FOK!forum / De Feestdagen / Regionale specialiteiten rond O&N
derLudolfdinsdag 3 november 2015 @ 21:37
Omdat ik keek of er een speciaal topic was voor spekkedikken O+ en die niet kon vinden dit topic.

Wat zijn typische Baksels uit jou regio gegeten rond Oud&Nieuw?


Kniepertjes
Knapperige koekjes gegeten in Drenthe, Groningen en Overijssel(?). Gemaakt in een wafelijzer.
½ pond boter
500g patentbloem
400g witte basterd suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
Hiervan maak je platte koekjes die het uitgestrekte jaar symboliseren.

dXPxbUB.jpg


Nieuwjaarsrolletjes
Opgerolde variant van de knippertjes. Zelfde recept als hierboven maar dan met kopje water erdoor zodat ze beter rollen. Symboliseren het nieuwe jaar.
Oja, je moet er slagroom inspuiten.


Spekkedikkn
Wederom een baksel uit hetzelfde ijzer. Maar heel anders qua smaak en niet knapperig. En donders lekker. Hieronder het recept wat ik altijd gebruik. Bereiding is nogal ingewikkeld, ik maak het beslag meestal aan het begin van de dag als ik 's avonds ga bakken. In deze link staat wel een aardige beschrijving http://evelienkamphuis.bl(...)edikken-dus.html?m=1
Gemaakt van
750g roggemeel
250g tarwebloem
3 eieren
400g bruine suiker
400g Friese keukenstroop (lauw)
1 theelepel gemalen anijs
Plakjes rookspek en droge worst

[ Bericht 4% gewijzigd door derLudolf op 26-11-2017 03:36:00 (foto in OP vervangen. Kut Photobucket.) ]
smegmanuswoensdag 4 november 2015 @ 10:21
Oliebollen met bokbier O+ :9
oliebollen3.jpg

Recept:
(bron: http://kokenindebrouwerij(...)-met-bruin-bier.html)

Voor zo'n 20 à 25 oliebollen.
300 gram volkoren meel, 200 gram bloem
10-12 gram instantgist, meer als je gist niet nieuw meer is
10 gram zout
25 gram lichtbruine basterdsuiker
150 ml bruin (bok)bier (kamertemperatuur)
350 ml melk (kamertemperatuur)
50 gram gesmolten en weer wat afgekoelde boter (kamertemperatuur)
1 ei (kamertemperatuur)
200 gram rozijnen en een halve appel in stukjes, beide in wat bloem geschud
kaneel naar smaak

Maak een glad deeg van alle ingredienten behalve de appel en rozijnen, door eerst de droge en de natte apart te mengen, en dan goed door elkaar te mixen. Laat het deeg 15 minuten rusten. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom. Verwarm plantaardige olie (geen frituurvet) tot 175 graden. Maak met een ijslepel (zo een met een beugeltje waarmee je de inhoud losmaakt), die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg (door hem af te strijken aan de kom) en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt een minuut of 5 a 6, afhankelijk van de grootte. Proef de eerste na vijf minuten frituurtijd, dan weet je of de binnenkant meer gaartijd nodig heeft.
Schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker. De dag dat je ze bakt zijn ze veruit het lekkerst omdat ze knapperig zijn.

Eet smakelijk!
derLudolfdonderdag 5 november 2015 @ 11:06
Met volkorenmeel wordt het wel heel zwaar op de maag denk ik. Bokbier ga ik es proberen :)
derLudolfzondag 26 november 2017 @ 03:37
Oja, dit topic had ik ook nog. Tijd voor een kick.

Hebben jullie nog lokale lekkernijen? :9
Haagszondag 26 november 2017 @ 10:10
Een kick na ruim 2 jaar. _O-

maar hier niks bijzonders voor zover ik weet.
Gibson88zondag 26 november 2017 @ 12:00
Kniepertjes :9~ *; Met warme kersen en slagroom :9~

*fapjedoet
derLudolfzondag 26 november 2017 @ 12:03
quote:
0s.gif Op zondag 26 november 2017 10:10 schreef haags_kwartiertje het volgende:
Een kick na ruim 2 jaar. _O-

maar hier niks bijzonders voor zover ik weet.
Ja hè, anderen denken dat het zaterdagnacht een goed idee is om schuin een stoep op te fietsen, anderen kicken een topic :+

Veel topics zijn na een jaar gekickt hier :P
Gibson88zondag 26 november 2017 @ 12:09
quote:
1s.gif Op zondag 26 november 2017 12:03 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ja hè, anderen denken dat het zaterdagnacht een goed idee is om schuin een stoep op te fietsen, anderen kicken een topic :+

Veel topics zijn na een jaar gekickt hier :P
Oal goud ja roegbainder :7
Haagszondag 26 november 2017 @ 12:51
quote:
1s.gif Op zondag 26 november 2017 12:03 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ja hè, anderen denken dat het zaterdagnacht een goed idee is om schuin een stoep op te fietsen, anderen kicken een topic :+

Veel topics zijn na een jaar gekickt hier :P
:D. En dat is zeker zo ja.
#ANONIEMzondag 26 november 2017 @ 12:54
Hont eten.
Rozevlazondag 26 november 2017 @ 13:41
Oliebollen met satesaus :9 :9~
8777zondag 26 november 2017 @ 14:00
Worstebroodjes en appelflappen hier.
derLudolfdonderdag 7 november 2019 @ 00:28
Ik geef hem even weer een schopje. Omdat ik mijn spekkedikkenrecept niet weer kond vinden.
TLCdonderdag 7 november 2019 @ 12:13
quote:
6s.gif Op donderdag 7 november 2019 00:28 schreef derLudolf het volgende:
Ik geef hem even weer een schopje. Omdat ik mijn spekkedikkenrecept niet weer kond vinden.
Hey die pan in je UI heb ik eens met een prijsvraag gewonnen :D *O*
derLudolfdonderdag 7 november 2019 @ 12:19
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2019 12:13 schreef TLC het volgende:

[..]

Hey die pan in je UI heb ik eens met een prijsvraag gewonnen :D *O*
Naais O+
Ik moet het doen met een Aldi kloon :P