Bitterballen recept.....quote:De bedoeling is dus, dat er tips en recepten gepost worden, die makkelijk, snel én lekker zijn.
Mag ook gezond zijn, maar hoeft zéker niet, want we zijn toch al oud.
We hebben wel iets anders te doen dan urenlang in de keuken staan om dingen te maken die anderen dan weer binnen 5 minuten naar binnen schoffelen. Of die kruiswoordpuzzels niet af moeten, of de geraniums zichzelf water geven, nee toch.
Ik heb net de bitternallen op, dus ik hoef even geen cavia.. Maar we zijn benieuwd naar het receptquote:Op zaterdag 20 februari 2016 02:10 schreef MaryMouse het volgende:
TVP, morgen of zo bitterballen recept posten.
recept voor banketbakkersroom in de OP
Oh, ik heb wel het recept voor Peruviaanse Cavia
Het echte recept komt nog wel, maar kost iets meer tijd om voor te bereidenquote:Op zaterdag 20 februari 2016 02:17 schreef chufi het volgende:
[..]
Ik heb net de bitternallen op, dus ik hoef even geen cavia.. Maar we zijn benieuwd naar het recept
Edit: je bent sneller dan verwacht
quote:Op zaterdag 20 februari 2016 02:10 schreef MaryMouse het volgende:
TVP, morgen of zo bitterballen recept posten.
recept voor banketbakkersroom in de OP
Oh, ik heb wel het recept voor Peruviaanse Cavia
Zonder pakje of zakje dusquote:Op zaterdag 20 februari 2016 02:19 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Het echte recept komt nog wel, maar kost iets meer tijd om voor te bereiden
Het gelatineblaadje komt uit een zakje, de rest niet echt (ok, peperkorrels, zout, roomboter en zo zitten ook in zakjes/pakjes)quote:
Ok dat magquote:Op zaterdag 20 februari 2016 02:28 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Het gelatineblaadje komt uit een zakje, de rest niet echt (ok, peperkorrels, zout, roomboter en zo zitten ook in zakjes/pakjes)
dan geen balletjes van maken maar worstjes van de ragoutquote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:12 schreef chufi het volgende:
Best wel veel werk. Maar kroketten kun je er ook van maken neem ik aan
Heb je niet gelijk een hele staaf zou ik maar zeggen.. Iets doseerbaarderquote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:13 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
dan geen balletjes van maken maar worstjes van de ragout
Ik vind bitterballen alleen net even wat lekkerder
Ik zit mij nu te bedenken.... Die blikjes kant-en-klare ragout, die je bij de super kunt kopen (en die ik per definitie te zout vind, maar dat terzijde), ik denk dat je die ook best kunt gebruiken om zelf bitterballen of kroketten mee te makenquote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:15 schreef chufi het volgende:
[..]
Heb je niet gelijk een hele staaf zou ik maar zeggen.. Iets doseerbaarder
Mijn moeder maakte vroeger ooit kroketten.. Waarvan en hoe ... geen idee.. ze was au-pair in Frankrijk geweest,,, Of het er iets mee van doen heeft weet ik niet.. Maar goed wie weet ga ik het ooit proberen..quote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:17 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Ik zit mij nu te bedenken.... Die blikjes kant-en-klare ragout, die je bij de super kunt kopen (en die ik per definitie te zout vind, maar dat terzijde), ik denk dat je die ook best kunt gebruiken om zelf bitterballen of kroketten mee te maken
bitterballen en croquetten mogen dan wel heel nederlands nu zijn, de basis is echt gelegd door Auguste Escoffier, eigenlijk was wat wij nu een 'vette hap' noemen, 130 jaar geleden Haute Cuisinequote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:21 schreef chufi het volgende:
[..]
Mijn moeder maakte vroeger ooit kroketten.. Waarvan en hoe ... geen idee.. ze was au-pair in Frankrijk geweest,,, Of het er iets mee van doen heeft weet ik niet.. Maar goed wie weet ga ik het ooit proberen..
Bedankt muis, dat ik 's morgens vroeg zit te kwijlen.quote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:05 schreef MaryMouse het volgende:
Bitterballen maken is eigenlijk wel een 40+ bezigheid want stapjes en je kan het even een paar uurtjes vergeten
Ik vind het een prachtig verslag serieusquote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:05 schreef MaryMouse het volgende:
Bitterballen maken is eigenlijk wel een 40+ bezigheid want stapjes en je kan het even een paar uurtjes vergeten
1) de basis
400 g mager kalfsvlees (kalfslapjes bijv.)
650 ml water
1 tl gekneusde peperkorrels
1 tl zout
Bouquet garni (Ui in schijfjes, wortel in stukjes, stuk prei in ringetjes, en wat peterselie in een zakdoek of zakje binden)
Vlees met zout en peperkorrels in een pan met koud water doen en op het vuur (of electra) zetten. Aan de kook brengen. Zodra het kookt, vuur lager zetten, met een schuimspaan het schuim eraf scheppen. Zakje met bouquet garni in de pan bij het vlees doen.'Tegen de kook aanhouden' van het geheel, nog een half uurtje laten 'pruttelen' (pas op voor droogkoken! )
Pan van het vuur halen, geheel rustig laten afkoelen. Mag na afkoelen met pan en al best in de koelkast, morgen verder
2. de ballen
Snijd het kalfsvlees in kleine blokjes (max 5x5mm). Schep eventueel vet van de bouillon, zeef de bouillon door een kaasdoek of schone theedoek zodat je een heldere bouillon overhoudt.
80 gram roomboter
100 gram bloem
blaadje gelatine
50 ml slagroom
2 eidooiers
1 el zeer fijngehakte peterselie
mespunt nootmuskaat
zout & peper naar smaak
1 tl mosterd
Week de gelatine in koud water.
Smeld de boter in een pan met dikke bodem en laat deze bruisen, maar niet bruin worden en verbranden!. Roer met een lepel of garde de bloem erdoor en laat dit doorgaren tot het goudgeel of zo van kleur is, maar zeker niet bruin (of verbrand zwart). Als de massa loslaat van de bodem, beetje bij beetje de bouillon erdoor roeren (dus niet in een keer plens alles erbij ). Beetje bouillon toevoegen, als het een mooie gelijkmatige massa is, volgende plens bouillon erbij.
Deze roux rustig aan op middelpit gaar laten worden, minuutje of 3. Proef ! Ongare bloem smaakt
Als de roux mooi glanst en niet meer melig smaakt is ie goed
Knijp de gelatine uit en roer door de roux. Dan de slagroom, eidooiers, peterselie, nootmuskaat, mosterd en zout en peper doorroeren.
Roer de blokjes vlees erdoor. De ragout is nu klaar (en weer opgewarmd ook lekker met een stokbroodje). Laat afkoelen in de koelkast.
3. de cruciale 'gaat ie lekken of niet' stap
bloem
2 eiwitten losgeklopt
paneermeel
Klop de eiwitten los, maar niet 'op geklopt', dus nog wel tegen het vloeibare aan.
Pak een ijsbolletjes tang, of twee lepels, of gewoon je twee handen. Haal de ragout uit de koelkast en maak er gelijke bolletjes van.
Rol de bolletjes door de bloem en zorg dat de bloem ook echt overal zit. Overtollige bloem afkloppen. (dit voorkomt straks het 'lekken' van de bitterballen)
Haal de bebloemde bolletjes door de losgeklopte eiwitten.
Dan ruim door de paneermeel halen voor zijn krokante jasje
3 dagen in de koelkast te bewaren en ongeveer 2 maanden in de vriezer.
4. het bakken
Frituurpan met frituurvet of -olie
180 graden verwarmen.
Ongeveer 3 minuutjes in de olie als ze uit de koelkast komen, 5 minuutjes als ze uit de vriezer komen.
Succes
Ow, en lekker met mosterd (en kaas!)
Zoals gezegd heb ik het vandaag afgemaakt, maar was zo stom om de eiwitten bij de roux te flikkeren, met als gevolg dat natuurlijk de boel veel te dun werd. Drie gelatineblaadjes toevoegen aan de wederom opgewarmde roux bleek een goede oplossing te zijn en ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit zulke lekkere bitterballen heb gegeten. Echt fantastisch en niet lek te krijgen!quote:Op zaterdag 20 februari 2016 03:08 schreef MaryMouse het volgende:
TLDR
Verkorte versie: Koop een pakkie bitterballen bij de Super, gooi ze in het frituurvet van 180graden, en bam! 5 minuten later
Nog steeds lekker met mosterd
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.L2B's Mixcloud
quote:Op donderdag 10 maart 2016 22:26 schreef Lucky2Bastard het volgende:
[..]
Zoals gezegd heb ik het vandaag afgemaakt, maar was zo stom om de eiwitten bij de roux te flikkeren, met als gevolg dat natuurlijk de boel veel te dun werd. Drie gelatineblaadjes toevoegen aan de wederom opgewarmde roux bleek een goede oplossing te zijn en ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit zulke lekkere bitterballen heb gegeten. Echt fantastisch en niet lek te krijgen!Goed opgelost met de gelatine. Ziet er uit.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |