Waarom lieg je nou? Het is absoluut niet bewezen dat gluten weigeren en je beter voelen een bewezen nocebo effect is. Het is toch wel te gek voor woorden dat jij hier even gaat vertellen dat mensen die zich beter voelen nadat ze zijn gestopt met het eten van gluten onzin is. Gluten en hoe darmen daarop reageren is een heel nieuw onderwerp waar de mens nog maar heel weinig vanaf weet. Maar er zijn sterke aanwijzingen voor dat gluten (zeker de mate van hoeveel de moderne mens het binnen krijgt) schadelijk zijn voor de darmen. Of je nou wel of niet glutenallergie hebt.quote:Op zondag 6 september 2015 12:29 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Neen, dat is precies mijn punt. Iets wel/niet innemen en het lijkt effect te hebben kan een psychische reden hebben. De bewezen werking van een placebo en dus ook de nocebo. Zoals gluten weigeren en je beter voelen is een bewezen nocebo effect voor mensen die geen bewezen gluten allergie hebben. Gluten allergie is namelijk een vastgestelde aandoening en goed meetbaar.
[..]
Lui, omdat ze de marketing machines van de bedrijven die miljarden verdienen aan glutenvrije producten, terwijl ze niet eens checken of ze wel een glutenallergie hebben. Het bewezen nocebo effect is wellicht leuk, maar het blijkt inmiddels een ontzettende druk op de GGZ te leggen. Voedselmijdende mensen raken gedeprimeerd door hun fascinatie op voedsel wat ze niet 'mogen' eten van zichzelf.
Ik vind het prima als we besluiten geen gluten, lactose of andere zooi te eten omdat het niet goed voor je is - maar een hele volksbeweging hangt hun levensgeluk aan het nocebo effect van het mijden van bepaalde voedingsmiddelen af. De ellende van zo'n effect is dat de kans nogal groot is dat de negatieve effecten van zo'n streng dieet uiteindelijk zwaarder gaan wegen dan de psychische voordelen.
Wellicht ken je toevallig die paar procent die echt een gluten intollerantie heeft, maar meer dan een paar mensen op de 100 hebben dit nog steeds niet. En een echte allergie komt (gelukkig) helemaal maar sporadisch voor.
[..]
De ellende is, dat waar geld te verdienen is, partijen onder water bereid zijn veel geld te betalen voor het plaatsen van deze 'kennis' op plausibel uit ziende websites. Je kunt dus juist op internet niets en niemand vertrouwen, helaas. De media, zoals toegelicht, maken er een potje van en bijvoorbeeld artsen worden inmiddels doodziek van alle mensen die met hun internet-aandoening bij ze komen. Echt een groot probleem.
Hoewel journalistiek, toch een grappig artikeltje van HP de Tijd.
Lol mij een leugenaar durven noemen om vervolgens aan te komen met.. niets.quote:Op zondag 6 september 2015 14:11 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Waarom lieg je nou? Het is absoluut niet bewezen dat gluten weigeren en je beter voelen een bewezen nocebo effect is. Het is toch wel te gek voor woorden dat jij hier even gaat vertellen dat mensen die zich beter voelen nadat ze zijn gestopt met het eten van gluten onzin is. Gluten en hoe darmen daarop reageren is een heel nieuw onderwerp waar de mens nog maar heel weinig vanaf weet. Maar er zijn sterke aanwijzingen voor dat gluten (zeker de mate van hoeveel de moderne mens het binnen krijgt) schadelijk zijn voor de darmen. Of je nou wel of niet glutenallergie hebt.
En ik heb eigenlijk helemaal geen zin meer om op de rest van je betoog te antwoorden. Totaal belachelijk. Inderdaad de glutenindustrie is HET probleem van de moderne tijd.
En internet staat vol met onzin maar het journaal en de krant vertellen je de waarheid. Truste!
Is gewoon absoluut niet waar. Mensen hebben gedurende duizenden jaren juist geen granen gegeten maar alleen vlees, groentes en zaden noten en vruchten. Dat mensen zoveel granen eten is vrij recent. Komt bij dat mensen nu veel meer gluten eten dan vroeger omdat gluten tegenwoordig bijna overal inzitten.quote:Op zondag 6 september 2015 14:37 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Lol mij een leugenaar durven noemen om vervolgens aan te komen met.. niets.
Hoezo weten we nog maar heel weinig van het effect van gluten op mensen? Het is zo'n beetje het enige waarvan we weten dat we het eten sinds dat we bestaan. Gluten staan al net zo lang op het menu van mensen sinds we mensen zijn. Dus me dunkt dat we weten wat het effect van gluten op mensen is. Je doet net alsof gluten er pas waren sinds dat we het zo zijn gaan noemen. Ik ontken overigens nergens dat er mensen intolerant of zelfs allergisch kunnen zijn voor gluten, maar als je van dichtbij mee maakt hoe dat is - zo'n allergie, dan lach je je kapot om die honderdduizenden hypochonders die sinds een jaar of 2 ook in ene glutenvrij moeten leven omdat ze anders 'allemaal klachten' hebben.
Mensen die zich beter voelen na het niet eten van gluten voelen zich beter, dat betwist ik niet. Ik betwist alleen dat het iets met gluten te maken heeft - die kans is namelijk zeer klein. De kans blijkt - uit onderzoek - heel groot te zijn dat dit relatie houdt met het nocebo effect. Dan werkt het nog steeds, net als een placebo, maar ik vind dat persoonlijk een beetje dom. Volg je 'm nog?
Journaal? Ik post een kritisch stukje over al die 'voedselallergien' die mensen hebben, met daarin verwijzing naar een onderzoek - mocht je echt willen weten hoe het zit
En ja, bijgelovige mensen die liever luisteren naar de super-food-marketeers vind ik een probleem van deze tijd ja - want dat is inmiddels al 1001 keer gedebunkt maar Henk en Ingrid blijven hun levensgeluk er maar aan hangen. Ik ben voor bewust en gezond eten, ik ben tegen ongefundeerd bijgeloof.
* NiGeLaToR neemt nog maar een kopje ecologische eikeltjeskoffie tegen z'n hoge bloeddruk.
Laatste 10.000 verbouwen we in ieder geval graan, daarvoor weten we er niet zoveel van. Dus in ene, na 10.000 jaar, ontdekken we de laatste paar jaar dat we allemaal zo jong sterven dankzij de gluten. Oh wacht..quote:Op zondag 6 september 2015 14:43 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Is gewoon absoluut niet waar. Mensen hebben gedurende duizenden jaren juist geen granen gegeten maar alleen vlees, groentes en zaden noten en vruchten. Dat mensen zoveel granen eten is vrij recent. Komt bij dat mensen nu veel meer gluten eten dan vroeger omdat gluten tegenwoordig bijna overal inzitten.
Daar vinden we elkaar - ik vind ook dat er veel te veel troep wordt gemaakt en verkocht en dat je daar juist problemen door krijgt die je kunt oplossen met symptoombestrijding (medicatie) of de oorzaak aanpakken. Alleen de definitie van natuurlijke voeding wordt door de voedselindustrie nogal gehyped en nu hebben we ondervoede Paleo-quinoa kindjes en mensen die wat voorheen vogelzaad was in ene 'superfood' gaan noemen. (extra debiel dat het nu 8 x zo duur is, terwijl we het vroeger gewoon voor een paar euro de kilo konden kopen, want we aten het al toen namelijk ook al ).quote:En dat mensen tegenwoordig juist steeds meer terug vallen op allerlei voedsel wat ze kan helpen bij hun gezondheid is een tegenbeweging op al die troep die in de supermarkt verkocht word en al die medicijnen met al hun bijwerkingen. Als ik kan kiezen tussen een natuurlijk voedsel tegen mijn hoge bloeddruk of een of ander medicijn met allerlij bijwerkingen lijkt het me vrij logisch waar je voor kiest....
Nogmaals de vraag: wie kan het dan wel meten?quote:Op zondag 6 september 2015 01:50 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Misschien dat het ooit wel meetbaar is door de wetenschap. Als de wetenschap wat verder gevorderd is.
10000 jaar??quote:Op zondag 6 september 2015 19:32 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Laatste 10.000 verbouwen we in ieder geval graan, daarvoor weten we er niet zoveel van. Dus in ene, na 10.000 jaar, ontdekken we de laatste paar jaar dat we allemaal zo jong sterven dankzij de gluten. Oh wacht..
[..]
Daar vinden we elkaar - ik vind ook dat er veel te veel troep wordt gemaakt en verkocht en dat je daar juist problemen door krijgt die je kunt oplossen met symptoombestrijding (medicatie) of de oorzaak aanpakken. Alleen de definitie van natuurlijke voeding wordt door de voedselindustrie nogal gehyped en nu hebben we ondervoede Paleo-quinoa kindjes en mensen die wat voorheen vogelzaad was in ene 'superfood' gaan noemen. (extra debiel dat het nu 8 x zo duur is, terwijl we het vroeger gewoon voor een paar euro de kilo konden kopen, want we aten het al toen namelijk ook al ).
Niemand.quote:Op zondag 6 september 2015 20:24 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Nogmaals de vraag: wie kan het dan wel meten?
De oude egyptenaren aten tarwe, heb je het al over 5000 jaar geleden....quote:Op zondag 6 september 2015 20:34 schreef Japie77 het volgende:
[..]
10000 jaar??
Tuurlijk worden er bepaalde dingen gehyped. Maar als bepaalde stoffen in ons eten opeens in hele grote hoeveelheden voorkomen in ons eten (suiker, zout en gluten) dan lijkt het me vrij logisch dat het menselijk lichaam daar problemen mee kan krijgen.
Niet 10000 dus. En af en toe graan eten is iets anders dan hoe veel gluten mensen nu binnen krijgen. Overdaad schaadt. Geld ook voor suiker en zout.quote:Op zondag 6 september 2015 22:42 schreef .SP. het volgende:
[..]
De oude egyptenaren aten tarwe, heb je het al over 5000 jaar geleden....
joh, lekker onderbouwd ook, alsof je de tarwe inname van een gemiddelde egyptenaar weet.quote:Op zondag 6 september 2015 23:08 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Niet 10000 dus. En af en toe graan eten is iets anders dan hoe veel gluten mensen nu binnen krijgen. Overdaad schaadt. Geld ook voor suiker en zout.
Het gaat erom dat gluten nu heel veel extra gluten in van allerlei producten word gestopt omdat het een soort natuurlijke lijm is. Dan krijg je het dus een overdosis gluten en ook nog eens uit de natuurlijke context van waar het normaal in zit.quote:Op zondag 6 september 2015 23:24 schreef .SP. het volgende:
[..]
joh, lekker onderbouwd ook, alsof je de tarwe inname van een gemiddelde egyptenaar weet.
meer achtergrond: http://www.allaboutwheat.info/history.html
Een enkel?quote:Op zondag 6 september 2015 23:28 schreef Izzy73 het volgende:
Waar kan ik een enkel op recept krijgen?
Staat toch in de TT van Piet V.quote:
zoals?quote:Op zondag 6 september 2015 23:29 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Het gaat erom dat gluten nu heel veel extra gluten in van allerlei producten word gestopt omdat het een soort natuurlijke lijm is. Dan krijg je het dus een overdosis gluten en ook nog eens uit de natuurlijke context van waar het normaal in zit.
Ik snap die hele post niet. Komt mede doordat de eerste zin al taalkundig niet te ontleden valt.quote:
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieetquote:
Ah gut....quote:Op zondag 6 september 2015 23:44 schreef starla het volgende:
[..]
Ik snap die hele post niet. Komt mede doordat de eerste zin al taalkundig niet te ontleden valt.
Voor een zuivere discussie is het althans niet bevorderlijk als je tussen alle tantebetjes en gekunstel moet lezen wat er nu precies staat.quote:
Heb je ook nog eigen ideeën of pluk je alles van het internet?quote:Op zondag 6 september 2015 23:55 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet
Mijn zinsopbouw is prima en totaal niet te vergelijken met wat jij nu post. Maar dat weet jezelf ook wel. Je wil gewoon weer beetje vervelend doen.....quote:Op maandag 7 september 2015 00:01 schreef starla het volgende:
[..]
Voor een zuivere discussie is het althans niet bevorderlijk als je tussen alle tantebetjes en gekunstel moet lezen wat er nu precies staat.
Discussiëren is een bepaalde uitingsvorm van taal. Dan is begrijpelijke taal wel gewenst.
Ben je het met de volgende stelling eens?
Ik vind niet dat ik oneens ben en wel vinden dat sommigen dat niet of wel doen in hun vrije tijd.
Iemand vroeg me waar gluten precies allemaal in zit. Dan haal ik iets van het internet. Lijkt me logisch. Normaal gesproken post ik altijd een bron maar leek me hier niet nodig.quote:Op maandag 7 september 2015 00:05 schreef starla het volgende:
[..]
Heb je ook nog eigen ideeën of pluk je alles van het internet?
http://www.glutenvrij.nl/(...)et-glutenvrije-dieet
Voortaan graag een bronvermelding als je er één aanhaalt. Nog zo'n -ik weet het- vervelende etiquette van een discussie.
Dit vind je prima?quote:Op maandag 7 september 2015 00:11 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Mijn zinsopbouw is prima en totaal niet te vergelijken met wat jij nu post. Maar dat weet jezelf ook wel. Je wil gewoon weer beetje vervelend doen.....
Ok dan...quote:Op zondag 6 september 2015 23:29 schreef Japie77 het volgende:
Het gaat erom dat gluten nu heel veel extra gluten in van allerlei producten word gestopt...
So what. Ben moe. Maar als je hier niet begrijpt wat ik bedoel ligt dat meer aan jou dan aan mij. Trusten poepie!quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |