En dit is opzet, het risico door domheid of onbegrip, gebrek aan kennis of desintresse is groter. (Pinda allergie? We gebruiken geen pindas in de keuken om vervolgens in arachideolie te bakken/frituren)quote:Op dinsdag 21 juni 2016 07:19 schreef Vanyel het volgende:
OMG wat een eng verhaal. Zeker agz ik met mijn kind met anafylactische shockrisico wel zo af en toe uit eten ga.
Mja, maar dan moet je ook maar net een kok hebben die weet dat er in soyasaus vaak tarwe zit, of dat bloem als scheidingsmiddel wordt gebruikt bij rozijnen.quote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:05 schreef raulbouli het volgende:
Als we uit eten gaan en dat is niet vaak, dan doen we goed navraag en vragen tegenwoordig of we ook mogen kijken in de keuken en waar het wordt klaargemaakt etc.
Bij bepaalde restaurants is het wel goed geregeld er zijn zelfs (gelukkig) restaurants die alleen maar glutenvrij serveren, dat is helemaal ideaal
Heb je adressen van glutenvrije restaurants?quote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:05 schreef raulbouli het volgende:
Als we uit eten gaan en dat is niet vaak, dan doen we goed navraag en vragen tegenwoordig of we ook mogen kijken in de keuken en waar het wordt klaargemaakt etc.
Bij bepaalde restaurants is het wel goed geregeld er zijn zelfs (gelukkig) restaurants die alleen maar glutenvrij serveren, dat is helemaal ideaal
Drie keer is leukerquote:Op dinsdag 21 juni 2016 20:57 schreef computergirl het volgende:
[..]
zo grappig dat deze 2 keer gepost moet worden?
Ik kan je sowieso 1 goede aanbevelen;quote:Op dinsdag 21 juni 2016 10:00 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Heb je adressen van glutenvrije restaurants?
Klopt... of denken dat bouillon blokjes onschuldig zijn....Het is vaak de jonge generatie die juist wel weet hoe het moet, waarschijnlijk wordt daar tegenwoordig aandacht aan besteed op schoolquote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mja, maar dan moet je ook maar net een kok hebben die weet dat er in soyasaus vaak tarwe zit, of dat bloem als scheidingsmiddel wordt gebruikt bij rozijnen.
Zover ik weet zijn die glutenvrijquote:Op woensdag 22 juni 2016 09:08 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Klopt... of denken dat bouillon blokjes onschuldig zijn....Het is vaak de jonge generatie die juist wel weet hoe het moet, waarschijnlijk wordt daar tegenwoordig aandacht aan besteed op school
nee hoorquote:Op woensdag 22 juni 2016 09:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zover ik weet zijn die glutenvrij
stelletje idioten....quote:Op dinsdag 21 juni 2016 06:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik geloof dat ik bij een allergie met kans op anafylactische shock sowieso maar nooit uit eten zou gaan. Ik zou er echt niet op vertrouwen dat het wel goed komt in zo'n keuken. Zeker niet met allergie als modeverschijnsel en chefs die eventueel denken 'jaja, weer zo'n zeur'. Is volgens mij daardoor ook al eens mis gegaan.
Yep, verhaal gevonden: http://kitchenette.jezebe(...)ergy-requ-1701675323
[..]
Vertelquote:
Dan mag knorr dat wel eens vermelden dat ze dat van tarwe gemaakte maltodextrine gebruiken en als ze het niet doen, er aardappel of mais bijzetten.quote:Op woensdag 22 juni 2016 14:51 schreef raulbouli het volgende:
maltodextrine... als je 0% gv vrij dieet moet volgen, dan is dat killing.. ondanks dat het onder de 20ppm zit.
Waarom ga je voor de lunch dan niet over op salade e.d.?quote:Op woensdag 16 december 2015 17:42 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
)Heel fijne tips,dank je wel!
Dat van die lasagne wist ik niet, dat mis ik wel, al wil ik het binnenkort zelf maken met de bladen van Peak's geloof ik.
Pizza mis ik niet zo eigenlijk.
