abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_160678191
registreer om deze reclame te verbergen
Welkom beste tijdreiziger!

Lees (en post) hier nieuws over recente opgravingen, spectaculaire historische ontdekkingen en nieuwe feiten over geschiedkundige vraagstukken...

Laat je verwonderen door de geschiedenis!

Today-In-History2.jpg

We gaan verder met de laatste 2 posts uit het vorige topic

14-03-2016

Wandelaar vindt zeldzame munt van 2000 jaar oud met beeltenis keizer Augustus

media_xll_8487902.jpg
© IsraŽlische Autoriteit voor Antiek .

Archeologie Een IsraŽlische wandelaar heeft een uiterst zeldzame en kostbare gouden munt gevonden waarop keizer Augustus staat afgebeeld. De munt werd geslagen in het jaar 170 na Christus.

Laurie Rimon bezocht met een groep toeristen een archeologische site in Galilea, een bergstreek in het noorden van IsraŽl, toen ze plots een gouden, blinkend voorwerp zag liggen in het gras. Ze raapte het op en ontdekte tot haar verbazing een grote gouden munt die dateert uit de Oudheid.

Na grondige analyse hebben archeologen van de IsraŽlische Autoriteit voor Antiek bekendgemaakt dat het gaat om een originele gouden munt die werd geslagen onder Keizer Trajanus, die heerste over het Romeinse Rijk van 98 tot 117.

Aan een zijde van de munt staat zijn naam gegraveerd naast symbolen van de Romeinse legioenen, aan de andere kant bevindt zich een portret van keizer Augustus.

Slechts ťťn ander exemplaar

Het is nog maar de tweede keer dat een dergelijke munt werd teruggevonden. Het andere exemplaar bevindt zich in het British Museum. Beide munten maakten deel uit van een bijzondere serie munten die werden geslagen onder Trajanus als herinnering aan de keizers die hem voorgingen.

Als eerste keizer van het Romeinse Rijk was Augustus, die regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Christus, uiteraard een rolmodel voor Trajanus.

Eerlijke vinder

De munt behoorde mogelijk toe aan een Romeinse soldaat. "Volgens historische bronnen kregen sommige Romeinse soldaten een hoog salaris van drie gouden munten, het equivalent van 75 zilveren munten, per dag. Omwille van de hoge waarde waren de soldaten niet in staat om goederen te kopen met de gouden munten, aangezien de handelaren er geen wisselgeld voor konden voorzien," zo zegt Donald T. Ariel, hoofdcurator van het departement numismatiek van de IsraŽlische Autoriteit voor Antiek.

Als eerlijke vinder krijgt Laurie Rimon een certificaat, omdat ze de munt niet voor zichzelf heeft gehouden. Een financiŽle beloning zit er helaas niet in.

(HLN)
.
.
.

14-03-2016

Uniek Nederlands schip uit Gouden Eeuw gevonden

kanon2_0.jpg?itok=b22PJEGu

Op de bodem van de Finse Golf is een uitzonderlijk goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit 1708 teruggevonden. Het schip ligt 62 meter diep. Door het koude en diepe water is de houten constructie van het schip vrijwel intact. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek. Dat maakte de Nederlandse gemeente Medemblik maandag bekend.

Vergaan met alle 130 opvarenden

Het schip is gebouwd in Medemblik. Nooit eerder is een Nederlands oorlogsschip uit de Gouden Eeuw in zo'n goede staat teruggevonden, aldus de gemeente.

De Finse Maritieme Dienst vond het schip al zo'n tien jaar geleden, maar het werd toen niet geÔdentificeerd. Wel was duidelijk dat het een oorlogsschip betrof van 35 meter lang en met drie masten, waarvan er nog een overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onderwater lek geslagen en rechtstandig gezonken.

In 2015 vond historicus Peter Swart uit Medemblik een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Volgens deskundigen is het voor 95 procent zeker dat het gaat om het fregat Huis te Warmelo. Dit schip verging dat jaar met alle 130 opvarenden. "Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan'', aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Oorlogsschip

Het is de bedoeling dat deze zomer een duikteam van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw afdaalt naar het oorlogsschip. Het vervolgonderzoek richt zich op de definitieve identificatie van het schip.

Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip. De spiegel is traditioneel voorzien van ornamenten en de naam van het schip. Verder worden houtmonsters genomen om te zien hoe oud het schip is en wordt een 3D-model gemaakt van het wrak.

(HLN)

Vorige delen:

Cultuur & Historie in het Nieuws

Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 2)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 3)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 4)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 5)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 6)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 7)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 8)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 9)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 10)

[ Bericht 10% gewijzigd door Cobra4 op 14-06-2016 01:02:10 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160706771
Video: Nederlands oorlogsschip ontdekt voor de Finse kust

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160754931
17-03-2016

"Twee geheime kamers achter graf van Toetanchamon"


media_xll_8495461.jpg
© ap.

Er bestaat "90 procent kans" dat zich achter de muren van de tombe van farao Toetanchamon twee geheime kamers bevinden. Dat zegt de Egyptische minister van Oudheidkundige Zaken.

Hij baseert zijn kansberekening op de voorlopige resultaten van een analyse van de dodenkamer in Luxor met gesofisticeerde radars. Het bestaan van geheime kamers was een hypothese van een Britse archeoloog-Egyptoloog, die nu blijkbaar door de realiteit wordt bevestigd.

De Brit meent dat de geheime ruimte het stoffelijk overschot herbergt van de legendarische koningin Nefertiti, destijds de "mooiste vrouw ter wereld"; minister Mamduh al-Damati denkt eerder aan een echtgenote van farao Echnaton (Amenophis IV), de vader van Toetanchamon, of een van diens dochters.

"Ruimtes bevatten organisch materiaal"

media_l_8495490.jpg
© afp.

Damati zei dat uit de scans is gebleken dat zich achter de muur "lege ruimtes, maar geen geheel lege ruimtes" bevinden. "Ze bevatten organisch en metalen materiaal".

