abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 28 januari 2016 @ 09:49:06 #76
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_159459439
registreer om deze reclame te verbergen
:W ik kom ook alvast om het hoekje gluren. Kuiken wordt over iets meer dan een maand 2 :o.
Ik zag dat het net over de psz gaat, dat leek me een mooi moment om aan te haken, want daar heb ik een vraag over ;). Bij welke leeftijd zijn jullie kindjes voor 't eerst naar de psz gegaan?
Kuiken is gisteren wezen kijken en wilde er helemaal niet meer weg :o. Zelf twijfel ik nog, om drie redenen: ik weet niet of ik het wenselijk vind dat hij nu al met het hele groepsgebeuren mee gaat doen. Bij de go is het nog zo lekker individueel, en zonder enige (groeps)druk, ik weet niet of ik dat al wil voor hem. Tweede reden is dat ik vind dat ze wel erg positief zijn bij de psz. Kuiken kreeg applaus omdat hij het trapje van de glijbaan zelf op kon klimmen :?. Van mij hoeft dat allemaal niet zo (bovendien kan bij dat belachelijk lang). En als derde, hij gaat nu 1 dag in de week naar de gastouder. Ik weet niet hoe we dat praktisch kunnen combineren. Ik vind 2 ochtenden psz plus 1 dag go een beetje veel (ik ben immers zelf gewoon thuis) dus zou de psz denk ik in plaats van de go komen, maar dan ben ik de go en de flexibiliteit van die opvang ook meteen kwijt (dan kan ik bijv niet een hele dag naar een beurs, of naar een vergadering op een andere dag).
Nouja heel verhaal, en praktisch komen we er ook wel weer uit, maar ik was vooral benieuwd naar jullie ervaringen en overwegingen.
KuikenGuppy
pi_159459557
J gaat vanaf september naar de PSZ, hij was toen ruim 2.5. Ik ben blij dat we gewacht hebben en m niet met 2 jaar al hebben laten gaan. Toen had ie echt nog niet mee kunnen komen met een groot deel van de activiteiten (bv. knippen, plakken, verven knutselen, liedjes zingen, spelletjes in de gymzaal, hij had ook nog geen geduld voor echt voorlezen), en het verschil met de bijna 4-jarigen was toen echt te groot geweest. Hij heeft het er nu geweldig naar z'n zin, maar zit (gelukkig) wel in een klein groepje (6 kindjes). De andere klasjes hebben 12-14 kinderen, en daar had ie t denk ik wat lastiger gehad. Nu hebben de juffen alle tijd voor ze.

Er is nu trouwens net een kindje van net 2 gestart, en je merkt echt dat die het ondanks dat de groep erg klein is, heel lastig vindt, wil altijd bij de juf op schoot, huilt veel etc. Kan toeval zijn natuurlijk, maar ze is ook nog wel erg jong, praat alleen losse woordjes.

Wij zijn dus in september geswitcht van KDV naar PSZ, want ik had verlof en daarna andere werkdagen. Beide was ook te veel geweest, rustdagen zijn voor J. echt nodig. Al kan ie bijna niet wachten tot ie weer naar 'school' mag. Vanochtend om 6 uur wakker, van half 7 tot half 9 gevraagd wanneer we nu zouden gaan }:| , en dolgelukkig toen ie om 9 uur eindelijk in het lokaal was en in de kring mocht gaan zitten O+
pi_159459823
Kan hij niet 1 ochtend naar de psz anders Burdie? Daar hebben wij ook voor gekozen omdat we dat naast 1 dag GO idd ook wel genoeg vinden. Was niet gebruikelijk maar het kon wel. Hier in de gemeente is het sowieso pas vanaf 2,5 naar de psz en dat vind ik zelf ook wel prima.
Vind dat overdreven geprijs ook niet echt fijn klinken, is er geen antroposofische psz in de buurt toevallig? Daar zijn wij wel heel erg tevreden over. Het gaat er echt om kinderen fijn te laten spelen en in een rustige omgeving te oefenen in een groepsomgeving. Geen enkele druk op taken of 'moeten', waar wij ook zeer op tegen zijn.
pi_159460219
registreer om deze reclame te verbergen
Djenna was net 3 en dat vond ik precies goed voor haar.
Wij hebben het geluk dat er hier bijna geen wachtlijsten zijn. Anders kan ik me voorstellen dat je je kind al eerder aanmeldt.
pi_159460451
Dat overdreven prijzen doen ze bij onze 'normale' PSZ ook niet hoor, ligt denk ik ook vooral aan de leidster die je treft?

n ochtend kan bij ons trouwens niet, ik geloof omdat ze dan op de andere gekoppelde ochtend een plekje vrij hebben dat ze niet kunnen vullen (of er moet heel toevallig een kindje zijn dat net die andere ochtend alleen wil komen). Incidenteel ruilen kan wel, als er plek is op een groep (wat er op neer komt dat er soms kindjes in aj's groep komen inhalen, maar dat andersom niet makkelijk gaat, want andere groepen zitten vol :(). Ze werken ook thema's hier (VVE - Uk & Puk methode), en daarzou je kind dan ook de helft van missen. Lijkt me ook jammer.
pi_159460461
Hier is de psz sowieso pas vanaf 2,5 jaar. Ik denk ook niet dat eerder een goed idee wat geweest voor ze. Het verschil met bijna 4 is dan wel erg groot. Ze zijn trouwens ook gestart met 1 dagdeel omdat er nog geen plek op een andere dag was (ik vond 2 dagen achter elkaar wat veel) en ik moet zeggen dat ik 2 dagdelen wel fijner vind dat 1, ook omdat met 1 dagdeel het toch elke keer weer wennen is (M ging ook maar 1 dag per week na het kdv, laatste 2 maanden 1,5 dag en dat scheelde best veel). Maar dat is natuurlijk ook kindafhankelijk en mijn kinderen gingen daarnaast ook niet nog naar een gastouder of zo.
pi_159460493
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 27 januari 2016 21:48 schreef Loj het volgende:
Ow gaat wel naar school met een aparte groep 0, 1 en 2.
Ik vind de school stiekem wel iets te groot, maar de kleine scholen voldoen niet aan mijn eisen :')

Ik heb stiekem wel een beetje gekeken bij de groepen 1/2 op mijn school. Ik denk dat Ow cognitief voorloopt. Maar op creatief, sociaal en klein motorisch gebied niet. Dus genoeg te leren in de 2,5 jaar kleutertijd voor hem :)

Weet je waar ik trouwens van baal. Ik zou op sociaal gebied Ow echt naar de psz willen. Op zijn kdv (kunnen ze) niet bieden wat hij nodig heeft. Op andere kdv's in de buurt is hetzelfde probleem of geen plaats. Maar extra psz kunnen we niet betalen (ja, of we moeten onze volledige toch al niet dure leefstijl aan moeten passen) eigenlijk belachelijk toch!

Ik moet sowieso dinsdag naar het cb en dan ga ik toch eens overleggen over zijn gedrag. Hij is zo sensitief, ik vraag me wel eens af of het niet te is. Zo gaat hij over de rooie als ik aan zijn haar, vingers, tenen of oren zit. Hij wilt sommige kleding echt niet aan omdat hij dan aangeeft dat het niet lekker zit (ja hij kent het verschil met niet mooi). Hij gaat over de rooie als hij een muts, sjaal, handschoenen, bril of verkleedkleding etc op "moet".
Hij "durft" niet op bepaalde plekken op de bank, de wc, het potje te zitten.
Hij voelt onze stemmingen echt perfect aan en gedraagt zich ook hier naar.

Wat denken jullie? Op zich peuter gedrag, maar alles bij elkaar?
Ook dit kan 'horen' bij een temperamentvol kind :Y. Temperamentvolle kinderen ervaren meer dingen als prikkel, ervaren prikkels die iedereen heeft als heftiger en hun emmer is ook sneller vol omdat die kleiner is dan gemiddeld. Het kan dus zijn dat voor Ow vooral sensorische prikkels heel heftig binnenkomen en hij dat naast de 'standaard' prikkels niet goed kan verwerken. Dat is net de druppel die zijn emmer over doet lopen. Heeft hij kleding die wel prettig zit? Joggingbroeken bijvoorbeeld? Ik zou daar een stapel van kopen. Sokken binnenstebuiten aantrekken kan ervoor zorgen dat ze minder irriteren. Muts, sjaal, handschoenen... proberen zo veel mogelijk te beperken, misschien heeft hij niet zo veel last van de kou. Het kan ook helpen om andere prikkels zo veel mogelijk te beperken (kan natuurlijk niet altijd en overal), misschien dat hij dan meer kan hebben van sensorische ongemakken.

Maar er bestaat ook zoiets als een stoornis in sensorische prikkelverwerking. Het fijne weet ik er niet van, maar misschien kan je daar informatie over vinden.
Venus in pocketformaat
loveli
pi_159460568
quote:
0s.gif Op donderdag 28 januari 2016 10:38 schreef Phaidra het volgende:
Maar er bestaat ook zoiets als een stoornis in sensorische prikkelverwerking. Het fijne weet ik er niet van, maar misschien kan je daar informatie over vinden.
Daarover ben ik me ook aan het inlezen. Of we dit wel of niet laten onderzoeken bij M.
pi_159460571
Franny gefeliciteerd! Kijk je meisje nou stralen in haar prachtige jurk! O+
Venus in pocketformaat
loveli
  donderdag 28 januari 2016 @ 11:51:43 #85
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_159462001
Bedankt voor de ervaringen :). Ik vind 2 ook vrij jong voor de psz, maar hij vond het er echt super leuk gisteren.... (en is vandaag niets waard, hij is de hele ochtend hangerig en moe, misschien is het nog te veel voor hem).

We hoeven nog niet meteen te beslissen gelukkig, en kunnen een evt keuze ook altijd nog weer veranderen. Ik ga er nog eens over nadenken allemaal ;).
KuikenGuppy
pi_159462347
Oh, ik wist helemaal niet dat er gastouders waren die met zulke thema's werkten eigenlijk. Ik weet niet goed of ik dat zo prettig zou vinden, ik vind lekker aanklungelen met het leven zonder duidelijke visie ook wel wat hebben als je 2 bent hoor :D

Loj, mijn oudste is erg prikkelgevoelig (ik vind 'temperamentvol kind' ineens een soort van officieus label worden, dus die term zal ik er niet aan hangen, maar hij heeft iig geen tekort aan temperament, zeg maar :') ) en word echt gk van bepaalde kleding. Serieus, hij verdraagt het niet. Hij draagt uitsluitend joggingbroeken, hij heeft een vast merk ondergoed (de boxers en hemden van de hema), sokken draagt hij binnenstebuiten zodat hij de randjes niet voelt, en hij heeft nu twee vesten die fijn zitten die elkaar afwisselen. Het is wel een goedkoop kind zo, qua kleding :D Ik vind zelf niet dat je daar perse iets mee moet, als je zelf weet hoe je kind is kun je daar op anticiperen. Bewust met prikkels omgaan is wel een must hier, maar dat gaat tegenwoordig vanzelf :)
pi_159462471
Burdie, wij hebben Sticker expres niet naar de psz gedaan omdat het niet aansloot bij onze visie. Het kdv wel, en omdat ik weer werk hebben we daar voor gekozen. Maar eigenlijk is het kdv voor Stick dus een heel dure psz :') Hij was 2,5 toen hij ging, dat had echt geen twee maanden eerder gekund, dus ook vanaf hier lijkt 2 aan de jonge kant :)
pi_159462707
Mwah LE, ik zie er dan weer geen probleem in dat bij onze gastouder ook geleerd wordt, het is niet alsof dat zorgt dat ze geen peuter meer mogen zijn of niet meer mogen spelen. Maar goed, als we daar niet achter stonden hadden we het ook niet gekozen natuurlijk :D
Maar ik denk niet dat mijn peuter meer of minder kind is dan een gemiddeld andere peuter omdat ze toevallig bij de gastouder een voorschools educatie programma volgt.

[ Bericht 10% gewijzigd door .Sparkling. op 28-01-2016 12:45:10 ]
E.
pi_159462725
Oh ik zie iets over het hoofd! Franny, van harte gefeliciteerd!
pi_159463124
Spelen en leren zijn, als het goed is wat mij betreft, geen tegengestelde zaken en gescheiden activiteiten. Ik zie op ons kdv hoe ze in de dreumesgroep (van 14 maanden tot 2,5 jaar) veel activiteiten doen waarbij de kinderen met spelactiviteiten zonder dat het expliciet wordt gemaakt leren, vooral door veel met zintuigelijke ervaring te doen.

Dank voor de felicitaties allemaal. O+ .

En Omen, jij ook nog gefeliciteerd!!

Burdie, succes met keuzes maken. Voor wat voor'(groeps)druk 'vrees' jij precies?
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_159463168
quote:
1s.gif Op donderdag 28 januari 2016 12:26 schreef .Sparkling. het volgende:
Mwah LE, ik zie er dan weer geen probleem in dat bij onze gastouder ook geleerd wordt, het is niet alsof dat zorgt dat ze geen peuter meer mogen zijn of niet meer mogen spelen. Maar goed, als we daar niet achter stonden hadden we het ook niet gekozen natuurlijk :D
Maar ik denk niet dat mijn peuter meer of minder kind is dan een gemiddeld andere peuter omdat ze toevallig bij de gastouder een voorschools educatie programma volgt.
Dat laatste denk ik ook niet hoor :)
pi_159463194
quote:
0s.gif Op donderdag 28 januari 2016 12:08 schreef L-E het volgende:
Oh, ik wist helemaal niet dat er gastouders waren die met zulke thema's werkten eigenlijk. Ik weet niet goed of ik dat zo prettig zou vinden, ik vind lekker aanklungelen met het leven zonder duidelijke visie ook wel wat hebben als je 2 bent hoor :D

Loj, mijn oudste is erg prikkelgevoelig (ik vind 'temperamentvol kind' ineens een soort van officieus label worden, dus die term zal ik er niet aan hangen, maar hij heeft iig geen tekort aan temperament, zeg maar :') ) en word echt gk van bepaalde kleding. Serieus, hij verdraagt het niet. Hij draagt uitsluitend joggingbroeken, hij heeft een vast merk ondergoed (de boxers en hemden van de hema), sokken draagt hij binnenstebuiten zodat hij de randjes niet voelt, en hij heeft nu twee vesten die fijn zitten die elkaar afwisselen. Het is wel een goedkoop kind zo, qua kleding :D Ik vind zelf niet dat je daar perse iets mee moet, als je zelf weet hoe je kind is kun je daar op anticiperen. Bewust met prikkels omgaan is wel een must hier, maar dat gaat tegenwoordig vanzelf :)
Dat probleem heb ik ook een beetje met de term temperamentvol. Het is alleen wel makkelijk om een samenvattende term te hebben :+. Prikkelgevoelig alleen dekt het niet helemaal, naar mijn gevoel. Dan mis ik de heftige reactie daarop, oid. If that makes any sense ;) .
Venus in pocketformaat
loveli
pi_159463639
quote:
1s.gif Op donderdag 28 januari 2016 12:50 schreef Phaidra het volgende:

[..]

Dat probleem heb ik ook een beetje met de term temperamentvol. Het is alleen wel makkelijk om een samenvattende term te hebben :+. Prikkelgevoelig alleen dekt het niet helemaal, naar mijn gevoel. Dan mis ik de heftige reactie daarop, oid. If that makes any sense ;) .
Prikkelonmogelijk is het meer inderdaad :')
  donderdag 28 januari 2016 @ 14:06:09 #94
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_159465018
quote:
2s.gif Op donderdag 28 januari 2016 12:47 schreef Franny_G het volgende:
Burdie, succes met keuzes maken. Voor wat voor'(groeps)druk 'vrees' jij precies?
De kindjes gingen gisteren in een kring zitten. Ik vroeg aan de juf of dat 'verplicht' was en toen vertelde zij dat het niet hoeft, maar dat de kindjes vanzelf in een kring gaan zitten omdat ze zien dat de rest dat ook doet.
En dat is iets heel onschuldigs natuurlijk, en het is hoe groepen werken, maar ik weet niet of ik dat (al) wil voor mijn kind. 'Groepsdruk' heeft voor mij een nare bijsmaak, maar dat is misschien vooral projectie mijnerzijds. Zelf deed ik in groepen altijd mijn best om 'er bij te horen' dan om mezelf te zijn (met als gevolg dat ik nooit cht ergens bij hoorde, fml :') ).
Maar mijn man was daar bijvoorbeeld heel anders daar in, en kuiken is sociaal nu al 100x handiger dan ik ben :') en lijkt op zijn vader, dus ik maak me daar misschien ook onterecht druk over.
KuikenGuppy
pi_159465129
Ik zie dat persoonlijk niet als iets negatiefs. Ook niet als groepsdruk maar meer leren van elkaar. Dat wil niet zeggen dat ze dan ook ALLES doen omdat de groep het ook doet. Als ik tenminste naar mijn eigen kinderen kijk, die doen ook dat soort dingen mee maar ze trekken wel hun eigen plan. Als iedereen gaat kleien en zij willen knippen, dan gaan ze heus wel knippen. Maar dat is ook omdat ze hebben geleerd dat het na de kring tijd is om zelf iets te doen wat ze zelf kiezen. Ze staan wel open voor suggesties maar als het niet willen zullen ze het niet doen.
  donderdag 28 januari 2016 @ 14:16:05 #96
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_159465221
Je hebt helemaal gelijk Kyara, het is ook meer iets wat in mijn hoofd zit dan dat het daadwerkelijk een ding is, denk ik ;).
KuikenGuppy
pi_159465340
Ik merk hier wel voordelen met groepen kindjes bij Riley. Thuis eet ze geen brood. Op het KDV eet ze wel brood, want andere kindjes eten het ook.
Maar ik merk ook dat ze haar eigen plan kan trekken. O+

Hier de laatste dag op het KDV. Helaas geen werk nog. Dus vanaf volgende week gaat ze naar een psz. Ik ben daar wezen kijken met Riley. Hele fijne sfeer. Riley is in elk hoekje wezen kijken wat er te doen was. Morgen gaat ze wennen. Spannend
pi_159465403
Euh, ik snap geloof ik niet helemaal wat het 'probleem' van een kring is. Het is een manier van gezamenlijk de ochtend openen (en ook afsluiten). Iets wat op alle kleuterscholen die ik ken ook heel gangbaar is. Maar misschien bedoel je meer de manier waarop de leidsters het aanpakken? J wilde de eerste weken ook niet in de kring zitten. Op onze vraag wat ie dan liever wou, zei hij: staan achter de stoel. Nou, dat was natuurlijk ook prima, en uiteindelijk (na een aantal weken?) heeft ie er zelf voor gekozen toch te gaan zitten (naast zijn favoriete juf ;)). Op onze PSZ moeten ze dus niets. Geen zin om te knutselen? Ook goed, dan kies je iets anders. J vindt alles leuk (al is het soms maar 5 minuten) en doet graag mee, maar speelt eigenlijk het allerliefste buiten of met de auto's. Gelukkig voor hem kan dat ook keer ;).

[ Bericht 1% gewijzigd door mousemicky op 28-01-2016 14:42:41 ]
pi_159465451
Ja, grappig hoe je al zo snel merkt dat je eigen ideen, wensen, of juist angsten of negatieve associaties een rol gaan spelen in hoe je naar je kind kijkt he, en de keuzes die je maakt.

Ik zie het ook als het leren van sociaal gedrag. Zo heeft I op het kdv duidelijk bepaalde zaken geleerd, zoals opruimen aan het einde van de dag, het samen eten op gezette tijden. En daarbij zie ik dat ze gedrag kopieert en ook door heeft welk gedrag toegejuicht wordt en wat wordt afgekeurd. Het is een vorm van socialisatie, dat heb je nodig om in groepen mensen te kunnen functioneren en geaccepteerd te worden. Mensen zijn ook groepsdieren. Maar ik ben met je eens dat het ook belangrijk is dat een kind z'n eigen plan durft te trekken. Gevoelsmatig denk ik dat kinderen op deze leeftijd nog egocentrisch genoeg zijn (als ze het als peuter niet zijn, dan weet ik het ook niet meer, volgens mij zit je dan op je hoogtepunt wat betreft egocentrisch gedrag :D ), en dat je aanpassen aan groepsdruk op een manier dat het ten koste gaat van jezelf een grotere rol gaat spelen als kinderen echt in de basisschoolleeftijd zitten.
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_159466081
Oh, ik wil overal wel op reageren maar ik heb niet zoveel tijd!

Franny, gefeliciteerd!!

School: op de Montessori waar we Ellie hebben ingeschreven is de NSO aan de school gekoppeld. Ze hebben continurooster, dus er is alleen opvang voor de middag. Dat is in hetzelfde gebouw, met dezelfde meesters en juffen. Enorm fijn! Maar goed, ik werk vanuit huis dus voorlopig is dat nog niet nodig. Laat haar daar eerst maar even wennen.

PSZ: Hier mist ik enige vorm van VVE. Ik weet dat het er is, want ze doen nu het thema 'kleuren en vormen' maar ik snap niet wat dat toevoegt. Dat kennen de meeste peuters toch allemaal al? De mijne in elk geval wel, dus ik mis echt uitdaging voor haar. Maar vooralsnog vindt ze gewoon lekker spelen, kleuren en plakken ook leuk, dus vooruit. Het leereffect zit 'm dan meer in het omgaan met de andere kindjes.

Overigens is Ellie begonnen met 2 jaar en 1 maand. Meestal begint men hier met 2 jaar en 3 maanden, maar het varieert wel. Was ze jong? Ja. Te jong? Nee. Er is een flink gat tussen haar en de oudere kindjes, maar daar zie ik (tot dusver) geen negatieve gevolgen van. Ze moest wel heel erg wennen, maar dat zit ook gewoon in haar. Wel merk ik dat ze nu (2 jaar 5 mnd) zich nog een stuk beter kan uitdrukken, en dat zal vast helpen. Maar ik denk dat jong beginnen afhankelijk van het kind geen probleem hoeft te zijn.

Groepsdruk? Tja, dat is er wel. Maar daar leren ze ook van. Wat Franny al zegt, het gaat ook om het leren van sociale conventies. In de kring meoten ze wel blijven zitten, en de manier waarop dat gaat ben ik niet heel blij mee. Overigens zou overdreven belonen mij ook storen, dat doen ze hier ook al behoorlijk. Maar ja, klein dorp, n stichting, dus geen uitwijkmogelijkheden.

Loj, wat Ow betreft: ik zou het boek 'Omgaan met het hooggevoelige kind' van Elaine Aron eens lezen (bieb). Niet ieder kind dat prikkelgevoelig is, is temperamentvol (en ik krijg jeuk van dat woord, sorry mensen). Ikzelf was dat bijvoorbeeld niet, terwijl ik wel heel prikkelgevoelig was en ben - ik raakte overstuur. Al vermoed ik wel dat er een verschil zit tussen jongetjes en meisjes, daarin.
En over sommige dingen zou ik inderdaad niet moeilijk doen. Koop kleding die hij lekker vindt zitten, idem met schoenen. Geen muts? Dan niet. Dat is ook wel een beetje des peuters, en het kan geen kwaad om daarin gehoor te geven aan zijn behoefte, lijkt me.
Overigens is sommige plekken niet willen zitten of iets niet willen aanraken ook een manier om met de omgeving om te gaan, dus dat kan ook vanuit een heel andere gedachte komen.
Het nadeel van prikkelgevoeligheid is dat het heel moeilijk te definiren is. Je voelt je goed, je voelt je okee, je voelt je wat minder op je gemak en dan BAM! is het potje overvol.
Daarbij... Wat is 'te' sensitief? De n heeft dat meer dan de ander, en merkt daar meer of minder van.

Wat moet ik me overigens voorstellen bij een groep 0?

[ Bericht 4% gewijzigd door Cwen op 28-01-2016 14:55:45 ]
Home is where the O+ is...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')