abonnement Unibet Coolblue
pi_158583469
Ja, is normaal. Nog een paar dagen uit laten gisten en je kan gaan bottelen.
pi_158588964
zit daar een soort van turbogist bij, dan?
een dag of 3 lijkt mij wel heel erg kort.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158614356
Ik neem aan dat het nog wel borrelt? Alleen niet zo heftig als de eerste paar dagen.
pi_158629106
Ik heb 2e kerstdag gebrouwen, de eerste dagen bloepte hij hard. Nu is het een bloep per 30 sec tot 1 minuut. En dat is normaal. Het bloepen gaat vrij onregelmatig.
  dinsdag 29 december 2015 @ 12:05:38 #105
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158630446
Ik heb mijn bier afgelopen donderdag in de emmer gedaan. Het bloepte heel afentoe tot gisteravond/vanochtend. Toen ik vanochtend keek bloepte het zeker wel elke 5 seconden. Er lag inmiddels ook een flinke laag sediment op de bodem. Het ziet er tot dus ver goed uit.

Ga vandaag of morgen toch nog even richting de brouwmarkt. Wil een 2e emmer met kraan hebben en automatische hevel.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158631346
Gebruiken jullie ook brouw software? Ik heb nu BrouwHulp. Vind ik op zich wel een fijn programma (crasht nog wel eens op OSX). Ook heb ik gekeken naar BeerSmith 2 maar die kost 30dollar geloof ik. Iemand die die gebruikt en kan zeggen of die beter is dan BrouwHulp?
pi_158632751
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 12:36 schreef RichardRichard het volgende:
Gebruiken jullie ook brouw software? Ik heb nu BrouwHulp. Vind ik op zich wel een fijn programma (crasht nog wel eens op OSX). Ook heb ik gekeken naar BeerSmith 2 maar die kost 30dollar geloof ik. Iemand die die gebruikt en kan zeggen of die beter is dan BrouwHulp?
brouwhulp gebruik ik en dat werkt prima.
pi_158755592
is het normaal dat mijn waterslot niet bubbelt?

ik heb vorige week zondag mijn stout pakket in de emmer gedaan.
gloednieuwe emmer. schoongemaakt met chempro oxi. ontsmet met sulfiet en citroenzuur (mijn vader had nog ergens een paar potjes staan) en goed uitgespoeld.

3,5 liter water gekookt om een kilo suiker in op te lossen.
blik in een pan heet water om het moutextract vloeibaar te maken.
suikerwater in de emmer gedaan en daar het moutextract door geroerd.
daar nog 20 liter koud water aan toegevoegd en doorgeroerd.
daar heb ik de gist over uitgestrooid en een minuut of 10 laten liggen.
daarna doorgeroerd, deksel erop en het waterslot geplaatst.

de emmer heb ik in de buurt van de ketel op zolder gezet.
's avonds begon er een filmpje schuim te ontstaan en tegen de tijd dat ik ging slapen, lag er een behoorlijke laag op.
die laag was de volgende dag alweer verdwenen en nu ligt er al de hele week slechts een filmpje op het bier.
ondertussen heb ik nog geen plopje gehoord of gezien.
wel ruikt het behoorlijk naar alcohol.

nu heb ik er gisteren nog een zakje gist middels een giststarter bijgegooid, om te kijken of dat de zaak vlot kon trekken.
toen ik het erbij gooide, kwam er behoorlijk wat co2 vrij; het bruiste bijna alsof je een suikerklontje in de cola gooide.
er is dus blijkbaar wel wat aan de gang.

verder ziet alles er nog schoon uit en ruikt het ook niet muf.

de vraag is dus; moet ik mij hier druk om maken of gaat het nog wel goed?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158756772
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 11:20 schreef marc0871 het volgende:
is het normaal dat mijn waterslot niet bubbelt?

ik heb vorige week zondag mijn stout pakket in de emmer gedaan.
gloednieuwe emmer. schoongemaakt met chempro oxi. ontsmet met sulfiet en citroenzuur (mijn vader had nog ergens een paar potjes staan) en goed uitgespoeld.

3,5 liter water gekookt om een kilo suiker in op te lossen.
blik in een pan heet water om het moutextract vloeibaar te maken.
suikerwater in de emmer gedaan en daar het moutextract door geroerd.
daar nog 20 liter koud water aan toegevoegd en doorgeroerd.
daar heb ik de gist over uitgestrooid en een minuut of 10 laten liggen.
daarna doorgeroerd, deksel erop en het waterslot geplaatst.

de emmer heb ik in de buurt van de ketel op zolder gezet.
's avonds begon er een filmpje schuim te ontstaan en tegen de tijd dat ik ging slapen, lag er een behoorlijke laag op.
die laag was de volgende dag alweer verdwenen en nu ligt er al de hele week slechts een filmpje op het bier.
ondertussen heb ik nog geen plopje gehoord of gezien.
wel ruikt het behoorlijk naar alcohol.

nu heb ik er gisteren nog een zakje gist middels een giststarter bijgegooid, om te kijken of dat de zaak vlot kon trekken.
toen ik het erbij gooide, kwam er behoorlijk wat co2 vrij; het bruiste bijna alsof je een suikerklontje in de cola gooide.
er is dus blijkbaar wel wat aan de gang.

verder ziet alles er nog schoon uit en ruikt het ook niet muf.

de vraag is dus; moet ik mij hier druk om maken of gaat het nog wel goed?
staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).
  zaterdag 2 januari 2016 @ 12:41:59 #110
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158757169
vandaag bier getest en geproeft. Het smaakte naar bier zonder koolzuur :P. Uit de test kwam een S.M van 1015 wat uit de tabel een percentage van 1.6% alcohol. Omdat ik de S.M niet gemeten heb toen ik het brouwsel gemaakt heb weet ik nu niet precies wat het alcoholpercentage is ;(. Anyway ik kan straks gaan bottelen. Wat is wijsheid qua hoeveelheid suiker eraan toe te voegen? Is 7 gram per flesje, wat de verkoper mij vertelde voldoende, of is suikeroplossing vooraf in het brouwsel doen en dan gelijk bottelen een betere optie? En wat is wen goede verhouding op 23 liter bier? Ik heb overigens wel echte brouwsuiker.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158757779
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 12:23 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).
de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.



maar het half uur dat ik er daarstraks vlakbij bezig was, heeft hij niet geplopt.
ook de eerste dagen niet. en dan verwacht je toch regelmatig een plopje.
bij mijn vaders bier en wijnmakerij plopte het toch wel wat vaker.

quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 12:41 schreef pl4kkie het volgende:
vandaag bier getest en geproeft. Het smaakte naar bier zonder koolzuur :P. Uit de test kwam een S.M van 1015 wat uit de tabel een percentage van 1.6% alcohol. Omdat ik de S.M niet gemeten heb toen ik het brouwsel gemaakt heb weet ik nu niet precies wat het alcoholpercentage is ;(. Anyway ik kan straks gaan bottelen. Wat is wijsheid qua hoeveelheid suiker eraan toe te voegen? Is 7 gram per flesje, wat de verkoper mij vertelde voldoende, of is suikeroplossing vooraf in het brouwsel doen en dan gelijk bottelen een betere optie? En wat is wen goede verhouding op 23 liter bier? Ik heb overigens wel echte brouwsuiker.
ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.
suiker in de flesjes doen zou kans geven op exploderende flessen.

[ Bericht 3% gewijzigd door marc0871 op 02-01-2016 13:20:36 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 13:40:11 #112
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158758549
^ ze gaven aan 7 gram brouwsuiker per flesje. Maar inderdaad wat jij zegt ik heb heel wat verhalen gelezen van exploderende flesjes. Dat wil ik voorkomen. Ik ben nog geen duidelijke maatstaaf tegengekomen van suiker/brouwsel-liter verhouding.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158758590
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:07 schreef marc0871 het volgende:

[..]

de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.

[ afbeelding ]

maar het half uur dat ik er daarstraks vlakbij bezig was, heeft hij niet geplopt.
ook de eerste dagen niet. en dan verwacht je toch regelmatig een plopje.
bij mijn vaders bier en wijnmakerij plopte het toch wel wat vaker.

[..]

ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.
suiker in de flesjes doen zou kans geven op exploderende flessen.
ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
pi_158758858
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
wachten doe ik toch nog wel.
het staat nu bijna een week en in de handleiding stond 10 dagen.
ik heb geduld :P

o wacht. volgens mij heb je de verkeerde quote ;)
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158764588
Blikbrouwers, welke merk blik gebruiken jullie voor jullie brouwsels?

Op het moment heb ik zelf de volgende drie blikken van Brewferm gebruikt om te brouwen, maar ik zou graag eens een ander merk proberen gezien de laatste batch erg is tegengevallen:

- Brewferm Gold -> 'standaard' pilsener, smaakte zeer goed
- Brewferm Gallia -> amberbier, heeft wat weg van Palm maar je dient dit voor een goede smaak zeker 3 maanden te laten staan
- Brewferm Tripel -> de naam zegt het al. Ik heb de flesjes bijna een half jaar laten staan, maar de smaak viel echt tegen. Op de juiste manier gebrouwen (spullen van te voren ook goed gereinigd etc.), maar toch lijkt er een nare bijsmaak aan te zitten. Koolzuurgehalte en SG-waarden zijn waren prima in orde.

Op internet kom ik op zich wel goede ervaringen tegen over Bulldog en Festival.
pi_158768132
net eerst maar eens een monster genomen en de sg dobber er ingehangen; 1005 :o !!
geen wonder dat het niet meer bubbelt :') :+

ik denk dat ik maar een siliconen slangetje ga regelen en een stoot flesjes ga schoonmaken, want dat is wel heel droog, natuurlijk.

smaakt goed. idd een tikkie droog.
een brand bock heeft eigenlijk meer smaak. iets zoetiger.
maar deze moet eerst nog rijpen en koolzuur ontwikkelen.
kijken wat dat doet.

iig nu al blij en voor herhaling vatbaar.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158768820
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:40 schreef pl4kkie het volgende:
^ ze gaven aan 7 gram brouwsuiker per flesje. Maar inderdaad wat jij zegt ik heb heel wat verhalen gelezen van exploderende flesjes. Dat wil ik voorkomen. Ik ben nog geen duidelijke maatstaaf tegengekomen van suiker/brouwsel-liter verhouding.
Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 22:16:52 #118
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158773359
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
Top, Thanks. Ik ga morgen weer meten en hoogstwaarschijnlijk ook bottelen. Het is dan ook de 10e dag dat het aan het fermenteren is. Dat stond ook op de verpakking aangegeven.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 22:19:41 #119
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158773468
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 20:23 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.
Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.
Heb ook 60 nieuwe longneck bierflessen gekocht. Ik drink niet bijzonder veel bier. Vond het lastig om kratten bier te kopen, opdrinken en dan de flessen bewaren dus heb maar nieuwe flessen gekocht.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158774831
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 22:19 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.
Heb ook 60 nieuwe longneck bierflessen gekocht. Ik drink niet bijzonder veel bier. Vond het lastig om kratten bier te kopen, opdrinken en dan de flessen bewaren dus heb maar nieuwe flessen gekocht.
ik had vorig jaar al een krat veiliggesteld, omdat ik het toen al van plan was.
ging niet door door omstandigheden.
afgelopen maand nog een paar six-packs herfstbock leeggemaakt en bewaard.
vorige week ging er nog een krat leeg en de volgende is ook al half weg.
flesjes zat, dus.
ik denk dat ik er gauw 65 nodig ga hebben.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 23:24:28 #121
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158776373
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 22:47 schreef marc0871 het volgende:

[..]

ik had vorig jaar al een krat veiliggesteld, omdat ik het toen al van plan was.
ging niet door door omstandigheden.
afgelopen maand nog een paar six-packs herfstbock leeggemaakt en bewaard.
vorige week ging er nog een krat leeg en de volgende is ook al half weg.
flesjes zat, dus.
ik denk dat ik er gauw 65 nodig ga hebben.
Ja, dan kan je er al rekening meehouden. Ik besloot ineens vlak voor kerst dat ik mijzelf een bierbrouwpakket als cadeau ging geven :+. Flessen kosten uiteindelijk maar rond de 12 euro. Dus dat viel wel mee.

Na toch nog wat verder gelezen en gezocht te hebben; ga ik morgenochtend de S.M en daarna 's avonds meten. Het waterslot staat inmiddels weer aardig te bubbelen. Pas als dat een stuk minder is en de S.M bij 2 metingen gelijk is zal ik gaan bottelen.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158777257
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 23:24 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Ja, dan kan je er al rekening meehouden. Ik besloot ineens vlak voor kerst dat ik mijzelf een bierbrouwpakket als cadeau ging geven :+. Flessen kosten uiteindelijk maar rond de 12 euro. Dus dat viel wel mee.

Na toch nog wat verder gelezen en gezocht te hebben; ga ik morgenochtend de S.M en daarna 's avonds meten. Het waterslot staat inmiddels weer aardig te bubbelen. Pas als dat een stuk minder is en de S.M bij 2 metingen gelijk is zal ik gaan bottelen.
flesjes zijn niet zo duur, nee.

dat ga ik morgen doen.
morgenochtend flesjes schoonmaken en ontsmetten.
's middags een stuk siliconen slang halen voor de hevel.
bier van het gistbed overhevelen in een schoon vat.
suiker bijmengen en de flesjes vullen.
kroonkurk erop en dan kan het wachten beginnen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 23:55:35 #123
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158777522
Hoelang moet jij wachten nadat je gebotteld hebt? Ik 3 weken.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158777727
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 23:55 schreef pl4kkie het volgende:
Hoelang moet jij wachten nadat je gebotteld hebt? Ik 3 weken.
volgens de handleiding ook zoiets, ja.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158781896
Ik wil ook starten met het brouwen van eigen bier. Hebben jullie ervaringen met de starterskits? Zit te kijken naar die van de hema of de brouwmarkt, maar kan niet zo direct zien wat er precies in de hema kit zit.

http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html

http://m.hema.nl/winkel/e(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
pi_158783524
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 09:13 schreef J_CDA het volgende:
Ik wil ook starten met het brouwen van eigen bier. Hebben jullie ervaringen met de starterskits? Zit te kijken naar die van de hema of de brouwmarkt, maar kan niet zo direct zien wat er precies in de hema kit zit.

http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html

http://m.hema.nl/winkel/e(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
in dat hema pakket zou alles zitten wat je nodig hebt, om een kleine 4 liter bier te maken.
aan de beschrijving te zien, o.a. granen ((geschrootte?)mout), hop en gist.
dat veronderstelt dat je de suikers eerst uit de mout moet halen en de hop in het extract koken.
lijkt mij erg veel werk, voor 4 liter bier.
zeker voor een beginner.
een hoop geld en werk voor weinig opbrengst.

het brouwmarkt pakket heeft alle gereedschap dat je voor het brouwen van tot 20 liter bier nodig hebt.
daar moet je dan nog wel de ingrediënten bij kopen. hetzij een blik gehopt moutextract met een zakje gist, hetzij (ongeschrootte) mouten, hop en gist.
bij dat laatste heb je ook nog een moutmolen, een zeef en evt. kaasdoeken nodig.

het startpakket pro met een bierkit voor 10, 15 of 20 liter bier, lijkt mij een rendabelere en meer bevredigende keus om mee te beginnen.
mij bevalt het tot nu toe iig (ook eerste keer).
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zondag 3 januari 2016 @ 11:56:23 #127
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158783631
Ik heb een pro starterskit van de brouwmarkt. Werkt helemaal prima. Heb er wel gelijk een automatische hevel bij gekocht. Dan hoef je zelf niet met je mond aan te zuigen. Een vulpijpje voor het vullen van de flesjes. Dat wil je echt niet doen met een hevel. En een extra emmer met kraan. Ik heb de kraan zo laag mogelijk in de emmmer laten zetten omdat ik daarmee de flesjes ga vullen.

Zo'n starters pakket stellen ze zelf samen in de winkel van spullen die je ook los kan kopen. Mocht je in de standaard emmer een kraantje willen dan kan je vragen of ze er een gat in willen maken voor je en dan koop je er een losse kraan bij. Dat is wel een aanrader omdat dat veel makkelijker is om je bier te testen. Je kan het als je handig bent en een goede boor het het ook zelf doen want het gat staat gemarkeerd op de emmer.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158785988
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 11:49 schreef marc0871 het volgende:

[..]

in dat hema pakket zou alles zitten wat je nodig hebt, om een kleine 4 liter bier te maken.
aan de beschrijving te zien, o.a. granen ((geschrootte?)mout), hop en gist.
dat veronderstelt dat je de suikers eerst uit de mout moet halen en de hop in het extract koken.
lijkt mij erg veel werk, voor 4 liter bier.
zeker voor een beginner.
een hoop geld en werk voor weinig opbrengst.

het brouwmarkt pakket heeft alle gereedschap dat je voor het brouwen van tot 20 liter bier nodig hebt.
daar moet je dan nog wel de ingrediënten bij kopen. hetzij een blik gehopt moutextract met een zakje gist, hetzij (ongeschrootte) mouten, hop en gist.
bij dat laatste heb je ook nog een moutmolen, een zeef en evt. kaasdoeken nodig.

het startpakket pro met een bierkit voor 10, 15 of 20 liter bier, lijkt mij een rendabelere en meer bevredigende keus om mee te beginnen.
mij bevalt het tot nu toe iig (ook eerste keer).
Ik ben begonnen met een pakket van de Hema, het is juist leuk dat je meteen zelf alles moet doen! Wel een goede 4 uur mee bezig geweest voor uiteindelijk 12 flesjes bier (wat voortreffelijk smaakte overigens!). Ik brouw nu standaard voor 1 gallon. Ik heb verschillende gist flessen van 5 liter. Een grotere pan heb ik niet en op deze manier kan ik verschillende bieren maken. Als een recept goed smaakt dan brouw ik met een vriend een grotere batch van ongeveer 20 liter.
pi_158788901
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 13:47 schreef RichardRichard het volgende:

[..]

Ik ben begonnen met een pakket van de Hema, het is juist leuk dat je meteen zelf alles moet doen! Wel een goede 4 uur mee bezig geweest voor uiteindelijk 12 flesjes bier (wat voortreffelijk smaakte overigens!). Ik brouw nu standaard voor 1 gallon. Ik heb verschillende gist flessen van 5 liter. Een grotere pan heb ik niet en op deze manier kan ik verschillende bieren maken. Als een recept goed smaakt dan brouw ik met een vriend een grotere batch van ongeveer 20 liter.
heeft ook wel wat inderdaad.
met het ene pakket moet je van a tot z alles zelf doen, wat een hoop werk is voor een laag rendement. maar dan heb je wel wat geleerd.
met het andere kan je snel en makkelijk een grote hoeveelheid maken.
maar dan mis je weer een deel van de ervaring.

wil je het allebei, de complete ervaring en een hoog rendement, dan heb je minstens de prijs van het brouwmarktpakket X4 nodig, want dan komen er nog een paar dingen bij.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zondag 3 januari 2016 @ 16:02:09 #130
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158789604
Brouwsel weer gemeten en geproeft. S.M> is nu 1011, 4 minder dan gisteren. Er was inmiddels ook weer een klein schuimlaagje op gekomen en het waterslot bubbelde nog steeds regelmatig. Morgen weer een test doen. De smaak was ook veranderd vergeleken met gisteren. Het was al een heel stuk zachter en zoeter van smaak geworden.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
  maandag 4 januari 2016 @ 18:37:16 #131
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158823536
Bier is inmiddels gebotteld. Heb 63 flessen gevuld van 20 liter bier. Had nog een liter of 2 meer kunnen hebben maar heb het voor de eerste keer op safe gespeeld met het sediment onderin de emmer.

Eindresultaat 63 flessen bier :7

Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158903926
Hallo allemaal,

Ik heb zojuist een uitgebreide startkit gekocht bij de Brouwmarkt.
Ik ben nog niet klaar om te beginnen, moet me nog goed inlezen....

Wel heb ik een paar vraagjes, misschien is het al gepost, ik heb nog niet alles gelezen maar hoop toch op jullie antwoord :)

Ergens heb ik gelezen dat er in alle bier en wijn soorten methanol zit.
Andere vertellen weer dat methanol daar totaal niet in voor komt :?
Hoe zit dat nou, is zelf bierbrouwen wel veilig wat dat betreft?

Weten jullie of je ook gewoon huis-tuin en keuken soda kunt gebruiken om te desinfecteren?

Alvast bedankt :)
Zet `s nachts je prostaat op tenminste 16 graden, dan bevriezen je leidingen niet.
pi_158909671
quote:
5s.gif Op donderdag 7 januari 2016 16:56 schreef laffer het volgende:
Hallo allemaal,

Ik heb zojuist een uitgebreide startkit gekocht bij de Brouwmarkt.
Ik ben nog niet klaar om te beginnen, moet me nog goed inlezen....

Wel heb ik een paar vraagjes, misschien is het al gepost, ik heb nog niet alles gelezen maar hoop toch op jullie antwoord :)

Ergens heb ik gelezen dat er in alle bier en wijn soorten methanol zit.
Andere vertellen weer dat methanol daar totaal niet in voor komt :?
Hoe zit dat nou, is zelf bierbrouwen wel veilig wat dat betreft?

Weten jullie of je ook gewoon huis-tuin en keuken soda kunt gebruiken om te desinfecteren?

Alvast bedankt :)
zit daar geen flesje puro bij?
dat is om te ontsmetten.

methanol is een bijproduct van elke fermentatie.
maar de concentratie is dusdanig klein, dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
je hebt eerder een alcoholvergiftiging dan een methanolvergiftiging ;)
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158931749
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 19:57 schreef marc0871 het volgende:

[..]

zit daar geen flesje puro bij?
dat is om te ontsmetten.

methanol is een bijproduct van elke fermentatie.
maar de concentratie is dusdanig klein, dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
je hebt eerder een alcoholvergiftiging dan een methanolvergiftiging ;)
Dank voor je bericht.
Er zit wel een flesje puro bij, maar dat zal wel snel op zijn, vandaar ;)
Zet `s nachts je prostaat op tenminste 16 graden, dan bevriezen je leidingen niet.
pi_158935808
quote:
14s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 16:24 schreef laffer het volgende:

[..]

Dank voor je bericht.
Er zit wel een flesje puro bij, maar dat zal wel snel op zijn, vandaar ;)
ik denk niet dat je dat flesje in 1 keer moet gebruiken ;)
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158938817
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 18:47 schreef marc0871 het volgende:

[..]

ik denk niet dat je dat flesje in 1 keer moet gebruiken ;)
Klopt, ik las net op internet dat wel 25 ltr ontsmettingsmiddel kan maken uit 100 gr. :Y
Zet `s nachts je prostaat op tenminste 16 graden, dan bevriezen je leidingen niet.
pi_158984688
Wij zijn nu bezig met onze eerste eigen bierbrouwpoging na een pakket gehad te hebben voor kerst van de HEMA! Hopelijk gaat dit OK, en dan daarna onze eigen zwengel eraan geven! :D
Ja doei.
pi_158985009
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:05 schreef motorbloempje het volgende:
Wij zijn nu bezig met onze eerste eigen bierbrouwpoging na een pakket gehad te hebben voor kerst van de HEMA! Hopelijk gaat dit OK, en dan daarna onze eigen zwengel eraan geven! :D
leuk ^O^
wat moet het gaan worden?
welke mouten, hop en gist gebruiken jullie?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158985492
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:15 schreef marc0871 het volgende:

[..]

leuk ^O^
wat moet het gaan worden?
welke mouten, hop en gist gebruiken jullie?
De standaard van het HEMA pakket voor 'Belgisch Blond' :)
Ja doei.
pi_158985566
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:30 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

De standaard van het HEMA pakket voor 'Belgisch Blond' :)
oepsie :@
ik dacht dat dit een eigen opzetje werd, na het hema pakket ;)
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158985601
Nee, we gaan eerst maar even proberen met de set :o ;)

Hebben gelukkig een donkere pantry waar we de boel kwijt kunnen. Zo even een bordje maken met "<dorpsnaam> Brewery" er op :')
Ja doei.
pi_158985840
quote:
5s.gif Op donderdag 7 januari 2016 16:56 schreef laffer het volgende:
methanol
Methanol heb je alleen iets mee te maken als je gaat destilleren. Dan gooi je een deel van de voor- en naloop weg. Bij dranken met een laag alcoholpercentage zoals bier, is er niets aan de hand.

Ontsmetten gaat prima met kokend water en zolang je ervoor zorgt dat alles stofvrij en schoon is, kan het bijna niet mislukken.
L2B's Mixcloud
pi_158986148
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:34 schreef motorbloempje het volgende:
Nee, we gaan eerst maar even proberen met de set :o ;)

Hebben gelukkig een donkere pantry waar we de boel kwijt kunnen. Zo even een bordje maken met "<dorpsnaam> Brewery" er op :')
het lijkt iig meer op brouwen dan wat ik heb gedaan, met mijn blik gehopt moutextract ;)
na mijn volgende blik (bockbier), wil ik ook vanaf het begin gaan brouwen.
daarvoor ga ik een koelbox ombouwen tot maishton, waarin ik, met de single infusion methode, de suikers van de mout ga scheiden.

moet je met het pakket de suikers er in meerdere temperatuur stappen uit 'koken', of moet je de mouten in heet water gooien, temperatuur een tijdje aan zien te houden en daarna affilteren?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158986283
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:45 schreef Lucky2Bastard het volgende:

[..]

Methanol heb je alleen iets mee te maken als je gaat destilleren. Dan gooi je een deel van de voor- en naloop weg. Bij dranken met een laag alcoholpercentage zoals bier, is er niets aan de hand.

zelfs dan zou er nog niet eens zo veel aan de hand zijn.
buiten dat het ruikt en smaakt naar spiritus, zou je er niet genoeg van kunnen drinken om er meer dan de moeder van alle katers aan over te houden.
of een alcoholvergiftiging ;)
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_158988486
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:56 schreef marc0871 het volgende:

[..]

het lijkt iig meer op brouwen dan wat ik heb gedaan, met mijn blik gehopt moutextract ;)
na mijn volgende blik (bockbier), wil ik ook vanaf het begin gaan brouwen.
daarvoor ga ik een koelbox ombouwen tot maishton, waarin ik, met de single infusion methode, de suikers van de mout ga scheiden.

moet je met het pakket de suikers er in meerdere temperatuur stappen uit 'koken', of moet je de mouten in heet water gooien, temperatuur een tijdje aan zien te houden en daarna affilteren?
dat laatste: )
Ja doei.
  zondag 10 januari 2016 @ 17:40:37 #146
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158989273
Ik keek vandaag bij mij vorige werk gebottlede flessen. Het bier is nog steeds troebel. Hoort dat? Het moet uiteindelijk goudgeel en helder worden. Ook lag er een flinter dun laagje drap op de bodem van de fles wat ging vlokken en zweven nadat ik een flejs omgedraaid had. Hoort dit ook ?
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158989285
We moeten grotere pannen en een grotere zeef hebben _O- :')
Ja doei.
pi_158989791
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 17:40 schreef pl4kkie het volgende:
Ik keek vandaag bij mij vorige werk gebottlede flessen. Het bier is nog steeds troebel. Hoort dat? Het moet uiteindelijk goudgeel en helder worden. Ook lag er een flinter dun laagje drap op de bodem van de fles wat ging vlokken en zweven nadat ik een flejs omgedraaid had. Hoort dit ook ?
na het een paar dagen te hebben laten nagisten, moet je het ergens koud zetten.
dan slaat op den duur de gist neer en moet je bier helder worden.

dat laagje is gist. dat hoort zo.
als je het bier straks uitschenkt, moet je er ook niet te veel mee schudden en het laatste beetje in de fles laten zitten.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zondag 10 januari 2016 @ 18:17:26 #149
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158990079
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 18:03 schreef marc0871 het volgende:

[..]

na het een paar dagen te hebben laten nagisten, moet je het ergens koud zetten.
dan slaat op den duur de gist neer en moet je bier helder worden.

dat laagje is gist. dat hoort zo.
als je het bier straks uitschenkt, moet je er ook niet te veel mee schudden en het laatste beetje in de fles laten zitten.
Thanks. Na het bottelen had ik de flessen in een koude schuur gezet (~10 graden). De volgende dag bedacht ik dat het te koud was dus heb ze verhuist naar een kamer waar het rond de 18 graden is. Daar staan ze nu een week. Dus ik kan ze nu het het beste weer in de koude schuur zetten?
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158990106
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 17:12 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

dat laatste: )
single infusion: een staps maish.
zelfde als wat ik met de koelbox methode wil gaan doen.

quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 17:41 schreef motorbloempje het volgende:
We moeten grotere pannen en een grotere zeef hebben _O- :')
soeppan van 8 liter. ik heb er hier 2 van staan.



moet genoeg zijn, voor een kilootje mout en 5 liter water

[ Bericht 1% gewijzigd door marc0871 op 10-01-2016 18:37:10 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')