In tegenstelling tot de tombes van andere farao's, die nagenoeg alle zijn leeggeroofd, bevat het graf van Toetanchamon, in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter, meer dan 5.000 relatief intacte voorwerpen uit de regeerperiode van Toetanchamon, ruim 3.300 jaar geleden.

Tombe van Nefertiti

media_l_8495477.jpg
© epa.

Toetanchamon is vooral bekend om zijn gouden dodenmasker en om speculaties over zijn precieze doodsoorzaak. Historisch veel belangrijker is zijn vader Echnaton (of Achnaton of Achenaten), die zijn oorspronkelijke naam, Amenophis IV, liet varen om om de cultus van de zonneschijf Aton in te voeren, tot woede van de hogepriesters.

Echnatons hoofdvrouw was de niet alleen om haar schoonheid geroemde Nefertiti (Nofrete of Nefertete). Zij was echter niet de moeder van Toetanchamon, al wordt die kwestie ook al betwist.

Mochten de kamers de tombe van Nefertiti bevatten, dan is sprake van een van dť archeologische vondsten van de 21e eeuw.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160754954
registreer om deze reclame te verbergen
17-03-2016

Begraafplaats uit IJzertijd gevonden

begraafplaats-ijzertijd-gevonden.jpg

Circa 150 skeletten en persoonlijke bezittingen uit de IJzertijd zijn in Noord-Engeland opgegraven. Bijna 3000 jaar nadat ze werden begraven, verkeren de skeletten nog in een relatief goede staat.

Archeologen spreken van een van de grootste en belangrijkste IJzertijdvondsten van de laatste tijd.

De overblijfselen werden gevonden in 75 vierkante grafheuvels. Er werden ook juwelen, wapens en 360 amberen en glazen kralen gevonden, meldt The Guardian.

De vondst werd gedaan door een aannemer die in Pocklington (Yorkshire) huizen zou gaan bouwen. Dat werk werd echter meteen stilgelegd, omdat de opgraving volgens archeologen "enorm belangrijk" en "fascinerend" is en onbekende geschiedenis van Engeland kan blootleggen.

De IJzertijd duurde in het huidige Engeland van 800 voor Christus tot de Romeinse verovering in 43 na Christus.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160828182
11-03-2016

DNA-speurders zoeken naar de waarheid over beroemde Viking

rollo-ef7h1oVAM3aF60ZqZc0IXA.jpg?auto=format&dpr=1.05&ixjsv=1.0.24&rect=27%2C0%2C1445%2C1000&w=960
Onderzoekers halen DNA uit het familiegraf van Rollo in het klooster van Fťcamp in NormandiŽ.
©Vegard StrÝmsodd/Explico

Hij was een voorvader van Willem de Veroveraar en daarmee van het Britse koningshuis. Nu willen forensisch onderzoekers weten of de Vikingkrijgsheer Rollo uit Denemarken of Noorwegen kwam.

Forensisch onderzoekers uit Denemarken en Noorwegen hebben het deksel gelicht van een sarcofaag in NormandiŽ om voor eens en voor altijd de vraag te beantwoorden waar de machtige Vikingkrijgsheer Rollo de Noorman vandaan kwam.

Een kaak met acht tanden wordt nu door de universiteiten van Oslo en Kopenhagen aan een DNA-analyse onderworpen om erachter te komen of het geslacht van Rollo oorspronkelijk uit Denemarken of Noorwegen kwam.

Het antwoord is ook van belang voor het Britse koningshuis, want de Britse koningen en koninginnen stammen van Rollo af.

FEITEN: WIE WAS ROLLO?
•Rollo de Noorman (ca. 846-927) voerde een groep Scandinavische Vikingen aan die begin 10e eeuw langs de oevers van de Seine plunderde.

•Zijn herkomst is onzeker: hij wordt opgevoerd als een Noor in de IJslandse en Noorse sagen, maar als een Deen in de Normandische kronieken.

•Waar hij ook vandaan kwam, hij vormde zo'n grote bedreiging voor de Frankische koning Karel de Eenvoudige dat die Rollo in 911 het noordoostelijk deel van zijn rijk aanbood in ruil voor het stoppen van de plunderingen.

•Rollo en zijn Noormannen vestigden zich in en werden de heersers van NormandiŽ.

rollo1-eehk3gxWJix4Ws8FYzy-AQ.jpg?auto=format&dpr=1.05&ixjsv=1.0.24&w=610
Rollo smeedde zijn eigen bijlen en werd heerser van NormandiŽ na een bloedige loopbaan als plunderaar.
©WikiCommons

Zoektocht naar Rollo verloopt via achterkleinkind

De acht tanden uit de sarcofaag in het klooster van Fťcamp in NormandiŽ zaten ooit in de mond van een kleinkind van Rollo, Richard II van NormandiŽ (963-1026).

De deskundigen kunnen de overblijfselen van Rollo zelf niet onderzoeken: zijn graf in de kathedraal van Rouen is leeg.

Aan de tanden van een naaste verwant hebben ze echter een heleboel. Doordat erfelijk materiaal beter bewaard wordt in tanden dan in bijvoorbeeld botten, hebben de onderzoekers een goede kans om intact DNA te vinden.

rollo3-ZwnAroOYAyU2HXa79aT9NQ.jpg?auto=format&dpr=1.05&ixjsv=1.0.24&w=610
De resten van Rollo zijn in de loop der eeuwen verdwenen uit zijn stenen sarcofaag in Rouen. Daarom kan alleen het DNA van zijn verwanten worden onderzocht.
©WikiCommons

Bij eerdere onderzoeken zijn verschillen tussen het DNA van Noorse en Deense Vikingen aan het licht gekomen, en daarom hopen de onderzoekers dat het erfelijk materiaal van de verwanten van Rollo uitsluitsel zal geven over zijn nationaliteit.

