abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 17 september 2016 @ 18:59:16 #226
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165386904
waanzinnig :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165568965
23-09-2016

Pluto heeft mogelijk 100 km diepe ondergrondse oceaan


Deze detailrijke compositiefoto van Pluto is gebaseerd op opnamen die van afstanden van 250.000 en 450.000 kilometer door ruimtesonde New Horizons zijn gemaakt. (NASA/JHUAPL/SwRI)

De verre dwergplaneet Pluto heeft mogelijk een 100 kilometer diepe oceaan onder het stijf bevroren oppervlak. Die conclusie trekken geologen van Brown University op basis van computermodellen die de ligging verklaren van de grote ijsvlakte Sputnik Planum. De resultaten van de simulaties zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Sputnik Planum is de westelijke ('linker') helft van de grote hartvormige structuur die op Pluto werd ontdekt door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. De uitgestrekte vlakte, waarop vrijwel geen kleinere inslagkraters voorkomen, heeft een middellijn van ca. 900 kilometer en is zo goed als zeker ontstaan bij de inslag van een kleinere ijsdwerg in de Kuipergordel.

Pluto en zijn grote maan Charon keren elkaar continu dezelfde kant toe, en Sputnik Planum ligt exact op de denkbeeldige verbindingslijn tussen de twee hemellichamen. Dat doet vermoeden dat zich op de plaats van het inslagbekken een massaconcentratie bevindt. De modelberekeningen proberen het bestaan van zo'n mascon te verklaren; het blijkt dat dat eigenlijk alleen lukt wanneer zich onder het oppervlak een diepe oceaan van vloeibaar, zout water bevindt. Na de inslag waarbij Sputnik Planum ontstond, zou dat water (met een grotere dichtheid dan ijs) omhoog zijn geweld; later werd de vlakte nog bedolven met een laag stikstofijs.

De benodigde extra massa valt het best te verklaren door aan te nemen dat de Pluto-oceaan een diepte heeft van ca. 100 kilometer en een zoutgehalte van 30 procent, vergelijkbaar met het zoutgehalte van de Dode Zee. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 26 september 2016 @ 17:43:30 #228
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165581157
:o dat is toch vrij opzienbarend
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_166063722
19-10-2016

New Horizons' volgende bestemming is...rood

Waarnemingen van ruimtetelescoop Hubble suggereren dat het volgende Kuipergordelobject dat New Horizons gaat bezoeken net zo rood of zelfs roder is dan Pluto.

Op 14 juli 2015 scheerde ruimtesonde New Horizons langs Pluto en onthulde hoe de dwergplaneet er tot in details uitzag. Inmiddels is New Horizons alweer meer dan 540 miljoen kilometer van Pluto verwijderd en onderweg naar het volgende Kuipergordelobject: 2014 MU69. Het object is nog zo’n 1 miljard kilometer van New Horizons verwijderd.

Rood
Naar verwachting arriveert New Horizons op 1 januari 2019 bij het Kuipergordelobject. Wie wil weten hoe het object er van heel dichtbij uitziet, moet dus nog even geduld hebben. Maar ruimtetelescoop Hubble kan nu al een tipje van de sluier oplichten. En wat blijkt? 2014 MU69 is rood. Net zo rood of misschien zelfs roder dan Pluto.

.
Deze artistieke impressie laat 2014 MU69 zien: het kleinste Kuipergordelobject waarvan de oppervlaktekleur is vastgesteld. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Klassiek
“De rode kleur vertelt ons wat voor soort Kuipergordelobject 2014 MU79 is,” vertelt onderzoeker Amanda Zangari. Onderzoekers vermoedden dat 2014 MU69 tot de ‘klassieke regio’ van de Kuipergordel behoorde: een regio die de oudste, meest prehistorische materialen in het zonnestelsel bevat. “De gegevens bevestigen dat New Horizons op nieuwjaarsdag 2019 zal gaan kijken naar één van de oude bouwblokken van planeten.”

Pluto
Terwijl New Horizons zich naar 2014 MU69 haast, zijn onderzoekers nog druk bezig met het analyseren van de observaties en metingen die de sonde tijdens de scheervlucht langs Pluto heeft verzameld. “We zijn opgewonden over wat er voor New Horizons in het verschiet ligt, maar ook over wat we nog steeds ontdekken op basis van de gegevens die tijdens de scheervlucht langs Pluto zijn verzameld,” vertelt onderzoeker Alan Stern. New Horizons is al sinds juli 2014 bezig om al die informatie naar de aarde te sturen en binnenkort zal het laatste data-pakket op onze planeet arriveren.

Complex
Als we op basis van alle gegevens die New Horizons heeft verzameld, één conclusie moeten trekken, dan is het wel dat Pluto een stuk complexer is dan we op voorhand hadden verwacht. Zo complex dat het meer dan redelijk lijkt om nog eens een ruimteschip naar de dwergplaneet te sturen voor nadere verkenning.

.
Mogelijke wolken in de atmosfeer van Pluto. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Zo blijkt de atmosfeer van Pluto een stuk ingewikkelder te zijn dan gedacht. New Horizons onthulde dat de atmosfeer uit lagen bestaat en foto’s van de atmosfeer suggereren zelfs dat er in de atmosfeer wolken te vinden zijn. “Als er wolken zijn, betekent dat dat het weer op Pluto veel complexer is dan we dachten,” stelt Stern.

.
Landverschuivingen op Charon. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

New Horizons heeft daarnaast aangetoond dat Pluto nog altijd – op verschillende manieren – geologisch actief is. Wat tot op heden nog niet op Pluto is waargenomen, zijn landverschuivingen. Verrassend genoeg heeft New Horizons die wel op Pluto’s grootste maan – Charon – gespot. “We hebben vergelijkbare landverschuivingen gezien op andere rotsachtige en ijzige planeten, zoals Mars en Saturnus’ maan Iapetus, maar dit zijn de eerste landverschuivingen die we op zo’n grote afstand van de zon, in de Kuipergordel waarnemen,” stelt onderzoeker Ross Beyer. “De grote vraag is: gaan we ze ook elders in de Kuipergordel aantreffen?”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166320431
27-10-2016

Alle gegevens over Pluto zijn binnen



Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

De NASA-ruimtemissie New Horizons heeft afgelopen dinsdag een belangrijke mijlpaal bereikt. Ook de laatste bitjes aan wetenschappelijke gegevens van de scheervlucht langs dwergplaneet Pluto en zijn manen, die in juli 2015 in de digitale recorders van de ruimtesonde werden opgeslagen, zijn veilig aangekomen op aarde.

Tijdens zijn ‘flyby’ heeft New Horizon nog geen acht gigabyte aan gegevens verzameld – een combinatie van beeldmateriaal en ‘gewone’ meetgegevens. Dat de overdracht van die (naar de huidige maatstaven) bescheiden hoeveelheid data zo lang heeft geduurd, heeft alles te maken met de enorme afstand die overbrugd moest worden: 5 miljard kilometer. Hierdoor konden per seconde niet veel meer dan 1000 bits naar de aarde worden overgeseind. Elk van die bitjes was ruim vijf uur onderweg.

Het gaat nog een hele tijd duren voordat alle gegevens zijn verwerkt. Maar ondertussen bereidt het New Horizons-team zich al voor op het vervolg: het onderzoek van 2014 MU69, een kleine soortgenoot van Pluto die op 1 januari 2019 wordt bereikt. In voorbereiding daarop zullen, na nog eens goed te hebben gecontroleerd of ook echt alle gegevens over Pluto zijn aangekomen, de datarecorders van de ruimtesonde worden gewist. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166321585
Moest NH actief bijgestuurd worden om richting 2014 MU69 te reizen? Hoe gaat dat in zijn werk?
Hoi
pi_166321625
Een lijst van helderste kuiperbelt objecten:

https://en.wikipedia.org/(...)_Kuiper_belt_objects

Pluto heeft toch geen absolute magnitue van -1.0 zoals in de wikipedia pagina beweerd wordt? De zon heeft namelijk een absolute magnitude van +4.8?
Hoi
pi_166321791
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:03 schreef Meesternadim het volgende:
Moest NH actief bijgestuurd worden om richting 2014 MU69 te reizen? Hoe gaat dat in zijn werk?
Ja, NH heeft vlak na de Pluto flyby een manoeuvre uitgevoerd met de overgebleven brandstof. Volgens mij was daar maar eenderde van de overgebleven brandstof voor gebruikt, dus in theorie zou NH na dd volgende flyby nog een ander hemellichaam kunnen bereiken. De vraag is wel of een haalbaar lichaam gevonden kan worden én dat deze nog dichtbij genoeg is zodat de communicatie met NH nog voldoende is om grotere hoeveelheden data de versturen.

quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:07 schreef Meesternadim het volgende:
Een lijst van helderste kuiperbelt objecten:

https://en.wikipedia.org/(...)_Kuiper_belt_objects

Pluto heeft toch geen absolute magnitue van -1.0 zoals in de wikipedia pagina beweerd wordt? De zon heeft namelijk een absolute magnitude van +4.8?
Hoe lager de magnitude, hoe helderder. De zon is -25 ofzo.

