abonnement Unibet Coolblue
pi_160044098
Als ik diepvries friet in de pan bak kleurt deze altijd mooi goud bruin, bij zelfmaak friet heb ik dat niet.

Wat ik geprobeerd heb:
- voorbakken op 160 graden zonder dat ze kleuren, uit de pan voor ongeveer 5 minuten, volledig laten afkoelen, uur of wat later pan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

- voor koken in kokend water voor een minuut of 3, uit de pan, volledig laten afkoelen, uur of wat later frietpan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

resultaat is eigenlijk altijd dat de frietjes niet knapperig zijn en er een beetje vies bruin uit zien.

Hoe krijg ik de friet knapperig en goud bruin?

ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
pi_160044210
Bij de boer frietaardappelen halen?
pi_160044428
Je gebruikt de verkeerde aardappel.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
  vrijdag 19 februari 2016 @ 16:38:19 #4
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160044443
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 16:24 schreef CarltonBanks het volgende:
ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
Die gebruik ik ook :) 5 minuten voorbakken op 150 graden, uit laten lekken / afkoelen en daarna ca. 5 minuten afbakken op 180 graden.. Zijn eigenlijk altijd wel goed.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_160044823
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 16:38 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Die gebruik ik ook :) 5 minuten voorbakken op 150 graden, uit laten lekken / afkoelen en daarna ca. 5 minuten afbakken op 180 graden.. Zijn eigenlijk altijd wel goed.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ziet er beter uit dan de meeste patat uit het vriesvak.
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
pi_160045428
Olie/vet moet heet genoeg zijn.
En als het de eerste keer is dat je in de olie/het vet bakt word t zowieso niet zo bruin.
  Moderator zondag 21 februari 2016 @ 20:57:26 #7
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_160102206
Laag suikergehalte in de aardappels? En in nieuw vet wordt patat natuurlijk ook niet goudbruin :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zondag 21 februari 2016 @ 21:13:16 #8
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_160102847
Uurtje of wat in koud water met zout zetten, dan droog deppen en daarna voorbakken op 160 gr.
Af laten koelen en afbakken.
  zondag 21 februari 2016 @ 21:32:51 #9
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160103651
Vandaag Franse frietjes gemaakt :P

Nog steeds dezelfde aardappelen, 6 min. voorgebakken op 150 graden, 5,5 min. afgebakken op 180 graden.. Tussendoor 1/2 uurtje laten staan.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_160105316
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 21:32 schreef Woelwater het volgende:
Vandaag Franse frietjes gemaakt :P

Nog steeds dezelfde aardappelen, 6 min. voorgebakken op 150 graden, 5,5 min. afgebakken op 180 graden.. Tussendoor 1/2 uurtje laten staan.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
mooie kwaliteit _O_

Welk merk/type vet heb je gebruikt?
  zondag 21 februari 2016 @ 22:26:43 #11
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160105548
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 22:20 schreef CarltonBanks het volgende:

[..]

mooie kwaliteit _O_

Welk merk/type vet heb je gebruikt?
Thx :) Ik gebruik Diamant (misschien gebrainwashed door de reclame "droog en krokant") Zat net ergens te lezen dat frituurolie van de Lidl net zo goed schijnt te zijn.
Na het snijden doe ik ze wassen en droogmaken met een theedoek, verder niets speciaals. Naar mijn gevoel blijft de olie wat schoner door ze eerst te wassen.

http://www.testgoed.nl/frituurolie

[ Bericht 5% gewijzigd door Woelwater op 21-02-2016 22:40:18 ]
pi_160142168
Volgens mij vergeet jij de friet te spoelen vantevoren. Laat het een tijd in het water staan (uurtje ofzo) en dan droog deppen.

Dat vieze bruine wat bij jou is, is dat de suikers in je aardappelen gekarameliseerd zijn. Door het in water te doen, kun je dat lichtelijk voorkomen.

Beter is gewoon om goede aardappels te gebruiken:
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 23:31 schreef robber57 het volgende:
Goede patat aardappels zijn aardappels met een hoop zetmeel en een zo laag mogelijk gehalte suikers.
Het is het zetmeel dat de typische "chips smaak" veroorzaakt en een knapperige buitenkant icm met een zachte melige binnenkant van belgische patat, maar dat is niet voor iedereen het walhalla.
Dat zijn dus kruimige aardappels die bovenal zo vers mogelijk moeten zijn en niet in een koeling bewaard aangezien dat het omzetten van zetmeel naar suiker bevorderd.
Verse aardappelen herken je iig aan de hardheid, des te ouder een aardappel is des te zachter/rubberachtig hij word, ze moeten dus als het even kan keihard zijn en als je er op drukt niet in veren als een stuk rubber.

Als de aardappels te veel suiker bevatten worden ze veel te snel bruin doordat de suikers karameliseren, je krijgt dan bruine patat die slap is en niet krokant wil worden, meestal kun je het al tijdens het voorbakken aan zien komen doordat ongeacht de temperatuur de patat al bruin begint te worden terwijl deze bij lange na nog niet gaar is.
Goede verse aardappels blijven bij het voorbakken bleek tot heel lichtgeel.

Maar smaken verschillen en er zijn mensen die zweren bij vastkokende.

Ik heb erg goede ervaringen met Grove Victoria die ze af en toe bij de Deen verkopen, een knots van een pieper waar je ook heel lekkere chips van kunt bakken.
pi_160150238
Ik snijd ze eerst, dan 30 minuten in water en daarna afspoelen. Daarna schep ik ze rond met twee eetlepels olie rn zout ze gelijk. Daarna in de Airfryer op 160 graden, 20 minuten en meteen ernaa afbakken op 180 graden, minuut of 8-10.

Ik gebruik nu Jumbo veelzijdige, ietswat kruimige aardappels.

Maar zonder gekheid, eh Airfryer kan je ze natuurlijk niet eerst zouten. Wellixht helpt voorbakken op 140-150 graden.
.
  dinsdag 23 februari 2016 @ 17:37:45 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_160151038
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 16:24 schreef CarltonBanks het volgende:
Als ik diepvries friet in de pan bak kleurt deze altijd mooi goud bruin, bij zelfmaak friet heb ik dat niet.

Wat ik geprobeerd heb:
- voorbakken op 160 graden zonder dat ze kleuren, uit de pan voor ongeveer 5 minuten, volledig laten afkoelen, uur of wat later pan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

- voor koken in kokend water voor een minuut of 3, uit de pan, volledig laten afkoelen, uur of wat later frietpan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

resultaat is eigenlijk altijd dat de frietjes niet knapperig zijn en er een beetje vies bruin uit zien.

Hoe krijg ik de friet knapperig en goud bruin?

ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
Oude aardappels.
Het zetmeel heeft zich omgezet in suikers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_160151806
Je moet ook in ossenwit frituren.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_160154211
Hangt sterk af van de aardappels die je gebruikt. Als je zelfgemaakte bakt zul je het beter in de gaten moeten houden, aangezien sommige aardappels sneller bruinen dan anderen. Dus niet de frituur inflikkeren en 6 minuten later terugkomen en klagen dat het niet goed is.
  dinsdag 23 februari 2016 @ 20:07:55 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_160154768
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 19:48 schreef vaduz het volgende:
Hangt sterk af van de aardappels die je gebruikt. Als je zelfgemaakte bakt zul je het beter in de gaten moeten houden, aangezien sommige aardappels sneller bruinen dan anderen. Dus niet de frituur inflikkeren en 6 minuten later terugkomen en klagen dat het niet goed is.
Je frituurt ze om ze knapperig te krijgen, niet om ze bruin te maken. Als je bruin worden carameliseren suikers dus zetmeel in de aardappels is omgezet in suiker. Dat doet een aardappel als hij gaat kiemen ofwel als hij oud wordt. Als je ze korter in het vet doet worden ze niet krokant, oude aardappels worden trouwens sowieso niet krokant.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_160154875
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je frituurt ze om ze knapperig te krijgen, niet om ze bruin te maken.
Als je de verkeerde aardappels hebt is de enigste manier om ze nog een beetje knapperig te krijgen, wachten todat ze bruin worden. Echt goed zal het niet worden, maar je moet wat hè.
  dinsdag 23 februari 2016 @ 20:16:58 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_160155048
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 20:11 schreef vaduz het volgende:

[..]

