Die gebruik ik ook 5 minuten voorbakken op 150 graden, uit laten lekken / afkoelen en daarna ca. 5 minuten afbakken op 180 graden.. Zijn eigenlijk altijd wel goed.quote:Op vrijdag 19 februari 2016 16:24 schreef CarltonBanks het volgende:
ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op vrijdag 19 februari 2016 16:38 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Die gebruik ik ook 5 minuten voorbakken op 150 graden, uit laten lekken / afkoelen en daarna ca. 5 minuten afbakken op 180 graden.. Zijn eigenlijk altijd wel goed.Ziet er beter uit dan de meeste patat uit het vriesvak.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zondag 21 februari 2016 21:32 schreef Woelwater het volgende:
Vandaag Franse frietjes gemaakt
Nog steeds dezelfde aardappelen, 6 min. voorgebakken op 150 graden, 5,5 min. afgebakken op 180 graden.. Tussendoor 1/2 uurtje laten staan.mooie kwaliteitSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Welk merk/type vet heb je gebruikt?
Thx Ik gebruik Diamant (misschien gebrainwashed door de reclame "droog en krokant") Zat net ergens te lezen dat frituurolie van de Lidl net zo goed schijnt te zijn.quote:Op zondag 21 februari 2016 22:20 schreef CarltonBanks het volgende:
[..]
mooie kwaliteit
Welk merk/type vet heb je gebruikt?
quote:Op vrijdag 11 mei 2012 23:31 schreef robber57 het volgende:
Goede patat aardappels zijn aardappels met een hoop zetmeel en een zo laag mogelijk gehalte suikers.
Het is het zetmeel dat de typische "chips smaak" veroorzaakt en een knapperige buitenkant icm met een zachte melige binnenkant van belgische patat, maar dat is niet voor iedereen het walhalla.
Dat zijn dus kruimige aardappels die bovenal zo vers mogelijk moeten zijn en niet in een koeling bewaard aangezien dat het omzetten van zetmeel naar suiker bevorderd.
Verse aardappelen herken je iig aan de hardheid, des te ouder een aardappel is des te zachter/rubberachtig hij word, ze moeten dus als het even kan keihard zijn en als je er op drukt niet in veren als een stuk rubber.
Als de aardappels te veel suiker bevatten worden ze veel te snel bruin doordat de suikers karameliseren, je krijgt dan bruine patat die slap is en niet krokant wil worden, meestal kun je het al tijdens het voorbakken aan zien komen doordat ongeacht de temperatuur de patat al bruin begint te worden terwijl deze bij lange na nog niet gaar is.
Goede verse aardappels blijven bij het voorbakken bleek tot heel lichtgeel.
Maar smaken verschillen en er zijn mensen die zweren bij vastkokende.
Ik heb erg goede ervaringen met Grove Victoria die ze af en toe bij de Deen verkopen, een knots van een pieper waar je ook heel lekkere chips van kunt bakken.
Oude aardappels.quote:Op vrijdag 19 februari 2016 16:24 schreef CarltonBanks het volgende:
Als ik diepvries friet in de pan bak kleurt deze altijd mooi goud bruin, bij zelfmaak friet heb ik dat niet.
Wat ik geprobeerd heb:
- voorbakken op 160 graden zonder dat ze kleuren, uit de pan voor ongeveer 5 minuten, volledig laten afkoelen, uur of wat later pan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan
- voor koken in kokend water voor een minuut of 3, uit de pan, volledig laten afkoelen, uur of wat later frietpan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan
resultaat is eigenlijk altijd dat de frietjes niet knapperig zijn en er een beetje vies bruin uit zien.
Hoe krijg ik de friet knapperig en goud bruin?
ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
Je frituurt ze om ze knapperig te krijgen, niet om ze bruin te maken. Als je bruin worden carameliseren suikers dus zetmeel in de aardappels is omgezet in suiker. Dat doet een aardappel als hij gaat kiemen ofwel als hij oud wordt. Als je ze korter in het vet doet worden ze niet krokant, oude aardappels worden trouwens sowieso niet krokant.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 19:48 schreef vaduz het volgende:
Hangt sterk af van de aardappels die je gebruikt. Als je zelfgemaakte bakt zul je het beter in de gaten moeten houden, aangezien sommige aardappels sneller bruinen dan anderen. Dus niet de frituur inflikkeren en 6 minuten later terugkomen en klagen dat het niet goed is.
Als je de verkeerde aardappels hebt is de enigste manier om ze nog een beetje knapperig te krijgen, wachten todat ze bruin worden. Echt goed zal het niet worden, maar je moet wat hè.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je frituurt ze om ze knapperig te krijgen, niet om ze bruin te maken.
mja, je moet wel goede aardappels gebruiken, frieslanders, binten, remarka zijn de juiste rassen. Helaas moet je die wel zoeken, en niet in de supermarktquote:Op dinsdag 23 februari 2016 20:11 schreef vaduz het volgende:
[..]
Als je de verkeerde aardappels hebt is de enigste manier om ze nog een beetje knapperig te krijgen, wachten todat ze bruin worden. Echt goed zal het niet worden, maar je moet wat hè.
Precies wat ik zeg.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
mja, je moet wel goede aardappels gebruiken
Maar ja als je al bezig bent en je de verkeerde aardappels in de pan heb geflikkerd is het enigste wat je nog kan doen er bij blijven en wachten todat ze bruin worden. Echt goed wordt het dan niet. Maar een paar flinke klodders mayonaise maskeren het nog een beetje.quote:, frieslanders, binten, remarka zijn de juiste rassen. Helaas moet je die wel zoeken, en niet in de supermarkt
Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.quote:Op zondag 21 februari 2016 22:26 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Thx Ik gebruik Diamant (misschien gebrainwashed door de reclame "droog en krokant") Zat net ergens te lezen dat frituurolie van de Lidl net zo goed schijnt te zijn.
Na het snijden doe ik ze wassen en droogmaken met een theedoek, verder niets speciaals. Naar mijn gevoel blijft de olie wat schoner door ze eerst te wassen.
http://www.testgoed.nl/frituurolie
Wassen vind ik gewoon prettiger want tijdens het schillen komt er ook wat zand/modder van de schil aan te zitten. Vind het gewoon een fijner idee om iets schoons in die pan te gooien.quote:Op woensdag 24 februari 2016 12:52 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.
Voor de rest is mijn resultaat vergelijkbaar met die van jou hierboven. Mooi egaal goud/bruin met de puntjes iets donkerder dan de rest. Binnenkant lekker kruimig, buitenkant reten knapperig. Soort: bintje
http://articles.chicagotr(...)h-fries-potatoes-boxquote:"There are a couple key things that you're looking to accomplish in order to get the best product," Sheagren says, "and the first is to eliminate as much excess starch as you can."
Removing the starch reduces the chances that the fries will stick together, and also, according to Sheagren, gives a crisper fry.
http://aht.seriouseats.co(...)ry-french-fries.htmlquote:To make a standard french fry, you first start by carefully and uniformly cutting a high-starch (i.e., a russet) potato into precise 3/8-inch sticks and rinsing them in water to remove excess starch. After carefully drying them
Vlaming pleit zeker voor hem, maar hij is ook van het onvolprezen programma Plat Prefere, waarin hij op onderzoek uitging naar het lievelingsgerecht van een overleden beroemdheid, en dat probeerde hij dan perfect te bereiden om het aan een of andere nazaat of vriend te laten proeven.quote:Op woensdag 24 februari 2016 12:52 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/frietjes
Niet mee eens.quote:
Ben wel benieuwd, hoop dat de beoordeling ook een beetje objectief isquote:Op vrijdag 26 februari 2016 10:32 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Niet mee eens.
