abonnement Unibet Coolblue
pi_155886564
Hier weer verder...

Het ging over gluten! *O*

PS is die OP serieus nodig? Zit namelijk mobiel ;(
I feel kinda Locrian today
pi_155888658
quote:
1s.gif Op maandag 7 september 2015 00:20 schreef starla het volgende:
Hier weer verder...

Het ging over gluten! *O*

PS is die OP serieus nodig? Zit namelijk mobiel ;(
Oh is wel leuk als je dat doet, zo'n OP, maar je kunt je FIPO toch nog wijzigen als je weer niet mobiel bent? :)

En weer on the topic. De reden dat ik een beetje fel op de glutenvrij-hype ben is dat het mensen met echte problemen schaadt, de medische sector schaadt en de mensen die doorslaan in het nocebo effect schaadt. Vervolgens eindigt m'n aversie bij de voedingsindustrie die maar wat graag in springt op de glutenvrije hype - elke supermarkt heeft inmiddels glutenvrije ham in de aanbieding. Top.

Dan de onderliggende onderzoeken. De MaagLeverDarm Stichting, voor en door patienten van echte MLD aandoeningen zijn heel duidelijk:

De glutenvrij hype; elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt

Ze zouden garen kunnen spinnen bij de hype, want iedereen is MLD patiënt.. maar nee, ze zetten zich er tegenaf, omdat hun echte patiënten er last van hebben.

VUmc: Glutengevoeligheid: hype of nieuwe epidemie?

Echte allergie is aantoonbaar, maar de schijnbare 'gevoeligheid' nog niet, dus daar maar onderzoek naar doen. Inmiddels wijst ander onderzoek dus naar een sterk nocebo effect, maar, dit laat uiteraard genoeg ruimte om je intolerantie de vrije loop te laten.

De coeliakie stichting, speciaal voor mensen met een gluten allergie of intolerantie, maakt zich zorgen om mensen die last van gluten hebben. Ze zeggen daarom het volgende:

Niet zelf dokteren

Huisarts kan met een bloedproef vaststellen of je coeliakie hebt en in welke mate. Das top! Al die mensen die in onzekerheid leven over hun gluten allergie of intolerantie - kunnen gewoon naar de dokter en weten dan met een paar dagen zeker of ze de aandoening hebben!

Dan een paar van de wij-van-wc-eend-adviseren-geen-gluten-sites:

1% van de mensen is volgens deze site 1 op de 141. En daar houdt het niet op, nee, ene moment is coeliakie onderwerp, ander moment intolerantie en dan is het weer een aandoening. Dus, de verschillende symptomen en intolerantie, allergie en andere varianten worden willekeurig gebruikt.

Enfin - overdaad schaadt, of het nu over gluten of over vaststelling van de gluten-vrij-nocebo-hype gaat, ga even m'n glutenvrije koffie opdrinken en naar m'n werk :+
pi_155888692
Mogelijk is het wel interessant om de criteria voor IBS te leggen naast de NCGSP, zou best eens dezelfde groep kunnen zijn.
pi_155890372
Nog even op een post van japie terug te komen, ik durf te stellen dat de mensen in de middeleeuwen relatief veel meer gluten-bevattende voeding aten dan tegenwoordig. Gluten zitten in een beperkt en makkelijk te identificeren aantal producten.
pi_155890888
En vroeger was er geen geld voor vlees :+
  maandag 7 september 2015 @ 10:53:19 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155891179
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 10:40 schreef MevrouwPuff het volgende:
En vroeger was er geen geld voor vlees :+
Leuk onderzoek naar het eten van vlees in de middeleeuwen.
http://www.medievalists.n(...)medieval-people-eat/
Dit is ook een overtuigend uitziend overzicht
http://people.eku.edu/resorc/Medieval_peasant_diet.htm
Maar dan zie je
beans, ofwel, bonen.
Dat is ook hoe ik het op school leerde met geschiedenis, bonen werden gegeten.
Echter, Bonen zijn uit de nieuwe wereld, men kende in de middeleeuwen helemaal geen bonen in Europa
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_155891243
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 10:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Leuk onderzoek naar het eten van vlees in de middeleeuwen.
http://www.medievalists.n(...)medieval-people-eat/
Dit is ook een overtuigend uitziend overzicht
http://people.eku.edu/resorc/Medieval_peasant_diet.htm
Maar dan zie je
beans, ofwel, bonen.
Dat is ook hoe ik het op school leerde met geschiedenis, bonen werden gegeten.
Echter, Bonen zijn uit de nieuwe wereld, men kende in de middeleeuwen helemaal geen bonen in Europa
2-3 pints of ale a day :D

Dat deed men vroeger, dus dan zal het wel gezond zijn. Proost!
pi_155891290
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 10:56 schreef DonJames het volgende:

[..]

2-3 pints of ale a day :D
Hielden die mensen nu echt geen rekening met gluten?

quote:
Dat deed men vroeger, dus dan zal het wel gezond zijn. Proost!
Gezonder dan water in die tijd volgens mij
  maandag 7 september 2015 @ 11:00:25 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155891349
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 10:56 schreef DonJames het volgende:

[..]

2-3 pints of ale a day :D

Dat deed men vroeger, dus dan zal het wel gezond zijn. Proost!
Let wel, het dorst bier uit de middeleeuwen had minder alcohol, 2-3 procent. Men dronk een bier omdat het water vaak niet schoon genoeg was. Het bier was bovendien heel anders van smaak dan het ons bekende, hop werd niet zo veel gebruikt. Een goed idee geeft Berliner Weisse, dat is een witbier dat met een melkzuurgisting wordt gemaakt, bevat 2-3% en smaakt rins, het heeft een karnemelk achtige zure smaak. Erg lekker trouwens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_155891390
Zelfs nu is alles onder 5 glazen per dag gemiddeld genomen gezonder dan niet drinken. Dit komt doordat alcohol een kleine verhoogde kans op kanker geeft, maar tegelijkertijd bloed verdunt en de kans op hartaanvallen etc. enorm verkleint. Omdat meer mensen aan problemen van de latere categorie sterven, is drinken gemiddeld genomen erg gezond.
Op dinsdag 1 november 2016 00:05 schreef JanCees het volgende:
De polls worden ook in 9 van de 10 gevallen gepeild met een meerderheid democraten. Soms zelf +10% _O-
pi_155891402
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 10:53 schreef Pietverdriet het volgende:

Dat is ook hoe ik het op school leerde met geschiedenis, bonen werden gegeten.
Echter, Bonen zijn uit de nieuwe wereld, men kende in de middeleeuwen helemaal geen bonen in Europa
Waren er helemaal geen bonen in Europa of heb je het over "bruine bonen"?
  maandag 7 september 2015 @ 11:05:19 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155891467
Als je de odyssee leest, dan zie je dat zij geen bier maar wijn dronken, echter, niet puur, ze verdunden het met water. Lekker trouwens in de zomer, droge witte wijn met wat ijs en bubbelwater
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 7 september 2015 @ 11:07:18 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155891505
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:03 schreef Chewie het volgende:

[..]

Waren er helemaal geen bonen in Europa of heb je het over "bruine bonen"?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon
Speciebonen, bruine bonen, witte bonen, etc
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 7 september 2015 @ 11:07:40 #14
314582 Japie77
Alle harten naar links!
pi_155891513
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 07:37 schreef NiGeLaToR het volgende:

[..]

Oh is wel leuk als je dat doet, zo'n OP, maar je kunt je FIPO toch nog wijzigen als je weer niet mobiel bent? :)

En weer on the topic. De reden dat ik een beetje fel op de glutenvrij-hype ben is dat het mensen met echte problemen schaadt, de medische sector schaadt en de mensen die doorslaan in het nocebo effect schaadt. Vervolgens eindigt m'n aversie bij de voedingsindustrie die maar wat graag in springt op de glutenvrije hype - elke supermarkt heeft inmiddels glutenvrije ham in de aanbieding. Top.

Dan de onderliggende onderzoeken. De MaagLeverDarm Stichting, voor en door patienten van echte MLD aandoeningen zijn heel duidelijk:

De glutenvrij hype; elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt

Ze zouden garen kunnen spinnen bij de hype, want iedereen is MLD patiënt.. maar nee, ze zetten zich er tegenaf, omdat hun echte patiënten er last van hebben.

VUmc: Glutengevoeligheid: hype of nieuwe epidemie?

Echte allergie is aantoonbaar, maar de schijnbare 'gevoeligheid' nog niet, dus daar maar onderzoek naar doen. Inmiddels wijst ander onderzoek dus naar een sterk nocebo effect, maar, dit laat uiteraard genoeg ruimte om je intolerantie de vrije loop te laten.

De coeliakie stichting, speciaal voor mensen met een gluten allergie of intolerantie, maakt zich zorgen om mensen die last van gluten hebben. Ze zeggen daarom het volgende:

Niet zelf dokteren

Huisarts kan met een bloedproef vaststellen of je coeliakie hebt en in welke mate. Das top! Al die mensen die in onzekerheid leven over hun gluten allergie of intolerantie - kunnen gewoon naar de dokter en weten dan met een paar dagen zeker of ze de aandoening hebben!

Dan een paar van de wij-van-wc-eend-adviseren-geen-gluten-sites:

1% van de mensen is volgens deze site 1 op de 141. En daar houdt het niet op, nee, ene moment is coeliakie onderwerp, ander moment intolerantie en dan is het weer een aandoening. Dus, de verschillende symptomen en intolerantie, allergie en andere varianten worden willekeurig gebruikt.

Enfin - overdaad schaadt, of het nu over gluten of over vaststelling van de gluten-vrij-nocebo-hype gaat, ga even m'n glutenvrije koffie opdrinken en naar m'n werk :+
Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!

Hoe schaadt het mensen met echte problemen? Mag jij me uitleggen hoe het precies "verkeerd" of "erg" is als mensen die al jarenlang last van hun darmen hebben, stoppen met het eten van gluten en opeens veel minder last hebben. Hoe is dat nou slecht? Wat voor ENORM maatschappelijk probleem steekt daar in?
Feyenoord!
  maandag 7 september 2015 @ 11:08:40 #15
314582 Japie77
Alle harten naar links!
pi_155891544
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 10:10 schreef .SP. het volgende:
Nog even op een post van japie terug te komen, ik durf te stellen dat de mensen in de middeleeuwen relatief veel meer gluten-bevattende voeding aten dan tegenwoordig. Gluten zitten in een beperkt en makkelijk te identificeren aantal producten.
Staat zo veel onzin in deze post dat ik hem maar ga negeren....Ook zonder bronnen of argumenten....
Feyenoord!
  maandag 7 september 2015 @ 11:10:07 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155891588
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:08 schreef Japie77 het volgende:

[..]

Staat zo veel onzin in deze post dat ik hem maar ga negeren....Ook zonder bronnen of argumenten....
Dat is tekenend voor jou, alles waar je tegengesproken wordt of kritiek krijgt negeer je
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_155891631
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon
Speciebonen, bruine bonen, witte bonen, etc
Ok duidelijk, zie namelijk in veel middeleeuwse recepten bonen terugkomen.

Als vervanging wellicht voor peulvruchten?
pi_155891647
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:08 schreef Japie77 het volgende:

[..]

Staat zo veel onzin in deze post dat ik hem maar ga negeren....Ook zonder bronnen of argumenten....
Arrogant antwoord, ik heb nu net zoveel bronnen als jij gemiddeld gebruikt!

Hier is je bron, goed lezen!

"Vanaf het begin van de 11de eeuw krijgt "brood" een belangrijke plaats in het eetpatroon van de boeren. Al het andere voedsel wordt gezien als aanvulling bij het brood. Maar met brood werd meer bedoeld dan alleen het brood dat wij nu kennen. Achter deze naam gingen vele andere producten schuil. Het stond symbool voor alle voedingsmiddelen die het werk op het land opleverde. Boeren aten vooral rogge omdat dit erg goedkoop was. In de middeleeuwen gebruikte men een flinke snee roggebrood als bord. Dit diende om het vet op te vangen van de gerechten. Was je een arme sloeber, dan at je het bord erbij op, was je een welgestelde, dan liet je het liggen, en werd het onder de minderbedeelden uitgedeeld. Want: "wiens brood men eet, diens woord men spreekt. " Haver, gerst en boekweit waren goedkope granen en dus de granen voor de armen. Zei aten brood van gerst en boekweit of haverpap of boekweitbrij. Zij hadden een buitengewoon karig en eenzijdig eetpatroon. Iets wat in de middeleeuwen ook terug te vinden was in het eetpatroon van de boeren is bier. Bier werd gedronken uit noodzaak, er waren maar weinig geschikte alternatieven. Bier werd uit graan gebrouwen en was hierdoor nodig voor de dagelijkse voedingsstoffen."


1 Massimo Montanari, Honger en overvloed pagina 62
2 Massimo Montanari, Honger en overvloed pagina 64
3 http://www.historisch-ope(...)nt/eten_laat_me.html
4 Leen Alberts, De middeleeuwse bierenbroodspot, pagina 3
5 Leen Alberts, De middeleeuwse bierenbroodspot, pagina 1.

[ Bericht 29% gewijzigd door .SP. op 07-09-2015 11:29:49 ]
pi_155891791
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Japie77 het volgende:

[..]

Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!

Hoe schaadt het mensen met echte problemen? Mag jij me uitleggen hoe het precies "verkeerd" of "erg" is als mensen die al jarenlang last van hun darmen hebben, stoppen met het eten van gluten en opeens veel minder last hebben. Hoe is dat nou slecht? Wat voor ENORM maatschappelijk probleem steekt daar in?
Het schaadt de mensen die die overtuiging hebben niet, behalve in de portemonnee, het is alleen geen zinvolle gedachte.
Wel schaadt het de coeliakiepatienten die met argusogen bekeken worden en vrezen minder serieus genomen te worden.

Je eerste argument is een zoveelste herhaling van zetten: je handelt naar bevindingen. Als uit onderzoek X komt, ga je niet Y doen, 'omdat we niet weten of Y ook waar kan zijn'. Als uit een ander onderzoek komt dat Y ook kan, doen we Y ook. Wat er gelooft wordt, maakt niet uit, wat we praktiseren wel.
  maandag 7 september 2015 @ 11:20:10 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_155891794
quote:
14s.gif Op maandag 7 september 2015 11:12 schreef Chewie het volgende:

[..]

Ok duidelijk, zie namelijk in veel middeleeuwse recepten bonen terugkomen.

Als vervanging wellicht voor peulvruchten?
Erwten, Kapucijners en tuinbonen (geen echte bonen eigenlijk) kende men wel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 7 september 2015 @ 11:20:16 #21
314582 Japie77
Alle harten naar links!
pi_155891797
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:13 schreef .SP. het volgende:

[..]

Arrogant antwoord, ik heb nu net zoveel bronnen als jij gemiddeld gebruikt!
Ik heb eerder al aangegeven dat gluten in gigantisch veel producten zit (met bron).

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
http://www.glutenvrij.nl/(...)et-glutenvrije-dieet

Zou niet weten hoe er in de middelleeuwen dan meer gluten werden gegeten dan nu. Komt bij dat nu de gluten ook uit de granen worden gehaald en gebruikt in deze producten als lijm. Wat totaal onnatuurlijk is want dan krijg je dus pure gluten zonder de rest van de graan binnen.
Feyenoord!
pi_155891828
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Japie77 het volgende:

[..]

Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!

Hoe schaadt het mensen met echte problemen? Mag jij me uitleggen hoe het precies "verkeerd" of "erg" is als mensen die al jarenlang last van hun darmen hebben, stoppen met het eten van gluten en opeens veel minder last hebben. Hoe is dat nou slecht? Wat voor ENORM maatschappelijk probleem steekt daar in?
Omdat mensen mogelijk achter gekkies aan gaan lopen die heel hard roepen dat ze geen gluten meer moeten eten om al hun medische problemen op te lossen, terwijl die mensen met hun klachten gewoon naar een echte dokter zouden moeten gaan.
pi_155891846
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:20 schreef Japie77 het volgende:

[..]
Zou niet weten hoe er in de middelleeuwen dan meer gluten werden gegeten dan nu. Komt bij dat nu de gluten ook uit de granen worden gehaald en gebruikt in deze producten als lijm. Wat totaal onnatuurlijk is want dan krijg je dus pure gluten zonder de rest van de graan binnen.
Pure gluten? Gluten zijn gluten, daar zit verder geen verschil in.
Mijn zus heeft een zware glutenallergie. Die reageert net zo hard op de gluten in de handschoenen van de tandarts als in die van een goede snee brood.
"Een menschenhater, menschenschuwend mensch, die niet gaarne andere menschen ziet; een wonderlijk, ongezellig mensch, vijand van alle vrolijkheid.'
"My voice is nothing, my thoughts are nothing, in many respects I'm like you; nothing"
pi_155891855
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:20 schreef Japie77 het volgende:

[..]

Ik heb eerder al aangegeven dat gluten in gigantisch veel producten zit (met bron).

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
http://www.glutenvrij.nl/(...)et-glutenvrije-dieet

Zou niet weten hoe er in de middelleeuwen dan meer gluten werden gegeten dan nu. Komt bij dat nu de gluten ook uit de granen worden gehaald en gebruikt in deze producten als lijm. Wat totaal onnatuurlijk is want dan krijg je dus pure gluten zonder de rest van de graan binnen.
Lees mijn ge-edite post maar.

het enige wat jij laat zien is dat bloem in sommige producten wordt gestopt, niet bepaald een verassing en niets over hoeveelheden te lezen.
pi_155906363
quote:
0s.gif Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Japie77 het volgende:

[..]

Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!

Hoe schaadt het mensen met echte problemen? Mag jij me uitleggen hoe het precies "verkeerd" of "erg" is als mensen die al jarenlang last van hun darmen hebben, stoppen met het eten van gluten en opeens veel minder last hebben. Hoe is dat nou slecht? Wat voor ENORM maatschappelijk probleem steekt daar in?
De wetenschap heeft niet dingen niet aangetoond... De wetenschap heeft aangetoond dat zelfverklaarde glutenovergevoeligheid onzin is. Als je echt denkt dat je van gluten ziek wordt: ga naar je huisarts en laat je testen.

Hier in hapklaar youtube formaat:

De bronnen van de info in dat filmpje kan je hier vinden:
http://theincidentalecono(...)at-gluten-free-diet/
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')