Edit: Oh ik heb het over apparent magnitude en niet de absolute. Pluto is natuurlijk nooit -1 apparent magnitude. :P

[ Bericht 19% gewijzigd door Quyxz_ op 31-10-2016 10:24:11 ]
gr gr
pi_166321880
quote:
1s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:17 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Hoe lager de magnitude, hoe helderder. De zon is -25 ofzo.
Dat is schijnbare magnitude. De schijnbare magnitude van pluto is +14. -1 zou makkelijk zichtbaar zijn met de blote oog.

Ik heb het over absolute magnitude:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Absolute_helderheid

Edit, heb al antwoord op mijn vraag uit mijn eigen link kunnen halen :P:

"Voor een planetoïde of komeet is de absolute helderheid de werkelijke helderheid die het object zou hebben op een afstand van 1 Astronomische Eenheid van zowel de Aarde als de Zon."

Andere regels voor pluto dus.
Hoi
pi_166321958
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:22 schreef Meesternadim het volgende:

[..]

Dat is schijnbare magnitude. De schijnbare magnitude van pluto is +14. -1 zou makkelijk zichtbaar zijn met de blote oog.

Ik heb het over absolute magnitude:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Absolute_helderheid

Edit, heb al antwoord op mijn vraag uit mijn eigen link kunnen halen :P:

"Voor een planetoïde of komeet is de absolute helderheid de werkelijke helderheid die het object zou hebben op een afstand van 1 Astronomische Eenheid van zowel de Aarde als de Zon."

Andere regels voor pluto dus.
Ja, die -1 bracht me ook aan het twijfelen, want ik kon mij niet herinneren Pluto ooit te hebben gezien. :P
gr gr
pi_168634307
02-02-2017

New Horizons wijzigt zijn koers: op naar MU69!

Voor het eerst sinds de herfst van 2015 heeft New Horizons zijn koers weer ietsje aangepast.

De sonde zette zijn stuwmotoren gedurende 44 seconden aan. Hierdoor veranderde de snelheid van de sonde met zo’n 44 centimeter per seconde, oftewel iets minder dan 1 mijl per uur. “Eén mijl per uur lijkt niet veel,” vertelt onderzoeker Alan Stern. Maar de kleine manoeuvre zal in de 23 maanden die New Horizons nog naar MU69 onderweg is, een groot verschil maken.

Vier manoeuvres
De laatste keer dat New Horizons zijn koers wijzigde, was eind 2015. Toen werden er vier manoeuvres uitgevoerd om de sonde koers te laten zetten naar MU69. Daar moet New Horizons op 1 januari 2019 arriveren.

2014 MU69
New Horizons werd in 2006 gelanceerd en scheerde in juli 2015 langs Pluto en zijn manen. Het leverde prachtige foto’s en een schat aan informatie op over de dwergplaneet waar we nog zo weinig van af wisten. En nu gaat de sonde dus nog een Kuipergordelobject bezoeken: het in 2014 ontdekte MU69. Ook van dit Kuipergordelobject weten we heel weinig. Recente observaties suggereren dat het net als Pluto roodkleurig is.


Hier zie je de reis die New Horizons heeft afgelegd en nog te wachten staat. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

New Horizons is inmiddels meer dan 5,6 miljard kilometer van de aarde verwijderd en heeft dus nog heel wat kilometers voor de boeg. Maar terwijl de sonde onderweg is, neemt deze ook de tijd om onderzoek te doen. Zo maakte New Horizons in de afgelopen weken foto’s van zes Kuipergordelobjecten. De foto’s zullen nieuwe informatie opleveren over de vorm, oppervlaktekenmerken en eventuele manen van deze objecten. De beelden worden in de komende weken op aarde verwacht.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168634999
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2017 09:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Zo maakte New Horizons in de afgelopen weken foto’s van zes Kuipergordelobjecten. De foto’s zullen nieuwe informatie opleveren over de vorm, oppervlaktekenmerken en eventuele manen van deze objecten. De beelden worden in de komende weken op aarde verwacht.
^O^ _O_
pi_169110371
23-02-2017

Naamgeving van structuren op Pluto en zijn manen kan beginnen


New Horizons-opname van Pluto, gemaakt vanaf 766.000 kilometer afstand. (NASA/JHU-APL/SwRI)

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de ‘spelregels’ vastgesteld voor de naamgeving van structuren – bergen, canyons, kraters e.d. – op de dwergplaneet Pluto en zijn manen. Vanaf nu kunnen naamsuggesties worden ingediend bij het team van de ruimtemissie New Horizons, dat de uiteindelijke voordrachten moet doen. De beslissing ligt bij een werkgroep van de IAU.

Niet elke willekeurige naam komt in aanmerking. Er is een lijst van specifieke categorieën samengesteld, die passend zijn voor de verre ijswerelden. Daaronder vallen onder meer mythologische figuren uit de klassieke Onderwereld, wetenschappers die iets te maken hebben (gehad) met Pluto en de Kuipergordel, ruimtesondes en historische ontdekkingsreizigers die ‘nieuwe horizonten’ zijn gepasseerd. (EE)

(Hallesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169854835
28-03-2017

NASA geeft adembenemende foto van Pluto vrij

Nog niet eerder zagen we het silhouet van de dwergplaneet in zo’n hoge resolutie!

New Horizons scheerde in juli 2015 langs Pluto. Het leverde fantastische foto’s en een schat aan informatie op. Eenmaal voorbij Pluto keek New Horizons nog een keertje achterom en maakte enkele ‘afscheidsfoto’s’. Op die foto’s zien we het silhouet van Pluto en trekt de dunne, blauwkleurige atmosfeer van de dwergplaneet de aandacht.

Hoge resolutie
We hebben al een paar van die afscheidsfoto’s van New Horizons mogen bewonderen. Maar NASA heeft er nu eentje vrijgegeven die de kroon spant. Het is eigenlijk een mozaïek dat bestaat uit zes foto’s die New Horizons maakte toen deze inmiddels zo’n 200.000 kilometer van Pluto verwijderd was. Nog niet eerder konden we volgens NASA het uitzicht dat New Horizons tijdens het afscheid van Pluto had in kleur en in zo’n hoge resolutie bewonderen.


Het silhouet van de dwergplaneet. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

De nevels
Zoals gezegd trekt met name de atmosfeer van de dwergplaneet de aandacht. Die atmosfeer wordt gekenmerkt door spectaculaire uit lagen opgebouwde blauwe nevels. Onderzoekers denken dat deze ontstaan doordat zonlicht reageert met methaan en andere moleculen in de atmosfeer van Pluto. Daarbij ontstaan deeltjes die met name blauw licht reflecteren.

Wat deze foto ook bijzonder maakt, is dat bepaalde oppervlaktekenmerken in het oog springen. Zo zie je enkele bergen (linksboven, op elf uur ongeveer) die afsteken tegen de nevel. Voor een grotere versie van de foto (waarop de bergen heel goed te zien zijn) klik hier!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 29 maart 2017 @ 15:54:13 #240
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_169863379
wow _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_169863525
Niet te geloven dit O+
Ja doei.
pi_170013274
04-04-2017

New Horizons is nu dichter bij MU69 dan bij Pluto!

We zijn er bijna! Nog zo’n 782 miljoen kilometer te gaan en dan arriveert New Horizons bij Kuipergordelobject 2014 MU69.

Het is een lange reis van Pluto naar 2014 MU69. Maar New Horizons is inmiddels wel over de helft, zo laat NASA weten. Vannacht rond een uur of twee (Nederlandse tijd) was New Horizons exact net zo ver van Pluto verwijderd als van 2014 MU69: een slordige 782,45 miljoen kilometer!

Reistijd
Grappig weetje: pas later deze week – op 7 april – zal New Horizons ook qua reistijd op de helft zijn. Dat lijkt gek: waarom is de sonde nu op de helft wat betreft het aantal kilometers en is deze pas over vijf dagen op de helft van zijn reistijd? Het heeft alles te maken met de zon die met zijn zwaartekracht aan de sonde trekt. Hierdoor gaat de sonde – die zich weghaast van de zon – steeds ietsje trager vooruit. En daarom duurt het iets langer voor hij ook qua reistijd halverwege is.

Even terugblikken
In juli 2015 scheerde New Horizons rakelings langs Pluto. Het leverde een schat aan informatie op die New Horizons in de 16 maanden na de scheervlucht geleidelijk aan naar de aarde heeft gestuurd. Maar dat is niet het enige waar New Horizons zich na de scheervlucht langs Pluto mee bezig heeft gehouden. De sonde heeft ook onderzoek gedaan naar een tiental Kuipergordelobjecten. Eigenlijk heeft de sonde dan ook sinds de scheervlucht geen rust gekend: hij is al bijna 2,5 jaar actief. Maar daar komt later deze week verandering in. NASA zal de sonde dan in een ‘winterslaap’ brengen die zo’n 157 dagen duurt.

Ver weg
New Horizons is op dit moment zo’n 5,7 miljard kilometer van de aarde verwijderd. Dat betekent dat alle commando’s die vanaf de aarde naar New Horizons worden gestuurd zo’n vijf uur en 20 minuten onderweg zijn alvorens ze de ruimtesonde bereiken.

Ondertussen haast New Horizons zich met een snelheid van zo’n 51.500 kilometer per uur voort. De scheervlucht langs 2014 MU69 staat gepland voor 1 januari 2019. Het belooft een recordbrekende vlucht te worden: nog niet eerder heeft de mensheid zo’n afgelegen hemellichaam van dichtbij bestudeerd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 april 2017 @ 09:53:39 #243
104871 remlof
Europees federalist
pi_170013923
Dit is 2014 MU69:



Van Wikipedia.
pi_170021463
quote:
14s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:53 schreef remlof het volgende:
Dit is 2014 MU69:

[ afbeelding ]

Van Wikipedia.
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 april 2017 @ 17:33:43 #245
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_170022824
quote:
Ze moeten new horizon op laten crashen.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_170023479
Slapen tot september. Maar ja, energie wordt alleen maar minder natuurlijk. Wat voor energiebron heeft het ding?
pi_170027296
quote:
99s.gif Op woensdag 5 april 2017 18:11 schreef qajariaq het volgende:
Slapen tot september. Maar ja, energie wordt alleen maar minder natuurlijk. Wat voor energiebron heeft het ding?
Een thermo-elektrische radio-isotopengenerator (RTG), waarbij hitte als gevolg van verval van plutonium(IV)oxide via het Seebeck-effect in elektriciteit wordt omgezet.

Wiki
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_170028266
Hoe is het mogelijk om over zulke extreme afstanden nog commando's te kunnen sturen eigenlijk? Ik meende dat zelfs de Voyagers nog steeds commando's vanuit de aarde kunnen ontvangen.
٩๏̯͡๏)۶
pi_170161101
11-04-2017

New Horizons meet helderheid van het heelal


Ruimtesonde New Horizons bij Pluto.

Astronomen hebben de helderheid van het heelal gemeten. Anders gezegd: ze hebben de helderheid bepaald van de zogeheten 'optische achtergrond' - de gezamenlijke zichtbare straling van alle sterren en sterrenstelsels in het heelal. De metingen zijn uitgevoerd met de LORRI-camera aan boord van de Amerikaanse ruitmesonde New Horizons, die in 2015 op kleine afstand langs de verre dwergplaneet Pluto vloog.

Metingen van de optische achtergrond vanuit de binnendelen van het zonnestelsel zijn moeilijk, omdat ze verstoord worden door lichtverstrooiing aan microscopisch kleine stofdeeltjes. In de buitendelen van het zonnestelsel komt enorm veel minder stof voor, waardoor de metingen veel 'schoner' zijn.

Uit de waarnemingen blijkt dat de gemeten helderheid van de optische achtergrond in goede overeenstemming is met de verwachtingen op basis van het aantal sterrenstelsels op grote afstanden in het heelal. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170161113
11-04-2017

Ruimtesonde New Horizons in winterslaap gebracht


De baan en huidige positie van New Horizons. (NASA/JHU-APL)

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons is op 7 april om 21.32 uur Nederlandse tijd met succes in winterslaap gebracht. New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd en maakte in juli 2015 een scheervlucht langs de dwergplaneet Pluto en zijn grote maan Charon.

Tijdens de winterslaapperiode gebruikt de ruimtesonde vrijwel geen energie. Op 11 september wordt hij weer gewekt; dan beginnen de voorbereidingen voor de scheervlucht langs een relatief klein hemellichaam in de Kuipergordel: de ijsdwerg 2014 MU6, waar New Horizons op 1 januari 2019 op kleine afstand langs zal vliegen.

New Horizons bevindt zich momenteel op 5,7 miljard kilometer afstand van de aarde; een radiosignaal doet er (met de lichtsnelheid van 300.000 kilometer per sec) ruim vijf uur over om die afstand te overbruggen. (GS)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-04-2017 09:28:47 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')