Dank voor de tip, ga ik zeker eens langs als ik in de buurt ben, maar het laat ook zien dat goed varkensvlees geen generiek product is.quote:Op donderdag 7 april 2016 19:05 schreef djkoelkast het volgende:
Varkensvlees bij boerderij 't Helder in Winterswijk. Dat is echt zulk goed vlees.
Ja, qua smaak komt het heel dicht bij wild zwijn, het is echt heel erg lekker.quote:Op donderdag 7 april 2016 19:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dank voor de tip, ga ik zeker eens langs als ik in de buurt ben, maar het laat ook zien dat goed varkensvlees geen generiek product is.
Hebben een eigen varkensras zie ik
Mijn slager verkoopt gewoon Helder varken, Texels lam en Limousin rund, niks mis mee. Tevens heerlijke huisgemaakte rilette van varken, eend en konijnquote:Op donderdag 7 april 2016 19:05 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Slagers moet je helemaal mijden. Gewoon bij boeren, rundvlees heb je hier vlakbij van een BD-boer waar ik ook mijn melk haal, die laat zijn koeien slachten als ze te oud zijn en dan kun je daar vlees komen shoppen.
Dat had genuanceerd moeten worden tot 'veel' slagersquote:Op donderdag 7 april 2016 19:45 schreef Miauw_Zedong het volgende:
[..]
Mijn slager verkoopt gewoon Helder varken, Texels lam en Limousin rund, niks mis mee. Tevens heerlijke huisgemaakte rilette van varken, eend en konijn
Want???quote:
Onderwerpen zijn totaal niet boeiend meer. Tegenwoordig wordt ons uitgelegd wat cheddar is en dat die smeltplakjes dat niet zijn.quote:
Je zult de hele volkstammem die dat soort zaken niet weten te eten moeten geven.quote:Op donderdag 7 april 2016 21:50 schreef MrSalazar het volgende:
Onderwerpen zijn totaal niet boeiend meer. Tegenwoordig wordt ons uitgelegd wat cheddar is en dat die smeltplakjes dat niet zijn.
Goh.
Nou, vroeger was dit programma een stuk beter met dingen waarvan ik helemaal geen weet had. Nu is het meer alsof ze eigenlijk totaal niks interessants meer weten te verzinnen.quote:Op donderdag 7 april 2016 21:53 schreef golfer het volgende:
[..]
Je zult de hele volkstammem die dat soort zaken niet weten te eten moeten geven.
Niet iedereen is zo briljant op de hoogte als jij.
Dus voor jou geldt dan als alleswetende het credo: niet meer naar kijken.
Jij wist dus al dat al die kipproducten in Nederland vooralquote:Op donderdag 7 april 2016 22:00 schreef MrSalazar het volgende:
Nou, vroeger was dit programma een stuk beter met dingen waarvan ik helemaal geen weet had. Nu is het meer alsof ze eigenlijk totaal niks interessants meer weten te verzinnen.
Nee, maar wie boeit het iets. Vroeger werden er nog wel eens misstanden aan de kaak gesteld. Nu nooit meer.quote:Op donderdag 7 april 2016 22:35 schreef golfer het volgende:
[..]
Jij wist dus al dat al die kipproducten in Nederland vooral
uit Thailand en Brazilië komen en dat wij weer allerlei andere kiponderdelen naar Thailand exporteren?
Ik wist dat bijvoorbeeld nog niet.
Ik snap wat je bedoelt.quote:Op donderdag 7 april 2016 22:00 schreef MrSalazar het volgende:
[..]
Nou, vroeger was dit programma een stuk beter met dingen waarvan ik helemaal geen weet had. Nu is het meer alsof ze eigenlijk totaal niks interessants meer weten te verzinnen.
Ja, een soort Willem Wever.quote:Op vrijdag 8 april 2016 08:02 schreef DeTolk het volgende:
Het wordt een beetje niveau kindertelevisie.
Waar blijven de schokkende onthullingen?
Ik volg het niet meer zo, maar volgens mij is het een programma over hoe het zit en waar het vandaan komt. Er is niet altijd een grof schandaal om aan het licht te brengen, maar dat wil niet zeggen dat het niet goed is om ons te informeren over wat er te koop is en hoe dat in het schap komt.quote:Op vrijdag 8 april 2016 08:02 schreef DeTolk het volgende:
Het wordt een beetje niveau kindertelevisie.
Waar blijven de schokkende onthullingen?
Ook de manderijntjes in blik aflevering vond ik hijgerige paniekzaaierij, chemie, oeh, eng.quote:Op vrijdag 8 april 2016 08:00 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Ik snap wat je bedoelt.
Voorheen ging het bv over truffelolie, dat de truffelsmaak uit een restproduct van een olieraffinaderij komt, waarvan de smaak toevallig op die van truffels lijkt. Daarvan een paar drupjes in een fles olie, en je hebt truffelolie.
Of de mandarijntjes die gepeld worden in een bad met zoutzuur, wat dan met gootsteenontstopper weer geneutraliseerd wordt.
Nu zeggen ze alleen maar dat de kip uit het buitenland komt.
Maar de kip is niet gemanipuleerd ofzo, is gewoon goede kip.
Zo is dat.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ook de manderijntjes in blik aflevering vond ik hijgerige paniekzaaierij, chemie, oeh, eng.
Er wordt geen gootsteenonstopper gebruikt, er worden levensmiddel gecertificeerde middelen gebruikt.
Snap ik ook wel, maar de gemiddelde kijker snapt niks van zuren en basen. Gootsteenontstopper kennen ze wel.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ook de manderijntjes in blik aflevering vond ik hijgerige paniekzaaierij, chemie, oeh, eng.
Er wordt geen gootsteenonstopper gebruikt, er worden levensmiddel gecertificeerde middelen gebruikt.
Nu je dat zegt, (en tevens nav het verzoek van 99.999 om met ideeën te komen), vroeg ik me onlangs af waarom er altijd kleine worteltjes in een potje HAK zitten.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:11 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Het is veel minder interessant om iets raars te doen met wortelen...
Er is een verschil tussen laten zien hoe iets gemaakt wordt en sensationalisme en mensen bang maken.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:14 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Snap ik ook wel, maar de gemiddelde kijker snapt niks van zuren en basen. Gootsteenontstopper kennen ze wel.
Restjes, puntjes en die worden allemaal geschrapt, dat zie je aan de stompe eindjes.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:16 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Nu je dat zegt, (en tevens nav het verzoek van 99.999 om met ideeën te komen), vroeg ik me onlangs af waarom er altijd kleine worteltjes in een potje HAK zitten.
Als wortelen uit de grond komen zijn ze veel langer.
Worden die gewoon klein gesneden en geschrapt of zit daar iets anders achter..
Wie weet een goede tip.
Ze worden natuurlijk gesorteerd. En daarnaast ontstaan er bij het verwerken ook kleinere stukjes. Ongetwijfeld zullen ze soms ook wortels vormen en de resten in de puree of sap verwerken.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:16 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Nu je dat zegt, (en tevens nav het verzoek van 99.999 om met ideeën te komen), vroeg ik me onlangs af waarom er altijd kleine worteltjes in een potje HAK zitten.
Als wortelen uit de grond komen zijn ze veel langer.
Worden die gewoon klein gesneden en geschrapt of zit daar iets anders achter..
Wie weet een goede tip.
Strijkvrij doen ze door de vezels te coaten met iets dat de krukels voorkomt. Met nanotechnologie enzo. Werkt trouwens echt. Ik heb overhemden die je zo hops uit een koffer zonder kreukels aantrekt.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:24 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Restjes, puntjes en die worden allemaal geschrapt, dat zie je aan de stompe eindjes.
Ik heb al een tijd geleden gevraagd wat nou eigenlijk "strijkvrij" is bij dekbedovertreksets en hoeslakens. Want ik heb ze die niet "strijkvrij" zijn en ik hoef ze niet te strijken. Bij navraag bij verkopers en fabrikanten wisten ze het zelf ook vaak niet, of dat er iets werd toegevoegd, maar wat dat was wilden ze niet zeggen, ik kwam geen steek verder.
Nooit reactie op gehad, niet eens een 'bedankt we hebben het gelezen'.
Ja met 'iets', inderdaad. En daar maak ik me zorgen om. Want ze zeggen ook dat je eerst 4x moet wassen voor het te gebruiken. Wat zit daar dan in?quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:28 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Strijkvrij doen ze door de vezels te coaten met iets dat de krukels voorkomt. Met nanotechnologie enzo. Werkt trouwens echt. Ik heb overhemden die je zo hops uit een koffer zonder kreukels aantrekt.
Er zullen inderdaad wel types worteltjes zijn die klein te oogsten zijn.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:26 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ze worden natuurlijk gesorteerd. En daarnaast ontstaan er bij het verwerken ook kleinere stukjes. Ongetwijfeld zullen ze soms ook wortels vormen en de resten in de puree of sap verwerken.
En niet alle wortels zijn natuurlijk even groot als ze groeien eh... Zo werkt dat niet. Grote wortels krijg je amper in een pot vanwege de vorm. Dus hebben ze kleintjes nodig. Zo simpel is het.
Dekbedhoezen en kussenslopen hebben in D tenminste een ritssluiting standaard.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:30 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ja met 'iets', inderdaad. En daar maak ik me zorgen om. Want ze zeggen ook dat je eerst 4x moet wassen voor het te gebruiken. Wat zit daar dan in?
Ik heb sindsdien alleen nog gecertificeerd gifstofvrije dekbedovertrekken en hoeslakens gekocht. In Duitsland is dat een hot issue, hier niet. In Duitsland hebben ze alleen totaal andere maten matrassen en dekbedden, dus moet je weer goed zoeken hier.
Hoe kom je daarbij? Zover ik het weet is het een manier van weven en de katoenen draden heel strak draaien bij het spinnen. Two Ply noem je datquote:Op vrijdag 8 april 2016 09:28 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Strijkvrij doen ze door de vezels te coaten met iets dat de krukels voorkomt. Met nanotechnologie enzo. Werkt trouwens echt. Ik heb overhemden die je zo hops uit een koffer zonder kreukels aantrekt.
Laatst ergens gelezen dat het helemaal geen probleem zou zijn om grote wortels in een pot te doen, mensen willen gewoon kleine worteltjes uit pot/blik. Waarom was niet bekend maar dat was nou eenmaal zo dus werden kleine worteltjes in blik gedaan.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:26 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ze worden natuurlijk gesorteerd. En daarnaast ontstaan er bij het verwerken ook kleinere stukjes. Ongetwijfeld zullen ze soms ook wortels vormen en de resten in de puree of sap verwerken.
En niet alle wortels zijn natuurlijk even groot als ze groeien eh... Zo werkt dat niet. Grote wortels krijg je amper in een pot vanwege de vorm. Dus hebben ze kleintjes nodig. Zo simpel is het.
Dat vind ik altijd zo'n kolder "de consument wil dat", nou mij is nooit iets gevraagd hoor.quote:Op vrijdag 8 april 2016 11:08 schreef -0- het volgende:
[..]
Laatst ergens gelezen dat het helemaal geen probleem zou zijn om grote wortels in een pot te doen, mensen willen gewoon kleine worteltjes uit pot/blik. Waarom was niet bekend maar dat was nou eenmaal zo dus werden kleine worteltjes in blik gedaan.
