abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Redactie Frontpage / Sport woensdag 13 januari 2016 @ 11:48:32 #1
426493 crew  PippenScottie
pi_159064846


laatste update 17/08/2015

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

AOD9604 (Lipotropin) Vetverbander is gebaseerd op een stuk van de menselijke molecule van het de groeihormoon. Dit hormoon, dat natuurlijk in het lichaam voorkomt en dat vet metabolisme bevordert, wordt onderdrukt in het lichaam.


- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

FG-4592 (zuurstof in een pil) is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan rode bloedlichaampjes, zoals mensen met nierproblemen. Het middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt dus als epo, maar dan in pilvorm. Het is dus makkelijker toe te dienen dan epo zelf, dat werkt met een spuit."
FG-4592 alleen beschikbaar voor deelnemers aan klinische proeven. Het geneesmiddel bevindt zich in de laatste testfase, maar is nog niet goedgekeurd voor de markt. Toch kan het al op verschillende websites besteld worden, als de koper tenminste kan laten zien dat hij onderzoeker is.

Mechano groeifactor (Mechano Growth Factor) (MGF) is een variant van de spier insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) die op strikte lichaamsbeweging en spierschade. Structureel anders dan andere groeifactoren, zoals IGF-1, dat wordt gesynthetiseerd door de lever, MGF gaat spiervezels skeletspier weefsel te herstellen en voorkomt beschadigde cellen sterven af. Het voegt stamcellen in de spier en wordt geactiveerd door een puls van stimulatie na spierweefsel belangrijke mechanische belasting ondergaan. Genen voor MGF getranscribeerd in mindere mate het ouder daarom spiermassa afneemt bij ouderen en bepaalde ziekten ook interfereren met de productie ervan

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Filmpjes van legendarische prestaties op doping :P
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
https://vimeo.com/101032213
pi_159064850
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 11:47 schreef Ericr het volgende:

[..]

Erik de Bruin is betrapt geweest, lijkt me dat de KNAU dan ook maar consequent moet zijn. Ze begeven zich wel op heel glas ijs maar laat ze maar lekker overwegen om records te schrappen.
Maar betrapt zijn, betekend toch niet dat je records geschrapt worden? Alleen de records die behaald zijn in dezelfde periode als de dopingcontrole.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 13 januari 2016 @ 12:21:56 #3
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_159065562
KNAU :')
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159066048
quote:
1s.gif Op woensdag 13 januari 2016 10:16 schreef DeeBee het volgende:
Nee, maar een mens mag hopen. Ik bedoel, prima dat de Russen, Keniaantjes, Nederlanders, wie dan ook, een dopingprogramma hebben...maar als de federatie ze gaat mailen dat het wel een tandje minder kan, man man man, dan is het einde wel zoek.

Maar het is iets wat je overal ziet, men heeft geen enkele rede om doping aan te pakken (men wil hun eigen sterren houden voor promo en sponsoring). De ATP en de FIFA doen gewoon helemaal niets, ook een oplossing.

Het wielrennen heeft trouwens wel heel erg ten onrechte alle aandacht gekregen de laatste jaren. De meeste posters hier wisten dat al wel, maar het is verbazingwekkend hoe 'low profile' dit nieuws blijft in vergelijking met eerder ophef over Lance ofzo.
Uiteraard. Maar we wisten het natuurlijk al van alle silent bans in het tennis, wat definitief bevestigd werd door de bekentenis van Agassi, natuurlijk Lance en de UCI, maar ook Rasmussen / Rabo en de UCI; http://nos.nl/artikel/568780-rasmussen-uci-hield-me-in-tour.html. Blijft wel triest natuurlijk.

Uit dit hele verhaal blijkt weer hoe ontzettend logisch dit is. Je hebt er als sportbond zo veel baat bij om geen grote dopinggevallen te hebben... Er kon lang gewoon met droge ogen beweerd worden dat atletiek niet zo'n dopingprobleem had als wielrennen. En als je nu in het tennis over Nadal of Djokovic begint word je nog steeds weggezet als cynisch of een complotdenker.

We hebben er vaak naar gerefereerd, maar dan Ellen van Langen niet recht in haar gezicht keihard werd uitgelachen in dit interview blijft bizar.

http://losseveter.nl/2013(...)-als-wielrennen-nos/

"Alleen bij die specifieke coach, niet structureel."
"We zijn in de atletiek al heel lang bezig met een heel goed beleid om doping te bestrijden, al sinds de val van het oostblok. Men zit er echt boven op."
"Het wordt steeds schoner"
"Geen dopingcultuur in de sprint"

:')
pi_159066400
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 11:48 schreef Coppi het volgende:

[..]

Maar betrapt zijn, betekend toch niet dat je records geschrapt worden? Alleen de records die behaald zijn in dezelfde periode als de dopingcontrole.
Nee maar KNAU is toch op oorlogspad. Als ze overwegen of Stalmans record geschrapt moet worden zullen ze consequent moeten zijn en records van andere zondaars ook schrappen. Lost totaal niks op, over 20 jaar kunnen ze de groenten en voedingrecords dan ook weer gaan schrappen in het schoonste tijdperk.
  woensdag 13 januari 2016 @ 12:59:13 #6
14505 OProg
A Life in Music
pi_159066427
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 12:42 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

"Alleen bij die specifieke coach, niet structureel."
"We zijn in de atletiek al heel lang bezig met een heel goed beleid om doping te bestrijden, al sinds de val van het oostblok. Men zit er echt boven op."
"Het wordt steeds schoner"
"Geen dopingcultuur in de sprint"

:')
En, of het met de atletiek net zo erg is gesteld als met het wielrennen:

"Nee, natuurlijk is het nog lang niet zo erg als in het wielrennen. Die paar positieve sprinters zijn incidentele gevallen".

:')

Ik zou het nu toch wel leuk vinden als ze vanavond bij Nieuwsuur gaat zitten! :)
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
pi_159067592
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 12:42 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

Uiteraard. Maar we wisten het natuurlijk al van alle silent bans in het tennis, wat definitief bevestigd werd door de bekentenis van Agassi, natuurlijk Lance en de UCI, maar ook Rasmussen / Rabo en de UCI; http://nos.nl/artikel/568780-rasmussen-uci-hield-me-in-tour.html. Blijft wel triest natuurlijk.

Uit dit hele verhaal blijkt weer hoe ontzettend logisch dit is. Je hebt er als sportbond zo veel baat bij om geen grote dopinggevallen te hebben... Er kon lang gewoon met droge ogen beweerd worden dat atletiek niet zo'n dopingprobleem had als wielrennen. En als je nu in het tennis over Nadal of Djokovic begint word je nog steeds weggezet als cynisch of een complotdenker.

We hebben er vaak naar gerefereerd, maar dan Ellen van Langen niet recht in haar gezicht keihard werd uitgelachen in dit interview blijft bizar.

http://losseveter.nl/2013(...)-als-wielrennen-nos/

"Alleen bij die specifieke coach, niet structureel."
"We zijn in de atletiek al heel lang bezig met een heel goed beleid om doping te bestrijden, al sinds de val van het oostblok. Men zit er echt boven op."
"Het wordt steeds schoner"
"Geen dopingcultuur in de sprint"

:')
nou, die Floyd Landis reed in het geel toen hij positief testte, waarom hebben ze dat niet in de doofpot gestopt, deed veel meer schade aan de wielren sport dan achteraf.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 13 januari 2016 @ 13:51:48 #8
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_159067874
hajoseppelt twitterde op woensdag 13-01-2016 om 13:36:42 According to leaked database since end 2006 at least until 2012 @iaaforg conducted zero out of competition blood tests on Kenyans in Kenya! reageer retweet
dan hoef je de positieve testen ook niet onder het tapijt te vegen, handig
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159068001
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 13:42 schreef THEFXR het volgende:

[..]

nou, die Floyd Landis reed in het geel toen hij positief testte, waarom hebben ze dat niet in de doofpot gestopt, deed veel meer schade aan de wielren sport dan achteraf.
Misschien zagen ze hem als een loose cannon.

Maar langzamerhand ging het roer ook wel voorzichtig om bij de UCI, ook Contador werd bijvoorbeeld schoorvoetend geschorst. En toen met Landis was er natuurlijk een vergrootglas door Fuentes, dus veel aan reputatie had de sport in die tijd niet te verliezen.
  woensdag 13 januari 2016 @ 13:58:13 #10
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_159068052
quote:
Volgens de site van de Atletiekunie is ze van mening "dat het record geschrapt zou moeten worden". Niet dat ze het al gedaan hebben. Ze willen eerst de consequenties hiervan overzien voordat ze daadwerkelijk actie ondernemen.
Aha dan staat het fout op TT
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
pi_159068403
Het wordt eens tijd dat de UCI, LA zijn tours teruggeeft. Hij staat gewoon niet in de boeken, 7x Unknown.
pi_159069748
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 14:09 schreef THEFXR het volgende:
Het wordt eens tijd dat de UCI, LA zijn tours teruggeeft. Hij staat gewoon niet in de boeken, 7x Unknown.
Dat liever nooit. Armstrong heeft de sport meer schade toegebracht dan 10 Boogerds ooit hebben kunnen doen. Wat mij betreft voor eeuwig geschorst in alle disciplines van sport.
pi_159069809
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 14:59 schreef Coppi het volgende:

[..]

Dat liever nooit. Armstrong heeft de sport meer schade toegebracht dan 10 Boogerds ooit hebben kunnen doen. Wat mij betreft voor eeuwig geschorst in alle disciplines van sport.
nee, dat heeft die smiecht van een tygart gedaan, die zo nodig gelijk moest krijgen.
pi_159069859
Psychopaatje Armstrong verdedigen :')
pi_159069888
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:03 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
Psychopaatje Armstrong verdedigen :')
Duidelijk een teken van overmatig dopinggebruik.
in a crowd you lose humanity
pi_159070350
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:04 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Duidelijk een teken van overmatig dopinggebruik.
zijn genoeg andere renners die positief getest zijn of hun gebruik hebben toegegeven en hun trui hebben mogen behouden Riis, Zabel en Virenque bijvb.
dus wie beschermd nu wie???
pi_159070426
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:02 schreef THEFXR het volgende:

[..]

nee, dat heeft die smiecht van een tygart gedaan, die zo nodig gelijk moest krijgen.
Oh nu hebben de dopingjagers het gedaan. _O- Dus je pakt de Capo van het dopingpeloton en dan ben jij degene die de schade toebrengt _O- .
pi_159070502
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:24 schreef Coppi het volgende:

[..]

Oh nu hebben de dopingjagers het gedaan. _O- Dus je pakt de Capo van het dopingpeloton en dan ben jij degene die de schade toebrengt _O- .
Als Lance nooit uit pensioen was gekomen was er nooit wat gebeurd er moet dus een trigger zijn geweest, want het ging over zijn oude periode en niet over zijn huidige.

je kan niet zeggen jij mag je trui houden en LA niet omdat ik vind dat hij een psychopaat is.

[ Bericht 3% gewijzigd door THEFXR op 13-01-2016 15:33:52 ]
pi_159070674
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:27 schreef THEFXR het volgende:

[..]

Als Lance nooit uit pensioen was gekomen was er nooit wat gebeurd er moet dus een trigger zijn geweest, want het ging over zijn oude periode en niet over zijn huidige.

je kan niet zeggen jij mag je trui houden en LA niet omdat ik vind dat hij een psychopaat is.
Wat mij betreft nemen ze ook Riis zijn trui af hoor. Het is echter onzin om Armstrong op 1 lijn te zetten als andere dopeurs. Armstrong was naast dopeur, ook organisator, intimidator en omkoper en tilde het hele dopinggebeuren naar een hoger plan. Dit rechtvaardigd een veel zwaardere straf.
pi_159070796
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:37 schreef Coppi het volgende:

[..]

Wat mij betreft nemen ze ook Riis zijn trui af hoor. Het is echter onzin om Armstrong op 1 lijn te zetten als andere dopeurs. Armstrong was naast dopeur, ook organisator, intimidator en omkoper en tilde het hele dopinggebeuren naar een hoger plan. Dit rechtvaardigd een veel zwaardere straf.
Riis was erger, propte niet zichzelf vol, maar ook hele teams als ploegleider.
maar je gaat dit ook zo aan je kinderen en kleinkinderen uitleggen? want er zal voor altijd 7x unknown in de geschiedenis boeken blijven staan, snap niet hoe dat de sport goed kan doen op lange termijn.
Hij heeft ook gewoon gewonnen, er voor getraind en geleefd.
pi_159070868
Armstrong blijft voor mij een held. Virenque, Ullrich, Basso, Vino, Hamilton en ga zo maar door reden ook mee. Heeft 'ie toch maar verslagen, al die brave koorknapen.
pi_159070912
quote:
6s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:46 schreef Sloggi het volgende:
Armstrong blijft voor mij een held. Virenque, Ullrich, Basso, Vino, Hamilton en ga zo maar door reden ook mee. Heeft 'ie toch maar verslagen, al die brave koorknapen.
kijk, das een andere kijk op de zaken :D
pi_159071378
quote:
6s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:46 schreef Sloggi het volgende:
Armstrong blijft voor mij een held. Virenque, Ullrich, Basso, Vino, Hamilton en ga zo maar door reden ook mee. Heeft 'ie toch maar verslagen, al die brave koorknapen.
Eddy Bouwmans, slecht 2 jaar ouder dan Armstrong werd op zijn 23e 14e in de Tour. Daarna kon hij het niet meer bolwerken tegen de cheaters. Zonder alle jarenlange dopage en legale doping in de vorm van harstelmedicijnen voor zijn kanker, had Armstrong het niet kunnen bolwerken tegen Bouwmans denk ik. In 1995 eindigden ze nog vlag bij elkaar in het klassement, en Bouwmans reed op dat moment schoon terwijl Armstrong en de rest van het leloton allang aan de EPO zaten.
pi_159071455
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 16:09 schreef Coppi het volgende:

[..]

Eddy Bouwmans, slecht 2 jaar ouder dan Armstrong werd op zijn 23e 14e in de Tour. Daarna kon hij het niet meer bolwerken tegen de cheaters. Zonder alle jarenlange dopage en legale doping in de vorm van harstelmedicijnen voor zijn kanker, had Armstrong het niet kunnen bolwerken tegen Bouwmans denk ik. In 1995 eindigden ze nog vlag bij elkaar in het klassement, en Bouwmans reed op dat moment schoon terwijl Armstrong en de rest van het leloton allang aan de EPO zaten.
jij bent Eddy Bouwmans?
pi_159071566
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 16:13 schreef THEFXR het volgende:

[..]

jij bent Eddy Bouwmans?
Ken je klassiekers. Ik had ook Edwig van Hooydonk als voorbeeld kunnen nemen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')