Jeroen is naar mijn mening in de afgelopen jaren bijna een leraar geworden. Vreet het niet als heilig, maar ik zoek eerder op dagelijkse kost.be naar hoe hij recepten klaarmaakt, dan naar menig andere kok. Waarom? Omdat hij het simpel uitlegt en niet met moeilijk verkrijgbare ingrediënten aan komt kakken.
Maar dat is gewoon mijn mening natuurlijk
Terug naar de patat: ik ga een keer de proef op de som nemen en verslag uitbrengen. 1 batch gewassen, 1 batch ongewassen. Zelfde soort piepers, zelfde soort vet. Maar verwacht het niet morgen aub.
quote:Op vrijdag 19 maart 2010 20:03 schreef Tezz het volgende:
Hmm, expiriment uitgevoerd.Ik vond het een groot nadeel dat je frieten zo kleverig blijven. Bij het afbakken had ik gewoon 1 grote bal frieten. Dat ging daarna wel een beetje los, maar niet heel goed. En qua smaak proefde ik eigenlijk niet heel veel anders.
Ik denk dat ik mijn frietjes de volgende keer weer gewoon was en in zout water leg!
Probeer ik het een keer zonder te wassenquote:Op zaterdag 20 maart 2010 09:16 schreef Drossie het volgende:
[..]
In gewoon water is ook goed hoor, maar je moet ze absoluut spoelen. Wat die ene vent hier ook mogen beweren...
De versneden aardappelen grondig in koud water spoelen en laten uitlekken (om het zetmeel te verwijderen. Doe je dit niet dan eindig je met een kleverige, zompige hoop aardappel)
Tuurlijk. Gaat er niet om wie er gelijk heeft. Wil zelf ook de beste patat bij mijn stoofvleesquote:Op vrijdag 26 februari 2016 10:43 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Ben wel benieuwd, hoop dat de beoordeling ook een beetje objectief is
Geen idee. Tot vandaag nooit met een sompige hoop aardappelen gezeten. Altijd knapperig en mooi los gebakken geweest.quote:Tevens is dat experiment al vaker uitgevoerd:
[..]
[..]
Probeer ik het een keer zonder te wassen
Nou, ik heb het geprobeerd. Ben er echt met open vizier aan begonnen en ook serieus geprobeerd om er iets van te maken.quote:Op vrijdag 26 februari 2016 14:11 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Tuurlijk. Gaat er niet om wie er gelijk heeft. Wil zelf ook de beste patat bij mijn stoofvlees
[..]
Geen idee. Tot vandaag nooit met een sompige hoop aardappelen gezeten. Altijd knapperig en mooi los gebakken geweest.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Tijdens het voorbakken na 2,5 minuut eens door elkaar geschud om ze los te maken zoals ik normaal ook doe. Toen viel me al op dat er veel aan elkaar bleven plakken.
Tijdens het uitlekken nog een paar keer geschud (vaker dan normaal) maar na het uitlekken bij het legen van het mandje op een bord was het alsnog een kleffe compacte massa.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Daarna afgebakken en verschillende keren geschud (normaal doe ik dat maar 1 keer) maar hoe ze eruit kwamen had ik nog nooit meegemaaktSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nog even niet en wel wassen naast elkaar:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Conclusie: Misschien leuk als je maar 10 frietjes als bijgerecht bij een andere maaltijd wil hebben, maar voor het frituren van een bord patat in 1 keer weinig bevredigend resultaat. (in mijn geval).
Qua smaak merkte ik geen verschil (misschien zelfs wat minder goed gebakken omdat ze zo aan elkaar plakte)
Volgende keer dus gewoon weer wassenRed_85
'echt wel'quote:Op vrijdag 26 februari 2016 20:19 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Nou, ik heb het geprobeerd. Ben er echt met open vizier aan begonnen en ook serieus geprobeerd om er iets van te maken.
Als eerste de gesneden patat los in een vergiet gedaan zodat ze niet meer aan elkaar vast zaten.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Tijdens het voorbakken na 2,5 minuut eens door elkaar geschud om ze los te maken zoals ik normaal ook doe. Toen viel me al op dat er veel aan elkaar bleven plakken.
Tijdens het uitlekken nog een paar keer geschud (vaker dan normaal) en na het uitlekken bij het legen van het mandje op een bord was het alsnog een kleffe compacte massa.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Daarna afgebakken en verschillende keren geschud (normaal doe ik dat maar 1 keer) maar hoe ze eruit kwamen had ik nog nooit meegemaaktSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nog even niet en wel wassen naast elkaar:FOR SCIENCE!!!!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Conclusie: Misschien leuk als je maar 10 frietjes als bijgerecht bij een andere maaltijd wil hebben, maar voor het frituren van een bord patat in 1 keer weinig bevredigend resultaat. (in mijn geval).
Qua smaak merkte ik geen verschil (misschien zelfs wat minder goed gebakken omdat ze zo aan elkaar plakte)
Volgende keer dus gewoon weer wassen
Ooow waaw
Daar is flink iets misgegaan idd! Niet best...
Ik heb dit nog nooit meegemaakt of gezien zelfs.
Goed experiment en duidelijk resultaat. Kan niet anders zeggen dan dat dit gewoon kut is idd.
1 vraag: wat voor soort aardappelen?'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016Woelwater
oranje-blanje-bleuNog steeds die Jumbo aardappelen.. In het verleden ook speciale patataardappelen gehaald maar dat was de moeite niet echt waard omdat de resultaten vrijwel gelijk waren.quote:Op vrijdag 26 februari 2016 20:25 schreef Red_85 het volgende:
[..]
FOR SCIENCE!!!!
Ooow waaw
Daar is flink iets misgegaan idd! Niet best...
Ik heb dit nog nooit meegemaakt of gezien zelfs.
Goed experiment en duidelijk resultaat. 1 vraag: wat voor soort aardappelen?
Heb gewoon zo'n 3 liter frituurpan die ik to the max volgooi, maar als ik ze gewoon was zoals ik altijd gedaan heb is dat geen probleem..
En qua eindresultaat vind ik het echt het verschil niet waard om ze daarvoor in 2 keer te bakkenRed_85
'echt wel'Heb ook een 3 liter die ik dan een flink portie in stop. Moet ze altijd wel helemaal zelf op etenquote:Op vrijdag 26 februari 2016 20:29 schreef Woelwater het volgende:
[..]
Nog steeds die Jumbo aardappelen.. In het verleden ook speciale patataardappelen gehaald maar dat was de moeite niet echt waard omdat de resultaten vrijwel gelijk waren.
Heb gewoon zo'n 3 liter frituurpan die ik to the max volgooi, maar als ik ze gewoon was zoals ik altijd gedaan heb is dat geen probleem..
En qua eindresultaat vind ik het echt het verschil niet waard om ze daarvoor in 2 keer te bakken
Ik ga het gewoon met de bintje proberen zodra ik tijd heb. Of 'iets kruimig' als er geen bintjes zijn en ga ook bij de Jumbo proberen te halen.
I'll keep you posted'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016Woelwater
oranje-blanje-bleuKwam toevallig door dit topic: KLB / Saus over de patat heen i.p.v. dippen was eigk niet echt van plan patat te maken, maar vond het met het oog op het experiment een mooie gelegenheidquote:Op vrijdag 26 februari 2016 20:36 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Heb ook een 3 liter die ik dan een flink portie in stop. Moet ze altijd wel helemaal zelf op eten
Ik ga het gewoon met de bintje proberen zodra ik tijd heb. Of 'iets kruimig' als er geen bintjes zijn en ga ook bij de Jumbo proberen te halen.
I'll keep you posted
Zijn van de Jumbo, groot of extra groot en dan kruimig, gewoon het standaard spul..