Vond het verder wel een interessante aflevering. Had geen idee dat veel van die kipproducten uit Thailand komen. Altijd wel bizar om te zien hoe er heen en weer gesleept wordt over de hele wereld met producten.
De dictatuur van de smaakpanels, Libelle huisvrouwtjes die voor de industrie voorproeven. Daarom smaken bv alle soepen zout en naar maggie. Pakjes saus en mixen net zo.quote:Op vrijdag 8 april 2016 11:59 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat vind ik altijd zo'n kolder "de consument wil dat", nou mij is nooit iets gevraagd hoor.
Er zijn meerdere methoden. Maar nanotech wordt zeker ook gebruikt.quote:Op vrijdag 8 april 2016 10:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe kom je daarbij? Zover ik het weet is het een manier van weven en de katoenen draden heel strak draaien bij het spinnen. Two Ply noem je dat
https://de.wikipedia.org/wiki/Vollzwirn
http://www.leerwiki.nl/Wat_zijn_Easy_Iron_overhemden
Nanozilver Niet best als dat in het megadiwaterstofoxide terecht komt!quote:Op vrijdag 8 april 2016 20:20 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Er zijn meerdere methoden. Maar nanotech wordt zeker ook gebruikt.
http://www.rivm.nl/Onderw(...)tenproducten/Textiel
Volgens het RIVM ook bijvoorbeeld.
Dat zilver gebruiken ze tegen bacterieen en daarmee zweetlucht. Door het grote oppervlak veel minder stabiel.quote:Op zaterdag 9 april 2016 11:33 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Nanozilver Niet best als dat in het megadiwaterstofoxide terecht komt!
Waarom begin je er dan over?quote:Op zaterdag 9 april 2016 15:23 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dat zilver gebruiken ze tegen bacterieen en daarmee zweetlucht. Door het grote oppervlak veel minder stabiel.
Maargoed het ging niet over nanozilver, maar over antikreuk
De draad ging over ideeen waar de KVW zich mee bezig zou kunnen gaan houden,quote:Op zaterdag 9 april 2016 15:49 schreef golfer het volgende:
Het gaat nu wel heel erg ver weg van de kipfilet van de KvW.
Klootwijk is niet voor niets eigen programmas gaan maken, die zijn bovendien leuker, beter en informatieverquote:Op zaterdag 9 april 2016 17:50 schreef redcable het volgende:
[ afbeelding ]
Gouwee ouwe rvu uitzendingen blijven het best met Klootwijk en die aziaat
Proceshulpmiddelen. Dat is iets waar weinig mensen iets over weten. Maar er worden vaak proceshulpmiddelen gebruikt die niet op de declaratie hoeven te komen omdat ze geen 'ingrediënt' zijn. Denk hierbij aan antischuimmiddelen, losmiddelen en nog wat zaken.quote:Op zaterdag 9 april 2016 18:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De draad ging over ideeen waar de KVW zich mee bezig zou kunnen gaan houden,
zelfstrijkende overhemden,
zweetstank voorkomende kleding,
Waren twee onderwerpen
Verdere ideeën
Nieuw-Zeelandse Gouda (of is dat al geweest?)
Wat zit er in hondenbrokken?
Analoog ham
Groeien champignons werkelijk op paardenvijgen
Margarine en geharde vetten
Coatings op friet
Waarom zitten er blikappels in appeltaart bij de bakker
Fabrieksbrood en broodjes dat door zg warme bakkers wordt afgebakken
Prefab in de horeca, daar is een hele eigen serie over te maken
Houtskool, tropenhout?
Zoals D bier volkomen voldoet aan het Rheinheitsgebot maar er wel middelen zijn ingezet om het helder te krijgen bedoel je? De wijnaflevering was daar een eerste aanzet in. Wat er gebruikt wordt om wijn te maken.quote:Op zaterdag 9 april 2016 20:16 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Proceshulpmiddelen. Dat is iets waar weinig mensen iets over weten. Maar er worden vaak proceshulpmiddelen gebruikt die niet op de declaratie hoeven te komen omdat ze geen 'ingrediënt' zijn. Denk hierbij aan antischuimmiddelen, losmiddelen en nog wat zaken.
