abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_156597178
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :


Wat resultaten van uit het vorige topic

Trusten



minilot




sv-tje



zo-is-dat



oceanonix

pi_156598397
Zo-is-dat Heb je nou op die bolletjes los meel gestrooid nadat ze de oven uitgekomen zijn?
pi_156598513
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:22 schreef computergirl het volgende:
Zo-is-dat Heb je nou op die bolletjes los meel gestrooid nadat ze de oven uitgekomen zijn?
Nee ervoor :)
pi_156598675
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:26 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Nee ervoor :)
Beginners vraag: met welk doel?
pi_156598803
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:33 schreef computergirl het volgende:

[..]

Beginners vraag: met welk doel?
d

Geen haha er moest bloem op volgens het recept, puur voor de mooi :D
pi_156598963
Ik heb ook nog maanzaadbroodjes gebakken

Voor:


Zo leuk met die spikkels :D

En na:

pi_156599017
Lekker maanzaad, maar zo lastig weer tussen je tanden vandaan te krijgen
  zondag 4 oktober 2015 @ 18:39:44 #8
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156600131
Ik vind wit deeg met maanzaad altijd op straciatella lijken. :9
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 4 oktober 2015 @ 18:40:50 #9
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_156600154
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:43 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb ook nog maanzaadbroodjes gebakken

Voor:
[ afbeelding ]

Zo leuk met die spikkels :D

En na:

[ afbeelding ]
Gewoon in de oven? :@ Ziet er lekker uit.
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_156601012
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 18:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind wit deeg met maanzaad altijd op straciatella lijken. :9
Daar moest ik ook aan denken! :D

quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 18:40 schreef richolio het volgende:

[..]

Gewoon in de oven? :@ Ziet er lekker uit.
Ja hoor! Gewoon in de oven :)
  zondag 4 oktober 2015 @ 20:00:38 #11
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156602258
Mini, wat voor room heb je gebruikt voor dat melkbrood? Gewoon slagroom?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_156612886
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 20:00 schreef Isegrim het volgende:
Mini, wat voor room heb je gebruikt voor dat melkbrood? Gewoon slagroom?
Yup, als er 'heavy cream' in een recept staat, gewoon volle slagroom gebruiken. :Y

quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 16:31 schreef Zo-is-dat het volgende:
Een Marguérite met zuurdesem
Heel fraai! O+ Goed kruim! :9 Mooie vorm. O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_156638665
Een keer als experiment een 100% volkoren kamutbrood gebakken. Dat beviel erg goed, maar met ¤4,50 per 500 gram niet echt toepasbaar in de bakkerij.

Nu via de groothandel 25 kilo kamut voor ¤57 kunnen bestellen :o Dat is nog goed te doen.
pi_156638808
Hoe is kamut tov tarwe? Qua smaak en glutengehalte?
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 13:07:30 #15
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156638901
Qua smaak vond ik het verschil niet zo heel groot, wel qua kleur en textuur.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_156639853
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 13:03 schreef computergirl het volgende:
Hoe is kamut tov tarwe? Qua smaak en glutengehalte?
Wat meer eiwit dan reguliere tarwe, wat minder dan spelt. Relatief veel gluten dus.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 14:59:08 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156641014
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156641891
quote:
Ja. En de smaak is wel opvallend en uitgesproken. Geeft een heel fijn brood, zachte structuur.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:46:10 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156641983
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ja. En de smaak is wel opvallend en uitgesproken. Geeft een heel fijn brood, zachte structuur.
Maal je het zelf? Of koop je het gemalen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156642161
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maal je het zelf? Of koop je het gemalen?
Ik koop het gemalen. Graan komt uit Canada, ik durf niet te zeggen of het daar of hier gemalen is.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:56:13 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156642236
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik koop het gemalen. Graan komt uit Canada, ik durf niet te zeggen of het daar of hier gemalen is.
Zelfs al koop je het bij een molen kan het nog zijn dat ze het ingekocht hebben.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156642494
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zelfs al koop je het bij een molen kan het nog zijn dat ze het ingekocht hebben.
Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat. :{

We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 16:40:56 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156643216
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 16:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat. :{

We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.
Vraag hem anders of hij dit graan wil aanbouwen? (Is wel een eis dat het biologisch is, anders mag je de handelsnaam niet gebruiken lees ik)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 10 oktober 2015 @ 19:12:30 #24
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_156739304
Efkes freagje:
Ben nou een meergranenbrood aan het kneden. Mooi, dat gaat allemaal wel lukken
Ga het vanavond nog afbakken, hoe bewaar ik het lekkerst tot morgen? gewoon open en bloot? theedoek erover?

En rijzen met folie? kan het niet beter met een iets vochtig doekje of is dat geen goed idee?

In de oven: met of zonder draaiend plateau?

Beter in een siliconen broodvorm of gewoon vloerbrood/.

[ Bericht 8% gewijzigd door uniekhoorn op 10-10-2015 19:28:24 ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_156740952
Brood moet heel heet gebakken worden, volgens mij kan siliconen niet zo hoog dus ik zou kiezen voor vloerbrood.
Ik heb een soort badmutsjes van Toppitz die ik steeds hergebruik, maar officieel schijnt de natte theedoek de beste manier te zijn om deeg af te dekken tijdens rijs. http://www.toppits.nl/detail_d1_produkt_nl,2096,531.html
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 10 oktober 2015 @ 20:41:29 #26
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156742156
Een brood wat niet aangesneden is kun je prima zo bewaren. Als je 'm aansnijd kun je hem het beste op de open kant neerzetten.

Ik leg bij het rijzen altijd bubbelfolie over het deeg. Theedoek kan uiteraard ook.

Een oven met een draaiend plateau? Is dat een combimagnetron? Nooit gedaan, mijn oven draait niet.
  zaterdag 10 oktober 2015 @ 21:16:21 #27
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_156743420
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 20:41 schreef qltel het volgende:
Een brood wat niet aangesneden is kun je prima zo bewaren. Als je 'm aansnijd kun je hem het beste op de open kant neerzetten.

Ik leg bij het rijzen altijd bubbelfolie over het deeg. Theedoek kan uiteraard ook.

Een oven met een draaiend plateau? Is dat een combimagnetron? Nooit gedaan, mijn oven draait niet.
Heb beide, een combi en een echte oven... maar mijn deeg rijst niet, denk dat het gist te oud is :( Niet te redden denk ik?

Bedankt alvast voor de volgende kker
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 10 oktober 2015 @ 22:06:10 #28
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156745309
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 21:16 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Heb beide, een combi en een echte oven... maar mijn deeg rijst niet, denk dat het gist te oud is :( Niet te redden denk ik?

Bedankt alvast voor de volgende kker
Is het verse gist of houdbare gist?

Verse gist staat een datum op en moet je gekoeld bewaren. Houdbare gist (poeder) is volgens mij zo'n 2 jaar houdbaar.

Staat het niet gewoon te koud? Mijn keuken is op 't moment ook niet zo warm dus zet ik 't in de kamer waar het wel lekker warm is.
pi_156746190
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 22:06 schreef qltel het volgende:


Staat het niet gewoon te koud? Mijn keuken is op 't moment ook niet zo warm dus zet ik 't in de kamer waar het wel lekker warm is.
Het vriest toch niet. :D
Ik had vanochtend brooddeeg tijdelijk in de koelkast gezet omdat ik even uurtje de deur uit moest, toen was het zelfs daar nog gerezen
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 10 oktober 2015 @ 22:26:58 #30
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156746247
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 22:25 schreef computergirl het volgende:

[..]

Het vriest toch niet. :D
Ik had vanochtend brooddeeg tijdelijk in de koelkast gezet omdat ik even uurtje de deur uit moest, toen was het zelfs daar nog gerezen
Nou, ik merkte het van de week. Mijn keuken is maar zo'n 17 graden en het brood rees slecht. Ik zette het in de kamer waar het 21 was en daar ging het een stuk sneller.
pi_156753165
Ik merk ook dat mijn brooddeeg minder snel rijst nu mijn keuken weer koud is. Maar ik laat het dan gewoon wat langer staan en uiteindelijk komt het ook wel goed. Vind lang gerezen brood sowieso lekkerder.
  zondag 11 oktober 2015 @ 09:48:19 #32
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156753281
Bij desem merk je dat soort dingen nog veel sterker. Temperatuur, luchtvochtigheid etc.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_156753364
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 09:48 schreef Isegrim het volgende:
Bij desem merk je dat soort dingen nog veel sterker. Temperatuur, luchtvochtigheid etc.
Ja! Soms erg onvoorspelbaar, daarom droom ik van een rijs lade zoals in great british bake off O+
pi_156753440
quote:
1s.gif Op zondag 11 oktober 2015 09:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ja! Soms erg onvoorspelbaar, daarom droom ik van een rijs lade zoals in great british bake off O+
Ja, en dan wil ook ook gelijk dat de deur in de oven verdwijnt als je hem opent *O*
pi_156753450
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 10:06 schreef computergirl het volgende:

[..]

Ja, en dan wil ook ook gelijk dat de deur in de oven verdwijnt als je hem opent *O*
Haha ja! :D
pi_156760470
Dit weekend middels een brioche een vervolg gegeven aan mijn bakavontuur. Zonder handmixer, want dat durfde ik niet meer aan. Vrijdagavond heb ik het deeg gekneed (erg plakkerig, wat een geklieder :p ) en zaterdagochtend heb ik het gebakken. De brioche was uiteindelijk niet helemaal perfect. Zo zaten er op de bovenkant van het brood scheurtjes en was de textuur iets compacter dan ik had gewild. Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.

  zondag 11 oktober 2015 @ 15:50:24 #37
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_156760496
Nou, ik zou dat ding zo hoppa in 1 keer opeten met wat boter en eventueel wat jam hoor, damn :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 11 oktober 2015 @ 16:57:33 #38
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156761984
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 15:49 schreef Grutsk het volgende:
Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.
En da's het belangrijkste.. :)

Ik vind 'm er lekker uitzien..
pi_156880869
Kaiserbroodjes (recept van Levine v Doorne)
pi_156881028
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 15:49 schreef Grutsk het volgende:
Dit weekend middels een brioche een vervolg gegeven aan mijn bakavontuur. Zonder handmixer, want dat durfde ik niet meer aan. Vrijdagavond heb ik het deeg gekneed (erg plakkerig, wat een geklieder :p ) en zaterdagochtend heb ik het gebakken. De brioche was uiteindelijk niet helemaal perfect. Zo zaten er op de bovenkant van het brood scheurtjes en was de textuur iets compacter dan ik had gewild. Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.

[ afbeelding ]
Ik heb laatst ook brioche gemaakt, maar dan in eenspersoonsversie in muffin vormpjes.
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 oktober 2015 18:01 schreef computergirl het volgende:
Mini brioches volgens recept Paul Hollywood
[ link | afbeelding ]
Ze waren eigenlijk voor collega's maar had net stukje ei-schaal tussen mijn tanden toen ik ze proefde, dus toch maar zelf opeten helaas ;)
pi_156884860
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 19:16 schreef computergirl het volgende:

[..]

Ik heb laatst ook brioche gemaakt, maar dan in eenspersoonsversie in muffin vormpjes.

[..]

Hoe waren die van jou qua textuur?
pi_156885261
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 21:27 schreef Grutsk het volgende:

[..]

Hoe waren die van jou qua textuur?
Yum.
Het was een enorme klus om ze te maken want bijna de helft van deeg was boter maar daardoor waren het net croissantjes
pi_156894798
Hoe zorg je dat de korst van je brood wat knapperiger wordt? Mijn nieuwe liefde (aka de Kenwood) en ik hebben vorige week deeg gekneed en een witbrood gebakken in de oven (uit een pakje van Koopmans), maar de korst was mij nog een beetje te 'elastisch'. Brood was verder heerlijk O+. Vanmiddag/morgen poging 2.
  Moderator zaterdag 17 oktober 2015 @ 11:41:37 #44
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_156898213
Stoom in de oven zorgt ook voir knapperiger korst dacht ik?
pi_156917694
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 oktober 2015 11:41 schreef jitzzzze het volgende:
Wat langer of heter bakken
Oven op 210 gezet ipv 200 (hetelucht), dat werkte idd prima! Het is zo lekker O+. Omnomnom.
pi_156988736
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 16:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat. :{

We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.
http://www.molendehaas.nl/ is nog wel te doen qua afstand denk ik zo ? malen ze alles zelf - en kan je ook bekijken boven in de molen,
pi_157046758
Wie van jullie maakt wel eens bolletjes?
Ik heb vandaag bruine bolletjes gemaakt adv recept vAn Levine. Ze zijn alleen wel heel erg mini geworden, twee happen en het is weg gok ik :D
ik heb het recpt qua hoeveelheden meel/vocht/gist etc aangehouden en dan kwam ik op 70 gr per (ongebakken) deegbolletje. :D
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 23 oktober 2015 @ 19:56:56 #49
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157047568
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 oktober 2015 19:14 schreef computergirl het volgende:
ik heb het recpt qua hoeveelheden meel/vocht/gist etc aangehouden en dan kwam ik op 70 gr per (ongebakken) deegbolletje. :D
Ik maak ze wel eens. Ik maak daarvoor een normaal wit brooddeeg en houd tussen de 70 a 80 gram per bol aan, en dan zijn ze normaal van grootte.

[ Bericht 0% gewijzigd door qltel op 23-10-2015 22:45:51 ]
pi_157048343
Ik vind 70 gram per bolletje ook vrij klein, maar dat is bij ons wel handig ivm kleine kinderen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')