abonnementen ibood.com bol.com
pi_156186584
YrrU2LO.png
Welkom in 'het vintage objectieven topic' voor vintage/legacy lenzen. Heb je zelf al een mooie collectie oud glas opgebouwd? Show ze hier en deel je ervaringen! Benieuwd naar leuke oude objectieven? Doe hier inspiratie op! :Y
't Is hier een gezellig koffiehoekje, c_/ , dus ouwehoer lekker mee. Thee, fris of iets sterkers mag overigens ook natuurlijk.

Waarom vintage/legacy?
Vroeger zijn echt klasbakken van glasbakken gefabriceerd. Optisch sterk met veel karakter en kwaliteit en gebouwd als een tank. Ze doen vaak niet onder voor lenzen van tegenwoordig en zijn vaak ook voor een habbekrats te verkrijgen!

Ja, maar...
... ik heb geen oude camera en wil ook niet met film werken. Je kunt tegenwoordig met menig digitale camera een adapter gebruiken waardoor je toch gewoon van diverse oldschool objectieven kunt genieten met de voordelen van de hedendaagse technologie. :Y Je beschikt dan echter niet over het in-camera kunnen laten zetten van het diafragma en autofocus bijvoorbeeld. Voor je iets in huis haalt loont het je eerst een beetje in te lezen en ook te kijken hoe de compatibiliteit van bepaalde lenzen met het systeem waarop je schiet is.
SPOILER: Compatibiliteit
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"Je zei 'voordelen van de hedendaagse technologie' hè, dus ik kan een objectief gewoon precies zo gebruiken als bijvoorbeeld de 18-55mm kitlens die bij m'n 1200D zat?" Nou ja, vintage objectieven zijn oud en missen dus elektronica. Zogenaamde 'domme' adapters lenen zich prima om je objectief op je camerasysteem te mounten, maar nogmaals: het diafragma en de focus dienen handmatig ingesteld te worden. Met 'voordelen van de hedendaagse technologie' wordt vooral het gemak van digitale instellingen, instant feedback, leer- & probeercurve door vele foto's en fouten te maken zonder telkens filmrolletjes te hoeven laten ontwikkelen en de bijkomst van digitale nabewerking en het schieten van foto's in RAW-formaat bedoeld.

Vintage/legacy objectieven hebben vaak een sterk karakter. Dat zie je terug in de scherpte, rendering van de onscherpe uit-focus gebieden/achtergrond (bokeh), kleuren en flares bijvoorbeeld. Het handigste is gewoon ff bij Google te beginnen. Tig mensen waren je al voor en schieten al met vintage objectieven, dus ga online op zoek naar anderen die ervaring met jouw systeem hebben en kijk eens naar de objectieven die zij gebruiken. Als je dan een leuk objectief gevonden hebt kun je bijvoorbeeld eens op Flickr kijken naar andere gebruikers die met dat objectief hebben gefotografeerd om de kwaliteit en sfeer te proeven. Of misschien zijn er zelfs video's van op YouTube te vinden. Uiteraard loont het ook een beetje in het topic hier wat reacties door te nemen, mogelijk kom je daar nog gouden tips en goede raad tegen en/of kun je hierom vragen.

Kopen
Online is natuurlijk een goed idee en is misschien het makkelijkst om een bepaald objectief te vinden en heb je waarschijnlijk het grootste aanbod. Dan moet je vooral denken aan eBay. Er komt o.a. veel aanbod uit Duitsland ook, dus het is een aardig idee om te kijken naar Europese listings. Groot-Brittannië, Italië, de Oekraïne en Rusland hebben ook veel te bieden. En schuw je niet om iets van overzees te halen, kun je op 'wereldwijde' listings zoeken en bijvoorbeeld iets uit Amerika halen. 't Is alleen moeilijk in te schatten wat de daadwerkelijke staat van een objectief is van een paar woorden en/of plaatjes en vaak wordt er geen 'niet goed, geld terug'-garantie geboden.

Het is dus ook eigenlijk fijner iets aan de levende lijven te kunnen inspecteren. Dus op Marktplaats bijvoorbeeld iets zoeken waar je het objectief kunt afhalen en misschien in je buurt te koop staat. Denk verder ook aan tweedehands zaakjes, rommelmarkten en beurzen.

Zijn er nog een paar tips die me helpen om te zien of een objectief een goede koop is (inspecteren)?
Jazeker. :Y Misschien is het gevaarlijkste probleem wel schimmel (Engels: fungus, Duits: Pilz)! Deze kan zich binnen de lens uitbreiden en zelfs overslaan op je andere objectieven. Hier dus mee oppassen; dit is een no-go. Dan heb je nog het diafragma (Engels: aperture blades, Duits: Blende). Alles wat bewegende delen heeft is onderhevig aan slijtage en een verhoogd risico om kapot te gaan. Het kan dus zijn dat een lens er cosmetisch puntgaaf uitziet, maar de bladen van het diafragma in een bepaalde positie vastzitten. Of... dat de bladen in olie zwemmen. Ook de focusring is een puntje om naar te kijken. Draait de boel nog een beetje soepel? Veelal zijn de focusgrips rubberized... dit wil echter in loop der tijd weleens loskomen; ook een puntje van aandacht dus.

Qua optisch elementen zelf moet je opletten dat het glas niet al te rigoureus is geprobeerd schoon te maken. Het wil nog weleens voorkomen dat er door fout onderhoud schoonmaakvlekken e.d. ontstaan. Dat is uiteraard niet bevorderend voor de beeldkwaliteit. Dan heb je nog krassen (Engels: scratches, Duits: Kratzer) op de voor- en achterkant van de glaselementen. Die hoeft niet per se de beeldkwaliteit te beïnvloeden, maar liever het zekere voor het onzekere natuurlijk. Met objectieven die al een paar decennia rondzwerven is het vrijwel onvermijdelijk om er stof (Engels: dust, Duits: Staub) in te krijgen. Een paar microscopisch kleine deeltjes gaan je foto's niet ruïneren, maar zit het er vol mee, wordt het natuurlijk wat problematisch.

Cosmetisch kan het zijn dat de behuizing wat lakschade heeft. Dit is vrij normaal voor een oud objectief. De mate van lakschade en aanwezigheid van krassen laat vaak wel afleiden hoe er met het objectief is omgesprongen. Nu zijn veel van deze objectieven als een tank gebouwd en kunnen ze over het algemeen best tegen een stootje, maar het kan ook zijn dat er gewoon hele deuken in zitten. Dit is vooral storend als dat de filterschroefdraad betreft... zo wordt het natuurlijk lastig/onmogelijk er filters op te draaien. Verder worden lang niet alle objectieven nog met een originele verpakking of alleen al de voor- en achterdeksel geleverd. Als iets nog alle orginele accessoires heeft, bijvoorbeeld een leren case en de deksels en de boel er netjes uitziet, zegt dat meestal wel dat er zuinig mee is omgegaan. Er zijn verder op eBay bijvoorbeeld vele handelaren in oud glas. Deze listen objectieven vaak ook met een rating zoals 'A++' en 'EXC+++'. Vaak zit hier wel waarheid achter, maar het kan niet schaden om een beetje achterdochtig te blijven. Voor je iets koopt ook vooral goed lezen wat erbij vermeld staat. Als je online meebiedt op een (op de plaatjes) mooi objectief voor een heel zacht prijsje, kan het best eens zijn dat er in de omschrijving ergens staat dat de lens eigenlijk defect is.

Lesefutter
http://www.fotografica.nl/?page_id=231http://www.vintagelensesforvideo.comhttp://dslrvideoshooter.com/video-gear/lenses/vintage-manualhttp://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.htmlhttp://www.google.nl [..]
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_156187213
Over vintage spul gesproken, vanavond eindelijk negatieven gescand genomen met mijn Praktica LTL + Pentacon 50 1.8

Was het eerste filmpje geschoten met die camera en mijn scanner (Epson 4490) vindt kleinbeeldcamera sowieso niet zo leuk, dus 3/36 foto's vond ik enigszins acceptabel. Leuke bokeh heeft dat lensje wel :)

Ik vond trouwens ook nog wat niet eerder gescande rolfilm, Kodak Ektar uit een Mamiya M645j. Zat nog wat leuks tussen :)
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  zaterdag 19 september 2015 @ 12:24:59 #3
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156217968
Even terug naar de vorige editie

quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 23:09 schreef mattie010 het volgende:
Aha, zo. Die is helemaal los. Dan heb ik alles al geprobeerd en ga ik langs de verkoper om geld terug te vragen. Fijn dit :')

Dankjewel voor je hulp!
Jammer.

Ik heb inmiddels mijn eigen 'C' er even bijgepakt en het lijkt er sterk op dat je een gedeelte van het totaal mist (Novoflexen zijn nogal modulair van opzet).
Als je een setje hebt gekocht met een incomplete of defecte PiGriff kun je twee dingen doen:
- Terug naar verkoper
- Als je het setje echt heel voordelig hebt gekocht en het is heel compleet op jacht gaan naar een betere PiGriff, er zijn er nogal wat verkocht en dus zijn ze verre van zeldzaam.

Nou meen ik ooit te hebben begrepen dat dat setje van jou nogal compleet was (qua lenskoppen) en dus zou ik het tweede alternatief in overweging nemen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156218111
Heb de 560 sowieso nog liggen - de rest van dat setje is toen weggegaan naar een vriend.

Dit setje gekocht voor een 150 euro, maar een nieuwe pigriff kost al snel 100 euro denk ik? Wel een goed advies. Hier zit wel alles bij dan weer: schouderstatief, 400, 600, adapter olympus + canon etc. Dus tsja, sterke twijfel hier. Vandaag wel een afspraak met de verkoper, dus laat wel weten wat hier uit is gekomen!
  zaterdag 19 september 2015 @ 22:47:04 #5
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156231445
En omdat mijn Noflexar 600mm toch even uit de kast was (om te kijken of ie aan een sling belt wél vervoerbaar is), waarom dan niet gelijk even het gevaarte op de A6000 gehangen en gekeken of er ergens in een aanpalende dakgoot iets met veren zit.

Op volle opening doet ie het best wel prima :Y
21360080728_4999176045_o.jpgPasser Domesticus by Ouwesok, on Flickr

Een andere zwaargewicht die even bij wijze van proef aan de sling mocht hangen is de Meyer Orestegor 4/300mm, een ding dat geheel uit staal en glas bestaat en derhalve lood- en loodzwaar is.
Het 'Kino Plasmat' ontwerp van de Orestegor lijkt wat op een Sonnar alleen bestaan een paar grote stukken lucht van de Sonnar hier uit glas.

De Orestegor geeft best wel aparte achtergrondjes
20925299954_1eabcdf0dc_o.jpgAraneus diadematus by Ouwesok, on Flickr

Het goeie nieuws is dat beide lenzen aan een sling belt prima mee naar buiten kunnen, het gewicht heb je geen last meer van en dus gaan ze nu wat vaker mee het veld in.

Iets langer ben ik vandaag aan het spelen geweest met mijn Tokina AT-X 150, de 5.6/150-500mm uit de jaren 90. Normaal amper mee te torsen kon ik er aan de nieuwe riem makkelijk een wandeling van een paar kilometer mee doen.

De dikke AT-X met aan de statiefgondel het nieuwe riempje en ergens in de verte de A6000
21537444022_49edde65e7_o.jpgTokina AT-X 150 by Ouwesok, on Flickr

De verhouding lens/camera is helemaal zoek
21522428736_e2f1d19c4e_o.jpgTokina AT-X 150 by Ouwesok, on Flickr

Met deze grote schuifzoom heb ik vanmiddag dus voor het eerst eens lekker ontspannen kunnen spelevaren, de resultaten daarvan verschijnen hier wel links en rechts in de topics.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156231591
Even de uitkomst posten:
Scherpstel gedeelte leek inderdaad kapot, handgreep werkte niet. Heb netjes het geld teruggekregen.

Helaas nu dus weer op zoek naar een novoflex met in ieder geval de 400mm kop erop.
pi_156247248
Kwam dit tegen op Tweakers, misschien leuk voor de liefhebber :)!

Helios 44M 2/58 f/2.0 Zenit

http://tweakers.net/aanbod/852930/helios-44m-2-58-f-20-zenit.html
Hmz...
pi_156265666
quote:
6s.gif Op zondag 20 september 2015 17:34 schreef Koelkastje het volgende:
Kwam dit tegen op Tweakers, misschien leuk voor de liefhebber :)!

Helios 44M 2/58 f/2.0 Zenit

http://tweakers.net/aanbod/852930/helios-44m-2-58-f-20-zenit.html
Die zijn voor minder te krijgen :)
пусть всегда будет солнце
  maandag 21 september 2015 @ 11:15:06 #9
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156266086
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 10:48 schreef MoChe het volgende:

[..]

Die zijn voor minder te krijgen :)
Daarnaast ook even op het type letten, de ene Helios heeft meer karakter dan de andere. Er zijn nogal wat verschillende Heliossen gebouwd. Die met automatisch diafragma zijn een tandje minder, het beste heb je een pre-set.
De meeste Heliossen die hier in het westen werden gedumpt voor harde valuta waren van het type 44-2, een pre-set meestal afkomstig van KMZ (er zijn nog een stuk of wat andere fabrikanten maar die zijn hier beduidend minder algemeen)
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156279797
en ook goed op de vatting letten, er zijn ook Heliossen met M38 vatting, daar moet dan weer een pasringetje tussen van 38 naar 42., maar zijn dus wel bruikbaar.
#35.
  maandag 21 september 2015 @ 22:16:10 #11
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156283564
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 20:43 schreef Clayton1 het volgende:
en ook goed op de vatting letten, er zijn ook Heliossen met M38 vatting, daar moet dan weer een pasringetje tussen van 38 naar 42., maar zijn dus wel bruikbaar.
En waar je M38 zei bedoelde je M39.

Naast die M39 is er ook nog de L39, de oude Leica-draad. Of daarvoor Heliossen zijn weet ik zo snel niet maar heel veel Russische lenzen zijn ook in die L39 gemaakt. Is een M39 nog middels dat dunne ringetje naar M42 aan te passen, met de L39 gaat het allemaal wat lastiger, die zijn alleen bruikbaar op spiegelloze camera's.
En gelukkig zijn die adapters niet zo gek duur
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156283830
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 22:16 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

En waar je M38 zei bedoelde je M39.

Naast die M39 is er ook nog de L39, de oude Leica-draad. Of daarvoor Heliossen zijn weet ik zo snel niet maar heel veel Russische lenzen zijn ook in die L39 gemaakt. Is een M39 nog middels dat dunne ringetje naar M42 aan te passen, met de L39 gaat het allemaal wat lastiger, die zijn alleen bruikbaar op spiegelloze camera's.
En gelukkig zijn die adapters niet zo gek duur
Dat dus M39 en mijn adapter van M39 naar M42 was US 0,99. :)
#35.
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 19:17:38 #13
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156554244
Hey, kan een modje dit topic niet reeksen? :o Ik heb nu twee weken aan posts gemist. :'(

Maar goed. Mijn laatste aanwinst is een early HELIOS-44.
r1qYstF.jpg
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 21:35:51 #14
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156558976
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 19:17 schreef shiznuts het volgende:
Hey, kan een modje dit topic niet reeksen? :o Ik heb nu twee weken aan posts gemist. :'(

Maar goed. Mijn laatste aanwinst is een early HELIOS-44.
[ afbeelding ]
Eigenlijk ben je met die Helios min of meer echt toegetreden tot het vintageglasgilde :Y
alsnog welkom
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 22:09:16 #15
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156560416
:P Bedankt! Wel grappig dat 'ie in centimeters (1:2 f=5,8cm) gaat i.p.v. mm (2/58). Cosmetisch is 'ie niet zo, i.t.t. eigenlijk alles wat ik hiervoor in huis haalde, maar is niet anders bij zulk spul. Optisch wel wow! _O_

Weet jij trouwens wat meer over rode letter lenzen (deze heeft een rode Russische 'P')? :o
Die rooie P's, rooie V's, rooie T's... en dat lijkt ergens wel een indicatie te zijn dat het toffe boel is? Of hoeft dat niet?
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 23:26:12 #16
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156562259
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 22:09 schreef shiznuts het volgende:
:P Bedankt! Wel grappig dat 'ie in centimeters (1:2 f=5,8cm) gaat i.p.v. mm (2/58). Cosmetisch is 'ie niet zo, i.t.t. eigenlijk alles wat ik hiervoor in huis haalde, maar is niet anders bij zulk spul. Optisch wel wow! _O_

Weet jij trouwens wat meer over rode letter lenzen (deze heeft een rode Russische 'P')? :o
Die rooie P's, rooie V's, rooie T's... en dat lijkt ergens wel een indicatie te zijn dat het toffe boel is? Of hoeft dat niet?
Ik zou het zelf ook moeten uitzoeken. Het heeft er waarschijnlijk iets mee te maken dat de Heliossen door verschillende fabrieken werden gemaakt, misschien dat daar een sleutel naar die rode letters zit, een kwaliteitsaanduiding zoals bij Canon is het in elk geval niet.

Al die verschillende coderingen en merkjes en ook nog weer een stuk of zes verschillende types maken de Helios wel tot een mooie verzamellens. Hij is er in heel veel uitmonsteringen die qua performance overigens weinig verschillen laten zien. Het zou me niet verwonderen dat je in totaal minstens veertig verschillende Heliossen zou kunnen vinden.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 23:35:34 #17
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156562424
Thanks. Niet specifiek voor Zenit lenzen ofzo. Meyer Optik doet i.p.v. een 'P' (tenminste, op z'n Russisch dan, hè) een 'V'. Carl Zeiss Jena natuurlijk een 'T'. Geen idee. Seller zei dat het met 'rare' coatings te maken zou hebben of iets. :P

Iets anders... lees net op http://www.mirrorlessrumo(...)s-ships-in-february/ over de 'terugkomst' van de Trioplan van Meyer Optik Görlitz (zie ook: https://www.kickstarter.c(...)ble-boke/description & http://www.meyer-optik-goerlitz.com/trioplan-f28-100mm/ ). 1399¤ !!! *proest* Maar die aangedikte soap bubble bokeh ziet er best grappig uit. Nu hebben veel USSR lenzen ook zo'n eigenwijs karakter, maar welke zou daar het dichtst in de buurt van komen en geen 1399 kosten? :+
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 00:29:38 #18
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156563593
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 23:35 schreef shiznuts het volgende:
Thanks. Niet specifiek voor Zenit lenzen ofzo. Meyer Optik doet i.p.v. een 'P' (tenminste, op z'n Russisch dan, hè) een 'V'. Carl Zeiss Jena natuurlijk een 'T'. Geen idee. Seller zei dat het met 'rare' coatings te maken zou hebben of iets. :P

Iets anders... lees net op http://www.mirrorlessrumo(...)s-ships-in-february/ over de 'terugkomst' van de Trioplan van Meyer Optik Görlitz (zie ook: https://www.kickstarter.c(...)ble-boke/description & http://www.meyer-optik-goerlitz.com/trioplan-f28-100mm/ ). 1399¤ !!! *proest* Maar die aangedikte soap bubble bokeh ziet er best grappig uit. Nu hebben veel USSR lenzen ook zo'n eigenwijs karakter, maar welke zou daar het dichtst in de buurt van komen en geen 1399 kosten? :+
Ik kijk even op ebay en zie dat er weer eens iets goed gehyped is :')

Een oude Trioplan gaat daar ergens tussen de 400 en 600 ctrl+alt+5, altijd nog de helft van de nieuwe Trioplan maar voor wat je krijgt veel te veel, ik heb de indruk dat je op dat belletjesbokeh na een paar opnamen wel zo ongeveer uitgekeken bent.
Met dat in het achterhoofd kijk ik nog even een paar alternatieven na.
De Meyer Orestor 2.8/100 zou voor maximaal 100 euronen te vinden moeten zijn, iets minder extreem in zijn bokeh, maar wél als normale lens in te zetten die dan hele fraaie achtergrondjes maakt met meer scherpte in je onderwerp. De Orestor 2/8135mm heeft dezelfde eigenschappen, maar kost ongeveer de helft.
Wil je toch extreem, dan is voor het geld van een Trioplan ook een Helios 40-2 1.5/85mm te koop. Geeft op volle opening een krankzinnig bokeh a la Trioplan, diafragmeer je hem iets, dan wordt het allemaal wat beschaafder maar ook weer erg mooi.
hou er alleen rekening mee dat die Helios zowel groot en zwaar als ook zwaar en groot is

Of je wacht even tot de hype eraf is en koopt dan een Trioplan gewoon weer voor rond de honderd euro of minder :')
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 00:46:15 #19
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156563942
Haha. Ja, mooi is dat. :') :P

Coole tips wel! Ook maar weer eens tijd om de vintage shops en markten eens af te gaan... daar slaan hypes denk ik ook niet zo hard toe. Zo'n Orestor of 40-2 klinkt goed.

- ah, die 40-2 heb ik ook als 'heruitgebrachte' versie gezien. :P http://www.rugift.com/hel(...)nikon-new-design.htm . Dan heb je niet alleen de soap bubble, dan krijg je er ook een wastrommelgevoel graties bij met de swirly bokeh. :Y) Maar heeft wel ergens wat.

7sx7h7x.jpg
helios-40-2-85mm-f15-lens-for-nikon-new-design-6.jpg
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 01:06:05 #20
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156564272
Prijs van de nieuwe Helios 40-2 valt me trouwens enorm mee. De oude gingen op het beroerdste moment voor zo'n zeshonderd weg. De nieuwe kost ongeveer de helft met als opmerkelijkheidje dat de pdraadvariant het duurste is 8)7
Iets zegt me dat er nog een paar mensen nu opgezadeld zitten met de oude 40-M in de hoop dat ze er de hoofdprijs voor konden vangen

Overigens is ook de Helios 44-2 weer gewoon nieuw te koop en voor $ 69 heb je er dan een ontzettend leuk lensje aan, al blijf de sport natuurlijk om voor de laagste prijs aan een van de miljoenen oude 44-2's te komen.
Vanuit diverse 'bijvangsten' heb ik er inmiddels een paar in de collectie zitten, er lijken er geen twee gelijk
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 01:19:22 #21
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156564485
44M-4 had ik al. Een gewone early 44 nu. Een 44-2 niet.
Was eigenlijk nu naar Jupiters (-8 & -11) aan het kijken, maar misschien ook nog ff jagen op een cheap 44-2 dan. _O-
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 11:33:09 #22
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156568001
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 01:19 schreef shiznuts het volgende:
44M-4 had ik al. Een gewone early 44 nu. Een 44-2 niet.
Was eigenlijk nu naar Jupiters (-8 & -11) aan het kijken, maar misschien ook nog ff jagen op een cheap 44-2 dan. _O-
Tip: Zoek op advertentiesites naar iemand die zijn Zenit E of Zenit EM afdankt voor weinig, vaak kleeft er daar nog iets moois in de vatting dat Industar of Helios heet. Er zijn in de 70's/80's wagonladingen vol Zenits naar het westen gekomen om de USSR aan harde valuta te helpen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 13:35:50 #23
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156569797
Thanks voor de Zenit-tip. Zo had ik ook de Minolta 50mm f/1.7 gescored. :D
Ik zei: je hoeft alleen maar de lens op te sturen, hoor... Komt 'ie alsnog met Minolta XG-1.
Al wil het ook prima om vintage, maar ook surplus/old stock spul gewoon uit de Belarus/Oekraïne/Rusland te halen. :Y
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 13:47:48 #24
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156569943
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 13:35 schreef shiznuts het volgende:
Thanks voor de Zenit-tip. Zo had ik ook de Minolta 50mm f/1.7 gescored. :D
Ik zei: je hoeft alleen maar de lens op te sturen, hoor... Komt 'ie alsnog met Minolta XG-1.
Al wil het ook prima om vintage, maar ook surplus/old stock spul gewoon uit de Belarus/Oekraïne/Rusland te halen. :Y
Hoewel het wat opdroogt is het voormalig Oostblok de plek om aparte Russische camera's en vooral lenzen te vinden. De massa die naar het westen werd gedumpt was vrij eenzijdig van opzet hoewel er rond de val van het ijzeren gordijn meer leuk spul deze kant op kwam, voornamelijk uit Hongarije.
Het ging fout toen de Russen zelf ontdekten dat wij hier zo dol zijn op hun afdankers.

De echte goeie markt voor fotografica zou wel eens China kunnen gaan worden, daar kopen ze al jaren 'onze' juweeltjes op alsof het melkpoeier is.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  woensdag 7 oktober 2015 @ 22:50:06 #25
121125 Gimmick
Fame, Fame, fatal Fame
pi_156679587
20257975852_f135104f6f_z.jpgby -Gimmikc-

Pentax k 85mm f1.8. Ergens eind jaren '70. Erg mooi lensje, vind ik zelf.
It can play hideous tricks on the brain
But still I'd rather be Famous
Than righteous or holy, any day
Any day, any day
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 08:44:40 #26
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156705354
Vannacht een een Vivitar 135mm 2.8 F-Mount op de kop getikt voor 5 euro. Zo te lezen past dit wel op mijn D7000. Maar zal de autofocus ook werken?
Hoe kun je trouwens de producent van de lens achterhalen? Zie dat verschillende producenten geproduceerd hebben voor Vivitar en dat Komine het beste lijkt te zijn?

[ Bericht 36% gewijzigd door Pandaplint op 09-10-2015 09:07:35 ]
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 10:39:27 #27
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156706886
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 08:44 schreef Pandaplint het volgende:
Vannacht een een Vivitar 135mm 2.8 F-Mount op de kop getikt voor 5 euro. Zo te lezen past dit wel op mijn D7000. Maar zal de autofocus ook werken?
Hoe kun je trouwens de producent van de lens achterhalen? Zie dat verschillende producenten geproduceerd hebben voor Vivitar en dat Komine het beste lijkt te zijn?
Even heel kort:
- AF werkt uiteraard niet met een manualfocus lens
- AF-assist werkt op een Nikon altijd
- Lichtmeter/diafragmavoorkeuze werkt op een aantal Nikons wel, op anderen weer niet. Hoe de lichtmeter van een D7000 met MF-lenzen omgaat durf ik even niks over te zeggen.

De merken die achter Vivitar zitten kunnen inderdaad verschillen. De verschillen tussen Komine en de rest zul je op een gewone 135mm niet snel zien, dus wie hem ook gebouwd heeft (Komine, Kiron, Tokina en nog veel meer) doet er even niet meer toe.
Bij groothoeken wordt het verschil wat beter merkbaar en bij zoomlenzen helemaal, een 135mm kun je je echter merktechnisch amper een buil aan vallen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 14:44:08 #28
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156710887
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 10:39 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Even heel kort:
- AF werkt uiteraard niet met een manualfocus lens
- AF-assist werkt op een Nikon altijd
- Lichtmeter/diafragmavoorkeuze werkt op een aantal Nikons wel, op anderen weer niet. Hoe de lichtmeter van een D7000 met MF-lenzen omgaat durf ik even niks over te zeggen.

De merken die achter Vivitar zitten kunnen inderdaad verschillen. De verschillen tussen Komine en de rest zul je op een gewone 135mm niet snel zien, dus wie hem ook gebouwd heeft (Komine, Kiron, Tokina en nog veel meer) doet er even niet meer toe.
Bij groothoeken wordt het verschil wat beter merkbaar en bij zoomlenzen helemaal, een 135mm kun je je echter merktechnisch amper een buil aan vallen.
Bedankt voor de info. Ik zal mijn bevindingen hier nog wel eens posten :)
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 14:44:49 #29
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156710904
Hoe ga je het best om met 'automatic' lenzen die een pin hebben om het geselecteerde diafragma actief te maken?
(Lokaal een Domiplan opgepikt, lees wel iets over lijm, maar weet niet of dat houdt en of het niet wat netter kan)
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 15:20:36 #30
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156711477
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 14:44 schreef shiznuts het volgende:
Hoe ga je het best om met 'automatic' lenzen die een pin hebben om het geselecteerde diafragma actief te maken?
(Lokaal een Domiplan opgepikt, lees wel iets over lijm, maar weet niet of dat houdt en of het niet wat netter kan)
Trek in dat geval er nog een euro of acht voor uit voor een extra pdraad-adapter en let op of die een 'push-flange' heeft die het pinnetje voor je indrukt. De meeste m4/3-adapters hebben er een.
Klinkt heel gewichtig maar is gewoon een randje onder de schroefdraad waar dat pinnetje op stuit
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 15:47:46 #31
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156711975
Typisch dan weer dat ik er net eentje heb zonder. :') :P Thanks. Deze lijkt goed te zijn dan, toch?
Dpom0sD.jpg
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 16:21:40 #32
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156712503
quote:
10s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 15:47 schreef shiznuts het volgende:
Typisch dan weer dat ik er net eentje heb zonder. :') :P Thanks. Deze lijkt goed te zijn dan, toch?
[ afbeelding ]
Die doet het inderdaad wel :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 16:51:33 #33
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156712845
Bedankt voor de hulp, betere oplossing dan iets te lopen doethetzelven. :+
Life's like a choc of boxolates
pi_156754124
Vanmorgen even een Helios 44-2 ,

GroteFoto-IFSXEDJP-D.jpg
GroteFoto-R4PXNOK6-D.jpg

op de camera gezet en ff een testrondje gelopen,

GroteFoto-XOZA8RWE-D.jpg
GroteFoto-HIMUV7UI-D.jpg
GroteFoto-FQV4T6MU-D.jpg
GroteFoto-JE8QFZDO-D.jpg
#35.
  zondag 11 oktober 2015 @ 17:08:47 #35
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_156762210
Puicke platen hoor! :Y
Life's like a choc of boxolates
  zondag 11 oktober 2015 @ 19:49:22 #36
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156765422
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 11:12 schreef Clayton1 het volgende:
Vanmorgen even een Helios 44-2 ,

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

op de camera gezet en ff een testrondje gelopen,

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zo te zien eentje van 1973 en een exportversie gezien zijn westerse opschrift.

Mooi lensje dus wat eigenlijk in geen collectie mag ontbreken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156766798
Loop je naar huis met die Helios op de camera, zie je ineens een libel zitten.

GroteFoto-43LQ8NJM-D.jpg
GroteFoto-T3U4834H-D.jpg
#35.
  maandag 12 oktober 2015 @ 19:16:10 #38
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156786493
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 10:39 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Even heel kort:
- AF werkt uiteraard niet met een manualfocus lens
- AF-assist werkt op een Nikon altijd
- Lichtmeter/diafragmavoorkeuze werkt op een aantal Nikons wel, op anderen weer niet. Hoe de lichtmeter van een D7000 met MF-lenzen omgaat durf ik even niks over te zeggen.

De merken die achter Vivitar zitten kunnen inderdaad verschillen. De verschillen tussen Komine en de rest zul je op een gewone 135mm niet snel zien, dus wie hem ook gebouwd heeft (Komine, Kiron, Tokina en nog veel meer) doet er even niet meer toe.
Bij groothoeken wordt het verschil wat beter merkbaar en bij zoomlenzen helemaal, een 135mm kun je je echter merktechnisch amper een buil aan vallen.
Hij past!
W8mhfQZ.jpg
Is een Komine en ziet er puntgaaf uit :)
- AF assist werkt
- lichtmeter werkt
- Diafragma waarde wordt echter niet doorgegeven aan camera.

Binnenkort maar eens uitgebreid testen.
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  dinsdag 13 oktober 2015 @ 12:31:33 #39
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156800581
Vanmorgen vroeg een testrondje gemaakt:
FOT / [Post hier je] Herfstplaatjes
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  dinsdag 13 oktober 2015 @ 21:34:48 #40
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156814075
quote:
0s.gif Op maandag 12 oktober 2015 19:16 schreef Pandaplint het volgende:

[..]

Hij past!
[ afbeelding ]
Is een Komine en ziet er puntgaaf uit :)
- AF assist werkt
- lichtmeter werkt
- Diafragma waarde wordt echter niet doorgegeven aan camera.

Binnenkort maar eens uitgebreid testen.
Alsof ie ervoor is gemaakt :Y

Bij het fotograferen met zo'n oudere lens even in de gaten houden dat lenzen in die dagen niet gemaakt werden om op volle opening voluit te performen, voor de mooiste scherpte moet je diafragma een eindje dicht.
Omdat je op een cropsensor fotografeert zou ie met één enkel stopje al heel goed moeten tekenen.

Stel voor manualfocussen het oculair van je camera zo goed mogelijk in op je oog en leer op het matglas te beoordelen wat scherp wordt en wat niet, de MF-assist gebruik je dan om snel in de buurt van de scherpte te komen, voor de beste fijninstelling is MF-assist vaak nét niet nauwkeurig genoeg.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156841848
Iemand interesse in een Sigma 35-70mm met praktica B mount?
#35.
  woensdag 14 oktober 2015 @ 22:50:49 #42
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_156842466
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 oktober 2015 21:34 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Alsof ie ervoor is gemaakt :Y

Bij het fotograferen met zo'n oudere lens even in de gaten houden dat lenzen in die dagen niet gemaakt werden om op volle opening voluit te performen, voor de mooiste scherpte moet je diafragma een eindje dicht.
Omdat je op een cropsensor fotografeert zou ie met één enkel stopje al heel goed moeten tekenen.
Heeft een cropsensor veel invloed om de schepte bij oudere lenzen?
Hmz...
  woensdag 14 oktober 2015 @ 22:58:31 #43
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156842643
quote:
11s.gif Op woensdag 14 oktober 2015 22:50 schreef Koelkastje het volgende:

[..]

Heeft een cropsensor veel invloed om de schepte bij oudere lenzen?
Lees je oude lensreviews, dan blijken de meeste oudere lenzen op kleinbeeld(of full frame zoals we het nu noemen) vaak het beste te presteren bij diafragma's rond de 8. Een cropsensor mist de hoeken en randen van fullframe en daarmee dus het slechts presterende gebied van de meeste lenzen. In de praktijk betekent dat zoveel als dat een klassieke lens op een cropsensor al bij 4 of 5.6 aan zijn optimum zit.

Gebruik je oude lenzen op full frame, dan diafragmeer je bij de meeste lenzen het beste door richting de 8.
Heb je nou oude lichtsterke lenzen(1.4/50mm of iets van die strekking), dan zit het optimum meestal op 4 voor fullframe en 2.8 voor crop.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  woensdag 14 oktober 2015 @ 23:57:51 #44
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_156843917
quote:
0s.gif Op woensdag 14 oktober 2015 22:58 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Lees je oude lensreviews, dan blijken de meeste oudere lenzen op kleinbeeld(of full frame zoals we het nu noemen) vaak het beste te presteren bij diafragma's rond de 8. Een cropsensor mist de hoeken en randen van fullframe en daarmee dus het slechts presterende gebied van de meeste lenzen. In de praktijk betekent dat zoveel als dat een klassieke lens op een cropsensor al bij 4 of 5.6 aan zijn optimum zit.

Gebruik je oude lenzen op full frame, dan diafragmeer je bij de meeste lenzen het beste door richting de 8.
Heb je nou oude lichtsterke lenzen(1.4/50mm of iets van die strekking), dan zit het optimum meestal op 4 voor fullframe en 2.8 voor crop.
Interessant :Y!

Bedankt voor de informatie ^O^!
Hmz...
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 14:33:12 #45
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_157041499
who0p whoop! Russian character galore! :P
UKhGcdE.jpg
Xt0L2nq.jpg

Die laatste zijn M39-mount. Apart vind ik dat je met een klein schroefdraadje er een M42-mount van maakt en daarmee op een M42->M43 adapter kunt mikken... Ga je echter de M39->M43-route, dan krijg je een hele dunne adapter... ligt de minimale focusafstand ook verder. Ikke nie begrijp nie. :? Blijf wel bij de M42-adapters dan. Kipon heeft trouwens een M42->M4/3 focal reducer! http://world.tmall.com/item/521181289088.htm Mogelijk interessant...
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 14:56:33 #46
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157042045
quote:
10s.gif Op vrijdag 23 oktober 2015 14:33 schreef shiznuts het volgende:
who0p whoop! Russian character galore! :P
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die laatste zijn M39-mount. Apart vind ik dat je met een klein schroefdraadje er een M42-mount van maakt en daarmee op een M42->M43 adapter kunt mikken... Ga je echter de M39->M43-route, dan krijg je een hele dunne adapter... ligt de minimale focusafstand ook verder. Ikke nie begrijp nie. :? Blijf wel bij de M42-adapters dan. Kipon heeft trouwens een M42->M4/3 focal reducer! http://world.tmall.com/item/521181289088.htm Mogelijk interessant...
39mm-draad is er in twee smaken. Je hebt de Zenit-39mm met dezelfde oplegmaat als een pdraadlens. Die pakt met dat dunne adaptertje.
Tweede smaak is de Leica-draad. Ook 39mm maar met een kleinere oplegmaat. Goed te adapteren naar m4/3 en NEX, naar spiegelreflexen dus gewoon niet (tenzij voor macro/closefocus)
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 15:09:49 #47
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_157042400
Maar die Leica 39mm heet dan toch ook L39 en niet M39? :P
Die M39 -> M43 adapter (staat er letterlijk op!) is haast zo dun als een C-mount adapter. :o
Terwijl een M42 -> M43 adapter vergelijkbaar is met een Pentax PK -> M43 of Minolta MD -> M43 bijvoorbeeld en met een simpele dunne thread, vergroot je de M39-schroefdraad op de lens naar M42-schroefdraad. De flange distance lijkt me in de laatste geval bij gebruik te kloppen voor M42. Met de toegewijde M39-adapter heb ik moeite met de Jupiter-11, die dan opeens naar 3 meter springt ofzo qua minimale focusafstand (wat ik dus wijt aan een soort omgekeerd macro-tube effect). Beetje apart.
Life's like a choc of boxolates
pi_157043108
quote:
10s.gif Op vrijdag 23 oktober 2015 14:33 schreef shiznuts het volgende:
who0p whoop! Russian character galore! :P
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die laatste zijn M39-mount. Apart vind ik dat je met een klein schroefdraadje er een M42-mount van maakt en daarmee op een M42->M43 adapter kunt mikken... Ga je echter de M39->M43-route, dan krijg je een hele dunne adapter... ligt de minimale focusafstand ook verder. Ikke nie begrijp nie. :? Blijf wel bij de M42-adapters dan. Kipon heeft trouwens een M42->M4/3 focal reducer! http://world.tmall.com/item/521181289088.htm Mogelijk interessant...
Waar heb je de MIR vandaan als ik vragen mag?
пусть всегда будет солнце
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 15:49:17 #49
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_157043278
Van elektrobaai. Is een 'Grand Prix Brussels 1958 - Made in USSR'-getagde versie. Zijn ook zilveren of pre-Brussels versies. :Y Meeste van deze lenzen komen gewoon van eBay uit de Oekraïne, Rusland of Belarus. Heb een paar shops waar ik vaker voorbijkijk. Wat gevaarlijk is. :P
Life's like a choc of boxolates
pi_157071704
Iemand interesse?

GroteFoto-ICPTZQTD-D.jpg
Met Minolta MD vatting

Geen of maar amper vlieguren gemaakt. Dus als nieuw

[ Bericht 6% gewijzigd door Clayton1 op 24-10-2015 22:07:07 ]
#35.
  zondag 25 oktober 2015 @ 20:55:30 #51
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157096715
Maakte de slingbelt eerder al mijn Tokina AT-X 150 draagbaar, vandaag was het de beurt aan een veel ouder kolos, de Orestegor 4/300mm van Meyer.

21849527503_5ef8dca286_o.jpgMeyer Orestegor 4/300mm by Ouwesok, on Flickr

Het is een pre-set met heel veel diafragmabladen waardoor ie een hele mooie onscherpte heeft. Zijn formaat dankt de lens aan het fenomeen dat ie eigenlijk voor middenformaat is ontworpen, met een tweetal adapters wordt ie van Pentacon6 naar pdraad en vandaar naar (in mijn geval) of naar Pentax K óf naar Sony E.
Met de Pentax heb je het voordeel van stabilisatie, met de A6000 heb je het voordeel van hoge ISO's en met het lichte camera'tje erachter stabiliseert de lens zichzelf door zijn enorme massa.

Nog een plaatje dat iets meer over de afmetingen zegt.

21848002484_eef1ca07c2_o.jpgMeyer Orestegor 4/300mm by Ouwesok, on Flickr

De Orestegor is ongeveer van 1967, de lens is maar een paar jaar onder de naam Meyer Orestegor geproduceerd. Meyer maakte toen al deel uit van VEB Pentacon en vanaf 1970 heetten de Orestegors gewoon Pentacon. Kwalitatief bleven ze echter bijzonder goed. De lens is allesbehalve zeldzaam en zo robuust dat de meeste exemplaren nog gewoon als nieuw aanvoelen.

Fotograferen met deze klomp glas+heavy-metal vergt even wat aanpassing, je moet vooral niet te snel willen. De scherpstelslag is zoals alles aan deze lens enorm waardoor scherpstellen traag gaat. Wel bijzonder nauwkeurig trouwens. Idealiter zet je om scherp te stellen het diafragma helemaal open. Draait de lens met enige moeite in de scherpte en sluit daarna met de voorste ring het diafragma tot het voorgekozen minimum. Op dat moment realiseer je je steeds weer dat je eigenlijk één hand te weinig hebt :')

Afgelopen middag een flinke portie opnamen gemaakt het het kolos. De resultaten daarvan volgen binnenkort in dit theater.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_157097471
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2015 20:55 schreef Ouwesok het volgende:
Maakte de slingbelt eerder al mijn Tokina AT-X 150 draagbaar, vandaag was het de beurt aan een veel ouder kolos, de Orestegor 4/300mm van Meyer.

[ link | afbeelding ]Meyer Orestegor 4/300mm by Ouwesok, on Flickr

Het is een pre-set met heel veel diafragmabladen waardoor ie een hele mooie onscherpte heeft. Zijn formaat dankt de lens aan het fenomeen dat ie eigenlijk voor middenformaat is ontworpen, met een tweetal adapters wordt ie van Pentacon6 naar pdraad en vandaar naar (in mijn geval) of naar Pentax K óf naar Sony E.
Met de Pentax heb je het voordeel van stabilisatie, met de A6000 heb je het voordeel van hoge ISO's en met het lichte camera'tje erachter stabiliseert de lens zichzelf door zijn enorme massa.

Nog een plaatje dat iets meer over de afmetingen zegt.

[ link | afbeelding ]Meyer Orestegor 4/300mm by Ouwesok, on Flickr

De Orestegor is ongeveer van 1967, de lens is maar een paar jaar onder de naam Meyer Orestegor geproduceerd. Meyer maakte toen al deel uit van VEB Pentacon en vanaf 1970 heetten de Orestegors gewoon Pentacon. Kwalitatief bleven ze echter bijzonder goed. De lens is allesbehalve zeldzaam en zo robuust dat de meeste exemplaren nog gewoon als nieuw aanvoelen.

Fotograferen met deze klomp glas+heavy-metal vergt even wat aanpassing, je moet vooral niet te snel willen. De scherpstelslag is zoals alles aan deze lens enorm waardoor scherpstellen traag gaat. Wel bijzonder nauwkeurig trouwens. Idealiter zet je om scherp te stellen het diafragma helemaal open. Draait de lens met enige moeite in de scherpte en sluit daarna met de voorste ring het diafragma tot het voorgekozen minimum. Op dat moment realiseer je je steeds weer dat je eigenlijk één hand te weinig hebt :')

Afgelopen middag een flinke portie opnamen gemaakt het het kolos. De resultaten daarvan volgen binnenkort in dit theater.
Wat is de totale lengte en gewicht van dit geheel?
#35.
  zondag 25 oktober 2015 @ 21:27:57 #53
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157098632
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2015 21:08 schreef Clayton1 het volgende:

[..]

Wat is de totale lengte en gewicht van dit geheel?
Hij weegt 2,2 Kg en is zo'n 22cm lang (komt nog een adapter bij). naast lang is ie erg breed, filtermaatje 97.
Dat zijn dan de cijfertjes. Gebruik je hem uit het handje, dan wordt ie voor je gevoel per seconde zwaarder en vooral kouder. Het is net of je met een giganische ijsklomp in je handen staat.

Al die kwellingen vergeet je trouwens op slag wanneer je, eenmaal scherpsteld, diafragma naar smaak gesloten en rustig uitademend je camera afvuurt en, in geval van de A6000 de freeze in je zoeker ziet.

Voorbeeldje, let ook op de achtergronden
22284057048_556551f5f4_o.jpgJapanse makaak by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 26 oktober 2015 @ 00:55:28 #54
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_157104568
Wat een kanon! :D
Maar dan schiet 'ie ook. :7
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 30 oktober 2015 @ 00:54:57 #55
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157196729
Voorbeeldje van wat zo'n diafragma met heel veel lamellen zo ongeveer doet. Hij staat ergens tussen de 5.6 en de 8 en de vlekken in de achtergrond blijven mooi rond

21962832823_c45210122f_o.jpgCorvus monedula by Ouwesok, on Flickr

Met die enorme scherpstelslag werk je iets anders dan met andere lenzen. Zodra je een onderwerp ziet draai je eerst de scherpstelring naar de geschatte afstand nog voor je de camera aan het oog zet (dan draait ie namelijk stukken moeizamer).
Met die afstand zet je de camera aan je oog en stelt het laatste stukje in, na wat oefening gaat dat nog vrij rap ook.

22585481015_ea2e9cb5b5_o.jpgVale Gier by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 7 november 2015 @ 14:02:09 #56
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157380642
Met wat gewone kabeltjes is mijn Noflexar 8/600 inmiddels weer zo bruikbaar als ie bedoeld is.

Weerslag voorspelt een droge periode, we moesten hem maar eens proberen :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 7 november 2015 @ 20:52:15 #57
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157388690
En de lange pijp is weer terug in de natuur.
22232075674_85b4f1af68_o.jpgNoflexar 8/600mm by Ouwesok, on Flickr

Door de slingbelt is ie draagbaar geworden zonder dat ie de vatting van de camera uit zijn voegen trekt en dankzij wat kabeltjes en stekkertjes doet zijn trigger het ook weer en is ie voor zo'n kolos nog best wel handzaam ook.
Vanmiddag dus een aardig wandelingetje gemaakt en je merkt amper dat je de Noflexar bij je hebt. De reacties van andere wandelaars op het gevaarte zijn elke keer weer kostelijk. De komt-daar-een-raket-uit?-teller staat inmiddels weer vijf hoger :')
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_157388758
$_57.JPG

Kan ik hier iemand mee blij maken?
#35.
  zondag 22 november 2015 @ 14:40:53 #59
450479 hubje
hobby fotografie
pi_157738643
Wie kan er mij helpen, ik ben pas nieuw op de site en toch al een vraag

Ik las bij een melding op een Jupiter 9 een reactie van Ouwe Sok het volgende:

"Weergaloze portretlens, diafragma volgens pre-set-principe. Je begrenst hem met de ene ring op 5.6, met de andere ring open en sluit je je diafragma.
Ding scherpstellen, met die tweede ring je diafragma sluiten tot je een fraai geheel hebt en.......

Graag had ik hier omtrent wat meer uitleg gevonden
Alvast bedankt
  zondag 22 november 2015 @ 16:03:03 #60
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_157740482
Preset lenzen hebben een aperture limiter. Die komt als een 2e ring of in sommige gevallen als 1-rings-oplossing die funktioneert met een pull. Idee is dat je de lens volledig opengooit (iets wat op Olympus bodies met elektronische lenzen ook gebeurt) om veel licht te hebben en door de dunnere focus plane duidelijker kunt spotten waar de focus precies ligt. Na te hebben gefocussed draai je het diafragma dicht. Door de limiter te hebben gezet op je gewenste f-stop, stop 'ie daar en gaat 'ie niet verder. Als je 'em traditioneel wilt gebruiken kun je de f-limiter natuurlijk op het grootste getal zetten en de ring op een traditionele manier door de hele range gebruiken (is wat ik doe).
Life's like a choc of boxolates
pi_157748421
Beetje spelen met een Helios ,

360.jpg
360.jpg
#35.
pi_157866308
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 november 2015 20:52 schreef Ouwesok het volgende:
En de lange pijp is weer terug in de natuur.
[ link | afbeelding ]Noflexar 8/600mm by Ouwesok, on Flickr

Door de slingbelt is ie draagbaar geworden zonder dat ie de vatting van de camera uit zijn voegen trekt en dankzij wat kabeltjes en stekkertjes doet zijn trigger het ook weer en is ie voor zo'n kolos nog best wel handzaam ook.
Vanmiddag dus een aardig wandelingetje gemaakt en je merkt amper dat je de Noflexar bij je hebt. De reacties van andere wandelaars op het gevaarte zijn elke keer weer kostelijk. De komt-daar-een-raket-uit?-teller staat inmiddels weer vijf hoger :')
Behoorlijk indrukwekkende foto's op Flickr!
Tevens kick.

Iemand die misschien nog een Zeiss prime in de aanbieding heeft?
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_157881088
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 november 2015 20:52 schreef Ouwesok het volgende:
Ik heb zojuist in de kringloop een Raynox ZX-505 super 8 camera gevonden voor een tientje.
Er zit een 8-40 mm f1.8 zoomlens op. Er is weinig over te vinden.
Weet jij misschien wat voor lensmount het is en hoe ik de lens er om te beginnen af krijg?
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_157884016
Heeft iemand een link naar deel 2 van dit? Deel 1 en deel 3 zijn te vinden maar 2 niet.
En waarom geen reeks?
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_157907366
Deel 2 van deze niet gereekste reeks.
pi_157907451
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 19:55 schreef obolos het volgende:
Deel 2 van deze niet gereekste reeks.
Dank u.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 29 november 2015 @ 23:14:01 #67
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157913095
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 november 2015 16:08 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik heb zojuist in de kringloop een Raynox ZX-505 super 8 camera gevonden voor een tientje.
Er zit een 8-40 mm f1.8 zoomlens op. Er is weinig over te vinden.
Weet jij misschien wat voor lensmount het is en hoe ik de lens er om te beginnen af krijg?
De meeste Super8-camera's hadden een vast objectief, ik vrees dat de Raynox er geen uitzondering op gaat zijn.
Al zou ie er wél af kunnen, dan nog heb je dan een lens die bedoeld is om een super8-beeldje uit te dekken, ongeveer zo groot als de sensor van een compactcamera en veel te klein voor m4/3 of zelfs APS-C.
Zou je die lens wel los krijgen zodanig dat ie nog helemaal werkt, dan zou ie eigenlijk alleen met heel veel huisvlijt op een Pentax Q pas te maken zijn die ook een piepklein sensortje heeft. Daarbij moet je de hoeveelheid huisvlijt niet onderschatten. Je begint met een bestaand adapter dat zodanig moet worden bewerkt dat je super8-lensje er in past.
Met wat zoeken vind je op interpret wel de nodige voorbeelden van Pentax Q met super8-lenzen en als zo'n lens Angenieux heet is het ook allemaal nog best wel om aan te zien.

Samengevat: Afradertje, zeker als je sensor groter is dan die van een Pentax Q
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_157913268
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2015 21:27 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Hij weegt 2,2 Kg en is zo'n 22cm lang (komt nog een adapter bij). naast lang is ie erg breed, filtermaatje 97.
Ik ken wel filtermaat 95 en 112, maar 97?
blub blub
  zondag 29 november 2015 @ 23:29:43 #69
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157913416
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 23:22 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Ik ken wel filtermaat 95 en 112, maar 97?
Net nog even nagemeten, hij is inderdaad 97mm. Probleem mee :?
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_157913432
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 23:29 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Net nog even nagemeten, hij is inderdaad 97mm. Probleem mee :?
nee, maar ben wel verbaasd. kan je daar uberhaupt nog filters voor vinden?
blub blub
  zondag 29 november 2015 @ 23:34:39 #71
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157913510
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 23:30 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

nee, maar ben wel verbaasd. kan je daar uberhaupt nog filters voor vinden?
Zal allemaal echt wel te vinden zijn aangezien nagenoeg alles is te vinden. Ik gebruik alleen geen filters dus was dat bij mij nog niet in beeld gekomen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_157913543
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 23:34 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Zal allemaal echt wel te vinden zijn aangezien nagenoeg alles is te vinden. Ik gebruik alleen geen filters dus was dat bij mij nog niet in beeld gekomen.
noem het overdreven, maar ik heb overal uv-filters voor
blub blub
  maandag 30 november 2015 @ 00:00:59 #73
236849 CrashO
Klapjostie oet Twente
pi_157913925
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 23:30 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

nee, maar ben wel verbaasd. kan je daar uberhaupt nog filters voor vinden?
Lee :Y Of wat budget vriendelijker; Haida :)
Geen UV die als verkapte beschermdoppen worden gebruikt natuurlijk. Maar ND en pola's zijn gewoon te krijgen.
pi_157916757
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 23:14 schreef Ouwesok het volgende:
Samengevat: Afradertje, zeker als je sensor groter is dan die van een Pentax Q
Jammer. Leek me een puik lensje voor op de Sony NEX 5N.
Super 8 is te klein. Weer wat geleerd. Dank u.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 5 december 2015 @ 12:44:01 #75
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_158030537
Ik ben de verzameling aan het pruimen, is hier nog wat interesse voor de volgende lenzen?

uVp2Clz.jpg

ciHR2sD.jpg

jlbPUUu.jpg

4KDM7jK.jpg
  zaterdag 5 maart 2016 @ 15:42:50 #76
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_160440744
Kwam deze lens tegen bij de kringloop.

FNEYLcc.jpg
Vivitar T-4 75-260mm f/4.5 Tele-Zoom

Lens ziet eruit alsof hij net uit de winkel komt, geen krasje of wat dan ook _O_!

Nu nog kijken wat ik er mee ga doen :P!
Hmz...
  zondag 6 maart 2016 @ 14:56:06 #77
108582 Daywalk3r
Eigenlijk Dayrunner.
pi_160463602
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2015 12:44 schreef Erasmo het volgende:
Ik ben de verzameling aan het pruimen, is hier nog wat interesse voor de volgende lenzen?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
3 maand later, maar heb je die 28mm nog? Zoja, wat wil je er voor hebben
Just remember, you can't climb the ladder of success with your hands in your pockets. ~Arnold Swarzenegger
pi_160527491
quote:
0s.gif Op zondag 6 maart 2016 14:56 schreef Daywalk3r het volgende:

[..]

3 maand later, maar heb je die 28mm nog? Zoja, wat wil je er voor hebben
Ik heb nog een cosina 28mm f2.8 als je daar interesse in hebt? Mocht je interesse hebben zal ik even foto's maken/uploaden.
  dinsdag 8 maart 2016 @ 23:00:00 #79
108582 Daywalk3r
Eigenlijk Dayrunner.
pi_160531623
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 maart 2016 21:16 schreef mattie010 het volgende:

[..]

Ik heb nog een cosina 28mm f2.8 als je daar interesse in hebt? Mocht je interesse hebben zal ik even foto's maken/uploaden.
Daar heb ik geen interesse in, sorry.
Just remember, you can't climb the ladder of success with your hands in your pockets. ~Arnold Swarzenegger
  woensdag 9 maart 2016 @ 13:28:04 #80
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160540226
Hey Sok, jij weet dit vast wel...
cOoLmw8.jpg
"Pentax SMC M 1,7/50mm Soft Imagon Spezialanfertigung.
Das Objektiv arbeitet wie der berühmte Weichzeichner * Imagon * von Rodenstock"
Uhh... wattes? :P
Life's like a choc of boxolates
  donderdag 10 maart 2016 @ 18:42:36 #81
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_160570993
quote:
0s.gif Op zondag 6 maart 2016 14:56 schreef Daywalk3r het volgende:

[..]

3 maand later, maar heb je die 28mm nog? Zoja, wat wil je er voor hebben
Helaas die is al weg, volgens mij heb ik nog wel een ander 28mm liggen. Zal morgen even voor je kijken.

quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2016 13:28 schreef shiznuts het volgende:
Hey Sok, jij weet dit vast wel...
[ afbeelding ]
"Pentax SMC M 1,7/50mm Soft Imagon Spezialanfertigung.
Das Objektiv arbeitet wie der berühmte Weichzeichner * Imagon * von Rodenstock"
Uhh... wattes? :P
Als het goed is heb ik ook nog wel een 1,7 voor je :)
  donderdag 10 maart 2016 @ 18:53:18 #82
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160571198
Thanks, ik heb al een hele mooie Pentax-M SMC Asahi (niet de Takumar) 50mm f/1.4 :9~ . Maar als je goed kijkt zie je dat die 50mm f/1.7 niet zomaar een 50mm f/1.7 is. Die heeft een of andere vreemde UFO graancirkelmotief diafragma. 'Weichzeichner' en 'Soft', dus zal wel iets van een diffusie-effect hebben ofzo. Had het alleen nog nooit gezien. :P

Ben nog ergens een nieuwe set van bij elkaar aan het sprokkelen. Hopelijk binnenkort weer wat te showen. :D
Life's like a choc of boxolates
  donderdag 10 maart 2016 @ 20:26:12 #83
121125 Gimmick
Fame, Fame, fatal Fame
pi_160574051
quote:
0s.gif Op donderdag 10 maart 2016 18:53 schreef shiznuts het volgende:
Thanks, ik heb al een hele mooie Pentax-M SMC Asahi (niet de Takumar) 50mm f/1.4 :9~ . Maar als je goed kijkt zie je dat die 50mm f/1.7 niet zomaar een 50mm f/1.7 is. Die heeft een of andere vreemde UFO graancirkelmotief diafragma. 'Weichzeichner' en 'Soft', dus zal wel iets van een diffusie-effect hebben ofzo. Had het alleen nog nooit gezien. :P

Ben nog ergens een nieuwe set van bij elkaar aan het sprokkelen. Hopelijk binnenkort weer wat te showen. :D
Het is een heel bijzondere lens en ik vraag mij af of hij echt van Pentax of wellicht een modificatie van een ander bedrijf. Of zelfs gephotoshopt. De bron voor Pentax k-mount spullen is deze website: http://kmp.bdimitrov.de/lenses/ en die maakt er geen melding van (terwijl er genoeg exoten opstaan). Het serienummer staat bij deze lens (50mm f1.7 m) normaal tussen 50mm en Asahi waar nu dat Soft staat. Die letters lijken er ook wel op te liggen (de f is te groot) en het nummer lijkt uitgegumd.

Pentax heeft wel een aantal softlenzen, maar die zijn 85mm.

[ Bericht 0% gewijzigd door Gimmick op 10-03-2016 23:05:42 ]
It can play hideous tricks on the brain
But still I'd rather be Famous
Than righteous or holy, any day
Any day, any day
  donderdag 10 maart 2016 @ 20:46:39 #84
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160574699
Daar het om een 'Spezialanfertigung' gaat zal het idd wel gemodificeerd/speciaal op maat gemaakt zijn. Lijkt voor 'Asahi' idd aan de gravering/belettering te zijn geknoeid. :Y

'k Dacht, Ouwesok heeft wel altijd wat mooie achtergronden achter het hoe, wat en waarom dat dan zou zijn. Vooral ook omdat 'Imagon' van 'Rodenstock' aangehaald wordt en ik 'Rodenstock' geloof ik wel aan ontwikkelen/enlargers kan linken, maar er verder maar weinig benul van heb.
Life's like a choc of boxolates
pi_160576105
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2016 13:28 schreef shiznuts het volgende:
Uhh... wattes?
Fake.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 10 maart 2016 @ 21:51:01 #86
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160577584
911_1207687878.jpg
911_1871176538.jpg
911_1134747727.jpg
Life's like a choc of boxolates
  donderdag 10 maart 2016 @ 21:59:18 #87
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_160577959
Maak er eens een foto mee c_/
Hmz...
  donderdag 10 maart 2016 @ 22:04:10 #88
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160578183
Is van een advertentiesite á la Marktplaats geplukt, hè. Ik hoef zoiets niet, ik was gewoon een nieuwsgierig aagje aan het uithangen. :P

- hoest met die Vivitar gegaan eigenlijk?

[ Bericht 8% gewijzigd door shiznuts op 10-03-2016 22:12:34 ]
Life's like a choc of boxolates
  donderdag 10 maart 2016 @ 22:46:48 #89
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_160579832
quote:
0s.gif Op donderdag 10 maart 2016 22:04 schreef shiznuts het volgende:
Is van een advertentiesite á la Marktplaats geplukt, hè. Ik hoef zoiets niet, ik was gewoon een nieuwsgierig aagje aan het uithangen. :P

- hoest met die Vivitar gegaan eigenlijk?
Aaaah, op die fiets :P! Ik zou hem gewoon kopen, omdat het kan :Y!

De Vivitar staat nu nog stil. Een 'custom made' T4 adapter voor EF was me net iets te duur dus nu wachten op post uit China met een OM naar EF adapter c_/! Hopelijk is hij er snel want die bonk metaal en glas moet gewoon gebruikt worden :9~!
Hmz...
  donderdag 10 maart 2016 @ 22:52:17 #90
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160580016
Chill!

Voor adapters zijn deze trouwens wel mooi: http://kentfaith.com/product-172.html# . Vind je op eBay e.d. wel.

P.s. voor 160,- wil ik het best laten varen, gewoon omdat dat ook kan
Life's like a choc of boxolates
  donderdag 10 maart 2016 @ 23:03:31 #91
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_160580415
quote:
0s.gif Op donderdag 10 maart 2016 22:52 schreef shiznuts het volgende:
Chill!

Voor adapters zijn deze trouwens wel mooi: http://kentfaith.com/product-172.html# . Vind je op eBay e.d. wel.

P.s. voor 160,- wil ik het best laten varen, gewoon omdat dat ook kan
Kjk, dat is nou eens een handige website. Bookmarked voor het geval ik eens een nieuwe adapter zoek _O_!

Daar kan ik mij wel in vinden. Serieus geld voor iets wat vrij onbekend lijkt te zijn :P!
Hmz...
  vrijdag 11 maart 2016 @ 16:04:10 #92
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160592777
quote:
0s.gif Op donderdag 10 maart 2016 18:53 schreef shiznuts het volgende:
[..]

Ben nog ergens een nieuwe set van bij elkaar aan het sprokkelen.
Hopelijk binnenkort weer wat te showen. :D
bEg754j.jpg
Geen 21, 25 & 100mm, want moni¤$. ;( Maar wel de Contax Zeiss Planar 50mm f/1.4. :9
De rest f/2.8 met de Distagon 28 & 35mm, de Tessar 45mm en de Sonnar 85mm & 135mm.
Sjiek setje toch? Wachten op de Kent&Faith Concept C/Y - EOS adapter en Zhongyi/ZY Optics EOS - M4/3 Lens Turbo II om er de Hollywood f/2 en S35-look uit te krijgen. :D
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 12 maart 2016 @ 20:47:54 #93
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_160620626
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2016 13:28 schreef shiznuts het volgende:
Hey Sok, jij weet dit vast wel...

Deels.

Die Rodenstock Imagon is een grootformaatklassieker, oorspronkelijk bedoeld voor 4x5" en later nog een verkleind voor een Mamiya RB67.

De Imagon werkt met een zeefdiafragma, dat is die plaat met graancirkels. Een gat in het midden maakt het hoofddiafragma dat zorgt voor een gestoken scherp beeld. De gaatjes er omheen laten, afhankelijk van het plaatje dat je kiest, meer of minder randstralen door die de lensfouten die aan de randen van de lens optreden gedoseerd doorlaten zodat die scherpte wat overstraling krijgt en je zo ongeveer het mooiste softfocus-effect krijgt dat je maar kunt wensen.

Werkt zoiets ook bij zo'n Pentax 1.7/50mm :?
Ik vrees van niet. In de eerste plaats is het mechanisch best een uitdaging om zo'n plaatje in zo'n klein lensje te kunnen wisselen (die Imagons draai je simpel uit elkaar om hem in de sluiter te kunnen hangen)
Tweede ding is dat een zeefdiafragma op zo'n 1.7/50mm heel weinig lensfouten doorlaat, simpelweg omdat die er niet zijn, althans niet in een mate waarin je er voor soften iets aan zou kunnen hebben.
Zou je een zeefdiafragma willen toepassen dan zou dat de grootste kans van succes hebben in een constructie als een Triotar, dan nog is het op opnameformaten kleiner dan die 6x7cm nagenoeg niet meer te doen om een zeefdiafragma toe te passen.

Wil je nou écht dat effect hebben van een gestoken scherpe plaat met lichte overstralingen, dan zou je kunnen overwegen om een Zeiss Softar te gebruiken. Die is het beste te omschrijven als een gewone plaat planparallel glas die dus de scherpte van je lens onaangeroerd laat met daarin een patroon van microlensjes die voor de gewenste overstraling zorgen.
ff plaatje lenen
mZvXsgi.jpg

Een Softar is in tegenstelling tot een zeefdiafragma wél op kleine formaten te gebruiken, ze zijn alleen nogal aan de prijs.

De speciale softfocuslenzen die van diverse merken te koop zijn (geweest) werken nog weer anders, daarvan is met een ring de hele configuratie van de lens te wijzigen waardoor die meer of minder soft wordt. Echt een hoge vlucht hebben die lenzen nooit genomen, ze waren, net als een Softar nogal prijzig.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 12 maart 2016 @ 21:23:12 #94
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_160621764
quote:
0s.gif Op donderdag 10 maart 2016 18:53 schreef shiznuts het volgende:
Thanks, ik heb al een hele mooie Pentax-M SMC Asahi (niet de Takumar) 50mm f/1.4 :9~ . Maar als je goed kijkt zie je dat die 50mm f/1.7 niet zomaar een 50mm f/1.7 is. Die heeft een of andere vreemde UFO graancirkelmotief diafragma. 'Weichzeichner' en 'Soft', dus zal wel iets van een diffusie-effect hebben ofzo. Had het alleen nog nooit gezien. :P

Ben nog ergens een nieuwe set van bij elkaar aan het sprokkelen. Hopelijk binnenkort weer wat te showen. :D
Ik heb eventueel nog een gold plated 50mm voor je :D
  zaterdag 12 maart 2016 @ 21:30:43 #95
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160622035
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 20:47 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Deels.

Die Rodenstock Imagon is een grootformaatklassieker, oorspronkelijk bedoeld voor 4x5" en later nog een verkleind voor een Mamiya RB67.

De Imagon werkt met een zeefdiafragma, dat is die plaat met graancirkels. Een gat in het midden maakt het hoofddiafragma dat zorgt voor een gestoken scherp beeld. De gaatjes er omheen laten, afhankelijk van het plaatje dat je kiest, meer of minder randstralen door die de lensfouten die aan de randen van de lens optreden gedoseerd doorlaten zodat die scherpte wat overstraling krijgt en je zo ongeveer het mooiste softfocus-effect krijgt dat je maar kunt wensen.

Werkt zoiets ook bij zo'n Pentax 1.7/50mm :?
Ik vrees van niet. In de eerste plaats is het mechanisch best een uitdaging om zo'n plaatje in zo'n klein lensje te kunnen wisselen (die Imagons draai je simpel uit elkaar om hem in de sluiter te kunnen hangen)
Tweede ding is dat een zeefdiafragma op zo'n 1.7/50mm heel weinig lensfouten doorlaat, simpelweg omdat die er niet zijn, althans niet in een mate waarin je er voor soften iets aan zou kunnen hebben.
Zou je een zeefdiafragma willen toepassen dan zou dat de grootste kans van succes hebben in een constructie als een Triotar, dan nog is het op opnameformaten kleiner dan die 6x7cm nagenoeg niet meer te doen om een zeefdiafragma toe te passen.

Wil je nou écht dat effect hebben van een gestoken scherpe plaat met lichte overstralingen, dan zou je kunnen overwegen om een Zeiss Softar te gebruiken. Die is het beste te omschrijven als een gewone plaat planparallel glas die dus de scherpte van je lens onaangeroerd laat met daarin een patroon van microlensjes die voor de gewenste overstraling zorgen.
ff plaatje lenen
[ afbeelding ]

Een Softar is in tegenstelling tot een zeefdiafragma wél op kleine formaten te gebruiken, ze zijn alleen nogal aan de prijs.

De speciale softfocuslenzen die van diverse merken te koop zijn (geweest) werken nog weer anders, daarvan is met een ring de hele configuratie van de lens te wijzigen waardoor die meer of minder soft wordt. Echt een hoge vlucht hebben die lenzen nooit genomen, ze waren, net als een Softar nogal prijzig.
Oh, wow, da's nog eens een kijk erop!
Dat er nog een hele hoek met verschillende benaderingen aan gewijd is (geweest), maar je dat eigenlijk verder nooit tegenkomt. Die Softtar lijkt ook alsof 'ie een hagelstorm heeft gezien. :D Maar het idee erachter was dus om die Pentax wat van d.m.v. die lichte overstralingen softer te maken, zonder over het hele beeld diffuus te worden, maar haalt dus waarschijnlijk bar weinig aan bij zo'n wens. Zal dan wel een eenmalig experimentje/testexemplaar zijn geweest. :Y Bedankt weer dat je wat tijd wilde nemen voor een ophelderende uitleg. Vind het altijd leuk om over zulke dingen te lezen. _O_ Wist alleen dat je bijvoorbeeld van Tiffen speciale effect filters hebt, vb http://www.tiffen.com/tips_diffusion_filters.html .
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 21:23 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ik heb eventueel nog een gold plated 50mm voor je :D
Moet er wel een oogje aanzitten om 'em aan de bijpassende gouden ketting te hangen. *)
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 12 maart 2016 @ 22:08:54 #96
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_160623298
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 21:30 schreef shiznuts het volgende:

Dat er nog een hele hoek met verschillende benaderingen aan gewijd is (geweest), maar je dat eigenlijk verder nooit tegenkomt. Die Softtar lijkt ook alsof 'ie een hagelstorm heeft gezien. :D
Softfocus begon ooit als noodzaak, de 150mm voor Hasselblad, waarmee de meeste portretten werden gemaakt tekenen zo scherp dat je bij wijze van spreken nog details achter de poriën krijgt. Dat pakt over het algemeen niet bijster flatteus uit, zeker niet naarmate je klant wat ouder wordt.
Om die scherpte een beetje te kunnen beteugelen waren dus die Softar-dingen bedoeld.
Ze geven dan ook niet dat idioot softe beeld dat je met name in de 70's erg populair zag worden, aangedreven door het werk van David Hamilton.
Die overdreven softfocusstijl leverde dan weer al die softfiltertjes op zoals je ze bij Tiffen maar ook Cokin in de catalogus ziet en die je nog leuker zelf kunt maken door een UV-filtertje in te smeren met een onregelmatig laagje vaseline
quote:
Maar het idee erachter was dus om die Pentax wat van d.m.v. die lichte overstralingen softer te maken, zonder over het hele beeld diffuus te worden, maar haalt dus waarschijnlijk bar weinig aan bij zo'n wens. Zal dan wel een eenmalig experimentje/testexemplaar zijn geweest. :
Net even voor de vorige post een korte blik op het wilde wereldweb gemikt om te kijken of het nog meer voorkomt en guess what, er blijkt nog aardig geëxperimenteerd te worden met zeefdiafragma's. Echt dolle resultaten die met een Imagon op een grootformaat kunnen wedijveren heb ik er echter nog niet bij gezien
maar zo lang heb ik er ook nog niet naar gekeken
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 12 maart 2016 @ 22:59:58 #97
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_160624896
Ja, daarom was princess Leia in de laatste Star Wars ook de hele tijd uit focus. Ouderdom en moderne scherpte mogen elkaar niet. :P Al die retouchprogrammas ook die dan in nabewerking van die waxfiguren uit mensen maken, zonder textuur. :') Als je dat inderdaad in-camera mooi kunt oplossen is dat natuurlijk het beste. :Y
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 12 maart 2016 @ 23:15:43 #98
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_160625455
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 21:30 schreef shiznuts het volgende:

[..]

Oh, wow, da's nog eens een kijk erop!
Dat er nog een hele hoek met verschillende benaderingen aan gewijd is (geweest), maar je dat eigenlijk verder nooit tegenkomt. Die Softtar lijkt ook alsof 'ie een hagelstorm heeft gezien. :D Maar het idee erachter was dus om die Pentax wat van d.m.v. die lichte overstralingen softer te maken, zonder over het hele beeld diffuus te worden, maar haalt dus waarschijnlijk bar weinig aan bij zo'n wens. Zal dan wel een eenmalig experimentje/testexemplaar zijn geweest. :Y Bedankt weer dat je wat tijd wilde nemen voor een ophelderende uitleg. Vind het altijd leuk om over zulke dingen te lezen. _O_ Wist alleen dat je bijvoorbeeld van Tiffen speciale effect filters hebt, vb http://www.tiffen.com/tips_diffusion_filters.html .

[..]

Moet er wel een oogje aanzitten om 'em aan de bijpassende gouden ketting te hangen. *)
Ik kan wel een adapter regelen met een oogje :D

Ik zal hem morgen wel even uit de verpakking trekken om te bewijzen dat ie echt is :P
  zondag 13 maart 2016 @ 00:13:00 #99
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_160627270
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 22:59 schreef shiznuts het volgende:
Ja, daarom was princess Leia in de laatste Star Wars ook de hele tijd uit focus. Ouderdom en moderne scherpte mogen elkaar niet. :P Al die retouchprogrammas ook die dan in nabewerking van die waxfiguren uit mensen maken, zonder textuur. :') Als je dat inderdaad in-camera mooi kunt oplossen is dat natuurlijk het beste. :Y
Dat plastificeren van mensen is nou weer niet het doel van een Imagon. Daarbij is het niet zozeer de moderne scherpte, de Imagon is er al vanaf begin jaren 30 en is een doorontwikkeling van weer andere soortgelijke lenzen.

Overigens is er, tegen mijn verwachting in toch ooit een 120mm Imagon gemaakt voor kleinbeeld, die is alleen nogal zeldzaam en dus duur. De meeste Imagons zijn voor grotere opnameformaten waar ze het beste werken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  dinsdag 22 maart 2016 @ 15:17:37 #100
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_160860509
Er viel hier gisteren een OM naar EF adapter op de mat *O*!

Ondanks het slechte weer wat test foto's gemaakt met de Vivitar T-4 75-260mm f/4.5 Tele-Zoom.

DR1q9LQ.jpg

jrb54JG.jpg

QyDq3XI.jpg

b4e2PYJ.jpg

De lens heeft wat kleine schoonheidsfoutjes maar ik denk dat we hele goede vrienden kunnen worden *;!
Hmz...
  dinsdag 22 maart 2016 @ 18:01:04 #101
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_160864090
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 maart 2016 15:17 schreef Koelkastje het volgende:
Er viel hier gisteren een OM naar EF adapter op de mat *O*!

Ondanks het slechte weer wat test foto's gemaakt met de Vivitar T-4 75-260mm f/4.5 Tele-Zoom.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

De lens heeft wat kleine schoonheidsfoutjes maar ik denk dat we hele goede vrienden kunnen worden *;!
Leuk lensje :Y Soms doen die ouwe zoomtoeters het verrassend goed. Voor de betere scherpte is het wél zaak om het diafragma een eindje dicht te doen. Lenzen werden in het eind van de 70's nog gebouwd met de gedachte dat je de volle opening gebruikt om scherp te stellen en F8 of F11 om te fotograferen, de lens presteert dan optimaal.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  woensdag 23 maart 2016 @ 20:20:13 #102
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_160894267
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 maart 2016 18:01 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Leuk lensje :Y Soms doen die ouwe zoomtoeters het verrassend goed. Voor de betere scherpte is het wél zaak om het diafragma een eindje dicht te doen. Lenzen werden in het eind van de 70's nog gebouwd met de gedachte dat je de volle opening gebruikt om scherp te stellen en F8 of F11 om te fotograferen, de lens presteert dan optimaal.
Vandaag mocht hij mee op pad, op F8 is hij goed op F11 doet hij geweldig ^O^!

8MDOLuf.jpg

ntfrfQ8.jpg
Hmz...
  dinsdag 5 april 2016 @ 00:46:18 #103
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_161186863
Mijn eerste 400mm was in 1991 de Sigma APO 5.6/400mm, een voor die tijd redelijk sensationele 400mm met dat toen nog prachtige Zen-coating waardoor de lens niet zo koud aanvoelde en een fraai dof zwart uiterlijk had.
Dat Zen-coating had Sigma goed over nagedacht, alleen kennelijk niet lang genoeg, na enkele jaren bleek het minder goed houdbaar te zijn dan het oogde. De lens ziet eruit alsof ie een oorlog heeft uitgevochten en de uitschuifbare zonnekap zit inmiddels muurvast. Het elegante kleine statiefgondeltje van deze serie Sigma's doet het inmiddels op de mijne ook al niet meer en ook dat lijkt voor deze serie Sigma's een structureel issue te zijn.

De rest van de lens is nog zoals ie uit de verpakking kwam, het glas is voortreffelijk, de interne scherpstelling loopt nog lekker licht en hij past nog steeds strak op een Contax/Yashicamount.

Wat ik in 1991 nooit had durven vermoeden was dat er nog eens zoiets zou komen als focus peaking, EVF's en de daaraan verbonden loupe-functie.
Afgelopen weekend dus maar eens het ouwe beest op mijn Sony ILC-E 3000 geknoopt, daar een licht schouderstatiefje aan en met die combinatie een wandelingetje gemaakt.

Het ontbreken van een spiegelklap maakt de Sigma een stuk stabieler, het schouderstatiefje gooit daar ook nog eens een schepje bovenop en de hele combinatie heeft best wel een hoge pretfactor :Y

26171458331_a1955bc40f_o.jpgAnser Anser by Ouwesok, on Flickr

25633587054_fe35cba760_o.jpgArdea cinerea by Ouwesok, on Flickr

En nog voldoende om even een moeflon uit te croppen
26214969576_043eb11d0f_o.jpgMoeflon by Ouwesok, on Flickr

Optisch was deze Sigma destijds voor een vreemdmerklens al een redelijke sensatie en eerlijk gezegd is het ding nog tot hele fraaie plaatjes in staat :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 15 april 2016 @ 23:14:20 #104
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_161459273
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 16 april 2016 @ 12:19:03 #105
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_161465916
quote:
Die 1.2 en 0.95 dingen lijken me nieuwe ontwerpsels van KMZ. Daarnaast zie je inderdaad een paar klassiekers staan die in een nieuw jasje zijn gegoten.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat een nieuwe versie van de Jupiter J9 2.0/85mm zou moeten gaan kosten en hoeveel beter die is dan de oorspronkelijke.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 19 mei 2016 @ 22:50:30 #106
100164 MoChe
Uncle Joe
pi_162338552
Ik heb een vraagje over een oude Russische M39 lens. Kan ik vast wel bij de lieve lezers van dit topic kwijt ;)

Afgelopen zomer heb ik in Servie voor een schamele 3e een volledig werkende Zorki-4 op de kop kunnen tikken met een mooie jupiter-8 50mm f2. Op de Zorki werkt de lens super!

Nou heb ik via eBay een M39>EOS adaptertje gekocht. De Jupiter past samen met de adapter op mn canon maar focussen doet ie niet. Hoe zeer ik ook aan de focusring draai, het beeld wordt er niet scherper op en hij blijft maar op ongeveer een centimeter of 5 focussen. Hoe kan dit? / Hoe los ik dit op? Enig idee?
пусть всегда будет солнце
  donderdag 19 mei 2016 @ 23:05:13 #107
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_162339080
Ik had ook focus problemen met M39. De M39-M43 adapter haalde niks uit.
Met een M39-M42 (ring) + M42-M43 (adapter) ging het wel. Probeer dus eens M39-M42, M42-EOS.

[ Bericht 52% gewijzigd door shiznuts op 19-05-2016 23:10:27 ]
Life's like a choc of boxolates
  donderdag 19 mei 2016 @ 23:39:13 #108
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_162340227
quote:
17s.gif Op donderdag 19 mei 2016 22:50 schreef MoChe het volgende:
Ik heb een vraagje over een oude Russische M39 lens. Kan ik vast wel bij de lieve lezers van dit topic kwijt ;)

Afgelopen zomer heb ik in Servie voor een schamele 3e een volledig werkende Zorki-4 op de kop kunnen tikken met een mooie jupiter-8 50mm f2. Op de Zorki werkt de lens super!

Nou heb ik via eBay een M39>EOS adaptertje gekocht. De Jupiter past samen met de adapter op mn canon maar focussen doet ie niet. Hoe zeer ik ook aan de focusring draai, het beeld wordt er niet scherper op en hij blijft maar op ongeveer een centimeter of 5 focussen. Hoe kan dit? / Hoe los ik dit op? Enig idee?
M39 is niet M39, die is er namelijk in twee smaken. De ene kom je tegen op Zenit-camera's en is qua oplegmaat gelijk aan M42 en die is dus met een dun adapterringetje aan te passen, dergelijke lenzen zijn ook gewoon op een EOS te adapteren.
De andere M39 heet L39 of LTM en is de oude Leicadraad. Die vatting zie je op Russische meetzoekercamera's. Verschil met de eerste variant is dat de LTM een veel kleinere oplegmaat heeft. Daarmee is LTM wél aan spiegeloze systemen als m4/3 of Sony-E te adapteren (die hebben een nóg kleinere oplegmaat) maar niet naar de veel diepere spiegelreflexvattingen.

Het klinkt flauw, maar de enige oplossing is een spiegelloze camera erbij kopen, een Olympus PEN is voor best wel weinig te vinden op de advertentiesites en kan je heel veel plezier bieden met dit soort klassieke lenzen. Adapters vind je met wat zoekwerk voor een tientje met de aantekening dat zo goed als alles op een PEN te adapteren is.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 19 mei 2016 @ 23:41:20 #109
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_162340317
Nieuwe Panny GX80 (rechts) heeft ook in-body sensor stabilization!
XfjcWyP.jpg
bhhDf4Q.jpg
Life's like a choc of boxolates
  donderdag 19 mei 2016 @ 23:56:34 #110
100164 MoChe
Uncle Joe
pi_162340847
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2016 23:39 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

M39 is niet M39, die is er namelijk in twee smaken. De ene kom je tegen op Zenit-camera's en is qua oplegmaat gelijk aan M42 en die is dus met een dun adapterringetje aan te passen, dergelijke lenzen zijn ook gewoon op een EOS te adapteren.
De andere M39 heet L39 of LTM en is de oude Leicadraad. Die vatting zie je op Russische meetzoekercamera's. Verschil met de eerste variant is dat de LTM een veel kleinere oplegmaat heeft. Daarmee is LTM wél aan spiegeloze systemen als m4/3 of Sony-E te adapteren (die hebben een nóg kleinere oplegmaat) maar niet naar de veel diepere spiegelreflexvattingen.

Het klinkt flauw, maar de enige oplossing is een spiegelloze camera erbij kopen, een Olympus PEN is voor best wel weinig te vinden op de advertentiesites en kan je heel veel plezier bieden met dit soort klassieke lenzen. Adapters vind je met wat zoekwerk voor een tientje met de aantekening dat zo goed als alles op een PEN te adapteren is.
Ik heb een E-PL 1 Dus dat zou ik als een alternatief dan kunnen gebruiken. Maar hoe kom ik erachter of de Jupiter 8 een M39 maat is die ik wel of niet middels een dun adapterringetje via een m42 adapter op mn canon kan zetten? Rara politiepet
пусть всегда будет солнце
  vrijdag 20 mei 2016 @ 00:04:58 #111
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_162341018
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2016 23:56 schreef MoChe het volgende:

[..]

Ik heb een E-PL 1 Dus dat zou ik als een alternatief dan kunnen gebruiken. Maar hoe kom ik erachter of de Jupiter 8 een M39 maat is die ik wel of niet middels een dun adapterringetje via een m42 adapter op mn canon kan zetten? Rara politiepet
De J-8 komt volgens je eerdere post van een Zorki, een dunne meetzoekercamera en is dus de tweede variant ofwel een LTM. Die gaat dus niet op je EOS werken, althans niet voor andere dingen dan macro. Met een adapter van LTM naar m4/3 zou ie het bijzonder verdienstelijk op je E-PL1 moeten doen en dan wél in het normale bereik.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 21 mei 2016 @ 08:51:25 #112
100164 MoChe
Uncle Joe
pi_162374419
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 mei 2016 00:04 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

De J-8 komt volgens je eerdere post van een Zorki, een dunne meetzoekercamera en is dus de tweede variant ofwel een LTM. Die gaat dus niet op je EOS werken, althans niet voor andere dingen dan macro. Met een adapter van LTM naar m4/3 zou ie het bijzonder verdienstelijk op je E-PL1 moeten doen en dan wél in het normale bereik.
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2016 23:05 schreef shiznuts het volgende:
Ik had ook focus problemen met M39. De M39-M43 adapter haalde niks uit.
Met een M39-M42 (ring) + M42-M43 (adapter) ging het wel. Probeer dus eens M39-M42, M42-EOS.
Bedankt heren! Ik heb voor beide opties de benodigde adapters besteld. Ga gewoon proberen welke het beste werkt :) Heb er zin in! Op de zorki werkt ie namelijk best lekker!
пусть всегда будет солнце
pi_162379102
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 mei 2016 00:04 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

De J-8 komt volgens je eerdere post van een Zorki, een dunne meetzoekercamera en is dus de tweede variant ofwel een LTM. Die gaat dus niet op je EOS werken, althans niet voor andere dingen dan macro. Met een adapter van LTM naar m4/3 zou ie het bijzonder verdienstelijk op je E-PL1 moeten doen en dan wél in het normale bereik.
Werkelijk geweldig hoeveel je er van weet. Jij moet wel 1 van de grootste kenners in NL zijn op het gebied van vintage spul en ongebruikelijke combinaties. Hulde.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_162388695
Leuke aanwinst met bijvangst,

Pentax M 40mm pancake,
1k0.jpg

Pentax A 70-200 F4
540.jpg

Orion 35-70 met pdraad
1k0.jpg
#35.
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 15:00:13 #115
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164462564
Vandaag kwam de postbode 8-) .

qgUrfgG.jpg

Een Russische nachtkijker uit het Koude Oorlog tijdperk.

HgfLdCP.jpg

Met een jaap van een lens, de Cyclop h3t-1 85 mm f1.5, deze waarde is vast en kan niet veranderd worden. Dit resulteert in een sterk lichtgevoelige lens waarmee je waanzinnige bokeh krijgt.

Nog even spannend omdat er van de f1.5 twee versies bestaan waarbij 1 niet op een camera past door de bouw van de lens maar:

AJDMGYA.jpg

_O_ Dit is de versie met de gewone M42 mount.

Nu moet ik nog een m42->nikon adapter hebben. Weten jullie wat? Ik zie dat er op internet onwijs veel aangeboden worden tussen de 2,5 euro en 120...
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 15:43:02 #116
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_164464254
Nice catch. Die heb ik al eens eerder gezien. Natuurlijk de lens waar de HELIOS 40-2 van afgeleid is (as seen on). :Y
En die gaat voor aardig wat weg op eBay.
Heb niet zoveel ervaring met M42 naar Nikon. Weet niet of je daar problemen gaat hebben met infinity focus enz en dus eigenlijk een adapter met lenscorrectie nodig hebt.
Over het algemeen ben ik fan van K&F (Kent & Faith) Concept adapters. Verder heb je Fotga, Roxsen, Leinox, Kipon, Kiwi Fotos, Pixco, Vizelex, Fotasy, etc. Ik zeg altijd: als ze er hun naam mee durven te verbinden, dan zal het in ieder geval een beetje redelijk zijn. Ben eerder niet van merkloze meuk.

-- Ja, is inderdaad het kutte aan de Nikon-mount, eigenlijk de meest rukke mount die er is, maar dan moet je voor infinity focus inderdaad zoiets hebben i.p.v. dit . Zie ook: http://kentfaith.com/product-detail-434.html . dslrbaby heeft de goedkoopste optie: http://www.ebay.nl/itm/M4(...)ty-Cap-/401057452398 .

[ Bericht 4% gewijzigd door shiznuts op 12-08-2016 16:17:38 ]
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 16:18:27 #117
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164465720
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 15:43 schreef shiznuts het volgende:
Nice catch. Die heb ik al eens eerder gezien. Natuurlijk de lens waar de HELIOS 40-2 van afgeleid is (as seen on). :Y
En die gaat voor aardig wat weg op eBay.
Heb niet zoveel ervaring met M42 naar Nikon. Weet niet of je daar problemen gaat hebben met infinity focus enz en dus eigenlijk een adapter met lenscorrectie nodig hebt.
Over het algemeen ben ik fan van K&F (Kent & Faith) Concept adapters. Verder heb je Fotga, Roxsen, Leinox, Kipon, Kiwi Fotos, Pixco, Vizelex, Fotasy, etc. Ik zeg altijd: als ze er hun naam mee durven te verbinden, dan zal het in ieder geval een beetje redelijk zijn. Ben eerder niet van merkloze meuk.

-- Ja, is inderdaad het kutte aan de Nikon-mount, eigenlijk de meest rukke mount die er is, maar dan moet je voor infinity focus inderdaad zoiets hebben i.p.v. dit . Zie ook: http://kentfaith.com/product-detail-434.html . dslrbaby heeft de goedkoopste optie: http://www.ebay.nl/itm/M4(...)ty-Cap-/401057452398 .
Had hem voor 150 :') . De hele nachtkijker handel + IR licht werkt ook nog _O_ . Originele verpakking erbij en alles. Je kunt de zoeker er ook nog afdraaien, daar zit zo op het eerste gezicht ook een m42 mount, dus denk dat je er ook nog foto's doorheen kunt schieten :P .

Ik ga die adapters eens bestellen en post dan weer! Bedankt zover!
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 16:22:43 #118
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_164465848
Vintage spul komt altijd met een mooie geschiedenis/verhaal en weet altijd wel te fascineren. Priceless dus eigenlijk, toch? :P

Je zal er wel lol mee beleven dunkt me. :Y You're welcome. Enjoy!
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 16:26:08 #119
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164465944
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 16:22 schreef shiznuts het volgende:
Vintage spul komt altijd met een mooie geschiedenis/verhaal en weet altijd wel te fascineren. Priceless dus eigenlijk, toch? :P

Je zal er wel lol mee beleven dunkt me. :Y You're welcome. Enjoy!
Ja :P . Toen ik las dat er een Russische militaire lens op een modern DSLR past wist ik wel dat ik hem moest hebben haha. Schrok echter wel van de prijzen, 250-400 euro is geen uitzondering. Kon hem echter dus veel goedkoper krijgen, en werkend, wat ook zeker niet bij alle listings op Ebay is.
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 16:57:46 #120
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164467113
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 16:22 schreef shiznuts het volgende:
Denk je dat er ook nog veel verschil is tussen die twee adapters? Die K&F concepts lijkt iig uit meer materiaal te bestaan :P .
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 17:19:38 #121
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_164467858
Die cheapo met een flinterdun glasfiltertje loopt wat taps toe. De K&F Concept heeft dat gewoon omsloten en is alleen afgebeeld met een lenscap op de achterkant. Neem aan dat de flange distance verder gewoon hetzelfde is. Vroeger was m'n go-to merk Fotga, maar af en toe een adaptertje die wat stroever mountte, ook miste er een soort richeltje die dan het diafragma moest openhouden door een pin in te drukken. Dat is bij K&F het geval allemaal niet. Solide dingen, aardig compleet plaatje. Hebben van alles. Goede prijs.
Life's like a choc of boxolates
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 17:21:18 #122
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164467903
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 17:19 schreef shiznuts het volgende:
Die cheapo met een flinterdun glasfiltertje loopt wat taps toe. De K&F Concept heeft dat gewoon omsloten en is alleen afgebeeld met een lenscap op de achterkant. Neem aan dat de flange distance verder gewoon hetzelfde is. Vroeger was m'n go-to merk Fotga, maar af en toe een adaptertje die wat stroever mountte, ook miste er een soort richeltje die dan het diafragma moest openhouden door een pin in te drukken. Dat is bij K&F het geval allemaal niet. Solide dingen, aardig compleet plaatje. Hebben van alles. Goede prijs.
Besteld :) . Eind augustus kom ik met resultaten :P .
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  vrijdag 12 augustus 2016 @ 17:21:54 #123
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_164467920
*O*
Life's like a choc of boxolates
  woensdag 24 augustus 2016 @ 00:52:24 #124
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_164803179
768_1024864999.jpg768_1190735974.jpg
Binnenkort in huis! :9 En dan maar zoiets halen ofzo: https://shop.lomography.c(...)b-w-orca-100-iso-110 .
Al ging het me eigenlijk om de lensjes (ja, ik begreep al dat er geen diafragma op zit! Fixe f/2.8).
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 27 augustus 2016 @ 17:54:35 #125
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164894242
quote:
14s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 17:21 schreef shiznuts het volgende:
Ik heb m'n adapter, mooi zwaar en degelijk ding, pasvorm is ook goed, maar foto's maken meh meh. Als ik door de zoeker heen scherpstel (en het scherp lampje brandt) worden de foto's net niet scherp, als ik door de zoeker net niet scherpstel worden de foto's wel redelijk scherp. Bovendien lijkt het alsof er steeds over de complete foto een soort van groene waas zit. Het glaasje in de adapter lijkt ook iets groening. Zie niet zo snel of er nog een beschermplasticje overheen zit o.i.d.

Weet jij wat ik hier mee kan?
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  zaterdag 27 augustus 2016 @ 18:48:54 #126
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_164895128
For what it's worth... die eBay listing heeft het inderdaad wel over:
quote:
It is impossible to compensate flange bases difference without using an additional back lens. As a result, the picture quality becomes worse. So metric scale M42 doesn’t keep its meanings and focusing can be to infinity.
Nog nooit adapters met correctieglas hoeven te gebruiken, dus ik wist niet in welke mate dat ook gold. Dacht: dat valt wel mee, ze dekken zich gewoon in. Maar schijnbaar is het glas in zo'n ding van een tientje echt maar 'meh meh' waard. :'( Daar had ik dan inderdaad ook wat meer van verwacht. Sorry dat m'n tip niet geloond heeft dan. -O- Maar ik weet niet of zo'n Horusbennu of Bower, Kipon, Roxsen, R.J. Camera, Kiwifotos of Fotodiox bijvoorbeeld dan wel allemachtig prachtig is... nu lijken sommige adapters wel wat korter/dunner dan de genoemde, dus misschien dat dat nog iets uitmaakt. Staat wel gewoon 'for Nikon D800 D3300 D5300 D7100' bij, dus 't is niet eentje voor de Nikon 1-serie ofzo. Kortom, veel wijzer kan ik je ook niet maken ben ik bang. ;(
Life's like a choc of boxolates
  zondag 28 augustus 2016 @ 23:01:32 #127
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164927864
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2016 18:48 schreef shiznuts het volgende:
For what it's worth... die eBay listing heeft het inderdaad wel over:

[..]

Nog nooit adapters met correctieglas hoeven te gebruiken, dus ik wist niet in welke mate dat ook gold. Dacht: dat valt wel mee, ze dekken zich gewoon in. Maar schijnbaar is het glas in zo'n ding van een tientje echt maar 'meh meh' waard. :'( Daar had ik dan inderdaad ook wat meer van verwacht. Sorry dat m'n tip niet geloond heeft dan. -O- Maar ik weet niet of zo'n Horusbennu of Bower, Kipon, Roxsen, R.J. Camera, Kiwifotos of Fotodiox bijvoorbeeld dan wel allemachtig prachtig is... nu lijken sommige adapters wel wat korter/dunner dan de genoemde, dus misschien dat dat nog iets uitmaakt. Staat wel gewoon 'for Nikon D800 D3300 D5300 D7100' bij, dus 't is niet eentje voor de Nikon 1-serie ofzo. Kortom, veel wijzer kan ik je ook niet maken ben ik bang. ;(
Geeft niks hoor :P .

Als ik een adapter neem zonder extra lensje dan kan ik niet infinity scherpstellen maar wordt de lens dan totaal onbruikbaar? Het karakter van de lens vraagt imho toch veel meer om close ups e.d. Of valt er niks over te zeggen wat het scherpstel bereikbaar dan wordt?
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
pi_164950686
Zag nog een mooi oud lensje liggen, Toch maar laten liggen.

1k0.jpg
#35.
  maandag 29 augustus 2016 @ 22:11:46 #129
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164951747
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 21:45 schreef Clayton1 het volgende:
Zag nog een mooi oud lensje liggen, Toch maar laten liggen.

[ afbeelding ]
Wat zie je dat soort dingen liggen? :P
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
pi_164952322
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 22:11 schreef zeer het volgende:

[..]

Wat zie je dat soort dingen liggen? :P
Die zag ik liggen ja, en heb er een foto van gemaakt, was wel indrukwekkend ding
#35.
  maandag 29 augustus 2016 @ 22:35:59 #131
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164952556
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 22:28 schreef Clayton1 het volgende:

[..]

Die zag ik liggen ja, en heb er een foto van gemaakt, was wel indrukwekkend ding
Sorry, ik bedoelde: waar zie je zulke lenzen liggen?
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
pi_164952584
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 22:35 schreef zeer het volgende:

[..]

Sorry, ik bedoelde: waar zie je zulke lenzen liggen?
In Tjechie
#35.
  maandag 29 augustus 2016 @ 22:37:44 #133
438758 zeer
Opritsjniki
pi_164952629
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 22:36 schreef Clayton1 het volgende:

[..]

In Tjechie
Heb je al je lenzen gevonden in Tjechië? Of kom je in Nederland op rommelmarkten e.d. ook wel eens wat tegen?
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
pi_164952710
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 22:37 schreef zeer het volgende:

[..]

Heb je al je lenzen gevonden in Tjechië? Of kom je in Nederland op rommelmarkten e.d. ook wel eens wat tegen?
Nee, al mijn oude lenzen komen van rommelmarkten en kringloopwinkels in Nederland
#35.
pi_165389138
Vandaag zo`n exemplaar aan de collectie toegevoegd.

Typonar 1:3.5 135mm

hanimex_tele-auto_135mm_f3_5-22_v2_m42_01.jpg

[ Bericht 37% gewijzigd door Clayton1 op 18-09-2016 20:33:58 ]
#35.
pi_165414214
Resultaat valt niet tegen , en dat voor ¤ 3,00.

1k0.jpg
1k0.jpg
1k0.jpg
#35.
pi_165692692
Kan iemand mij helpen? Ik zoek verloopringen van een Sigma mini wide II en een Panagor auto wide angle naar Eos, welke heb ik nodig? Thanks alvast!
  zaterdag 1 oktober 2016 @ 20:35:37 #138
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_165694991
Welke mount zijn ze al? M42 of wat?

In dat geval zou ik deze doen van Kent&Faith (K&F Concept): www.ebay.nl/itm/M42-Lens-(...)dapter-/201679955575 . Leinox kan ook: www.ebay.nl/itm/LEINOX-M4(...)camera-/291725893498 . Kiwifotos: www.ebay.nl/itm/Adapter-M(...)on-EOS-/371498665577 . Roxsen doen ook wel van die meuk adapters weg voor drie keer niks in hun store: www.ebay.nl/itm/M42-screw(...)II-70D-/401051538825 .
Life's like a choc of boxolates
  zondag 2 oktober 2016 @ 11:59:14 #139
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_165705002
quote:
5s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 20:35 schreef shiznuts het volgende:
Welke mount zijn ze al? M42 of wat?

In dat geval zou ik deze doen van Kent&Faith (K&F Concept): www.ebay.nl/itm/M42-Lens-(...)dapter-/201679955575 . Leinox kan ook: www.ebay.nl/itm/LEINOX-M4(...)camera-/291725893498 . Kiwifotos: www.ebay.nl/itm/Adapter-M(...)on-EOS-/371498665577 . Roxsen doen ook wel van die meuk adapters weg voor drie keer niks in hun store: www.ebay.nl/itm/M42-screw(...)II-70D-/401051538825 .
Voor M42 naar EOS kun je beter een paar centen extra uittrekken en een adapter met chip kopen, is amper duurder dan ongechipt en naast wat AF-assist is het mijn ervaring dat je belichtingsautomaat ook iets betrouwbaarder werkt.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 9 oktober 2016 @ 19:09:23 #140
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_165856759
De Meyer Orestor 2.8/135mm, ergens uit de tweede helft van de 60's, de voorloper van de Pentacon 2.8/135mm en een van de mooiste 135's ooit geslepen. Zijn plaatje is voornamelijk het gevolg van zijn diafragma dat 15 lamellen heeft en daardeur een perfect rond gaatje maakt waar de achtergrondjes zo heerlijk van opknappen.

Het ding
30098051042_38a19b4fa6_o.jpgMeyer Orestor 2.8/135mm by Ouwesok, on Flickr

Vorige zondag slecht weer en dus de Orestegor en een 13mm tussenringetje meegesleept naar de vlindertuin waar ie op de A6000 zijn kunstje mocht doen. Om de lens een beetje tot zijn recht te laten komen was het steeds zoeken naar achtergrondjes met wat kleur erin.

30174438256_44ded2c46a_o.jpgVlindertuinvlinder by Ouwesok, on Flickr

30174438526_0a8ac0359a_o.jpgVlindertuinvlinder by Ouwesok, on Flickr

30174438606_c3d545e074_o.jpgVlindertuinvlinder by Ouwesok, on Flickr

29913000500_c7ffc89690_o.jpgVlindertuinvlinder by Ouwesok, on Flickr

30174438706_5b2299ccf4_o.jpgVlindertuinvlinder by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 9 oktober 2016 @ 23:37:37 #141
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_165864338
Eind jaren 70 deed Tokina een poging 's werelds fotografen te verblijden met een tweetal lange lenzen die uiteindelijk onder verschillende merken in de handel verschenen. Het betrof een 8/600mm en een 8/800mm.
Van die twee heb ik dus de 600mm onder de naam Vivitar.

De beide toeters zijn nooit erg succesvol geworden. Dat lag enerzijds een beetje aan de lenzen zelf en dan vooral het totale gebrek aan ergonomie. Dat lag ook een beetje aan de gebruikers die die lenzen doorgaans op veel te lichte statiefjes zetten waardoor er met de spiegelreflexen van toen eigenlijk geen scherpe opname mee mogelijk bleek.
Wilde je zo'n kolos als deze stabiel houden dan moest je eigenlijk twee statieven hebben. Een groot, zwaar en vooral stabiele driepoot onder de lens en een tweede, iets lichter statief onder de camera. Door de afmetingen van de lens was de camera niet te stabiliseren als die gewoon los aan de lens hing.

Met digitale reflexen was het kolos al wat beter bruikbaar, maar nog verre van optimaal. Na een paar rondjes met de EOS30D verdween de grote Viv dan ook naar de achtergrond.
Inmiddels is ie weer een beetje naar de voorgrond gekomen en we gaan eens kijken wat ie aan een spiegelloze camera allemaal nog weet te presteren. Met de NEX5N erachter heb ik geen spiegelklap meer, het NEXje weegt zo goed als niks en scherpstellen wordt ondanks geen lichtsterkte een feestje dankzij focuspeaking en de loep.

Eerst het uiterlijk, het blijft een fraaie combinatie van die grote lens en dat miniscule camera'tje

29592336113_08bd465e52_o.jpgVivitar 8/600mm op NEX5N by Ouwesok, on Flickr

Uit de hand werken is zo goed als onmogelijk. Voor de eerste opnamen kijk ik of de Benbo MkI de boel een beetje stil kan houden.
29588541923_744e5d83e2_o.jpgVivitar 8/600mm op NEX5N by Ouwesok, on Flickr
De eerste pogingen tonen al aan dat er met deze opzet best wel stabiel te fotograren is

Het ding is vooral heel erg lang
29592335993_9a57a10e97_o.jpgVivitar 8/600mm op NEX5N by Ouwesok, on Flickr
de lens staat hier op zijn kant wegens een verkeerd uitgelijnde Tmount

Een voorzichtig idee van wat een 600mm zo ongeveer doet.
30136436751_2339a8cda8_o.jpgVivitar 8/600mm op NEX5N by Ouwesok, on Flickr

Nu nog even weer wat praktijk opdoen met het kolos. Het geeft op zijn minst een idee waarom de fotografen die het ding destijds kochten het meestal na twee middagen afzien ergens achter in de kast of op de vergeethoek op zolder parkeerden. Een kleine veertig jaar later heeft dit soort lenzen toch een zekere funfactor.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 10 oktober 2016 @ 00:55:29 #142
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_165865132
Wowzahs sok! :D _O-
Life's like a choc of boxolates
pi_165883258
@ Ouwesok,

Heb je daar een wapenvergunning voor nodig?

Ik dacht pas geleden dat ik je ergens tegenkwam,

1k0.jpg
#35.
  maandag 10 oktober 2016 @ 22:09:33 #144
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_165884152
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2016 21:50 schreef Clayton1 het volgende:
@ Ouwesok,

Heb je daar een wapenvergunning voor nodig?

Ik dacht pas geleden dat ik je ergens tegenkwam,

[ afbeelding ]
Dat was ik niet.

Die lens is overigens een Fernbildlinse, waarschijnlijk een 6.3/1000mm van Astro-Berlin. Die zijn wel bruikbaar op fotocamera's maar van oorsprong waren ze voor de filmindustrie bedoeld waar ze op bestelling geleverd werden. Het leuke bijeffect daarvan is dat er heel veel verschillende uitvoeringen van die giganten in omloop zijn en daar worden ze best verzamelbaar van.
Al vergt het naast opslagruimte ook nogal wat kapitaal, een Fernobjectiv is omdat er niet zo bar veel van zijn best wel prijzig. van hoe ze kwalitatief zijn heb ik eigenlijk geen idee, er zijn wel verzamelaars te vinden maar bijzonder weinig gebruikers
Zoek je even door naar Astro-Berlin, dan zie je dat die enorme lenzen nog maar een klein deel van de smulwinkel vormen, ze bouwden voor de filmindustrie hele aparte lenzen in allerhande brandpuntsafstanden en vaak voor die tijd (vroege 60's) krankzinnig hoge lichtsterkte.

Ter illustratie een Pan Tachar 1.8(!)/150mm
9lddtt.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door Ouwesok op 10-10-2016 22:20:35 ]
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_165884618
Google op Fernobjectiv of Astro-Berlin levert leuke resultaten op.

Rambo3-AstroBerlin-1000mm.jpg
#35.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 00:32:56 #146
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_165887595
Terug naar de Vivitar 600mm want eigenlijk wil je met zo'n kachelpijp maar één ding: fotograferen.

Wat mag je verwachten van deze, qua opzet best wel eenvoudige lens.
Op zijn kortst:
- zachte scherpte (weinig elementen, dus veel lensfouten)
- zacht verloop van scherp naar onscherp
- best wel aardig contrast (weinig elementen dus weinig verlies)

Bij het fotograferen kom je dan nog een paar hindernissen tegen waarbij de voornaamste eigenlijk niet zozeer aan een specifieke lens ligt maar meer aan het enorm lange brandpunt.
Je fotografeert door een enorme kolom lucht heen. Als die lucht wat onrustig en vooral vochtig is krijg je hele aparte effecten waar nogal wat beeldkwaliteit mee verloren gaat.
Een ander ding is dat er, als je met deze lens het landschap in trekt er nogal snel dingen in de weg staan, liggen of hangen.

Resultaten van een uurtje spelen, niet met fraaie kunsten als bedoeling maar gewoon even het gevoel van die toeter in de vingers en de ogen krijgen.
Zodra ik dus ook maar iets tegenkom met details en op de nodige afstand......

De detaillering valt me eigenlijk geen draad tegen. Het is geen L/USM/HSM/LD/SD, maar het performt beter dan ik verwacht had.

30159837471_01e15fa5c5_o.jpgVivitar 600mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Door naar de dijk om eens te kijken hoe deze toeter vervlakt. De gekleurde tonnen zitten op zo'n twee kilometer, de brug op 7,5 kilometer. Ze lijken zowat tegen elkaar aan geplakt.
29615700553_2ba3f8e67a_o.jpgVivitar 600mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Even ver de andere kant op staat de Ketelbrug.Onder de brug zie je het effect van die kolom lucht waar je doorheen moet prikken. Boven water is dat effect nog veel sterker dan over land.
Boven de brug zie je je grootste vijand bij deze lens: hoogspanningskabels
29615699673_48fd832ff2_o.jpgVivitar 600mm testdrive by Ouwesok, on Flickr
En let in het kader van de vervlakking eens op het bootje en schat de afstand tot de brug

De windmolens. Deze staan op ruim elf kilometer.
Tussen de hoogspanningslijnen en de molens zit zo'n vijf kilometer.
Wel zie je goed de verhouding tussen de hoogte van de hoogspanningsmast en deze wel erg kolossale molens
30130248322_959751b193_o.jpgVivitar 600mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

We mikken lens en statief weer in de auto en rijden een paar kilometer richting de ketelbrug. De voorste molen staat op 3.6 kilometer. De achterste op 7,3 kilometer
Afstanden gemeten met Googlemaps
29615700173_296cba1f91_o.jpgVivitar 600mm testdrive by Ouwesok, on Flickr
Dat bedoel ik nou met hoogspanningskabels

Slechts 1400 meter zit er tussen mij en de molen.
29614841444_d220b349f7_o.jpgVivitar 600mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Binnenkort nog meer. De 600 doet het op de NEX5N boven verwachting goed. Het is best leuk om te proberen het maximum te halen uit een dergelijke eenvoudige lens.
Ik kan me inmiddels wel voorstellen dat deze 600mm in zijn tijd menig fotograaf tot waanzin heeft gedreven, het ding is gewoon een jaar of veertig te vroeg op de markt gekomen :')
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 21:15:41 #147
438758 zeer
Opritsjniki
pi_165900984
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 00:32 schreef Ouwesok het volgende:
-knip-
Gaaf man ^O^ .

Vind die foto van die molens op een rij erg tof ook.
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  woensdag 12 oktober 2016 @ 21:01:47 #148
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_165919644
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:15 schreef zeer het volgende:

[..]

Gaaf man ^O^ .

Vind die foto van die molens op een rij erg tof ook.
Dankz.

Hopelijk binnenkort weer tijd en en goed licht, ik heb met die toeter nog hele boze plannen :Y

Voor vogelfotografie is ie nagenoeg ongeschikt, tenzij de vogels massaal in hoogspanningsmasten gaan zitten.
Nou is dat geen drama, voor vogels heb ik weer hele leuke andere lenzen
De zon was al druk met ondergaan dus geen tijd om het statief in stelling te brengen. De überkachelpijp toen maar op de autodeur gesteund. Ging boven verwachting goed.
rijstzak op boodschappenlijst gezet

29654839273_1221db1ed1_o.jpgAalscholvertoren by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 23 oktober 2016 @ 00:46:29 #149
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_166138932
In de 70's en begin 80's was je de held van de buurt als je bij je spiegelreflex een 500mm had. De enige betaalbare verscheen onder weet ik hoeveel namen, werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd door Tamron en was een uiterst dunne en lange 8/500 met preset-diafragma die met zijn T2-mount zo ongeveer overal op paste.

In de praktijk bleek het nogal een lastpak om mee te werken. De lens was veel te licht en daardoor erg verleidelijk om uit de hand te gaan gebruiken.
Scherpstelling was uiterst vaag en een reflexzoeker uit die tijd werd bijzonder donker waardoor hulpmiddelen als instelwig en prisma's onbruikbaar werden.
Gevolg was dan ook dat ook van deze lenzen de meesten ergens op zolder of in een kast belandden om te wachten tot er zoiets als marktplaats was.

Mijn exemplaar kwam lang geleden uit de verpakking met de naam Beroflex, een handelsmerk dat tot een Duitse fotografieketen behoorde. De meeste van deze lenzen vind je onder de namen Kenlock, Soligor, Vivitar en nog wat meer klinkende namen.
Het type lens is overigens nog steeds nieuw te koop. Tegenwoordig voornamelijk als Samyang met nog wat andere handelsnamen. Hij kost ongeveer 100 euro via een aantal Chinashops en op ebay. Gebruikt vind je ze voor twee a drie tientjes waarbij er soms even een halve eeuw stof verwijderd moet worden. Een T2-mount kost in de Chinashop ongeveer een tientje.

Dit is hem dan.
30497687545_195e9623bd_o.jpgBeroflex 8/500 by Ouwesok, on Flickr

Met de Panasonic G1 erachter want waar dit slag kachelpijpen op een spiegelreflex nagenoeg onbruikbaar is doen ze het op spiegelloze camera's verrassend goed.
Dat heeft minstens twee redenen.
1 Wegens geen spiegel is het trillingsrisico met de lichte pijp stukken minder
2 Met de EVF van een spiegelloze kun je, zelfs met gesloten diafragma ontzettend nauwkeurig scherpstellen, al helemaal als je de loupefunctie gebruikt.

Net als met de bovengenoemde 600mm heeft de kachelpijp een niet te onderschatten fun-factor.

Vanavond even een uurtje met het ding op pad geweest met onder andere een sunsetje waar we gelijk maar eens een reuzachtige zon laten ondergaan

30378470132_d6ff067a2d_o.jpgSunset by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 24 oktober 2016 @ 00:04:57 #150
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_166163849
Wat mogen we verwachten van een lens die ik ooit voor een paar rotcenten uit een bak met crepeergevallen viste en die met heel veel doekjes, alcohol en vooral liefde weer transparant moest worden gemaakt :?

Eigenlijk hetzelfde beeld als die 600mm van hierboven:
- matige tot redelijke beeldscherpte
- niet bijster veel contrast
- relatief goeie briljance (wegens weinig glas)

Ook deze kachelpijp heeft een voorkeur voor langere onderwerpsafstanden. Zal ook moeten, zijn minimuinstelafstand is zo'n tien meter. Een paar proefopnamen laten zien dat ie het vanaf twintig meter aardig begint te doen, op zo'n veertig meter in zijn element komt.

Op pad dus met deze keer de Panasonic G1, dus zonder focuspeaking maar met een enorme EVF met een goeie loupefunctie.
De verwachtingen waren niet bijster hoog. Het zicht was met 'matig' nog vrij optimistisch beschreven, het was redelijk fris en om aan te tonen dat ie het uit de hand kon bleef het statief thuis en ging er een schouderstatiefje onder.
Altijd even op de windsnelheid letten, boven de 5 m/s hou je hem amper meer stil

Een aardappelrooitafereeltje waarbij ik in de zoeker al meer detail en vooral meer kleur zag dan waar ik op gerekend had.
29889295583_aa50e1203b_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Ik besluit de waterkant op te zoeken voor wat afstandsschoten. Kijken of ie net zo lekker 'propt' als die 600mm
30224013120_66351fc502_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Ja dus en in de omstandigheden overtreft het kachelpijpje mijn stoutste verwachtingen qua scherpte en contrast.

Ik draai me om en veeg kilometers Oostvaardersdijk in één plaatje.
Let ook eens op alle luchtspiegelingen en andere optische effecten die je krijgt als je met zo'n lang end door een enorme kolom vochtige lucht staat te schieten
29891448654_e26f0d0777_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Op zo'n twintig meter pak ik een stuk touw om een stuk schip heen gewikkeld.
29891448334_274caea3d6_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Fotografie is met zo'n kachelpijp dus best wel mogelijk :Y
Kleine aanvulling daarbij. Tegen mijn modernere supertele's legt ie het dus gewoon op alle fronten af. Dan nog blijft dit slag retroglas bijzonder leuk om eens mee te fotograferen. Je leert in elk geval je modernere tele's meer te waarderen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 24 oktober 2016 @ 20:58:45 #151
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_166179595
Voor niet al te beweeglijke onderwerpen is zo'n oude kachelpijp dus best nog wel inzetbaar, maar vogels, zou dat ermee kunnen :?

Voorlopig even alleen als ze zitten :')

Meeuwen die zo dicht mogelijk in de buurt van die fuiken blijven. Wederom valt de output, hoewel geen topklasse, me eigenlijk geen streep tegen.

29891449064_a8e6ee15df_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

30224013340_1d625b5689_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

29891448864_dac751874f_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Dan is het licht uiteindelijk helemaal op en, je kunt erop wachten, landt er een torenvalk binnen het schootsveld van de 500mm. De ene kant is rood, de andere kant is blauw, maar toch wagen we er even wat schoten op.

29891448184_5ac469ae4d_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Het torenvalkje stijgt op en gaat zelfs nog qua afstand wat gunstiger zitten. Qua licht echter weer veel beroerder. Hij blijft wel lang genoeg zitten om de boel scherp te kunnen stellen, dat dan weer wel.

30435236491_41661c6d45_o.jpgBeroflex 8/500mm testdrive by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_166548298
Iemand interesse in;

- Sigma zoom O II 28-85 1:3,5 - 4,5 Minolta vatting

- Minolta MD Rokkor 45 mm 1:2 Zit op een Minolta XD5

Dm me maar als je interesse hebt
#35.
  maandag 12 december 2016 @ 23:28:31 #153
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_167292508
Twee keer met een macrolens op leeftijd in een veel te donkere en veel te drukke vlindertuin. De interne flitser van mijn E-PL1 moest te hulp schieten.

Eerst een uilvlinder met de Komine 2.8/135mm

30739103174_54ccc27ea3_o.jpgCaligo eurilochus by Ouwesok, on Flickr

Vervolgens een passiebloemvlinder met de Tokina AT-X 2.5/90mm
31464464061_acc962bb31_o.jpgHeliconius hecale by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 24 december 2016 @ 14:48:01 #154
438758 zeer
Opritsjniki
pi_167577287
Zijn er eigenlijk "speciale" vintage 35mm lenzen? Een beetje a la de Helios? Er staan op mp een hele boel 35mm's maar dit zijn allemaal van die goedkope kitlenzen geweest waar het internet niet heel erg enthousiast van wordt...
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
  zaterdag 24 december 2016 @ 15:07:37 #155
195885 shiznuts
ŻŻŻŻŻŻŻŻŻ
pi_167577598
Je kunt voor een 37mm gaan. De MIR-1(B).
quote:
The production of this lens originally started all the way back in 1954. It was manufactured in USSR (along with my favourite Helios 44-2) and was mainly made in 2 mounts, M39 and more popular M42 (although both are adaptable to modern cameras). The design of the lens was based on Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm f/2.8 and unlike Helios 44-2 was not a complete clone, but using same optical formal as Flektogon 35mm f/2.8, which is definitely a good sign considering how much more affordable they are than just about any Zeiss glass.

In 1958 Mir-1 received a prestigious Grand-Prix Award during the Brussels World Fair. Russians were probably so proud of the award that every Mir-1 lens produced since the 1958 World Fair, sports the "Grand Prix Brussels 1958" inscription on the side of the lens, so don't mistake these lenses for some sort of special/limited edition (I know I kind of did when I first saw one).
~ http://www.vintagelensesforvideo.com/mir-1/
Life's like a choc of boxolates
  zaterdag 24 december 2016 @ 18:29:22 #156
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_167581042
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2016 14:48 schreef zeer het volgende:
Zijn er eigenlijk "speciale" vintage 35mm lenzen? Een beetje a la de Helios? Er staan op mp een hele boel 35mm's maar dit zijn allemaal van die goedkope kitlenzen geweest waar het internet niet heel erg enthousiast van wordt...
Kijk een beetje in dezelfde stal als de overige 'speciale' lenzen, zoals bijv. die Mir-1 die door shiz al werd genoemd.

Nog een paar aanradertjes:
Meyer Lydith 3.5/30mm uit dezelfde stal als de Orestegors. Past qua plaatje prima bij de overige Meyer juweeltjes

Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm. Oostduits en kan gewoon met de besten mee

Uit Japan de Takumar 2.8/35mm. Mooi en onverslijtbaar.

Overigens is een 35mm zo eenvoudig te bouwen dat je, wat je ook koopt er nooit een erge buil aan zult vallen. Ze zijn allemaal goed, bovengenoemde lenzen zijn de meer aparte types.
Ook met de oude topmerk-35mm's ga je best wel blij zijn, denk aan een Nikkor of een Olympus Zuiko.
Heb je een spiegelloze camera dan komen ook de Canon FD en Minolta MD's in beeld, niet bepaald zeldzaam en ontzettend leuk spul.

Wil je absolute top en speelt geld geen rol, koop dan een Zeiss Distagon 35mm of een Leitz Summicron 35. Verwacht wel topklasse maar besef wel dat het verschil tussen de middenmoot en de top bij een 35mm niet bijster groot is
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 24 december 2016 @ 20:13:31 #157
438758 zeer
Opritsjniki
pi_167583268
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2016 15:07 schreef shiznuts het volgende:
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2016 18:29 schreef Ouwesok het volgende:
Thnx beide!

Ik heb een Canon body gekocht om een beetje fatsoenlijk met m42 uit de voeten te kunnen dus ik ga eens op jacht ga naar een van jullie genoemde exemplaren!
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
pi_167583581
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2016 18:29 schreef Ouwesok het volgende:
Wil je absolute top en speelt geld geen rol, koop dan een Zeiss Distagon 35mm of een Leitz Summicron 35. Verwacht wel topklasse maar besef wel dat het verschil tussen de middenmoot en de top bij een 35mm niet bijster groot is
Overigens even een respectbetuiging van jouw kennis en kunde en hoe je de mens op haar wenken bedient met het delen van deze kennis. Petje af en hulde. Dit in het kader van de kerstgedachte. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Bart2002 op 24-12-2016 20:39:39 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 24 december 2016 @ 20:34:52 #159
438758 zeer
Opritsjniki
pi_167583740
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2016 20:28 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Overigens even een respectbetuiging van jouw kennis en keuze en hoe je de mens op haar wenken bedient met het delen van deze kennis. Petje af en hulde. Dit in het kader van de kerstgedachte. ^O^
Dit, en ik vind sowieso dat de sfeer op FOT m.b.t. het beantwoorden van vragen en het helpen van andere erg tof is ^O^ .
with the noose round my neck and a needle in my vein
i thought i was having fun but no
i was just looking for the one, always looking for the one
pi_167584348
quote:
14s.gif Op zaterdag 24 december 2016 20:13 schreef zeer het volgende:

[..]

[..]

Thnx beide!

Ik heb een Canon body gekocht om een beetje fatsoenlijk met m42 uit de voeten te kunnen dus ik ga eens op jacht ga naar een van jullie genoemde exemplaren!
Ik speel ook met oude lenzen op een Canon body.

Dit is ook heel leuk speelgoed.Heb hem zelf ook.

http://www.adaptall-2.com/lenses/PSG-28Au.html
#35.
  vrijdag 30 december 2016 @ 19:21:04 #161
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_167754201
Nieuwe aanwinst voor mijn collectie oude Sigma's *O*

Ik had al de Telemax 135mm, de Minitel 200mm, de Scalematic 200mm en die hebben nu gezelschap van ....... Macrotel 4/300mm

2nztj.jpg
plaatje van het wildewereldweb geleend, mijn exemplaar is completer met een enorme zonnekap.

Een 300mm met dubbele scherpstelring die tot ongeveer 1:4 gaat, goed voor libellen, juffers en vlinders. Bouwjaar is 1972 en net als de andere lenzen uit deze serie heeft de Telemax een gruwelijke reputatie onder gebruikers en net als bij de andere exemplaren heb ik al kunnen vaststellen dat ook deze best boven de maat kan presteren. Alleen nog even tijd en licht vinden om er echt plaatjes mee te kunnen maken.

Uit de Sigma serie met 'system focussing' ontbreekt nu alleen nog de 'Micro Macro' (Sigma gaf ze leuke namen) een 2.8/100mm, maar die vind ik ook nog wel een keer :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_167990410
Ik moet ook eigenlijk mijn Telemax 135mm eens meer gebruiken.

sigma_telemax_ys_135mm_f2_8-22_m42_01.jpg

ook een plaatje van het web.
#35.
pi_168050561
Heb een Canon FD 135mm f3.5 maar hellaas olie op het diafragma, zit vast op f3.5 ):
America went from a round Earth to a round Moon. Deal with it.
pi_168060765
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 12:41 schreef t4600c het volgende:
Heb een Canon FD 135mm f3.5 maar hellaas olie op het diafragma, zit vast op f3.5 ):
Ai, dat is vervelend.
#35.
pi_168061283
Gezocht: Macro lens voor Canon FD bayonet vatting.
America went from a round Earth to a round Moon. Deal with it.
  zaterdag 14 januari 2017 @ 18:20:25 #166
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_168134374
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 20:58 schreef t4600c het volgende:
Gezocht: Macro lens voor Canon FD bayonet vatting.
De beide FD macro's, de 50mm en de 100mm zijn best wel goed te vinden voor vrij redelijke prijzen. Ik heb van de twee de 3.5/50mm SSC en daar zit een bijzonder fraai plaatje in :Y

Voorbeeldje
14566991516_a91e3c1a0f_o.jpgSympetrum vulgatum by Ouwesok, on Flickr

Uit mijn nieuwe ouwe aanwinsten: Sigma's Macrotel 4/300mm
JgzJocT.jpg
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 16 januari 2017 @ 00:31:06 #167
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_168181434
De Macrotel heeft inmiddels zijn eerste plaatjes opgeleverd. Rondje vlindertuin met, waarschijnlijk wegens de wintertijd waarin het minder warm te stoken is bijzonder weinig vlinders. Ik wist me met een paar uilvilnders te redden. Goed oefenspul want ongeveer van de afmetingen van een grote libel.

Macrotel heeft op internet een best wel beroerde reputatie, net als de hele reeks 'System focussing' Sigma's. Op volle opening tekent ie inderdaad vrij waardeloos en is zelfs niet in de scherpte te draaien waardoor ie op een spiegelreflex minder bruikbaar is. Op een A6000 fiets je hem gewoon gediafragmeerd en wel in de scherpte en met het diafragma op 11 verandert de Macrotel ineens van een matig stukje optiek in iets anders waar ik best wel blij van wordt.
Gebruik je de 'System Focussing'-ring, dan wordt de lens zodanig ontwricht dat ik om onderstaande vlinders formaatvullend te krijgen verder weg moest staan dan met een 400mm.
Een tikje uit de flitser vrolijkte de plaatjes wat op.

32334015425_e3f60286cf_o.jpgCaligo memnon by Ouwesok, on Flickr

32295133986_1f2ac383f1_o.jpgCaligo memnon by Ouwesok, on Flickr

Dat wordt nog pret als er weer grote libellen zijn :7
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 23 februari 2017 @ 12:38:24 #168
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_169088807
De meeste van mijn oudere lenzen zijn in te delen in drie tijdvakken.
1 Alles vóór de seventies
2 Vroege seventies (zoals die Sigma's)
3 Jaren 90.
daarnaast ook nog wel losse flodders uit alle andere tijdvakken

1 is interessant omdat toen fotografie als hobby nog niet zo massaal was en eigenlijk alles op zijn minst één bijzonder trekje had
2 is het tijdperk vlak voor het doorbreken van fotografie als hobby voor de massa, fabrikanten werden bijzonder creatief in het verzinnen van leuke dingen
3 fotografie als hobby verloor het even van dingen als computers en mediaspul. Fabrikanten verzonnen best leuke dingen om de consument weer achter de camera te krijgen of op zijn minst weer voor de kassa van de fotowinkel.

Uit tijdvak 3 is de Sigma Super-Wide II 2.8/24mm zoals ie voluit heet. Voorzien van Sigma's kenmerkende Zencoating dat op een nieuwe lens waanzinnig mooi stond en ook de handligging verbeterde, in de winter had je niet meer dat je lens alle nog aanwezige warmte uit je handen trok, daarbij voelden de 'Zen's' niet zo glad aan.
Over de hele linie een best wel goed groothoekje en daarmee in zijn tijd een goed alternatief voor de 24mm's van Canon, Nikon, Minolta en Pentax en voor een 90's-lens verkocht ie zelfs nog bijzonder goed getuige de vele exemplaren die je nu nog in de diverse handelskanalen tegenkomt.

Key-feature voor mij: Een macrostand. Het lensje laat zich tot 18cm scherpstellen en heeft dan een afbeeldingsmaatstaf van iets door de 1:4. Nog niet echt macro, maar wel een leuk uitgangspunt voor een voorzetachromaat waarmee zijn effectieve brandpunt nog een tikkie korter wordt en zijn afbeeldingsmaatstaf groter.

Voor een rondje spelevaren in de vlindertuin zet ik hem via het LA-EA4-adapter op mijn NEX5N en zie een leuk handzaam dingetje ontstaan.
32222904034_2926916545_o.jpgSigma 2.8/24mm by Ouwesok, on Flickr
De nodige stofdoek heeft ie inmiddels gehad

Eerst maar eens wat opnamen van dingen die niet kunnen vliegen
32912319292_296d22fca1_o.jpgSigma 24mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Dat biedt dus perspectief voor die gevallen waarin je de achtergrond nou eens niet helemaal wilt vervagen.

Ander bloemetje voor contrast en kleur
33068694815_c239d67cf5_o.jpgSigma 24mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Gaat best wel goed. Nu maar eens aan de vlinders en omdat dat 'macro' wel wat beperkt is pakken we even een paar grote vlinders.

33027054786_b0fb25c973_o.jpgSigma 24mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

32253082293_4d632e3d5c_o.jpgSigma 24mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Ondertussen op de fruitschaal
32253082063_40660c4c8e_o.jpgSigma 24mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Kleiner vlindertje, vergt wat crop maar geeft wel een idee van wat het 24mm'tje kan
32253082163_5ab1df37cc_o.jpgSigma 24mm testdrive by Ouwesok, on Flickr

Het valt voor een lens van zo'n 25 jaar oud niet bepaald tegen, samenwerking met de AF van de Sony's is ook prima en dus hebben we te maken met een leuk dingetje dat zo klein is dat ik hem komende zomer makkelijk ergens in mijn tas kwijt kan.
Deze serie Sigma is helaas niet geschikt voor Canon EF, hoewel ze wel met die vatting te vinden zijn. Sigma had de EF-vatting zodanig geherconstrueerd dat ze niet meer met de digitale EOS'sen willen samenwerken.
Voor Nikon geldt dat de scherpstelmotor in de camera moet zitten .
Voor de overige vattingen zijn geen beperkingen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zondag 12 maart 2017 @ 20:22:09 #169
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_169469172
Uit de eerste serie Minolta AF-lenzen had ik de tamelijk legendarische 4/70-210mm, de 'beercan' al.

Sinds vandaag heb ik ook een exemplaar van de grote variant daarvan aan de collectie toe kunnen voegen in de vorm van de 4.5-5.6/75-300mm oftewel 'big beercan'.

Minder algemeen dan de 70-210. In vergelijking met latere 75-300's is ie loodzwaar maar dat vergeet je meteen als je hem op je Alfa draait. Voor een ontwerp van dik dertig jaar oud is ie nog best snel en trefzeker ook.

4c1r8eT.jpg
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 13 maart 2017 @ 14:15:42 #170
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_169482794
Big Beercan is nog een jonkie vergeleken bij mijn andere aanwinst in de vintage-hoek. Een Accura Ultratel 5.9/400mm. Een behoorlijk lijvige preset-lens met een diafragma met heel veel lamellen.
Accura is een handelsmerk onder wiens naam later in de 70's Sigma-lenzen werden verkocht en die kom je zo her en der in het fotograficacircuit best wel vaak tegen.
Deze 400mm is echter afkomstig uit de 60's en hij is minder algemeen dan de latere preset-400mm's die onder vele namen verkocht werden maar uiteindelijk van Tokina afkomstig waren.

Onderstaande pijp is dus gebouwd door Sankor (Sankyo Kohki), heeft een T-mount en past dus overal op en zodra ik weer wat mobieler wordt mag ie met de andere achromaten en een lomp statief een keer mee het landschap in.

Plaatje eerst nog even van interwebz geleend, zodra ik er gelegenheid voor hem maak ik wel eens een statieportret van mijn eigen exemplaar.

NTLAEsc.jpg?1

Status van mijn exemplaar is: Glas gereinigd en als nieuw. Mechanisch gecheckt en helemaal in orde. Even een kijksessie gedaan met de lens op de PEN en met de beperkingen van een achromaat zit er voor een lens van ongeveer een halve eeuw oud best een aardig plaatje in.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 25 maart 2017 @ 13:14:59 #171
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_169764932
Scherpte, contrast, moddervette kleuren, boterzachte achtergronden.

En tien redenen om blij te zijn met Minolta's Big Beercan die dertig jaar na dat ie uit de verpakking kan nog gewoon lekker mee kan doen.
AF heeft, uniek voor toen, een limiter waarmee je de scherpstelslag korter maakt. Met die limiter focust het ouwe beest nog behoorlijk snel ook.

33598110516_b93136ce8d_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

33254988290_b418e5265c_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

32796533214_9922f9d870_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

33255411520_c9fd91f835_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

33638969565_be05c5e50f_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

32796533084_f7ecc15df0_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

33638969425_1450c27fe9_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

32796532914_09f91643d6_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

En ja, ook een closefocus-stand *O*
33638969315_1da3202ba1_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr

33255411440_b1716af9b2_o.jpgBig Beercan testdrive by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 25 maart 2017 @ 19:28:12 #172
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_169771698
Die laatste foto _O_!
Hmz...
  zaterdag 8 april 2017 @ 22:39:22 #173
41809 Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_170095116
Een Jena Tessar die geen Tessar mocht heten omdat ie uit Jena kwam 8)7

De boel was in de 60's goed verscheurd tussen Zeiss Oberkochen en Zeiss Jena en zo kwam het dat er een tijd lang niet op een Tessar mocht staan dat het een Tessar was omdat de naam door Zeiss West was beschermd en het ontwerp nog bij Zeiss Oost lag.
Daarom heet ie Jena en staat er alleen nog een T op en uiteraard dat het een 2.8/50mm is.
Er zijn er ontzettend veel van gebouwd als voordeelstandaardlens op een Praktica, iets minder voordelig dan een Meyer Domiplan, maar wel straatlengten beter.

Ik zette een dunne tussenring tussen mijn exemplaar en de Oly E-PL1 en belaagde er een tulp mee en eerlijk gezegd komt er nog een heel aardig plaatje uit ook.

33074465554_92c63397c8_o.jpgJena Tessar 2.8/50mm testje by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
abonnementen ibood.com bol.com
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')