abonnement Unibet Coolblue
pi_154417687



08-06-2014

New Horizons: onderweg naar Pluto's bestbewaarde geheimen



een reis van tien jaar gaat het volgend jaar dan eindelijk gebeuren: ruimtesonde New Horizons scheert rakelings langs Pluto, zodat de vrij mysterieuze dwergplaneet een aantal van zijn geheimen wel prijs zal moeten geven.

New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.

GRAPPIG FEITJE
Toen New Horizons vertrok, dachten we nog dat Pluto drie manen had. Inmiddels weten we wel beter. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers Kerberos en Styx: het vierde en vijfde maantje dat Pluto rijk is.

Scheervlucht
New Horizons zal niet om Pluto gaan cirkelen, maar Pluto enkel passeren. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste heeft New Horizons wanneer deze bij Pluto arriveert een snelheid van zo’n 43.000 kilometer per uur. Om de sonde in een baan rond Pluto te plaatsen, moet die snelheid met 90 procent afnemen. Daarvoor is zo’n 1000 keer meer brandstof nodig dan New Horizons kan dragen. Een tweede goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat deze daar dan vast zou komen te zitten: de sonde kan Pluto niet meer verlaten. Wanneer New Horizons snelheid behoudt en langs Pluto scheert, kan deze ook andere objecten in de Kuipergordel gaan bestuderen.

Onderzoekers

'knutselen' aan New Horizons. Afbeelding: NASA.

Atmosfeer
Hoewel New Horizons slechts langs Pluto scheert, kan deze toch een schat aan informatie leveren. Zo’n drie maanden voordat de sonde langs Pluto scheert, zal deze al foto’s maken en zoveel mogelijk over Pluto en zijn grootste maan – Charon – te weten proberen te komen. Wanneer New Horizons werkelijk dicht bij Pluto in de buurt komt, zal deze de atmosfeer van de dwergplaneet bestuderen en proberen een beeld te krijgen van het oppervlak van de planeet en Charon. Ook zal New Horizons foto’s maken. Op de beste foto’s zijn naar verwachting zelfs oppervlaktekenmerken van zo’n zestig meter groot goed zichtbaar. Eenmaal voorbij Pluto en zijn manen zal New Horizons achterom kijken. Hij ziet dan de grotendeels duistere kant (die niet door de zon beschenen wordt) van Pluto en Charon en zoekt naar nevels in de atmosfeer en eventuele ringen. Ook zal New Horizons door de schaduw die Pluto en Charon werpen, vliegen en zien hoe de zon en de aarde achter Pluto en Charon verdwijnen. Dat is het beste moment om meer te weten te komen over hun atmosfeer. Aan het einde van dit deel van de missie hopen onderzoekers verschillende vragen te kunnen beantwoorden: Waar bestaat de atmosfeer van Pluto uit en hoe gedraagt deze atmosfeer zich? Hoe reageert die atmosfeer op de zonnewind? Zijn er grote geologische structuren op Pluto? En hoe ziet het oppervlak van de dwergplaneet eruit?

Haast
Om die vragen te kunnen beantwoorden, is haast geboden. Sinds 1989 beweegt Pluto – die een zeer elliptische baan volgt – van de zon vandaan. Het betekent dat Pluto gaandeweg minder warmte ontvangt en kouder wordt. De atmosfeer van de planeet kan uiteindelijk gaan bevriezen. Wetenschappers willen deze voor dat gebeurt, graag bestuderen. Naarmate Pluto zich verder van de zon verwijdert, valt er ook minder licht op de planeet, iets wat de waarnemingen van New Horizons bemoeilijkt. Twee goede redenen om zo snel mogelijk bij Pluto te arriveren en het maximale uit de missie te halen.


Jupiter's maan Io schittert op deze foto die New Horizons in 2007 maakte. Afbeelding: NASA.

Hulp van Jupiter
Om vaart te kunnen maken, kreeg New Horizons in 2007 hulp van Jupiter. De sonde scheerde op een afstand van 2,2 miljoen kilometer langs de gasreus. De zwaartekracht van Jupiter gaf New Horizons een broodnodig duwtje in de rug. “New Horizons duikt in het zwaartekrachtsveld van Jupiter en slingert er weer uit met een snelheid die groter is dan toen deze erin ging,” vertelt onderzoeker Robert Farquhar. Natuurlijk maakte New Horizons direct van de gelegenheid gebruik om Jupiter en zijn manen te fotograferen. Het leverde prachtige kiekjes op

Kuipergordelobjecten
Met het duwtje van Jupiter in de rug ging New Horizons verder. Inmiddels is deze ook de baan van Saturnus en Uranus gepasseerd en ligt de mooie Pluto voor de sonde te wachten. Maar na Pluto houdt het universum natuurlijk niet op. Er valt nog meer te ontdekken. En als het aan NASA ligt, gaat New Horizons dat ook doen. Zodra New Horizons op Pluto is ‘uitgekeken’, zal de missie naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden. NASA zal de sonde dan opdracht geven om een ander Kuipelgordelobject te bestuderen. De sonde zal dan ook de samenstelling en atmosfeer van dat Kuipergordelobject en eventuele manen bestuderen. Welke objecten de sonde dan precies gaat bezoeken, zal pas later in de missie duidelijk worden.

Uitdaging
Terwijl NASA al droomt over missies voorbij Pluto, moeten we tegelijkertijd ook de grote uitdagingen die de missie van New Horizons met zich meebrengen, niet onderschatten. Zo is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat deze Pluto tot op zo’n 6000 kilometer nadert en vervolgens heelhuids doorvliegt op zoek naar een vervolgmissie. Zo kan niet worden uitgesloten dat zich rond Pluto puin bevindt. “We hebben meer en meer manen rond Pluto ontdekt: de teller staat nu op vijf,” stelde onderzoeker Alan Stern in 2012. “En we weten dat deze manen – net als de manen die we nog niet ontdekt hebben – puin genereren.” Botsingen tussen de manen en andere kleine Kuipergordelobjecten hebben mogelijk voor een RING van puin rond Pluto gezorgd. “Omdat ons ruimtevaartuig zo snel reist – meer dan 48000 kilometer per uur – kan een botsing met één keitje of zelfs een millimeter groot stofje New Horizons al aantasten of vernietigen,” voegt onderzoeker Hal Weaver toe. “Dus we moeten uit de buurt blijven van puin rond Pluto.” Momenteel doen onderzoekers hun uiterste best om een beeld te krijgen van puin rond de dwergplaneet. Maar of New Horizons straks daadwerkelijk een iets andere koers aan moet houden dan gepland zal pas zo’n tien dagen voor deze bij Pluto arriveert duidelijk worden. “Het is een cliffhanger,” erkent onderzoeker Leslie Young.

Het moge duidelijk zijn: New Horizons heeft alles wat een spannende ruimtevaartmissie nodig heeft. Prachtige, ambitieuze doelen. Een spannende reis ernaartoe. En een onbekend einddoel. Genoeg reden om de ruimtesonde op de voet te volgen. En dat is exact wat wij gaan doen!


07-12-2014

New Horizons ontwaakt uit zijn winterslaap

Na een reis van negen jaar is de New Horizons-ruimtesonde klaar om Pluto en zijn manen te ontmoeten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte de ruimtesonde vanochtend om 03:53 uur Nederlandse tijd wakker na 1873 dagen geslapen te hebben.

Overigens sliep New Horizons niet aan één stuk door. In 1873 dagen tijd ontwaakte de ruimtesonde al achttien keer, verspreid over perioden van 36 en 202 dagen. Vandaar dat we af en toe konden genieten van een mooi kiekje. De dutjes drukten de kosten en daarnaast zorgden ze ervoor dat de elektronica aan boord van New Horizons in dit stadium nog amper is gebruikt. Wanneer de ruimtesonde bij Pluto aankomt, is de apparatuur nog zo goed als nieuw.

(scientias.nl)


De foto's uit het vorige topic

05-02-2015
New Horizons maakt scherpste foto van Pluto en Charon


13-02-2015
New Horizons ziet Charon rond Pluto dansen


19-02-2015
New Horizons fotografeert Pluto’s kleine maantjes voor het eerst




15-04-2015
85 jaar na de ontdekking van Pluto: dit is de allereerste kleurenfoto

Zelfs vanop een afstand van 115 miljoen kilometer is een duidelijk onderscheid te zien tussen de dwergplaneet en zijn maan. © NASA/JHU-APL/SWRI.

15-05-2015
New Horizons spot alle manen van Pluto



15-06-2015
Nieuwe foto’s van Pluto (op ruim vijftig miljoen kilometer) zijn weer iets scherper


23-06-2015
Plutomaan Charon heeft een donkere pool

Originele (links) en bewerkte opname (rechts) van de grote Plutomaan Charon, gemaakt door de LORRI-camera van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI) momenteel bedraagt de afstand nog ca. 25 miljoen kilometer.

22-06-2015
Eerste kleurenfilmpje van Pluto en Charon gemaakt



De video bestaat uit negen frames, die tussen 29 mei en 3 juni zijn opgenomen. De afstand tot Pluto slonk in deze periode van ruim 54 miljoen kilometer (29 mei) naar 49 miljoen kilometer op 3 juni.

29-06-2015


30-06-2015
Nog maar twee weken en dan zien we Pluto in volle glorie


In vergelijking. Links zie je hoe Pluto er twee weken geleden door de ogen van New Horizons uitzag, rechts zie je de foto die gisteren is gemaakt:

02-06-2015


30-06-2015
Kolossale krater op Pluto?

Deze foto van Pluto is op 29 juni jl. gemaakt. Rechtsonder is mogelijk een grote inslagkrater te zien. (Ron Baalke/NASA/JHUAPL/SWRI)


02-07-2015
Pluto heeft geen ring en ‘slechts’ vijf manen
zoom=1.5&resize=574%2C232

Meest recente ‘ruwe’ foto van Pluto, gemaakt op 1 juli 2014, dertien dagen voor de aankomst van New Horizons bij Pluto

Zie jij ook een krater op Pluto?

02-07-2015
NASA ontdekt vier vreemde vlekken op Pluto

Aan de onderkant van Pluto zijn vier even grote vlekken te onderscheiden © NASA.

02-07-2015
Pluto heeft twee gezichten

Op deze opname van Pluto zijn de donkere vlekken langs de evenaar van de dwergplaneet (onderaan) goed te zien. (NASA/JHU-APL/SwRI)

04-07-2015
Nog 10 dagen: eerste kaart van Pluto gemaakt
Daarnaast zijn kleurenfoto’s van Pluto en Charon achter elkaar gezet met het onderstaande filmpje als resultaat.


06-07-2015
NASA verliest tijdelijk contact met New Horizons

Pluto en Charon op 3 juli. De afstand tot het duo bedraagt 13,5 miljoen kilometer

07-07-2015
Nog 7 dagen tot Pluto: scherpe foto’s van vingerafdrukken


De foto’s zijn gemaakt tussen 1 juli en 3 juli. De afstand tot de dwergplaneet nam in deze periode af van 14,9 miljoen kilometer tot 12,5 miljoen kilometer.

