abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_161132575
De topic titel sprak me aan :+ dus ff posten maar...

Hmm, lekker zeg, moet ik es proberen, dank voor het recept. :)

quote:
2s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:05 schreef MaryMouse het volgende:
Bitterballen maken is eigenlijk wel een 40+ bezigheid want stapjes en je kan het even een paar uurtjes vergeten :)

1) de basis
400 g mager kalfsvlees (kalfslapjes bijv.)
650 ml water
1 tl gekneusde peperkorrels
1 tl zout
Bouquet garni (Ui in schijfjes, wortel in stukjes, stuk prei in ringetjes, en wat peterselie in een zakdoek of zakje binden)
Vlees met zout en peperkorrels in een pan met koud water doen en op het vuur (of electra) zetten. Aan de kook brengen. Zodra het kookt, vuur lager zetten, met een schuimspaan het schuim eraf scheppen. Zakje met bouquet garni in de pan bij het vlees doen.'Tegen de kook aanhouden' van het geheel, nog een half uurtje laten 'pruttelen' (pas op voor droogkoken! )
Pan van het vuur halen, geheel rustig laten afkoelen. Mag na afkoelen met pan en al best in de koelkast, morgen verder :)

2. de ballen

Snijd het kalfsvlees in kleine blokjes (max 5x5mm). Schep eventueel vet van de bouillon, zeef de bouillon door een kaasdoek of schone theedoek zodat je een heldere bouillon overhoudt.
80 gram roomboter
100 gram bloem
blaadje gelatine
50 ml slagroom
2 eidooiers
1 el zeer fijngehakte peterselie
mespunt nootmuskaat
zout & peper naar smaak
1 tl mosterd
Week de gelatine in koud water.
Smeld de boter in een pan met dikke bodem en laat deze bruisen, maar niet bruin worden en verbranden!. Roer met een lepel of garde de bloem erdoor en laat dit doorgaren tot het goudgeel of zo van kleur is, maar zeker niet bruin (of verbrand zwart). Als de massa loslaat van de bodem, beetje bij beetje de bouillon erdoor roeren (dus niet in een keer plens alles erbij :N ). Beetje bouillon toevoegen, als het een mooie gelijkmatige massa is, volgende plens bouillon erbij.
Deze roux rustig aan op middelpit gaar laten worden, minuutje of 3. Proef ! Ongare bloem smaakt :r
Als de roux mooi glanst en niet meer melig smaakt is ie goed :Y
Knijp de gelatine uit en roer door de roux. Dan de slagroom, eidooiers, peterselie, nootmuskaat, mosterd en zout en peper doorroeren.
Roer de blokjes vlees erdoor. De ragout is nu klaar (en weer opgewarmd ook lekker met een stokbroodje). Laat afkoelen in de koelkast.

3. de cruciale 'gaat ie lekken of niet' stap
bloem
2 eiwitten losgeklopt
paneermeel
Klop de eiwitten los, maar niet 'op geklopt', dus nog wel tegen het vloeibare aan.
Pak een ijsbolletjes tang, of twee lepels, of gewoon je twee handen. Haal de ragout uit de koelkast en maak er gelijke bolletjes van.
Rol de bolletjes door de bloem en zorg dat de bloem ook echt overal zit. Overtollige bloem afkloppen. (dit voorkomt straks het 'lekken' van de bitterballen)
Haal de bebloemde bolletjes door de losgeklopte eiwitten.
Dan ruim door de paneermeel halen voor zijn krokante jasje

3 dagen in de koelkast te bewaren en ongeveer 2 maanden in de vriezer.

4. het bakken
Frituurpan met frituurvet of -olie
180 graden verwarmen.
Ongeveer 3 minuutjes in de olie als ze uit de koelkast komen, 5 minuutjes als ze uit de vriezer komen.

Succes ^O^

Ow, en lekker met mosterd (en kaas!)
Hier nog 'n simpel recept voor rundvleeskroketten

* Snijd gekookt rundvlees en magere ham zeer fijn.

* Maak 'n sterk ingekookte bechamelsaus van:

* 50gr boter
* 50gr bloem
* 1/2 L melk
* p/z
* nootmuskaat

* Roer het vlees door de saus met 1 eierdooier.
* Laat de massa afkoelen.
* Verdeel de koude ragout in porties van 60 a 70gr ofzo...
* Rol deze door de bloem en vorm er kleine koekjes van, of ballen, ovale koekjes, rechthoekjes enz...
* Wentel ze door 'n mengsel van ei en olie en bedek de kroketten met paneermeel of oud broodkruim.

PS: Vervang eventueel de bechamelsaus door 1/2 l in bouillon gekookte rijst.

Simpele, flikker maar alles in 'n pan recepten, gotta love it :) Bedankt voor de recepten, het is eens wat anders ;)

gr...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')