quote:Op donderdag 6 augustus 2015 14:11 schreef Koenholio het volgende:
[..]
Of langer wachten zodat je zeker weet dat de fermentatie voorbij is (en er dus geen suikers meer over zijn die ook nog omgezet kunnen worden in CO2 na het bottelen).
Door het brouwsel eerst over te hevelen naar een tweede (schoon) vat. Je kunt bijvoorbeeld met een litermaat het brouwsel eruit scheppen en het laagje gist op de bodem laten liggen.quote:Op donderdag 6 augustus 2015 18:34 schreef bulldog27 het volgende:
hoe kan ik voor komen dat het gist uit het vergistingsvat mee kaat tijdens het bottelen
De smaak zal nog een stuk verbeteren.quote:Op zaterdag 22 augustus 2015 20:20 schreef toenie het volgende:
Okay, vandaag een sample genomen van het bier. Het gisten lijkt goed te zijn verlopen, ondanks dat het lastig was om een goede koele ruimte met een enigszins stabiele temperatuur te vinden (het staat nu in de kruipruimte ). Vanochtend de gravity gemeten en ik kwam uit op een waarde van 1.009.
[ afbeelding ]
Uiteraard kon ik het niet laten om het te proefen, maar het was nogal bitter met een flink bittere nasmaak, niet het geen waar ik direct zo naar uitkijk. Uiteraard moet ik het nog bottelen, en hoop ik dat het hiermee wat wegtrekt. Heeft iemand enig idee of dit normaal is of waaraan het kan liggen?
Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.quote:Op donderdag 10 september 2015 21:11 schreef NeuNeu het volgende:
Momenteel ben ik bezig een Russian Imperial Stout te maken.
Mijn vraag aan de experts: hoe lang moet deze ongeveer gisten op kamertemperatuur (tussen de 18 en 21 graden, schat ik zo in)?
Daarnaast: hoe lang moet een RIS ongeveer nagisten op de fles?
Ik lees overal dat een RIS redelijk lang moet rijpen, maar hoe lang dat dan is weet ik niet.
Dank!
Ok, ga ik doen.quote:Op vrijdag 11 september 2015 04:11 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.
Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.quote:Op vrijdag 11 september 2015 12:13 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Ok, ga ik doen.
Voor de vergisting gewoon 2 tot 2,5 week aanhouden?
Ok, dankjewel.quote:Op vrijdag 11 september 2015 22:41 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.
Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.quote:Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.quote:Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
brouwmarkt.nlquote:Op woensdag 30 september 2015 17:00 schreef Rpol het volgende:
Ik zou graag eens willen proberen mijn eigen biertje te brouwen. Ben opzoek naar een nieuwe hobby
Ik zit nu een beetje te kijken naar een starterset. Ik heb begrepen dat de Hema een heel goed setje had om te beginnen met mout brouwen.
http://www.hema.nl/winkel(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
helaas is deze uitverkocht.
weten jullie misschien een goed starterpakket voor me? Wil niet meteen honderden euro's uit geven. Wil eerst kijken of het iets voor me is.
alvast bedankt voor eventuele tips.
Ik heb nu zo'n prefab setje. Voor een bitter van ongeveer 20 liter.quote:Op woensdag 16 september 2015 12:27 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.
Kan me echter voorstellen dat je dingen als de samenstelling van het beslag (de moutsoorten), eventuele andere ingrediënten, maïsch-schema, kooktijd, hop(soorten), gist, vergistingstemperatuur en -duur én nagisting op de fles noteert.
Zo doe ik het in ieder geval wel. Al moet ik eerlijk zeggen dat de meeste informatie zich op dit moment in mijn hoofd bevind. Als ik wat meer heb gebrouwen moet ik het toch maar eens gaan opschrijven
goede suggestiesquote:Op woensdag 16 september 2015 15:07 schreef devzero het volgende:
[..]
Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.
Bv samenstelling, lengte van maischen, koken, wanneer welke hops toegevoegd, hoe ik het gist heb voorbereid (en of het droog of nat gist was), hoe lang het staat te gisten, eventueel hoe heftig de eerste paar dagen gisten waren, hoe lang op de fles. Ik proef meestal als ik het op de fles doe: aantekenen. Wanneer ik de eerste fles openmaakte. Veel van dat soort dingen kun je ook terug vinden in het originele recept, maar dit helpt (is de hoop) als je een recept wil aanpassen.
Ik gebruik evernote voor aantekenen, dus veel werk is het niet en het is allemaal bij elkaar.
Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doetquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 22:35 schreef NeuNeu het volgende:
Klopt het dat een Russian Imperial Stout ongeveer drie maanden op de fles moet 'rijpen'?
Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweestquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:36 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doet
hou een maandje of 6 aan na bottel tijd <3 maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven en te begrijpenquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:39 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweest
Het gaat hier inderdaad om een zelf gebrouwen biertje dat ongeveer een weekje geleden is gebotteld.
Maar drie maanden is dus min of meer optimaal?
Hoe zit dat eigenlijk met een Porter of Barleywine? Een van deze wordt namelijk mijn nieuwe projectje. Want ja, ik hou van donkere en sterke biertjes
Dus als ik je goed begrijp kan het wel tot zes maanden duren voordat mijn R.I.S. klaar is?quote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:40 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
hou een maandje of 6 aan na bottel tijd <3 maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven
Je hoeft geen zes maanden te wachten tot je een nieuwe batch gaat brouwenquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:46 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Dus als ik je goed begrijp kan het wel tot zes maanden duren voordat mijn R.I.S. klaar is?
Dat duurt nog lang dan
En dit natuurlijk!quote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:40 schreef DrParanoid het volgende:
maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven en te begrijpen
Ik zou zeggen: zo snel mogelijk. De wat serieuzere brouwers schroten vlak voor het brouwen, om smaak- en aromaverlies tegen te gaan.quote:Op zondag 4 oktober 2015 19:31 schreef maaikesls het volgende:
Mijn vriend en ik gaan binnenkort ook weer bier brouwen, ons eerste project na het hema pakket.
Neuneu gaf de tip om via de receptservice van biermout onze ingrediënten te bestellen. Nu wil ik eerst de geschrote mout bestellen in plaats van het zelf schroten. Hoe lang na het bestellen moeten we maximaal beginnen met brouwen (ivm met cadeau voor mijn vriend, moet ik het alvast bestellen of pas als we daadwerkelijk gaan brouwen).
alvast bedankt!!
Hou je ons op de hoogte over jullie vorderingen?quote:Op maandag 5 oktober 2015 19:36 schreef maaikesls het volgende:
jaa klopt, dan schrijf ik een kaart dat ie het krijgt als hij wil brouwen:P
Zal ik doen! Ik denk dat we volgende week gaan brouwen, omdat we dan nog geen plannen hadden. Maar hij weet het morgen pas dat we het gaan brouwen! Ik denk dat we de IPA gaan brouwen, maar gezien er zes soorten bier staan, mag hij kiezen.quote:Op donderdag 8 oktober 2015 01:40 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Hou je ons op de hoogte over jullie vorderingen?
tegen een uur of 1600 hebben ze veel tijd. Dat was het tijdstip dat ze mij belden dat ze mijn bestelling niet compleet kregen en of ik vervangingen wilde.quote:Op maandag 26 oktober 2015 19:45 schreef Rpol het volgende:
Inmiddels mijn eigen biertje aan het brouwen met een starterspakket van brouwmarkt.
Ik ga snel uitbreiden naar moutbrouwen, want dit is gewoon een cake bakken. (brewferm blik). Maar wel leuk de eerste keer.
Helaas is brouwmarkt wel echt een kut bedrijf. Mijn set is niet compleet geleverd en er wordt gewoon niet gereageerd op mijn klacht. Morgen weer eens een poging doen om iemand aan de lijn te krijgen.
er vanuitgaande dat je in Nederland woont zal dat het verschil niet maken en je niet in een al te oud huis woont. In Nederland is een strenge controle op kraanwater. De microbiologische eisen voor kraanwater zijn strenger als voor bronwater. Als je heel hard water hebt kan het gebruik van een filter aan te raden zijn.quote:Op woensdag 28 oktober 2015 12:56 schreef NeuNeu het volgende:
Even een vraag aan de kenners:
Heb pas drie brouwsels gemaakt, maar deze hadden allemaal een soort moeilijk te definiëren muffe lucht. Vooral bij het 'openploppen' van de fles is dit goed te ruiken en deze geur is op dat moment ronduit onsmakelijk te noemen. Na verloop van tijd wordt de geur minder, maar ook ingeschonken in het glas kan je het blijven ruiken.
Ik heb niet het idee dat de veroorzaker van deze geur de smaak van het bier aantast, want op zich ben ik over de kwaliteit van de biertjes best te spreken. In ieder geval proef ik goed het verschil tussen de verschillende ingrediënten die ik in mijn drie brouwsels heb gebruikt, maar ook anderen vinden het best te zuipen en lekkerder dan supermarktpils.
Alleen dus die lucht... Weet iemand wat hier de veroorzaker van kan zijn?
Zelf dacht ik misschien aan het kraanwater dat ik gebruik. Is het een idee de volgende keer bronwater te gebruiken?
Het water schijnt hier wel vrij hard te zijn (Omgeving Amsterdam).quote:Op woensdag 28 oktober 2015 13:32 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
er vanuitgaande dat je in Nederland woont zal dat het verschil niet maken en je niet in een al te oud huis woont. In Nederland is een strenge controle op kraanwater. De microbiologische eisen voor kraanwater zijn strenger als voor bronwater. Als je heel hard water hebt kan het gebruik van een filter aan te raden zijn.
Waar de muffe lucht vandaan komt is niet makkelijk te zeggen.
Zijn je granen nieuw geweest of je hop? Daar zou je oorzaak ook kunnen liggen. Is je vergistingsvat wel schoon geweest. Het enige wat je kan doen is al je materialen controleren.
het grote boek erbij gepakt, die heeft muffig er niet tussenstaan maar schimmelig. Schimmelig en muffig lijkt me gelijk aan elkaar.quote:Op woensdag 28 oktober 2015 14:44 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Het water schijnt hier wel vrij hard te zijn (Omgeving Amsterdam).
Ik vermoed dat mijn materialen schoon waren, al kan je dat niet zeker weten. Maar in het geval van een infectie zou je verwachten dat de smaak ook aangetast wordt, wat niet het geval is.
Mijn granen heb ik direct nadat ik het pakket thuis heb ontvangen gebruikt. Wel heb ik ze al laten schroten. Zou dit dan de oorzaak kunnen zijn van die muffe lucht?
Deze zin kan volgens mij op meerdere manieren uitgelegd worden, maar bedoelen ze dat de omgeving waarin het gistvat staat wellicht te vochtig is? Dat zou wel kunnen... In dezelfde kamer hang ik namelijk ook wel eens de was op, vanaf nu niet meer dusquote:Op woensdag 28 oktober 2015 18:04 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Schimmelig oorzaak schimmel of nagisting overhevelen in een vochtige kelder of schuur. Kan ook veroorzaakt zijn door slechte hygiene.
Sorry, maar wat is een dichtbrouwpakket?quote:Op woensdag 28 oktober 2015 19:30 schreef Thezappa het volgende:
Ik heb nog een dichtbrouwpakket in de aanbieding v brouw markt als iemand interesse heeft
En? Is het gelukt?quote:Op zaterdag 31 oktober 2015 19:31 schreef maaikesls het volgende:
Onze ipa staat lp fles! Nog twee weken wachten en we weten of het gelukt is!!
blond.quote:Op zondag 13 december 2015 15:29 schreef toenie het volgende:
Beetje brouwsuiker in de fles en netjes overhevelen in de fles? Wat heb je gebrouwen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |