quote:
Op vrijdag 22 april 2016 04:06 schreef computergirl het volgende:[..]
die snapte ik ook niet. Er werd veel verwezen naar de handel die per se boerenkaas wil en daar meer geld voor krijgt. Waarom je dan als boer dan extra handeling gaat doen ipv gewoon rauwe melk gebruiken
Omdat pasteuriseren in de plaats komt van heel veel handelingen. Als je toch gaat pasteuriseren dan hoef je niet zo moeilijjk te doen over de hygiene in het hele traject, en het is een eenvoudige handeling. Vervolgens heb je constante kwaliteit, terwijl boerenkaas niet alleen kan mislukken, maar ook verschillend kan lukken. Boerenkaas is eigenijk altijd anders omdat de melk altijd anders is, pasteuriseren doodt de bacterien, en de karakteristieke verschillen. Daaroom laat een kaasboer je traditioneel ook altijd proeven, niet omdat je niet weet hoe jong belegen smaakt, maar omdat je niet weet hoe die ene kaas die op dat moment aangesneden is smaakt.
quote:
Op vrijdag 22 april 2016 06:53 schreef Isegrim het volgende:Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriën hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriën moet toevoegen omdat alles dood is?
Het wordt niet gesteriliseerd he, maar gepasteuriseerd. Ik denk dat je van gesteriliseerde melk geen kass kunt maken. Maar vrij nieuw is dus het thermiseren, dat gebeurt weliswaar met een pasteur, het is wel een ander proces dat meer heel laat van de smaak van de melk. Het verdient dan ook zijn eigen plek in de kaasproductie. Je moet het alleen wel onderscheiden van rauwmelkse kaas, want met de constantere kwaliteit die thermiseren geeft tov rauwe melk, verdwijnen ook de grootste uitschieters in karakteristiek en daarmee de lekkerste, inclusief die met een stalsmaak die veel consumenten wat te gortig is.
Maar als mijn kaasboer een gethermiseerde kaas heeft dan wil ik die nog wel eens een kans geven, terwijl ik gepasteuriseerde aan mij voorbij laat gaan. Maar dat niet iedereen 's ochtends bij zijn broodje kaas verrast wil worden met de smaak van een zilte bodem en een zweempje koemest is ook een gegeven. Ze kunnen alledrie naast mekaar bestaan voor hun eigen markt, maar als ik boerenkaas ga halen wil ik kans maken op een zeer karakteristieke uitschieter, en dus geen gethermiseerde.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.