termen een Tunesiër, leidde in 218 voor Christus een troepenmacht van meer dan 30.000 manschappen, 15.000 paarden en ezels en, vooral, 40 olifanten richting Rome - een militaire prestatie haast zonder weerga in de geschiedenis.

De meeste gedroogde historische paardenmest vonden Allen en co op een site nabij de Col de Traversette. Volgens Allen nam Hannibal deze -gevaarlijke want 2.398 meter hoge - route niet uit angst voor de Romeinen, maar om krijgshaftige plaatselijke stammen te ontwijken. Zijn veldtocht leidde in 216 v.Chr. tot een grootse Carthaagse overwinning in de slag bij Cannae. Daarna begon de krijgsheer strategische fouten te begaan.

Over de juiste route die Hannibal volgde, redetwistten destijds al de geschiedschrijvers Livius en Polybius.

De bevindingen van het wetenschapsteam verschenen in het vakblad Archeometry.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161215068
05-04-2016

Menselijke resten ontdekt op mysterieuze Vlakte der Kruiken

Misschien komen we nu eindelijk te weten waar de mysterieuze kruiken voor zijn; wetenschappers hebben nabij de kruiken 2500 jaar oude menselijke resten ontdekt.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: de Vlakte der Kruiken. Het is een vlakte in Laos waar op 90 verschillende plekken kruiken te vinden zijn. Op elke locatie liggen tussen de 1 en 400 kruiken, sommige kruiken zijn wel 3 meter hoog. Geschat wordt dat de kruiken tussen de 2500 en 3000 jaar oud zijn. In de jaren dertig van de vorige eeuw is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de kruiken. Maar onduidelijk bleef wie de kruiken achterlieten en welk doel de kruiken dienen.

.
De kruiken liggen op 90 locaties en zijn tussen de 1 en 3 meter hoog. Afbeelding: ANU.

Menselijke resten
Een nieuw onderzoek naar de Vlakte der Kruiken kan dat mysterie echter wel eens oplossen. Voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zijn onderzoekers weer een grootschalige studie naar de vlakte gestart. En niet zonder resultaat. De onderzoekers hebben namelijk menselijke resten gevonden op de vlakte.

.
De onderzoekers aan het werk op de Vlakte der Kruiken. Afbeelding: ANU.

Begraafplaats
“Een theorie is dat zij (de kruiken, red.) gebruikt werden om de lichamen in te laten ontbinden,” vertelt onderzoeker Dougald O’Reilly. “Nadat het vlees verdwenen was, zouden de menselijke resten rond de kruiken begraven zijn.” En nu hebben onderzoekers in de nabijheid van de kruiken ook daadwerkelijk menselijke resten ontdekt. “Wat nu duidelijk is, is dat dit begraafplaatsen waren.”

Drie soorten graven
De manieren waarop de ontdekte menselijke resten begraven werden, zijn grofweg in drie categorieën onder te verdelen. “Er zijn putten vol met botten met een groot kalkstenen blok erop en er zijn botten in vaten geplaatst. Onze opgravingen hebben ook – voor het eerst op deze plek – een lichaam ontdekt dat in een graf was geplaatst.”

.
Eén van de graven die de onderzoekers ontdekt hebben. Afbeelding: ANU.

Wie hier precies begraven liggen, blijft onduidelijk. Er zijn namelijk geen objecten teruggevonden die iets kunnen verraden over bijvoorbeeld de status van de overledenen. Gehoopt wordt dat een genetische analyse van de menselijke resten meer helderheid geeft. “Dit zal een enorme hoeveelheid informatie opleveren over wie deze mensen waren,” verwacht O’Reilly. En wellicht raakt de Vlakte der Kruiken dan eindelijk haar mysterieuze karakter kwijt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161215115
04-04-2016

Archeologen vinden 1500 jaar oude Byzantijnse kerk in Gaza



Bij bouwwerkzaamheden in de Palestijnse gebieden zijn de restanten gevonden van wat volgens archeologen een oude Byzantijnse kerk is.

De kerk in Gaza zou circa 1500 jaar oud zijn, zei het Palestijnse ministerie van Toerisme en Antiquiteiten maandag.

De vondst behelst onder meer marmeren pilaren met uitgebreide Korinthische details en een steen met het Griekse symbool voor Christus. De opgravingen zijn nog niet afgelopen.

''We denken dat het een kathedraal of kerk uit de Byzantijnse periode is'', zei een woordvoerder van het ministerie. ''In die tijd vonden de Byzantijnse heersers het belangrijk kerken op de Gazastrook te bouwen.''

Gaza was een belangrijke havenplaats tijdens de Romeinse heerschappij, met een gemengde bevolking van Grieken, Romeinen, Joden, Egyptenaren en Perziërs.

In de vierde en vijfde eeuw na Christus werden heidense tempels vernietigd en juist kerken gebouwd. Na de verovering door een moslimgeneraal in 637 nam de stad het islamitisch geloof aan en raakten de kerken in vergetelheid.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161361679
quote:
Historici ontsluieren geheim van lange leven van Tempeliers

ma 11/04/2016 - 18:00 Alexander Verstraete
Geen goddelijke interventie, maar wel een gezond dieet en een strikte hygiëne. Daaraan hadden de Tempeliers in de middeleeuwen hun lange leven te danken, zo schrijven historici na een grondige studie van hun levensstijl.
Anno 2016 spreken ze nog steeds tot de verbeelding: de ridders van de Orde van de Tempeliers. Deze orde ontstond aan het begin van de twaalfde eeuw om christelijke pelgrims te beschermen tijdens kruistochten naar het zogenoemde "Heilig Land".

In geen tijd groeide de orde uit tot een machtig en steenrijk verbond. Zodoende kwamen de Tempeliers in het vizier van verschillende wereldlijke heersers die hen liever kwijt dan rijk waren. Op aansturen van de Franse koning Filips de Schone besliste paus Clemens V aan het begin van de veertiende eeuw de orde te ontbinden.

Hugo van Payns

Tijdens hun tweehonderdjarige bestaan, gingen de ridders om een opmerkelijk feit bekendstaan: ze leefden lang. Bedroeg de gemiddelde leeftijd in West-Europa 25 tot 40 jaar, dan haalden veel Tempeliers vlotjes de leeftijd van 60. Stichter en eerste Grootmeester Hugo van Payns stierf toen hij 66 was. De laatste Grootmeester Jacques de Molay kwam om het leven op de brandstapel op de gezegende leeftijd van 67.

Middeleeuwers schreven het uitzonderlijk lange leven van de ridders toe aan een goddelijke interventie. Historici verbonden aan de katholieke universiteit van Rome twijfelden aan deze verklaring en trokken op onderzoek uit. Hun conclusies zijn wereldser van aard.

Handen wassen

Concreet stippen ze een gezond dieet en een strikte hygiëne aan als voornaamste reden voor het lange leven van de Tempeliers. Zij leefden volgens een welbepaalde code die grotendeels was gebaseerd op de leefregels van de cisterciënzers.

"De Tempeliers moesten verplicht hun handen wassen voor het eten", legt auteur Francesco Franceschi uit. "Hun eetzaal was steevast brandschoon en hun tafels waren met tafellakens bedekt. Jagen was strikt verboden. Vis, kaas, olijfolie en vers fruit stonden dan weer hoog aangeschreven."

