Vandaag heb ik voor het eerst dat ik hier ben zelf uitgebreid gekookt (ik kan voro het zelfde geld gewoon eten afhalen bij het buffet in de supermarkt, of om het even waar, maar vandaag had ik er zin in).
Ik heb frango com jambu gemaakt. Frango is kip en jambu is een groente hier uit de Amazone, het lijkt een beetje op spinazie maar het heeft het effect dat je bek helemaal gaat tintelen. Misschien nog het beste te vergelijken met szechuan peper, maar wel een beetje anders. Ik vond het erg lekker, gegeten met rijst en farofa (dat is een soort cassave/maniok achtig iets, lekker knapperig).
Het zelfde recept zou je ook met een andere bladgroente kunnen maken, maar dan mis je wel de typische tinteling dus dan heeft het niet echt zin.
recept plus vertaling:
http://www.tudogostoso.co(...)rango-com-jambu.html1. fruit ui en knoflook
2. kip erbij (ik gebruikte pootjes, je zou ook filet van de pootjes kunnen gebruiken of kippendij) en lekker laten bakken. ik deed ook limoen bij de kip maar dat is niet echt nodig eigenlijk, werd iets aan de zure kant.
3. gesneden tomaat erbij en laurierblad
4. bouillon erbij (gewoon water kan ook zeker als je kip met bot hebt) en de boel minstens 30min laten stoven. ik doe er zelf ook pikante saus met Tucupi (ook weer zo iets van casave/maniok waarvan ik het nederlands niet weet) bij want ik houd van pikant, en deze saus is ook een beetje zuurig.
5. was de jambu en de peterselie grondig, scheur het een beetje fijn en doe het er op het laatste bij.
achteraf gezien zou ik de limoen weglaten (dit omdat de pikante saus al een zuurtje heeft, tucupi is namelijk zuur van smaak) en de kip mss apart aanbakken voor ik het erbij zou doen. nu was mijn kip namelijk neit echt bruin geworden. maar alsnog erg lekker.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)