Als je de verkeerde aardappels hebt is de enigste manier om ze nog een beetje knapperig te krijgen, wachten todat ze bruin worden. Echt goed zal het niet worden, maar je moet wat hè.
mja, je moet wel goede aardappels gebruiken, frieslanders, binten, remarka zijn de juiste rassen. Helaas moet je die wel zoeken, en niet in de supermarkt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_160155277
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

mja, je moet wel goede aardappels gebruiken
Precies wat ik zeg.
quote:
, frieslanders, binten, remarka zijn de juiste rassen. Helaas moet je die wel zoeken, en niet in de supermarkt
Maar ja als je al bezig bent en je de verkeerde aardappels in de pan heb geflikkerd is het enigste wat je nog kan doen er bij blijven en wachten todat ze bruin worden. Echt goed wordt het dan niet. Maar een paar flinke klodders mayonaise maskeren het nog een beetje. ;)
  woensdag 24 februari 2016 @ 10:23:09 #21
348984 wiijntje
in vino veritas
pi_160169637
De "Frietaardappelen" van AH geven ook een goede kwaliteit friet.

Weet ff niet meer welk ras het is, volgens mij begint het met een "C"
pi_160172938
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 22:26 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Thx :) Ik gebruik Diamant (misschien gebrainwashed door de reclame "droog en krokant") Zat net ergens te lezen dat frituurolie van de Lidl net zo goed schijnt te zijn.
Na het snijden doe ik ze wassen en droogmaken met een theedoek, verder niets speciaals. Naar mijn gevoel blijft de olie wat schoner door ze eerst te wassen.

http://www.testgoed.nl/frituurolie
Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/frietjes

Voor de rest is mijn resultaat vergelijkbaar met die van jou hierboven. Mooi egaal goud/bruin met de puntjes iets donkerder dan de rest. Binnenkant lekker kruimig, buitenkant reten knapperig. Soort: bintje

[ Bericht 3% gewijzigd door Red_85 op 24-02-2016 12:57:19 ]
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 24 februari 2016 @ 13:01:41 #23
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160173276
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 12:52 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.

Voor de rest is mijn resultaat vergelijkbaar met die van jou hierboven. Mooi egaal goud/bruin met de puntjes iets donkerder dan de rest. Binnenkant lekker kruimig, buitenkant reten knapperig. Soort: bintje
Wassen vind ik gewoon prettiger want tijdens het schillen komt er ook wat zand/modder van de schil aan te zitten. Vind het gewoon een fijner idee om iets schoons in die pan te gooien.

En volgens Annemiek maakt het niets uit, die heeft een foodblog en heeft het zelf uitgeprobeerd, dus die zal het wel weten :+

http://www.keukenliefde.nl/zelfgemaakte-friet/

En die belg is ook maar een Belg.

quote:
"There are a couple key things that you're looking to accomplish in order to get the best product," Sheagren says, "and the first is to eliminate as much excess starch as you can."

Removing the starch reduces the chances that the fries will stick together, and also, according to Sheagren, gives a crisper fry.
http://articles.chicagotr(...)h-fries-potatoes-box

quote:
To make a standard french fry, you first start by carefully and uniformly cutting a high-starch (i.e., a russet) potato into precise 3/8-inch sticks and rinsing them in water to remove excess starch. After carefully drying them
http://aht.seriouseats.co(...)ry-french-fries.html

[ Bericht 15% gewijzigd door Woelwater op 24-02-2016 13:17:41 ]
pi_160174593
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 12:52 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/frietjes
Vlaming pleit zeker voor hem, maar hij is ook van het onvolprezen programma Plat Prefere, waarin hij op onderzoek uitging naar het lievelingsgerecht van een overleden beroemdheid, en dat probeerde hij dan perfect te bereiden om het aan een of andere nazaat of vriend te laten proeven.

Zo is hij ook op zoek geweest naar de perfecte mosselen met frites omdat dat het favoriete gerecht was van de Brusselaar Jacques Brel.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_160225349
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 13:01 schreef Woelwater het volgende:
En die belg is ook maar een Belg.

