abonnement Unibet Coolblue
pi_157424826
quote:
14s.gif Op maandag 9 november 2015 13:57 schreef Molurus het volgende:

[..]

Klopt. Hij kan maar niet wennen aan het idee dat religie en moraliteit niets met elkaar te maken hebben.
Dat nog niet zozeer, het is meer dat het 'niet hebben van een religie' geen moraliteit met zich meebrengt er niet in gaat. Ook het idee dat het geloof in god onlosmakelijk verbonden moet zijn met morele opvattingen of zelfs specifieke morele opvattingen is vrij hardnekkig, of eigenlijk het omgekeerde, dat de (vrij flexibele) Christelijke normen en waarden hangen op het al dan niet bestaan van een god.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  maandag 9 november 2015 @ 15:31:46 #102
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157426368
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 12:56 schreef Monolith het volgende:

[..]

Als ik je goed begrijp wil je stellen dat de evoluerende moraal in Nederland ook deels is gevormd door het Christendom, niet waar?

[..]

Volgens mij is de term 'bias' hier niet op z'n plek. Wat je volgens mij probeert te zeggen is dat in het verleden in bijvoorbeeld Nederland de Christelijke moraal de cultuur heeft beïnvloed. Dat is uiteraard waar. Niet magischerwijs van 0 tot 1700 uiteraard. Het Christendom deed in Nederland pas veel later haar intrede, laat staan dat zij gelijk de heersende norm was. Voor die tijd was er natuurlijk ook van alles. Het is niet alsof het ontstaan van het Christendom ook het ontstaan van normen, waarden en de moraal was. Deze zaken waren er al tienduizenden, zo niet honderdduizenden jaren. Ook met het steeds verder verspreiden van het Christendom kwamen er natuurlijk verschillende stromingen met verschillende, conflicterende opvattingen.

Daarnaast was het ook vaak de samenleving die een specifieke interpretatie van 'de Christelijke moraal' legitimeerde. Zo was het niet ongebruikelijk om de blanke superioriteit over den neger en de daarbij behorende slavernij te legitimeren aan de hand van de bijbel. Daar denken we vandaag de dag gelukkig iets anders over. Het Christendom en seculier humanisme zijn in mijn ogen slechts voetnoten in de geschiedenis van de moraal van de mens.

Je hebt het verder over de opvattingen over pedofilie die het gevolg zouden zijn van '1700 jaar christelijke bias', maar feitelijk is er pas sinds 1985 een huwelijksleeftijd van 18+. Daarvoor was het lang tijd bijvoorbeeld prima mogelijk om een meisje van 15 te trouwen, hoewel dat niet bepaald gebruikelijk was. De wat preutse zedenmoraal werd in de voorgaande eeuwen overigens ook net zo goed bepaald door de liberalen als de confessionelen.
Juist wat ik wil zeggen is, dat het christendom grote invloeden heeft gehad op moraal. Niet alles want ik ben me er terdege van bewust dat Aristoteles en andere filosofen het al over ethiek hadden. Maar ik denk stellen dat het christelijke aandeel in ons moraal een rol speelde zeker meer dan 0% was.

Nogmaals ik zeg dat mensen voor een hele tijd geloofde dat toen het christendom zich verspreide de moraal die die mensen van vroeg af aan hadden opgebouwd wel verspreid werd. Ik denk aan Saint Kilian, weet zijn Nederlandse naam even niet, maar hij is gedood doordat hij zei dat een Duke dat is geloof ik graaf in het Nederlands? Een onwettig huwelijk had, en daarop heeft de vrouw van die graaf Saint Killian vermoord. Ik bedoel dus te zeggen de moraal werd wel verspreid.

Ik zeg niet dat het christelijke moraal goed is overigens of het beste moraal wat ik zeg is dat als moraal in onze cultuur een paar draden zou zijn, er een christelijke draad doorheen loopt. En kun je die eruit knippen? Dat is alles wat ik wilde vragen.
Liefde voor God
pi_157426536
quote:
1s.gif Op maandag 9 november 2015 02:16 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

Dan is het dus een slechte wetenschapper :P
Ja want jij bent veel slimmer natuurlijk,dat ik dat niet wist...je weet alles natuurlijk al en hebt het leven perfect uitgedokterd....hoogmoed komt voor de val....
pi_157426544
Ja, het christendom heeft invloed gehad op moraal. Net als de romeinse en noorse goden, net als het nazisme, net als greenpeace, net als het feminisme. Dat gebeurt nou eenmaal als een hoop mensen dezelfde mening hebben, ongeacht of die mening 'klopt' of niet.

Christendom is gewoon onderdeel van de geschiedenis en vanzelfsprekend heeft dat invloed gehad op hoe mensen denken.

