abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_155549669



Ruimtesonde Juno gaat onder Jupiters wolken gluren

Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 23 augustus 2015 om 09:00 uur

Nog iets meer dan een jaar en dan komt ruimtesonde Juno aan bij Jupiter. Hopelijk komen we dan eindelijk te weten wat er onder het dikke wolkendek van Jupiter schuilgaat en hoe de gasreus precies is ontstaan.

Jupiter is een fantastische planeet om te zien. Het dikke wolkendek doet denken aan een woelig schilderij. Niet in de laatste plaats door die enorme rode vlek: een cycloon die al honderden jaren op Jupiter actief is. Maar Jupiter is niet alleen mooi. De gasreus is ook heel mysterieus. Want wat gaat er precies onder dat wolkendek schuil? En hoe is de planeet ontstaan?



Juno
Om een antwoord te krijgen op die – en vele andere – vragen, werd in 2011 de ruimtesonde Juno gelanceerd. De belangrijkste missie van de sonde? De oorsprong en de evolutie van Jupiter blootleggen en ons zo ook meer inzicht geven in de babyjaren van ons zonnestelsel.

Beetje hulp
Jupiter is nogal een eindje van ons verwijderd. Juno doet dan ook zo’n vijf jaar over de reis. Maar de ruimtesonde staat er niet alleen voor. Zo kreeg deze in 2013 hulp van onze eigen aarde. De sonde passeerde de aarde op amper 500 kilometer afstand en kreeg daarbij een flinke duw van onze planeet. Met die versnelling in de benen haastte Juno zich vervolgens richting Jupiter.


De oorsprong en evolutie van Jupiter
Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Het begon allemaal met het ineenstorten van een enorme gas- en stofwolk (oftewel: een nevel) en de geboorte van onze zon. Net als onze zon bestaat ook Jupiter voor het grootste deel uit waterstof en helium. Dat wijst erop dat deze kort na het ontstaan van onze zon het levenslicht moet hebben gezien en zich het materiaal dat na de geboorte van de zon was overgebleven, heeft toegeëigend. De grote vraag is echter: hoe? Wetenschappers hebben daar twee theorieën over. De eerste theorie veronderstelt dat een onstabiel deel van de nevel ineenstortte en Jupiter vormde. Een tweede theorie stelt dat eerst een grote kern ontstond die vervolgens al dat gas middels zijn eigen zwaartekracht naar zich toetrok. Juno moet aantonen of Jupiter een vaste kern heeft en dus bewijs leveren voor één van deze twee theorieën.

De babyjaren van ons zonnestelsel
Juno kan ons ook meer vertellen over het jonge zonnestelsel. In tegenstelling tot de aarde heeft Jupiter – dankzij zijn enorme massa – nog steeds zijn originele samenstelling.

Atmosfeer
Juno zal ook diep in de atmosfeer van Jupiter gaan turen. De ruimtesonde moet onder meer de samenstelling en temperatuur van die atmosfeer vaststellen en de bewegingen van de wolken in kaart brengen. Ook zal Juno achterhalen hoeveel water er in de atmosfeer van Jupiter te vinden is.

Over Juno
Om al die missiedoelen na te kunnen streven, is Juno uitgerust met tal van instrumenten. Bijvoorbeeld ultraviolet- en infraroodcamera’s om foto’s te kunnen maken van de atmosfeer en aurora’s. Maar ook instrumenten om het zwaartekrachtsveld en magnetisch veld van Jupiter te kunnen vereeuwigen. En de zogenoemde JunoCam: een kleurencamera waarmee spectaculaire close-up foto’s van Jupiter kunnen worden gemaakt. Deze camera moet de eerste gedetailleerde beelden van Jupiters polen opleveren.


De meest gevaarlijke straling vinden we ter hoogte van de evenaar van Jupiter. In dit gebied bewegen kleine deeltjes – ionen en elektronen – zich bijna net zo snel als het licht voort. Ook al zijn de deeltjes klein, ze kunnen de elektronica aan boord van Juno ruïneren. Naarmate de missie verder komt, zal de afstand tussen Juno en dit gevaarlijke stralingsgebied kleiner worden. Hoewel Juno het gevaarlijkste stralingsgebied zal blijven mijden, zal een deel van de elektronica waarschijnlijk ergens rond het achtste rondje rond Jupiter al de geest geven. Het gaat dan onder meer om de JunoCam. Afbeelding: NASA.

Baantjes trekken
Zover is het echter nog niet: eerst zal Juno zijn lange reis richting Jupiter moeten voltooien. De sonde heeft nog miljoenen kilometers voor de boeg. Naar verwachting arriveert deze begin juli 2016 bij de gasreus. Juno zal dan in een ellipsvormige baan rond Jupiter gaan cirkelen. Vanuit die baan kan Juno de planeet het beste in kaart brengen, zonder dat de ruimtesonde bedreigd wordt door de gevaarlijke straling ter hoogte van de evenaar van Jupiter (zie ook de afbeelding hierboven). Het is de bedoeling dat Juno 33 baantjes rond Jupiter maakt en tijdens elke ronde een ander deel van Jupiter bestudeert. Tijdens elk baantje rond Jupiter zal Juno de afstand tot de wolken van Jupiter tot zo’n 5000 kilometer verkleinen.

Over Jupiter
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een massa die 300 keer groter is dan de massa van onze aarde. De planeet bezit tientallen manen, waaronder het veelbelovende Europa, de zeer actieve Io en de grootste maan van ons zonnestelsel: Ganymedes. Jupiter doet er tien uur over om een rondje rond zijn eigen as te draaien. Een rondje rond de zon duurt twaalf aardse jaren.

Zonne-energie
Zodra Juno eenmaal bij Jupiter is aangekomen, moet niet alleen rekening worden gehouden met de gevaarlijke straling rond Jupiter. Het is ook zaak dat Juno de zon in de gaten houdt. De ruimtesonde is namelijk uitgerust met drie enorme zonnepanelen die de sonde op grote afstand van de zon van voldoende energie moeten voorzien. De zonnepanelen zijn zo’n 2,7 meter breed en 8,9 meter lang. Eenmaal bij Jupiter aangekomen genereren ze zo’n 450 watt aan elektriciteit. In zekere zin zijn de zonnepanelen een primeur: nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de zon (Jupiter is zo’n vijf keer verder van de zon verwijderd dan de aarde) gebruik gemaakt van zonnepanelen.

Als Juno straks na een lange reis bij Jupiter aankomt, verwachten onderzoekers heel wat antwoorden. Juno heeft ongeveer een jaar de tijd om die te verzamelen. Daarna zal de sonde zich in de atmosfeer van Jupiter boren en verbranden

(scientias.nl)

De documentaire uit 2013: Mission Juno

Meer info is te vinden op sz homepage en op de website van NASA
http://www.missionjuno.swri.edu/

http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/main/index.html
.
.

Juno in aanbouw

Een aantal gerelateerde topics
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder) deel 4
W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #12
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / Cassini missie // Saturnus in de picture -part 2-
W&T / Exo-Planeten Topic #2
W&T / [CENTRAAL] Het Astronomie Topic #10
W&T / Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-08-2015 09:57:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 woensdag 26 augustus 2015 @ 08:39:34 #2
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_155549794
Mooie op.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 09:09:30 #3
438188 WoodenAxe
hakt de knoop door
pi_155550260
Ground control to Major Tom
to Major Tom...
pi_155550553
Vet ^O^
pi_155551116
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 16:52:44 #6
367178 Daarnaast
http://www.loser.com
pi_155562951
Hoe gaan ze dan kijken wat er onder de wolkendek is? Ze bedoelen niet letterlijk toch?
pi_155581999
quote:
0s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 16:52 schreef Daarnaast het volgende:
Hoe gaan ze dan kijken wat er onder de wolkendek is? Ze bedoelen niet letterlijk toch?
Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 27 augustus 2015 @ 08:45:05 #8
367178 Daarnaast
http://www.loser.com
pi_155582083
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
Dat is interessant, maar wat naar mijn mening nog interessanter zou zijn is het sturen van een camera in het wolkendek ik foto's te maken. Is dat 100% onmogelijk?
  donderdag 27 augustus 2015 @ 08:52:42 #9
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_155582215
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
100% niet. Maar als ze Juno zelf de wolken insturen dan verliest hij snelheid door de wrijving en stort hij neer op Jupiter.
Je zou wel een satelliet in een baan rond jupiter kunnen brengen en dan een sonde naar het oppervlakte kunnen laten afdalen. De vraag is of je dan veel ziet.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_155582420
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:52 schreef LXIV het volgende:

[..]

100% niet. Maar als ze Juno zelf de wolken insturen dan verliest hij snelheid door de wrijving en stort hij neer op Jupiter.
Je zou wel een satelliet in een baan rond jupiter kunnen brengen en dan een sonde naar het oppervlakte kunnen laten afdalen. De vraag is of je dan veel ziet.
Dat hebben ze al eens gedaan tijdens de Galileo missie

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 2 september 2015 @ 19:02:32 #11
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155766419
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat hebben ze al eens gedaan tijdens de Galileo missie

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
oftewel, je kan er niet zomaar onderzoek doen in de atmosfeer
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158098976
07-12-2015

Wat moet Juno gaan fotograferen? Dat beslis jij!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 7 december 2015 om 13:26 uur

Niet wetenschappers, maar het publiek beslist welke delen van Jupiter de ruimtesonde Juno straks gaat fotograferen.

Op 4 juli 2016 arriveert ruimtesonde Juno na een lange reis bij Jupiter. Het is de bedoeling dat de sonde ons gaat trakteren op prachtige foto’s van de gasreus die alle eerdere foto’s overtreffen. Bovendien zal de sonde foto’s maken van de noord- en zuidpool van Jupiter: twee gebieden die nog nooit eerder van dichtbij gefotografeerd zijn.

Wat moet er gefotografeerd worden?
Maar waar moet Juno straks zijn camera – JunoCam – precies op richten? De onderzoekers zijn er nog niet uit. En ze zijn ook niet de enigen die daar over gaan: het publiek wordt opgeroepen om mee te denken. Op een speciale website kunnen amateur-astronomen foto’s die ze met behulp van hun eigen telescoop van Jupiter hebben gemaakt, indienen. Op basis van die foto’s wordt er vervolgens online gediscussieerd over welke delen van Jupiter beslist gefotografeerd moeten worden wanneer Juno langs de gasreus scheert. Uit die discussie rollen een aantal kandidaten waar het publiek vervolgens op stemmen kan.

Verwerken
En het publiek wordt niet alleen gevraagd om mee te denken over te fotograferen delen van Jupiter. Zodra de beelden die Juno van Jupiter maakt, op aarde arriveren, wordt het publiek gevraagd mee te helpen de beelden te verwerken, zodat fraaie kleurenbeelden ontstaan.

Nadat Juno in juli volgend jaar bij Jupiter arriveert, zal deze elke veertien dagen langs de gasreus scheren. Zo’n scheervlucht duurt enkele uren. Tijdens elke scheervlucht kan Juno enkele tientallen foto’s maken. Op sommige momenten zal de afstand tussen Juno en Jupiter slechts 5000 kilometer bedragen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158125347
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
Bovendien is er geen vast oppervlak om op te landen / neer te storten.

Dat is wat "gasreus" betekent. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 9 december 2015 @ 12:09:41 #14
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_158126230
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 11:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Bovendien is er geen vast oppervlak om op te landen / neer te storten.

Dat is wat "gasreus" betekent. :)
Er is toch wel een kern die vast/vloeibaar is waarschijnlijk?
pi_158126298
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 12:09 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Er is toch wel een kern die vast/vloeibaar is waarschijnlijk?
Ergens diep van binnen misschien wel. Maar daar kom je nooit in de buurt; door de gigantische druk wordt alles verpletterd in de gaslaag daarbuiten, die geleidelijk overgaat in vloeistof door die druk.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tchock op 09-12-2015 13:22:01 ]
pi_158127200
Het zal inderdaad wel volledig geleidelijk overgaan. Wellicht is er ergens in de kern "vaste materie", maar er zijn geen scherpe overgangen zoals het oppervlak van een oceaan of het oppervlak van vaste grond.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_159747418
04-02-2016

Ruimtesonde Juno past koers aan: bijna bij Jupiter!

NASA heeft ruimtesonde Juno opdracht gegeven om zijn koers iets te wijzigen, zodat de sonde Jupiter niet mis kan lopen.

Het was de eerste van twee geplande manoeuvres, bedoeld om de aanvliegroute van Jupiter iets te veranderen, zodat Juno en Jupiter elkaar niet mis kunnen lopen. De tweede manoeuvre staat gepland voor 31 mei.

Ver weg
Op het moment dat Juno de manoeuvre uitvoerde, bevond deze zich 82 miljoen kilometer van Jupiter vandaan. De afstand tussen de ruimtesonde en de aarde bedraagt een slordige 684 miljoen kilometer!

Missie
Juno werd op 5 augustus 2011 gelanceerd en komt naar verwachting op 4 juli van dit jaar bij Jupiter aan. Juno zal zo’n 33 keer rond Jupiter draaien en onder het dikke wolkendek van de gasreus gluren. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over de oorsprong, structuur en atmosfeer van de planeet.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162833111
06-06-2016

Het aftellen is nu echt begonnen. Vandaag over vier weken arriveert ruimtesonde Juno bij gasreus Jupiter!

Als Juno begin juli dan eindelijk bij Jupiter aankomt, komt een einde aan een reis die bijna vijf jaar heeft geduurd. De aankomst van Juno is tevens het begin van een nieuw tijdperk als het gaat om ons begrip van de gasreus. Naar verwachting zal Juno heel wat van Jupiters geheimen blootleggen.

Op zonne-energie
Wist je dat Juno uitgerust is met drie enorme zonnepanelen? Ze zijn maar liefst 2,7 meter breed en 8,9 meter lang. Nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de zon gebruikt gemaakt van zonnepanelen.

Onder het wolkendek
We kennen Jupiter natuurlijk allemaal als die enorme planeet met die schilderachtige vlekken erop. Maar die vlekken maken allemaal deel uit van het dikke wolkendek van de gasreus. Wat zich daaronder allemaal afspeelt? Dat is nog grotendeels onduidelijk. Maar Juno moet daar verandering in brengen. De sonde zal namelijk onder Jupiters wolkendek gaan ‘gluren’.

De missiedoelen
Juno zal onder meer moeten vaststellen hoe de atmosfeer van Jupiter in elkaar steekt. Ook is het de bedoeling dat de sonde meer inzicht geeft in het ontstaan en de evolutie van de gasreus. Daarnaast – en dat is iets waar wij met name enorm naar uitkijken – zal Juno spectaculaire close-up foto’s van Jupiter gaan maken. Zo zullen we naar verwachting dankzij Juno voor het eerst de polen van Jupiter in detail kunnen gaan bekijken.

De missie van Juno zal ongeveer een jaar duren. Daarna moet de sonde zich in de atmosfeer van Jupiter boren. Een kamikaze-actie die de sonde vanzelfsprekend niet meer te boven komt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163153420
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 14:55:37 #20
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163412130
nog 4 dagen :~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163412272
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 14:55 schreef rubbereend het volgende:
nog 4 dagen :~
Wat voor apparaten zitten op juno? Waarom hebben we niet al foto's terug? Gaan ze pas foto's maken als het op eindbestemming is gearriveerd?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 15:06:48 #22
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163412299
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 15:04 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Wat voor apparaten zitten op juno? Waarom hebben we niet al foto's terug? Gaan ze pas foto's maken als het op eindbestemming is gearriveerd?


foto van eerder deze week
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163412305
Ik hoop dat jullie met Reddit kunnen omgaan, want ik vond dat hier wel wat leuke informatie in staat: https://www.reddit.com/r/(...)iving_at_jupiter_on/
gr gr
pi_163415757
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2016 15:06 schreef rubbereend het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

foto van eerder deze week
Mensen maken vanuit aarde veel betere foto's. Hoe kan het zo slecht zijn?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163415861
Kan je met Hubble telescoop juno eigenlijk detecteren/zien?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')