Zulke gewoontes stonden in scherp contrast met die van veel andere (rijke) middeleeuwers. Hun dieet was vaak rijk aan vet en calorieën wat ziektes als diabetes en jicht veroorzaakte, maar ook een hoge bloeddruk en obesitas.

Vlees en vis

Uit het onderzoek blijkt voorts dat de Tempeliers maximaal drie keer per week vlees aten. Gezien vlees tijdens de middeleeuwen steevast op de gril belandde, vermeden ze hierdoor de bijhorende kankerverwekkende stoffen. Tegelijk beschouwden ze vis en zeevruchten als een waardig alternatief voor vlees, wat hen voordelige voedingsstoffen als omega-3 opleverde.

Tot slot dronken de Tempeliers slechts kleine hoeveelheden wijn die ze bovendien met aloëpulp mengden. "Wij geloven dat hun dieet en hun levensstijl het lange leven van de Tempeliers verklaart", concluderen de auteurs. "In dit geval is het motto "leren van het verleden" meer dan ooit aangewezen."
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2626676
pi_161439579
14-04-2016

"Mummie van 1.500 jaar oud draagt schoenen van Adidas"


De schoenen van de mummie zien er opvallend modern uit. © Khovd Museum.

Wetenschappers hebben in Mongolië een mummie van 1.500 jaar oud opgegraven. Wat meteen de aandacht trekt, zijn de schoenen van de overledene. Ze vertonen opvallende gelijkenissen met sneakers van het bekende Duitse merk Adidas.


© Adidas.


In het graf werden meerdere voorwerpen aangetroffen. © Khovd Museum.

Het graf werd aangetroffen op 2.802 meter hoogte in het Altaïgebergte. Door de koele temperaturen is de mummie al die tijd zo goed bewaard gebleven. Het zou gaan om de eerste volledige Turkse begrafenissite volgens de archeologen van het lokale Khovd museum.

De opgegraven persoon maakte geen deel uit van de elite maar de onderzoeksresultaten tonen aan dat men in die tijd al beschikte over goed onderlegde ambachtslui.

De wetenschappers vermoeden dat het om een vrouw gaat maar verdere research zal nodig zijn om dat te bevestigen. De archeologen gaan de komende tijd de mummie verder uitpakken en eveneens de aangetroffen attributen bestuderen.

Vooralsnog trekt het schoeisel van de mummie de meeste aandacht. Fervente 'believers' van complottheorieën zien er het ultieme bewijs in voor het bestaan van tijdreizen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161452655
14-04-2016

Garderobe uit 17e eeuw gevonden in Waddenzee


De japon is bijzonder goed bewaard gebleven. © Museum Kaap Skil.

Archeologen hebben voor de kust van het Nederlandse Texel een zeer bijzondere vondst gedaan. Bij een scheepswrak in de Waddenzee is onder meer een zeer zeldzame, mogelijk koninklijke, garderobe uit de zeventiende eeuw gevonden. Een van de vondsten is een erg goed bewaard gebleven japon.


Op de aangetroffen etui is het handwerk van die tijd nog goed intact. © Museum Kaap Skil.

De vondst werd al even geleden gedaan, maar pas vandaag door de Universiteit van Amsterdam bekend gemaakt.

Naast de japon, die als 'zeer exclusief' wordt beschouwd, zijn er ook een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad gevonden. Ook is er aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije aangetroffen. Bovendien kwamen boekomslagen boven water met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

Zelden zo'n grote vondst
Deskundigen beschouwen de vondst als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa. Volgens UvA-hoogleraar Maarten van Bommel is er 'zelden, misschien wel nooit' zo'n grote vondst gedaan bij een scheepswrak.

De japon is 'wonderbaarlijk goed' bewaard gebleven. Dat het textiel niet is vergaan, komt omdat er onder water geen zuurstof bij kon komen. Doordat de japon onder het zand is gebleven, is die ook niet aangevreten door beestjes.

Deze japon is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die vandaag in museum Kaap Skil op Texel is geopend.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161463229
15-04-2016

Goed bewaard gedeelte Romeinse weg gevonden in Heerlen



In Heerlen is bij archeologisch onderzoek een goed bewaard gedeelte van een eeuwenoude Romeinse weg, de Via Traiana, ontdekt.

Het is de eerste keer dat zo'n goed bewaard en volledig stuk van de Romeinse weg is gevonden, meldt 1limburg.nl vrijdag.H

Het is de vierde keer dat een stuk van de bijna tweeduizend jaar oude weg wordt blootgelegd. In de jaren vijftig stuitten bouwvakkers voor het eerst op de weg.

In 2014 en 2015 werd de Via Trainana opnieuw zichtbaar tijdens werkzaamheden. Destijds waren de overblijfselen van de weg echter niet zo mooi als bij deze vondst het geval is.

Knooppunt

"Dit is alweer een bijzondere vondst in onze stad. Hiermee wordt nog eens het belang van Heerlen bevestigd als knooppunt in de Romeinse tijd", zegt wethouder cultureel erfgoed Jordy Clemen.

De Via Traiana liep liep in de Romeinse tijd van het Duitse Xanten naar Aquis Granni, het huidige Aken.

Door: NU.nl

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161473300
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 april 2016 19:01 schreef Nibb-it het volgende:
Interessant!
Er is meer! Nu over de Spaanse omwalling zelf: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2630478

Zal vast niet het laatste bericht zijn hierover O~)
pi_161473599
Leuk topic ^O^
pi_161514639
17-04-2016

Brit vindt resten Romeinse villa tijdens werken in tuin

Luke Irwin wilde elektriciteitskabels leggen in zijn tuin in het Britse Wiltshire. Maar tijdens de werken trof hij een mozaïek in uitstekende staat aan en verdere opgravingen onthulden een "buitengewoon goed bewaarde villa."

De villa, waarvan wordt vermoed dat ze de enige in haar soort in het land is, werd blootgelegd gedurende een acht dagen lange graafperiode. Volgens Historic England, de historische commissie van het Verenigd Koninkrijk, is het al jaren geleden dat er nog een dergelijke vondst werd gedaan.

Onder andere de resten van honderden oesters, die kunstmatig gekweekt werden en in emmers zout water van de kust levend naar het huis werden gebracht, doen vermoeden dat de villa eigendom was van een rijke familie.

Er werd ook aardewerk van "bijzonder hoge status" aangetroffen, alsook munten, broches en dierenbeenderen. "We hebben een hele reeks voorwerpen gevonden die demonstreren hoe luxueus het leven was dat geleid werd door de elitefamilie die in de villa woonde," zegt Dr. David Roberts van Historic England.

De villa, die gebouwd werd tussen 175 en 220, werd niet meer aangeraakt sinds haar instorting zo'n 1400 jaar geleden. Daardoor is ze "van enorm belang." "Dit is zonder twijfel een erg waardevolle site op vlak van research, met geweldig veel potentieel," zegt Roberts. "Het is een van de beste sites waar ik al op heb kunnen werken."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161514640
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 19:36 schreef MeneerDeSultan het volgende:
Leuk topic ^O^
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161514655
16-04-2016

Wetenschappers ontrafelen mysterie Nazcagaten in Peru


Eén van de mysterieuze Nazcagaten in Peru. © Wikimedia Commons/Ab5602.

Wetenschap Wetenschappers hebben met behulp van satellietbeelden het mysterie van een reeks eeuwenoude unieke structuren in het zuiden van Peru ontrafeld. De diepe spiraalvormige gaten in de Nazcawoestijn, vlakbij de beroemde Nazcalijnen, zouden deel uitmaken van een ingenieus watervoorzieningssysteem. Dat maakte de BBC bekend.

Het gebied is vooral bekend voor de Nazcalijnen, gigantische figuren van mensen, dieren en planten die werden aangebracht in de woestijn. Maar de lijnen zijn niet het enige bewijs van de Nazcabeschaving, die er van 200 voor tot 600 na Christus leefde.

Het gebied herbergt ook een reeks spiraalvormige, met stenen afgeboorde gaten, gekend als 'puquios'. Al lang werd aangenomen dat het ondergrondse aquaducten zijn, maar verder was er weinig over geweten.

Ingenieus systeem

Een team van Italiaanse onderzoekers denkt nu de antwoorden gevonden te hebben op basis van satellietbeelden. De 'puquios' zouden deel uitmaken van een ingenieus systeem om grondwater naar boven te halen. Onder de gaten bevonden zich kanalen. Via de spiraalvormen werd er wind in die kanalen gevoerd waardoor het ondergrondse water afgevoerd werd naar de plek waar het nodig was.

"De 'puquios' waren het meest ambitieuze hydraulische project in het gebied", zegt onderzoeker Rosa Lasaponara aan de BBC. "Door de toegang tot een onuitputtelijke watervoorraad maakte het systeem het mogelijk landbouw te bedrijven op een van de droogste plaatsen ter wereld."

Ook de Nazcalijnen, enorm populair bij toeristen, hebben volgens de onderzoekers vermoedelijk te maken met de aanwezigheid van water. Een recente theorie stelt inderdaad dat de lijnen samen een kaart vormen die de locaties van de 'puquios' aanwijst.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161556009
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 08:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-04-2016

Wetenschappers ontrafelen mysterie Nazcagaten in Peru

[ afbeelding ]
Eén van de mysterieuze Nazcagaten in Peru. © Wikimedia Commons/Ab5602.

Wetenschap Wetenschappers hebben met behulp van satellietbeelden het mysterie van een reeks eeuwenoude unieke structuren in het zuiden van Peru ontrafeld. De diepe spiraalvormige gaten in de Nazcawoestijn, vlakbij de beroemde Nazcalijnen, zouden deel uitmaken van een ingenieus watervoorzieningssysteem. Dat maakte de BBC bekend.

Het gebied is vooral bekend voor de Nazcalijnen, gigantische figuren van mensen, dieren en planten die werden aangebracht in de woestijn. Maar de lijnen zijn niet het enige bewijs van de Nazcabeschaving, die er van 200 voor tot 600 na Christus leefde.

Het gebied herbergt ook een reeks spiraalvormige, met stenen afgeboorde gaten, gekend als 'puquios'. Al lang werd aangenomen dat het ondergrondse aquaducten zijn, maar verder was er weinig over geweten.

Ingenieus systeem

Een team van Italiaanse onderzoekers denkt nu de antwoorden gevonden te hebben op basis van satellietbeelden. De 'puquios' zouden deel uitmaken van een ingenieus systeem om grondwater naar boven te halen. Onder de gaten bevonden zich kanalen. Via de spiraalvormen werd er wind in die kanalen gevoerd waardoor het ondergrondse water afgevoerd werd naar de plek waar het nodig was.

"De 'puquios' waren het meest ambitieuze hydraulische project in het gebied", zegt onderzoeker Rosa Lasaponara aan de BBC. "Door de toegang tot een onuitputtelijke watervoorraad maakte het systeem het mogelijk landbouw te bedrijven op een van de droogste plaatsen ter wereld."

Ook de Nazcalijnen, enorm populair bij toeristen, hebben volgens de onderzoekers vermoedelijk te maken met de aanwezigheid van water. Een recente theorie stelt inderdaad dat de lijnen samen een kaart vormen die de locaties van de 'puquios' aanwijst.

(HLN)
Wauw, toch bijzonder om je te realiseren dat men toen al in staat was tot zulke dingen.
pi_161594902
20-04-2016

Japon Waddenzee behoorde toe aan 'spionne'


© anp.

De eigenaar van de unieke zijden japon, die onlangs na bijna vierhonderd jaar werd gevonden in de bodem van de Waddenzee, is waarschijnlijk bekend. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam was het kledingstuk van Jean Kerr, gravin van Roxburghe.

Deze katholieke Schotse was de belangrijkste vertrouwelinge van de Engelse koningin Henrietta Maria (1609-1669). De vorstin was in maart 1642 op weg naar Nederland voor een geheime missie, toen een van haar bagageschepen verging bij Texel.

Het verloren gaan van dat schip werd destijds besproken in een brief van de schoonzus van de koningin die in Den Haag woonde. Behalve kleding gingen ook persoonlijke miskelken van de koningin naar de kelder onder de golven.

Er was ook nog een jongere hofdame van wie de japon geweest kan zijn, maar gezien het destijds al ouderwetse model en de ruime maat van de japon lijkt het aannemelijker dat Kerr hem droeg omdat zij ouder was.

Dekmantel
Henrietta Maria kwam officieel naar Nederland om haar twaalfjarige dochter over te dragen aan prins van Oranje Willem II, de toekomstige Stadhouder, met wie ze een jaar eerder was getrouwd. Dit was echter een dekmantel; haar werkelijke missie was het verpanden van de kroonjuwelen, om met de opbrengst Nederlandse wapens te kopen.

Die waren voor koning Karel I essentieel om door te vechten in de Engelse burgeroorlog. De vondst bij Texel is volgens wetenschappers Nadine Akkerman en Helmer Helmers dan ook een belangrijke tastbare herinnering aan de diepe Nederlandse betrokkenheid bij dat conflict.

Binnen vijf minuten
Akkerman: "Toen Helmer me attendeerde op de vondst, hadden we binnen vijf minuten het eerste bewijs opgedoken uit het archief. En we vinden steeds meer aanwijzingen".

Door de vondst van het familiewapen liep het spoor al snel richting de 'verdachte'. Helmers betreurt het dat enkele van zijn collega's hebben gespeculeerd in de media: "Het is jammer dat wij niet eerder zijn geraadpleegd, dan was het raadsel meteen opgelost. De betrokken deskundigen hebben zich nu vooral gefocust op de materiële kant. Die is belangrijk natuurlijk, maar minstens even interessant is het historische verhaal dat achter deze vondst schuilgaat".

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161594905
quote:
14s.gif Op dinsdag 19 april 2016 19:02 schreef MeneerDeSultan het volgende:

[..]