Niet mee eens.
Jeroen is naar mijn mening in de afgelopen jaren bijna een leraar geworden. Vreet het niet als heilig, maar ik zoek eerder op dagelijkse kost.be naar hoe hij recepten klaarmaakt, dan naar menig andere kok. Waarom? Omdat hij het simpel uitlegt en niet met moeilijk verkrijgbare ingrediënten aan komt kakken.
Maar dat is gewoon mijn mening natuurlijk :)

Terug naar de patat: ik ga een keer de proef op de som nemen en verslag uitbrengen. 1 batch gewassen, 1 batch ongewassen. Zelfde soort piepers, zelfde soort vet. Maar verwacht het niet morgen aub.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 26 februari 2016 @ 10:43:30 #26
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160225539
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 10:32 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Niet mee eens.
Jeroen is naar mijn mening in de afgelopen jaren bijna een leraar geworden. Vreet het niet als heilig, maar ik zoek eerder op dagelijkse kost.be naar hoe hij recepten klaarmaakt, dan naar menig andere kok. Waarom? Omdat hij het simpel uitlegt en niet met moeilijk verkrijgbare ingrediënten aan komt kakken.
Maar dat is gewoon mijn mening natuurlijk :)

Terug naar de patat: ik ga een keer de proef op de som nemen en verslag uitbrengen. 1 batch gewassen, 1 batch ongewassen. Zelfde soort piepers, zelfde soort vet. Maar verwacht het niet morgen aub.
Ben wel benieuwd, hoop dat de beoordeling ook een beetje objectief is :)

Tevens is dat experiment al vaker uitgevoerd:

quote:
0s.gif Op vrijdag 19 maart 2010 20:03 schreef Tezz het volgende:
Hmm, expiriment uitgevoerd.Ik vond het een groot nadeel dat je frieten zo kleverig blijven. Bij het afbakken had ik gewoon 1 grote bal frieten. Dat ging daarna wel een beetje los, maar niet heel goed. En qua smaak proefde ik eigenlijk niet heel veel anders.

Ik denk dat ik mijn frietjes de volgende keer weer gewoon was en in zout water leg!
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 maart 2010 09:16 schreef Drossie het volgende:

[..]

In gewoon water is ook goed hoor, maar je moet ze absoluut spoelen. Wat die ene vent hier ook mogen beweren...

De versneden aardappelen grondig in koud water spoelen en laten uitlekken (om het zetmeel te verwijderen. Doe je dit niet dan eindig je met een kleverige, zompige hoop aardappel)

Probeer ik het een keer zonder te wassen ;)
pi_160230868
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 10:43 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Ben wel benieuwd, hoop dat de beoordeling ook een beetje objectief is :)
Tuurlijk. Gaat er niet om wie er gelijk heeft. Wil zelf ook de beste patat bij mijn stoofvlees ;)
quote:
Tevens is dat experiment al vaker uitgevoerd:

[..]

[..]

Probeer ik het een keer zonder te wassen ;)
Geen idee. Tot vandaag nooit met een sompige hoop aardappelen gezeten. Altijd knapperig en mooi los gebakken geweest.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 26 februari 2016 @ 20:19:53 #28
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160240657
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 14:11 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Tuurlijk. Gaat er niet om wie er gelijk heeft. Wil zelf ook de beste patat bij mijn stoofvlees ;)

[..]

Geen idee. Tot vandaag nooit met een sompige hoop aardappelen gezeten. Altijd knapperig en mooi los gebakken geweest.
Nou, ik heb het geprobeerd. Ben er echt met open vizier aan begonnen en ook serieus geprobeerd om er iets van te maken.

Als eerste de gesneden patat los in een vergiet gedaan zodat ze niet meer aan elkaar vast zaten.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tijdens het voorbakken na 2,5 minuut eens door elkaar geschud om ze los te maken zoals ik normaal ook doe. Toen viel me al op dat er veel aan elkaar bleven plakken.
Tijdens het uitlekken nog een paar keer geschud (vaker dan normaal) maar na het uitlekken bij het legen van het mandje op een bord was het alsnog een kleffe compacte massa.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Daarna afgebakken en verschillende keren geschud (normaal doe ik dat maar 1 keer) maar hoe ze eruit kwamen had ik nog nooit meegemaakt :+
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nog even niet en wel wassen naast elkaar:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Conclusie: Misschien leuk als je maar 10 frietjes als bijgerecht bij een andere maaltijd wil hebben, maar voor het frituren van een bord patat in 1 keer weinig bevredigend resultaat. (in mijn geval).
Qua smaak merkte ik geen verschil (misschien zelfs wat minder goed gebakken omdat ze zo aan elkaar plakte)

Volgende keer dus gewoon weer wassen :Y)
pi_160240765
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 20:19 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Nou, ik heb het geprobeerd. Ben er echt met open vizier aan begonnen en ook serieus geprobeerd om er iets van te maken.

Als eerste de gesneden patat los in een vergiet gedaan zodat ze niet meer aan elkaar vast zaten.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tijdens het voorbakken na 2,5 minuut eens door elkaar geschud om ze los te maken zoals ik normaal ook doe. Toen viel me al op dat er veel aan elkaar bleven plakken.
Tijdens het uitlekken nog een paar keer geschud (vaker dan normaal) en na het uitlekken bij het legen van het mandje op een bord was het alsnog een kleffe compacte massa.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Daarna afgebakken en verschillende keren geschud (normaal doe ik dat maar 1 keer) maar hoe ze eruit kwamen had ik nog nooit meegemaakt :+
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nog even niet en wel wassen naast elkaar:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Conclusie: Misschien leuk als je maar 10 frietjes als bijgerecht bij een andere maaltijd wil hebben, maar voor het frituren van een bord patat in 1 keer weinig bevredigend resultaat. (in mijn geval).
Qua smaak merkte ik geen verschil (misschien zelfs wat minder goed gebakken omdat ze zo aan elkaar plakte)

Volgende keer dus gewoon weer wassen :Y)
FOR SCIENCE!!!!

Ooow waaw :D

Daar is flink iets misgegaan idd! Niet best...
Ik heb dit nog nooit meegemaakt of gezien zelfs.

Goed experiment en duidelijk resultaat. Kan niet anders zeggen dan dat dit gewoon kut is idd.
1 vraag: wat voor soort aardappelen?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 26 februari 2016 @ 20:29:49 #30
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160240897
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 20:25 schreef Red_85 het volgende:

[..]

FOR SCIENCE!!!!

Ooow waaw :D

Daar is flink iets misgegaan idd! Niet best...
Ik heb dit nog nooit meegemaakt of gezien zelfs.

Goed experiment en duidelijk resultaat. 1 vraag: wat voor soort aardappelen?
Nog steeds die Jumbo aardappelen.. In het verleden ook speciale patataardappelen gehaald maar dat was de moeite niet echt waard omdat de resultaten vrijwel gelijk waren.
Heb gewoon zo'n 3 liter frituurpan die ik to the max volgooi, maar als ik ze gewoon was zoals ik altijd gedaan heb is dat geen probleem..
En qua eindresultaat vind ik het echt het verschil niet waard om ze daarvoor in 2 keer te bakken :)
pi_160241102
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 20:29 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Nog steeds die Jumbo aardappelen.. In het verleden ook speciale patataardappelen gehaald maar dat was de moeite niet echt waard omdat de resultaten vrijwel gelijk waren.
Heb gewoon zo'n 3 liter frituurpan die ik to the max volgooi, maar als ik ze gewoon was zoals ik altijd gedaan heb is dat geen probleem..
En qua eindresultaat vind ik het echt het verschil niet waard om ze daarvoor in 2 keer te bakken :)
Heb ook een 3 liter die ik dan een flink portie in stop. Moet ze altijd wel helemaal zelf op eten :X
Ik ga het gewoon met de bintje proberen zodra ik tijd heb. Of 'iets kruimig' als er geen bintjes zijn en ga ook bij de Jumbo proberen te halen.
I'll keep you posted :)
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 26 februari 2016 @ 20:40:21 #32
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160241252
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 20:36 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Heb ook een 3 liter die ik dan een flink portie in stop. Moet ze altijd wel helemaal zelf op eten :X
Ik ga het gewoon met de bintje proberen zodra ik tijd heb. Of 'iets kruimig' als er geen bintjes zijn en ga ook bij de Jumbo proberen te halen.
I'll keep you posted :)
Kwam toevallig door dit topic: KLB / Saus over de patat heen i.p.v. dippen was eigk niet echt van plan patat te maken, maar vond het met het oog op het experiment een mooie gelegenheid :)

Zijn van de Jumbo, groot of extra groot en dan kruimig, gewoon het standaard spul..
Misschien dat die bintjes al minder zetmeel bevatten dan die van de Jumbo want ze waren behoorlijk nat.
  vrijdag 26 februari 2016 @ 20:45:48 #33
102177 fs180
ik rem voor katten
pi_160241422
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 16:37 schreef Ticootje het volgende:
Je gebruikt de verkeerde aardappel.
Dat

al die bullshit van voorkoken is niet eens nodig
  zaterdag 27 februari 2016 @ 17:36:18 #34
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_160262016
Aan elkaar plakken komt doorgaans doordat het mandje te vol zit.

Verder is het de bedoeling dat je zolang voorbakt zodat de aardappel binnen in de patat gaar is, afbakken is alleen om krokant en bruin te maken.
Dat betekent dus ook dat de maat van je patat er toe doet, dunne patat (8-10 mm) moet korter dan dikke patat van 10-12 mm,franse friet (<8 mm) hoeft of maar heel kort voorgebakken of zelfs helemaal niet, dat hangt vd aardappel af.
Voorbakken is dus gewoon voor-garen en dat hoeft/moet op niet meer dan 120-140 graden hooguit maar je mag ze ook voorkoken in water, doet exact hetzelfde alleen moet je voorgekookte patat absoluut laten uitwasemen want als het te nat blijft krijg je patat die zich helemaal volzuigt met vet, het vocht verdampt en word vervangen door vet, das niet wat je wilt, dus goed laten afkoelen en uitwasemen.

De patat uit het expiriment lijkt mij te kort voorgebakken en met te veel in het mandje, je kunt in een huis friteuse van 3 liter echt hooguit 500 gram ( een flinke hand) bakken, te veel er in en het gaat fout.
  zaterdag 27 februari 2016 @ 17:45:24 #35
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160262194
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 februari 2016 17:36 schreef robber57 het volgende:
De patat uit het expiriment lijkt mij te kort voorgebakken en met te veel in het mandje, je kunt in een huis friteuse van 3 liter echt hooguit 500 gram ( een flinke hand) bakken, te veel er in en het gaat fout.
Dat gaf ik ook aan, maar in 2 keer bakken is niet de moeite als het eindresultaat vrijwel hetzelfde is. Door langer voor te bakken waren ze niet opeens los gekomen.
Bij van tevoren wassen is een vol bord ipv een flinke hand geen probleem. Ook in voorgaande links die ik gaf werd aangegeven om ze te wassen voor het bakken om plakken te voorkomen, iets wat ik nu zelf heb mogen ervaren :)
pi_176168615
Ik bak ook regelmatig zelf friet, vandaag met de ''frietaardappelen'' van de AH, dit is een victoria aardappel.

Ik schil, dan door de frietsnijder, even afspoelen en dan de kleine stukjes eruit halen.
Goed drogen met handdoeken en dan 5 minuten op 140 graden.

Dan weet goed deppen en laten afkoelen en frituren op 180 graden voor een paar minuten.
Ze zijn dan goudkleur en goed te eten, alleen ik heb het idee dat ze nog krokanter kunnen.
Wat is het geheim, uur in (zout) water leggen?
Of kunnen de consumenten friteuses het eigenlijk niet aan, ik zie al vrij snel het lampje weer aanspringen en ik frituur 300 gram max per keer.
Bijvoorbeeld Bram Ladage heeft ze altijd heerlijk krokant.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  zaterdag 30 december 2017 @ 22:47:37 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_176169564
Aardappels die te bruin worden zijn oud, zetmeel is aan het omzetten in suikers. Zo worden nieuwe aardappels weer nauwelijks kleurig, die blijven bleek
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 31 december 2017 @ 11:54:47 #38
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_176185623
ff doorbakken misschien?
zzzzz
pi_176187365
quote:
1s.gif Op zondag 21 februari 2016 20:57 schreef derLudolf het volgende:
Laag suikergehalte in de aardappels? En in nieuw vet wordt patat natuurlijk ook niet goudbruin :)
Dit. Is het geval bij nieuwe aardappelen.

Meer bruinkleuring kun je krijgen door de aardappels af te spoelen en goed te drogen voor het voorbakken.

Een uurtje in koud water leggen met wat zout en een klein beetje honing helpt ook. Let op. Heel weinig honing! Anders heb je zwarte frites. Te bruin zijn ze heel ongezond.

Agria en binten zijn de best aardappelen voor frites.
Whatever...
  zondag 31 december 2017 @ 14:26:38 #40
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_176191068
Febo
zzzzz
pi_176191976
oud topic...
Somebody that I used to know
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')