abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_173939447
registreer om deze reclame te verbergen
Volgens mij moet je de schaal van de bovenste foto aanhouden.
Dan zit je aan een specifieke graviteit (SG) van 1.080.
Dat wordt een stevig biertje van rond de 9%.

Jammer dat het filter dicht sloeg. Te fijn geschroot, inderdaad.
Daar zit nog best wat wort in.
Hoeveel liter heb je overgehouden?
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_173942112
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 00:05 schreef marc0871 het volgende:
Volgens mij moet je de schaal van de bovenste foto aanhouden.
Dan zit je aan een specifieke graviteit (SG) van 1.080.
Dat wordt een stevig biertje van rond de 9%.

Jammer dat het filter dicht sloeg. Te fijn geschroot, inderdaad.
Daar zit nog best wat wort in.
Hoeveel liter heb je overgehouden?
Thanks voor je antwoorden ^O^

Een SG van 1.080 zou top zijn :). De filter begon pas wat later te haperen dan de foto. Ik ben met 20 liter begonnen en er is denk ik ongeveer 4 liter spoelwater meegekomen voordat hij helemaal dichtsloeg.

Volgens het recept zou ik 24 liter wort over moeten houden om mee te gaan koken, dat zal nu wel iets minder zijn, maar er staan nergens maatstreepjes op, dus geen idee eigenlijk :@

Nu staat het vat hopelijk te vergisten. Er zit zo'n cilindrisch waterslot op het vat, moeten deze echt gaan bubbelen? Nu gaat vooral het deksel wat scheef staan.

Edit: Nu is hij toch beter aan het bubbelen! *O*

[ Bericht 4% gewijzigd door noodgang op 23-09-2017 10:21:21 ]
pi_173942690
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 09:24 schreef noodgang het volgende:

[..]

Thanks voor je antwoorden ^O^

Een SG van 1.080 zou top zijn :). De filter begon pas wat later te haperen dan de foto. Ik ben met 20 liter begonnen en er is denk ik ongeveer 4 liter spoelwater meegekomen voordat hij helemaal dichtsloeg.

Volgens het recept zou ik 24 liter wort over moeten houden om mee te gaan koken, dat zal nu wel iets minder zijn, maar er staan nergens maatstreepjes op, dus geen idee eigenlijk :@

Nu staat het vat hopelijk te vergisten. Er zit zo'n cilindrisch waterslot op het vat, moeten deze echt gaan bubbelen? Nu gaat vooral het deksel wat scheef staan
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.
pi_173942768
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 10:21 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.
Dat lijkt mee te vallen, hij komt wat scheef te staan door de druk van binnenuit, maar niet zo erg dat er lucht in kan. Nu is hij overigens wel aan het borrelen geslagen, dus komt hopelijk goed :)
pi_173943293
Mja, bekend probleem bij dat model.
Het deksel rijst met de koolzuurdruk. Door de ruimte die er tussen zit, gaat 'ie dan wat scheef staan.
Dat model klappert meer.
Ik heb liever zo'n slangmodel. Die borrelen echt.

Hmm, valt nog mee.
Na koken zal je dan zo'n 16 a 17 liter hebben overgehouden.
Had je het SG voor of na het koken gemeten?

Gist gaat niet meteen alcohol en koolzuur maken.
Het komt eerst in een vermeerderingsfase, waarin ze de in de wort aanwezige zuurstof opgebruiken.
Pas daarna word er koolzuur aangemaakt en word het waterslot actief.
Kan zo'n 8 uur duren.

Zo. Nu ga ik zelf mijn spulletjes opzetten voor een brouwdag. Een Pale Ale.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_173943831
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 11:11 schreef marc0871 het volgende:
Mja, bekend probleem bij dat model.
Het deksel rijst met de koolzuurdruk. Door de ruimte die er tussen zit, gaat 'ie dan wat scheef staan.
Dat model klappert meer.
Ik heb liever zo'n slangmodel. Die borrelen echt.

Hmm, valt nog mee.
Na koken zal je dan zo'n 16 a 17 liter hebben overgehouden.
Had je het SG voor of na het koken gemeten?

Gist gaat niet meteen alcohol en koolzuur maken.
Het komt eerst in een vermeerderingsfase, waarin ze de in de wort aanwezige zuurstof opgebruiken.
Pas daarna word er koolzuur aangemaakt en word het waterslot actief.
Kan zo'n 8 uur duren.

Zo. Nu ga ik zelf mijn spulletjes opzetten voor een brouwdag. Een Pale Ale.
Na het koken en koelen (op 20 graden) heb ik gemeten. Bij het volgende brouwsel zet ik er zo'n slangvormig waterslot op, al is het maar omdat dat er leuker uitziet ;)

Succes met je brouwsel vandaag! Ik ben benieuwd! ^O^
pi_173944181
registreer om deze reclame te verbergen
Ah. Nee, dan is het goed ^O^

Dank je.
Staat nu te maischen op 66 graden.
Uurtje wachten.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_173951666
Zo, 20 liter aan 1.050 in het gistvat.
4500gr Pale Ale,
500gr Munich Light,

18 liter maischwater,
9 liter spoelwater,

Uurtje maischen op 66 graden,

25gr Cascade op 60 minuten,
25gr Cascade op 10 minuten,

Pakje Fermentis Safale US-05,

weggezet op 20 graden.
Nu maar weer 3 weken wachten op het resultaat.
De vorige variant met Pils is iig lekker
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_174115109
Paar dagen geleden samen met mijn buurman 25l RIS en 50l heftige Weizen gebrouwen.
Aangezien we ketel niet echt goed schoon hadden gemaakt na de RIS, is de weizen een beetje donkerder geworden dan de bedoeling is, maar daar proef je vast weinig tot niks van. Denk aan een paar eetlepels wat er nog inzat en daarna is er nog 18.5kg plus 50 liter water bijgekomen.
Volgens de berekening gaat RIS ca 10,2% worden, de weizen 12,7%.

Staat nu lekker te bloppen op 21C.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
I'm surrounded by morons!
TRV [2016: Nederland, Portugal, Belgi, Nederland, Nederland, Oostenrijk, Nederland, VK, Nederland, USA, Zweden, Belgi, Japan.
TRV plannen 2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan
pi_174121528
terug vind pils B:)B

* Ik ben van plan om eens mijn eerste stappen te zetten in het brouwen van bier.
pi_174121612
quote:
12s.gif Op zondag 1 oktober 2017 19:52 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
terug vind pils B:)B

* Ik ben van plan om eens mijn eerste stappen te zetten in het brouwen van bier.
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.
pi_174121708
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2017 19:55 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.
Eigenlijk wil ik voor een bokbier gaan of in ieder geval een donkerbier zoet en hoog percentage alcoholvolume.
pi_174122506
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken

http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/

Dat is eenvoudiger om te maken.
pi_174145148
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2017 15:11 schreef Fogel het volgende:
Paar dagen geleden samen met mijn buurman 25l RIS en 50l heftige Weizen gebrouwen.
Aangezien we ketel niet echt goed schoon hadden gemaakt na de RIS, is de weizen een beetje donkerder geworden dan de bedoeling is, maar daar proef je vast weinig tot niks van. Denk aan een paar eetlepels wat er nog inzat en daarna is er nog 18.5kg plus 50 liter water bijgekomen.
Volgens de berekening gaat RIS ca 10,2% worden, de weizen 12,7%.

Staat nu lekker te bloppen op 21C.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
zo, serieuze brouwinstallatie ^O^ .
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% :o ? Poehee :X 8)7
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?

Stiekem benieuwd naar die RIS :@
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint O-) )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS :+
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_174145616
quote:
0s.gif Op maandag 2 oktober 2017 19:20 schreef marc0871 het volgende:

[..]

zo, serieuze brouwinstallatie ^O^ .
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% :o ? Poehee :X 8)7
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?

Stiekem benieuwd naar die RIS :@
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint O-) )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS :+
Die weizen is een recept van mijn broer. Had hij samen met een groep vrienden gemaakt, maar iemand had wat verkeerd op een weegschaal gekeken en de verkeerde eenheden gebruikt... En dat dus niet bij alles. Verhoudingen verkeerd, maar ze hadden doorgezet en het bleek achteraf toch nog erg goed te drinken te zijn. Maar even nagelopen waar het fout is gegaan, nog een keer gebrouwen en dat werdt ook OK. Dat recept -met de juiste maar voor een weizen eigenlijk foute verhoudingen- gebruikt. Ben erg benieuwd naar het resultaat.

Voor de RIS hebben we een allgrain set gebruikt, en daar zoethout en jeneverbes bijgedaan.

De buurman wil zijn deel op (Cornelius) vat doen, ik doe het op fles.
I'm surrounded by morons!
TRV [2016: Nederland, Portugal, Belgi, Nederland, Nederland, Oostenrijk, Nederland, VK, Nederland, USA, Zweden, Belgi, Japan.
TRV plannen 2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan
pi_174173057
quote:
7s.gif Op zondag 1 oktober 2017 20:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken

http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/

Dat is eenvoudiger om te maken.
Zelf ben ik toen begonnen met blikbier, hoef je alleen water en suiker toe te voegen en gist natuurlijk. Feitelijk val je dan halverwege in het proces van het brouwen. Zo kan je rustig wat ervaring opdoen. Mijn tweede fase was geknoei met moutpoeder, dat kan ik niet aanraden. Vreselijke kleefboel is dat.

Veel smaakwinst kan je halen door de temperatuur van het vergisten constant op 20 graden te houden.
pi_174239447
Mijn brouwsel is gebotteld!
Het jongbier smaakt best prima (niet zuur *O* ) en t SG is al een aantal dagen stabiel op 1020.

Ik vind het erg leuk en er gaat zeker een tweede brouwsel komen!
pi_174246610
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld ;)
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters :X :@

Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.

Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 07-10-2017 01:26:48 ]
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
pi_174250232
Appie heeft komende week de bloemenhoning in de bonus *O* *O*

Ik ga fors inslaan voor mijn mede B:)B
pi_174253801
1020 is wel wat hoog bij bottelen, maar zelf heb ik ook eens bij 1016 gebotteld en dat ging zonder problemen.
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_174264046
Hoi mede brouwers (haha mede-brouwers ;) )

Morgen ga ik inslaan en dit staat er toto nu toe op mijn lijst

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een wijnstartset met daarin;

Gistingsfles van 5 liter (glas, recht model)
Rubber kap voor waterslot
Waterslot Classic
Sulfiet reinigingsmiddel
Uitschuifbare hevelslang met kraan en speciale droesemkop
Hevelclip om de hevelslang aan de gistingsfles of emmer te bevestigen
Handkurkapparaat
6 wijnkurken
6 krimpcapsules
6 wijnetiketten
Wijnpakket Shiraz Merlot incl. wijngist en klaringsmiddel
Nederlandse gebruiksaanwijzing
Een extra 5-literfles om over te hevelen
Kunststof trechter

Een wijnpaket voor Cabernet Sauvignon

Een meetset met daarin;

Hydrometer (3-schalen) voor bepaling van de Soortelijke massa, het toekomstige alcoholpercentage aanwezige suikers in gram/ltr.
Maatglas van 100 ml. met verdeling.
Vinometer voor bepaling van het alcoholgehalte van de wijn.
Thermometer (-10 C - +110 C) met een duidelijk afleesbare schaalverdeling.
Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen en tabellen.



Verder werk ik aan lege flessen door volle flessen leeg te drinken en ze te bewaren B:)B :9 :P

En wat ik ook nog erbij haal;

PH waarde stips om de zuurgraad te meten
Waterhardheidstrips
Een rvs zeef
Extra wijnkurken
Kroonkurken plus een kroonkurkapparaat
Extra krimpcapsules
Grote pot Sulfiet
Grote witte brouwemmer (om alles goed in schoon te kunnen maken) (en voor misschien in de toekomst te gaan gebruiken indien ik ook bier wil gaan maken)
Flessenborstels
Een stuk of 3 extra gistingsflessen met watersloten en doppen

Dingen die ik al heb en handig/nodig kunnen zijn;

Gasfornuis
6 liter pan van RVS
Spatels en schuimspanen
Schalen
weckpotten
Blender

Verder zal ik komende week bij de appie veel honing inslaan leuke bonusaanbieding.

Twee vragen nog aan jullie;

Wat mis ik in mijn aankooplijst?

Helaas ik woon in een gebied met hard water.
Is het gewoon te gebruiken of is het beter om bronwater te kopen en of het water filteren ontharden o.i.d.?

Alvast bedankt,

Graf..Coudenhove..Kalergi
pi_174269679
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 00:04 schreef marc0871 het volgende:
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld ;)
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters :X :@

Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.

Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond :)
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.

We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
pi_174271031
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 23:23 schreef noodgang het volgende:

[..]

Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond :)
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.

We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
Mooi zo, Beter voorkomen dan genezen.
Qua gist zal het dan wel goed gegaan zijn.
Echter hoeft einde bubbelen nog niet einde vergisting te zijn.
De stelregel is; over 3 dagen een zelfde SG is veilig bottelen. Meten is weten.

Bij mij is het ook wel eens gebeurd, dat er tussen week 2 en week 3 niet meer zoveel gebeurd was.
Het SG was toen ook nog vrij hoog.
Ik wilde toen gaan bottelen, maar er kwam wat tussen.
2 Dagen later was het waterslot weer heftig aan het bubbelen en er had zich weer een krausen gevormd.
Na een dag of 4 hield dat weer op en waren er toch weer 4 puntjes van het SG afgesnoept.
Samen met de bottelsuiker hadden dat net bommetjes kunnen worden.
Het bier kwam daarna toch ook nog net iets te enthousiast uit de fles.
Roken is dood. Dampen heeft de toekomst. De toekomst begint nu.
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')