Wauw, toch bijzonder om je te realiseren dat men toen al in staat was tot zulke dingen.
:Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161694760
21-04-2016

Vulkaanuitbarsting veroorzaakte Maya-crisis in zesde eeuw


El Castillo in Chichén Itzá, een van de beroemdste overblijfselen van de Mayabeschaving in Mexico. © Wikimedia Commons / MacoNK.

Wetenschap Nederlandse wetenschappers denken dat een uitbarsting van de Mexicaanse vulkaan El Chichón de oorzaak was van de crisis in de Maya-beschaving in de zesde eeuw. Dat was een periode van culturele en politieke instabiliteit in Centraal-Amerika, waarin vele tempelsteden verlaten werden.

Het tijdelijke verval van de beschaving werd in het verleden wel eens toegeschreven aan een zware meteorietinslag. Maar sinds er sporen van vulkanisme werden gevonden, leek een vulkaanuitbarsting de meest plausibele verklaring.

Onderzoekers konden de zwavelverbindingen in de boorkernen eerder al nauwkeurig dateren. Zo werd bepaald dat er zware uitbarstingen zijn geweest in 536 en 540. Maar welke vulkaan - of vulkanen - uitbarstten, was tot nu toe niet geweten.

El Chichón

De chemische samenstelling van de afzettingen kan gelinkt worden aan de 1.200 meter hoge vulkaan El Chichón

Geologen van de universiteit van Utrecht hebben nu de asafzettingen bestudeerd die verzameld werden aan het meer Tuspan en de Usumacinta-Grijavaladelta aan de Mexicaanse kust. Ze stelden vast dat de ouderdom van de materialen overeenkomt met de periode van het zogenoemde Maya-hiaat.

Met meerdere technieken konden de onderzoekers de afzettingen rond het jaar 540 dateren. "Er waren al datums bekend door onderzoek van afzettingen in de omgeving van de vulkaan", zegt onderzoeker Kees Nooren. "Nu hebben we ook een datum voor deze verder gelegen afzettingen."

Bovendien kan de chemische samenstelling gelinkt worden aan de 1.200 meter hoge vulkaan El Chichón. De uitbarsting moet enorm krachtig geweest zijn om dergelijke sporen na te laten. Het is dus heel waarschijnlijk dat ze leidde tot vergaande klimaatveranderingen en ernstige milieuschade.

Wellicht bleven de gevolgen niet beperkt tot het leefgebied van de Maya's. Uit kronieken en onderzoek van bomen blijkt dat het ook in Europa crisis was. De temperatuur daalde en mislukte oogsten leidden jarenlang tot hongersnood, ziekte en oorlog.

De meest recente uitbarsting van El Chichón dateert van 1982, toen de vulkaan plaatselijke gemeenschappen verwoestte en 2.000 mensen doodde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161694836
24-04-2016

Farao Hatsjepsoet als vrouw afgebeeld op nieuwe stenen

Archeologen hebben in Egypte verschillende stenen gevonden met daarop afbeeldingen van farao Hatsjepsoet als vrouw. Deze vrouwelijke farao werd in haar tijd vaak als man afgebeeld, dus het is bijzonder om stenen te vinden waar ze ‘gewoon’ als vrouw op staat.

Hatsjepsoet moest zich als vrouwelijke farao voorzichtig manoeuvreren om op de troon te blijven zitten. Typerend voor haar tactiek is dat zij na haar kroning op vrijwel alle officiële afbeeldingen als man verschijnt, inclusief de ceremoniële baard. Op Scientias.nl verscheen eerder dit jaar een uitgebreid artikel over het leven van de beste farao ooit.

De nieuwe stenen zijn gevonden op het eiland Elephantine, nabij de Egyptische stad Aswan. Het was een gebouw voor de Egyptische god Chnoem, laat Dr. Felix Arnold weten. Hij leidde de expeditie. Het gebouw is later ontmanteld, waarna dertig stenen blokken werden gebruikt als fundering van de Chnoemtempel van Nectanebo II. Farao Nectanebo II leefde ruim duizend jaar later dan Hatsjepsoet.

.
De rode lijnen geven het oorspronkelijke beeld van Hatsjepsoet als vrouw weer. Later is ze vervangen door een mannelijke koning.

.
Hatsjepsoet is uit de geschiedenisboeken geschrapt. Hier was ze te zien.

Thutmosis III wist Hatsjepsoet
De archeologen denken dat het gebouw is gerealiseerd toen Hatsjepsoet nog niet lang farao was en dus nog als vrouw werd afgebeeld. Er zijn weinig andere gebouwen bekend waar Hatsjepsoet als vrouw schittert, waardoor dit een bijzondere ontdekking is. Zeker ook omdat tijdens het bewind van Thutmosis III vermeldingen van Hatsjepsoet zijn geschrapt. Tevens zijn toen haar beelden vervangen door een mannelijke koning, namelijk haar overleden man Thutmosis II.

Reconstructie
De dertig blokken kunnen gebruikt worden om het gebouw voor Chnoem te reconstrueren. Arnold beweert dat het oorspronkelijke bouwwerk een kamer voor Chnoem had, omringd door pilaren. Op de pilaren waren goden afgebeeld, zoals Chnoem, Imi-peref (“Hij die in zijn huis is”) en Nebet-menit (“Dame van de meerpaal”).

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161720694
25-04-2016

Russische schat teruggevonden?



Een Poolse historicus beweert dat hij de lokatie gevonden heeft van de Barnsteenkamer. Het is een schat die men verloren waande nadat de Duitsers hem stalen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De historicus Bartlomiej Plebanczyk heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar een van de best bewaarde Nazi-bunkers van Polen, zo’n honderd kilometer van Kaliningrad. Hij scande de bunker met radar waarmee hij ook onder de grond kan kijken. Hij weet ‘zo goed als zeker’ dat hij de schat heeft teruggevonden in een ondergrondse kamer.

De Barnsteenkamer werd uit het Russische paleis gehaald in 1941. De kamer was gevuld met puur barnsteen, goud en waardevolle stenen. Het was een achttiende-eeuws geschenk aan de tsaar en werd ooit gerekend tot de wereldwonderen. Deskundigen zeggen dat áls de resten van de driehonderd jaar oude kamer worden teruggevonden, ze nu meer dan 450 miljoen euro waard zouden zijn.

Plebanczyk denkt dat de kamer nog steeds bestaat, omdat bewoners in de buurt zeggen dat ze Duitse vrachtwagens hebben gezien die tegen het einde van de oorlog zware kisten bij de bunker afleverden. Een lokale politicus denkt dat het mogelijk ook een andere schat zou kunnen zijn. Het wachten is nu op toestemming om er een boor in te zetten en met en kleine videocamera de binnenkant te bekijken.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 26 april 2016 @ 10:03:50 #35
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_161721536
Ja ja, net als die trein zeker.
  dinsdag 26 april 2016 @ 10:05:01 #36
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_161721558
quote:
19s.gif Op zaterdag 16 april 2016 19:23 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

Er is meer! Nu over de Spaanse omwalling zelf: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2630478

Zal vast niet het laatste bericht zijn hierover O~)
Ben er volgende week weer, zal eens langsgaan.
  dinsdag 26 april 2016 @ 13:26:08 #37
111528 Viajero
Who dares wins
pi_161724617
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2016 10:03 schreef Nibb-it het volgende:
Ja ja, net als die trein zeker.
Ik ben benieuwd naar de eerste "archeoloog" die aankondigt 90% zeker te weten dat hij de Ark van het Verbond heeft gevonden. Ergens in de buurt van waar in de tweede wereldoorlog Duitse vrachtautos zijn gezien, hoeveel meer bewijs heb je nog nodig?
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
pi_161745472
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161745484
27-04-2016

Archeologen vinden skelet van moeder met baby in armen


© reuters.

Archeologen in Taiwan hebben een fossiel van 4800 jaar oud gevonden. Het gaat om een moeder die een baby in haar armen houdt, zo maakten museumbeheerders gisteren bekend.


© reuters.

In graven in de regio Taichung werden in totaal 48 menselijke stoffelijke overschotten aangetroffen. De meest indrukwekkende vondst was het skelet van een jonge moeder die neerkijkt op een kind dat ze in haar armen houdt. De vrouw was 1m60 lang, haar baby mat 50cm.

"Toen het werd opgegraven waren alle archeologen en medewerkers geschokt," vertelde Chu Whei-Lee, curator van het departement Antropologie in het Museum voor Natuurwetenschappen in Taiwan.

De opgravingen gingen in mei 2014 van start en duurden een jaar. Aan de hand van koolstofdatering werd vastgesteld hoe oud de fossielen waren. Onder hen bevonden zich vijf kinderen. Volgens de Taiwanese museumfunctionarissen gaat het om de vroegste sporen van menselijke activiteit in het centrum van Taiwan.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 27 april 2016 @ 23:17:53 #40
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_161766374
quote:
19s.gif Op zaterdag 16 april 2016 19:23 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

Er is meer! Nu over de Spaanse omwalling zelf: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2630478

Zal vast niet het laatste bericht zijn hierover O~)
Hier nog eental foto's: https://kmskablog.wordpre(...)tadel-aan-het-licht/
pi_161769137
28-04-2016

Wetenschappelijke Mein Kampf is bestseller


© reuters.

'Is Hitler porno voor Duitsers?' De verslaggeefster van het politieke tijdschift Cicero vroeg het zich af toen zij bij boekhandel Dussmann in Berlijn haar bestelexemplaar van de wetenschappelijke uitgave van Mein Kampf ging afhalen. De geannoteerde herdruk van Hitlers manifest is sinds het verschijnen in januari al meer dan 55.000 keer over de toonbank gegaan. Het boek voert sinds kort de bestsellerlijsten aan.


© reuters.


© ap.

Toch blijft de aanschaf van Mein Kampf, net als de aanschaf van porno, voor sommigen een heikele zaak. Ook voor de Cicero-redactrice: 'Ik bloos als de verkoopster mijn reservering natrekt en naar mijn naam en bestelnummer vraagt'.

Wie zijn die kopers? Volgens boekhandelaren en volgens de uitgever zijn de lezers geen neo-nazi's, maar 'vooral politiek en historisch geïnteresseerden'. De lectuur van 'het gevaarlijkste boek ter wereld', dat in Duitsland lang niet mocht worden uitgegeven, is geen sinecure.

De kritische editie is te koop voor 59 euro en komt in twee delen met in totaal tweeduizend pagina's tekst. Die wordt omlijst door liefst 3700 voetnoten. Oorspronkelijk was het boek, dat Hitler schreef in gevangenschap in de jaren '20 van de vorige eeuw, 800 pagina's dik.

Enthousiast
Begin dit jaar vervielen de auteursrechten, die in handen waren van de Freistaat Beieren, de deelstaat die Hitlers nalatenschap beheert. Het Institut für Zeitgeschichte in München besloot tot de wetenschappelijke uitgave.

Critici waren bij verschijnen enthousiast over de uitvoerige begeleidende annotatie, uitgewerkt door een team van vier historici, die de lezer de achtergronden en bedoelingen van het werk verklaren. Niet alleen worden namen, feiten en uitdrukkingen toegelicht, ook wordt uit de doeken gedaan hoe Hitlers nationaal-socialisme zich ontwikkelde en uit welke bronnen die ideologie voortkwam.

Foute inschatting
In zijn recensie vroeg Wolfgang Benz van weekblad Die Zeit zich destijds af 'wie deze tweeduizend pagina's zal gaan lezen'? Hij hield het op een groep van historici 'want het grote publiek heeft 's avonds echt wel iets beters te doen'.

Dit blijkt nu een foute inschatting. Weliswaar is Mein Kampf nog geen Fifty Shades of Grey, zoals een woordvoerster van de uitgeverij benadrukte, een bestseller is het wel.


© anp.


© anp.

(AD.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161793561
28-04-2016

Helft West-Europese mannen stamt af van 'koning' uit bronstijd


Zou dit skelet uit de bronstijd de ultieme voorvader kunnen zijn? © Reuters.

Vierduizend jaar geleden veranderde één man, vermoedelijk een monarch, de loop van de geschiedenis. Wetenschappers ontdekten immers een genetische link naar de helft van alle mannen van West-Europese afkomst die vandaag leven. De 'koning' verwekte toen een elite van nobellieden die zich over Europa verspreidde.

Onderzoekers van het Britse genetisch onderzoeksinstituut Wellcome Trust Sanger hebben er het raden naar wie de man was of waar hij woonde. Maar onderzoek van het Y-chromosoom, dat enkel van vader op zoon wordt doorgegeven, bij 1.200 mannen uit 26 bevolkingsgroepen stelde hen in staat vier millennia mutaties terug te voeren naar één voorvader.

Wiel, metaal en oorlog
"De uitvinding van het wiel, de evolutie van de metaalbewerking en georganiseerde oorlogsvoering zijn allemaal mogelijke verklaringen die nu verder kunnen onderzocht worden", stelt vorser Chris Tyler-Smith in The Telegraph. De vorstelijke figuur en zijn afstammelingen hadden de controle over de bevolking en de voortplanting volgens een hiërarchie van machtige elites die, zoals zijn bloedlijn, tot vandaag doorlopen.

De studie bewees ook dat we allemaal, ongeacht ons ras, nationaliteit of religie, kinderen van Afrika zijn. Alle geteste mannen bleken immers nakomelingen van één man die 190.000 jaar geleden heeft geleefd. Meer dan 100.000 jaar voor de mensachtigen vanuit Afrika de rest van de wereld gingen exploreren.

Abumbi
Er zijn ook enkele 'moderne' voorbeelden van mannen die hebben geprobeerd het succes van hun voorvader te evenaren. Koning Abumbi van Kameroen erfde de 72 vrouwen van zijn vader toen die in 1968 overleed en heeft nu 100 vrouwen en 500 kinderen.

Genghis
Genghis Khan was ook bepaald kwistig met zijn zaad: hij had naar schatting 1.000 tot 2.000 kinderen. Acht procent van de inwoners van zijn voormalige rijk hebben wat van Khan in hun DNA.

Feodor
De 18de-eeuwse Russische boer Feodor Vassilyev was de vader van 87 kinderen, waaronder 22 tweelingen. Zijn eerste vrouw baarde maar liefst 69 van zijn kinderen, waardoor ze naast Feodor prijkt in het Guinness Book of Records.

(HLN
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161793674
28-04-2016

Miljoenenschat ontdekt bij rioleringswerken in Spanje


De waarde van de vondst wordt geschat op "meerdere miljoenen euro's". © afp.

Bij rioleringswerken in het zuiden van Spanje zijn arbeiders op negentien amforen gestoten, gevuld met bronzen muntstukken uit de 3de of 4de eeuw. Dat heeft de directrice van het archeologisch museum van Sevilla bekendgemaakt. De waarde van de vondst wordt geschat op "meerdere miljoenen euro's".


© afp.

We hebben geen weet van vondsten die uit dezelfde periode van het Romeinse Rijk stammen
Ana Navarro, directrice van het archeologisch museum van Sevilla


© afp.

De amforen, waarvan er negen nog volledig intact zijn, werden gevonden in Tomares, een dorpje in de provincie Sevilla, en zaten stampvol met 600 kilo aan bronzen centen. De muntstukken bevatten opschriften die verwijzen naar de keizers Maximinus en Constantijn en lijken nooit gebruikt te zijn.

"Het is een unieke verzameling", zegt directrice Ana Navarro. "Er zijn slechts weinig gelijkaardige gevallen en we hebben geen weet van vondsten die uit dezelfde periode van het Romeinse Rijk stammen." Navarro wil geen precies bedrag plakken op de vondst, maar zegt dat de schat "zeker meerdere miljoenen euro's" waard is.

Waarvoor het geld precies bedoeld was, is moeilijk te achterhalen. Volgens Navarro is de meest voor de hand liggende verklaring dat het gebruikt werd om de soldij van soldaten en lokale functionarissen te betalen.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161818627
29-04-2016

Nieuwe Nascatekening ontdekt in Peruviaanse woestijn



ARCHEOLOGIE In de Nascawoestijn heeft een Japans onderzoeksteam een nieuwe geoglief ontdekt. De zandtekening van een dier dat zijn tong uitsteekt, is meer dan 2.000 jaar oud, zo meldt de website van National Geographic.

De figuur van ongeveer 30 meter lang werd ontdekt op de hoogvlaktes van Pampa de Majuelos, in het zuidwesten van Peru. De site ligt op 12 kilometer van de site met de bekendere Nascalijnen, die in 1994 door Unesco op de Werelderfgoedlijst werden geplaatst.

De nieuw ontdekte tekening lijkt een dier af te beelden, met aan de linkerkant het hoofd met een uitgestoken tong. Aan de rechterkant zit het lichaam met romp en ledematen.

Het zou niet om een echt bestaan dier gaan, zo vermoedt Masato Sakai van de Universiteit van Yamagata. "De tekening van het dier lijkt niet realistisch te zijn, maar lijkt eerder ingebeeld." De weterschapper schat dat de lijnen tussen 2.000 en 2.500 jaar oud zijn.


Een bekendere Nazcatekening van een kolibrie. © reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161890887
03-05-2016

Schip van Britse ontdekkingsreiziger James Cook ontdekt?

Onderzoekers denken aan de Amerikaanse oostkust het wrak te hebben gevonden van de Endeavour, het schip van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Dat meldt de commerciële zender ITV.

Tijdens zijn beroemde reis met de Endeavour hielp Cook tussen 1768 en 1771 het zuidwesten van de Stille Oceaan in kaart te brengen en eiste hij Australië op voor Groot-Brittannië.

Tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog vervoerde het in Lord Sandwich omgedoopte schip troepen. Het werd in 1778 tot zinken gebracht en zou nu gelokaliseerd zijn voor de kust van Rhode Island.

Endeavour werd ook de naam van een Amerikaanse spaceshuttle en de voornaam van de Britse tv-detective Morse.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161957074
05-05-2016

Zheng He en zijn vloot van de zwemmende draken

Wie hadden tussen 1400 en 1700 de grootste vloot met de meeste manschappen aan boord: de Britten in de 17de, de Portugezen in de 16de of de Chinezen in de 15de eeuw? Het antwoord is wellicht verrassend. Onder leiding van admiraal Zheng He (1371-1433) verkende China met een gigantische vloot de wereld tot aan de kusten van Afrika. Het oogmerk daarbij was niet verovering of handel, maar het ontvangen van eerbewijzen.

De Chinese avonturier, zeeheld en admiraal Zheng He maakte tussen 1405 en 1433 zeven grote reizen over zee van China naar Zuid-India en Oost-Afrika. Zijn vloot telde meer dan 300 schepen en meer dan 28.000 manschappen. Dit betekende bijvoorbeeld dat er voor deze zeelieden niet alleen eten en drinken aan boord moest zijn, maar ook vele artsen, koks en timmerlieden. Ter vergelijking: de Santa Maria, het vlaggenschip van Columbus waarmee hij Amerika ontdekte, had plaats voor 150 manschappen. Zheng He’s vlaggenschip was een negenmaster en was meer dan tien keer zo groot. Zijn kleinste schip was nog altijd twee keer zo groot als dat van Columbus. Wie was Zheng He en wat weten we van deze zeeheld die in geen enkel jongensboek voorkomt?


Een standbeeld van Zheng He. Afbeelding: jonjanego (via Wikimedia Commons).

Eunuch
De levensgeschiedenis van Zheng He is er één van onverwachte wendingen, toevalligheden, geluk en karakter. Zheng He werd in 1371 geboren in Kunyang (de huidige provincie Yunnan), op dat moment een gebied dat behoorde tot het islamitische Mogolrijk dat in 1381 werd verslagen door keizer Zhu Di. Zheng He behoorde tot de Sema-groep, volgelingen van de islam. Zijn oorspronkelijke naam was Ma, een verkorting van Mansour. Als elfjarig jongentje werd hij krijgsgevangen genomen door de Chinezen. Vervolgens werd hij gecastreerd en als eunuch in het keizerlijke leger opgenomen. Hij werkte zich op in de keizerlijke militaire orde en werd uiteindelijk één van de belangrijkste vertrouwelingen van de keizer. In deze rol kreeg hij zijn Chinese naam Zheng He.

Culturele verschillen
Zheng He’s ouders waren op pelgrimstocht geweest naar Mekka. Ze hadden hierbij de Zijderoute over land gebruikt. Het is zeer waarschijnlijk dat zij hun zoon hierover hebben verteld. Hierdoor wist Zheng He dat taal, religies en eetgewoonten verschilden per regio en dat de omgang met hiërarchie of opvattingen over de rol van mannen en vrouwen niet overal gelijk waren. Deze kennis kon Zheng goed gebruiken in zijn latere ontmoetingen met lokale heersers in India en Afrika.

.
Keizer Zhu Di. Afbeelding: via Wikimedia Commons.

Zwarte dood
De reizen die Zheng He maakte, waren geïnitieerd door de Ming-keizer Zhu Di (1360-1424). Omstreeks 1400 was China aan het herstellen van de gevolgen van de Zwarte Dood (de pest). De keizer wenste de grootsheid en onoverwinnelijkheid van het Chinese rijk opnieuw te bevestigen. De reizen van Zheng He waren niet bedoeld om handel te drijven, maar om diplomatieke betrekkingen aan te knopen en tribuut te vragen aan omliggende heersers. Bij aankomst waren er vaak de gebruikelijke uitwisselingen van geschenken en nieuws. De taalbarrières werden opgelost met vertalers, maar ook met handen en voeten en gebarentaal. De onderhandelingen duurden vaak maanden en gingen gepaard met veel misverstanden en vergissingen. Zheng He gebruikte echter zelden geweld. Dit is opvallend aangezien zijn leger veel groter en technisch hoogwaardiger was dan die van lokale vorsten. Hij moet een groot onderhandelaar zijn geweest. Wellicht had de indrukwekkende vloot al voldoende afschrikwekkende werking.

.
Een exotisch cadeau voor de keizer van China: een giraf. Afbeelding: via Wikimedia Commons.

Geel en bruin geblokt paard
In ieder geval bevestigden lokale leiders maar al te graag hun trouw aan het Chinese rijk. Dit wil niet zeggen dat Zheng He nooit geweld gebruikte. Zo trad hij stevig op tegen piraten in de Indische Oceaan. Daarnaast steunde hij de heersers van Ceylon (Sri Lanka) in een binnenlands gewelddadig geschil. Bij de meeste havensteden vroeg Zheng He om respect te betuigen aan de Chinese keizer, meestal in de vorm van giften. Soms ging het om heel bijzondere geschenken, zoals een zebra of een ‘geel en bruin geblokt paard met een lange nek’, zoals Zheng He een giraffe noemt.

Zeven reizen
Zheng He maakte in totaal zeven grote reizen. Zijn vloot kreeg bekendheid in China en rond de Indische Oceaan als de vloot van de ‘zwemmende draken’. Zijn eerste vloot vertrok op 11 juli 1405 en bestond uit 62 schepen met meer dan 27.000 manschappen. Het was de grootste vloot in de wereldgeschiedenis tot dan toe. Het had meer dan vijf jaar geduurd om de schepen te bouwen of geschikt te maken voor de deze onderneming. Zheng He voer onder andere langs Champa (Vietnam), Siam (Thailand), Maleisië en Java. Vervolgens stak hij de Indische Oceaan over naar Calicut (Kozhikode), Cochin en Ceylon om vandaar in 1407 weer terug te keren naar China.

Nieuwe koers
Zheng He maakte naam als een tolerant en pragmatisch diplomaat. Zo eerde hij tijdens zijn bezoek aan Ceylon Boeddha, Shiva én Allah. Toch raakte hij ook weleens in een gewelddadig treffen verzeild, zoals op zijn tweede reis. Koning Alaganokkara van Ceylon weigerde eer te betonen aan de keizer van China. Zheng He nam hem mee naar de hoofdstad Nanking om zich hiervoor te verontschuldigen bij de keizer. Tijdens zijn vierde reis durfde Zheng He het aan om voorbij India te varen naar het eiland Hormuz in de Perzische Golf. Een deel van de vloot voer zelfs naar Aden, vanwaar Zheng He een pelgrimstocht naar Mekka begon. Deze keer werd ook de Oost-Afrikaanse kust aangedaan met handelsposten op Brava en Malindi. Tijdens deze reis ontving hij maar liefst dertig hommages aan de keizer van China, variërend van giraffen en zebra’s tot zilveren en gouden kunstwerken. Zijn reizen beschreef Zheng He in uitgebreide, persoonlijke verslagen.

“Het verhaal van Zheng He is met de politieke en economische opkomst van het huidige China opnieuw in de belangstelling gekomen”

Confucianisten versus de eunuchen
Na de dood van keizer Zhu Di ontstond er een machtsvacuüm in China. Tegenover elkaar stonden confucianisten en eunuchen. De confucianisten kozen voor een China dat zich naar binnen keerde en zich weinig met buitenlandse politiek en buitenlandse betrekkingen in zou laten. De eunuchen aan het hof wilden het bestaande beleid voortzetten en uitbreiden, maar zij verloren het pleit.

Het verhaal van Zheng He is met de politieke en economische opkomst van het huidige China opnieuw in de belangstelling gekomen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de opkomst en het verval van de Ming-dynastie. De omstreden historicus Gavin Menzies beweerde in 2002 zelfs dat Zheng He – of in ieder geval Chinese jonken – in 1421 Amerika zou hebben ontdekt. Dit heeft korte tijd voor enige opwinding gezorgd onder historici. De meesten zijn het er echter over eens dat het bewijs hiervoor wel heel dun is. Zheng He noch enige andere Chinese edelman heeft ooit geschreven over deze vermeende ‘ontdekking’. Menzies was het Chinees niet meester en baseerde zich vooral op een gewaagde interpretatie van vertaalde bronnen. Dit neemt niet weg dat Zhen He’s reizen historische hoogstandjes waren en een plek verdienen in ieder jongensboek over grote ontdekkingsreizen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162036751
06-05-2016

Tempel van Egyptische farao blootgelegd in Egypte



© Egypt Antiquities Ministry.

In Heliopolis is bewijs gevonden van een heiligdom dat toehoorde aan de Egyptische farao Nectanebo I. Duitse en Egyptische archeologen vonden zuilen in kalksteen, muren van basalt en voorwerpen die 2400 jaar oud zijn: de periode waarin Nectanebo I aan de macht was.

Nectanebo I, die heerste van 380 tot 363 voor Christus, stichtte de 30ste Dynastie. Hij kwam aan de macht toen hij na een carrière als legergeneraal farao Nepherites II uit zijn macht ontzette. Tot nu toe is de graftombe van Nectanebo I nog niet gevonden.

De ontdekking werd bekendgemaakt door het Egyptische ministerie voor de Oudheid. Onderzoekers groeven bewijzen op van een origineel gebouw dat bestond uit zuilen en reliëfs in kalksteen. Ze vonden ook een deur uit verkiezelde zandsteen, die versierd was met inscripties en rituele taferelen. Samen met de tempel werden ook een bronzen figuurtje van de oorlogsgodin Bastet en andere beeldjes opgegraven. Daarnaast werden er ook afbeeldingen gevonden van Nijlgoden met bijbehorende teksten.

"Dit sluit aan bij het groeiende bewijs van de enorme activiteit van de koningen van 30ste Dynastie in dit heiligdom," concludeert Dietrich Raue van de Universiteit van Leipzig in Duitsland.

Daarnaast werd er tussen de Nectanebotempel en de locatie van de tempelsite van Ramesses II een nieuwe tempel van Ramses II ontdekt, samen met fragment van kolossale standbeelden en grote blokken met reliëftekeningen.


© Egypt Antiquities Ministry.


© Egypt Antiquities Ministry.


© Egypt Antiquities Ministry.


© thinkstock.


© Egypt Antiquities Ministry.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162036812
06-05-2016

Het geheim van piramiden eindelijk ontsluierd door nieuwe technologie


video De interne structuur van een piramide kent nog vele geheimen maar een nieuwe techniek brengt daar nu drastisch verandering in. Met behulp van kosmische stralen worden de gangenstelsels eindelijk volledig blootgelegd en dat is van onschatbare waarde.


© Universiteit van Caïro.


© Universiteit van Caïro.


© Universiteit van Caïro.

De onderzoekers pasten de techniek voor de eerste keer toe op de piramide van Snofroe op 40 km van Caïro en de resultaten van de blauwdruk waren "uitstekend" volgens minister van Antiquiteiten Khaled El-Enany.

Muonen
De technologie maakt gebruik van kosmische stralen of muonen die vanuit de atmosfeer continu op de aarde vallen en zich een weg door een object kunnen banen net zoals röntgenstralen onze botten in kaart brengen. Door platen te installeren in één van de kamers van het eeuwenoude bouwwerk kunnen de muonen gedetecteerd worden. Daarna gaan de experten na welke richting de verschillende muonen uitgaan.

Scannen
Dit stelt de archeologen in staat om het hele gangenstelsel en de afzonderlijke kamers te reconstrueren zonder het risico op beschadiging van het interieur. Zo hebben de onderzoekers de volledige piramide van Snofroe kunnen scannen nadat de platen veertig dagen werden blootgesteld aan de muonen. Hierdoor is aan het licht gekomen dat de farao Snofroe toch niet begraven ligt in een geheime kamer zoals eerder werd verondersteld.

Cheops
Vervolgens is de beroemde piramide van Cheops aan de beurt. De onderzoekers zullen daar de techniek van de muonen toepassen in combinatie met warmtetechnologie en infrarood-3D-scanners. Worden nieuwe ruimtes ontdekt of niet? De tijd zal het moeten uitwijzen. Maar spannend is het in ieder geval wel.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162057831
09-05-2016

Vijftienjarige Canadees ontdekt Maya-stad

Door het bestuderen van de sterrenconstellaties heeft een Canadese jongen van 15 jaar één van de belangrijkste Mayasteden ontdekt. William Gadoury paste een theorie toe die stelt dat de Mayabeschaving de inplanting van hun steden in functie van de positie van de sterrenbeelden koos. Dat meldt Le Journal de Montréal.

"Ik begreep niet waarom de Maya's hun steden ver van rivieren hadden gebouwd, op weinig vruchtbare grond in moeilijk toegankelijke bergen", verklaart Gadoury. "Er moest een andere verklaring zijn en aangezien ze de sterren aanbaden, kreeg ik het idee mijn hypothese te verifiëren".

Gadoury analyseerde 22 sterrenstelsels van de Maya's en stelde vast dat wanneer hij op een kaart de sterren verbond, de vorm overeenkwam met de positie van 117 Maya-steden. Geen enkele wetenschapper had voordien dat verband vastgesteld.

Gadoury onderzocht een stelsel dat uit drie sterren bestaat en merkte dat in de overeenkomstige zone slechts twee steden bestonden. "Ik heb mijn ontdekking gedeeld met het Canadese ruimteagentschap, die me een reeks satellietfoto's van de NASA en het Japanse JAXA bezorgde", stelt de knaap. Die beelden stelden hem vervolgens in staat één van de vijf grootste Maya-steden te ontdekken. Die ligt in het schiereiland van Yucatan in Mexico en werd 'De Vuurmond' gedoopt.

Gadoury zal deelnemen aan de eerste opgravingen. "Dat wordt het hoogtepunt van drie jaar onderzoek en mijn levensdroom", stelt de tiener.

De Mayacultuur was een Meso-Amerikaanse beschaving, de enige precolumbiaanse beschaving die een volledig ontwikkeld schrift had.

De Mayacultuur ontstond aanvankelijk in de preklassieke periode (circa 2000 v.Chr. tot 250 A.D.), maar veel Mayasteden kenden hun hoogtepunt tijdens de klassieke periode (250 tot 900). Daarna bleef de beschaving nog bestaan tot de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162057903
09-05-2016

Archeologen maken fiks ruzie over geheime kamers in graf van Toetanchamon


© epa.

In plaats van meer bekend te maken over de mogelijk grootste archeologische vondst van onze tijd, ontstond er afgelopen weekend grote onenigheid tussen wetenschappers op een conferentie in Egypte over de vermeende 'geheime kamers' in het graf van Toetanchamon.


De Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass. © reuters.


De Britse archeoloog Nicholas Reeves. © ap.

De voormalige Egyptische minister van Oudheden en bekend Egyptoloog Zahi Hawass verwierp gisteren openlijk de theorie dat er zich geheime grafkamers zouden bevinden achter de beschilderde muren van de grafkamer van Egypte's bekendste farao. En dat die kamers het nooit gevonden graf van koningin Nefertiti, de beroemde stiefmoeder van Toetanchamon, vormen.

Ontdekking
De Britse onderzoeker Nicolas Reeves had die 'ontdekking' ruim een halfjaar geleden gedaan op basis van uitvoerige scans van de ruimte en muren van Toetanchamons graf. Sindsdien zindert het in wetenschapsland. Archeologen en Egyptologen zitten wereldwijd op het puntje van hun stoel voor de nieuwste onthullingen. Deze zouden aanvankelijk begin april komen, maar werden toen door de Egyptische minister van Oudheden, Khaled el-Anani, uitgesteld.

Begin mei moest het gebeuren, tijdens de driedaagse internationale conferentie in Caïro die volledig was gewijd aan de jong gestorven farao.

Hoeveel procent ligt de verkoopprijs boven de vraagprijs



'Niet echt wetenschappelijk'
Die conferentie startte vrijdag, maar gisteren volgde in plaats van het hoogtepunt een voorlopige teleurstellende apotheose. "In mijn hele carrière heb ik nog nooit gehoord van ontdekkingen in Egypte op basis van radarscans", aldus Hawass, die nadrukkelijk in het kamp van de sceptici plaatsnam. Hij stelde dat die technologieën goed gebruikt kunnen worden voor het bestuderen van bekende en bestaande ruimtes, maar zich niet lenen voor hetgeen Reeves probeerde. Volgens Hawass kan het experiment van de Brit niet als 'wetenschappelijk' worden bestempeld.

Reeves daarentegen verdedigde tijdens de conferentie nogmaals zijn boude theorie. Volgens hem zouden ook nieuwe scans twee open ruimtes suggereren achter de muren van de grafruimte. Ook zouden sporen van metalen en organisch materiaal achter die muren zijn gezien. "Ik zocht naar bewijs dat mijn aanvankelijke veronderstellingen teniet zouden doen, maar dat vond ik niet. Ik zag juist meer en meer signalen dat er 'iets gaande is' in het graf van Toetanchamon."

Boren
Ook over de vraag hoe nu verder te moeten in het onderzoek bestond onenigheid. Moet daarvoor nieuwe apparatuur komen? Moet er geboord gaan worden? Minister el-Anani zei 'pas te gaan boren als ik 100 procent zeker weet dat er zich een ruimte achter de muren bevindt." Hij zei ook blij te zijn met het felle wetenschappelijke debat.

Hawass - die volgens Euronews de hand van Reeves niet wilde schudden - zou hebben voorgesteld om een onafhankelijke onderzoeksgroep het onderzoek verder te laten uitvoeren. "Ik vind niet dat we het onderzoek moeten sluiten. Dan zou Reeves kunnen zeggen: Egypte gaf me niet de mogelijkheid mijn theorie te testen."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')