Gelukkig is avondeten erg makkelijk, ik vind de lunch het moeilijkste moment van de dag, omdat glutenvrij brood en heel duur, en bijna altijd niet te vreten is
friet is altijd in een aparte bakquote:Op woensdag 16 december 2015 23:15 schreef Isdatzo het volgende:
Misschien dat er wat paneermeel van kroketten ofzo achterblijft, maar in de friet of in het vet zit het in elk geval niet.
Friet wordt in de voorbakfabriek tegenwoordig nogal eens voorzien van een coating van zetmeel om het krokanter te laten bakken.quote:Op woensdag 16 december 2015 23:33 schreef Awsom het volgende:
[..]
Het gaat er dan ook om of de patatten in hetzelfde vet worden gebakken als de kroketten/frikandellen. De friet zelf is het probleem niet.
Als dat gluten bevat zijn ze verplicht dat op de zak te zetten.quote:Op woensdag 22 juni 2016 16:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Friet wordt in de voorbakfabriek tegenwoordig nogal eens voorzien van een coating van zetmeel om het krokanter te laten bakken.
Zeker niet!quote:
quote:Consumenten die YAM Desembrood in huis hebben kunnen dat beter niet opeten. Het brood van fabrikant YAM Glutenvrij is verontreinigd met een desinfecterend middel waardoor het bitter smaakt.
Het valt niet uit helemaal te sluiten dat mensen ziek worden na het eten van het desembrood, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.
Volgens de NVWA is het desinfecterend middel in de vorm van nevel op het product terechtgekomen.
De fabrikant heeft besloten het desembrood direct uit de handel te halen. Het gaat om brood met een houdbaarheidsdatum van 16-6-2016 tot en met 21-6-2016. Consumenten die het in huis hebben, krijgen aankoopbedrag terug.
Zoals bij bouillonblokjes?quote:Op woensdag 22 juni 2016 17:53 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Als dat gluten bevat zijn ze verplicht dat op de zak te zetten.
Ik heb een pinda-allergie en arachideolie gebruik ik zelf om te wokken en dat gaat helemaal prima. Als het goed is (*) zit het eiwit waar ik allergisch voor ben niet in de olie.quote:Op dinsdag 21 juni 2016 08:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
(Pinda allergie? We gebruiken geen pindas in de keuken om vervolgens in arachideolie te bakken/frituren)
Maar je begrijpt mijn punt?quote:Op woensdag 22 juni 2016 20:47 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ik heb een pinda-allergie en arachideolie gebruik ik zelf om te wokken en dat gaat helemaal prima. Als het goed is (*) zit het eiwit waar ik allergisch voor ben niet in de olie.
* Elke keer als ik een nieuwe fles open doe ik wel een allergietest, nog nooit last van gehad.
Niet verplicht, want het zit onder de wettelijke 20 ppm.quote:Op woensdag 22 juni 2016 15:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan mag knorr dat wel eens vermelden dat ze dat van tarwe gemaakte maltodextrine gebruiken en als ze het niet doen, er aardappel of mais bijzetten.
je komt over als een hufter.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Bij mijn studentenvereniging wilde er een keer iemand mee-eten met dodelijke pinda allergie. Haha alsof ik ging riskeren dat er een dooie viel op de vereniging. Die heb ik mooi weggestuurd. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er nergens iets met sporen van pinda's in het proces zit in de keuken van de vereniging.
In feite is het net zoals joden die koosjer moeten eten, die maken ook alles zelf of eten in speciale koosjer restaurants en gaan ook niet lopen miepen zoals veel glutenmensen doen.
Horecapersoneel is daar niet voor opgeleid, en "schoon werken" doet het hem niet bij bv coeliakie of een pinda allergie.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Een rolstoelrijder raakt niet in een anafylactische shock als er een drempeltje van een milimeter voor de rolstoeltoegankelijke wc zit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 08:55 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.
Zoiets?
Mensen die in een rolstoel zitten zijn echt invalide. Hoe durf je de vergelijking te maken met je aanstelleritus.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 08:55 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.
Zoiets?
quote:Op vrijdag 24 juni 2016 09:51 schreef machtpen het volgende:
[..]
Mensen die in een rolstoel zitten zijn echt invalide. Hoe durf je de vergelijking te maken met je aanstelleritus.
quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
je komt over als een hufter.
Je kiest niet voor een ernstige allergie en ook niet voor een autoimmuunziekte als coeliakie. Die mensen willen niet als paria opgesloten zitten op hun zolderkamer. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
Veel koks in restaurants tegenwoordig hebben nauwelijks of geen koksopleiding, laat staan dat ze wat van allergieen weten. Ze zijn goedkoop en kunnen prefab opwarmen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 10:51 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Wat Piet al zei. Tenzij je een speciale opleiding hebt tot ziekenhuis kok is het gewoon niet te doen om bij zeer ernstige allergieën al het allergeen uit te sluiten.
Wat wil jij, bij een restaurant eten waar je dus in een anafylactische schok kan raken en dood kan gaan, of gewoon je eigen eten eten?
Zelfs als je op vakantie gaat zijn er opties om niet buiten de deur te hoeven eten , b.v. in een hostel of airbnb appartement heb je je eigen keukentje. Je hoeft echt geen paria te zijn. In een restaurant eten is een gunst, geen basisrecht.
Vind ik ook, zoals computermeisje hierbovenquote:
Het zou je sieren als je inhoudelijk op het antwoord op de posts inging, waarbij ik als disclaimer wil melden dat deze post gluten bevat en niet geschikt is als trollenvoer.quote:
Bepaalde allergieën kunnen heel naar en lastig zijn. Allergie voor peper bijvoorbeeld. In bijna alle prefab zit peper , die dat maar eens te regelen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een rolstoelrijder raakt niet in een anafylactische shock als er een drempeltje van een milimeter voor de rolstoeltoegankelijke wc zit.
Punt is, een kok heeft in meer dan 90% geen idee van allergieen, zelfs al wil hij/zij het goed doen. Stel iemand met een ernstige allergie komt ergens, meld dit en de kok is zo een idioot dat hij denkt dat dit geen probleem is want hij gebruikt het allergeen niet. Echter de olie die hij gebruikt of het scheidingsmiddel dat er bij de rozijnen zit of de prefab die hij gebruikt bevat het. Klant raakt in anafylactische shock, ambulance rijd tegen een paaltje en persoon overlijdt.
De meeste keukens zijn er dan ook niet geschikt voor. Gewoon fysiek vrijwel onmogelijk zaken echt te scheiden.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 07:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Horecapersoneel is daar niet voor opgeleid, en "schoon werken" doet het hem niet bij bv coeliakie of een pinda allergie.
Sterker nog, als ik een paar pindas eet en de klant geeft mij een hand voor het eerlijke advies kan het pindarest op mijn huid op zijn huid een shock veroorzaken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:06 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Bepaalde allergieën kunnen heel naar en lastig zijn. Allergie voor peper bijvoorbeeld. In bijna alle prefab zit peper , die dat maar eens te regelen.
Pinda, levensgevaarlijk en zo ernstig dat de pindasaus drie tafels verderop en anafylactische shock kunnen opleveren.
Schelpdieren is ook zoiets...
De meeste koks hebben geen idee van gluten, laat staan glutenvrij.
Inderdaad zijn veel koks slecht opgeleid. Dat zie je en proef je dan b ook regelmatig.
Niet alleen zou je de keukens moeten scheiden, maar ook de staf, geen verbinding tussen de twee.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:09 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
De meeste keukens zijn er dan ook niet geschikt voor. Gewoon fysiek vrijwel onmogelijk zaken echt te scheiden.
Alles moet apart, dat kan niet altijd.
Een echte vakman al zijn gast altijd iets goeds voorzetten of in ieder geval weten of iets echt niet kan en waarom.
Glutenvrij kan vaak wel iets makkelijker. Een restaurant dat pindasaus in huis heeft kan niet pindavrij werken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet alleen zou je de keukens moeten scheiden, maar ook de staf, geen verbinding tussen de twee.
Succes met een glutenvrij gerecht te maken in een keuken van een italiaans restaurant waar ook pizza's worden gemaakt.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:30 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Glutenvrij kan vaak wel iets makkelijker. Een restaurant dat pindasaus in huis heeft kan niet pindavrij werken.
Ook dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Bij welke dosis de shockdrempel gehaald wordt verschilt.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:06 schreef Spanky78 het volgende:
Pinda, levensgevaarlijk en zo ernstig dat de pindasaus drie tafels verderop en anafylactische shock kunnen opleveren.
Het punt was, dat als je een ernstige pinda allergie (bijvoorbeeld) hebt je er zeer verstandig aan doet niet uit eten te gaan, computermeisje vond dat hufterig, maar zoals gewoonlijk komen dat soort mensen nooit met argumenten anders dan roepen dat het niet eeuwlijk is, of dat ze hun best maar moeten doen in de keuken. Geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:54 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Ook dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Bij welke dosis de shockdrempel gehaald wordt verschilt.
Maar het kán inderdaad wel.
ik vind sirdanilot een hufter, gebaseerd op hoe hij zich uit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het punt was, dat als je een ernstige pinda allergie (bijvoorbeeld) hebt je er zeer verstandig aan doet niet uit eten te gaan, computermeisje vond dat hufterig, maar zoals gewoonlijk komen dat soort mensen nooit met argumenten anders dan roepen dat het niet eeuwlijk is, of dat ze hun best maar moeten doen in de keuken. Geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken.
Een vriendin van ons heeft een ernstige glutenallergie, wilde voor haar 25 jarige huwelijksfeest persé eten en een feest, nee, was alles besproken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:07 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik vind sirdanilot een hufter, gebaseerd op hoe hij zich uit.
Hij doelde niet op mensen met dodelijke pinda allergie maar ook mensen met coeliakie die maar binnen moesten blijven, wat gewoon bullshit is. Ik ken genoeg zaken die wel moeite doen voor mensen die niet alles kunnen eten en waar mensen met coeliakie gewoon een leuke avond kunnen hebben.
regel-uitzonderingquote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een vriendin van ons heeft een ernstige glutenallergie, wilde voor haar 25 jarige huwelijksfeest persé eten en een feest, nee, was alles besproken.
Hebben haar daarna in het ziekenhuis kunnen bezoeken.
Jajaja heel leuk en aardig, natuurlijk kán het. Maar je mag niet van restaurantpersoneel verwachten dat ze daar tot in het extreme aan toe rekening mee houden.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:39 schreef computergirl het volgende:
[..]
regel-uitzondering
Ken je het verschil? Gluten allergie bestaat overigens niet.
Een kennis van mij heeft ook coeliakie en heeft bijvoorbeeld meegedaan aan een cursus pizza bakken.
In een pizzaria waar normaliter met gewoon meel wordt gebakken. Er is nog nooit iemand ziek geworden.
http://www.glutenfreeamst(...)orkshop-in-amsterda/
Hier een heel overzicht van iemand met coeliakie over uit eten gaan
http://missglutenvrij.nl/category/lifestyle/uit-eten/
Het kan dus echt wel
waarom mag je dat niet? Als een restaurant zelf aankondigt dat ze er mogelijkheden toe hebben en er van te voren overleg is? Wie ben jij dan om te zeggen dat iemand thuis moet blijven?quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:42 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Jajaja heel leuk en aardig, natuurlijk kán het. Maar je mag niet van restaurantpersoneel verwachten dat ze daar tot in het extreme aan toe rekening mee houden.
Heb je heel veel last van heel weinig gluten? Blijf dan lekker thuis, dat is beter voor iedereen. Of ga naar zo'n tent.
Jouw N=1 is natuurlijk meer validequote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:39 schreef computergirl het volgende:
[..]
regel-uitzondering
Ken je het verschil? Gluten allergie bestaat overigens niet.
Een kennis van mij heeft ook coeliakie en heeft bijvoorbeeld meegedaan aan een cursus pizza bakken.
In een pizzaria waar normaliter met gewoon meel wordt gebakken. Er is nog nooit iemand ziek geworden.
Aangenaam, ik ben Isdatzo. Ik zeg niet dat iets niet mag, ik vind het alleen niet fair om van restaurants te verwachten dat ze tot onder de 20ppm glutenvrij koken wanneer ze daar niet speciaal op ingericht zijn.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:48 schreef computergirl het volgende:
[..]
waarom mag je dat niet? Als een restaurant zelf aankondigt dat ze er mogelijkheden toe hebben en er van te voren overleg is? Wie ben jij dan om te zeggen dat iemand thuis moet blijven?
het zijn twee personen, maar ik kan er veel meer linken hoor.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jouw N=1 is natuurlijk meer valide
Me dunkt, ja. Glutenvrij is niet de norm. Als je geen gluten wil dan ga je ergens heen waar ze glutenvrij koken, iedereen blij. Waar gáát dit over zeg .quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:53 schreef computergirl het volgende:
[..]
