abonnement Unibet Coolblue
pi_172678667
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 juli 2017 07:43 schreef Prisha het volgende:
4 weeks and counting *O*

Ben aan het testen met mijn camera, heb een Baader solar filter OD 5.0 inmiddels binnen, Ben ermee aan het testen. Best lastig, foto's van de zon schieten.

In de eclipse voorpret ben ik maar aan het simuleren geweest in stellarium. Wel geinit. Not the real thing, but hey :P
^O^

En er zijn er meer die zich voorbereiden
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_172679175
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  woensdag 26 juli 2017 @ 10:50:00 #253
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172685169
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 juli 2017 22:34 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

^O^

En er zijn er meer die zich voorbereiden
ja ik zag het...ook erg tof ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_172706632
26-07-2017

Kijk deze week eens naar boven, want er zijn heel wat vallende sterren te spotten



Als het weer komende nachten meezit, zijn er heel wat vallende sterren te spotten. © Thinkstock.

Kijk deze week eens vaker naar de hemel, want de kans is groot dat u komende nachten flink wat vallende sterren ziet. Zo dringen vannacht liefst negentien meteoroïden per uur de dampkring binnen en dat aantal loopt op tot 23 à 24 in het weekend. De verbranding van dat 'ruimtepuin' veroorzaakt gemiddeld elke twee à drie minuten een met het blote oog waarneembaar lichtspoor. Vooral tijdens de nacht van donderdag op vrijdag verwacht men brede opklaringen.

Wie een wens wil doen, zet best z'n wekker om 2 uur 's nachts (of blijft wakker). Twee uur lang, tot ongeveer 4 uur, doet de maan een dutje en is het donker genoeg om de vallende sterren goed te kunnen spotten. De meeste exemplaren zullen te zien zijn aan de noordoostelijke hemel. Dat meldt Weeronline. Er gaat wel een klein beetje geluk mee gemoeid, want het moet helder genoeg zijn om het natuurfenomeen te aanschouwen.

Deze nacht ligt er nog een dik pak wolken boven ons land en wordt hier en daar wat regen verwacht. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag is de kans om de lichtflitsen te spotten, het grootst. 's Nachts klaart het vanuit het zuiden op. Ook volgende week zijn er nog vallende sterren te zien, maar het aantal neemt vanaf dinsdag af. De maan wordt volgende week immers 'voller' en gaat later onder. Op 8 augustus, wanneer het volle maan is, verspreidt de maan de hele nacht verstorend licht. Er zijn dan slechts vier vallende sterren per uur te zien.

Perseïden

Vanaf 11 augustus neemt het aantal (zichtbare) meteoren weer toe. Op 13 augustus volgt normaal gezien het hoogtepunt, met de meteorenregen van de Perseïden (en liefst 44 meteoren per uur!). De jaarlijkse meteorenzwerm is bij ons het bekendst.

Extra weetje: een vallende ster heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen waarnemen als een vallende ster. Het pad van de vallende ster wordt door de hoge valsnelheid elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172751225
Vijf Veni's voor sterrenkundigen
vrijdag 28 juli 2017, 10:04


Deze kaart van de donkere materie in het heelal is gebaseerd op gegevens van de KiDS-survey, die is uitgevoerd met de VLT Survey Telescope van de ESO-sterrenwacht op Paranal (Chili). Hij toont een uitgestrekt web van dichte (lichte) en lege (donkere) gebieden. Deze foto toont een van vijf hemelgebieden die in het kader van de KiDS-survey zijn waargenomen. Hier is de onzichtbare donkere materie van een gebied dat ongeveer 420 keer zo groot is als de volle maan roze afgebeeld. Deze beeldreconstructie is gemaakt door het licht te analyseren van ruim drie miljoen verre sterrenstelsels op afstanden van meer dan zes miljard licht jaar. Het licht van de waargenomen sterrenstelsels is op subtiele wijze afgebogen door de zwaartekrachtsaantrekking van de donkere materie in het heelal. (c) Kilo-Degree Survey Collaboration/H. Hildebrandt & B. Giblin/ESO

Vijf pas gepromoveerde sterrenkundigen hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro gekregen. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd.

De vijf sterrenkundige Veni's gaan naar Leiden (drie), Nijmegen en Utrecht (SRON):

Ruisloze supergeleidende detectors om buitenaards leven op te sporen

Dr. ir. P.J. (Pieter) de Visser (m), SRON – Astronomie
Als er buitenaards leven is, is dat alleen zichtbaar in het zwakke signaal uit de atmosfeer van bewoonde planeten, dat meetbaar wordt na het blokkeren van het sterlicht. Ik ga daartoe supergeleidende detectors ontwikkelen die de kleur van elk binnenkomend lichtdeeltje bepalen en bovendien geen ruis aan het signaal toevoegen.

Tuimelaars en golven in de ruimte

Dr. P. (Patricia) Schmidt (v), RU – Instituut voor Wiskunde, Astrofysica en deeltjesfysica
Als twee zwarte gaten botsen in het heelal produceren ze rimpelingen in de ruimtetijd. Deze "gravitatiegolven" zijn de vingerafdrukken die de wetenschappers vertellen hoe zwaar de zwarte gaten waren en hoe snel ze ronddraaiden. Maar dat lukt alleen met geavanceerde modellen van de precieze vorm van de gravitatiegolven.

Evaluatie van het effect van baryonen op kosmologische probes met simulaties van de volgende generatie

Dr. M. (Matthieu) Schaller (m), UL – Sterrewacht Leiden
We zullen een vernieuwende simulatie code die gebruikt maakt van moderne computerarchitectuur afmaken en gebruiken om het heelal en de vorming van sterrenstelsels te simuleren. Deze simulaties zullen gebruikt worden voor de interpretatie van waarnemingen met als doel inzicht te verstrekken in de eigenschappen van donkere materie en donkere energie.

Kosmische remodeling: hoe de sterrenstelsels de structuur van het universum veranderen

Dr. M.P. (Marcel) van Daalen (m), UL – Sterrewacht Leiden
De structuur van ons universum is nauw verbonden met de verdeling van zowel donkere als zichtbare materie. De gewelddadige processen die samengaan met de vorming van sterrenstelsels veranderen deze verdeling echter. Beter begrip van deze processen helpt sterrenkundigen om meer te weten te komen over ons universum als geheel.

De vorming van sterrenstelsels in clusters

Dr. Y.M. (Yannick) Bahé (m), UL – Sterrewacht Leiden
Sterrenstelsels in clusters - de meest extreme omgevingen in ons heelal – verschillen sterk van meer geïsoleerde sterrenstelsels. Wij zullen grote, nieuwe computersimulaties gebruiken om de oorsprong van deze verschillen te onderzoeken en daarmee een groot gat in ons begrip van de vorming van sterrenstelsels te dichten.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 29 juli 2017 @ 20:25:17 #256
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172767750
Camera set-up om over drie weken (21 augustus) de total solar eclipse te fotograferen:

Set up 1 (astrofotografie):
3-camera set up dat gedeeltelijk wordt geautomatiseerd om de eclipse te fotograferen.

De drie lenzen/scopes zijn:
- Takahashi FSQ106,
- Sigma 50-500mm en
- Sigma 105mm macro.

Alles wordt via een remote control gestart. De camera's zijn zo afgesteld dat het middenpunt van elk camera uitgelijnd is met elkaar.

Ze zijn gemonteerd op een Orion Atlas Pro mount dat gebruikt wordt om de zon te volgen gedurende de eclipse



Set up 2 (simpele beelden) :
- Canon Powershot SX40 met een Baader ASSF 50 ND 5.0 solar filter
- GoPro Hero 5 Black

de GoPro zal worden gebruikt om met wijdbeeld de omgeving op te nemen, hij kan tot 4K resolutie. Ik kan ook een timelapse doen met de GoPro, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik ben dat nu aan het testen.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_172796622
Eindelijk weer eens een keer een redelijke avond
om mijn nieuwe bridge-camera uit te proberen.






Rekening houdend met de uit de hand geschoten, warmtestraling van het dak en de atmosfeer. Is het toch een redelijk goede foto.

[ Bericht 33% gewijzigd door -CRASH- op 30-07-2017 23:11:16 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_172797101
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 23:00 schreef -CRASH- het volgende:
Eindelijk weer eens een keer een redelijke avond
om mijn nieuwe bridge-camera uit te proberen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Rekening houdend met de uit de hand geschoten, warmtestraling van het dak en de atmosfeer. Is het toch een redelijk goede foto.
Kan je daarmee inzoomen in de Apollo lander zien staan?
Al die ontdekkingsreizen door mensen, ze hebben nooit tegenhouden door domheid van mensen
  zondag 30 juli 2017 @ 23:28:57 #259
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_172797138
Wow, haarscherp, Crash!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  maandag 31 juli 2017 @ 08:15:05 #260
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172800431
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 23:00 schreef -CRASH- het volgende:
Eindelijk weer eens een keer een redelijke avond
om mijn nieuwe bridge-camera uit te proberen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Rekening houdend met de uit de hand geschoten, warmtestraling van het dak en de atmosfeer. Is het toch een redelijk goede foto.
nice!! ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_172843189
Als het weer meezit op zaterdagavond.
Dan wil ik proberen om de ISS te fotograferen
als die voor de maan langs gaat.


Het gebeurd vrijwel in de achtertuin. Ik hoef maar 25KM naar het zuiden te rijden.

http://transit-finder.com/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_172843342
:o
Ik zwaai naar dieren.
pi_172846606
2 augustus 2017
Vanavond zie je de geringde planeet Saturnus linksonder de maan. Op grotere afstand rechtsonder de maan staat de ster Antares in de Schorpioen. Bekijk de wijde groepering vanaf 23.00 uur in het zuidzuidwesten.

3 augustus 2017
Saturnus staat vanavond op enige afstand rechtsonder de maan. Rond 23.00 uur staan maan en planeet aan de zuidelijke hemel.

7 augustus 2017
Volle Maan (20.11 uur). Vannacht vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats, zichtbaar vanuit Oost-Europa, Azie, Oost-Afrika en Australie. Tussen 19.23 en 21.18 uur beweegt de maan voor een deel door de kernschaduw van de aarde. In Nederland komt de maan pas rond het einde van de gedeeltelijke eclips op; tot 22.00 uur is misschien nog wel te zien dat hij iets minder helder is dan normaal, doordat hij zich nog in de bijschaduw van de aarde bevindt.

9 augustus 2017
Deze week nemen we afscheid van Jupiter. Tijdens de avondschemering, rond 22.00 uur, is hij nog zichtbaar, laag in het westzuidwesten. Komend najaar verschijnt de reuzenplaneet weer aan de ochtendhemel.

15 augustus 2017
Laatste Kwartier (03.15 uur). Bij het aanbreken van de ochtendschemering, rond 05.00 uur, zie je de half verlichte maan zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel staan.

16 augustus 2017
's Morgens vroeg zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier op zeer kleine afstand links van de half verlichte maan. Kijk vanaf 04.30 uur, hoog in het oostzuidoosten. Misschien heb je een verrekijker nodig om de ster te zien in het felle maanlicht. Tegen 09.00 uur wordt de ster ongeveer een uur lang door de maan bedekt, maar daar is zonder grote telescoop niets van te zien.

19 augustus 2017
Rond 04.30 uur zie je de maansikkel laag aan de oostnoordoostelijke hemel. Direct linksboven de maan schittert de heldere planeet Venus. Linksboven Venus zijn ook de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen te zien.

21 augustus 2017
Nieuwe Maan (20.30 uur). Vandaag is vanuit de Verenigde Staten een totale zonsverduistering te zien met een maximale duur van 2 minuten en 40 seconden (in Kentucky). De totaliteitszone loopt diagonaal over het land, van Oregon in het noordwesten naar South Carolina in het zuidoosten. Het is voor het eerst sinds 1979 dat er vanuit de Verenigde Staten een totale zonsverduistering te zien is (Alaska en Hawaii niet meegerekend).

25 augustus 2017
Tijdens de avondschemering kun je rechtsonder de maansikkel op zoek gaan naar de planeet Jupiter, heel laag aan de westzuidwestelijke hemel. Kijk rond 21.30 uur en zorg voor een volledig vrij uitzicht op de horizon.

26 augustus 2017
De heldere planeet Venus staat vandaag precies op een lijn met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk vanaf 04.30 uur in het oostnoordoosten.

29 augustus 2017
Eerste Kwartier (10.13 uur). De half verlichte maan vormt 's avonds een grote rechthoekige driehoek met de planeet Saturnus (links van de maan) en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen (onder de maan). Bekijk de groepering rond 22.00 uur, laag boven de zuidzuidwestelijke horizon.

30 augustus 2017
De geringde planeet Saturnus staat vanavond op kleine afstand rechtsonder de maan. Rond 22.00 uur zie het tweetal aan de zuidzuidwestelijke hemel.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172932944
Nog 15 dagen, 3 uur, 14 minuten *O*

Revealed: What the Sun's Outer Atmosphere Will Look Like During the Total Solar Eclipse



Researchers from the National Solar Observatory Integrated Synoptic Program predict the structure of the solar corona for the Aug. 21, 2017, total solar eclipse. The field lines of a solar coronal magnetic model shown in the image are based on measurements taken one solar rotation, or 27.2753 Earth days, before the total solar eclipse

Credit: NSO/NSF
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  zondag 6 augustus 2017 @ 11:19:43 #265
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172942704
Eerste poging, vanochtend een foto van de zon genomen met een Baader solar filter OD5.0
Ik zie zelfs een sunspot.

ISO 100, F8, 1/500

Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173096681
Wordt niks met perseiden kijken vanavond.. tenminste niet hier in het zuiden :( hopelijk morgen beter
Alpha kenny one
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 12 augustus 2017 @ 22:01:02 #267
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173096787
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 augustus 2017 21:58 schreef falling_away het volgende:
Wordt niks met perseiden kijken vanavond.. tenminste niet hier in het zuiden :( hopelijk morgen beter
Rond de Veluwe ook niet. Nog dichtbewolkt hier. -O-
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_173097891
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 augustus 2017 21:58 schreef falling_away het volgende:
Wordt niks met perseiden kijken vanavond.. tenminste niet hier in het zuiden :( hopelijk morgen beter
nee hier ook niet (Betuwe en/of Veluwe)...morgen zou beter moeten zijn
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173124032
Knetter helder vanavond!
pi_173125002
quote:
0s.gif Op zondag 13 augustus 2017 22:26 schreef Reintji het volgende:
Knetter helder vanavond!
Yep en heb ondanks de lichtvervuiling hier toch al een aantal flinke 'vallende sterren' gezien
Alpha kenny one
pi_173125601
Moet je in een bepaalde richting kijken?
pi_173127084
Genoeg gezien, maar bij nadere inspectie thuis toch bot gevangen. In ieder geval weer even geoefend met de camera instellingen.



Vallende ster, blijkt vliegtuig.



Op de terugweg nog even de maan in het laatste kwartier geschoten.
pi_173127511
Mooie foto's Prisha en Reintji ^O^ ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173131691
quote:
9s.gif Op maandag 14 augustus 2017 00:54 schreef Reintji het volgende:
Genoeg gezien, maar bij nadere inspectie thuis toch bot gevangen. In ieder geval weer even geoefend met de camera instellingen.

[ afbeelding ]

Vallende ster, blijkt vliegtuig.

[ afbeelding ]

Op de terugweg nog even de maan in het laatste kwartier geschoten.
Nice! Wat waren je instellingen voor die foto van de maan?
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173133140
Thx! Eerste keer dat het een redelijk resultaat oplevert. Nikon D80, 200mm, f11, Iso100, 1/250.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')