Er moeten meer recepten gepost worden hier.
Aanhakend op de lekkere bonensoep van FANN doe ik ook wat soepen maar dan met zelfgemaakte bouillon! Vind ik zelf lekkerder dan blokjes, en als je het in grote hoeveelheden maakt en dan invriest heb je altijd wel wat in de vriezer. En je huis gaat er lekker van ruiken.
GroentebouillonVoor ongeveer 1,5 liter bouillon:
(ik maak zelf meestal twee keer zoveel, met 2 pannen. Daar haal ik zo'n 4 porties bouillon uit)
- 1 grote ui
- paar teentjes knoflook
- een flinke prei
- paar wortelen
- paar stengels bleekselderij
- ong 100 gram paddestoelen, naar keuze
- stronkje platte peterselie
- glas witte wijn
- 2 eetlepels zoute lichte sojasaus
- peper
- wat olijfolie om in te bakken
- 1.5 - 2 liter water
Snij alle groente en de paddestoelen in stukken. De uien en knoflookteentjes hoef je niet te pellen. Verwarm wat olijfolie in een grote pan (waar een deksel op kan) en bak hier de groente in aan, totdat het een beetje lichtbruin begint te worden. 10 minuten ofzo.
Blus af met witte wijn (ook om te "deglazen"), laat even kort inkoken. Doe het water erbij, breng aan de kook. Giet de sojasaus erbij, peper en de peterselie. Laat minstens een uur (langer mag) op laag vuur pruttelen, met deksel erop.
Giet door een zeef. Laat de groenteprut even afkoelen, doe dan in een schone theedoek (die je niet met wasverzachter hebt gewassen!!!) en pers ook de laatste druppels (meeste smaak!) eruit. De overgebleven groenteprut gooi je weg.
Met deze heerlijk geurende en smakende bouillon kun je superlekkere soepen maken, bijvoorbeeld:
Geroosterde aubergine-soep!- 1 aubergine
- 2 flinke tomaten
- 1 ui
- paar teentjes knoflook
- paar takjes thijm
- olijfolie
- 0,7 - 1 liter bouillon
- evt: room
- evt: wat lekkere zachte geitenkaas
Snij de aubergine doormidden en bestrooi met wat zout, ui in vieren, tomaten door de helft, pel de knoflookteentjes. Leg alles op een bakblik, sprenkel er olijfolie overheen. Verwarm de oven op 180 en bak 40 minuten in de oven. De aubergine moet dan heel zacht zijn, uien en tomaat en knoflook gebruind.
Lepel het vlees uit de aubergine, en gooi de schil weg. Gooi alles in een soeppan samen met de thijm, bak het kort aan, (je zou er ook weer wat witte wijn bij kunnen doen), en giet er de bouilon bij. Laat 20 min zacht koken, roer af en toe. Daarna pureren met de staafmixer of blender. Naar smaak zout en peper erbij.
Voor de niet-veganisten: de soep wordt extra lekker met wat room, en evt wat lekkere geitenkaas erdoorheen. Maar zonder is ook heerlijk.
Of een andere, ook lekker voor de komende winter:
Gekruide wortel/linzensoep!- komijnzaad
- uitje, gesnipperd
- geraspte gemberwortel
- gehakte knoflook
- stengel bleekselderij, gehakt
- paar wortels, in kleine blokjes
- 1 kopje rode linzen
- evt: yoghurt (dit voegt wel veel toe!)
- vers korianderblad
- arachide-olie
- 0,7 - 1 liter bouillon
Verhit olie in een pan, en bak de komijnzaad kort aan tot het begint te geuren. Doe er de uien bij, aanbakken tot ze glazig zijn. Doe er de gember en knoflook bij, bak totdat de rauwe geur weg is. Gooi de wortelen en selderij erbij, weer aanbakken tot het wat glazig ziet. Dan doe je de linzen erbij, en daarna de bouillon. 20 minuten zacht laten pruttelen, de linzen zijn dan ahgi al bijna helemaal uitelkaar gevallen. Je kan de soep pureren maar het is ook lekker om hem wat "chunky" te houden. Peper en zout naar smaak.
Bij opdienen kun je er een scheut yoghurt doorheen doen, met gehakte koriander.