Verder moet je zelf maar googelen, maar dat doe je uiteraard niet
je hebt moeite met begrijpend lezen blijkbaar. Het gaat hier over:quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:56 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Me dunkt, ja. Glutenvrij is niet de norm. Als je geen gluten wil dan ga je ergens heen waar ze glutenvrij koken, iedereen blij. Waar gáát dit over zeg .
Begrijpelijke reacties. Als ik zo allergisch was dat ik bij een halve tarwekorrel van m'n stokje ging dan zou ik ook lekker thuis blijven en niet het risico nemen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:00 schreef computergirl het volgende:
[..]
je hebt moeite met begrijpend lezen blijkbaar. Het gaat hier over:
enige kerels hier beweren dat mensen die glutenvrij moeten eten niet buiten de deur mogen eten, Nooit.
Ik zeg dat dat onzin is want genoeg voorbeelden dat dat prima mogelijk is.
Snap je het nou?
Jij hebt het over gespecialieerde restaurants ineens, eerder zei jequote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:00 schreef computergirl het volgende:
[..]
je hebt moeite met begrijpend lezen blijkbaar. Het gaat hier over:
enige kerels hier beweren dat mensen die glutenvrij moeten eten niet buiten de deur mogen eten, Nooit.
Ik zeg dat dat onzin is want genoeg voorbeelden dat dat prima mogelijk is.
Snap je het nou?
Dit is gewoon wereldvreemde onzin en daar had ik het over.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
gluten allergie bestaat niet, tarwe allergie wel maar dat heeft niks met gluten te maken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:06 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Begrijpelijke reacties. Als ik zo allergisch was dat ik bij een halve tarwekorrel van m'n stokje ging dan zou ik ook lekker thuis blijven en niet het risico nemen.
ik heb het niet over gespecialiseerde restaurants. Ik heb het over restaurants die ook glutenvrij eten serveren als dat nodig. Gewoon gastvrij en zoquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jij hebt het over gespecialieerde restaurants ineens, eerder zei je
[..]
Dit is gewoon wereldvreemde onzin en daar had ik het over.
Gespecialiseerd dusquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:14 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik heb het niet over gespecialiseerde restaurants. Ik heb het over restaurants die ook glutenvrij eten serveren als dat nodig. Gewoon gastvrij en zo
Precies wat sirdinalot zei in een post waarop jij hem een hufter noemde.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Lijkt me niet dat deze mensen geholpen zijn met een kok die ff geen bloem in de saus doet, niet?quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:12 schreef computergirl het volgende:
. Sommigen zijn heel gevoelig en eten zelfs geen aardappels als ze binnen kilometer van tarweveld gerooid zijn.
Je snapt het punt?quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:12 schreef computergirl het volgende:
[..]
gluten allergie bestaat niet, tarwe allergie wel maar dat heeft niks met gluten te maken.
(Vrijwel) analoog aan wat er bij een allergie gebeurt.quote:Mensen met coeliakie hebben een autoimmuun ziekte waarbij het immuunsysteem de darmwand gaat aanvallen als er gluten binnen komen.
En dan ga je naar een normaal restaurant en vraag je of ze het ook "glutenvrij" kunnen maken? Hierbij is maar één smiley van toepassing: .quote:Sommigen zijn heel gevoelig en eten zelfs geen aardappels als ze binnen kilometer van tarweveld gerooid zijn, sommigen kunnen een minimale hoeveelheid handelen zonder ziek te worde.
Ja natuurlijk, wantquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:18 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
p
En dan ga je naar een normaal restaurant? Hier is maar één smiley geschikt voor: .
quote:vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:[/b]
[..]
. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
die mensen gaan ook niet uit eten, de mensen die niet zo gevoelig zijn welquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Lijkt me niet dat deze mensen geholpen zijn met een kok die ff geen bloem in de saus doet, niet?
Dus Sirdinalot is geen hufter maar heeft gewoon gelijk.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:21 schreef computergirl het volgende:
[..]
die mensen gaan ook niet uit eten, de mensen die niet zo gevoelig zijn wel
nee, het iscniet analoog aan een allergie, hier info: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:18 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Je snapt het punt?
