abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_177780197
registreer om deze reclame te verbergen
Het is natuurlijk allemaal leuk, dat ontdekken van exoplaneten maar het nieuwtje is er wel vanaf. Ook het verhaal van 'misschien wel vloeibaar water/leven!' wordt saai, niet in het minst omdat er eigenlijk zo goed als niks over te zeggen valt. Er een kijkje gaan nemen wordt 'm ook niet en de vraag is of we op deze afstand nog veel meer kunnen ontdekken over die planeten.
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_177831614
15-03-2018

Planetenjager Kepler is stervende

Deskundigen geven het ruimtevaartuig nog een paar maanden.

Kepler heeft de afgelopen negen jaar ontzettend veel ups en downs gekend. Het ruimtevaartuig ontdekte duizenden exoplaneten en kandidaat-exoplaneten. Nog steeds worden er nieuwe planeten gevonden in de data, zoals deze vijftien exemplaren die om koele sterren cirkelen. Daarnaast kampte Kepler met allerlei mankementen, waardoor het ruimtevaartuig al een tijd geblesseerd is.

Nu is de koek echt op voor Kepler. De brandstoftank is bijna leeg. Wetenschappers geven hem nog maar een paar maanden. Toch gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA door tot het bittere eind. Andere satellieten en ruimtesondes houden vaak een klein beetje brandstof over om een koerscorrectie te maken. Dit om problemen te voorkomen (bijv. buitenaardse vervuiling van het oppervlak van een planeet of een ongecontroleerde crash op aarde, zoals binnenkort het geval is met dit Chinese ruimtestation). In het geval van Kepler is dat niet nodig, omdat het ruimtevaartuig 150 miljoen kilometer van de aarde verwijderd is.

Over Kepler
Ruimtetelescoop Kepler werd in 2009 gelanceerd en houdt de blik langdurig op sterren gericht, in de hoop de helderheid van deze sterren herhaaldelijk en regelmatig af te zien nemen. Dergelijke ‘dipjes’ in de helderheid van sterren, kunnen namelijk wijzen op de aanwezigheid van een planeet die zo af en toe tussen de moederster en Kepler in staat en een deel van het zonlicht tegenhoudt. Onderzoekers zijn dus eigenlijk continu op zoek naar patronen in de Kepler-data en daarbij kan machine learning enorm helpen en mogelijk zelfs patronen ontdekken die wij mensen over het hoofd zien.

TESS
Gelukkig staan er genoeg opvolgers klaar om de planetenjacht voort te zetten. De Transiting Exoplanet Survey-satelliet (TESS) wordt op 16 april gelanceerd vanaf Cape Canaveral. TESS geeft de jacht op (leefbare) exoplaneten een nieuwe impuls en richt zich op sterren die relatief dicht bij ons in de buurt staan en die dertig tot honderd keer helderder zijn dan de sterren die Kepler bestudeert. Meer weten over TESS? Lees ons artikel uit 2013 over deze nieuwe planetenjager.

James Webb
Ook de James Webb-ruimtetelescoop gaat op zoek naar buitenaardse werelden. Toch moeten we nog even geduld hebben, want de geestelijk opvolger van Hubble wordt pas volgend jaar gelanceerd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178005646
20-03-2018

ESA kiest nieuwe planetenmissie

e82df082b80c065da7ced3ffd7a28cda.jpg
Illustratie van de Ariel-missie. (ESA)

Midden 2028 lanceert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een nieuwe ruimtetelescoop voor onderzoek aan planeten bij andere sterren dan de zon. Ariel (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey mission) is gekozen als vierde (en laatste) middenklasse-missie in ESA's Cosmic Vision-ruimteonderzoeksprogramma.

Ariel gaat vanuit een punt op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde metingen doen aan planeetovergangen. Bij zo'n overgang beweegt een exoplaneet voor zijn moederster langs, en wordt een klein deel van het sterlicht enigszins 'gefilterd' door de atmosfeer van de planeet. Zo kan informatie verkregen worden over de samenstelling van de dampkring. Ariel richt zich vooral op relatief grote planeten: superaardes en reuzenplaneten.

De Ariel-ruimtetelescoop krijgt een spiegelmiddellijn in de orde van een meter en gaat waarnemingen doen in zichtbaar licht en op infrarode golflengten. Hij wordt gelanceerd met de toekomstige Europese Ariane 6-draagraket. De eerste drie middenklasse-missies van Cosmic Vision zijn Solar Orbiter (onderzoek aan de zon), Euclid (kosmologie) en Plato (ontdekking van nieuwe exoplaneten). (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 22 maart 2018 @ 09:19:34 #129
442280 Prisha
Live life!
pi_178005793
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 15 maart 2018 08:35 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-03-2018

Planetenjager Kepler is stervende

Deskundigen geven het ruimtevaartuig nog een paar maanden.

Kepler heeft de afgelopen negen jaar ontzettend veel ups en downs gekend. Het ruimtevaartuig ontdekte duizenden exoplaneten en kandidaat-exoplaneten. Nog steeds worden er nieuwe planeten gevonden in de data, zoals deze vijftien exemplaren die om koele sterren cirkelen. Daarnaast kampte Kepler met allerlei mankementen, waardoor het ruimtevaartuig al een tijd geblesseerd is.

Nu is de koek echt op voor Kepler. De brandstoftank is bijna leeg. Wetenschappers geven hem nog maar een paar maanden. Toch gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA door tot het bittere eind.
(scientias.nl)
Klinkt wel heel dramatisch zo...geblesseerd...doorgaan tot het bittere eind :D
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_178104372
26-03-2018

Hete, supergrote exoplaneet lijkt meer op ster dan op planeet

f3590cfb2de32993321563b5ef5151e5.jpg
Illustratie van de kolossale exoplaneet WASP-18b. (NASA/CXC/M.Weiss)

De chemie en de straling van de dagkant van hete, supergrote exoplaneten kan beter beschreven worden met de natuurkunde van sterren dan met die van planeten. Dat blijkt uit onderzoek aan de exoplaneet WASP-18b onder leiding van de Amsterdamse sterrenkundigen. Dankzij de vinding kunnen de oude gegevens van tientallen exoplaneten opnieuw tegen het licht gehouden worden voor nieuwe informatie. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift The Astrophysical Journal Letters.

De sterrenkundigen onderzochten het licht van WASP-18b. Dat is een van de heetste supergrote exoplaneten die we kennen. De planeet bevindt zich op ruim 400 lichtjaar van de aarde, is tien keer zo zwaar als Jupiter en staat heel dicht bij zijn ster. Hij draait elke 23 uur een rondje rond zijn ster en omdat de planeet zo dichtbij zijn ster staat, keert hij de ster altijd hetzelfde halfrond toe. Sterrenkundigen spreken daarom van een 'dagkant' en een 'nachtkant' van de planeet.

De onderzoekers vingen met behulp van de Hubble Space Telescope het licht op tijdens vijf overgangen, waarbij de planeet - gezien vanaf de aarde - voor zijn ster langs beweegt. Aan de hand van het zogeheten emissiespectrum konden ze de temperatuur en de samenstelling van de planeetatmosfeer bepalen. Aan de dagkant van de planeet blijkt het zo'n 2600 graden Celsius en de atmosfeer van de planeet lijkt meer op die van een ster dan van een planeet.

De waargenomen resultaten kwamen in de verste verte niet overeen met de bestaande modellen voor exoplaneten. Pas toen de onderzoekers de bestaande modellen hadden uitgebreid met theorieën die voor sterren gebruikt worden, leverde het een betere match op. Eerste auteur Jacob Arcangeli (Universiteit van Amsterdam) licht toe: "Wij zijn de eersten die bij exoplaneten rekening houden met het verschijnsel dat watermoleculen uit elkaar kunnen vallen onder extreme omstandigheden. Ook nemen wij in onze modellen mee dat waterstof zich kan omvormen tot hydriden. Daardoor krijgt waterstof metallische eigenschappen die ervoor zorgen dat de atmosfeer minder licht doorlaat."

Dankzij de bevindingen van de sterrenkundigen kunnen oude waarnemingen aan hete, supergrote exoplaneten nu opnieuw worden doorgerekend. Dat levert zeer waarschijnlijk nieuwe kennis op over het ontstaan van deze planeten. Groepsleider Jean-Michel Désert (Universiteit van Amsterdam): "Een grondige kennis van planeetatmosferen is belangrijk omdat die kennis ons aanwijzingen geeft hoe planeten gevormd worden en of ze zich tijdens de vorming verplaatsen."

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178186995
29-03-2018

Nederland draagt bij aan exoplaneetmissie ESA


ARIEL-In-Space.jpg

Het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON zal meewerken aan de ESA-missie Ariel. De gelijknamige ruimtetelescoop gaat in 2028 circa 1.000 exoplaneten analyseren wanneer deze voor hun moederster langs bewegen.

De telescoop Ariel heeft drie spectrometers aan boord om de chemische samenstelling van de exoplaneten te achterhalen. Als de exoplaneet voor de ster langsgaat houdt deze licht tegen. Stoffen in de atmosfeer van de exoplaneet absorberen bepaalde golflengtes. ‘In het infraroodspectrum ontstaan allemaal pieken en dalen’, vertelt Martin Frericks, Nederlands projectleider van Ariel bij SRON. ‘Aan de plaats van de pieken en dalen in het spectrum kunnen we zien om welke stof het gaat, terwijl de diepte van de lijnen de concentratie van de stof aangeeft.’

Het signaal van de exoplaneten is zeer zwak en het sterrenlicht varieert onder andere door zonnevlekken. Ariel heeft daarom ook een sensor die de variaties in het sterrenlicht waarneemt.

De telescoop werkt bij ongeveer -220 °C, aangezien de telescoop warmtestraling moet meten. Ook de uitlees-elektronica, geleverd door SRON, mag niet te veel warmte produceren. Frericks vergelijkt het met de winter. ’Als je buiten sneeuwballen gooit en daarna binnen je handen onder de koude kraan houdt, voelt het water warm aan. Hoe kouder je bent, hoe meer warmte je kan voelen. Of in het geval van de satelliet: hoe beter de telescoop de warmtestraling kan meten.’

Het consortium van de exoplaneetmissie bestaat uit zestig instituten uit vijftien verschillende landen. De 1.200 kg wegende Ariel wordt in 2028 gelanceerd en zal reizen naar een baan die zich op 1,5 miljoen km van de aarde bevindt. Tijdens zijn vier jaar in deze baan zal het de circa 1.000 – al ontdekte – warme exoplaneten onderzoeken en hierdoor meer inzicht verschaffen over het ontstaan van ons zonnestelsel. De kosten van de missie worden geschat op ¤ 450 miljoen.

(technischweekblad.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178557908
registreer om deze reclame te verbergen
16-04-2018

Het avontuur van planetenjager TESS begint komende nacht!

De ruimtetelescoop wordt vannacht gelanceerd en zal de jacht openen op (leefbare) planeten in onze omgeving.

Morgen om 00.32 uur Nederlandse tijd zal – bij goed weer – de nieuwe planetenjager TESS het luchtruim kiezen. De telescoop wordt vanuit Florida gelanceerd met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX. De lancering is live te volgen op NASA TV.

Honderden nieuwe planeten
Enige opwinding is daarbij op zijn plaats. Want als alles goed gaat, zal TESS geweldige ontdekkingen gaan doen. Het is de bedoeling dat de ruimtetelescoop de ogen richt op 200.000 van de helderste sterren in onze omgeving en zeker honderden aardachtige planeten rond deze sterren gaat vinden.

TESSLavaPlanet31_print.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C546&ssl=1
Hier zie je TESS. Die afkorting staat trouwens voor Transiting Exoplanet Survey Satellite. De telescoop zal vanuit een baan rond de aarde op jacht gaan naar nabije exoplaneten. Afbeelding: NASA’s Goddard Space Flight Center.

Net als Kepler
Om die planeten te detecteren, gebruikt TESS dezelfde tactiek als de bekende ruimtetelescoop Kepler die al duizenden planeten buiten ons zonnestelsel heeft ontdekt. Beide telescopen staren langdurig naar sterren in de hoop er getuige van te zijn dat de helderheid van deze sterren regelmatig afneemt. Zo’n regelmatige dip in de helderheid van sterren kan namelijk wijzen op de aanwezigheid van planeten die zo af en toe tussen de telescoop en de ster instaan en daarbij een deel van het sterlicht tegenhouden.

Lekker dichtbij
Er zijn dus de nodige overeenkomsten tussen TESS en de nog altijd actieve Kepler. Maar er zijn ook verschillen. Zo richt Kepler zich doorgaans op sterren op grote afstand van de aarde. TESS gooit het over een andere boeg en kijkt naar zeker 200.000 sterren die dicht bij onze zon in de buurt staan. Daarnaast zijn de sterren die TESS gaat bestuderen zo’n 30 tot 100 keer helderder dan de sterren waar Kepler naar zoekt. En die twee factoren – nabijheid en een heldere moederster – maken de planeten die TESS gaat bestuderen zeer geschikt voor vervolgonderzoek. Zo kan bijvoorbeeld de James Webb-telescoop worden ingezet om uit te zoeken of in de atmosfeer van de door TESS ontdekte planeten sporen van leven te vinden zijn.

tess_with_techs_4000.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C486&ssl=1
Technici leggen de laatste hand aan TESS. Afbeelding: NASA.

Broertje van Mercurius
Wat TESS precies gaat ontdekken, is natuurlijk koffiedik kijken. Maar onderzoekers verwachten dat de telescoop in de twee jaar dat deze actief is zeker 300 planeten gaat vinden die net zo groot of ietsje groter zijn dan de aarde. Maar de telescoop moet ook in staat zijn om de kleinste exoplaneten ooit te ontdekken. Denk dan bijvoorbeeld aan planeten die net zo groot zijn als Mercurius of onze maan. In theorie zou de telescoop zelfs een eerste exomaan kunnen spotten.

Een prachtige missie dus die van groot belang kan zijn in onze zoektocht naar een planeet die in veel opzichten op de aarde lijkt en/of leven herbergt. En het avontuur kan vannacht – als het weer meezit en de lancering goed verloopt – al beginnen. Naar verwachting is TESS twee maanden na lancering klaar om te beginnen met onderzoek. Vervolgens heeft de telescoop zo’n twee jaar de tijd om 200.000 sterren te bekijken en te onthullen wat deze heldere objecten ondanks hun geringe afstand tot onze zon allemaal voor ons verborgen hebben gehouden. “Over slechts een paar jaar zijn we in staat om naar sterren te wijzen die duidelijk zichtbaar zijn aan de nachthemel en te weten welke van deze sterren aardachtige werelden bezitten,” aldus onderzoeker Justin Crepp.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178913100
02-05-2018

Voor het eerst helium in atmosfeer van exoplaneet gevonden

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © NASA Hubble

Wetenschap & Planeet De Amerikaans-Europese Hubble ruimtetelescoop heeft voor het eerst helium in de atmosfeer van een exoplaneet (een planeet buiten ons zonnestelsel) gevonden. Dat heeft het Hubble Space Telescope Institute in Baltimore bekendgemaakt, en is beschreven in het wetenschappelijke vakblad Nature.

Een groep wetenschappers vond met de Hubble helium in de atmosfeer van exoplaneet WASP-107b. De ontdekking is meten een primeur in het onderzoek naar planeten buiten ons zonnestelsel.

Na waterstof is helium het meest voorkomend gewoon element in ons zonnestelsel, legt hoofdonderzoeker en studente Jessica Spake van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië uit. Het is ook één van de belangrijkste bestanddelen van “onze” planeten Jupiter en Saturnus. Ondanks een zoektocht was helium nog niet bij een exoplaneet gevonden.

De ontdekking was mogelijk door het infrarode spectrum van de atmosfeer van WASP-107b te analyseren.

Het hemellichaam is één van de minst dichte die tot nu toe bekend zijn. De planeet heeft ongeveer dezelfde grootte als de reuzenplaneet Jupiter, maar slechts twaalf procent van diens massa.

WASP-107b bevindt zich op ongeveer 200 lichtjaar van ons en heeft minder dan zes dagen nodig voor een baan rondom de moederster.

De hoeveelheid helium is zodanig groot dat de bovenste laag van de atmosfeer zich duizenden kilometers ver in de ruimte moet uitstrekken, luidt het.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179015432
08-05-2018

Leidse astronomen fotograferen bij toeval mogelijke peuterplaneet

eedb6d1bf7e989046ce8b99ee3940180.jpg
Een infrarood-afbeelding van de dubbelster CS Cha met daarbij in de gestippelde cirkel de nieuw ontdekte begeleider. (C. Ginski & SPHERE)

Een internationaal team van sterrenkundigen onder Leidse leiding heeft bij toeval een kleine begeleider gevonden rond de jonge dubbelster CS Cha. De sterrenkundigen onderzochten eigenlijk de stofschijf rond de dubbelster, maar stuitten toen op de begeleider. De astronomen vermoeden dat het gaat om een planeet in zijn peuterjaren die nog aan het groeien is. De onderzoekers gebruikten het SPHERE-instrument op de Europese Very Large Telescope in Chili. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

De dubbelster CS Cha en zijn bijzondere begeleider bevinden zich op een kleine 600 lichtjaar afstand van ons vandaan in een stervormingsgebied in het zuidelijke sterrenbeeld Kameleon. De dubbelster is slechts twee à drie miljoen jaar oud. De onderzoekers wilden de ster bestuderen om te zoeken naar stofschijven en planeten-in-wording.

Tijdens hun onderzoek naar de dubbelster zagen de astronomen een kleine stip aan de rand van hun afbeeldingen. De onderzoekers doken de telescoop-archieven in en ontdekten de stip, maar dan veel onduidelijker, ook op foto’s van de Hubble-ruimtetelescoop van negentien jaar geleden en op foto’s van de Very Large Telescope van elf jaar geleden. Dankzij de archieffoto’s konden de astronomen aantonen dat de begeleider meebeweegt met de dubbelster en dat ze bij elkaar horen.

Hoe de begeleider er precies uitziet en hoe hij is ontstaan, is onduidelijk. De onderzoekers hebben diverse modellen op de waarnemingen losgelaten, maar die geven geen honderd procent zekerheid. De begeleider is mogelijk een kleine bruine dwergster, maar een grote super-Jupiter kan ook.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 8 mei 2018 @ 18:18:40 #135
332966 firefly3
firefly3
pi_179019179
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 maart 2018 08:53 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-03-2018

Nederland draagt bij aan exoplaneetmissie ESA


[ afbeelding ]

Het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON zal meewerken aan de ESA-missie Ariel. De gelijknamige ruimtetelescoop gaat in 2028 circa 1.000 exoplaneten analyseren wanneer deze voor hun moederster langs bewegen.

De telescoop Ariel heeft drie spectrometers aan boord om de chemische samenstelling van de exoplaneten te achterhalen. Als de exoplaneet voor de ster langsgaat houdt deze licht tegen. Stoffen in de atmosfeer van de exoplaneet absorberen bepaalde golflengtes. ‘In het infraroodspectrum ontstaan allemaal pieken en dalen’, vertelt Martin Frericks, Nederlands projectleider van Ariel bij SRON. ‘Aan de plaats van de pieken en dalen in het spectrum kunnen we zien om welke stof het gaat, terwijl de diepte van de lijnen de concentratie van de stof aangeeft.’

Het signaal van de exoplaneten is zeer zwak en het sterrenlicht varieert onder andere door zonnevlekken. Ariel heeft daarom ook een sensor die de variaties in het sterrenlicht waarneemt.

De telescoop werkt bij ongeveer -220 °C, aangezien de telescoop warmtestraling moet meten. Ook de uitlees-elektronica, geleverd door SRON, mag niet te veel warmte produceren. Frericks vergelijkt het met de winter. ’Als je buiten sneeuwballen gooit en daarna binnen je handen onder de koude kraan houdt, voelt het water warm aan. Hoe kouder je bent, hoe meer warmte je kan voelen. Of in het geval van de satelliet: hoe beter de telescoop de warmtestraling kan meten.’

Het consortium van de exoplaneetmissie bestaat uit zestig instituten uit vijftien verschillende landen. De 1.200 kg wegende Ariel wordt in 2028 gelanceerd en zal reizen naar een baan die zich op 1,5 miljoen km van de aarde bevindt. Tijdens zijn vier jaar in deze baan zal het de circa 1.000 – al ontdekte – warme exoplaneten onderzoeken en hierdoor meer inzicht verschaffen over het ontstaan van ons zonnestelsel. De kosten van de missie worden geschat op ¤ 450 miljoen.

(technischweekblad.nl)
Nog enige meerwaarde ten opzichte van TESS of is dit weer onnodig het wiel opnieuw uitvinden? In 2028 pas, jezus. Werk samen.
Op donderdag 29 mei 2014 14:02 schreef SadPanda het volgende:
Er is een keuze, dat ze kiezen voor Assad staat alleen 100% vast.
  woensdag 9 mei 2018 @ 21:28:30 #136
442280 Prisha
Live life!
pi_179051011
Een van de TRAPPIST-1 planeten heeft een Iron Core

op 26 april is een publicatie verschenen door Gabrielle Englemenn-Suissa and David Kipping.

One of the latest studies was conducted by two researchers from Columbia University’s Cool Worlds Laboratory, who determined that one of the TRAPPIST-1 planets (TRAPPIST-1e) has a large iron core – a finding which could have implications for this planet’s habitability.

Publicatie is hier te lezen :
https://arxiv.org/pdf/1804.10618.pdf


[bron Universe today]
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_179302014
18-05-2018

Satelliet TESS is op koers en maakt eerste testopname

017af7339531355424d317c8b1f59a1f.jpg
Deze testopname, gemaakt met een van de vier camera’s van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), toont een stukje van de zuidelijke hemel. (NASA/MIT/TESS)

NASA’s nieuwe ‘planetenjager’, de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), is gisteren (17 mei) met goed gevolg op een afstand van ongeveer 8000 kilometer langs de maan gescheerd. Deze flyby maakte deel uit van de manoeuvres die nodig zijn om de satelliet in zijn definitieve omloopbaan (een zeer langgerekte omloopbaan om de aarde) te brengen. Het laatste zetje wordt op 30 mei a.s. gegeven door de eigen stuwraket van TESS.

TESS werd op 18 april jl. gelanceerd. De satelliet zal de komende twee jaar vrijwel de complete hemel waarnemen, om de meest nabije, helderste sterren op zogeheten planeetovergangen of transits te kunnen betrappen. Dat zijn periodiek optredende helderheidsdipjes die ontstaan wanneer er regelmatig een planeet voor een ster langs trekt. Op die manier zal TESS vermoedelijk enkele duizenden nieuwe exoplaneten kunnen opsporen.

Vooruitlopend op het eigenlijke onderzoeksprogramma van TESS, dat naar verwachting medio juni van start gaat, is alvast een eerste testopname gemaakt. Op de foto, die het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus en omgeving toont, staan meer dan 200.000 sterren. De eerste officiële opname van de satelliet zal in juni worden gepresenteerd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179333528
22-05-2018

Planetenjager TESS maakt allereerste foto

Op de foto is het zuidelijke sterrenbeeld Centaur te zien. Er zijn meer dan 200.000 sterren te spotten.

We zien hier o.a. de rand van de Kolenzaknevel (rechtsboven) en de heldere ster Beta Centauri (linksonder). Uiteindelijk zal TESS een gebied in de gaten houden dat meer dan 400 keer groter is dan het gebied op deze foto. Het kiekje is gemaakt door één van de vier TESS-camera’s. De camera gebruikte een belichtingstijd van twee seconden.

Scheervlucht langs de maan
NASA’s volgende planetenjager TESS vloog voor het weekend op een afstand van 8.000 kilometer van de maan. Op 30 mei voert het ruimtevaartuig een laatste koerscorrectie uit. Dan zal TESS zich nestelen in een hoge elliptische baan om de aarde. Iedere 13,7 dagen legt de satelliet een rondje om onze planeet af.

embargo20180518fordisplay4flat8x10300dpiedit1textflat.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=750%2C750&ssl=1

De tweede foto
In juni maakt TESS een tweede foto, die een nog betere kwaliteit heeft. Als de kalibraties eenmaal voltooid zijn, gaat de Amerikaanse sonde beginnen met het echte werk. Naar verwachting is dit op z’n vroegst midden juni.

Wat gaat TESS doen?
Het is de bedoeling dat TESS de komende twee jaar zeker 500.000 nabije sterren gaat bestuderen. NASA hoopt zeker 3000 kandidaat-planeten te vinden, waaronder ongeveer 500 planeten die net zo groot zijn als de aarde en superaardes (straal kleiner dan twee keer de straal van de aarde).

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179778169
13-06-2018

Astronomen ontdekken drie ‘baby-planeten’ bij jonge ster

79a14915ae0c0302891490e33ac76200.jpg
ALMA-opname van de schijf van gas en stof rond de jonge ster HD 163296. De duidelijke ’knik’ wijst op de aanwezigheid van een planeet. (ESO, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); Pinte et al.)

Astronomen hebben, met behulp van de ALMA-telescoop in het noorden van Chili, drie zware planeten-in-wording ontdekt. De planeten verraden hun aanwezigheid doordat ze de schijf van gas en stof rond hun moederster verstoren. Het is voor het eerst dat er planeten zijn opgespoord met de ALMA-array, die millimeterstraling – een soort radiostraling – detecteert.

Met ALMA is gekeken naar de karakteristieke straling van koolstofmonoxidemoleculen in de protoplanetaire schijf rond HD 16329. Dat is een slechts 4 miljoen jaar oude ster in het sterrenbeeld Boogschutter, op ongeveer 330 lichtjaar van de aarde.

Normaal gesproken cirkelt het gas in zo’n schijf gelijkmatig om de ster. Maar de ALMA-waarnemingen laten zien dat de gasstroom op drie plaatsen wordt verstoord. Dat blijkt uit het feit dat het gas ter plaatse een afwijkende snelheid vertoont. Dankzij het dopplereffect veroorzaakt dat een subtiele verandering in de golflengte van de uitgezonden straling.

De afwijkingen worden toegeschreven aan drie planeten op afstanden van 12 miljard, 21 miljard en 39 miljard kilometer van de ster. Deze verstoren de normale gasstroom ongeveer net zoals stenen de stroming van het water in een rivier verstoren. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')