#ANONIEM | vrijdag 19 februari 2016 @ 16:24 |
Als ik diepvries friet in de pan bak kleurt deze altijd mooi goud bruin, bij zelfmaak friet heb ik dat niet. Wat ik geprobeerd heb: - voorbakken op 160 graden zonder dat ze kleuren, uit de pan voor ongeveer 5 minuten, volledig laten afkoelen, uur of wat later pan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan - voor koken in kokend water voor een minuut of 3, uit de pan, volledig laten afkoelen, uur of wat later frietpan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan resultaat is eigenlijk altijd dat de frietjes niet knapperig zijn en er een beetje vies bruin uit zien. Hoe krijg ik de friet knapperig en goud bruin? ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet | |
Markeerstift | vrijdag 19 februari 2016 @ 16:29 |
Bij de boer frietaardappelen halen? | |
Ticootje | vrijdag 19 februari 2016 @ 16:37 |
Je gebruikt de verkeerde aardappel. | |
Woelwater | vrijdag 19 februari 2016 @ 16:38 |
Die gebruik ik ook 5 minuten voorbakken op 150 graden, uit laten lekken / afkoelen en daarna ca. 5 minuten afbakken op 180 graden.. Zijn eigenlijk altijd wel goed.
| |
Rezania | vrijdag 19 februari 2016 @ 16:52 |
Ziet er beter uit dan de meeste patat uit het vriesvak. | |
LionPopChoc | vrijdag 19 februari 2016 @ 17:18 |
Olie/vet moet heet genoeg zijn. En als het de eerste keer is dat je in de olie/het vet bakt word t zowieso niet zo bruin. | |
derLudolf | zondag 21 februari 2016 @ 20:57 |
Laag suikergehalte in de aardappels? En in nieuw vet wordt patat natuurlijk ook niet goudbruin | |
BakkieDoen | zondag 21 februari 2016 @ 21:13 |
Uurtje of wat in koud water met zout zetten, dan droog deppen en daarna voorbakken op 160 gr. Af laten koelen en afbakken. | |
Woelwater | zondag 21 februari 2016 @ 21:32 |
Vandaag Franse frietjes gemaakt Nog steeds dezelfde aardappelen, 6 min. voorgebakken op 150 graden, 5,5 min. afgebakken op 180 graden.. Tussendoor 1/2 uurtje laten staan.
| |
#ANONIEM | zondag 21 februari 2016 @ 22:20 |
mooie kwaliteit Welk merk/type vet heb je gebruikt? | |
Woelwater | zondag 21 februari 2016 @ 22:26 |
Thx Ik gebruik Diamant (misschien gebrainwashed door de reclame "droog en krokant") Zat net ergens te lezen dat frituurolie van de Lidl net zo goed schijnt te zijn. Na het snijden doe ik ze wassen en droogmaken met een theedoek, verder niets speciaals. Naar mijn gevoel blijft de olie wat schoner door ze eerst te wassen. http://www.testgoed.nl/frituurolie [ Bericht 5% gewijzigd door Woelwater op 21-02-2016 22:40:18 ] | |
Mutsaers__78 | dinsdag 23 februari 2016 @ 11:36 |
Volgens mij vergeet jij de friet te spoelen vantevoren. Laat het een tijd in het water staan (uurtje ofzo) en dan droog deppen. Dat vieze bruine wat bij jou is, is dat de suikers in je aardappelen gekarameliseerd zijn. Door het in water te doen, kun je dat lichtelijk voorkomen. Beter is gewoon om goede aardappels te gebruiken:
| |
Fer | dinsdag 23 februari 2016 @ 16:56 |
Ik snijd ze eerst, dan 30 minuten in water en daarna afspoelen. Daarna schep ik ze rond met twee eetlepels olie rn zout ze gelijk. Daarna in de Airfryer op 160 graden, 20 minuten en meteen ernaa afbakken op 180 graden, minuut of 8-10. Ik gebruik nu Jumbo veelzijdige, ietswat kruimige aardappels. Maar zonder gekheid, eh Airfryer kan je ze natuurlijk niet eerst zouten. Wellixht helpt voorbakken op 140-150 graden. | |
Pietverdriet | dinsdag 23 februari 2016 @ 17:37 |
Oude aardappels. Het zetmeel heeft zich omgezet in suikers. | |
Weltschmerz | dinsdag 23 februari 2016 @ 18:21 |
Je moet ook in ossenwit frituren.
| |
vaduz | dinsdag 23 februari 2016 @ 19:48 |
Hangt sterk af van de aardappels die je gebruikt. Als je zelfgemaakte bakt zul je het beter in de gaten moeten houden, aangezien sommige aardappels sneller bruinen dan anderen. Dus niet de frituur inflikkeren en 6 minuten later terugkomen en klagen dat het niet goed is. | |
Pietverdriet | dinsdag 23 februari 2016 @ 20:07 |
Je frituurt ze om ze knapperig te krijgen, niet om ze bruin te maken. Als je bruin worden carameliseren suikers dus zetmeel in de aardappels is omgezet in suiker. Dat doet een aardappel als hij gaat kiemen ofwel als hij oud wordt. Als je ze korter in het vet doet worden ze niet krokant, oude aardappels worden trouwens sowieso niet krokant. | |
vaduz | dinsdag 23 februari 2016 @ 20:11 |
Als je de verkeerde aardappels hebt is de enigste manier om ze nog een beetje knapperig te krijgen, wachten todat ze bruin worden. Echt goed zal het niet worden, maar je moet wat hè. | |
Pietverdriet | dinsdag 23 februari 2016 @ 20:16 |
mja, je moet wel goede aardappels gebruiken, frieslanders, binten, remarka zijn de juiste rassen. Helaas moet je die wel zoeken, en niet in de supermarkt | |
vaduz | dinsdag 23 februari 2016 @ 20:23 |
Precies wat ik zeg. Maar ja als je al bezig bent en je de verkeerde aardappels in de pan heb geflikkerd is het enigste wat je nog kan doen er bij blijven en wachten todat ze bruin worden. Echt goed wordt het dan niet. Maar een paar flinke klodders mayonaise maskeren het nog een beetje. | |
wiijntje | woensdag 24 februari 2016 @ 10:23 |
De "Frietaardappelen" van AH geven ook een goede kwaliteit friet. Weet ff niet meer welk ras het is, volgens mij begint het met een "C" | |
Red_85 | woensdag 24 februari 2016 @ 12:52 |
Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen. Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik. http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/frietjes Voor de rest is mijn resultaat vergelijkbaar met die van jou hierboven. Mooi egaal goud/bruin met de puntjes iets donkerder dan de rest. Binnenkant lekker kruimig, buitenkant reten knapperig. Soort: bintje [ Bericht 3% gewijzigd door Red_85 op 24-02-2016 12:57:19 ] | |
Woelwater | woensdag 24 februari 2016 @ 13:01 |
Wassen vind ik gewoon prettiger want tijdens het schillen komt er ook wat zand/modder van de schil aan te zitten. Vind het gewoon een fijner idee om iets schoons in die pan te gooien. En volgens Annemiek maakt het niets uit, die heeft een foodblog en heeft het zelf uitgeprobeerd, dus die zal het wel weten http://www.keukenliefde.nl/zelfgemaakte-friet/ En die belg is ook maar een Belg. http://articles.chicagotr(...)h-fries-potatoes-box http://aht.seriouseats.co(...)ry-french-fries.html [ Bericht 15% gewijzigd door Woelwater op 24-02-2016 13:17:41 ] | |
Weltschmerz | woensdag 24 februari 2016 @ 13:43 |
Vlaming pleit zeker voor hem, maar hij is ook van het onvolprezen programma Plat Prefere, waarin hij op onderzoek uitging naar het lievelingsgerecht van een overleden beroemdheid, en dat probeerde hij dan perfect te bereiden om het aan een of andere nazaat of vriend te laten proeven. Zo is hij ook op zoek geweest naar de perfecte mosselen met frites omdat dat het favoriete gerecht was van de Brusselaar Jacques Brel. | |
Red_85 | vrijdag 26 februari 2016 @ 10:32 |
Niet mee eens. Jeroen is naar mijn mening in de afgelopen jaren bijna een leraar geworden. Vreet het niet als heilig, maar ik zoek eerder op dagelijkse kost.be naar hoe hij recepten klaarmaakt, dan naar menig andere kok. Waarom? Omdat hij het simpel uitlegt en niet met moeilijk verkrijgbare ingrediënten aan komt kakken. Maar dat is gewoon mijn mening natuurlijk Terug naar de patat: ik ga een keer de proef op de som nemen en verslag uitbrengen. 1 batch gewassen, 1 batch ongewassen. Zelfde soort piepers, zelfde soort vet. Maar verwacht het niet morgen aub. | |
Woelwater | vrijdag 26 februari 2016 @ 10:43 |
Ben wel benieuwd, hoop dat de beoordeling ook een beetje objectief is Tevens is dat experiment al vaker uitgevoerd:
Probeer ik het een keer zonder te wassen | |
Red_85 | vrijdag 26 februari 2016 @ 14:11 |
Tuurlijk. Gaat er niet om wie er gelijk heeft. Wil zelf ook de beste patat bij mijn stoofvlees Geen idee. Tot vandaag nooit met een sompige hoop aardappelen gezeten. Altijd knapperig en mooi los gebakken geweest. | |
Woelwater | vrijdag 26 februari 2016 @ 20:19 |
Nou, ik heb het geprobeerd. Ben er echt met open vizier aan begonnen en ook serieus geprobeerd om er iets van te maken. Als eerste de gesneden patat los in een vergiet gedaan zodat ze niet meer aan elkaar vast zaten. Tijdens het voorbakken na 2,5 minuut eens door elkaar geschud om ze los te maken zoals ik normaal ook doe. Toen viel me al op dat er veel aan elkaar bleven plakken. Tijdens het uitlekken nog een paar keer geschud (vaker dan normaal) maar na het uitlekken bij het legen van het mandje op een bord was het alsnog een kleffe compacte massa. Daarna afgebakken en verschillende keren geschud (normaal doe ik dat maar 1 keer) maar hoe ze eruit kwamen had ik nog nooit meegemaakt Nog even niet en wel wassen naast elkaar: Conclusie: Misschien leuk als je maar 10 frietjes als bijgerecht bij een andere maaltijd wil hebben, maar voor het frituren van een bord patat in 1 keer weinig bevredigend resultaat. (in mijn geval). Qua smaak merkte ik geen verschil (misschien zelfs wat minder goed gebakken omdat ze zo aan elkaar plakte) Volgende keer dus gewoon weer wassen | |
Red_85 | vrijdag 26 februari 2016 @ 20:25 |
FOR SCIENCE!!!! Ooow waaw Daar is flink iets misgegaan idd! Niet best... Ik heb dit nog nooit meegemaakt of gezien zelfs. Goed experiment en duidelijk resultaat. Kan niet anders zeggen dan dat dit gewoon kut is idd. 1 vraag: wat voor soort aardappelen? | |
Woelwater | vrijdag 26 februari 2016 @ 20:29 |
Nog steeds die Jumbo aardappelen.. In het verleden ook speciale patataardappelen gehaald maar dat was de moeite niet echt waard omdat de resultaten vrijwel gelijk waren. Heb gewoon zo'n 3 liter frituurpan die ik to the max volgooi, maar als ik ze gewoon was zoals ik altijd gedaan heb is dat geen probleem.. En qua eindresultaat vind ik het echt het verschil niet waard om ze daarvoor in 2 keer te bakken | |
Red_85 | vrijdag 26 februari 2016 @ 20:36 |
Heb ook een 3 liter die ik dan een flink portie in stop. Moet ze altijd wel helemaal zelf op eten Ik ga het gewoon met de bintje proberen zodra ik tijd heb. Of 'iets kruimig' als er geen bintjes zijn en ga ook bij de Jumbo proberen te halen. I'll keep you posted | |
Woelwater | vrijdag 26 februari 2016 @ 20:40 |
Kwam toevallig door dit topic: KLB / Saus over de patat heen i.p.v. dippen was eigk niet echt van plan patat te maken, maar vond het met het oog op het experiment een mooie gelegenheid Zijn van de Jumbo, groot of extra groot en dan kruimig, gewoon het standaard spul.. Misschien dat die bintjes al minder zetmeel bevatten dan die van de Jumbo want ze waren behoorlijk nat. | |
fs180 | vrijdag 26 februari 2016 @ 20:45 |
Dat al die bullshit van voorkoken is niet eens nodig | |
robber57 | zaterdag 27 februari 2016 @ 17:36 |
Aan elkaar plakken komt doorgaans doordat het mandje te vol zit. Verder is het de bedoeling dat je zolang voorbakt zodat de aardappel binnen in de patat gaar is, afbakken is alleen om krokant en bruin te maken. Dat betekent dus ook dat de maat van je patat er toe doet, dunne patat (8-10 mm) moet korter dan dikke patat van 10-12 mm,franse friet (<8 mm) hoeft of maar heel kort voorgebakken of zelfs helemaal niet, dat hangt vd aardappel af. Voorbakken is dus gewoon voor-garen en dat hoeft/moet op niet meer dan 120-140 graden hooguit maar je mag ze ook voorkoken in water, doet exact hetzelfde alleen moet je voorgekookte patat absoluut laten uitwasemen want als het te nat blijft krijg je patat die zich helemaal volzuigt met vet, het vocht verdampt en word vervangen door vet, das niet wat je wilt, dus goed laten afkoelen en uitwasemen. De patat uit het expiriment lijkt mij te kort voorgebakken en met te veel in het mandje, je kunt in een huis friteuse van 3 liter echt hooguit 500 gram ( een flinke hand) bakken, te veel er in en het gaat fout. | |
Woelwater | zaterdag 27 februari 2016 @ 17:45 |
Dat gaf ik ook aan, maar in 2 keer bakken is niet de moeite als het eindresultaat vrijwel hetzelfde is. Door langer voor te bakken waren ze niet opeens los gekomen. Bij van tevoren wassen is een vol bord ipv een flinke hand geen probleem. Ook in voorgaande links die ik gaf werd aangegeven om ze te wassen voor het bakken om plakken te voorkomen, iets wat ik nu zelf heb mogen ervaren | |
junkiexp | zaterdag 30 december 2017 @ 22:29 |
Ik bak ook regelmatig zelf friet, vandaag met de ''frietaardappelen'' van de AH, dit is een victoria aardappel. Ik schil, dan door de frietsnijder, even afspoelen en dan de kleine stukjes eruit halen. Goed drogen met handdoeken en dan 5 minuten op 140 graden. Dan weet goed deppen en laten afkoelen en frituren op 180 graden voor een paar minuten. Ze zijn dan goudkleur en goed te eten, alleen ik heb het idee dat ze nog krokanter kunnen. Wat is het geheim, uur in (zout) water leggen? Of kunnen de consumenten friteuses het eigenlijk niet aan, ik zie al vrij snel het lampje weer aanspringen en ik frituur 300 gram max per keer. Bijvoorbeeld Bram Ladage heeft ze altijd heerlijk krokant. | |
Pietverdriet | zaterdag 30 december 2017 @ 22:47 |
Aardappels die te bruin worden zijn oud, zetmeel is aan het omzetten in suikers. Zo worden nieuwe aardappels weer nauwelijks kleurig, die blijven bleek | |
AMAR420 | zondag 31 december 2017 @ 11:54 |
ff doorbakken misschien? | |
Spanky78 | zondag 31 december 2017 @ 12:41 |
Dit. Is het geval bij nieuwe aardappelen. Meer bruinkleuring kun je krijgen door de aardappels af te spoelen en goed te drogen voor het voorbakken. Een uurtje in koud water leggen met wat zout en een klein beetje honing helpt ook. Let op. Heel weinig honing! Anders heb je zwarte frites. Te bruin zijn ze heel ongezond. Agria en binten zijn de best aardappelen voor frites. | |
AMAR420 | zondag 31 december 2017 @ 14:26 |
Febo | |
Postbus100 | zondag 31 december 2017 @ 14:50 |
oud topic... |