Misschien dat die bintjes al minder zetmeel bevatten dan die van de Jumbo want ze waren behoorlijk nat.robber57
Lets go Brandon!Aan elkaar plakken komt doorgaans doordat het mandje te vol zit.
Verder is het de bedoeling dat je zolang voorbakt zodat de aardappel binnen in de patat gaar is, afbakken is alleen om krokant en bruin te maken.
Dat betekent dus ook dat de maat van je patat er toe doet, dunne patat (8-10 mm) moet korter dan dikke patat van 10-12 mm,franse friet (<8 mm) hoeft of maar heel kort voorgebakken of zelfs helemaal niet, dat hangt vd aardappel af.
Voorbakken is dus gewoon voor-garen en dat hoeft/moet op niet meer dan 120-140 graden hooguit maar je mag ze ook voorkoken in water, doet exact hetzelfde alleen moet je voorgekookte patat absoluut laten uitwasemen want als het te nat blijft krijg je patat die zich helemaal volzuigt met vet, het vocht verdampt en word vervangen door vet, das niet wat je wilt, dus goed laten afkoelen en uitwasemen.
De patat uit het expiriment lijkt mij te kort voorgebakken en met te veel in het mandje, je kunt in een huis friteuse van 3 liter echt hooguit 500 gram ( een flinke hand) bakken, te veel er in en het gaat fout.Woelwater
oranje-blanje-bleuDat gaf ik ook aan, maar in 2 keer bakken is niet de moeite als het eindresultaat vrijwel hetzelfde is. Door langer voor te bakken waren ze niet opeens los gekomen.quote:Op zaterdag 27 februari 2016 17:36 schreef robber57 het volgende:
De patat uit het expiriment lijkt mij te kort voorgebakken en met te veel in het mandje, je kunt in een huis friteuse van 3 liter echt hooguit 500 gram ( een flinke hand) bakken, te veel er in en het gaat fout.
Bij van tevoren wassen is een vol bord ipv een flinke hand geen probleem. Ook in voorgaande links die ik gaf werd aangegeven om ze te wassen voor het bakken om plakken te voorkomen, iets wat ik nu zelf heb mogen ervarenIk bak ook regelmatig zelf friet, vandaag met de ''frietaardappelen'' van de AH, dit is een victoria aardappel.
Ik schil, dan door de frietsnijder, even afspoelen en dan de kleine stukjes eruit halen.
Goed drogen met handdoeken en dan 5 minuten op 140 graden.
Dan weet goed deppen en laten afkoelen en frituren op 180 graden voor een paar minuten.
Ze zijn dan goudkleur en goed te eten, alleen ik heb het idee dat ze nog krokanter kunnen.
Wat is het geheim, uur in (zout) water leggen?
Of kunnen de consumenten friteuses het eigenlijk niet aan, ik zie al vrij snel het lampje weer aanspringen en ik frituur 300 gram max per keer.
Bijvoorbeeld Bram Ladage heeft ze altijd heerlijk krokant.R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.Aardappels die te bruin worden zijn oud, zetmeel is aan het omzetten in suikers. Zo worden nieuwe aardappels weer nauwelijks kleurig, die blijven bleekIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.Dit. Is het geval bij nieuwe aardappelen.quote:Op zondag 21 februari 2016 20:57 schreef derLudolf het volgende:
Laag suikergehalte in de aardappels? En in nieuw vet wordt patat natuurlijk ook niet goudbruin
Meer bruinkleuring kun je krijgen door de aardappels af te spoelen en goed te drogen voor het voorbakken.
Een uurtje in koud water leggen met wat zout en een klein beetje honing helpt ook. Let op. Heel weinig honing! Anders heb je zwarte frites. Te bruin zijn ze heel ongezond.
Agria en binten zijn de best aardappelen voor frites.Whatever...
Zelfbak friet wordt niet goud bruin
Forum Opties Forumhop: Hop naar: