abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_452208
De gymnastiek van de spraakorganen van sommige bewoners in het BB-huis heeft de tongen al flink los gemaakt op dit forum. Ondertiteling (zoals van de Belgen uit De Bus) is onnodig maar dat we te maken hebben met opvallende vocalische klanknuances en variaties van het ABN moge duidelijk zijn.

Over de soms opvallend hoorbare afwijkingen van het Standaard Nederlands van vooral twentse Annet, brabantse Desiree en friese Hieke worden op dit FOKforum vaak negatieve uitspraken gedaan. Om over Ferdi's (Fewrdi's) accent en intonatie maar niet te spreken.

Deze bewoners worden op hun eigenaardige persoonlijke wijze van uitspraak, op het doorklinken van hun streektaal minimaal negatief gestigmatiseerd. Vaker echter totaal afgerekend!
Het zuidelijke zangerige en noordelijke knauwerige wordt niet als een positieve karakter-eigenschap gezien.

Stel je dan ook voor dat amsterdamse Robin ("Tis 'n cheit!") met de zachte gee van Desiree zou optreden of Annet oet Twente met het verzorgde Nederlands van Kim voor de dag zou komen (en omgekeerd). Zou dit schelen in 'waardering' voor Robin, Desiree, Annet of Kim?

Of is het juist leuker dat je kunt horen waar iemand vandaan komt met die kenmerkende regionale fonetische kenmerken? Maakt het gebruik van dialecten en dus niet van het zogenaamde 'algemeen beschaafde' Nederlands de persoon minder droog en oninteressant?

Zegt de windstreek of provincie waar de spreker vandaan komt werkelijk iets over de desbetreffende persoon?
Of kunnen we uit onze persoonlijke kijk op de regenboogkleuren der tongvallen vooral iets leren over onszelf?

pi_452233
Het enige dat me echt irriteert zijn de kleffe medeklinkers van Koos.
Brullend voor de tv: zeg toch eens een normale KA!
Koos: chgla.
Een s en een t heb ik er ook nog niet normaal uit horen komen. sjls en tdtdt. Dit heeft alleen misschien meer met een gebitsprothese te maken dan met een accent (Fairdy balanceert trouwens ook op de grens tussen accent en afwijking). Ik kom zelf uit de Randstad maar ik vind de regiospraken juist wel leuk. Het Braboos het minst en het Fries het meest.
I am but mad north-north-west; when the wind is southerly I know a hawk from a handsaw.
  Moderator woensdag 8 november 2000 @ 12:07:37 #3
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_452272
De accenten van de bewoners komen goed overeen met de (voor)oordelen die er over de desbetreffende streek/regio heersen. Tenminste, dit gaat op voor de mensen met het opvallendste accent:

'Boeren', mensen uit het oosten in het algemeen, worden vaak gezien als een beetje dommig en achterdochtig. Annet praat plat en is zo dom als een mestkever.

Mensen uit het zuiden van het land typeert men vaak als een beetje zeurderig en als niet helemaal recht door zee. Ze zeggen -vaak door verlegenheid- zelden direct waar het op staat. Dit klopt aardig met Desiree.

'Leijenaren' zijn of corpsbal (de goeie komaf) danwel volslagen losbollen (het plebs, type 'Wrubberen Wrobby'). Fewrdy is niet proleterig genoeg om als Leidse Robby door het leven te kunnen gaan, maar zeker wel leeghoofdig genoeg. Ook de 'la-maar-waaie' en 'het-zal-me-tijd-wel-dure' houding van Fewrdy klopt aardig in dit plaatje.
Ferdi heeft trouwens geen accent meer, die 'r' van hem vind ik in aanmerking komen voor de kwalificatie spraakgebrek. Het is nog erger dan het hele koor van Kinderen voor Kinderen bij elkaar.

En Hieke... was de nuchtere Fries, maar dit gaat steeds minder kloppen. Sinds Ed, en haar hysterische niet-nuchtere reactie op de gebeurtenissen daar omheen, is de kwalificatie 'nuchter' niet meer op haar van toepassing, vind ik.

[Dit bericht is gewijzigd door Gert op 08-11-2000 14:05]

Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_452429
Een accent is leuk, dit hoort gewoon bij Nederland.
Vind zelf niet alle accenten prettig om naar te luisteren. Voor mij moet het ietwat grappig klinken, zoals twents, haags( ),gronings of plat amsterdams.
Ben geen fan van de zachte G-accenten.
En Ferdi heeft inderdaad een spraakgebrek, hier stoor ik mij GIGANTISCH aan
pi_453029
Thuis praten we al regelmatig op z'n Dezeurees, als we wat te klagen hebben.
Annets wordt ook gebruikt. Dit meer als er huishoudelijke taken verdeeld moeten worden.
Ik vind die accenten erg leuk maar het doet de bewoners volgens mij geen goed.
Zeuren doei je met een zachte gé, en mutsen met een twents accent.

Fewwdi vind ik een enorme dralbal. Mede door zijn spraakgebrek mmar zijn manier van doen helpt ook niet echt!

Maak je niet druk! Morgen is vandaag al weer gisteren....
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')