abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_174134805
registreer om deze reclame te verbergen
In Noorwegen en Zweden staan ze bekend als de 'Nisse' of 'Nis'. Toevallig afgelopen zaterdag een boek binnengekregen van Thomas Keightley 'the World Guide to Gnomes, Faries, Elves and other little people'. Verrassend genoeg meer op wetenschappelijke basis geschreven dan dat er allerlei zaken bij verzonnen worden. Keightley heeft zich meer als folklorist opgeworpen, die verhalen uit bepaalde regio's heeft verzameld en daar informatie uit heeft gefilterd. Het is overigens wel erg leuk om te lezen hoe bepaalde soorten van de 'little people' ook bepaalde eigenschappen hebben. Zo moeten dwergen ook niet in het zonnetje gaan zitten, maar zijn bijvoorbeeld klabouters of kabouters gewoon bij daglicht zichtbaar. En dan heb je nog de Pygmee-theorie, die uitgaat van een klein volk dat door onze voorouders is beschreven en nu is uitgestorven (de Flores mens lijkt zoiets te bevestigen), en je hebt de 'astraal-theorie' waarin ze meer als geesten worden voorgesteld. Vanuit een cultureel standpunt vind ik dit heel erg boeiend. En nu ik dus bezig ben met 3 (!!!) boeken over het kaboutermanuscript (het paste echt niet in één boek), zit ik ook weer qua informatie lekker middenin het kleine volk. Gisteren dus nog een verhandeling van Strabo gelezen (Geographica) waarin hij melding maakt van een dwergachtig volk dat op Kreta in de mijnbouw heeft gewerkt.
pi_174294869
Het is trouwens ook volledig onduidelijk waarom Werkgroep 2 die website nog steeds in de lucht houdt. Er is al twee jaar geen update geplaatst van hun onderzoek, behalve die paar wijzigingen in het artikeltje over Eldermans.

Sterft het 'onderzoeksrapport' dat in 2013 met veel bombarie werd aangekondigd, dan nu een hele stille en zachte dood?
  maandag 9 oktober 2017 @ 10:39:08 #278
13387 Ryan3
Get rekt Wilders!
pi_174295971
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 09:34 schreef Wilmar_Taal het volgende:
Dit weekend een aantal locaties in De Peel bezoeken voor terreinonderzoek. Waarom dachten mensen dat daar kabouters woonden? Ook gelijk een leuk boek gevonden van Ton van Reen, 'klein volk', met daarin een zeer interessante hypothese over de kabouterwaarnemingen. Eens zien of Eldermans daar ook iets over schrijft, veertig jaar terug...
Is dat een theorie over dat het dwergen waren die uitgestoten werden door hun gemeenschappen en dan in ruil voor klusjes voedsel en goederen kregen? Mogelijk dat ze dan bijvoorbeeld diep in een bos een eigen nederzetting vormden?
Zelfde een beetje als de theorie over heksen, die stelt dat het oude vrouwen/vrijsters waren die verstoten werden uit hun (dorps)gemeenschap?
pi_174320790
registreer om deze reclame te verbergen
Exact. Alleen Van Reen heeft het niet zozeer over dwergen, maar allerlei soorten verstotenen, zoals kinderen met Down-syndroom die uit de gemeenschap worden gezet, en dus aan de rand van dorpen in bossen gaan wonen. Zo nu en dan stelen ze eens een baby, of werken ze op een boerderij in ruil voor voedsel.

Qua geschiedkundige theorie een beetje vergezocht. Als 'verhaal' heeft het meer waarde. Maw: ik ga ervan uit dat dit meer uit Van Reen's gedachten komt, dan dat het aangetoond kan worden door archeologisch/historisch onderzoek. Noem het een speelse variant op de al bestaande kaboutersagen in De Peel (die veel talrijker zijn dan op de Veluwe of in Twente!).
pi_174465080
The Silent Listener. The Life and Works of J.H.W. Eldermans is waarschijnlijk naar 2018 verschoven. Er schijnen wat problemen met de lay-out en de drukker van de hardcovers te zijn...
pi_174974487
Eind januari is de 'book launch' en als alles goed gaat heb ik bij de lezing op 20 januari in ieder geval paperbacks bij mij!
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')