[..]
(Vrijwel) analoog aan wat er bij een allergie gebeurt.
[..]
En dan ga je naar een normaal restaurant en vraag je of ze het ook "glutenvrij" kunnen maken? Hierbij is maar één smiley van toepassing: .
ik vind hem een hufter, jij wil in zijn broekjequote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus Sirdinalot is geen hufter maar heeft gewoon gelijk.
Hij zegt precies wat jij net zegtquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:24 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik vind hem een hufter, jij wil in zijn broekje
quote:Op [url=h
ttp://forum.fok.nl/topic/2269706/2/100#p163255697]vrijdag 24 juni 2016 00:55[/url] schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Dit vind ik overigens wel hoor. Als je er echt van weet, danquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Gequote van computergirl
Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
nee, want mensen met coeliakie hebben verschilende gevoeligheid waarbij sommigen extreem streng zijn en sommigen het soms aandurven om wel buiten de deur te enten ondanks dat ze ' er compleet niet goed van wordt ' bij besmetting boven bepaald niveua.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hij zegt precies wat jij net zegt
[..]
Moet je wel in staat zijn die inschatting juist te maken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:28 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Dit vind ik overigens wel hoor. Als je er echt van weet, dan
Zo niet, wees daar dan gewoon eerlijk over, gaan de mensen die echt last hebben wel ergens anders heen. Betere reclame voor je hut dan loeiend sirenes.
Denk dat hij héél erg duidelijk is, en jij niet kan hebben dat je gewoon fout zit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:31 schreef computergirl het volgende:
[..]
nee, want mensen met coeliakie hebben verschilende gevoeligheid waarbij sommigen extreem streng zijn en sommigen het soms aandurven om wel buiten de deur te enten ondanks dat ze ' er compleet niet goed van wordt ' bij besmetting boven bepaald niveua.
Nuance is niet echt je ding, maar ik ben nu echt klaar met deze non-discussie
Ik ben blij dat je het zelf toegeeft.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:23 schreef computergirl het volgende:
[..]
nee, het iscniet analoog aan een allergie, hier info: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/
Verder nutteloze discussie met iemand die alleen wil drammen om het drammen
En dat laatste beweer ik dus nergens
Coeliakie is géén allergie! Lees jij wel?quote:Op zaterdag 25 juni 2016 12:59 schreef minilot het volgende:
Okee luitjes, vanaf nu weer terug naar het onderwerp, ofwel daadwerkelijke af- en aanraders qua producten.
CUL is niet de juiste plek voor eindeloos gepiep over allergieën. Alvast dank voor de medewerking!
Je kan geen zekere vorm hebben, je hebt het of niet.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:15 schreef Blik het volgende:
Ik krijg komende vrijdag met zeer grote waarschijnlijk een telefoontje van de kinderarts dat mijn 2 kids een zekere vorm van coeliakie hebben en we thuis over moeten op een glutenvrij dieet. Ik ben al in gesprek met de bank voor een 2de hypotheek
Al best wel bekend met het fenomeen omdat mijn nichtje in zeer extreme mate er last van heeft (die krijgt al buikpijn als er kruisbesmetting is) en mijn zus in iets mindere mate. Maar ik weiger om al die kant-en-klare shit-producten met allerlei e-producten en suikers erin te kopen.
Dus ga dit topic even lezen (los van de laatste bladzijde...) en sta open voor suggesties voor glutenvrij eten
Met zekere vorm bedoel ik dat ze er op een bepaalde manier op reageren, zie ook het voorbeeld van mijn zus en mijn nichtje. Daar zit gewoon verschil in.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:20 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Je kan geen zekere vorm hebben, je hebt het of niet.
Als je 2 kinderen op dieet hebt heb je nog een redelijke kans dat je boven het drempelbedrag uitkomt zodat je 2200 eu kan aftrekken bij de belasting.
Juist kant en klare producten kun je wel vergeten.
Hier is het merk schär verruit favoriet, koekjes, speculaas, tostibrood, crackers, kitkat, enz.
Pasta op rijstbasis vindt de dame lekkerder dan op maisbasis. Dat snap ik goed, die op maisbasis is wat rubberig. Merk: Lieke is vrij.
Brood van Yam en genius wordt graag gegeten. Yam kun je bij jumbo en deka halen, genius bij albertheijn.
Voor pannenkoeken gebruik je boekweitmeel, das een stuk lekkerder dan de kant en klare meel voor pannenkoeken.
Verder moet je gewoon even googlen welke kruiden je nodig hebt voor je nasi, pasta, chili enz enz.
Nibbits zijn glutenvrij (wel het echte merk nemen), magnum ijs ook (ook de echte), veel ijssalons hebben tegenwoordig ook glutenvrije hoorntjes, maar let dan op dat ze glutenvrij scheppen. Het heeft niet erg veel zin als de kruimels van de gewone hoorntjes in het ijs vallen. Verder naturel chips, kikkersnoepjes, cola flesjes, kinderchocola, gummybeertjes...
Als je er eenmaal inzit is het niet zo heel lastig.
Van schär B mix kun je wel prima oliebollen maken, brood heb ik nog niet geprobeerd.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:35 schreef Blik het volgende:
[..]
Met zekere vorm bedoel ik dat ze er op een bepaalde manier op reageren, zie ook het voorbeeld van mijn zus en mijn nichtje. Daar zit gewoon verschil in.
Met name brood vind ik nog wel een lastige, heb al diverse kant-en-klaar varianten geprobeerd, maar ik vind ze meestal schofterig duur (4 euro voor een paar sneetjes) en/of niet te vreten. Dus ben nog wel op zoek naar goede broodrecepten die ik zelf kan maken
Ik heb een veel simpelere oplossing voor je:quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:35 schreef Blik het volgende:
[..]
Met zekere vorm bedoel ik dat ze er op een bepaalde manier op reageren, zie ook het voorbeeld van mijn zus en mijn nichtje. Daar zit gewoon verschil in.
Met name brood vind ik nog wel een lastige, heb al diverse kant-en-klaar varianten geprobeerd, maar ik vind ze meestal schofterig duur (4 euro voor een paar sneetjes) en/of niet te vreten. Dus ben nog wel op zoek naar goede broodrecepten die ik zelf kan maken
Als ze het daadwerkelijk in ernstige vorm hebben, gooi alle pasta, bloem, brood, koekjes. etc die je in huis hebt weg en maak de gehele keuken heel goed schoon. Alle kookgerei en servies een keer extra door de afwasmachine en haal vervolgens niets meer in huis waar gluten in zitten. De producten gescheiden houden is niet te doen en te risicovol. Je moet er gewoon streng op zijn dat glutenhoudende producten niet in huis komen.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:15 schreef Blik het volgende:
Ik krijg komende vrijdag met zeer grote waarschijnlijk een telefoontje van de kinderarts dat mijn 2 kids een zekere vorm van coeliakie hebben en we thuis over moeten op een glutenvrij dieet. Ik ben al in gesprek met de bank voor een 2de hypotheek
Al best wel bekend met het fenomeen omdat mijn nichtje in zeer extreme mate er last van heeft (die krijgt al buikpijn als er kruisbesmetting is) en mijn zus in iets mindere mate. Maar ik weiger om al die kant-en-klare shit-producten met allerlei e-producten en suikers erin te kopen.
Dus ga dit topic even lezen (los van de laatste bladzijde...) en sta open voor suggesties voor glutenvrij eten
wat een onzin, je kan de zooi prima scheiden.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ze het daadwerkelijk in ernstige vorm hebben, gooi alle pasta, bloem, brood, koekjes. etc die je in huis hebt weg en maak de gehele keuken heel goed schoon. Alle kookgerei en servies een keer extra door de afwasmachine en haal vervolgens niets meer in huis waar gluten in zitten. De producten gescheiden houden is niet te doen en te risicovol. Je moet er gewoon streng op zijn dat glutenhoudende producten niet in huis komen.
Lekker eigenwijs, risico is impact maal kansquote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:49 schreef Ticootje het volgende:
[..]
wat een onzin, je kan de zooi prima scheiden.
Je hebt daarin 100% gelijk.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lekker eigenwijs, risico is impact maal kans
Het is bij een ernstige vorm het niet waard risico te lopen.
Kan, maar we hebben met kleine kinderen te maken en die willen eten wat hun leeftijdsgenootjes etenquote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:41 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik heb een veel simpelere oplossing voor je:
- Eet gewoon geen brood meer. Geef een salade of iets anders mee als lunch, of rijst met wat groenten etc. Doen hele volksstammen van over de hele wereld.
- Eet gewoon geen pasta meer. Doen ook hele volksstammen.
- Eet , zoals ik al eeder aangaf in het topic, geen kant en klaar meer en vermijd uit eten gaan zoveel mogelijk.
Rijst en aardappels zitten bijvoorbeeld geen gluten in. Waarom jezelf dan kwellen met peperdure glutenvrije 'pasta'.... Rijstnoedels, glasnoedels etc. kan bijvoorbeeld ook. Sommige soorten soba noedels (boekweit). Etc.
Ik begrijp je punt vwb dat je alles glutenvrij moet maken en het beste met zn allen glutenvrij kunt eten. Maar uit ervaring weet ik dat je, mits je alles strikt gescheiden houdt je prima een gescheiden huishouden qua gluten/glutenvrij erop kunt nahouden. Zoals gezegd hebben mijn zus en nichtje beiden coeliakie, maar haar man en mijn andere nichtje eten niet strikt glutenvrij. En dat werkt prima in 5 jaar tijd, is geen één keer fout gegaan.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ze het daadwerkelijk in ernstige vorm hebben, gooi alle pasta, bloem, brood, koekjes. etc die je in huis hebt weg en maak de gehele keuken heel goed schoon. Alle kookgerei en servies een keer extra door de afwasmachine en haal vervolgens niets meer in huis waar gluten in zitten. De producten gescheiden houden is niet te doen en te risicovol. Je moet er gewoon streng op zijn dat glutenhoudende producten niet in huis komen.
Dat is sowieso een ding...quote:Op dinsdag 28 juni 2016 19:31 schreef Blik het volgende:
[..]
Kan, maar we hebben met kleine kinderen te maken en die willen eten wat hun leeftijdsgenootjes eten
Ja, mijn nichtje is al wat ouder en die weet ondertussen wat wel/niet mag. Maar mijn zoon van bijna 4 kan dat onderscheid niet maken.quote:
Het is niet over wat jij mag of niet mag; maar wat potentieel gevaarlijk is voor het kind. Je kan een aparte toaster; pannenset etc aanschaffen maar dat is een dure kortetermijn begroting. Dat is wel wat de stichting adviseert.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 18:57 schreef Ticootje het volgende:
Dus omdat ik 1 kind heb dat glutenvrij moet eten mag ik geen brood meer eten?
Mijn dochter heeft haar eigen keukenkast, eigen toaster ed.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 20:32 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Het is niet over wat jij mag of niet mag; maar wat potentieel gevaarlijk is voor het kind. Je kan een aparte toaster; pannenset etc aanschaffen maar dat is een dure kortetermijn begroting. Dat is wel wat de stichting adviseert.
Totdat het misgaat, wat zijn dan de gevolgen?quote:Op dinsdag 28 juni 2016 19:35 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik begrijp je punt vwb dat je alles glutenvrij moet maken en het beste met zn allen glutenvrij kunt eten. Maar uit ervaring weet ik dat je, mits je alles strikt gescheiden houdt je prima een gescheiden huishouden qua gluten/glutenvrij erop kunt nahouden. Zoals gezegd hebben mijn zus en nichtje beiden coeliakie, maar haar man en mijn andere nichtje eten niet strikt glutenvrij. En dat werkt prima in 5 jaar tijd, is geen één keer fout gegaan.
Maar ik begrijp wel dat het de aanbevolen manier is
Nichtje wordt dan echt ziek, 1-2 dagen thuis blijven met spugen en buikpijn. Bij mijn zus is het minder erg, buikpijn voor een dag. Maar zoals gezegd, nog nooit misgegaan. Het hele gezin is er dan ook mee opgegroeid en iedereen weet precies wat wel/niet kan/mag. Dus dat zit er redelijk goed ingebakken.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 22:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Totdat het misgaat, wat zijn dan de gevolgen?
Zoals ik zei, hoe ernstig is het.
Een vriendin van ons hoeft maar een kruisbesmetting te krijgen en is ziekenhuisrijp.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |