abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_175305630
registreer om deze reclame te verbergen
Net 10 kratjes gebotteld waarvan de helft zo'n beetje voor de ambachtsmarkt is. Spannend!
pi_175305663
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 20:37 schreef Sarabi het volgende:
Net 10 kratjes gebotteld waarvan de helft zo'n beetje voor de ambachtsmarkt is. Spannend!
Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zat
pi_175306001
Iets anders, help me eens, wat moet ik brouwen?
Dit jaar so far het volgende gemaakt, en ik moet nog even verzinnen wat ik verder ga maken

Double IPA, New England Double IPA, 2 Quads (waarvan 1 met vijgen en jeneverbessen), 1 IPA, Witbier met grapefruit, Tripel, een normale Saison en een zure saison, een session IPA, een oatmeal stout en vandaag een RIS.
Heb in ieder geval ingrediŽnten in huis voor een kŲlsch die ik binnenkort ga klussen maar de fantasie begint wel op te raken.
pi_175306217
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 20:38 schreef Saind het volgende:

[..]

Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zat
Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.
pi_175306275
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 november 2017 21:03 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.
Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.
pi_175307100
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 20:54 schreef Saind het volgende:
Iets anders, help me eens, wat moet ik brouwen?
Dit jaar so far het volgende gemaakt, en ik moet nog even verzinnen wat ik verder ga maken

Double IPA, New England Double IPA, 2 Quads (waarvan 1 met vijgen en jeneverbessen), 1 IPA, Witbier met grapefruit, Tripel, een normale Saison en een zure saison, een session IPA, een oatmeal stout en vandaag een RIS.
Heb in ieder geval ingrediŽnten in huis voor een kŲlsch die ik binnenkort ga klussen maar de fantasie begint wel op te raken.
Laatst heb ik een soort leffe blond gebrouwen, eigenlijk een soort hybride tussen een blond en een witbier, met havervlokken om het wat 'romiger' te maken en witbiergist.

Mijn volgende projectje wordt een MŁnchener Dunckles of een Pilsener omdat het nu eindelijk koel genoeg is voor ondergistende dingen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_175307360
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 21:05 schreef Saind het volgende:

[..]

Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.
Ja dat schoonmaken is wel hel
pi_175310264
Flesjes na gebruik meteen omspoelen en omgekeerd in de krat zetten.
Voor het bottelen krijgen ze dan nog een spoeling op de avvinatore met een oplossing van Starsan, voor de ontsmetting.
Nog even uitdruipen op de flessenboom.
Duurt meestal niet meer dan een half uurtje, voor een kratje of 3.

Maar ik zit er zelf aan te denken om over te stappen op kegs.

Over het kroonkurken; ik ben begonnen met een tang van mijn vaders avontuur in bier brouwen, zo'n 30 jaar geleden.
Maar die sloot ze niet af.
Bleek dat zo'n ding niet met de nieuwe bnr kragen overweg kon. Die waren niet hoog genoeg om de kroonkurken goed op de hals te kunnen drukken.
Toen heb ik de Lisa gekocht.
Het heeft een paar flesjes geduurd voordat ik hem goed afgesteld had, maar daarna heb ik nog geen flesje gemist. Of het nou een standaard, longneck, steinie of een halve liter fles was.

[ Bericht 41% gewijzigd door marc0871 op 26-11-2017 00:40:03 ]
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_175323000
Nieuwe walsmolen (+boormachine) is goedgekeurd *O*

Nu bezig met een tripel
pi_175411566
6fae461685.jpg
Nomnomnom, lekker hoppig maar niet te bitter :)
pi_176510288
Productief weekend gehad hier. Gister een RIS, vandaag een quad en een clone van westvleteren 12 gebrouwen. Totaal zo'n 67 liter.
De WV12' heeft een heel irritant gistschema, met verschillende stappen. Die zit nu in de fermentosaurus van mijn buurman (had hij zichzelf als kerstcadeau gegeven, maar heeft voorlopig geen brouweplannen, dus prima om te testen) en staat in zijn koelkast met STC-100. Geen omkijken meer naar dus *G*
I'm surrounded by morons!
TRV [2016: Nederland, Portugal, BelgiŽ, Nederland, Nederland, Oostenrijk, Nederland, VK, Nederland, USA, Zweden, BelgiŽ, Japan.
TRV [2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV plannen 2018: UK, UK, Hongkong, Nederland
pi_176514054
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 22:52 schreef Fogel het volgende:
Productief weekend gehad hier. Gister een RIS, vandaag een quad en een clone van westvleteren 12 gebrouwen. Totaal zo'n 67 liter.
De WV12' heeft een heel irritant gistschema, met verschillende stappen. Die zit nu in de fermentosaurus van mijn buurman (had hij zichzelf als kerstcadeau gegeven, maar heeft voorlopig geen brouweplannen, dus prima om te testen) en staat in zijn koelkast met STC-100. Geen omkijken meer naar dus *G*
Ben je lang bezig geweest zeker :P
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
  maandag 22 januari 2018 @ 17:15:10 #288
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_176676879
Sinds zondag staat 'r een Weissbier te pruttelen in het fermenteervat. Pre-fermenteren smaakte het al wat belovend, ben zeer benieuwd naar het eindresultaat!
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_176677148
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2018 17:15 schreef motorbloempje het volgende:
Sinds zondag staat 'r een Weissbier te pruttelen in het fermenteervat. Pre-fermenteren smaakte het al wat belovend, ben zeer benieuwd naar het eindresultaat!
Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan van
pi_176677313
Hier ook een weizen in de kast. Alles ruikt lekker naar banaan.
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_176679056
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 09:35 schreef SjaakKlapkaak het volgende:

[..]

Ben je lang bezig geweest zeker :P
Valt wel mee, zo’n 6 uur per batch.
I'm surrounded by morons!
TRV [2016: Nederland, Portugal, BelgiŽ, Nederland, Nederland, Oostenrijk, Nederland, VK, Nederland, USA, Zweden, BelgiŽ, Japan.
TRV [2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV plannen 2018: UK, UK, Hongkong, Nederland
pi_176699451
Zondag op tijd op om te brouwen. Begonnen met de batch van de vorige keer te flessen. De gistslurry (W34/70) bewaren voor een grotere batch pils die ik wilde brouwen. Echt prettig is het niet om in de ochtend in de bierlucht te zitten.

Alles klaar zetten en naar zolder om mout af te wegen en schroten. Shit.... heb nog maar de helft pilsmout van wat ik nodig heb. De rest aangevuld met een beetje tarwe en wat vooral pale ale. Daarna toch nog maar iets rommelen met de mout in het recept.Na het brouwen leek de sg wat te laag. Ik gooi dus een kleine 100 gram suiker er bij om dan te verzinnen dat ik het monster van de bovenste laag heb genomen, na roeren was de sg de sg al naar verwachting terwijl de suiker nog niet geheel was opgelost. Ik hoop dat het iets wordt. Op pils zal het wel niet gaan lijken.

Het staat nu wel vrolijk te bewegen in de Fermentosaurus. Leuk gistvat is dat.
  dinsdag 23 januari 2018 @ 19:52:52 #293
162870 motorbloempje
Dr. SJW voor jou...
pi_176701378
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2018 17:29 schreef Saind het volgende:

[..]

Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan van
Wij hebben Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast. M20 :)

(https://mangrovejacks.com/products/bavarian-wheat-10g-coming-soon) :)
Bovenstaande is mijn mening, ook wanneer er niet expliciet 'ik vind' of soortgelijk in de post vermeld staat. En gelukkig zijn alle meningen hier welkom, dus dat is fijn. Toch? Liefs.
pi_176718753
Mijn eerste pils staat ook in de klimaatkast te pruttelen :)
pi_176726731
quote:
Vandaag een Imperial Oatmeal Chocolate Coffee Milk Stout gebrouwen.
De basis was Munich Light, met havervlokken, Chocolate B voor de chocolade en Zwarte mout voor de koffie.
Het 'milk' gedeelte heb ik bereikt middels lactose.
Bramling Cross en Fuggles voor de hop.
Van 't weekend staat deze weer op het programma.
Het vorige brouwsel was wat waterig en vlak.
Ga hem iets warmer maischen, voor een iets vollere body. 67 ipv 65. Misschien een 2-staps; 45 min 65 en 20 min 72.
Hop wordt ook wat opgeschroefd, iig voor wat extra bitter.
Evenals de lactose.
Mag allemaal wel wat dikker.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_178378664
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 22:10 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Van 't weekend staat deze weer op het programma.
Het vorige brouwsel was wat waterig en vlak.
Ga hem iets warmer maischen, voor een iets vollere body. 67 ipv 65. Misschien een 2-staps; 45 min 65 en 20 min 72.
Hop wordt ook wat opgeschroefd, iig voor wat extra bitter.
Evenals de lactose.
Mag allemaal wel wat dikker.
Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.
Nu maar een kleine batch op het fornuis gemaakt, ipv buiten op de 8,5kw brander.
Gaat morgen op de fles.
Vandaag geproefd en helemaal blij.
Alsof je een stukje melkchocolade in je koffie doopt. Zoet, plakkerig, alsof je siroop drinkt zo dik.
Daar drink je geen 2 glazen van weg ;)

Verder vandaag een Blonde met single hop Citra gebrouwen.
Beloofd nu al lekker te worden; Bitterig met citrus. Jummie.

Emmertje Ale mout met een handje Munich Light.
Maishen op 63 graden.
10gr Citra voor een uurtje.
Laatste 10 minuten nog eens 25gr.
Ik heb er een zakje BE-256 op gestrooid.
Met US-05 had ik het een APA genoemd ;)
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_178574828
quote:
0s.gif Op zondag 8 april 2018 01:01 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.
Nu maar een kleine batch op het fornuis gemaakt, ipv buiten op de 8,5kw brander.
Gaat morgen op de fles.
Vandaag geproefd en helemaal blij.
Alsof je een stukje melkchocolade in je koffie doopt. Zoet, plakkerig, alsof je siroop drinkt zo dik.
Daar drink je geen 2 glazen van weg ;)

Verder vandaag een Blonde met single hop Citra gebrouwen.
Beloofd nu al lekker te worden; Bitterig met citrus. Jummie.

Emmertje Ale mout met een handje Munich Light.
Maishen op 63 graden.
10gr Citra voor een uurtje.
Laatste 10 minuten nog eens 25gr.
Ik heb er een zakje BE-256 op gestrooid.
Met US-05 had ik het een APA genoemd ;)
Klinkt weer goed!
Ik heb afgelopen week ook een blonde met Citra gebotteld, wat sinaasappelschil erbij. Beloofd ook wel een lekker fris biertje te worden
pi_178584653
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2018 12:29 schreef noodgang het volgende:

[..]

Klinkt weer goed!
Ik heb afgelopen week ook een blonde met Citra gebotteld, wat sinaasappelschil erbij. Beloofd ook wel een lekker fris biertje te worden
Mja, echt fris zal die van mij niet worden.
Die Abbaye gist geeft toch wat warmere smaken mee.
Met de US-05, die ik er de vorige keer voor heb gebruikt, had 'ie zeker fris geworden.
Beetje het verschil tussen een zonovergoten zonneweide en een bedompte kelder.
Zelfde stort,
Andere gist,
Heel ander bier.

De BE-256 geeft tijdens de vergisting weer zijn typische putlucht, die ook terug te proeven was in het sample wat ik getrokken had voor een meting.
Geeft niet. Komt goed.
Ik heb al eerder met een soortgelijke combi gebrouwen en er is altijd een lekker bier uit gekomen.
Het sample beloofde alvast veel goeds.

Volgende week op de fles.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_178625997
Hier staat veel te gisten:
*corona kloon
*westvleteren kloon
*saison
*stout (voor het onk)

Binnenkort bottelen
pi_178626107
Hier staat een wv12 kloon te gisten, een Tomasmesse kloon (die origineel geinspireerd is door wv12), en een experiment met een moutextraxt van een Schotse export waar ik 50g zoethout mee heb gekookt in het ‘mengwater’ en heb daar vervolgens champagnegist bij gekiept.
Ben erg benieuwd naar die laatste.

Vorige week een blond op vat gedaan. Dacht dat het gist dood was en heb daar na een week ofzo champagnegist bij gedaan, maar toen bleek dat er een klein lek bij het gistslot zat. Ben erg benieuwd naar de uiteindelijke smaak. Ga ik morgen proeven.
I'm surrounded by morons!
TRV [2016: Nederland, Portugal, BelgiŽ, Nederland, Nederland, Oostenrijk, Nederland, VK, Nederland, USA, Zweden, BelgiŽ, Japan.
TRV [2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV plannen 2018: UK, UK, Hongkong, Nederland
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')