ALLES is chemie, natuurlijk, alles bestaat uit chemische stoffen. Maar Jan met de pet denkt dat de glimlach van Rutte echt is en dat alles wat 'natuurlijk' is beter is dan wat uit een fabriek komt.quote:Op vrijdag 8 april 2016 09:14 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Snap ik ook wel, maar de gemiddelde kijker snapt niks van zuren en basen. Gootsteenontstopper kennen ze wel.
Even over bier; hop is niet hop. Als je bijvoorbeeld die Hertog Jan reclame ziet waarin iemand een emmer hop in een vat gooit .... in werkelijkheid worden hop pellets gebruikt (die erg veel op van die dierenvoer pellets lijken) en komt er vrijwel nergens verse hop aan te pas.quote:Op zaterdag 9 april 2016 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoals D bier volkomen voldoet aan het Rheinheitsgebot maar er wel middelen zijn ingezet om het helder te krijgen bedoel je? De wijnaflevering was daar een eerste aanzet in. Wat er gebruikt wordt om wijn te maken.
Waarom zou ik geen aroma willen? Geen vanille, nootmuskaat, tonkaboon? Geen kaneel?quote:Op zondag 10 april 2016 10:19 schreef djkoelkast het volgende:
Je moet gewoon helemaal geen aroma's willen.
Maar dan worden producten veel duurder (door langer proces) of hebben minder smaak. Maar ook geen nepsmaak meer Het kan prima hoor. In de mayonaise die ik maak zit ook geen aroma. In alle mayonaise die je koopt wel. Behalve in Duitsland, daar maken ze nog mayonaise zonder aroma's, natuurlijk of niet.
Wat ik miste bij de kipfilet was hoe de kippen daar leven. Waarschijnlijk in overvolle stallen.
Was het niet de Keuringsdienst die een aflevering over vanillevla maakte, of over eten in bejaardentehuizen, en waarbij bleek dat de meeste mensen geen echte vanille vla WILLEN; want echte vanille, dan heb je het over het (uiterst fijne) zaad, zwarte puntjes, in de (nogal bleke) vla terwijl mensen GELE vla blieven en zwarte puntjes er in eng vinden.quote:Op zondag 10 april 2016 10:19 schreef djkoelkast het volgende:
Je moet gewoon helemaal geen aroma's willen.
Maar dan worden producten veel duurder (door langer proces) of hebben minder smaak. Maar ook geen nepsmaak meer Het kan prima hoor. In de mayonaise die ik maak zit ook geen aroma. In alle mayonaise die je koopt wel. Behalve in Duitsland, daar maken ze nog mayonaise zonder aroma's, natuurlijk of niet.
Wat ik miste bij de kipfilet was hoe de kippen daar leven. Waarschijnlijk in overvolle stallen.
Ik wil dat als bestandsdeel, niet als aroma.quote:Op zondag 10 april 2016 10:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zou ik geen aroma willen? Geen vanille, nootmuskaat, tonkaboon? Geen kaneel?
Zo was het inderdaad ook met de kippenboullion, die moet naar gebraden kip smaken, dus gistextract er in.quote:Op zondag 10 april 2016 10:29 schreef BaardaapAd het volgende:
[..]
Was het niet de Keuringsdienst die een aflevering over vanillevla maakte, of over eten in bejaardentehuizen, en waarbij bleek dat de meeste mensen geen echte vanille vla WILLEN; want echte vanille, dan heb je het over het (uiterst fijne) zaad, zwarte puntjes, in de (nogal bleke) vla terwijl mensen GELE vla blieven en zwarte puntjes er in eng vinden.
Met mosterd is het het zelfde; mosterd is NIET geel van zichzelf maar we zijn ZO gewend aan gele mosterd dat in bijna iedere mosterd gele kleurstof wordt gebruikt, en flink ook; meestal wordt daarvoor kurkuma gebruikt. Neem eens een pot échte mosterd (bijvoorbeeld uit Arran; mosterdzaden in een honing/whiskey mengsel) en je ziet dat het totaal niet geel is.
---
We zijn geïndoctrineerd; zo gewend aan (bepaalde vormen van) nep dat de meesten het échte niet eens meer kennen en liever de nep hebben.
Ja, die LUCHT, afgrijselijk!quote:Op zondag 10 april 2016 10:55 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik wil dat als bestandsdeel, niet als aroma.
Dus ik wil wel bourbon vanille, ik wil geen vanilline, of het nou natuurlijk is (door genetisch gemanipuleerde gisten zoals we onlangs hebben geleerd) of gefabriceerd. Het is je mond voor de gek houden.
Laatst op een braderie stond iemand wafels te bakken. Veel mensen denken dan: het ruikt lekker naar wafels!
Ik vond het echt niet lekker ruiken, naar een typisch "wafelaroma". Als je echt wafels bakt van meel en eieren dan ruikt dat niet zo.
Die weeë zoete lucht, ja, das niets. Laatst een Churroskraam die ook zo rook. En dan geeneens warme chocoladesaus er bij hebben maar potten nutellaquote:Op zondag 10 april 2016 10:55 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik wil dat als bestandsdeel, niet als aroma.
Dus ik wil wel bourbon vanille, ik wil geen vanilline, of het nou natuurlijk is (door genetisch gemanipuleerde gisten zoals we onlangs hebben geleerd) of gefabriceerd. Het is je mond voor de gek houden.
Laatst op een braderie stond iemand wafels te bakken. Veel mensen denken dan: het ruikt lekker naar wafels!
Ik vond het echt niet lekker ruiken, naar een typisch "wafelaroma". Als je echt wafels bakt van meel en eieren dan ruikt dat niet zo.
AH, was spuit 11quote:Op zondag 10 april 2016 13:10 schreef BaardaapAd het volgende:
[..]
Ja, die LUCHT, afgrijselijk!
Op het Zuidplein in Rotterdam heb je aan de ene kant een churros kraam (walgelijke lucht van suiker en vanilline!) en aan de andere kant een stroopwafel kraam (met een bijna identieke walm); die lucht ontneemt mij iedere neiging om hun producten te proberen.
Maar dat zal wel aan mij liggen; tenslotte zijn er veel mensen die kaas die enorm stinkt héérlijk vinden (mijn eigen sokken vind ik al te veel naar kaas meuren).
Moet je die willen vermelden. Dan zet je op een blek gepelde mandarijnen 'geproduceerd met zoutzuur en kaliloog'? Dat klinkt eng, netto voeg je alleen wat kaliumchloride toe.quote:Op zaterdag 9 april 2016 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoals D bier volkomen voldoet aan het Rheinheitsgebot maar er wel middelen zijn ingezet om het helder te krijgen bedoel je? De wijnaflevering was daar een eerste aanzet in. Wat er gebruikt wordt om wijn te maken.
Als je gewoon eerlijk en zonder sensatiehijgerij als gootsteenontstopper roepen verteld hoe zaken gemaakt worden? Zou een beter programma worden denk ik.quote:Op zondag 10 april 2016 14:33 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Moet je die willen vermelden. Dan zet je op een blek gepelde mandarijnen 'geproduceerd met zoutzuur en kaliloog'? Dat klinkt eng, netto voeg je alleen wat kaliumchloride toe.
Sprak es met zijn figuur die me dat vertelde, ja die mandarijntjes worden gemaakt met zoutzuur om het velletje te verwijderen en daarna voegen ze gootsteenontstopper toe. Volgens hem was dat toch wel zulke rotzooi en ongezond en weet ik wat niet meer. Mijn reactie 'wat is je punt, dat is alleen een ingewikkelde manier om zout toe te voegen'
Salmiak maak je ook met ammonia en zoutzuur dacht ik
Yip. Onder ander filterhulpmiddelen, alhoewel ik dat niet zo spannend vind/quote:Op zaterdag 9 april 2016 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoals D bier volkomen voldoet aan het Rheinheitsgebot maar er wel middelen zijn ingezet om het helder te krijgen bedoel je? De wijnaflevering was daar een eerste aanzet in. Wat er gebruikt wordt om wijn te maken.
De eerste keer dat we een echte Magnum aten dachten we dat die niet goed was omdat er zwarte puntjes in zaten...quote:Op zondag 10 april 2016 10:29 schreef BaardaapAd het volgende:
[..]
Was het niet de Keuringsdienst die een aflevering over vanillevla maakte, of over eten in bejaardentehuizen, en waarbij bleek dat de meeste mensen geen echte vanille vla WILLEN; want echte vanille, dan heb je het over het (uiterst fijne) zaad, zwarte puntjes, in de (nogal bleke) vla terwijl mensen GELE vla blieven en zwarte puntjes er in eng vinden.
Met mosterd is het het zelfde; mosterd is NIET geel van zichzelf maar we zijn ZO gewend aan gele mosterd dat in bijna iedere mosterd gele kleurstof wordt gebruikt, en flink ook; meestal wordt daarvoor kurkuma gebruikt. Neem eens een pot échte mosterd (bijvoorbeeld uit Arran; mosterdzaden in een honing/whiskey mengsel) en je ziet dat het totaal niet geel is.
---
We zijn geïndoctrineerd; zo gewend aan (bepaalde vormen van) nep dat de meesten het échte niet eens meer kennen en liever de nep hebben.
Alleen boven een bepaald niveau. 10 ppm in de meeste gevallen.quote:Op zondag 10 april 2016 20:05 schreef djkoelkast het volgende:
Sulfiet is een allergeen dus moet tegenwoordig vermeld worden.
Ook sinds een tijd moet het soort olie vermeld worden en volstaat "plantaardige oliën en vetten" niet meer.
en zelfs in Nederland komen dus schijnbaar besmette wilde zwijnen voor.quote:Op donderdag 14 april 2016 21:40 schreef golfer het volgende:
Uitzending ging zoals verwacht dus over de radioactieve zwijnen uit Oost-Europa, maar dus ook uit Zuid-Duitsland.
die je rustig kunt eten, 300 gram per dagquote:Op donderdag 14 april 2016 21:45 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
en zelfs in Nederland komen dus schijnbaar besmette wilde zwijnen voor.
Vanavond waren het niet de Duitsers...quote:Op donderdag 14 april 2016 21:46 schreef golfer het volgende:
Erzin:de Duitsers scoren altijd in de laatste minuut.
Open er een topic overquote:Op donderdag 14 april 2016 22:43 schreef PandaDrop het volgende:
Geen vlees eten. Ik doe het al 21 jaar.
Ik ben een vegetariër.
Vanwaar dat plekje in GB?quote:Op vrijdag 15 april 2016 00:51 schreef golfer het volgende:
Waar kwam de rommel vanuit Tjernobyl ook alweer terecht?
[ afbeelding ]
Ik las deze week een touristische brochure over Bohemen / Ertsgebergte en daar maken ze reclame voor een kuurbad met de hoogste radon-sterkte ter wereld.quote:Op vrijdag 15 april 2016 12:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Zou me trouwens meer zorgen maken over het luchten van je huis, radon hoopt zich op in kruipruimtes.
die snapte ik ook niet. Er werd veel verwezen naar de handel die per se boerenkaas wil en daar meer geld voor krijgt. Waarom je dan als boer dan extra handeling gaat doen ipv gewoon rauwe melk gebruikenquote:Op vrijdag 22 april 2016 00:59 schreef Tim_Schuhmacher het volgende:
Maar ik vond het niet zo duidelijk waarom een boer die wel zijn eigen melk gebruikt, het verwarmd en dan onterecht als boerenkaas verkoopt. Want dan kan hij toch net zo goed die extra stap niet doen (duur apparaat, verwarmingskosten) en het dan als echte boerenkaas verkopen.
dat maakt het ook weer beheersbaarder, net als verschil gist-zuurdesem. Ik ken een zuurdesem-bakker die wel eens een hele batch heeft moeten weggooienquote:Op vrijdag 22 april 2016 06:53 schreef Isegrim het volgende:
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriën hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriën moet toevoegen omdat alles dood is?
Wel eens? Er mislukt gewoon veel vaker iets als je enkel met de natuur werkt.quote:Op vrijdag 22 april 2016 07:13 schreef computergirl het volgende:
[..]
dat maakt het ook weer beheersbaarder, net als verschil gist-zuurdesem. Ik ken een zuurdesem-bakker die wel eens een hele batch heeft moeten weggooien
Omdat pasteuriseren in de plaats komt van heel veel handelingen. Als je toch gaat pasteuriseren dan hoef je niet zo moeilijjk te doen over de hygiene in het hele traject, en het is een eenvoudige handeling. Vervolgens heb je constante kwaliteit, terwijl boerenkaas niet alleen kan mislukken, maar ook verschillend kan lukken. Boerenkaas is eigenijk altijd anders omdat de melk altijd anders is, pasteuriseren doodt de bacterien, en de karakteristieke verschillen. Daaroom laat een kaasboer je traditioneel ook altijd proeven, niet omdat je niet weet hoe jong belegen smaakt, maar omdat je niet weet hoe die ene kaas die op dat moment aangesneden is smaakt.quote:Op vrijdag 22 april 2016 04:06 schreef computergirl het volgende:
[..]
die snapte ik ook niet. Er werd veel verwezen naar de handel die per se boerenkaas wil en daar meer geld voor krijgt. Waarom je dan als boer dan extra handeling gaat doen ipv gewoon rauwe melk gebruiken
Het wordt niet gesteriliseerd he, maar gepasteuriseerd. Ik denk dat je van gesteriliseerde melk geen kass kunt maken. Maar vrij nieuw is dus het thermiseren, dat gebeurt weliswaar met een pasteur, het is wel een ander proces dat meer heel laat van de smaak van de melk. Het verdient dan ook zijn eigen plek in de kaasproductie. Je moet het alleen wel onderscheiden van rauwmelkse kaas, want met de constantere kwaliteit die thermiseren geeft tov rauwe melk, verdwijnen ook de grootste uitschieters in karakteristiek en daarmee de lekkerste, inclusief die met een stalsmaak die veel consumenten wat te gortig is.quote:Op vrijdag 22 april 2016 06:53 schreef Isegrim het volgende:
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriën hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriën moet toevoegen omdat alles dood is?
Ik had laatst in een moment van optimisme boerenkaas bij de AH gekocht, maar die was heel erg flets, waarschijnijk stiekem gepasteuriseerd. Dan kun je beter gewoon beemster of zo halen, daar zit meer smaak aan.quote:Op vrijdag 22 april 2016 08:42 schreef Isegrim het volgende:
Ik zou zeggen, probeer het eens. Is echt andere koek (kaas) dan gewone supermarktkaas.
En kleurstof en conserveermiddel, ohja en kaasdekmiddel.quote:Op vrijdag 22 april 2016 09:46 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik had laatst in een moment van optimisme boerenkaas bij de AH gekocht, maar die was heel erg flets, waarschijnijk stiekem gepasteuriseerd. Dan kun je beter gewoon beemster of zo halen, daar zit meer smaak aan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |