Je haalt nogal wat dingen door elkaar, Newman. Je grootste denkfout is rijst te vergelijken met noodles. Ja, je kunt rijst of je kunt noodles eten bij een gerecht, maar daar houdt de vergelijking we zo'n beetje op.
Rijst kook je in water. Het water wordt opgenomen in de rijst. Ergo, als je rijst kookt in bouillon, dan wordt de bouillon opgenomen in de rijst en je kunt je inderdaad voorstellen dat het lekker is als je de smaak van bouillon toevoegt aan je rijst.
Noodles kook je ook in water, dus op zich zou je kunnen denken/verdedigen dat noodles gekookt in bouillon lekkerder zijn dan noodles gekookt in water, dus dat de noodles er beter op worden. Maar de bouillon daarentegen wordt echt niet beter van het zetmeel dat uit de noodles ontsnapt. Dat kan ieder weldenkend mens bedenken en ieder mens dat een beetje ervaring heeft met koken weten. Je kunt een prachtige, overheerlijke, zelfgetrokken bouillon compleet verneuken met verkeerde of overgare of te lang in de bouillon liggende (tarwe) noodles.
Rijstwater is het water dat je "overhoudt" bij het wassen van je rijst en dus niet zoals jij schijnt te denken "het water waarin de rijst werd gekookt/stoom. (Ik vraag me nu heel sterk af of je wel eens zelf rijst hebt gemaakt, knul?)
Rijst is een natuurproduct, iets dat groeit in de natuur. Er groeien geen noodles in Azië, net zoals er geen spagetti groeit aan spagettibomen. Noodles was je ook niet voor je ze kookt of zo. Misschien als je tarwe eerst gaat wassen, voor je het gaat malen om meel van te maken en om vervolgens noodles van te maken dat je het kunt vergelijken met rijst, maar anders niet. Rijstwater vergelijken met het afkookwater van noodles slaat dus helemaal nergens op. Leuk, die pagina over sobanoodles (vooral die foto van sobanoodles! *grin*). Sobanoodles worden gemaakt van boekweit, niet van tarwe en ook dat kookwater wordt niet gebruikt in de soep, knul. Soep, daar ging het hier over.
Je zegt dat zo je eigen maniertjes hebt om dingen te doen en te experimenteren. En ja, dat is leuk, maar het is wel overduidelijk dat het enkel dingetjes in je hoofd zijn. Je hebt èn de kennis niet èn de ervaring niet. Ik gun je echt je eigen leerweg, als dat jouw manier is, met vallen en opstaan, maar het lijkt me beter als je "je dingetjes" gewoon in de beslotenheid van je eigen keuken en je eigen hoofd houdt.
PS. Ook dimsum wordt niet gegaard in de bouillon. Bouillon die jij witte drab noemt, jeetje mina, witte drab. Hoe respectloos is dat.
En tot slot: mij lukt het prima om wat jij noemt "de echte chinese smaak van de soepen in china" te benaderen. Zo ingewikkeld is dat namelijk niet. Zoals je zelf al constateerde, daar zijn geen 3-sterren keukens voor nodig.