De Britse troon staat op het spel

De herkomst van Rollo is zo interessant omdat het vorstenhuis dat hij stichtte in NormandiŽ, later Engeland veroverde en de Engelse troon innam.

Rollo's achter-achter-achterkleinzoon Willem de Veroveraar (1028-1087) stak het Kanaal over en versloeg de Angelsaksen met zijn Normandische ruiters in de Slag bij Hastings in 1066. Datzelfde jaar kroonde hij zich in Westminster Abbey tot koning van Engeland.

rollo2-2IxaZ2cI0QJDdgocvJURvQ.jpg?auto=format&dpr=1.05&ixjsv=1.0.24&w=610
Normannernes kavaleri hamrede ind i angelsaksernes skjoldborg ved Hastings i det sydÝstlige England i oktober 1066. Slaget satte Rollos efterkommer pŚ Englands trone.
©WikiCommons

rollo2-3Pa5rKdQxp5nkIsTFFF3ag.jpg?auto=format&dpr=1.05&ixjsv=1.0.24&w=610
De Normandische cavalerie liep de Angelsaksen in oktober 1066 bij Hastings onder de voet. Een nakomeling van Rollo kroonde zichzelf tot koning van Engeland.
©WikiCommons

De huidige Britse koningin Elizabeth II stamt af van Willem de Veroveraar en dus ook van Rollo de Noorman. Het Britse koningshuis komt dus oorspronkelijk uit Noorwegen ůf Denemarken.

Det tijd zal leren welk land de eer te beurt valt het Britse koningshuis te hebben voortgebracht.

De resultaten van het DNA-onderzoek worden komend najaar verwacht.

(historianet.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160850526
21-03-2016

Scheepswrak is legendarische Esmeralda van Vasco da Gama

media_xll_8507446.jpg
© ap.

De Esmeralda, het legendarische schip van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (1469-1524) is terecht. Het scheepswrak was in 1998 al ontdekt voor de kust van het sultanaat Oman. De onderzoekers zijn nu pas zeker genoeg om het scheepswrak te identificeren als de Esmeralda, die in 1503 verging tijdens een storm. Onderwaterarcheoloog David Mearns, die de vondst in 1998 deed, spreekt in het vakblad The International Journal of Nautical Archaeology van een onwaarschijnlijke ontdekking.

media_l_8507452.jpg
De gevonden 'Indio'. © ap.

Mearns en zijn bedrijf Blue Water Recoveries kunnen het nieuws nu echt staven met de vondst van twee van de 2.800 aangetroffen objecten in het wrak. Het gaat om een scheepsbel uit 1498, de oudste scheepbel ooit gevonden, en een 'indio', een erg uitzonderlijke zilveren munt , waar vandaag nog maar ťťn ander exemplaar bestaat. Die leggen een rechtstreeks verband met Portugal. Het wrak is daardoor het oudste schip dat getuigt van Europese ontdekkingsreizen.

Portugese ontdekkingsreizigers domineerden toen het Indische subcontinent en controleerden de specerijenhandel. In 1502 stuurde Portugal voor de tweede keer een vloot naar de Indische Oceaan om er de Portugese controle over de specerijenhandel te verwerven. Het kwam daarbij tot hevige gevechten, niet enkel met Indische vorsten, maar ook met moslimhandelaren die tot dan toe een monopolie over de specerijenroute hadden en de Portugezen liever niet zagen komen.

Nadat Da Gama opnieuw vertrokken was, liet hij een aantal schepen achter om de Portugese belangen te vrijwaren. Die hielden zich echter liever bezig met piraterij en plundertochten op het Arabische Schiereiland.

Tijdens een van die missies gingen twee schepen, de Esmeralda en de S„o Pedro, verloren, beide onder commando van een oom van Da Gama. De Esmeralda zonk in mei 1503 tijdens een heftige storm bij het eiland al-Hallaniyah. Iedereen aan boord kwam om.

"Het historische en archeologische belang hiervan kan enorm zijn", melden Blue Water Recoveries en het ministerie voor Erfenissen en Cultuur van Oman in een persbericht.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160879803
registreer om deze reclame te verbergen
22-03-2016

Acht standbeelden van Egyptische godin Sechmet ontdekt

sechmet22.jpg?zoom=1.5&w=1024.
De godin Sechmet, zittende op haar troon. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden

De standbeelden van de godin – met leeuwenkop – werden ontdekt in de dodentempel van Amenhotep III, nabij Luxor.

Zes van de acht standbeelden laten zien hoe de godin op een troon zit. Drie van de zes standbeelden zijn vrijwel compleet. Het grootste standbeeld is maar liefst 1,9 meter hoog, 0,5 meter breed en 1 meter diep..

Staande
Naast deze zes standbeelden zijn er nog twee standbeelden van de godin ontdekt die haar staande laten zien. Deze standbeelden zijn verre van compleet.

Machtig
De Egyptenaren zagen de godin Sechmet als een zeer machtige godin. Ze beschermde de zonnegod Ra. Amenhotep III werd gezien als de zonnekoning en dus is het niet zo vreemd dat bij zijn tempel zoveel beelden van Sechmet zijn teruggevonden. Sechmet moest ook de laatste rustplaats van deze zonnekoning beschermen.

Naast de acht beelden van de machtige Sechmet is ook een (stuk) van een standbeeld van Amenhotep III ontdekt. Het gaat om een standbeeld van zwart graniet van een staande Amenhotep III. Het standbeeld is niet meer compleet: alleen het middenstuk is teruggevonden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160904316
23-03-2016

Archeologen maken 3D-animatie van graf Richard III

archeologen-maken-3d-animatie-van-graf-richard-iii.jpg
Foto: AFP

Archeologen hebben een volledig draaibaar computermodel gemaakt van het skelet van de Engelse koning Richard III, dat in 2012 werd opgegraven onder een parkeerplaats in het Britse Leicester.

