Vandaag heb ik een heerlijke champignonsoep gemaakt, en dat zonder bouillonblokjes (en dus zonder toegevoegde MSG/E621). En toch heeft hij een héérlijke sterke umami smaak, en is allesbehalve flauw.
Het geheim is dat ik een bouillon heb gemaakt van gedroogde paddestoelen die ik in Litouwen op vakantie had gekocht. Dat spul is daar spotgoedkoop (iedereen plukt namelijk zelf gratis paddestoelen in het bos) maar de gedroogde paddestoelen hebben een heel diepe geconcentreerde smaak die ze afgeven aan de bouillon. In Nederland heb ik het wel eens gevonden, maar dan is het heel erg duur. Vaak porcinis uit Italië. Wellicht verkopen ze het ook in de poolse winkel hier, moet ik eens kijken.
Verder bevat de bouillon ook veel selderij, ui, prei, etc. etc. Ik had nog een restje
Kombu wat ik ook maar in de bouillon heb gedaan.
Verder zitten er in de soep nog wat spekkies, wat room en natuurlijk een hele boel verse champignons.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)