abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_158306803
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 17 december 2015 13:16 schreef Ticootje het volgende:

[..]

Fructose zit toch ook echt in alles?
In genoeg, gelukkig is het redelijk mild en kan ik het een beetje hebben in combi met genoeg vezels(zoals de rozijnen in dat brood). Maar van een theelepel honing ben ik 3 dagen klaar. Een kwart appeltje is ook teveel. Zeker meerdere dagen na elkaar.
Maar er is mee te leven hoor, ik vond de tarwe beperking veel erger ;)
pi_158319568
Ik moet zelf ook een glutenvrij dieet volgen sinds 1 jaar (wegens coeliakie). Opzich is het allemaal best goed te doen als je eenmaal weet wat je wel en niet mag eten. Ik kan aanbevelen om je eigen brood te bakken, aangezien dit veel lekkerder is dan kant en klaar brood. Dit is namelijk erg droog en naar mijn mening alleen goed om tosti's van te maken. Ik koop mijn meel in bij le poole(Twello). Als je interesse hebt kan ik wel wat recepten doorgeven ;).

Verder kan ik aanbevelen om inderdaad geen pakjes of kant en klaar meuk te kopen, aangezien dit eigenlijk altijd minder smaakt dan de glutenvariant. Buiten dit is zelf maken natuurlijk ook veel lekkerder!

Ook kan je beter vaak alternatieven kopen dan glutenvrije varianten. Zo kan je bijvoorbeeld in plaats van tortilla's, tortilla chips gebruiken(pas op, niet alle soorten zijn glutenvrij) voor je mexicaanse gerechten.

Het heeft er bij mij in ieder geval voor gezorgd dat ik een stuk beter ben gaan kijken wat ik eet en ook dat ik nu gezonder eet.

Stel vooral vragen als je deze hebt, en wie weet kan ik je verder helpen!
pi_158379324
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 17:13 schreef Ticootje het volgende:
Glutenvrije pasta op basis van rijst is lekkerder dan op basis van mais.
Waar haal je die rijstpasta. Kunnen we het gewoon hebben over glutenvrije voeding? Wil geen dicussies over wel goed niet goed.
pi_158768535
registreer om deze reclame te verbergen
Mijn tip is toch gewoon je aangeleerde eetgewoontes aanpassen. Blijf niet in het 'je moet brood en pasta etc. eten want zo hoort het' hangen. Erg vermoeiend als je geen gluten mag.
Ik haal veel inspiratie uit Aziatische en Afrikaanse keukens. Landen waar het rijst/mais is i.p.v. granen.
Ik ontbijt nu meestal met soep zoals in veel landen normaal is. Een keer per maand maak ik kant en klare zakjes met groente/vlees/vis/ei/rijst/eiermie/etc, Die gooi ik in de ochtend in de bouillon, ondertussen even opmaken, en dan is je ontbijt klaar. Kost dus eigenlijk niet meer werk dan bammetjes smeren.
Lunch is meestal restjes van het avondeten aangevuld met wat rauwkost, noten en fruit en een eitje. Of een salade.

Zoek ook eens op Paleo en Fodmap als je recepten zoekt. Die diten zijn ook glutenvrij.

Oh en dan bedenk ik me toch spontaan een aanrader:
Men maakt sauzen vaak dikker met bloem, dus pakjessaus of zelf saus maken viel al af dacht ik. Ik kwam er achter dat men in de middeleeuwen sauzen bond met rauw eigeel op een website met Nederlandse oude recepten (van voor de tijd dat we graan aten, dat doen we pas zeer recent, daarvoor was het een echt luxeproduct). Ik heb laatst zo verse roodfruitsaus gemaakt voor over een biefstukje. En hoewel het heel raar en vies klinkt, was het echt zo lekker. Je proeft het ei ook niet, het bind enkel. En het was eigenlijk lekkerder dan bloem, wie verwacht dat nou als je rauwe eidooier+fruit leest. =/
  zaterdag 2 januari 2016 @ 20:16:49 #55
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_158768630
Ik. Vrij normaal in bijvoorbeeld custard of hollandaise of mayonaise.
Roodfruitsaus daarentegen, over de biefstuk, dat klinkt echt smerig.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 20:30:55 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158769032
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 20:12 schreef StefBros het volgende:
Mijn tip is toch gewoon je aangeleerde eetgewoontes aanpassen. Blijf niet in het 'je moet brood en pasta etc. eten want zo hoort het' hangen. Erg vermoeiend als je geen gluten mag.
Ik haal veel inspiratie uit Aziatische en Afrikaanse keukens. Landen waar het rijst/mais is i.p.v. granen.
Ik ontbijt nu meestal met soep zoals in veel landen normaal is. Een keer per maand maak ik kant en klare zakjes met groente/vlees/vis/ei/rijst/eiermie/etc, Die gooi ik in de ochtend in de bouillon, ondertussen even opmaken, en dan is je ontbijt klaar. Kost dus eigenlijk niet meer werk dan bammetjes smeren.
Lunch is meestal restjes van het avondeten aangevuld met wat rauwkost, noten en fruit en een eitje. Of een salade.
Mais en rijst bevatten ook gluten
quote:
Zoek ook eens op Paleo en Fodmap als je recepten zoekt. Die diten zijn ook glutenvrij.