De archeologen aan de universiteit van Leicester maakten foto’s vanuit meerdere hoeken tijdens de opgraving van de in 1485 overleden koning. Ze gebruikten het 3D-platform Sketchfab om een precieze weergave van het graf en het skelet te maken, schrijft Discovery News.

De weergave laat gebruikers inzoomen op het lichaam van de koning en rondkijken in het graf. Het is duidelijk te zien dat de koning met weinig zorgvuldigheid is begraven. Het graf is namelijk te klein, waardoor het hoofd tegen de wand is aangedrukt. Ook is de grond ongelijk en zijn de wanden scheef.

De overblijfselen van Richard III, de laatste Engelse koning die stierf op het slagveld, werden in 2012 onder een parkeerplaats gevonden. De koning werd op 26 maart vorig jaar herbegraven in de kathedraal van Leicester, na een optocht waarbij zijn lichaam in een kist door de stad werden gedragen.

Richard III wordt door velen als een kwaadaardige koning gezien, omdat hij zijn twee neefjes zou hebben vermoord.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160904376
23-03-2016

De farao die een teen verloor

Ramses-III.jpg

Dat farao Ramses III (1186 tot 1155 voor Christus) is vermoord stond al vast. De documenten van de rechtszaak tegen zijn moordenaars zijn goed bewaard gebleven. Scans van zijn mummie uit 2012 toonden al aan dat hij wonden had. Maar dankzij nieuwe scantechnieken weten we nu ook hoe hij aan zijn einde kwam: het was een samenzwering. Dat staat in een nieuw boek: Scanning the Pharaohs.

Ramses leefde in een gevaarlijke tijd. Niet zelden werden farao’s vermoord door hun eigen familie om een ander gezinslid op de troon te krijgen. Slechts weinig koningen van het oude Egypte werden oud. Ramses de Derde werd vermoord door een van zijn haremvrouwen, Tiyi, die haar zoon Pentawer op de troon wilde krijgen. Daartoe moest ze bovendien ook kroonprins Ramses IV vermoorden, die meer recht had om zijn vader op te volgen.

Tot nu toe werd gedacht dat het met ťťn messteek was gebeurd, snel en dodelijk. Maar een serie nieuwe scans toont aan dat de Egyptische koning heeft geleden. Zijn luchtpijp en slokdarm zijn doorgesneden en hij mist een teen. Dat wijst op een langdurig gevecht met meerdere aanvallers, waarbij de koning uiteindelijk het onderspit heeft moeten delven. Hij stierf aan zijn verwondingen.

Dat vonden ze in het oude Egypte niet chique; reden dat ze een soort post-mortem plastische chirurgie hebben gedaan, waardoor het lijk er redelijk goed uitziet. Dezelfde techniek is ook op het stoffelijk overschot van Toetanchamon toegepast. De mummie werd ook zo goed ingezwachteld dat alleen scans nu de waarheid kunnen onthullen. Die van een koning die stierf door een van zijn eigen zonen.

Een zoon die zelfmoord pleegde in de cel door gif te drinken, zo denken Egyptologen tegenwoordig. Zijn lijk is waarschijnlijk ook gevonden, nabij Luxor. De droom om zelf over Egypte te heersen, ging in rook op. Volgens teksten uit zijn tijd was hij een goede farao, die zorgde voor rechtvaardigheid en veiligheid.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161043368
29-03-2016

Newtons Steen der Wijzen duikt op

steen-der-wijzen.jpg

Een particuliere verzamelaar heeft een manuscript van Isaac Newton verkocht aan de American Chemical Heritage Foundation (CHF). Dit geheel in Latijn geschreven manuscript bevat het recept om een Steen der Wijzen te maken, de meest geheimzinnige substantie die de mensheid ooit heeft gekend. Daarmee moest het mogelijk zijn om van gewone metalen goud te maken. De CHF maakt de tekst beschikbaar voor onderzoekers.

In de Middeleeuwen en ook nog enige tijd daarna geloofden mensen dat het mogelijk was om metalen in alle onderliggende stoffen uiteen te laten vallen. Uit die stoffen kon je dan weer nieuwe metalen maken, zoals goud. Het enige wat je daarvoor nodig had, was het ‘kwikzilver der wijzen’, waarmee je een Steen der Wijzen moest maken. De eerste die een recept daarvoor publiceerde, was de 17e eeuwse alchemist Eirenaeus Philalethes.

Waarschijnlijk is het manuscript van Newton dat nu is gevonden, een geheel of gedeeltelijke kopie van die tekst. Het is niet bekend of hij het recept ooit heeft uitgeprobeerd, maar in dat geval zal het een teleurstelling hebben opgeleverd. Ondanks eeuwen van uitproberen, is de Steen der Wijzen nooit gevonden – behalve dan in het Harry Potter universum.

In tegenstelling tot veel alchemisten uit zijn tijd, is Isaac Newton bekend gebleven. Dat komt omdat hij als eerste enkele natuurkundige wetten op papier heeft gezet. Daaronder een wet die de zwaartekracht beschrijft en de wet van de traagheid. Ook ontdekte Newton dat wit licht uit verschillende kleuren bestaat. Dat hij ook aan occulte praktijken deed, is in de eeuwen sinds zijn leven enigszins ondergesneeuwd.

Het manuscript van Newton waarin de Steen der Wijzen staat beschreven, is in 1930 door zijn nazaten ontdekt en verkocht aan een verzamelaar. Die hield het angstvallig verborgen voor de buitenwereld. Nu kunnen historici over de hele wereld de tekst bestuderen.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161098847
quote:
0s.gif Op woensdag 30 maart 2016 08:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-03-2016

Newtons Steen der Wijzen duikt op

[ afbeelding ]

Een particuliere verzamelaar heeft een manuscript van Isaac Newton verkocht aan de American Chemical Heritage Foundation (CHF). Dit geheel in Latijn geschreven manuscript bevat het recept om een Steen der Wijzen te maken, de meest geheimzinnige substantie die de mensheid ooit heeft gekend. Daarmee moest het mogelijk zijn om van gewone metalen goud te maken. De CHF maakt de tekst beschikbaar voor onderzoekers.

In de Middeleeuwen en ook nog enige tijd daarna geloofden mensen dat het mogelijk was om metalen in alle onderliggende stoffen uiteen te laten vallen. Uit die stoffen kon je dan weer nieuwe metalen maken, zoals goud. Het enige wat je daarvoor nodig had, was het ‘kwikzilver der wijzen’, waarmee je een Steen der Wijzen moest maken. De eerste die een recept daarvoor publiceerde, was de 17e eeuwse alchemist Eirenaeus Philalethes.

Waarschijnlijk is het manuscript van Newton dat nu is gevonden, een geheel of gedeeltelijke kopie van die tekst. Het is niet bekend of hij het recept ooit heeft uitgeprobeerd, maar in dat geval zal het een teleurstelling hebben opgeleverd. Ondanks eeuwen van uitproberen, is de Steen der Wijzen nooit gevonden – behalve dan in het Harry Potter universum.

In tegenstelling tot veel alchemisten uit zijn tijd, is Isaac Newton bekend gebleven. Dat komt omdat hij als eerste enkele natuurkundige wetten op papier heeft gezet. Daaronder een wet die de zwaartekracht beschrijft en de wet van de traagheid. Ook ontdekte Newton dat wit licht uit verschillende kleuren bestaat. Dat hij ook aan occulte praktijken deed, is in de eeuwen sinds zijn leven enigszins ondergesneeuwd.

Het manuscript van Newton waarin de Steen der Wijzen staat beschreven, is in 1930 door zijn nazaten ontdekt en verkocht aan een verzamelaar. Die hield het angstvallig verborgen voor de buitenwereld. Nu kunnen historici over de hele wereld de tekst bestuderen.

(faqt.nl)
In zekere zin kan het toch wel middels een fusie reactor?
Kost alleen gigantisch veel energie.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_161101164
quote:
Tuin KMSKA geeft resten citadel van Antwerpen prijs

wo 30/03/2016 - 14:36 Belga, Alexander Verstraete

In de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn restanten teruggevonden van de citadel van Antwerpen. Dat is een enorme vesting die in de 16e eeuw is gebouwd in opdracht van de hertog van Alva, de toenmalige Spaanse landvoogd van de Nederlanden.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2615543
  Moderator vrijdag 1 april 2016 @ 19:01:29 #13
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_161101368
Interessant!
pi_161162958
01-04-2016

Opnieuw bewijs dat Vikingen de Nieuwe Wereld bereikten

Archeologen hebben een stenen haard gevonden op het eiland Newfoundland voor de kust van Canada. Vikingen gebruikten dit hart om erts te verhitten: de eerste stap in het bewerken van ijzer.

Het is al langer bekend dat de Vikingen duizend jaar geleden een bezoek brachten aan de Nieuwe Wereld. Dit betekent dat Columbus niet de eerste Europeaan was die voet aan wal zette op het andere continent.

In 1960 werd de eerste (en tot dusver enige) Vikingnederzetting van Noord-Amerika gevonden, namelijk L’Anse aux Meadows. Er werden minstens acht gebouwen gevonden, waaronder een smederij. De nederzetting is in de vroege elfde eeuw gesticht. Het is onduidelijk wie de kolonie gesticht heeft. Sommigen denken dat het Leif Eriksson was, maar anderen vermoeden dat Leifs kolonie zuidelijker lag. L’Anse aux Meadows was een tijdelijke kolonie en de gebouwen stonden na een paar jaar weer leeg.

stenen-hart.jpg?zoom=1.5&resize=728%2C582
Vindplaats van het stenen haard. Foto: Robert Clark, National Geographic

Nu is er op een tweede plek een stenen haard gevonden, namelijk enkele honderden kilometer ten zuiden van L’Anse aux Meadows. Er is nog niet genoeg overtuigend bewijs om te bevestigen dat de Vikingen het hart hebben gemaakt, aangezien eeuwen geleden ook andere groepen mensen op Newfoundland leefden, zoals inheemse Amerikanen en Baskische vissers. Toch zijn experts optimistisch, meldt National Geographic.

De ontdekker van de locatie – Sarah Parcak – is een zogenoemde ‘ruimtearcheoloog’ . Ze bekijkt en analyseert satellietbeelden om bijvoorbeeld Egyptische steden, tempels en tombes te vinden. Blijkbaar kunnen satellietbeelden ook gebruikt worden om Vikingnederzettingen te vinden. Zo verandert deze stookplaats van steen de vochtigheid van de grond eromheen, wat zijn uitwerking heeft op de vegetatie. Parcak kan aan de begroeiing zien wat er onder de grond schuilgaat. Best gaaf, nietwaar?

“Lange tijd dachten archeologen dat het onmogelijk was om Vikingnederzettingen te vinden langs de kust van Canada, omdat er geen goede methode was om dit te doen”, zegt archeoloog Douglas Bolender. “Nu laat Sarah Parcak zien dat ze een nederzetting kan vinden dankzij satellietfoto’s. Wellicht kan deze methode gebruikt worden om nog meer Vikingnederzettingen te vinden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161162981
31-03-2016

3400 jaar oude dodenstad ontdekt in Egypte

De necropolis (dodenstad) bestaat uit zeker 40 tombes waarin de botten van mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden zijn ontdekt.

Archeologen ontdekten de necropolis in een gebied dat Gebel el Silsila wordt genoemd. In dit gebied zijn steengroeves te vinden die al in de tijd van de oude Egyptenaren werden geŽxploiteerd.

Crypte
Tot op heden zijn in de necropolis iets meer dan 40 tombes ontdekt. De tombes bestaat uit ťťn of twee onversierde uitgehakte grafkamers. In de vloer van deze grafkamers zijn doorgaans ťťn of twee crypten uitgehakt.

tombe2.jpg?zoom=1.5&resize=750%2C498

Achttiende dynastie
De tombes stammen waarschijnlijk uit de achttiende dynastie (ongeveer 1543 tot 1292 voor Christus). Het lijkt erop dat de tombes al in de oudheid zijn geplunderd en tijdens de negentiende dynastie (1292 tot 1187 voor Christus) zijn hergebruikt. Ook tijdens deze dynastie zouden de tombes een keer leeggeplunderd zijn.

crypten.jpg?zoom=1.5&resize=728%2C481
Een crypte.

Identiteit
De tombes zijn zowel binnen als buiten onversierd. Dat maakt het lastig om de identiteit van de mensen in deze tombes vast te stellen. Het is niet aannemelijk dat het gaat om mensen die in de steengroeves werkten. Er zijn namelijk aanwijzingen gevonden dat de mensen die hier begraven werden gemummificeerd werden en vrij dure objecten mee kregen, waaronder amuletten en kralen. Het suggereert dat de mensen die hier ter ruste werden gelegd een wat hogere status hadden dan de arbeiders.

zegelring.jpg?zoom=1.5&resize=728%2C481..
In de tombes zijn ondanks hun veelbewogen verleden diverse objecten teruggevonden. Het meest opmerkelijke object is wel een zegelring met daarop een cartouche van Thoetmosis III.

Permanent bewoond
Een analyse van de gevonden botten wijst er verder op dat in de tombes mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden werden begraven. Het suggereert dat Gebel el Silsila al veel eerder dan gedacht permanent bewoond werd, zo stellen de archeologen.

De tombes zijn helaas in slechte staat en worden bedreigd door erosie en stijgend grondwater. De komende tijd zullen archeologen de tombes dan ook voorzichtig schoonmaken en verder bestuderen.

altaar.jpg?zoom=1.5&resize=728%2C481.
Naast de tombes ontdekten de onderzoekers ook een altaar.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161214933
05-04-2016

Paardenpoep zet vorsers op spoor van Hannibals olifanten

media_xll_8550237.jpg

'Hannibal doorkruist de Alpen met olifanten', een werk van de Franse kunstschilder Nicolas Poussin (1594-1665). © reuters.

De resten van 2.234 jaar oude paardenpoep hebben vorsers een inzicht gegeven in het precieze pad dat de Carthaagse veldheer Hannibal over de Alpen heeft gevolgd om Rome binnen te vallen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van paardenpoeponderzoek door microbioloog Chris Allen van de universiteit van Belfast in samenwerking met een team van de York University in het Canadese Toronto.

Hannibal Barca, in hedendaagse termen een TunesiŽr, leidde in 218 voor Christus een troepenmacht van meer dan 30.000 manschappen, 15.000 paarden en ezels en, vooral, 40 olifanten richting Rome - een militaire prestatie haast zonder weerga in de geschiedenis.

De meeste gedroogde historische paardenmest vonden Allen en co op een site nabij de Col de Traversette. Volgens Allen nam Hannibal deze -gevaarlijke want 2.398 meter hoge - route niet uit angst voor de Romeinen, maar om krijgshaftige plaatselijke stammen te ontwijken. Zijn veldtocht leidde in 216 v.Chr. tot een grootse Carthaagse overwinning in de slag bij Cannae. Daarna begon de krijgsheer strategische fouten te begaan.

Over de juiste route die Hannibal volgde, redetwistten destijds al de geschiedschrijvers Livius en Polybius.

De bevindingen van het wetenschapsteam verschenen in het vakblad Archeometry.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161215068
05-04-2016

Menselijke resten ontdekt op mysterieuze Vlakte der Kruiken

Misschien komen we nu eindelijk te weten waar de mysterieuze kruiken voor zijn; wetenschappers hebben nabij de kruiken 2500 jaar oude menselijke resten ontdekt.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: de Vlakte der Kruiken. Het is een vlakte in Laos waar op 90 verschillende plekken kruiken te vinden zijn. Op elke locatie liggen tussen de 1 en 400 kruiken, sommige kruiken zijn wel 3 meter hoog. Geschat wordt dat de kruiken tussen de 2500 en 3000 jaar oud zijn. In de jaren dertig van de vorige eeuw is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de kruiken. Maar onduidelijk bleef wie de kruiken achterlieten en welk doel de kruiken dienen.

vlakte4.jpg?zoom=1.5&resize=728%2C410.
De kruiken liggen op 90 locaties en zijn tussen de 1 en 3 meter hoog. Afbeelding: ANU.

Menselijke resten
Een nieuw onderzoek naar de Vlakte der Kruiken kan dat mysterie echter wel eens oplossen. Voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zijn onderzoekers weer een grootschalige studie naar de vlakte gestart. En niet zonder resultaat. De onderzoekers hebben namelijk menselijke resten gevonden op de vlakte.

vlakte3.jpg?zoom=1.5&resize=728%2C410.
De onderzoekers aan het werk op de Vlakte der Kruiken. Afbeelding: ANU.

Begraafplaats
“Een theorie is dat zij (de kruiken, red.) gebruikt werden om de lichamen in te laten ontbinden,” vertelt onderzoeker Dougald O’Reilly. “Nadat het vlees verdwenen was, zouden de menselijke resten rond de kruiken begraven zijn.” En nu hebben onderzoekers in de nabijheid van de kruiken ook daadwerkelijk menselijke resten ontdekt. “Wat nu duidelijk is, is dat dit begraafplaatsen waren.”

Drie soorten graven
De manieren waarop de ontdekte menselijke resten begraven werden, zijn grofweg in drie categorieŽn onder te verdelen. “Er zijn putten vol met botten met een groot kalkstenen blok erop en er zijn botten in vaten geplaatst. Onze opgravingen hebben ook – voor het eerst op deze plek – een lichaam ontdekt dat in een graf was geplaatst.”

vlakte2.jpg?zoom=1.5&resize=728%2C410.
Eťn van de graven die de onderzoekers ontdekt hebben. Afbeelding: ANU.

Wie hier precies begraven liggen, blijft onduidelijk. Er zijn namelijk geen objecten teruggevonden die iets kunnen verraden over bijvoorbeeld de status van de overledenen. Gehoopt wordt dat een genetische analyse van de menselijke resten meer helderheid geeft. “Dit zal een enorme hoeveelheid informatie opleveren over wie deze mensen waren,” verwacht O’Reilly. En wellicht raakt de Vlakte der Kruiken dan eindelijk haar mysterieuze karakter kwijt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161215115
04-04-2016

Archeologen vinden 1500 jaar oude Byzantijnse kerk in Gaza

archeologen-vinden-1500-jaar-oude-byzantijnse-kerk-in-gaza.jpg

Bij bouwwerkzaamheden in de Palestijnse gebieden zijn de restanten gevonden van wat volgens archeologen een oude Byzantijnse kerk is.

De kerk in Gaza zou circa 1500 jaar oud zijn, zei het Palestijnse ministerie van Toerisme en Antiquiteiten maandag.

De vondst behelst onder meer marmeren pilaren met uitgebreide Korinthische details en een steen met het Griekse symbool voor Christus. De opgravingen zijn nog niet afgelopen.

''We denken dat het een kathedraal of kerk uit de Byzantijnse periode is'', zei een woordvoerder van het ministerie. ''In die tijd vonden de Byzantijnse heersers het belangrijk kerken op de Gazastrook te bouwen.''

Gaza was een belangrijke havenplaats tijdens de Romeinse heerschappij, met een gemengde bevolking van Grieken, Romeinen, Joden, Egyptenaren en PerziŽrs.

In de vierde en vijfde eeuw na Christus werden heidense tempels vernietigd en juist kerken gebouwd. Na de verovering door een moslimgeneraal in 637 nam de stad het islamitisch geloof aan en raakten de kerken in vergetelheid.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161361679
quote:
Historici ontsluieren geheim van lange leven van Tempeliers

ma 11/04/2016 - 18:00 Alexander Verstraete
Geen goddelijke interventie, maar wel een gezond dieet en een strikte hygiŽne. Daaraan hadden de Tempeliers in de middeleeuwen hun lange leven te danken, zo schrijven historici na een grondige studie van hun levensstijl.
Anno 2016 spreken ze nog steeds tot de verbeelding: de ridders van de Orde van de Tempeliers. Deze orde ontstond aan het begin van de twaalfde eeuw om christelijke pelgrims te beschermen tijdens kruistochten naar het zogenoemde "Heilig Land".

In geen tijd groeide de orde uit tot een machtig en steenrijk verbond. Zodoende kwamen de Tempeliers in het vizier van verschillende wereldlijke heersers die hen liever kwijt dan rijk waren. Op aansturen van de Franse koning Filips de Schone besliste paus Clemens V aan het begin van de veertiende eeuw de orde te ontbinden.

Hugo van Payns

Tijdens hun tweehonderdjarige bestaan, gingen de ridders om een opmerkelijk feit bekendstaan: ze leefden lang. Bedroeg de gemiddelde leeftijd in West-Europa 25 tot 40 jaar, dan haalden veel Tempeliers vlotjes de leeftijd van 60. Stichter en eerste Grootmeester Hugo van Payns stierf toen hij 66 was. De laatste Grootmeester Jacques de Molay kwam om het leven op de brandstapel op de gezegende leeftijd van 67.

Middeleeuwers schreven het uitzonderlijk lange leven van de ridders toe aan een goddelijke interventie. Historici verbonden aan de katholieke universiteit van Rome twijfelden aan deze verklaring en trokken op onderzoek uit. Hun conclusies zijn wereldser van aard.

Handen wassen

Concreet stippen ze een gezond dieet en een strikte hygiŽne aan als voornaamste reden voor het lange leven van de Tempeliers. Zij leefden volgens een welbepaalde code die grotendeels was gebaseerd op de leefregels van de cisterciŽnzers.

"De Tempeliers moesten verplicht hun handen wassen voor het eten", legt auteur Francesco Franceschi uit. "Hun eetzaal was steevast brandschoon en hun tafels waren met tafellakens bedekt. Jagen was strikt verboden. Vis, kaas, olijfolie en vers fruit stonden dan weer hoog aangeschreven."

Zulke gewoontes stonden in scherp contrast met die van veel andere (rijke) middeleeuwers. Hun dieet was vaak rijk aan vet en calorieŽn wat ziektes als diabetes en jicht veroorzaakte, maar ook een hoge bloeddruk en obesitas.

Vlees en vis

Uit het onderzoek blijkt voorts dat de Tempeliers maximaal drie keer per week vlees aten. Gezien vlees tijdens de middeleeuwen steevast op de gril belandde, vermeden ze hierdoor de bijhorende kankerverwekkende stoffen. Tegelijk beschouwden ze vis en zeevruchten als een waardig alternatief voor vlees, wat hen voordelige voedingsstoffen als omega-3 opleverde.

Tot slot dronken de Tempeliers slechts kleine hoeveelheden wijn die ze bovendien met aloŽpulp mengden. "Wij geloven dat hun dieet en hun levensstijl het lange leven van de Tempeliers verklaart", concluderen de auteurs. "In dit geval is het motto "leren van het verleden" meer dan ooit aangewezen."
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2626676
pi_161439579
14-04-2016

"Mummie van 1.500 jaar oud draagt schoenen van Adidas"

media_xll_8574466.jpg
De schoenen van de mummie zien er opvallend modern uit. © Khovd Museum.

Wetenschappers hebben in MongoliŽ een mummie van 1.500 jaar oud opgegraven. Wat meteen de aandacht trekt, zijn de schoenen van de overledene. Ze vertonen opvallende gelijkenissen met sneakers van het bekende Duitse merk Adidas.

media_l_8574523.jpg
© Adidas.

media_l_8574582.jpg
In het graf werden meerdere voorwerpen aangetroffen. © Khovd Museum.

Het graf werd aangetroffen op 2.802 meter hoogte in het AltaÔgebergte. Door de koele temperaturen is de mummie al die tijd zo goed bewaard gebleven. Het zou gaan om de eerste volledige Turkse begrafenissite volgens de archeologen van het lokale Khovd museum.

De opgegraven persoon maakte geen deel uit van de elite maar de onderzoeksresultaten tonen aan dat men in die tijd al beschikte over goed onderlegde ambachtslui.

De wetenschappers vermoeden dat het om een vrouw gaat maar verdere research zal nodig zijn om dat te bevestigen. De archeologen gaan de komende tijd de mummie verder uitpakken en eveneens de aangetroffen attributen bestuderen.

Vooralsnog trekt het schoeisel van de mummie de meeste aandacht. Fervente 'believers' van complottheorieŽn zien er het ultieme bewijs in voor het bestaan van tijdreizen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161452655
14-04-2016

Garderobe uit 17e eeuw gevonden in Waddenzee

media_xll_8575129.jpg
De japon is bijzonder goed bewaard gebleven. © Museum Kaap Skil.

Archeologen hebben voor de kust van het Nederlandse Texel een zeer bijzondere vondst gedaan. Bij een scheepswrak in de Waddenzee is onder meer een zeer zeldzame, mogelijk koninklijke, garderobe uit de zeventiende eeuw gevonden. Een van de vondsten is een erg goed bewaard gebleven japon.

media_l_8575130.jpg
Op de aangetroffen etui is het handwerk van die tijd nog goed intact. © Museum Kaap Skil.

De vondst werd al even geleden gedaan, maar pas vandaag door de Universiteit van Amsterdam bekend gemaakt.

Naast de japon, die als 'zeer exclusief' wordt beschouwd, zijn er ook een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad gevonden. Ook is er aardewerk uit ItaliŽ, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije aangetroffen. Bovendien kwamen boekomslagen boven water met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

Zelden zo'n grote vondst
Deskundigen beschouwen de vondst als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa. Volgens UvA-hoogleraar Maarten van Bommel is er 'zelden, misschien wel nooit' zo'n grote vondst gedaan bij een scheepswrak.

De japon is 'wonderbaarlijk goed' bewaard gebleven. Dat het textiel niet is vergaan, komt omdat er onder water geen zuurstof bij kon komen. Doordat de japon onder het zand is gebleven, is die ook niet aangevreten door beestjes.

Deze japon is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die vandaag in museum Kaap Skil op Texel is geopend.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161463229
15-04-2016

Goed bewaard gedeelte Romeinse weg gevonden in Heerlen

goed-bewaard-gedeelte-romeinse-weg-gevonden-in-heerlen.jpg

In Heerlen is bij archeologisch onderzoek een goed bewaard gedeelte van een eeuwenoude Romeinse weg, de Via Traiana, ontdekt.

Het is de eerste keer dat zo'n goed bewaard en volledig stuk van de Romeinse weg is gevonden, meldt 1limburg.nl vrijdag.H

Het is de vierde keer dat een stuk van de bijna tweeduizend jaar oude weg wordt blootgelegd. In de jaren vijftig stuitten bouwvakkers voor het eerst op de weg.

In 2014 en 2015 werd de Via Trainana opnieuw zichtbaar tijdens werkzaamheden. Destijds waren de overblijfselen van de weg echter niet zo mooi als bij deze vondst het geval is.

Knooppunt

"Dit is alweer een bijzondere vondst in onze stad. Hiermee wordt nog eens het belang van Heerlen bevestigd als knooppunt in de Romeinse tijd", zegt wethouder cultureel erfgoed Jordy Clemen.

De Via Traiana liep liep in de Romeinse tijd van het Duitse Xanten naar Aquis Granni, het huidige Aken.

Door: NU.nl

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161473300
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 april 2016 19:01 schreef Nibb-it het volgende:
Interessant!
Er is meer! Nu over de Spaanse omwalling zelf: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2630478

Zal vast niet het laatste bericht zijn hierover O~)
pi_161473599
Leuk topic ^O^
pi_161514639
17-04-2016

Brit vindt resten Romeinse villa tijdens werken in tuin

Luke Irwin wilde elektriciteitskabels leggen in zijn tuin in het Britse Wiltshire. Maar tijdens de werken trof hij een mozaÔek in uitstekende staat aan en verdere opgravingen onthulden een "buitengewoon goed bewaarde villa."

De villa, waarvan wordt vermoed dat ze de enige in haar soort in het land is, werd blootgelegd gedurende een acht dagen lange graafperiode. Volgens Historic England, de historische commissie van het Verenigd Koninkrijk, is het al jaren geleden dat er nog een dergelijke vondst werd gedaan.

Onder andere de resten van honderden oesters, die kunstmatig gekweekt werden en in emmers zout water van de kust levend naar het huis werden gebracht, doen vermoeden dat de villa eigendom was van een rijke familie.

Er werd ook aardewerk van "bijzonder hoge status" aangetroffen, alsook munten, broches en dierenbeenderen. "We hebben een hele reeks voorwerpen gevonden die demonstreren hoe luxueus het leven was dat geleid werd door de elitefamilie die in de villa woonde," zegt Dr. David Roberts van Historic England.

De villa, die gebouwd werd tussen 175 en 220, werd niet meer aangeraakt sinds haar instorting zo'n 1400 jaar geleden. Daardoor is ze "van enorm belang." "Dit is zonder twijfel een erg waardevolle site op vlak van research, met geweldig veel potentieel," zegt Roberts. "Het is een van de beste sites waar ik al op heb kunnen werken."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')