abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 19 februari 2016 @ 16:24:30 #1
346597 CarltonBanks
#FreeVogeltjesdans
pi_160044098
registreer om deze reclame te verbergen
Als ik diepvries friet in de pan bak kleurt deze altijd mooi goud bruin, bij zelfmaak friet heb ik dat niet.

Wat ik geprobeerd heb:
- voorbakken op 160 graden zonder dat ze kleuren, uit de pan voor ongeveer 5 minuten, volledig laten afkoelen, uur of wat later pan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

- voor koken in kokend water voor een minuut of 3, uit de pan, volledig laten afkoelen, uur of wat later frietpan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

resultaat is eigenlijk altijd dat de frietjes niet knapperig zijn en er een beetje vies bruin uit zien.

Hoe krijg ik de friet knapperig en goud bruin?

ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
.. .. ..
Op dinsdag 6 februari 2018 @ 20:59 schreef vogeltjesdans het volgende:
Cb is een autoriteit op fok. Dat moet je respecteren.
pi_160044210
Bij de boer frietaardappelen halen?
pi_160044428
Je gebruikt de verkeerde aardappel.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
  vrijdag 19 februari 2016 @ 16:38:19 #4
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160044443
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 16:24 schreef CarltonBanks het volgende:
ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
Die gebruik ik ook :) 5 minuten voorbakken op 150 graden, uit laten lekken / afkoelen en daarna ca. 5 minuten afbakken op 180 graden.. Zijn eigenlijk altijd wel goed.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_160044823
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 16:38 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Die gebruik ik ook :) 5 minuten voorbakken op 150 graden, uit laten lekken / afkoelen en daarna ca. 5 minuten afbakken op 180 graden.. Zijn eigenlijk altijd wel goed.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ziet er beter uit dan de meeste patat uit het vriesvak.
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
pi_160045428
Olie/vet moet heet genoeg zijn.
En als het de eerste keer is dat je in de olie/het vet bakt word t zowieso niet zo bruin.
  Moderator zondag 21 februari 2016 @ 20:57:26 #7
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_160102206
registreer om deze reclame te verbergen
Laag suikergehalte in de aardappels? En in nieuw vet wordt patat natuurlijk ook niet goudbruin :)
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  zondag 21 februari 2016 @ 21:13:16 #8
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_160102847
Uurtje of wat in koud water met zout zetten, dan droog deppen en daarna voorbakken op 160 gr.
Af laten koelen en afbakken.
  zondag 21 februari 2016 @ 21:32:51 #9
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160103651
Vandaag Franse frietjes gemaakt :P

Nog steeds dezelfde aardappelen, 6 min. voorgebakken op 150 graden, 5,5 min. afgebakken op 180 graden.. Tussendoor 1/2 uurtje laten staan.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  zondag 21 februari 2016 @ 22:20:01 #10
346597 CarltonBanks
#FreeVogeltjesdans
pi_160105316
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 21:32 schreef Woelwater het volgende:
Vandaag Franse frietjes gemaakt :P

Nog steeds dezelfde aardappelen, 6 min. voorgebakken op 150 graden, 5,5 min. afgebakken op 180 graden.. Tussendoor 1/2 uurtje laten staan.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
mooie kwaliteit _O_

Welk merk/type vet heb je gebruikt?
.. .. ..
Op dinsdag 6 februari 2018 @ 20:59 schreef vogeltjesdans het volgende:
Cb is een autoriteit op fok. Dat moet je respecteren.
  zondag 21 februari 2016 @ 22:26:43 #11
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160105548
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 22:20 schreef CarltonBanks het volgende:

[..]

mooie kwaliteit _O_

Welk merk/type vet heb je gebruikt?
Thx :) Ik gebruik Diamant (misschien gebrainwashed door de reclame "droog en krokant") Zat net ergens te lezen dat frituurolie van de Lidl net zo goed schijnt te zijn.
Na het snijden doe ik ze wassen en droogmaken met een theedoek, verder niets speciaals. Naar mijn gevoel blijft de olie wat schoner door ze eerst te wassen.

http://www.testgoed.nl/frituurolie

[ Bericht 5% gewijzigd door Woelwater op 21-02-2016 22:40:18 ]
pi_160142168
Volgens mij vergeet jij de friet te spoelen vantevoren. Laat het een tijd in het water staan (uurtje ofzo) en dan droog deppen.

Dat vieze bruine wat bij jou is, is dat de suikers in je aardappelen gekarameliseerd zijn. Door het in water te doen, kun je dat lichtelijk voorkomen.

Beter is gewoon om goede aardappels te gebruiken:
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 23:31 schreef robber57 het volgende:
Goede patat aardappels zijn aardappels met een hoop zetmeel en een zo laag mogelijk gehalte suikers.
Het is het zetmeel dat de typische "chips smaak" veroorzaakt en een knapperige buitenkant icm met een zachte melige binnenkant van belgische patat, maar dat is niet voor iedereen het walhalla.
Dat zijn dus kruimige aardappels die bovenal zo vers mogelijk moeten zijn en niet in een koeling bewaard aangezien dat het omzetten van zetmeel naar suiker bevorderd.
Verse aardappelen herken je iig aan de hardheid, des te ouder een aardappel is des te zachter/rubberachtig hij word, ze moeten dus als het even kan keihard zijn en als je er op drukt niet in veren als een stuk rubber.

Als de aardappels te veel suiker bevatten worden ze veel te snel bruin doordat de suikers karameliseren, je krijgt dan bruine patat die slap is en niet krokant wil worden, meestal kun je het al tijdens het voorbakken aan zien komen doordat ongeacht de temperatuur de patat al bruin begint te worden terwijl deze bij lange na nog niet gaar is.
Goede verse aardappels blijven bij het voorbakken bleek tot heel lichtgeel.

Maar smaken verschillen en er zijn mensen die zweren bij vastkokende.

Ik heb erg goede ervaringen met Grove Victoria die ze af en toe bij de Deen verkopen, een knots van een pieper waar je ook heel lekkere chips van kunt bakken.
pi_160150238
Ik snijd ze eerst, dan 30 minuten in water en daarna afspoelen. Daarna schep ik ze rond met twee eetlepels olie rn zout ze gelijk. Daarna in de Airfryer op 160 graden, 20 minuten en meteen ernaa afbakken op 180 graden, minuut of 8-10.

Ik gebruik nu Jumbo veelzijdige, ietswat kruimige aardappels.

Maar zonder gekheid, eh Airfryer kan je ze natuurlijk niet eerst zouten. Wellixht helpt voorbakken op 140-150 graden.
.
  dinsdag 23 februari 2016 @ 17:37:45 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_160151038
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 16:24 schreef CarltonBanks het volgende:
Als ik diepvries friet in de pan bak kleurt deze altijd mooi goud bruin, bij zelfmaak friet heb ik dat niet.

Wat ik geprobeerd heb:
- voorbakken op 160 graden zonder dat ze kleuren, uit de pan voor ongeveer 5 minuten, volledig laten afkoelen, uur of wat later pan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

- voor koken in kokend water voor een minuut of 3, uit de pan, volledig laten afkoelen, uur of wat later frietpan op 180 graden en 3 a 4 minuten in de pan

resultaat is eigenlijk altijd dat de frietjes niet knapperig zijn en er een beetje vies bruin uit zien.

Hoe krijg ik de friet knapperig en goud bruin?

ik gebruikte trouwens de grote kruimige aardappelen van de jumbo, geschikt voor frituren volgens de zak, en ook nieuw vloeibaar frietuurvet
Oude aardappels.
Het zetmeel heeft zich omgezet in suikers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_160151806
Je moet ook in ossenwit frituren.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_160154211
Hangt sterk af van de aardappels die je gebruikt. Als je zelfgemaakte bakt zul je het beter in de gaten moeten houden, aangezien sommige aardappels sneller bruinen dan anderen. Dus niet de frituur inflikkeren en 6 minuten later terugkomen en klagen dat het niet goed is.
  dinsdag 23 februari 2016 @ 20:07:55 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_160154768
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 19:48 schreef vaduz het volgende:
Hangt sterk af van de aardappels die je gebruikt. Als je zelfgemaakte bakt zul je het beter in de gaten moeten houden, aangezien sommige aardappels sneller bruinen dan anderen. Dus niet de frituur inflikkeren en 6 minuten later terugkomen en klagen dat het niet goed is.
Je frituurt ze om ze knapperig te krijgen, niet om ze bruin te maken. Als je bruin worden carameliseren suikers dus zetmeel in de aardappels is omgezet in suiker. Dat doet een aardappel als hij gaat kiemen ofwel als hij oud wordt. Als je ze korter in het vet doet worden ze niet krokant, oude aardappels worden trouwens sowieso niet krokant.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_160154875
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je frituurt ze om ze knapperig te krijgen, niet om ze bruin te maken.
Als je de verkeerde aardappels hebt is de enigste manier om ze nog een beetje knapperig te krijgen, wachten todat ze bruin worden. Echt goed zal het niet worden, maar je moet wat h.
  dinsdag 23 februari 2016 @ 20:16:58 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_160155048
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 20:11 schreef vaduz het volgende:

[..]

Als je de verkeerde aardappels hebt is de enigste manier om ze nog een beetje knapperig te krijgen, wachten todat ze bruin worden. Echt goed zal het niet worden, maar je moet wat h.
mja, je moet wel goede aardappels gebruiken, frieslanders, binten, remarka zijn de juiste rassen. Helaas moet je die wel zoeken, en niet in de supermarkt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_160155277
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 februari 2016 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

mja, je moet wel goede aardappels gebruiken
Precies wat ik zeg.
quote:
, frieslanders, binten, remarka zijn de juiste rassen. Helaas moet je die wel zoeken, en niet in de supermarkt
Maar ja als je al bezig bent en je de verkeerde aardappels in de pan heb geflikkerd is het enigste wat je nog kan doen er bij blijven en wachten todat ze bruin worden. Echt goed wordt het dan niet. Maar een paar flinke klodders mayonaise maskeren het nog een beetje. ;)
  woensdag 24 februari 2016 @ 10:23:09 #21
348984 wiijntje
in vino veritas
pi_160169637
De "Frietaardappelen" van AH geven ook een goede kwaliteit friet.

Weet ff niet meer welk ras het is, volgens mij begint het met een "C"
pi_160172938
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 22:26 schreef Woelwater het volgende:

[..]

Thx :) Ik gebruik Diamant (misschien gebrainwashed door de reclame "droog en krokant") Zat net ergens te lezen dat frituurolie van de Lidl net zo goed schijnt te zijn.
Na het snijden doe ik ze wassen en droogmaken met een theedoek, verder niets speciaals. Naar mijn gevoel blijft de olie wat schoner door ze eerst te wassen.

http://www.testgoed.nl/frituurolie
Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/frietjes

Voor de rest is mijn resultaat vergelijkbaar met die van jou hierboven. Mooi egaal goud/bruin met de puntjes iets donkerder dan de rest. Binnenkant lekker kruimig, buitenkant reten knapperig. Soort: bintje

[ Bericht 3% gewijzigd door Red_85 op 24-02-2016 12:57:19 ]
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 24 februari 2016 @ 13:01:41 #23
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_160173276
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 12:52 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.

Voor de rest is mijn resultaat vergelijkbaar met die van jou hierboven. Mooi egaal goud/bruin met de puntjes iets donkerder dan de rest. Binnenkant lekker kruimig, buitenkant reten knapperig. Soort: bintje
Wassen vind ik gewoon prettiger want tijdens het schillen komt er ook wat zand/modder van de schil aan te zitten. Vind het gewoon een fijner idee om iets schoons in die pan te gooien.

En volgens Annemiek maakt het niets uit, die heeft een foodblog en heeft het zelf uitgeprobeerd, dus die zal het wel weten :+

http://www.keukenliefde.nl/zelfgemaakte-friet/

En die belg is ook maar een Belg.

quote:
"There are a couple key things that you're looking to accomplish in order to get the best product," Sheagren says, "and the first is to eliminate as much excess starch as you can."

Removing the starch reduces the chances that the fries will stick together, and also, according to Sheagren, gives a crisper fry.
http://articles.chicagotr(...)h-fries-potatoes-box

quote:
To make a standard french fry, you first start by carefully and uniformly cutting a high-starch (i.e., a russet) potato into precise 3/8-inch sticks and rinsing them in water to remove excess starch. After carefully drying them
http://aht.seriouseats.co(...)ry-french-fries.html

[ Bericht 15% gewijzigd door Woelwater op 24-02-2016 13:17:41 ]
pi_160174593
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 12:52 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Wassen na het schillen is mij afgeleerd door Jeroen Meus van Dagelijkse kost. Zetmeel spoel je er af wat juist voor een nog krokantere buitenkant zou zorgen.
Hij's een Vlaming. Die zal het wel weten dacht ik.
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/frietjes
Vlaming pleit zeker voor hem, maar hij is ook van het onvolprezen programma Plat Prefere, waarin hij op onderzoek uitging naar het lievelingsgerecht van een overleden beroemdheid, en dat probeerde hij dan perfect te bereiden om het aan een of andere nazaat of vriend te laten proeven.

Zo is hij ook op zoek geweest naar de perfecte mosselen met frites omdat dat het favoriete gerecht was van de Brusselaar Jacques Brel.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_160225349
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 13:01 schreef Woelwater het volgende:
En die belg is ook maar een Belg.

Niet mee eens.
Jeroen is naar mijn mening in de afgelopen jaren bijna een leraar geworden. Vreet het niet als heilig, maar ik zoek eerder op dagelijkse kost.be naar hoe hij recepten klaarmaakt, dan naar menig andere kok. Waarom? Omdat hij het simpel uitlegt en niet met moeilijk verkrijgbare ingredinten aan komt kakken.
Maar dat is gewoon mijn mening natuurlijk :)

Terug naar de patat: ik ga een keer de proef op de som nemen en verslag uitbrengen. 1 batch gewassen, 1 batch ongewassen. Zelfde soort piepers, zelfde soort vet. Maar verwacht het niet morgen aub.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')