Waarom Aristoteles en andere filosofen zo belangrijk zijn voor het verhaal ontgaat me even. Uiteindelijk waren het gewoon mensen met meningen, net als christenen.
Conscience do cost.
  maandag 9 november 2015 @ 15:43:38 #105
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157426601
quote:
1s.gif Op maandag 9 november 2015 13:09 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

Ach zo. In Nederland hebben we een Germaanse cultuur waar achtereenvolgens een romeinse, een katholieke en een protestante saus overheen zijn gegoten. Bijgeloof kun je bestrijden met kennis. Goden zijn symbolen van onwetendheid.
Prima dat is dan duidelijk.

quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 13:24 schreef ems. het volgende:

[..]

Gaan we weer ;(
Maar als atheïsme geen stroming is, daar wil ik best aan geloven. Maar lees dit artikel gewoon eens:
http://www.bizpacreview.c(...)x-more-appear-105602

Goed hier word gezegd 'A secular organisation.'' Andere nieuwssites vooral christelijk natuurlijk zeggen 'atheïst group.' Maar ik heb deze bron aan gehaald omdat ik denk dat deze het meest objectief is.

Maar dit is toch een vorm van atheïsme die vrij militant is, en echt een jacht maakt op deze dingen. Nu ben ik laatste in België gaan fietsen, en daar stond een gedenkingskruis langs de weg met wat bloemen voor een jonge jongen die daar gedood is. Is dat zo'n groot probleem?

Wat ik wil zeggen er zijn atheïsten en ik reken jou, Molurus en andere tot atheïsten die niet gaan zeggen 'waar was dat kruis in België? We gaan zorgen dat het weggehaald wordt.' Maar toch zijn dit atheïsten die hun atheïstische opvattingen vrij militant opdringen, maar nogmaals als je dit als anders wil uitleggen graag. Ik wil best jouw kant van het verhaal horen over hoe ik dit moet opvatten en ik nodig ook Molurus uit bij deze. We kunnen dit misverstand rechtzetten, maar...

quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 13:27 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja.. bij zulke statements zakt de moed bij mij ook in de schoenen.
Dit is dan weer jammer. Dus Molurus ik nodig jou ook uit, moet ik de secular organisation die we in het nieuwsbericht opvatten als niet atheïstisch, maar anti-theïstisch. En zitten er hier geen anti-theïsten, dan zal ik er nooit meer over reppen en gewoon anti-theïsme en atheïsme als aparte groepen gaan zien. Daar ben ik best toe bereid, maar als ik naar deze site ga:
http://americanhumanist.org/Humanism/What_is_Humanism



Dus mag ik verward zijn? Als zij weer iets anders dan jullie zeggen? Ik wil best naar jullie luisteren en het gaan hanteren zoals jullie willen in onze dialoog omdat ik niet met hun in gesprek ben maar met jullie, maar ik hoop dat jullie mijn verwarring begrijpen?
Liefde voor God
pi_157426633
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 14:13 schreef Monolith het volgende:

[..]

Dat nog niet zozeer, het is meer dat het 'niet hebben van een religie' geen moraliteit met zich meebrengt er niet in gaat. Ook het idee dat het geloof in god onlosmakelijk verbonden moet zijn met morele opvattingen of zelfs specifieke morele opvattingen is vrij hardnekkig, of eigenlijk het omgekeerde, dat de (vrij flexibele) Christelijke normen en waarden hangen op het al dan niet bestaan van een god.
Op zich is die houding tegenover atheïsten te verwachten en verklaren als het iemand betreft die zelf denkt zijn morele opvattingen wel uit de bijbel te hebben.
  maandag 9 november 2015 @ 15:48:58 #107
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157426705
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 13:27 schreef Molurus het volgende:

[..]

Klopt als een bus. :) Morele filosofie heeft wat mij betreft niets te maken met theologie.

[..]

Dat is redelijk voorspelbaar ja. Ik heb dit zelf ook ervaren in diverse landen. Zoals mijn opa altijd zei: als je ergens naartoe gaat dan pas je je aan aan de daar geldende regels. (Hoewel ik niet direct sta te springen om NK te bezoeken.)

[..]

De reden dat ik dit zeg is omdat het Christendom geen bron is van moraliteit. (Atheisme ook niet trouwens.) De morele waarden die door het Christendom worden gepromoot zijn daar door mensen in gestopt, en als zodanig is het een niet ter zake doend tussenstation. (En in sommige gevallen een excuus om daar dogmatisch mee om te gaan.)

[..]

Het is altijd interessant om te weten waar biassen vandaan komen. Het signaleren van biassen is wel een noodzakelijke eerste stap.

[..]

Het onderstreepte verwerp ik dus als atheist. :) God zit helemaal niet in onze cultuur. Er zitten wel allerlei door mensen verzonnen religieuze concepten in onze cultuur maar dat is dan op zijn best een tussenstation. Geen bron van morele ideeen. (En op die basis irrelevant.)

[..]

Iets dat er niet is kun je ook niet weghalen. En kritisch kijken naar culturele normen lijkt me altijd wenselijk. (Behalve wellicht in totalitaire regimes zoals NK.)

[..]

Zo zeg je het goed. Er ontstaat nogal eens verwarring over de vraag waar morele ideeen vandaan komen en wie daar verantwoordelijk voor is. Ik kan daar niet duidelijk genoeg over zijn: dat zijn te allen tijde mensen, geen goden.

[..]

Er zijn bij mijn weten helemaal geen stromingen? Atheisme behelst geen enkel concreet idee over wat dan ook. Wat moet ik me dan voorstellen bij stromingen?

[..]

Ah, je bedoelt het anti-theisme zoals mensen zoals Dawkins propageren, vermoed ik. Dat is iets anders dan atheisme. Mensen kunnen diverse redenen hebben om religie te bekritiseren. Ik zou dat niet willen uitleggen als "verschillende stromingen van...".
Nee goed het christendom is geen bron van moraliteit, goed ben ik het mee eens. Maar er is wel een moraliteit gemaakt en geprojecteerd door het christendom door de cultuur heen. Ik weet niet of ik Plato moet aanhalen met de mannen in de grot en de schaduwen, en dat zodra eentje vrij breekt de andere gevangenen in de grot die bevrijde (ex)-gevangene niet meer begrijpen.

Dus laat ik het zo stellen dit is waar ik heen wilde. Is het mogelijk moraal plat te gooien, en overnieuw te beginnen? Ik zou zeggen dat het onmogelijk is, omdat je sowieso al een bias hebt. Even lost van christendom of menselijk moraal etc, daar gaat het mij helemaal niet om. Jullie schijnen te denken dat ik heen-wil naar =christelijke is juiste moraal en de rest niet en atheïsme heeft een slecht moraal.

Nee daar wil ik niet heen, waar ik heen wil is. Kunnen we een moraal opbouwen van de grond af aan? Daar wil ik heen, natuurlijk is het moraal wat wij nu hebben (los van religie) opgebouwd door onze voorgangers en steeds deed iemand een cent in het bakje, kunnen we het bakje leeggooien en zeggen we beginnen overnieuw?

Een soort eenheid in taal wat Esperanto had moeten zijn, maar dan met moraal. Ik denk dat jullie me verkeerd begrepen hebben. Of ik het verkeerd uitgelegd heb, wat ook mogelijk is.
Liefde voor God
pi_157426781
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:43 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

Maar als atheïsme geen stroming is, daar wil ik best aan geloven. Maar lees dit artikel gewoon eens:
http://www.bizpacreview.c(...)x-more-appear-105602
Gedaan.
quote:
Goed hier word gezegd 'A secular organisation.'' Andere nieuwssites vooral christelijk natuurlijk zeggen 'atheïst group.' Maar ik heb deze bron aan gehaald omdat ik denk dat deze het meest objectief is.
[quote]
Maar dit is toch een vorm van atheïsme die vrij militant is, en echt een jacht maakt op deze dingen. Nu ben ik laatste in België gaan fietsen, en daar stond een gedenkingskruis langs de weg met wat bloemen voor een jonge jongen die daar gedood is. Is dat zo'n groot probleem?
Wat mij betreft niet. Ik heb dan ook niets te maken met de mensen die dat kruis weg wilden hebben.
quote:
Wat ik wil zeggen er zijn atheïsten en ik reken jou, Molurus en andere tot atheïsten die niet gaan zeggen 'waar was dat kruis in België? We gaan zorgen dat het weggehaald wordt.' Maar toch zijn dit atheïsten die hun atheïstische opvattingen vrij militant opdringen, maar nogmaals als je dit als anders wil uitleggen graag. Ik wil best jouw kant van het verhaal horen over hoe ik dit moet opvatten en ik nodig ook Molurus uit bij deze. We kunnen dit misverstand rechtzetten, maar...
Ik zie niet zozeer een misverstand. Die mensen vonden dat kruis daar niet kunnen of storend. Ik weet verder niets van hun motivaties. (behalve die beschreven waren in het toch-niet-zo-objectieve artikel). Wel kan ik me voorstellen dat bepaalde atheïsten in Amerika feller reageren op dergelijke zaken gezien de onderdrukking die ze daar ontvangen. Ze krijgen nu eindelijk iets meer middelen om zichzelf vrij te vechten van de gelovige meerderheid en maken daar hongerig gebruik van. Daarom delen ze misschien onderling ook iets in tegenstelling tot de atheïsten in Nederland.

Maar nogmaals: Ik heb helemaal niets met deze mensen te maken dus aan mij vragen wat hen bezielt is een beetje nutteloos. Dat ze atheïsten zijn betekent niet dat ik verder ook maar iets met hun deel wat betreft ethiek.

En dat is dus het hele ding. Wat andere atheisten doen of vinden staat compleet los van mij. Wij hebben geen gedeelde moraal. Wij hebben geen boek dat regeltjes geeft die we dan gaan naleven. Wij komen niet samen om te praten over ons gebrek aan geloof.
Conscience do cost.
pi_157426813
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:43 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

[..]

Dit is dan weer jammer. Dus Molurus ik nodig jou ook uit, moet ik de secular organisation die we in het nieuwsbericht opvatten als niet atheïstisch, maar anti-theïstisch.
Er is hier duidelijk behoefte aan een begrippendefinitie, want je haalt vanalles door elkaar.

We hebben:

1) atheisme. Dit betekent: "ik verwerp de godshypothese bij gebrek aan argumenten en bewijzen." Het betekent dus niet dat je tegen religie bent of een positieve claim doet dat er geen goden bestaan.

2) anti-theisme. Dit betekent: "ik ben tegen theisme". Merk op: dit is geen uitspraak over of er wel of niet goden bestaan.

3) secularisme. Dit betekent: "De overheid dient zich niet te bemoeien met religie en religie te behandelen als alle andere ideologieen". Merk op: dit is niet hetzelfde als anti-theisme.

4) humanisme. De term zegt het al: dit is een filosofische stroming die mensen centraal stelt. (Wat an sich niets te maken heeft met de bovenstaande 3.)

quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:43 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

Dus mag ik verward zijn? Als zij weer iets anders dan jullie zeggen? Ik wil best naar jullie luisteren en het gaan hanteren zoals jullie willen in onze dialoog omdat ik niet met hun in gesprek ben maar met jullie, maar ik hoop dat jullie mijn verwarring begrijpen?
Je verwarring ontstaat volgens mij uitsluitend doordat je bovenstaande 4 begrippen door elkaar haalt. ;) Het zijn echt 4 verschillende begrippen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 9 november 2015 @ 15:58:26 #110
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157426910
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:52 schreef ems. het volgende:

[..]

Gedaan.

[..]

Wat mij betreft niet. Ik heb dan ook niets te maken met de mensen die dat kruis weg wilden hebben.

[..]

Ik zie niet zozeer een misverstand. Die mensen vonden dat kruis daar niet kunnen of storend. Ik weet verder niets van hun motivaties. Wel kan ik me voorstellen dat bepaalde atheïsten in Amerika feller reageren op dergelijke zaken gezien de onderdrukking die ze daar ontvangen. Ze krijgen nu eindelijk iets meer middelen om zichzelf vrij te vechten van de gelovige meerderheid en maken daar hongerig gebruik van. Daarom delen ze misschien onderling ook iets in tegenstelling tot de atheïsten in Nederland.

Maar nogmaals: Ik heb helemaal niets met deze mensen te maken dus aan mij vragen wat hen bezielt is een beetje nutteloos. Dat ze atheïsten zijn betekent niet dat ik verder ook maar iets met hun deel wat betreft ethiek.

En dat is dus het hele ding. Wat andere atheisten doen of vinden staat compleet los van mij. Wij hebben geen gedeelde moraal. Wij hebben geen boek dat regeltjes geeft die we dan gaan naleven. Wij komen niet samen om te praten over ons gebrek aan geloof.
Beste ems.

Ik zeg ook:
quote:
Wat ik wil zeggen er zijn atheïsten en ik reken jou, Molurus en andere tot atheïsten die niet gaan zeggen 'waar was dat kruis in België? We gaan zorgen dat het weggehaald wordt.'
Ik denk niet dat jullie daartoe zouden gaan. En dat het los van jullie staat, staat als een paal boven water.

Hoop wel dat je mijn verwarring begrijpt. En als je atheïsme wil definiëren als het niet geloven in God, en het daarbij wil laten. En deze organisaties noemen zichzelf atheïsme of doen iets in de naam van atheïsme, kun je dan begrijpen en je daarin inleven, dat het voor mij heel moeilijk is om nu te begrijpen wat het is?

Ik vind het jammer dat ik word weggezet als 'je begrijpt het niet,' of 'kijk hem ik moet hem 100 keer zeggen dat atheïsme geen stroming is.' Prima maar ik hoop dat je mijn verwarring begrijpt en mij kan uitleggen hoe ik deze organisaties dan moet zien, ze opperen in het naam van atheïsme dat kun je leuk vinden of niet. Ik vind de kruistochten/Spaanse inquisitie niet leuk is toch gebeurt.

Welnu, moet ik hun dan zien als een atheïstische organisatie wat ze zelf zeggen of als anti-theïsme? Ik ben gewoon verward en ik hoop dat je kunt begrijpen waarom ik verward ben. En ik wil hier serieus over praten en serieus een uitleg.

Als ik iedere atheïst puur moet zijn als een individu dat niet in God geloofd. Mag ik toch wel op zijn minst stellen dat iedere individualist dat anders uit? En dat er dan militante individualisten bij zitten, maar ook individualisten die puur intellectueel handelen? Je lijkt me aan de hand van je posts gewoon een prima kerel.

En ik zou graag als ik een misvatting hierover heb, erover praten en serieus in discussie gaan in plaats van dat ik word weggezet als de gek die dit en dat niet kan separeren..
Liefde voor God
pi_157426926
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 09:13 schreef GrumpyFish het volgende:

[..]

Hij gaat daar later iets verder op in. Wat hij ermee bedoelde, is dat hij pas echt een christen ontmoet heeft en er een één op één gesprek mee heeft gehad op het moment dat hij 27 was.

Bij mij ging het al de mist in op het moment dat hij bedacht dat als het universum een begint heeft, het ook een beginner moet hebben. Alles daarna bouwt voort op die foute aanname.
Nee hoor dat heeft het ook nodig ook al geloven jullie van niet net als Hawking die zegt dat de wil van God niet nodig maar dat de wetten van de fysica de oorzaak is maar dat is gewoon nonsense dat zegt alleen maar iets over hoe het werkt niet hoe het ontstaan is...en dan komt ie ook nog met een onzin theorie als de multiversum wat puur een hypothese is en wat we nooit kunnen bewijzen en dat daardoor er altijd wel een planeet is waar alle condities perfect zijn zoals bij ons...ja zo kan ik het ook...alles is perfect bij ons tot in het kleinste detail...de Fibonacci reeks bv zit ook overal in de natuur en de afmetingen van ons lichaam maar is allemaal toeval...kijk ook naar het DNA wat uit iets van 3,5 miljard letters bestaat allemaal uit het niets dat zo iets ingewikkelds bestaat,daar moet toch iets heel intelligent achter zitten,dat jullie dat niet zien is mij een raadsel...en dan nog alle miljarden ervaringen die bij iedere christen hetzelfde is maar is ook allemaal onzin...en zo kan je door blijven gaan en het enige wat ik kan bedenken is dit...GOD gaf hun een geest van diepe slaap, ogen om niet te zien en oren om niet te horen, tot de dag van heden....
pi_157426930
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:48 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

[..]

Nee goed het christendom is geen bron van moraliteit, goed ben ik het mee eens.
Voor een Christen is dit een tamelijk controversieel standpunt, maar ben blij dat je het inneemt. :)

quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:48 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

Dus laat ik het zo stellen dit is waar ik heen wilde. Is het mogelijk moraal plat te gooien, en overnieuw te beginnen? Ik zou zeggen dat het onmogelijk is, omdat je sowieso al een bias hebt.
Dit voorstel lijkt verwant aan Rawls 'veil of ignorance', maar ik ben het met je eens: we kunnen onszelf niet ontdoen van de moraliteit die we reeds hebben.

quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:48 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

Even lost van christendom of menselijk moraal etc, daar gaat het mij helemaal niet om. Jullie schijnen te denken dat ik heen-wil naar =christelijke is juiste moraal en de rest niet en atheïsme heeft een slecht moraal.
Feitelijk is het Christendom off topic in een discussie over moraliteit, dat is waar het op neerkomt. Hopelijk duidelijk zo. :) Het 1 heeft helemaal niets met het ander te maken.

quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:48 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

Nee daar wil ik niet heen, waar ik heen wil is. Kunnen we een moraal opbouwen van de grond af aan? Daar wil ik heen, natuurlijk is het moraal wat wij nu hebben (los van religie) opgebouwd door onze voorgangers en steeds deed iemand een cent in het bakje, kunnen we het bakje leeggooien en zeggen we beginnen overnieuw?
De lezingen van Sandel beginnen nu wel heel relevant te worden. Hij behandelt daarin ook Rawls Veil of Ignorance. Voor een samenvatting, zie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Veil_of_ignorance
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_157426931
En dat je nog steeds praat over een christelijke moraal. Die hebben we niet, of bijna niet. Geboden als 'gij zult niet doden' staan wel in de bijbel, maar ze bestaan niet dankzij de bijbel.

De enige christelijke mores die we hebben in Nederland zijn dingen als de winkelsluiting op zondag. Maar er zijn maar weinig mensen die het daadwerkelijk immoreel vinden om op zondag te werken.
  maandag 9 november 2015 @ 16:00:50 #114
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157426966
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:53 schreef Molurus het volgende:

[..]

Er is hier duidelijk behoefte aan een begrippendefinitie, want je haalt vanalles door elkaar.

We hebben:

1) atheisme. Dit betekent: "ik verwerp de godshypothese bij gebrek aan argumenten en bewijzen." Het betekent dus niet dat je tegen religie bent of een positieve claim doet dat er geen goden bestaan.

2) anti-theisme. Dit betekent: "ik ben tegen theisme". Merk op: dit is geen uitspraak over of er wel of niet goden bestaan.

3) secularisme. Dit betekent: "De overheid dient zich niet te bemoeien met religie en religie te behandelen als alle andere ideologieen". Merk op: dit is niet hetzelfde als anti-theisme.

4) humanisme. De term zegt het al: dit is een filosofische stroming die mensen centraal stelt. (Wat an sich niets te maken heeft met de bovenstaande 3.)

[..]

Je verwarring ontstaat volgens mij uitsluitend doordat je bovenstaande 4 begrippen door elkaar haalt. ;) Het zijn echt 4 verschillende begrippen.
Prima kijk nu heb ik een uitleg. Maar bijvoorbeeld hoe moet ik jou classificeren? Ik zie immers geen tegenstrijdigheden, ik bedoel je zou als ik het goed begrijp zowel 1, 3 en 4 kunnen zijn of heb ik het mis?

Ik ben eerlijk ik vind dit heel moeilijk te begrijpen.
Liefde voor God
pi_157427015
quote:
1s.gif Op maandag 9 november 2015 15:59 schreef Tchock het volgende:
En dat je nog steeds praat over een christelijke moraal. Die hebben we niet, of bijna niet. Geboden als 'gij zult niet doden' staan wel in de bijbel, maar ze bestaan niet dankzij de bijbel.
De tien geboden kunnen worden samengevat als "wees geen klootzak". :D

Het zijn zeker geen typisch Christelijke waarden of Christelijke uitvindingen. Zoals gezegd... dit soort morele principes bestaan al veel langer.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 9 november 2015 @ 16:03:39 #116
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157427033
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:59 schreef Molurus het volgende:

[..]

Voor een Christen is dit een tamelijk controversieel standpunt, maar ben blij dat je het inneemt. :)

[..]

Dit voorstel lijkt verwant aan Rawls 'veil of ignorance', maar ik ben het met je eens: we kunnen onszelf niet ontdoen van de moraliteit die we reeds hebben.

[..]

Feitelijk is het Christendom off topic in een discussie over moraliteit, dat is waar het op neerkomt. Hopelijk duidelijk zo. :) Het 1 heeft helemaal niets met het ander te maken.

[..]

De lezingen van Sandel beginnen nu wel heel relevant te worden. Hij behandelt daarin ook Rawls Veil of Ignorance. Voor een samenvatting, zie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Veil_of_ignorance
Ja nouja goed ik wilde dus naar wat blijkbaar al een naam heeft. Daar wilde ik heen en ik denk dat ik verkeerd begrepen werd, het christendom of atheïsme was me even om het even, het enige wat ik dacht is dit.

Het christendom heeft invloed uitgeoefend op moraal, moraal is iets dat door de tijden heen geëvolueerd is, en beïnvloed door bepaalde gebeurtenissen. Wat ik dus wilde stellen is kunnen we vanaf 0 weer opbouwen, omdat het me wel relevant lijkt, ik bedoel stel religie is er op een dag niet meer, dan zou het toch mooi zijn om vanaf 0 te beginnen. Maar ik ben blij dat we elkaar hebben kunnen begrijpen, althans ik meen dat we nu tot een soort van begrip zijn gekomen.
Liefde voor God
pi_157427062
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 16:00 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

[..]

Prima kijk nu heb ik een uitleg. Maar bijvoorbeeld hoe moet ik jou classificeren? Ik zie immers geen tegenstrijdigheden, ik bedoel je zou als ik het goed begrijp zowel 1, 3 en 4 kunnen zijn of heb ik het mis?

Ik ben eerlijk ik vind dit heel moeilijk te begrijpen.
Klopt, ze zijn niet onderling strijdig. Ik ben atheist, ik ben anti-theist, ik ben secularist en ik ben agnost. (Let op: agnosticisme is compatibel met atheisme! Het is een bekende misvatting dat atheisme en agnosticisme elkaar uitsluiten.)

Ik zou mezelf alleen niet direct omschrijven als humanist. Ik vind mensen niet belangrijker dan andere diersoorten, en zeker niet in de mate waarin humanisten dat vinden.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 9 november 2015 @ 16:05:46 #118
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157427065
quote:
1s.gif Op maandag 9 november 2015 15:59 schreef Tchock het volgende:
En dat je nog steeds praat over een christelijke moraal. Die hebben we niet, of bijna niet. Geboden als 'gij zult niet doden' staan wel in de bijbel, maar ze bestaan niet dankzij de bijbel.

De enige christelijke mores die we hebben in Nederland zijn dingen als de winkelsluiting op zondag. Maar er zijn maar weinig mensen die het daadwerkelijk immoreel vinden om op zondag te werken.
Dan verwoord ik het op een manier die jou niet ligt. Wat ik bedoel is door christendom beïnvloed, dan... Want het christendom heeft vast wel invloed gehad, of nadruk op dingen gelegd. Meer bedoel ik niet...
Liefde voor God
  maandag 9 november 2015 @ 16:06:43 #119
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157427082
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 16:05 schreef Molurus het volgende:

[..]

Klopt, ze zijn niet onderling strijdig. Ik ben atheist, ik ben anti-theist, ik ben secularist en ik ben agnost. (Let op: agnosticisme is compatibel met atheisme! Het is een bekende misvatting dat atheisme en agnosticisme elkaar uitsluiten.)

Ik zou mezelf alleen niet direct omschrijven als humanist. Ik vind mensen niet belangrijker dan andere diersoorten, en zeker niet in de mate waarin humanisten dat vinden.
Ja maar nu word het wel heel ingewikkeld, je hebt aparte definitie en als je iemand wil classificeren dan wordt het wel heel lastig. Zie je dat zelf ook in? Of denk je daar anders over? Dit is een atheïsme topic, hebben we het dan puur over God bestaat God bestaat niet? Want wellicht is alles waar we het nu over hebben dan off topic...
Liefde voor God
pi_157427105
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 16:06 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

[..]

Ja maar nu word het wel heel ingewikkeld, je hebt aparte definitie en als je iemand wil classificeren dan wordt het wel heel lastig. Zie je dat zelf ook in? Of denk je daar anders over? Dit is een atheïsme topic, hebben we het dan puur over God bestaat God bestaat niet?
Ik zie sowieso niet waarom je mij zou willen classificeren aan de hand van wat ik niet geloof. Waarom wil je dat?

Dat is net zoiets als bij 'hobby' invullen: ik spaar geen postzegels.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_157427134
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 16:06 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

[..]

Dit is een atheïsme topic, hebben we het dan puur over God bestaat God bestaat niet? Want wellicht is alles waar we het nu over hebben dan off topic...
Atheisme, nogmaals, betekent: "ik verwerp de godshypothese". (En niet "er bestaat geen god".)

Maar veel meer zit er inderdaad niet aan dit begrip. Er is geen filosofische content, dus eigenlijk is vrijwel alles in dit topic off topic. :) (Niet dat ik dat erg vind.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_157427145
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:40 schreef Doedelzak77 het volgende:

[..]

Ja want jij bent veel slimmer natuurlijk,dat ik dat niet wist...je weet alles natuurlijk al en hebt het leven perfect uitgedokterd....hoogmoed komt voor de val....
Een goede wetenschapper weet dat een godsbewijs onmogelijk is. De godsdienstige wetenschapper is hier de hoogmoedige.
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  maandag 9 november 2015 @ 16:11:21 #123
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157427168
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 16:07 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ik zie sowieso niet waarom je mij zou willen classificeren aan de hand van wat ik niet geloof. Waarom wil je dat?

Dat is net zoiets als bij 'hobby' invullen: ik spaar geen postzegels.
Oh maar als iemand postzegels verzameld is het handig om te weten of hij uit een bepaalde tijd, bepaald land, of dergelijke verzameld.

En als iemand zegt dat hij geen postzegels verzameld, is dat toch handig om te weten? Ik kan een lampenwinkel in lopen en als de verkoper mij vraagt kan ik u helpen? En ik vraag hem advies over een magnetron, en hij zegt 'meneer wij verkopen lampen.' Als ik dan zeg 'ja maar u vroeg of u mij kon helpen, u zei niet 'kan ik u helpen met lampen?'

Ik bedoel tja het wordt allemaal wel een clusterfuck als we zo gaan denken. Als je het puur over atheïsme wil hebben ga ik hiervan uit:

1) atheisme. Dit betekent: "ik verwerp de godshypothese bij gebrek aan argumenten en bewijzen." Het betekent dus niet dat je tegen religie bent of een positieve claim doet dat er geen goden bestaan.
Liefde voor God
  maandag 9 november 2015 @ 16:13:00 #124
437551 Sneeuw-Leeuw
Liefde voor Jezus
pi_157427195
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 16:09 schreef Molurus het volgende:

[..]

Atheisme, nogmaals, betekent: "ik verwerp de godshypothese". (En niet "er bestaat geen god".)

Maar veel meer zit er inderdaad niet aan dit begrip. Er is geen filosofische content, dus eigenlijk is vrijwel alles in dit topic off topic. :) (Niet dat ik dat erg vind.)
Nouja ik wil het dan nog alleen maar over dingen hebben die on-topic zijn en dat heb ik al gedaan. Wat mij betreft is dit topic dan ook puur hiervoor. Wel denk ik dat je hiermee het topic een bepaalde doodsteek geeft, maar dat is mijn opvatting.
Liefde voor God
pi_157427285
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2015 15:58 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:

[..]

Beste ems.

Ik zeg ook:

[..]

Ik denk niet dat jullie daartoe zouden gaan. En dat het los van jullie staat, staat als een paal boven water.
Dat weet ik. Ik nam het ook niet persoonlijk op hoor ;) Alleen als een groepje overzeese mensen zich toevallig atheïst noemt heeft dat weinig met mij te maken. De enige reden dat ik de term 'atheïst' met me meedraag is omdat ik niet geloof in god. Wat ik daar vervolgens mee doe is persoonlijk.
quote:
Hoop wel dat je mijn verwarring begrijpt. En als je atheïsme wil definiëren als het niet geloven in God, en het daarbij wil laten. En deze organisaties noemen zichzelf atheïsme of doen iets in de naam van atheïsme, kun je dan begrijpen en je daarin inleven, dat het voor mij heel moeilijk is om nu te begrijpen wat het is?
Ik begrijp de frustratie maar het is gewoon heel belangrijk om te begrijpen dat Atheïsten, zeker als je de grens over gaat, letterlijk -niets- delen.
quote:
Ik vind het jammer dat ik word weggezet als 'je begrijpt het niet,' of 'kijk hem ik moet hem 100 keer zeggen dat atheïsme geen stroming is.' Prima maar ik hoop dat je mijn verwarring begrijpt en mij kan uitleggen hoe ik deze organisaties dan moet zien, ze opperen in het naam van atheïsme dat kun je leuk vinden of niet. Ik vind de kruistochten/Spaanse inquisitie niet leuk is toch gebeurt.
Het verschil hierin is (en dit is geen aanval) dat dat christenen waren. Zij deelde, iets. Zij deelden een boek, zij deelden dagelijkse gewoontes, zij deelden een kerk, zij delen een god. Ik deel niets met atheïsten behalve dat zij toevallig niet geloven in een god. En wat dat betreft deel ik dat ook enigszins met jouzelf, aangezien jij de meeste goden net zo goed verwerpt, niet?

quote:
Welnu, moet ik hun dan zien als een atheïstische organisatie wat ze zelf zeggen of als anti-theïsme? Ik ben gewoon verward en ik hoop dat je kunt begrijpen waarom ik verward ben. En ik wil hier serieus over praten en serieus een uitleg.
Je moet hun zien als een groep mensen met een mening. En nogmaals: De situatie voor atheïsten in Amerika is heel anders dan hier. Je kan verwachten dat ze met hun nieuwgevonden 'vrijheid' ietwat vocaler en actiever zullen zijn dan de atheisten in Nederland waar verder niet op grote schaal een vooroordeel aan hangt.

Vreemde vergelijking misschien maar vergelijk het met homo's. Die werden (en worden in sommige gevallen nog steeds) flink onderdrukt, ook in Nederland. Die zoeken elkaar op om zo toch een vuist te kunnen maken tegen de anti-homo tendens. Maar wat hebben die homo's eigenlijk gemeen behalve dat ze allemaal op hetzelfde geslacht vallen? Niets.

quote:
Als ik iedere atheïst puur moet zijn als een individu dat niet in God geloofd. Mag ik toch wel op zijn minst stellen dat iedere individualist dat anders uit? En dat er dan militante individualisten bij zitten, maar ook individualisten die puur intellectueel handelen? Je lijkt me aan de hand van je posts gewoon een prima kerel.
Jij mij ook hoor :P Maar wat je nu beschrijft is gewoon een verschil in persoon. Ongeacht iemands (on)gelovige achtergrond kan iemand vocaal zijn of juist niet. Sommige mensen stemmen op de VVD, andere mensen worden lid van de partij en gaan naar bijeenkomsten om inspraak te hebben en willen zelf de politiek in.
quote:
En ik zou graag als ik een misvatting hierover heb, erover praten en serieus in discussie gaan in plaats van dat ik word weggezet als de gek die dit en dat niet kan separeren..
Die misvatting lijkt me terug te komen in dat je Atheïsten (of agnosten, wat dat betreft) toch aan elkaar probeert te lijmen terwijl daar eigenlijk geen goede reden voor is.
Conscience do cost.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')