Oh en dan bedenk ik me toch spontaan een aanrader:
Men maakt sauzen vaak dikker met bloem, dus pakjessaus of zelf saus maken viel al af dacht ik. Ik kwam er achter dat men in de middeleeuwen sauzen bond met rauw eigeel op een website met Nederlandse oude recepten (van voor de tijd dat we graan aten, dat doen we pas zeer recent, daarvoor was het een echt luxeproduct). Ik heb laatst zo verse roodfruitsaus gemaakt voor over een biefstukje. En hoewel het heel raar en vies klinkt, was het echt zo lekker. Je proeft het ei ook niet, het bind enkel. En het was eigenlijk lekkerder dan bloem, wie verwacht dat nou als je rauwe eidooier+fruit leest.
Het is onzin om te beweren dat we pas recent granen eten, granen waren de eerste landbouwgewassen in Europa en het midden oosten.
Saus kan je ook gewoon binden met aardappel(meel), met xantaan, alginaat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158770557
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mais en rijst bevatten ook gluten

[..]

Het is onzin om te beweren dat we pas recent granen eten, granen waren de eerste landbouwgewassen in Europa en het midden oosten.
Saus kan je ook gewoon binden met aardappel(meel), met xantaan, alginaat.
'Doordat deze eiwitten (in rijst, mas en haver) een andere aminozuursamenstelling hebben dan de gluten in tarwe, gerst en rogge, leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen' (Universiteit van Wageningen)

Dat we en masse ons hele dieet op granen zijn gaan baseren kwam pas tijdens de industrile revolutie. Een brood maken was voor die tijd flink wat werk, als je zoveel bammetjes wou eten zoals wij nu doen.

Uiteraard kun je sauzen ook binden met andere zaken, maar het gaat toch om tips geven omtrent glutenvrij eten, zuurpruim.

[ Bericht 7% gewijzigd door StefBros op 02-01-2016 21:19:09 ]
pi_158771386
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 14:42 schreef cb2013 het volgende:

[..]

Waar haal je die rijstpasta. Kunnen we het gewoon hebben over glutenvrije voeding? Wil geen dicussies over wel goed niet goed.
Het merk heet "lieke is vrij"
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_158771502
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 14:42 schreef cb2013 het volgende:

[..]

Waar haal je die rijstpasta. Kunnen we het gewoon hebben over glutenvrije voeding? Wil geen dicussies over wel goed niet goed.
Plus heeft het. Ik proefde zo goed als geen geen verschil met normale pasta.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 22:33:27 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158774089
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 21:11 schreef StefBros het volgende:

[..]

'Doordat deze eiwitten (in rijst, mas en haver) een andere aminozuursamenstelling hebben dan de gluten in tarwe, gerst en rogge, leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen' (Universiteit van Wageningen)

Dat we en masse ons hele dieet op granen zijn gaan baseren kwam pas tijdens de industrile revolutie. Een brood maken was voor die tijd flink wat werk, als je zoveel bammetjes wou eten zoals wij nu doen.

Uiteraard kun je sauzen ook binden met andere zaken, maar het gaat toch om tips geven omtrent glutenvrij eten, zuurpruim.
Zeggen dat ze geen gluten bevatten is niet correct, wijsneus, en in de oudheid at men al veel granen. Onze hele manier van samenleving en beschaving is gebaseerd op de eigenschappen van granen.
Lees Jared Diamond maar eens na. Het hele concept van steden, gecentraliseerd bestuur is gebaseerd op het feit dat je granen massaal kan aanbouwen, opslaan en distributie kan bedrijven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158774223
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Onze hele manier van samenleving en beschaving is gebaseerd op de eigenschappen van granen.
Lees Jared Diamond maar eens na. Het hele concept van steden, gecentraliseerd bestuur is gebaseerd op het feit dat je granen massaal kan aanbouwen, opslaan en distributie kan bedrijven.
Dit.
Op dinsdag 2 maart 2010 00:20 schreef L.no het volgende:
Ik weet niet waar je het over hebt, maar Isdatzo heeft vast gelijk.
pi_158775584
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zeggen dat ze geen gluten bevatten is niet correct, wijsneus, en in de oudheid at men al veel granen. Onze hele manier van samenleving en beschaving is gebaseerd op de eigenschappen van granen.
Lees Jared Diamond maar eens na. Het hele concept van steden, gecentraliseerd bestuur is gebaseerd op het feit dat je granen massaal kan aanbouwen, opslaan en distributie kan bedrijven.
Ik zeg niet, en heb ook nooit gezegd, dat we geen granen aten. Maar hoeveel we dat nu toe is pas zeer recent. Tevens heb ik ook niet gezegd dat onze samenleving en beschaving wel of niet iets met graan te maken heeft. Maar ik heb het idee dat het niet uitmaakt wat ik zeg, en hoe ik het onderbouw, jij vind het leuk om mensen op jouw bedachte foute feiten te wijzen om te rellen en jezelf goed te voelen. Laten we anders gewoon, ook al eerder gevraagd door TS. verder gaan met voor- en afraders van glutenvrij eten?

Afrader:
Glutenvrije breakers. (Die knijpverpakking-yoghurt). Net als bij degene die lactosevrij zijn, en ze dit heel enthousiast op de verpakking zetten in grote letters, zijn ze dit niet. Er staat een klein sterretje... en als je op de achterkant leest bij het sterretje staat dat het er eigenlijk gewoon wel in zit, maar weinig i.v.m. vergelijkbare producten :')
Overigens sowieso oppassen, ik wou laatst bij de bakker glutenvrij brood kopen. Ze vroeg 'de echte of de neppe?' De echte maken ze alleen op woensdag, word de hele keuken uitgebreid van te vore gereinigd e.d. De neppe bevat stiekem toch gewoon nog 50 procent granen met gluten...maar mag zich toch zo noemen =/
  zaterdag 2 januari 2016 @ 23:10:15 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158775770
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 23:04 schreef StefBros het volgende:

[..]

Ik zeg niet, en heb ook nooit gezegd, dat we geen granen aten. Maar hoeveel we dat nu toe is pas zeer recent. Tevens heb ik ook niet gezegd dat onze samenleving en beschaving wel of niet iets met graan te maken heeft. Maar ik heb het idee dat het niet uitmaakt wat ik zeg, en hoe ik het onderbouw, jij vind het leuk om mensen op jouw bedachte foute feiten te wijzen om te rellen en jezelf goed te voelen. Laten we anders gewoon, ook al eerder gevraagd door TS. verder gaan met voor- en afraders van glutenvrij eten?

Neen, de belangrijkste bron van koolhydraten tot de komst van de aardappel waren granen in de vorm van pap, brood en bier. Je roept maar wat, je onderbouwt niets.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_159047334
Ja, hierzo ;( Ik heb sinds april 2012 de diagnose neurologische coeliakie en eet dus strikt glutenvrij. Bij mij is het dus geen hipstergedrag, maar een noodzaak. Als ik per ongeluk gluten binnenkrijg ben ik 4 dagen van de kaart (paniek, draaierig, overgeven, koud zweet en ng gevoeliger voor omgevingsgeluiden).

Qua brood eet ik Consenza witbrood met pitjes van de Plus (groene verpakking), de gewone witte variant smaakt chemisch (dat proef je uren later nog :r ) en het bruinbrood is enorm saai. Qua beleg kan ik gelukkig nog gewoon kaas en pindakaas eten, en vleeswaren haal ik bij de Albert Heijn. Bij de Plus kun je ook erg lekkere broodjes vinden van het merk Damhert oid.

Verder zijn er bij o.a. de AH en de Lidl glutenvrije pasta's te vinden (spaghetti, fusilli, etc.) en doe ik voor lasagne de glutenvrije bladen van Peak's, voor pizza een glutenvrije bodem van Schr.

De aardappels en rijst die ik koop zijn sowieso glutenvrij (aardappels iig standaard glutenvrij) en verder kun je overal wel een glutenvrije variant van vinden, gelukkig maar.

Hebben andere coeliaken hier trouwens ook een heftiger reactie bij caffene en alcohol? Ik was al overgestapt naar caffenevrije koffie, maar laat dat sinds een week of twee ook staan. Drink nu liever thee. Qua alcohol ben je aangewezen op glutenvrij bier (smaakt meestal niet echt geweldig), wijn of rum. Ben na een paar glazen al flink aangeschoten, ongeveer twee keer zo snel als mensen die gewoon aan het bier kunnen (en ik tot 4 jaar geleden kon).
Dingen doen met dingen, da's machtig mooi.
pi_159051815
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 18:48 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
Ja, hierzo ;( Ik heb sinds april 2012 de diagnose neurologische coeliakie en eet dus strikt glutenvrij. Bij mij is het dus geen hipstergedrag, maar een noodzaak. Als ik per ongeluk gluten binnenkrijg ben ik 4 dagen van de kaart (paniek, draaierig, overgeven, koud zweet en ng gevoeliger voor omgevingsgeluiden).

Qua brood eet ik Consenza witbrood met pitjes van de Plus (groene verpakking), de gewone witte variant smaakt chemisch (dat proef je uren later nog :r ) en het bruinbrood is enorm saai.
heb je Yam al eens geprobeerd?
pi_159055087
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 20:56 schreef computergirl het volgende:

[..]

heb je Yam al eens geprobeerd?
Nee, wel een keer het brood van Genius geprobeerd, maar dat vond ik niks.
Dingen doen met dingen, da's machtig mooi.
pi_159055559
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:13 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:

[..]

Nee, wel een keer het brood van Genius geprobeerd, maar dat vond ik niks.
ik vond Yam best te eten, stevig en qua smaak op niveau van normaal supermarktbrood
pi_159066800
Ik vind de meerzaden-variant van Genius lekkerder dan Yam brood :@
pi_159066837
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 18:48 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
neurologische coeliakie
Wow bestaat zo'n diagnose? :@
Ik heb net even gezocht, maar vind er weinig literatuur over?
pi_159066895
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 13:16 schreef SnoepTomaatje het volgende:

[..]

Wow bestaat zo'n diagnose? :@
Ik heb net even gezocht, maar vind er weinig literatuur over?
Is heel weinig over te vinden omdat het behoorlijk zeldzaam is... bij mij is niet de dunne darm aangetast, maar de zenuwen en kleine hersenen ;(
Dingen doen met dingen, da's machtig mooi.
pi_159067089
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 13:18 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:

[..]

Is heel weinig over te vinden omdat het behoorlijk zeldzaam is... bij mij is niet de dunne darm aangetast, maar de zenuwen en kleine hersenen ;(
Hoe kom je aan die diagnose dan?
En wat waren de symptomen waarop ze aansloegen?
pi_159067149
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 13:25 schreef SnoepTomaatje het volgende:

[..]

Hoe kom je aan die diagnose dan?
En wat waren de symptomen waarop ze aansloegen?
Ik had een overkill aan antistoffen tegen gluten in mijn lijf, maar mijn maag en darmen zagen er picobello uit. Ik heb ze over al m'n klachten verteld (evenwichtsproblemen, last van geluid, draaierigheid, etc.) en ging vervolgens de MRI-scanner in, waar ze er achter kwamen dat ik een cyste in de kleine hersenen heb zitten.
Dingen doen met dingen, da's machtig mooi.
pi_159092828
Mijn vriendin heeft coeliakie en eet al jaren glutenvrij, ik eet dat ook gewoon mee thuis. Heb er geen problemen mee.

Er zit echt heel veel verschil in brood, zelf bakken is wel het lekkerst, maar ook het meest tijdrovend.

Zelf alles bakken en koken is het beste en het lekkerste, gelukkig kook ik graag, dus dat is wel een meevaller :p
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
n ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_159093205
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:13 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:

[..]

Nee, wel een keer het brood van Genius geprobeerd, maar dat vond ik niks.
Genius heeft ook weer 3 varianten. Wit, bruin en fruit brood. Vond jij ze alle drie niet te eten?
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_159093218
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 23:04 schreef StefBros het volgende:

[..]

Ik zeg niet, en heb ook nooit gezegd, dat we geen granen aten. Maar hoeveel we dat nu toe is pas zeer recent. Tevens heb ik ook niet gezegd dat onze samenleving en beschaving wel of niet iets met graan te maken heeft. Maar ik heb het idee dat het niet uitmaakt wat ik zeg, en hoe ik het onderbouw, jij vind het leuk om mensen op jouw bedachte foute feiten te wijzen om te rellen en jezelf goed te voelen. Laten we anders gewoon, ook al eerder gevraagd door TS. verder gaan met voor- en afraders van glutenvrij eten?

Afrader:
Glutenvrije breakers. (Die knijpverpakking-yoghurt). Net als bij degene die lactosevrij zijn, en ze dit heel enthousiast op de verpakking zetten in grote letters, zijn ze dit niet. Er staat een klein sterretje... en als je op de achterkant leest bij het sterretje staat dat het er eigenlijk gewoon wel in zit, maar weinig i.v.m. vergelijkbare producten :')
Overigens sowieso oppassen, ik wou laatst bij de bakker glutenvrij brood kopen. Ze vroeg 'de echte of de neppe?' De echte maken ze alleen op woensdag, word de hele keuken uitgebreid van te vore gereinigd e.d. De neppe bevat stiekem toch gewoon nog 50 procent granen met gluten...maar mag zich toch zo noemen =/
Wat is er niet goed aan een breaker? Dat is gewoon yoghurt...
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')