09-07-2015
Zo zag je Pluto nog nooit; nieuwe beelden van New Horizons



10-07-2015
New Horizons produceert nieuwe haarscherpe beelden van Pluto

Op deze nieuwe foto zijn de maan Charon (links) en de dwergplaneet Pluto (rechts) te zien. De foto is op 8 juli gemaakt op een afstand van zes miljoen kilometer tot het duo

De landkaart van Pluto, die een paar dagen geleden is uitgebracht. Ook hier is de donkere regio ‘de walvis’ waar te nemen.

11-07-2015
Grillige patronen op nieuwe foto’s Pluto

De foto is op 9 juli gemaakt, slechts vijf dagen voor de scheervlucht van New Horizons langs Pluto.

Op Pluto zijn nu al interessante gebieden zichtbaar. Hier willen wetenschappers graag een kijkje nemen.

12-07-2015

Voor de allerlaatste keer heeft de New Horizons-ruimtesonde een foto gemaakt van de mysterieuze vingerafdrukken op dwergplaneet Pluto. De vlekken zijn te zien op de kant die altijd naar de maan Charon is gericht.

13-07-2015
De eerste kloven en kraters verschijnen op Charon

NASA’s New Horizons-ruimtesonde heeft een paar kraters gespot op de maan Charon van Pluto. Daarnaast zijn er enkele kloven te zien op een nieuwe foto, die op 11 juli is gemaakt.

Charon en Pluto naast elkaar. Deze foto is vorige week gemaakt

13-07-2015
Nog 1 dag: Pluto is absoluut niet saai

Op deze nieuwe foto – gemaakt op 11 juli – zijn veel details te zien

Wanneer New Horizons morgen langs Pluto vliegt, ziet het ruimtevaartuig de kant met het grote witte hart. Oftewel: deze kant. Wetenschappers staan te popelen om het overgangsgebied van het witte hart naar de donkere walvis te analyseren

14-07-2015
Nog een paar uur naar Pluto; New Horizons is er bijna!

De meest recente foto’s van Charon (links) en Pluto (rechts).

14-07-2015


14-07-2015

De foto is gemaakt op het moment dat de afstand tussen Pluto en New Horizons zo’n 766.000 kilometer bedroeg. Het moment waarop New Horizons rakelings langs Pluto zou scheren, lag toen New Horizons dit kiekje maakte, nog zo’n zestien uur in het verschiet

14-07-2015
De afgelopen dagen zijn we veel te weten gekomen over Pluto en zijn manen:
– Pluto is groter dan verwacht en heeft een diameter van 2370 kilometer. Daarmee is Pluto het grootste Kuipergordelobject.
– Pluto heeft een ijskap op de noordpool met methaanijs en stikstofijs.
– Er ontsnapt stikstof uit de atmosfeer van Pluto. Mogelijk geeft de dwergplaneet meer stikstof vrij dan verwacht.
– Op Pluto zijn mogelijk al kliffen en kraters gespot.
– Verder zag New Horizons vingerafdrukken, een wit hart en een donker gebied genaamd ‘de walvis’ op de dwergplaneet.
– Ook de maan Charon is niet saai. Dit maantje heeft een donker poolgebied, inslagkraters en kliffen.
– Pluto heeft geen ring.
– Pluto heeft niet meer dan vijf manen. Dit is opvallend, want wetenschappers hadden verwacht circa vijftien manen aan te treffen bij de dwergplaneet.


15-07-2015

De eerste foto's van de Flyby






16-07-2015

Nieuwe detailfoto van maan Charon


De foto laat een gebied zien met een lengte van 390 kilometer (van boven naar beneden) Hoewel Charon een relatief jong oppervlak lijkt te hebben, is er wel een aantal kraters te zien. De foto is 1,5 uur voor de scheervlucht langs Pluto gemaakt op een afstand van 79.000 kilometer van Charon.


Een aantal feiten

New Horizons is de sonde met de hoogste lanceersnelheid van een sonde ooit: 16,26 km/seconde t.o.v. de aarde en, door toevoeging van de invloed van de draaiing van de aarde, een totale lanceersnelheid van bijna 45 km/seconde. De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57.600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75.200 kilometer per uur.

Aan boord van de sonde bevindt zich een deel van de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh.

New Horizons is in staat gegevens te versturen met een snelheid van 38.000 bits per seconde. Eenmaal bij Pluto is dit, vanwege de extreme afstand, 600 à 1200 bits per seconde.

Het brein van de New Horizons is een Mongoose V processor die op 12 MHz draait.

New Horizons heeft twee solid-state harde schijven van elk 8 Gb (een primaire en een backup).

Het duurt negen maanden om de complete gegevensset die New Horizons heeft verzameld te downloaden naar de Aarde.

New Horizons heeft $700 miljoen gekost en weegt 385 kg.

De aanwezige ± 11 kilo plutoniumdioxide levert 228 Watt elektriciteit en thermische energie op tijdens het rendez-vous met Pluto.
(wikipedia)







NASA maakte deze animatie hoe Pluto door de jaren heen gezien werd





Via deze website kun je volgen waar New Horizons zich momenteel bevindt
http://www.yaohua2000.org/cgi-bin/New%20Horizons.pl

Een paar gerelateerde topics
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
W&T / Het Astronomie Topic #9
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154417736
Over een half uur komt de docu: 'Mission Pluto' weer op National Geographic Channel, voor wie m gemist heeft
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 17 juli 2015 @ 17:00:54 #3
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154418405
quote:
3s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 14:38 schreef Molurus het volgende:

[..]

Met een tempo van 4 cm per jaar zal de maan tegen het einde van de levensduur van de zon 160,000 km verder van ons vandaan staan. (Huidige afstand is 400,000 km, dus zeg 40% verder weg.)

Dit is dusdanig weinig dat je niet hoeft te verwachten dat de maan ooit voor die tijd zijn baan rondom de aarde zal gaan kwijtraken. (In perspectief: de kortste afstand tussen de Aarde en Mars is 50 miljoen km. Dit is van een heel andere orde.)
Ik heb er verder niet bijzonder veel verstand van maar misschien dat het elders in ons zonnestelsel sneller gaat dan die 4 cm. Als Pluto nou op een veel grotere afstand stond van Neptunus en hij eenmaal uit een baan viel gaat dat op die afstand veel sneller dan 4cm denk ik. Maargoed, dit zal wel onderzocht zijn.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_154418514
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 14:11 schreef speknek het volgende:
Make sure you tune into NASA TV today. I've just been in a room to see one of the photos that will be presented. Two people cheered. One person cried. One person fainted.
19:00 uur

http://www.nasa.gov/press(...)-17-nasa-tv-briefing
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154418521
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 17:00 schreef Woods het volgende:

[..]

Ik heb er verder niet bijzonder veel verstand van maar misschien dat het elders in ons zonnestelsel sneller gaat dan die 4 cm. Als Pluto nou op een veel grotere afstand stond van Neptunus en hij eenmaal uit een baan viel gaat dat op die afstand veel sneller dan 4cm denk ik. Maargoed, dit zal wel onderzocht zijn.
Die 4 cm is juist betrekkelijk veel, en dat komt door de sterke getijdenwerking tussen de aarde en onze maan. Zo'n getijdenwerking tussen bijvoorbeeld Pluto en Neptunus of Pluto en de zon bestaat zo goed als niet.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 17:06:09 #6
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154418528
Zulk soort beelden hoop ik dan op..



Ice fountains of Enceladus
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154418578
Men heeft er natuurlijk sowieso alle belang bij om nu de aandacht vast te blijven houden. Laat niet weg dat ik ook zeer benieuwd ben waarom daar iemand zou zijn flauwgevallen. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 17:19:52 #8
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154418910
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 17:07 schreef Molurus het volgende:
Men heeft er natuurlijk sowieso alle belang bij om nu de aandacht vast te blijven houden. Laat niet weg dat ik ook zeer benieuwd ben waarom daar iemand zou zijn flauwgevallen. :D
en of dat echt zo was of een bij wijze van spreken :P
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 17:31:35 #9
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154419342
Volgens mij nog niet gepost, dit artikel van gister:
New Horizons' Pluto mission has already taught us 6 amazing things
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 18:56:48 #10
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154421327
* Perrin zit er klaar voor
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 18:57:20 #11
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154421334
ik ook, maar ik moet zo weg ;(
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 18:57:40 #12
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421342
Is het weer op de gebruikelijke stream locatie?

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 18:58:22 #13
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421357
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 18:57 schreef rubbereend het volgende:
ik ook, maar ik moet zo weg ;(
Je kon je sleutels niet vinden en daarom ben je een half uurtje later.

Opgelost. 8-)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:01:08 #14
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154421420
duurt lang
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:01:45 #15
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421433
En we hebben beeld.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:04:13 #16
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421522
Alan "OMFG-face" Stern.

Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154421594
Ik kan een half uurtje meekijken
hopelijk hebben ze dan de foto al laten zien :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:07:24 #18
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421618
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik kan een half uurtje meekijken
hopelijk hebben ze dan de foto al laten zien :)
Als de vorige persco enige indicatie is dan denk ik dat het nieuwe materiaal vrij snel zal komen en dat er vervolgens veel napraten is. Dus wellicht heb je geluk.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:07:36 #19
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154421625
Langdradige intro nog bezig..
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154421661
Brian May
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:09:46 #21
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154421697
"We have some big news"
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:09:54 #22
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154421701
Ze hebben nix
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:10:12 #23
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421711
Nix :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:10:21 #24
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154421715
Pixelplaatje van Nix
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:11:30 #25
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154421749
Huh!?
pi_154421750
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Brian May
_O_
Zat ook al zo te kijken, grote muzikale held van me.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:12:17 #27
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154421762
WOW, mooi.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:12:22 #28
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154421766
CO-concentratie in het 'hart'.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154421770
quote:
14s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:11 schreef Kper_Norci het volgende:

[..]

Zat ook al zo te kijken, grote muzikale held van me.
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:12:36 #30
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421777
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:13:26 #31
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421800
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:13:46 #32
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421813
Nice, die flyovers. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:13:47 #33
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154421815
Wat een planeet.... veel dynamischer dan ik had verwacht.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:17:05 #34
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421912
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:17:17 #35
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154421918
'Heavier hydrocarbons' in de atmosfeer dichtbij Pluto
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:20:16 #36
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154421995
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:24:37 #37
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422111
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:27:34 #38
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422177
Donkere heuvels in de spleten op sputnik planum zijn mysterieus.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:30:10 #39
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422245
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:30:31 #40
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422249
Geen geisers gezien
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154422256
oooooh, nog geen geisers, vulkanen of iets in die trant, maar mss komt t nog bij de volgende foto's :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154422265
Ik moet gaan, ik zie t stras wel weer
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:31:39 #43
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422272
Dit zijn ze voor vandaag denk ik.

Meest opvallende denk ik zijn die donkere plekken in dat "hard to explain terrain".
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:31:39 #44
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154422273
quote:
9s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:30 schreef Perrin het volgende:
Geen geisers gezien
Dit lijken mij gewoon geisers.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:35:36 #45
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422360
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:35:47 #46
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422365
1 gig aan data is binnen dus :D van de 50
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:38:12 #47
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422426
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:38:13 #48
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422427
Dat is gigabit, geen gigabyte. Maar toch. :)

Ze sturen dus eerst 1 en ander over met zware compressie, om een overzicht te krijgen van wat er te zien is. Vanaf september gaan ze de rauwe data geheel oversturen, en dat zal 10-12 weken gaan duren.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:38:58 #49
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422443
er komen dus nog scherpere foto's? :o
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:39:13 #50
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422446
Yep!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:39:43 #51
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422459
Dat donkere materiaal lijkt wel iets wat 'opbubbelt' uit diepere lagen.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:40:17 #52
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422478
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:38 schreef rubbereend het volgende:
er komen dus nog scherpere foto's? :o
Ja. Die foto met difficult terrain bijvoorbeeld, daarover werd gezegd dat ze nog niet precies goed kunnen zien hoe het zit met die putjes rechtsonder.. en dat ze daar ook last hebben van 'compression artifacts', en dat ze daar later met de rauwe data wel uitsluitsel over zullen gaan krijgen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:41:43 #53
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422515
6-7 times resolution, in stereo
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:41:44 #54
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422516
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:40 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja. Die foto met difficult terrain bijvoorbeeld, daarover werd gezegd dat ze nog niet precies goed kunnen zien hoe het zit met die putjes rechtsonder.. en dat ze daar ook last hebben van 'compression artifacts', en dat ze daar later met de rauwe data wel uitsluitsel over zullen gaan krijgen.
_O- het gaat nog beter worden _O_ :~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:43:28 #55
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422566
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:39 schreef Perrin het volgende:
Dat donkere materiaal lijkt wel iets wat 'opbubbelt' uit diepere lagen.
We've hit oil. 8-)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:43:39 #56
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422570
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

We've hit oil. 8-)
Haha ja :P
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:44:57 #57
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422603
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

We've hit oil. 8-)
_O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:45:33 #58
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422618
gelukkig genoeg plutonium :')

wat staat er eigenlijk nog in de planning qua sondes?
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:48:58 #59
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422714
do you wanna speculate?

YEAH
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:49:13 #60
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422727
Higher hydrocarbons...
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:50:41 #61
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422769
Zouden die donkere plekken veroorzaakt kunnen worden door hetzelfde materiaal als waaruit die enorme zwarte zones bestaan?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:51:20 #62
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422787
Dus het donkere materiaal is dus mogelijk door wind verzamelde methaandeeltjes?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:53:22 #63
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422835
In augustus geen nieuwe beelden, in de loop van september wekelijkse releases.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:55:50 #64
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422894
:D een expert in het publiek
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:56:29 #65
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154422907
Grappig, zover ik dat kan terugvinden is het niet geheel zeker wat voor kleur methaan in vaste vorm heeft. Men vermoedt dat het kleurloos is.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 17 juli 2015 @ 19:57:25 #66
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154422936
er is dus in bepaalde gebieden atmosfeer en in delen niet?
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:59:23 #67
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154422986
Dat lijkt me niet, wel een duidelijke 'gelaagdheid'.. Voornamelijk stikstof op grote hoogte, lager een soort methaanrijkere schil, en dichtbij het oppervlak komen er ook koolwaterstoffen voor.

Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 17 juli 2015 @ 22:58:47 #68
8369 speknek
Another day another slay
pi_154428338
Ik heb de persconferentie gemist, waar kijk ik naar? Lijken wel riviertjes. Vloeibaar iets?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_154432398
Wat extra info bij de foto's

17-07-2015

Dit zijn de nieuwste foto’s van Pluto en zijn manen

Geschreven door Tim Kraaijvanger op 17 juli 2015 om 18:58 uur

NASA presenteerde vanavond de nieuwste foto’s van Pluto en zijn manen. De nieuwe beelden laten zien hoe bijzonder de dwergplaneet is.

“Het gaat prima met New Horizons”, onthulde projectwetenschapper Alan Stern tijdens de persconferentie. “Op dit moment is de ruimtesonde 3,8 miljoen kilometer verwijderd van Pluto. We hebben één tot twee procent van de data ontvangen, wat overeenkomt met 1 gigabyte. Volgende week hebben we vijf tot zes procent van de data binnen. De ontdekkingen die we nu tonen zijn slechts het topje van de ijsberg. Pluto is een merk aan het worden. De dwergplaneet verkoopt zichzelf, daar hoeven wij niet veel voor te doen.”


Nix
Dit is Nix, één van de kleinste manen van Pluto. De foto is net zo scherp als de scherpste foto’s van Pluto die door de Hubble-ruimtetelescoop zijn gemaakt. Dit is bijzonder, omdat Nix slechts 40 kilometer breed is. Zoals je ziet is Nix een beetje uitgerekt en niet mooi rond. Er zijn details zichtbaar met een breedte van 4 kilometer.


Een flinke laag koolstofmonoxideijs
Op deze foto zijn gegevens van het Ralph-instrument geplakt. Voor het eerst zien we een koolstofmonoxideregio op Pluto. De piek bevindt zich op het westelijke deel van de Tombaugh-regio (het witte hart). Buiten deze regio bevindt zich geen koolstofmonoxide. Het hart is dus een bijzondere plek op de dwergplaneet. Het is nog onbekend hoe dik de laag koolstofmonoxide is. Minimaal enkele centimeters dik, maar wellicht gaat het om een veel diepere laag.


Sputnik Planum
Deze foto van het hart van het hart (Tombaugh-regio) is op 77.000 kilometer afstand van Pluto gemaakt. Sommige oppervlaktekenmerken zijn slechts één kilometer breed. Deze grote bevroren vlakte is zo goed als kraterloos en wordt Sputnik Planum genoemd. Sputnik Planum is niet ouder dan honderd miljoen jaar, omdat er nauwelijks kraters te zien zijn. Toch is het ook mogelijk dat het oppervlak slechts een week oud is. Dit weten onderzoekers nog niet.

Op de foto zijn heuvels zichtbaar. Deze heuvels volgen de lijnen van de polygonen en zijn iets hoger dan het omliggende terrein. Mogelijk zijn de heuvels omhoog geduwd, maar dat is slechts speculatie. Ook heeft de New Horizons-ruimtesonde troggen gespot op de dwergplaneet. In deze troggen ligt hier en daar wat donker materiaal. Rechtsonder zijn kleine putjes op het oppervlak zichtbaar, maar het is nog onduidelijk hoe deze putjes zijn ontstaan. Een mogelijkheid is dat putjes ontstaan door sublimatie.

Een fascinerende scheervlucht
Een scheervlucht over Norgay Montes, het bergachtige gebied waar we eergisteren al foto’s van zagen. En een scheervlucht over Sputnik Planum met zijn polygone vormen.


Onafscheidelijk duo
Een fraai portret van Pluto en zijn grootste maan Charon. De twee objecten zijn niet tegelijkertijd gefotografeerd. De beelden van Pluto en Charon zijn dus aan elkaar geplakt.




Atmosfeer
De atmosfeer van Pluto komt overeen met één van de modellen. “Hoog in de atmosfeer van Pluto bevindt zich stikstof”, vertelt onderzoeker Randy Gladstone tijdens de persconferentie. “Dichter bij het oppervlak troffen we methaan en zonlicht-absorberende koolwaterstoffen aan.”

Daarnaast verliest de atmosfeer van Pluto stikstof. Deze stikstofmoleculen worden geïoniseerd door de zon en vormen een staart achter de dwergplaneet. “Naar schatting ontsnapt er 500 ton materiaal per uur”, vertelt onderzoeker Fran Bagenal. “Ter vergelijking: Mars verliest slechts één ton materiaal per uur. Pluto raakt meer materiaal kwijt door de zwakke zwaartekracht. Moet je eens uitrekenen hoeveel stikstof Pluto de afgelopen 4,5 miljard jaar al verloren is!”

Geisers?
Hoewel de teamleden van het New Horizons-project benadrukken dat er nog geen geisers zijn gevonden, zijn er wel mysterieuze donkere vlekken met afzettingen zichtbaar op het oppervlak van Pluto. Dit zijn mogelijk geisers en lijken op de geisers die door de Voyager 2-ruimtesonde zijn gespot op de maan Triton van Neptunus. “We kunnen Triton en Pluto helaas niet vergelijken, omdat we Triton nog niet goed genoeg hebben gezien”, concludeert onderzoeker Jeff Moore.

Het waait op Pluto
Het is aannemelijk dat het waait op Pluto. De windsnelheid is ongeveer een paar meter per seconde. Volgens de wetenschappers waait het alleen heel dicht bij het oppervlak. Omdat de wind zo zwak is, kunnen alleen piepkleine deeltjes via de lucht worden verplaatst.

Nieuwe persconferentie
Komende vrijdag vindt de volgende persconferentie plaats met veel nieuwe foto’s en nieuwe informatie. Wat we in ieder geval weten is dat dan bekend wordt gemaakt of de maan Charon een atmosfeer heeft.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154432796
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:57 schreef rubbereend het volgende:
er is dus in bepaalde gebieden atmosfeer en in delen niet?
Zou kunnen...
Bij de maan heb je dat ook omdat die een hele ijle
atmosfeer heeft. Aan de zon beschenen kant is de
atmosfeer hoger dan aan de nacht kant.

Misschien is dat bij pluto (en andere (dwerg)planeten/manen) ook wel zo.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 18 juli 2015 @ 19:50:05 #71
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154444333
Hmm.. ik bedenk net.. de baan van Pluto heeft een enorme hoek, 17 graden, ten opzichte van het baanvlak van de Kuipergordel. Kan dat deels het geringe aantal kraters verklaren?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zaterdag 18 juli 2015 @ 21:21:00 #72
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_154447264
Ik lees dat de Kuiperbelt vrijwel vlak is, en de baan van Pluto loopt enkele keren door de Kuiperbelt zelf. De dichtheid aldaar is niet groot dus grote kans dat Pluto er altijd ongeschonden doorheen komt. Ik ga er wel vanuit dat alle manen van Pluto uit de Kuiperbelt zijn meegenomen.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  zondag 19 juli 2015 @ 13:20:59 #73
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_154530227
21-07-2015

Haarscherpe foto’s van Pluto’s kleinere manen


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 21 juli 2015 om 19:13 uur

NASA heeft twee scherpe foto’s van de kleine Pluto-manen Nix en Hydra gepubliceerd. Deze beelden zijn vorige week gemaakt door de New Horizons-ruimtesonde.

Nix is 42 kilometer lang en 36 kilometer breed en heeft wel iets weg van een jellybean. Over het algemeen heeft Nix een grijs oppervlak, al is er wel een gebied zichtbaar met een rode gloed. Wetenschappers speculeren dat dit een krater is. “We ontvangen binnenkort nog data over de samenstelling van Nix”, vertelt wetenschapper Carly Howett van het Southwest Research Institute. “Dan weten we waarom deze regio roder is dan de omgeving.”

Ook Hydra heeft een onregelmatige vorm. Deze maan is op 14 juli op een afstand van 231.000 kilometer gefotografeerd. Hydra is 55 kilometer lang en 40 kilometer breed. Op de foto zijn minimaal twee grote kraters zichtbaar, waarvan er één in de schaduw ligt. De grijstinten verschillen op Hydra, waardoor onderzoekers vermoeden dat het oppervlak van de natuurlijke satelliet uit verschillende materialen bestaat. “Voor vorige week was Hydra een zwak lichtpuntje”, zegt wetenschapper Ted Stryk van het Roane State Community College. “Het is onwerkelijk dat Hydra nu een echte plek aan het worden is. We zien de vorm en kunnen voor het eerst oppervlaktekenmerken spotten.”

Styx en Kerberos
Pas in oktober worden foto’s van Pluto’s meest recent ontdekte manen – Styx en Kerberos – naar de aarde gestuurd. We moeten dus nog even geduld hebben.

Persconferentie
Komende vrijdag geeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie opnieuw een persconferentie. De verwachting is dat er dan veel nieuwe beelden worden gepresenteerd. Uiteraard doet Scientias.nl verslag van deze persconferentie. Als er eerder nieuwe foto’s verschijnen, worden die zo snel mogelijk geplaatst.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154530337
21-07-2015

NASA’s New Horizons Finds Second Mountain Range in Pluto’s ‘Heart’


Pluto's mountain range

A newly discovered mountain range lies near the southwestern margin of Pluto’s Tombaugh Regio (Tombaugh Region), situated between bright, icy plains and dark, heavily-cratered terrain. This image was acquired by New Horizons’ Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) on July 14, 2015 from a distance of 48,000 miles (77,000 kilometers) and sent back to Earth on July 20. Features as small as a half-mile (1 kilometer) across are visible.

Pluto’s icy mountains have company. NASA’s New Horizons mission has discovered a new, apparently less lofty mountain range on the lower-left edge of Pluto’s best known feature, the bright, heart-shaped region named Tombaugh Regio (Tombaugh Region).

These newly-discovered frozen peaks are estimated to be one-half mile to one mile (1-1.5 kilometers) high, about the same height as the United States’ Appalachian Mountains. The Norgay Montes (Norgay Mountains) discovered by New Horizons on July 15 more closely approximate the height of the taller Rocky Mountains.

The new range is just west of the region within Pluto’s heart called Sputnik Planum (Sputnik Plain). The peaks lie some 68 miles (110 kilometers) northwest of Norgay Montes.

This newest image further illustrates the remarkably well-defined topography along the western edge of Tombaugh Regio.

“There is a pronounced difference in texture between the younger, frozen plains to the east and the dark, heavily-cratered terrain to the west,” said Jeff Moore, leader of the New Horizons Geology, Geophysics and Imaging Team (GGI) at NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, California. “There’s a complex interaction going on between the bright and the dark materials that we’re still trying to understand.”

While Sputnik Planum is believed to be relatively young in geological terms – perhaps less than 100 million years old - the darker region probably dates back billions of years. Moore notes that the bright, sediment-like material appears to be filling in old craters (for example, the bright circular feature to the lower left of center).

This image was acquired by the Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) on July 14 from a distance of 48,000 miles (77,000 kilometers) and sent back to Earth on July 20. Features as small as a half-mile (1 kilometer) across are visible. The names of features on Pluto have all been given on an informal basis by the New Horizons team.

Image Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

(nasa.gov)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154533541
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 00:35 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-07-2015

NASA’s New Horizons Finds Second Mountain Range in Pluto’s ‘Heart’

[ afbeelding ]
Pluto's mountain range

A newly discovered mountain range lies near the southwestern margin of Pluto’s Tombaugh Regio (Tombaugh Region), situated between bright, icy plains and dark, heavily-cratered terrain. This image was acquired by New Horizons’ Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) on July 14, 2015 from a distance of 48,000 miles (77,000 kilometers) and sent back to Earth on July 20. Features as small as a half-mile (1 kilometer) across are visible.

Pluto’s icy mountains have company. NASA’s New Horizons mission has discovered a new, apparently less lofty mountain range on the lower-left edge of Pluto’s best known feature, the bright, heart-shaped region named Tombaugh Regio (Tombaugh Region).

These newly-discovered frozen peaks are estimated to be one-half mile to one mile (1-1.5 kilometers) high, about the same height as the United States’ Appalachian Mountains. The Norgay Montes (Norgay Mountains) discovered by New Horizons on July 15 more closely approximate the height of the taller Rocky Mountains.

The new range is just west of the region within Pluto’s heart called Sputnik Planum (Sputnik Plain). The peaks lie some 68 miles (110 kilometers) northwest of Norgay Montes.

This newest image further illustrates the remarkably well-defined topography along the western edge of Tombaugh Regio.

“There is a pronounced difference in texture between the younger, frozen plains to the east and the dark, heavily-cratered terrain to the west,” said Jeff Moore, leader of the New Horizons Geology, Geophysics and Imaging Team (GGI) at NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, California. “There’s a complex interaction going on between the bright and the dark materials that we’re still trying to understand.”

While Sputnik Planum is believed to be relatively young in geological terms – perhaps less than 100 million years old - the darker region probably dates back billions of years. Moore notes that the bright, sediment-like material appears to be filling in old craters (for example, the bright circular feature to the lower left of center).

This image was acquired by the Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) on July 14 from a distance of 48,000 miles (77,000 kilometers) and sent back to Earth on July 20. Features as small as a half-mile (1 kilometer) across are visible. The names of features on Pluto have all been given on an informal basis by the New Horizons team.

Image Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

(nasa.gov)
Even in het Nederlands

22-07-2015

New Horizons vindt opnieuw bergen op Pluto


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 22 juli 2015 om 08:14 uur

Wetenschappers hebben een nieuwe foto binnengekregen van bergen op dwergplaneet Pluto. De foto is op 14 juli 2015 gemaakt door het LORRI-instrument van NASA’s New Horizons-ruimtesonde.

De nieuwe bergen zijn ongeveer één tot anderhalve kilometer hoog. Dit betekent dat ze kleiner zijn dan de ijsbergen van Norgay Montes op Pluto, die een hoogte van drie kilometer bereiken. Het nieuwe gebergte ligt op een afstand van 110 kilometer van Norgay Montes.

De bovenstaande foto is gemaakt nabij de zuidwestelijke grens van Pluto’s hart (oftewel: de Tombaugh-regio). Rechts is het witte bevroren oppervlak van de Tombaugh-regio te zijn, terwijl linksboven het donkere terrein duidelijk in beeld verschijnt. Wetenschappers beweren dat het oppervlak van het witte hart minder dan honderd miljoen jaar oud is, omdat er weinig kraters te zien zijn.



“We zien hier een duidelijke overgang van twee complexe terreinen”, zegt wetenschapper Jeff Moore. “Er is sprake van interactie tussen het donkere en het lichte materiaal, maar dit proberen wij nog te begrijpen.” Een goed voorbeeld is een krater op het overgangsgebied, die gevuld is met lichter materiaal.

Persconferentie
Gisteren presenteerde NASA nieuwe foto’s van de manen Nix en Hydra. Komende vrijdag geeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie opnieuw een persconferentie. De verwachting is dat er dan veel nieuwe beelden worden gepresenteerd. Uiteraard doet Scientias.nl verslag van deze persconferentie. Als er eerder nieuwe foto’s verschijnen, worden die zo snel mogelijk geplaatst.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 22 juli 2015 @ 09:29:27 #77
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154534104
Zeer interessant.. Hopelijk beschikken ze ook snel over meetgegevens wat betreft de chemische samenstelling van de lichte en donkere gebieden.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154534286
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 09:29 schreef Perrin het volgende:
Zeer interessant.. Hopelijk beschikken ze ook snel over meetgegevens wat betreft de chemische samenstelling van de lichte en donkere gebieden.
Daar ben ik ook zeer benieuwd naar. Ze houden het spannend ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 23 juli 2015 @ 19:32:12 #79
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_154575893
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
  donderdag 23 juli 2015 @ 20:34:25 #80
8369 speknek
Another day another slay
pi_154577740
Aparte bergen. Zien er niet uit als plaattectoniek. Vulkanen of geisers? Moeten verrekt grote geisers zijn geweest.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 23 juli 2015 @ 21:35:35 #81
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154580087
morgen weer persconferentie *O*
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 24 juli 2015 @ 20:52:24 #82
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154607713
helemaal vergeten :{
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 24 juli 2015 @ 20:53:23 #83
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154607741
aha, blijkbaar nog bezig
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 24 juli 2015 @ 20:55:11 #84
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154607780
Er zou dus zeer wel nog een oceaan onder al het ijs kunnen liggen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 24 juli 2015 @ 21:00:48 #85
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154607932
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 24 juli 2015 @ 21:01:39 #86
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154607953
* Molurus schakelt ook in
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 24 juli 2015 @ 21:03:12 #87
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154608011


atmosfeer :~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 24 juli 2015 @ 21:06:59 #88
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154608140
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_154608226
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juli 2015 21:03 schreef rubbereend het volgende:
[ afbeelding ]

atmosfeer :~
_O_ O+ ^O^
pi_154608842
Ben zwaar onder de indruk van de camera die new horizons aan boord heeft _O_
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
  vrijdag 24 juli 2015 @ 21:35:21 #91
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154608909
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 juli 2015 21:33 schreef eight het volgende:
Ben zwaar onder de indruk van de camera die new horizons aan boord heeft _O_
Onder die bizarre omstandigheden.. zó koud, zó donker en er zó snel voorbij scheren. _O_
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154615133
Even wat info bij de foto's

24-07-2015

New Horizons ontdekt hoge nevels en gletsjers op Pluto


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 24 juli 2015 om 21:03 uur

Nieuwe foto’s, nieuwe ontdekkingen! NASA’s New Horizons verrast opnieuw. Pluto heeft hoge nevels en gletsjers!

Tijdens een persconferentie heeft NASA zojuist de laatste door New Horizons gemaakte foto’s en verzamelde gegevens vrijgegeven. En opnieuw zijn we verbluft. Een verslag.

Even achterom kijken
De foto hieronder werd zeven uur nadat New Horizons het dichtst bij Pluto in de buurt kwam, gemaakt. New Horizons was toen alweer zo’n 360.000 kilometer van Pluto verwijderd en keek even achterom. We zien hier het silhouet van Pluto met daaromheen een lichte kring: de atmosfeer! Tevens zijn er nevels te zien die tot zo’n 130 kilometer boven het oppervlak van Pluto reiken. “Mijn mond viel open toen ik deze eerste foto van een buitenaardse atmosfeer in de Kuipergordel zag,” stelt onderzoeker Alan Stern.

.
Deze foto maakte New Horizons toen deze 360.000 kilometer van Pluto verwijderd was. Een eerste analyse wijst erop dat de atmosfeer van Pluto eigenlijk uit twee lagen bestaat. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Wetenschappers zijn blij met deze foto’s. Ze kunnen ons namelijk meer vertellen over de samenstelling van de atmosfeer van Pluto en ze kunnen onthullen wat er op het oppervlak van de dwergplaneet allemaal gaande is. “De nevels die we op deze foto zien, zijn heel belangrijk voor het creëren van de koolwaterstoffen die het oppervlak van Pluto zo’n rode gloed geven,” legt onderzoeker Michael Summers uit.

.
Deze foto maakte New Horizons toen deze zo’n 2 miljoen kilometer van Pluto verwijderd was. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Modellen wijzen erop dat de nevels die we hier zien ontstaan doordat ultraviolet zonlicht methaangas – het eenvoudigste koolwaterstof dat voorkomt in Pluto’s atmosfeer – opbreekt. Hierdoor stapelen koolwaterstoffen als etheen en acetyleen zich op. Wanneer deze koolwaterstoffen zich naar de lagere – en koudere – delen van de atmosfeer bewegen, condenseren ze en worden het ijsdeeltjes. En die ijsdeeltjes vormen de nevels die we zien. Ultraviolet zonlicht zet die nevels om in de donkere koolwaterstoffen die het oppervlak van de dwergplaneet van een kleurtje voorzien.


Zijn ze niet prachtig? Pluto (op de voorgrond) en zijn maan Charon. Je ziet de twee hier zoals je ze ook zou zien als je met New Horizons zou zijn meegevlogen. De kleuren lijken op de kleuren die we met het menselijk oog zouden zien, maar zijn niet helemaal natuurgetrouw. Het is de beste foto die we tot op heden van de twee samen hebben verkregen. Afbeelding: NASA / JUAPL / SwRI.

In eerste instantie dachten onderzoekers dat eventuele nevels boven Pluto zich niet veel verder dan 30 kilometer boven het oppervlak konden uitstrekken. Maar nu zien we dat de nevels tot wel 130 kilometer hoog reiken! “We hebben nieuwe ideeën nodig om te achterhalen wat er gaande is,” stelt Summers.

De druk
Maar er is nog een verrassing. Metingen van New Horizons wijzen erop dat de massa van Pluto’s atmosfeer in twee jaar tijd flink is afgenomen. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat ongeveer de helft van Pluto’s atmosfeer recent op het oppervlak van de dwergplaneet bevroren is. Als dat scenario klopt, zal de massa van de atmosfeer de komende tijd nog verder afnemen. Pluto beweegt momenteel namelijk van de zon vandaan.

Nog scherper
Genoeg over de atmosfeer. Terug naar het oppervlak. NASA komt met een nieuwe foto op de proppen met een twee keer hogere resolutie dan de foto die we eerder van Pluto zagen. Zo mooi!


Deze foto maakte New Horizons toen deze 450.000 kilometer van Pluto verwijderd was. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Valse kleuren
Tevens presenteert NASA een nieuwe valse kleuren-foto. Deze valse kleuren-foto geeft een beter beeld van de verschillen in samenstelling en textuur van het oppervlak van Pluto. De donkere terreinen bevinden zich met name rond de evenaar. Het hart is een opvallende onderbreking daarvan. Mogelijk is het een reservoir van verschillende ijsdeeltjes die zich vanuit Sputnik Planum (het hart van het ‘hart’) verspreiden.

.
In valse kleuren is de dwergplaneet ook mooi! Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Gletsjers
Nieuwe metingen van New Horizons wijzen erop dat het centrum van Sputnik Planum veel stikstof, koolstofmonoxide en methaanijs bevat. Tel daar de lage temperaturen op Pluto bij op en er ontstaat iets interessants. “Dit ijs kan stromen als een gletsjer,” stelt onderzoeker Bill McKinnon. Wanneer we naar het zuidelijke deel van het hart kijken, is te zien dat vrij jonge ijsafzettingen de kraters daar zijn ‘binnengevallen’. Het wijst erop dat de gletsjers nog heel recent stroomden en mogelijk zelfs nog steeds in beweging zijn. “We hebben bewijs voor geologische activiteit in Sputnik Planum (de naam van dit deel van Pluto’s ‘hart’, red.),” vertelt McKinnon. “Het is een droom die uitkomt!”


Gletsjers op Pluto. Afbeelding: NASA.

.
IJs heeft ook dit met kraters gevulde gebied bereikt. De krater die hier is uitgelicht is zo’n 50 kilometer breed. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Animatie
En er is nog meer! NASA heeft tevens een animatie vrijgegeven die laat zien hoe het er ongeveer uit zou zien als je kon vliegen over twee regio’s op Pluto. Eerst zie je het noordwestelijke deel van Sputnik Planum. Later de bergketens (Hillary Montes) op Pluto. De animatie is gebaseerd op beelden die New Horizons tijdens de scheervlucht maakte.
(zie de post van Rubbereend hierboven)

Eerdere bevindingen
New Horizons werd in 2006 gelanceerd en passeerde Pluto op 14 juli. De afstand tussen de dwergplaneet en de ruimtesonde bedroeg op dat moment zo’n 12.500 kilometer. Al snel na het moment waarop de afstand tussen Pluto en New Horizons het kleinst was, werd duidelijk dat de ruimtesonde verbluffend werk had geleverd. Voor het eerst konden we ons buigen over heldere foto’s van de dwergplaneet en zijn manen! En op die foto’s waren fantastische dingen te zien, zo bleek 15 juli. Tijdens een persconferentie onthulde NASA toen beelden waarop onder meer te zien was dat Pluto hoge bergen bezit. Ook waren er verbluffende foto’s van Pluto’s grootste maan: Charon. De kiekjes vertelden ons dat deze maan kraters, kliffen en valleien (waarvan eentje zeker zes kilometer diep is!) bezit. Het wijst erop dat het oppervlak van Charon – in tegenstelling tot wat werd gedacht – piepjong is. Ook konden we dankzij de beelden van New Horizons voor het eerst vaststellen hoe groot Pluto’s maan Hydra exact is. En vandaag kunnen we dus weer enkele nieuwe bevindingen aan dit rijtje ontdekkingen toevoegen. Zo langzaam maar zeker worden alle geheimen van Pluto ontrafeld.


New Horizons

Hoe nu verder?
New Horizons is inmiddels alweer een slordige 12 miljoen kilometer van Pluto verwijderd. Het is de bedoeling dat de sonde binnenkort een ander Kuipergordelobject onder de loep neemt. Onduidelijk is welk object het gaat worden: er zijn er nog twee in de race, PT1 en PT3.

Hoewel het wel 2019 wordt alvorens New Horizons bij PT1 of PT3 arriveert, zal de sonde de komende maanden en jaren ongetwijfeld nog regelmatig van zich laten horen. Tijdens de scheervlucht langs Pluto en zijn manen is een enorme schat aan informatie verzameld die de komende maanden in gedeeltes naar de aarde wordt verzonden. Op dit moment is nog maar vijf procent van die data op aarde, dus er staat ons nog heel wat moois te wachten! Wetenschappers staan te popelen om zich over alle gegevens te buigen en alles te weten te komen over Pluto en zijn natuurlijke satellieten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 25 juli 2015 @ 12:12:10 #93
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154620564
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2015 00:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

"Mijn mond viel open toen ik deze eerste foto van een buitenaardse atmosfeer in de Kuipergordel zag" stelt onderzoeker Alan Stern.
Alweer?

Géén kloon van tvlxd!
pi_154919824
04-08-2015

Krijgen Kirk en Spock een krater op Pluto’s maan Charon?


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 4 augustus 2015 om 15:01 uur

Als het aan het New Horizons-team ligt wel. En ook aan de Star Wars- en Doctor Who-fans is gedacht! Nu nog afwachten wat de IAU ervan vindt.

Ruimtesonde New Horizons stelt ons in staat om voor het eerst details op Pluto en zijn manen te bewonderen. En details zijn er genoeg, zo bleek! Zo zijn er op Pluto enorme bergen te vinden en bezit Charon kraters, kliffen en valleien.

Thema’s
Niet elke naam is geschikt voor structuren op Pluto en zijn manen. Zo zijn er verschillende thema’s. Voor kenmerken op Pluto wordt gekozen voor namen die samenhangen met mythologische onderwerelden, schrijvers, wetenschappers en technici die geassocieerd worden met Pluto en de Kuipergordel. Voor kenmerken op Charon worden namen gekozen van onder meer fictieve en mythologische ontdekkingsreizen, ontdekkingsreizigers en hun vervoersmiddelen.

De namen
Al die geologische kenmerken moeten natuurlijk voor het gemak een naam krijgen. Eerder dit jaar werd bekend dat het grote publiek mocht meedenken over de namen voor geologische structuren op het oppervlak van Pluto en zijn manen. Op een speciaal voor de gelegenheid opgezette website kon je namen indienen en op ingediende namen stemmen. Zodra New Horizons bij Pluto en zijn manen in de buurt kwam en geologische kenmerken detecteerde, zou het New Horizons-team een aantal namen uit de lijst kiezen en deze koppelen aan bepaalde structuren. Daarna zou de IAU (de organisatie die hemelobjecten en kenmerken op hemelobjecten van namen voorziet) besluiten of de namen ook daadwerkelijk voor die structuren gebruikt mochten/konden worden.

Kaartjes
Het New Horizons-team heeft nu zijn eerste keuzes gemaakt en kaartjes vrijgegeven met daarop een stukje van Pluto en Charon. Op de kaartjes zijn onder meer kraters, bergen en valleien te zien. Veel van deze geologische structuren hebben inmiddels een naam gekregen van het New Horizons-team.

Pluto
Zo zien we op Pluto namen van diverse beroemde ruimtesondes voorbij komen. Regio’s dragen er namen als Hayabusa Terra (vernoemd naar de eerste ruimtesonde die landde op een planetoïde), Voyager Terra (vernoemd naar de eerste ruimtesonde die de interstellaire ruimte binnenging) en Pioneer Terra (de eerste ruimtesonde die de buitenste regionen van ons zonnestelsel verkende). Ook zijn er veel namen van ontdekkingsreizigers te vinden, zoals Zheng He en Kupe. En veel namen van figuren uit de onderwereld (bijvoorbeeld Virgil, de gids van Dante). Ook diverse wetenschappers zijn geëerd, waaronder Jan Oort, de onderzoeker die stelde dat kometen een gemeenschappelijke oorsprong hadden.

.
Geologische kenmerken en hun namen op Pluto. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Charon
Op Charon treffen we de regio Vulcan Planum aan (vernoemd naar de fictieve planeet Vulcan uit Star Trek). In deze regio bevinden zich diverse kraters, waaronder de Spock- en Kirk-krater (eveneens uit Star Trek). Ook zien we er Clarke Mons (vernoemd naar sciencefiction-auteur Arthur C. Clarke (2001: A Space Odyssey)) en de valleien Nostromo Chasma (vernoemd naar het ruimteschip uit de Alien-films) en Tardis Chasma (vernoemd naar het ruimteschip/de tijdmachine uit de Doctor Who-serie). Tevens zijn er kraters vernoemd naar Star Wars’ Leia Organa, Luke Skywalker en Darth Vader.

.
De geologische structuren en hun namen op Charon. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Hoe fraai de kaartjes er ook uitzien en hoe mooi de namen ook klinken: officieel is het allemaal nog niet. De namen moeten nog goedgekeurd worden door de IAU.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155271206
Vanavond de documentaire: Direct from Pluto
om 22:00 uur op Discovery

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155317006
17-08-2015

Vlieg samen met New Horizons rakelings langs Pluto


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 17 augustus 2015 om 16:55 uur

Een nieuwe animatie laat je meevliegen met New Horizons die met 13,8 kilometer per seconde ‘rakelings’ langs Pluto raast.

Op 14 juli was het zover: na negen lange jaren onderweg te zijn geweest, scheerde ruimtesonde New Horizons op een afstand van zo’n 12.500 kilometer langs dwergplaneet Pluto en zijn manen. Het liefst zouden we natuurlijk tijdens die scheervlucht over de schouder van New Horizons meegluren om maar niets te missen. Maar we moesten het doen met foto’s die de sonde voor, tijdens en na de scheervlucht maakte.

Dankzij Bjorn Jonsson kunnen we ons nu echter toch enigszins voorstellen hoe het moet zijn om net als New Horizons langs een dwergplaneet en zijn manen te scheren. Jonsson gebruikte de foto’s die New Horizons voor, tijdens en na de scheervlucht maakte om een animatie van de scheervlucht te maken. We zien hoe Pluto gaandeweg dichterbij komt en New Horizons langs het witte hart van de dwergplaneet scheert. Daarna haast de ruimtesonde zich verder, maar niet zonder nog even achterom te kijken en de ‘duistere kant’ van Pluto te bewonderen.

https://vimeo.com/136223988

De animatie duurt zo’n zestien seconden, maar beslaat een periode van zo’n vier uur. Het moment waarop de afstand tussen New Horizons en Pluto het kleinst was, zit ongeveer in het midden van de animatie. Op de beelden zien we (aan het eind) ook de atmosfeer van Pluto. Jonsson benadrukt dat deze vanaf zo’n tien seconden wordt weergegeven zoals deze er werkelijk uitziet, de eerdere weergave van de atmosfeer is giswerk zolang nog niet alle data van New Horizons binnen is. Verder zit er ook enige dichterlijke vrijheid in de animatie. Zo zien we toch nog enkele details aan de nachtzijde van Pluto (die weliswaar ietsje belicht wordt door Charon), in werkelijkheid zou je die details amper of zelfs helemaal niet zien.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 18 augustus 2015 @ 18:21:50 #97
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155330410
blijft toch apart zo'n filmpje dat je erop afvliegt :D _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155401359
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155647481
28-08-2015

NASA kiest mogelijke nieuwe bestemming voor Pluto-sonde


Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons bij een ver, klein Kuipergordelobject. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

NASA heeft de nieuwe mogelijke bestemming geselecteerd voor de ruimtesonde New Horizons. Het is het kleine Kuipergordelobject 2014 MU69, dat anderhalf miljard kilometer voorbij Pluto om de zon cirkelt. Of New Horizons dit nog geen vijftig kilometer grote hemellichaampje ook echt gaat onderzoeken, staat overigens nog niet helemaal vast. Het Amerikaanse ruimteagentschap wil eerst alle voors en tegens van de verlenging van de missie op een rijtje zetten.

Dat er al een nieuwe bestemming is gekozen vóórdat überhaupt zeker is dat de missie van New Horizons wordt voortgezet, heeft alles te maken met de baancorrecties die nodig zijn om 2014 MU69 te kunnen bereiken. Dat ‘bijsturen’ moet nog dit jaar gebeuren, omdat de ruimtesonde anders misschien te weinig brandstof heeft om de vervolgmissie te laten slagen. Naar verwachting zal New Horizons op 1 januari 2019 bij 2014 MU69 aankomen.

Kleine Kuipergordelobjecten zijn ijzige brokstukken die ruwweg tien keer zo groot zijn als de gemiddelde komeet. Vermoed wordt dat het overblijfselen zijn van de vorming van de verre dwergplaneten van ons zonnestelsel, waaronder Pluto.

New Horizons is op dit moment ongeveer vijf miljard kilometer van de aarde verwijderd. Hij moet het overgrote deel van de gegevens die hij tijdens zijn kortstondige bezoek aan Pluto heeft verzameld nog naar de aarde zenden. De laatste bitjes zullen pas eind 2016 binnenkomen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 2 september 2015 @ 18:48:34 #100
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155766055
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155915877
07-09-2015

New Horizons beloont ons geduld binnenkort!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 7 september 2015 om 14:45 uur

We hebben er even op moeten wachten, maar binnenkort arriveren ze op aarde: nieuwe foto’s van Pluto en zijn manen!

Zo’n zeven weken nadat New Horizons langs Pluto scheerde en we de eerste detailfoto’s van deze mysterieuze dwergplaneet onder ogen kregen, is NASA begonnen met het intensief ‘downlinken’ van de tientallen gigabits aan informatie die New Horizons verzameld en opgeslagen heeft. Dat proces is afgelopen zaterdag in een stroomversnelling gebracht en naar verwachting hebben we alle gegevens die New Horizons verkreeg over een jaartje binnen.

Geduld
Ook al reizen de radiosignalen afkomstig van New Horizons net zo snel als het licht: ze doen er meer dan 4,5 uur over om op aarde te arriveren. Ze moeten dan ook 4,8 miljard kilometer afleggen om hier te komen! De signalen worden ontvangen door NASA’s Deep Space Network.

Het neusje van de zalm
“Dit is waar we voor kwamen – deze beelden, spectra en andere soorten gegevens – gaan ons helpen om de oorsprong en evolutie van het systeem van Pluto voor het eerst te doorgronden,” vertelt onderzoeker Alan Stern. “En wat nu binnenkomt is niet alleen de resterende 95 procent van de data die zich aan boord van New Horizons bevindt – het zijn ook nog eens de beste datasets, de foto’s met de hoogste resolutie, de belangrijkste gegevens over de atmosfeer en meer. Het is een schatkist.”

Meer
New Horizons scheerde op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Kort daarna kwamen al de eerste foto’s van Pluto binnen. En daar troffen we heel wat verrassingen op aan. Zo bleek Pluto bijvoorbeeld over bergen te beschikken! Sinds eind juli stuurt New Horizons als continu informatie richting de aarde. Het ging dan met name om gegevens verzameld door instrumenten die onderzoek doen naar onder meer de zonnewind. Maar afgelopen weekend werd het tempo wat opgevoerd en nu komen ook andere gegevens en foto’s die New Horizons tijdens de scheervlucht maakte, binnen.

“De New Horizons-missie heeft vele jaren geduld gevraagd, maar op basis van de kleine hoeveelheid gegevens die we rond de scheervlucht onder ogen kregen, weten we dat de resultaten die nog binnen moeten komen het wachten waard zijn,” stelt onderzoeker Hal Weaver.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155996926
Nieuwe foto's pluto:





Sharon:


Meer hier: http://www.nasa.gov/featu(...)ons-it-s-complicated
Hoi
  vrijdag 11 september 2015 @ 15:46:15 #103
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_156000590
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 11 september 2015 @ 18:29:57 #104
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 11 september 2015 @ 18:54:42 #105
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156005092
hoe meer details ze zien, hoe meer vragen er komen :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 11 september 2015 @ 19:10:12 #106
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_156005533
Ik wilde juist antwoorden. Meetgegevens over chemische samenstelling van verschillende landschapselementen bijvoorbeeld.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 11 september 2015 @ 19:31:57 #107
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156006183
quote:
9s.gif Op vrijdag 11 september 2015 19:10 schreef Perrin het volgende:
Ik wilde juist antwoorden. Meetgegevens over chemische samenstelling van verschillende landschapselementen bijvoorbeeld.
gaat nog komen, we hebben nog een jaar aan data tegoed dat langzaam binnenkomt
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 17 september 2015 @ 18:57:23 #108
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_156176635
NASA heeft vandaag nog meer foto's gereleased, weet niet of die al hier voorbij waren gekomen: http://www.nasa.gov/featu(...)new-backlit-panorama
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 17 september 2015 @ 19:51:55 #109
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156178818
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 18:57 schreef Maanvis het volgende:
NASA heeft vandaag nog meer foto's gereleased, weet niet of die al hier voorbij waren gekomen: http://www.nasa.gov/featu(...)new-backlit-panorama
nee, deze zijn echt nieuw en wederom sensationeel
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 17 september 2015 @ 20:30:45 #110
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_156180317
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 19:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

nee, deze zijn echt nieuw en wederom sensationeel
Vind ik ook :)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_156187198
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 19:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

nee, deze zijn echt nieuw en wederom sensationeel
dit dus O+
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 18 september 2015 @ 15:15:40 #112
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156198961
en dit is dus pas het begin van alle data die aan het binnenkomen is _O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 18 september 2015 @ 15:25:09 #113
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_156199188


Hij moet hier gewoon even gepost worden.
  vrijdag 18 september 2015 @ 17:28:28 #114
8369 speknek
Another day another slay
pi_156201822
Maar zijn het nou bergen of ijsschotsen?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 18 september 2015 @ 17:30:06 #115
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156201855
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2015 17:28 schreef speknek het volgende:
Maar zijn het nou bergen of ijsschotsen?


bergen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_156394283
25-09-2015

'Slangenhuid'-landschap en andere verrassingen op Pluto


'Slangenhuid'-landschap op Pluto, gefotografeerd door de ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI)

De nieuwste foto's van Pluto, afgelopen zomer gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, en afgelopen week ontvangen op aarde, laten merkwaardige landschappen zien waarvoor geologen nog geen bevredigende verklaring hebben.

Op de extreem gedetailleerde opnamen, die in sommige gevallen details van slechts enkele honderden meters groot, zijn uitgestrekte gebieden te zien die qua structuur meer aan boombast of slangenhuid doen denken dan aan een ijzig landschap. Andere opnamen tonen geïsoleerde ijsbergen in bevroren stikstofvlaktes waar ribbelachtige patronen in te zien zijn - mogelijk een soort sneeuwduinen.

Door opnames in zichtbaar licht te combineren met foto's die gemaakt zijn op infrarode golflengten, is een nieuw kleurenbeeld van de dwergplaneet samengesteld - het meest gedetailleerde mozaïek tot nu toe. Ook zijn metingen verricht aan de verdeling van methaanijs op het oppervlak. Die is niet gelijkmatig: methaan komt vooral voor in de helderste gebieden van het Pluto-oppervlak.

Er is echter nog niet bekend of methaanijs zich bij voorkeur afzet op terrein met een hoge reflectiviteit, of dat de betreffende gebieden zo helder zijn als gevolg van de aanwezigheid van bevroren methaan. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156394434
25-09-2015

Nieuwe giga-foto van Pluto toont dwergplaneet met kleurig landschap


door Anouk Eigenraam en Hendrik Spiering

Wetenschap De dwergplaneet Pluto was ooit weinig meer dan een ver lichtje en een anonieme ijsbal. Maar nu, met de nieuwe giga-foto door de sonde New Horizons, lijkt hij dichterbij dan de maan. Ook toont de foto dat Pluto verschillende landschappen in diverse kleuren heeft.

Op 14 juli schoot New Horizons na een reis van bijna tien jaar met een snelheid van 15 kilometer per seconde in slechts een halve dag langs de dwergplaneet. De sonde, zo groot als een concertvleugel, maakte duizenden foto’s en metingen. Omdat de radioverbinding met de sonde zwak is, duurt het nog bijna een jaar voordat alle gegevens terug op aarde zullen zijn. Uit de eerste opnamen werd al wel duidelijk dat Pluto geen simpele ijsbal was, maar allerlei onverwachte geologische activiteit vertoont: met kilometers hoge bergketens en nieuw gevormde uitgestrekte vlaktes.

Op de nieuwe foto zijn details van 1,3 km te zien, waarmee bijvoorbeeld iets met de omvang van de vesting van Naarden net zichtbaar moet zijn op de dwergplaneet, die 30 tot 50 zo ver van de zon staat als de aarde en een doorsnee van zo’n 2.000 km heeft. De foto is een combinatie van opnames in blauw, rood en infrarood licht en toont verrassende landschapsvormen in diverse kleuren. De sterrenkundige Alex Parker, lid van het New Horizons-team, stelde de foto samen. Op zijn twitteraccount @Alex_Parker licht hij verschillende opvallende details uit, zoals een eenzaam rood kratertje in een verder egale vlakte.

(nrc.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 27 september 2015 @ 00:32:53 #118
862 Arcee
Look closer
pi_156532995
Charon O+
pi_156542761
quote:
1s.gif Op donderdag 1 oktober 2015 21:31 schreef Prego het volgende:
Charon O+
[ afbeelding ]
01-10-2015

Nieuwe foto’s van Pluto’s maan Charon getuigen van grof geweld


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 2 oktober 2015 om 08:41 uur

De foto’s – met daarop onder meer een vallei zeker vier keer langer dan de Grand Canyon – getuigen van een gewelddadig verleden.

Op de foto’s schittert de grootste maan die Pluto rijk is: Charon. We zien hier één zijde van de maan: de zijde die op Pluto gericht is. New Horizons maakte de foto’s toen deze op 14 juli langs Pluto scheerde. Nog niet eerder leverde New Horizons foto’s met zo’n hoge resolutie van dit deel van Charon af.

Veel te zien
Wederom zien we op de foto’s – heel verrassend – een gepokte en gemazelde maan. Lang dachten onderzoekers dat Charon een vrij monotone maan zou zijn. Maar in plaats daarvan zien we een maan met onder meer bergen, valleien en landverschuivingen. “We dachten dat de kans dat we zulke interessante kenmerken op de satelliet van een wereld die zich aan het randje van het zonnestelsel bevindt, klein was,” vertelt onderzoeker Ross Beyer.

.
Hier zie je het klovensysteem met ten zuiden een vrij glad gebied. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Enorm kloofsysteem
Maar de nieuwste foto’s maken maar weer eens duidelijk dat Charon allesbehalve saai is. Net ten noorden van de evenaar van de maan zien we enorme breuken en valleien. Het kloofsysteem is meer dan 1600 kilometer groot en loopt dwars over het deel van Charon dat we op deze foto’s zien, heen. Mogelijk gaat het kloofsysteem aan de andere zijde van Charon zelfs nog verder. Het is zeker vier keer zo lang als de Grand Canyon en op sommige plekken twee keer zo diep. “Het lijkt alsof de gehele korst van Charon opengescheurd is,” vertelt onderzoeker John Spencer.

Cryovulkanisme?
Ten zuiden van de valleien treffen we een gebied aan dat verrassend glad is. Dit gebied – Vulcan Planum genoemd – heeft minder grote kraters dan het gebied in het noorden, wat erop wijst dat het zuidelijke gebied aanzienlijk jonger is. Het gebied is mogelijk vrij recent nog van een heel nieuw oppervlak voorzien. Hoe? Mogelijk door cryovulkanisme. “Het onderzoeksteam discussieert over de mogelijkheid dat een interne oceaan lang geleden bevroor en Charon doordat het volume van de oceaan veranderde, openscheurde, zodat op water gebaseerde lava’s het oppervlak konen bereiken,” vertelt Paul Schenk.


Al met al wijst alles erop dat Charon een veelbewogen leven achter de rug heeft. Wat er precies allemaal is gebeurd, hopen onderzoekers in de nabije toekomst te achterhalen. New Horizons heeft namelijk nog veel meer beelden van Charon gemaakt – sommige met een nog betere resolutie van de beelden die we nu zien – en die komen langzaamaan richting de aarde. “Ik voorspel dat het verhaal van Charon nog verbazingwekkender wordt,” aldus onderzoeker Hal Weaver.


Op deze compositiefoto zie je op de voorgrond Pluto en op de achtergrond Charon. De grootte van Charon ten opzichte van Pluto is correct weergegeven, de afstand tussen de twee is in werkelijkheid groter. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156545461
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 09:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
de afstand tussen de twee is in werkelijkheid groter.
_O-

Mooie plaatjes wel! :Y
gr gr
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 5 oktober 2015 @ 22:06:05 #122
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156629056
fantastisch weer _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_156634919
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156634944
05-10-2015

Nix en Hydra onthullen hun ware gezicht


nix
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 6 oktober 2015 om 08:42 uur

Langzaam maar zeker krijgen we dankzij New Horizons een steeds beter beeld van Pluto, maar ook van zijn maantjes.

Vorige week konden we je al fantastische foto’s laten zien van Charon: de grootste maan die Pluto rijk is. Maar het systeem van Pluto heeft nog meer ‘inwoners’. Op iets grotere afstand van Pluto vinden we Styx, gevolgd door Nix, Kerberos en Hydra. Deze vier maantjes zijn klein: hun langste as is minder dan 50 kilometer lang De vier maantjes zijn – in tegenstelling tot Charon – ook bijzonder van vorm: ze zijn niet mooi rond, maar doen een beetje denken aan een aardappel.

Foto: NASA / JHUAPL / SwRI.

Nix
Tijdens zijn scheervlucht langs Pluto maakte New Horizons diverse foto’s van de maantjes en in een nieuwe blogpost hebben onderzoekers nu een aantal van die foto’s vrijgegeven. Op de foto hierboven schitteren de ‘drie gezichten’ van Nix. We zien een foto die New Horizons maakte terwijl deze Pluto naderde, toen deze dicht bij Pluto in de buurt was en toen deze Pluto verliet.

..
Foto: NASA / JHUAPL / SwRI.
Enorme krater
Wat direct opvalt op de foto’s van Nix is dat de maan een enorme krater bezit. Het roept vragen op over de oorsprong van Nix. Omdat Nix niet zo groot is, is er een dunne scheidslijn tussen een inslag die een krater van deze grootte maakt en een inslag die resulteert in totale vernietiging van de maan. Dat Nix er nog is, kan een kwestie van dom geluk zijn. Maar het zou ook kunnen dat Nix een fragment is van een oudere maan die op de één of andere manier vernietigd is. Wat verder opvalt op foto’s van Nix (zie hierboven) is dat de krater en ejecta (het materiaal dat uit de krater is geslingerd) donkerder is dan het omringende gebied. Het suggereert dat onder het witte oppervlak van Nix een veel donkerder materiaal huist. Om wat voor materiaal het exact gaat, is nog onduidelijk.


Foto: NASA / JHUAPL / SwRI.

Hydra
New Horizons heeft ook fraaie foto’s gemaakt van Hydra. Eén van de beste foto’s die we tot op heden bezitten, zie je hiernaast. De kwaliteit van deze foto is duidelijk slechter dan die van Nix. Dat komt doordat Hydra zich op het moment dat New Horizons langs Pluto scheerde aan de andere zijde van Pluto bevond. Toch kunnen we op basis van deze foto meer vertellen over Hydra. Zo zien we dat de vorm een stuk gecompliceerder is dan die van Nix. Met een beetje fantasie doet de maan denken aan komeet 67P/C-G (je weet wel, die komeet waar momenteel Rosetta omheen cirkelt). Recent onderzoek suggereert dat die komeet ontstaan is door een botsing van twee kometen. Mogelijk is ook Hydra het resultaat van een botsing tussen twee manen.
Hoewel deze foto’s al veel onthullen over de kleinere manen van Pluto, moeten de beste kiekjes nog komen. Er is namelijk nog maar een klein deel van de door New Horizons verzamelde data gedownload. In het deel dat nog komen moet, bevinden zich niet alleen betere foto’s van Nix en Hydra, maar ook foto’s van Styx en Kerberos.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 11:04:26 #125
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_156636089
Wat een bazensonde is het ook _O_
nee, jij dan!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 6 oktober 2015 @ 21:03:19 #126
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156649954
ben zo benieuwd naar alles wat nog komt :~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_156684090
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 21:03 schreef rubbereend het volgende:
ben zo benieuwd naar alles wat nog komt :~
08-10-2015

NASA komt met "verbluffend nieuws" over Pluto


© reuters.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal vandaag een fantastische ontdekking onthullen met betrekking tot Pluto. De gezaghebbende planetoloog Alan Stern, die het NASA-project New Horizons leidt, deed die opwindende aankondiging tijdens een lezing aan de universiteit van Alberta in Canada.


© epa.


© afp.


© ap.

De wetenschapper gaf aan dat hij de ontdekking zelf nog maar amper kan bevatten maar dat hij niets mag onthullen over de aard ervan. "Helaas kan ik nog niets zeggen over wat NASA donderdag (vandaag, nvdr.) zal vertellen", aldus Stern. "Maar het is verbluffend."

Terwijl Stern hogeresolutiefoto's toonde van Pluto en zijn grootste maan Charon, zei hij: "Deze wereld leeft". "Er is een weersysteem, geologische activiteit en er zijn nevels in de atmosfeer."

Close-upfoto's afkomstig van ruimtesonde New Horizons gaven al prijs dat de dwergplaneet over bergen beschikt van ruim drie kilometer hoog die mogelijk het gevolg zijn van ijsvulkanisme. Beelden van Plutomaan Charon toonden dan weer prachtige kleurvariaties, bergen, canyons en kloven.

Volgens de wetenschapper is op dit moment nog maar tien procent van de data van New Horizons gedownload waardoor de planeet steeds nieuwe elementen zal blijven prijsgeven. "2015 is een jaar waarin geschiedenis wordt geschreven", besloot Stern.

Op 28 september onthulde NASA al dat er aanwijzingen zijn voor stromend water op Mars.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156684171
Wat zou het kunnen zijn?
pi_156684417
quote:
0s.gif Op donderdag 8 oktober 2015 09:33 schreef kurk_droog het volgende:
Wat zou het kunnen zijn?
ik laat me verrassen. MAar het zal vast spectaculair zijn als je bekijkt wat er al ontdekt is en dat Stern de nieuwe ontdekking zelf nog maar amper kan bevatten, dus ik ben zeer benieuwd :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator donderdag 8 oktober 2015 @ 11:10:00 #130
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_156685501
Wanneer precies word bekend wat ze ontdekt hebben op Pluto?
  donderdag 8 oktober 2015 @ 14:00:58 #131
243112 Roland_Deschain
The last surviving gunslinger
pi_156688778
Is er al nieuws?
"Childe Roland to the Dark Tower Came"
"The world moved on"
pi_156689068
Haha, ik denk dat het weer een overdreven (Amerikaans) bericht is om aandacht te trekken. Voor Alan Stern zal het vast verbluffend zijn, maar voor ons is het waarschijnlijk gewoon 'aha, best leuk hoor!'

Maar ik hoop natuurlijk dat ik ook versteld zal staan!
gr gr
  Moderator donderdag 8 oktober 2015 @ 14:15:46 #133
8781 crew  Frutsel
pi_156689153
Oh jongens, laat maar zitten...

NewHorizons2015 twitterde op woensdag 07-10-2015 om 20:02:02 There is a false rumor going around that there will be a BIG New Horizons science announcement tomorrow. Completely false. reageer retweet
_O-

Fucking HLN ook altijd, kutbron die nooit iets controleert.
gr gr
  donderdag 8 oktober 2015 @ 14:30:09 #135
243112 Roland_Deschain
The last surviving gunslinger
pi_156689356
-O-
"Childe Roland to the Dark Tower Came"
"The world moved on"
pi_156689750
Die Stern zal toch niet zomaar wat roepen? Vreemd verhaal :N
pi_156690541
Toch een tegenvaller.... hierbij toch een poging om iedereen "op te beuren":
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
-O-
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
  donderdag 8 oktober 2015 @ 16:07:32 #138
243112 Roland_Deschain
The last surviving gunslinger
pi_156691250
Mysterie rond 'spectaculair' nieuws van NASA over Pluto

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onthult vandaag groot nieuws over de planeet Pluto. Althans, dat beweerde planetoloog Alan Stern van NASA, die het NASA-project New Horizons leidt. Nu blijkt dat de man vermoedelijk verkeerd geinterpreteerd is.

Alan Stern liet via het twitteraccount NewHorizons2015 weten: "Geen idee hoe dit zo verkeerd geinterpreteerd is."

Stern deed zijn aankondiging tijdens een lezing aan de universiteit van Alberta in Canada. Hij vertelde dat NASA donderdag, vandaag dus, de laatste data en foto's van de dwergplaneet en haar maan bekend maakt, die afkomstig zijn van ruimtesonde New Horizon. "Helaas mag ik nog niets zeggen over wat NASA donderdag gaat vertellen. Maar het is spectaculair."

"Deze wereld leeft. Er is een weersysteem, geologische activiteit en er zijn nevels in de atmosfeer", aldus Stern, wiens citaat hier waarschijnlijk verkeerd geinterpreteerd is.

Vorige maand kwamen er al zeer gedetailleerde foto's s vrij van Pluto, waarop bergen, canyons en een kleurrijk landschap te zien zijn. Stern: "Het jaar 2015 is een jaar waarin geschiedenis wordt geschreven."

Volgens de planetoloog is nog maar tien procent van de data van de ruimtesonde gedownload. Er zal dus steeds meer informatie over Pluto bekend worden.

Een week geleden onthulde de NASA ook al spectaculair nieuws. Toen ging het nieuws over planeet Mars, waar vloeibaar water ontdekt.

telegraaf.nl

-

Erg vreemd. Zou hij zijn mond voorbij hebben gepraat en van hogerhand zijn terug gefloten? Hebben ze iets ontdekt wat wij (nog) niet mogen weten?

Vragen, vragen.
"Childe Roland to the Dark Tower Came"
"The world moved on"
pi_156691288
Misschien is het iets dat nog niet bekend mag worden... dat iemand zn mond voorbij heeft gepraat.
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
  FOK!-Schrikkelbaas donderdag 8 oktober 2015 @ 18:30:46 #140
862 Arcee
Look closer
pi_156693403
quote:
Pluto heeft blauwe lucht


Pluto mag dan in vergelijking met de Aarde amper een atmosfeer hebben, het kleine beetje gassen rond de dwergplaneet lijkt toch iets op de atmosfeer om onze planeet. Op nieuwe kleurenfoto's die de New Horizons sonde terug heeft gestuurd, is duidelijk een blauwe schil rond Pluto te zien.

"Wie had er nu een blauwe lucht in de Kuipergordel verwacht? Het is prachtig!", reageert hoofdonderzoeker Alan Stern enthousiast.

En Stern kreeg meer nieuws om enthousiast over te zijn. Er is namelijk ook ijs aangetroffen op Pluto. Het bevroren water bevindt zich veelal op plekken, die op de foto's van New Horizons rood van kleur zijn. Het verband tussen het ijs en de rode gebieden is nog volstrekt onduidelijk. "Ik ben compleet verrast", aldus een van de New Horizons onderzoekers.

Er gingen allerlei geruchten over het Plutonieuws dat NASA donderdag bekend zou maken, naar aanleiding van een lezing waarin Stern zijn enthousiasme over de nieuwtjes niet kon beteugelen.

Bron: Telegraaf
  donderdag 8 oktober 2015 @ 18:39:47 #141
343774 OnHumorDuck28
Jah, dat kan ook he.
pi_156693596
quote:
0s.gif Op donderdag 8 oktober 2015 18:30 schreef Arcee het volgende:

[..]

Dus toch wel nieuws... :D En een mini-atmosfeer... of hoe je dat ook zegt.
pi_157058350
23-10-2015

Vijfde Plutomaantje is verrassend klein



Pluto Deze foto van het Plutomaantje Kerberos is op 14 juli 2015 van een afstand van 396.100 kilometer gemaakt door de NASA-ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHUAPL/SwRI)

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons heeft deze week de eerste foto’s van het Plutomaantje Kerberos naar de aarde gezonden. Daarmee is nu van alle vijf de Plutomanen beeldmateriaal beschikbaar.

Uit de nieuwe foto’s blijkt dat Kerberos veel kleiner is dan wetenschappers verwachtten. Zijn oppervlak is zo helder, dat het ongeveer 50 procent van het ontvangen zonlicht weerkaatst. Dat wijst er sterk op dat Kerberos, net als de drie andere kleine Plutomanen, met relatief schoon waterijs bedekt is.

Kerberos werd in 2011 ontdekt met de Hubble-ruimtetelescoop. Op basis van de zwaartekrachtsinvloed die hij op de andere Plutomaantjes uitoefende, werd ervan uitgegaan dat hij vrij groot moest zijn: iets van 13 bij 34 kilometer. En gezien het feit dat hij tamelijk lichtzwak is, zou dat hebben betekend dat zijn oppervlak met donker materiaal bedekt is.

Dat blijkt niet te kloppen. Zoals gezegd, is het oppervlak van Kerberos juist heel helder. Bovendien laten de nieuwe foto’s zien dat hij uit twee lobben bestaat, waarvan de grootste slechts acht kilometer groot is. De kleinste meet vijf kilometer. Vermoed wordt dat die twee lobben ooit afzonderlijke brokstukken waren.

Onduidelijk is nog waarom de voorspelling van de grootte van Kerberos er zo ver naast zat.

Ondertussen heeft New Horizons de eerste van vier koerswijzigingen gemaakt die nodig zijn om hem over ruim drie jaar in de buurt te brengen van het kleine Kuipergordelobject 2014 MU69. De drie overige koerscorrecties staan gepland voor 25 en 28 oktober en 4 november

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zondag 25 oktober 2015 @ 23:27:19 #143
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_157103765
weer iets wat niet verwacht was :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_157270585
inderdaad :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157270627
30-10-2015

Bijzondere krater ontdekt op Plutomaan Charon


Plutomaan Charon. De bovenste, ‘Organa’ (groen ingekleurd), heeft een duidelijk andere samenstelling dan de onderste (’Skywalker’). (NASA/Johns Hopkins University Applied PhysicsLaboratory/Southwest Research Institute)

Wetenschappers hebben op het oppervlak van de grote Plutomaan Charon een krater ontdekt die sterk verschilt van naburige kraters. Het infraroodspectrum van de krater, die voorlopig ‘Organa’ wordt genoemd, vertoont de kenmerken van bevroren ammoniak. De naburige krater ’Skywalker’ daarentegen wordt, net als de overige kraters op Charon, gedomineerd door ‘gewoon’ waterijs.

De vraag is nu waarom twee kraters die zoveel op elkaar lijken, en zo dicht bij elkaar liggen, qua samenstelling zo sterk van elkaar kunnen verschillen. Een van de mogelijkheden is dat Organa jonger is dan de overige kraters. Of misschien is bij de inslag toevallig een voorraad ammoniakijs ‘aangeboord’. Ook is het denkbaar dat het inslaande object zelf veel ammoniak bevatte.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157270725
30-10-2015

Nieuwe foto bewijst dat Pluto’s schaduwzijde ook prachtig is


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 30 oktober 2015 om 13:18 uur

Toen New Horizons Pluto eenmaal voorbij was, keek deze nog even achterom. En dat levert deze fantastische foto op.

Vorige maand gaf NASA al fantastische foto’s vrij van Pluto’s ‘schaduwkant’. De foto’s werden gemaakt toen New Horizons Pluto voorbij was en achterom keek. De ruimtesonde keek toen in de richting van de zon, waardoor niet alleen de verschillende lagen in de atmosfeer zichtbaar werden, maar we ook een bijzonder kijkje kregen op de bergen, gletsjers en vlakten die de dwergplaneet rijk is.

Compleet
De foto’s die NASA vorige maand vrijgaf, lieten echter maar een stukje van Pluto zien. En nu is er een nieuwe foto vrijgegeven waarop we Pluto bijna helemaal zien. NASA noemt de foto – terecht – adembenemend.

18.000 kilometer
De foto werd zo’n 15 minuten nadat de afstand tussen New Horizons en Pluto het kleinst was, gemaakt. De afstand tussen de ruimtesonde en Pluto was op dat moment zo’n 18.000 kilometer.

Op de foto wordt een klein stukje van Pluto door de zon belicht. Dat belichte stukje laat het vrij gladde Sputnik Planam zien, maar ook bergen die tot wel 500 meter hoog zijn en een terrein vol gletsjers.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 2 november 2015 @ 19:56:44 #147
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_157276051


Nix _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_157377164
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157377182
06-11-2015

New Horizons richt pijlen nu echt op volgend Kuipergordelobject


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 6 november 2015 om 11:36 uur

De sonde heeft de laatste van vier manoeuvres uitgevoerd en zet nu werkelijk koers naar zijn volgende bestemming: 2014 MU69.

New Horizons scheerde onlangs langs Pluto en zijn manen. Dat leverde al een schat aan informatie op over de dwergplaneet en zijn omgeving. Maar we willen nog veel meer over dit afgelegen deel van ons zonnestelsel weten. En dus ging NASA met spoed op zoek naar een ander Kuipergordelobject dat New Horizons kon gaan bestuderen. En dat werd 2014 MU69: een object dat zo’n 1,6 miljard kilometer voorbij Pluto ligt.

.
De weg die New Horizons aflegt. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Vier manoeuvres
Maar dat betekende wel dat de koers van New Horizons gewijzigd moest worden. En dat gebeurde de afgelopen weken. Vier keer werd de koers van de sonde een beetje aangepast. Bijzonder, want nog nooit is een ruimtevaartuig op deze afstand van de aarde ‘bijgestuurd’. De manoeuvres verliepen gelukkig zoals gepland en New Horizons ligt keurig op koers. “New Horizons is gezond en ligt nu op koers om voor het eerst onderzoek te gaan doen naar de bouwblokken van kleine planeten zoals Pluto,” stelt onderzoeker Alan Stern.

2019
Naar verwachting komt de sonde op 1 januari 2019 bij 2014 MU69 aan. New Horizons scheerde op zo’n 12.500 kilometer afstand langs Pluto. Als het aan NASA ligt, scheert de sonde in 2019 op nog kleinere afstand langs 2014 MU69.

Hoewel New Horizons dankzij de uitgevoerde manoeuvres klaar is voor een ontmoeting met 2014 MU69 is het nog niet zeker dat deze er ook echt komt. Want daarvoor moet de missie van de sonde eerst officieel worden verlengd. Begin 2016 zal het New Horizons-team daartoe een aanvraag indienen bij NASA.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_157445103
09-11-2015

Mogelijk ijsvulkanisme op Pluto


Hoogtekaart van Piccard Mons (links) en Wright Mons (rechts) - twee mogelijke ijsvulkanen op Pluto. (NASA/JHU-APL/SwRI)

Op de verre dwergplaneet Pluto komt mogelijk actief ijsvulkanisme voor. Dat is een van de spectaculaire resultaten van de ruimtemissie New Horizons die vandaag gepresenteerd zijn tijdens de 47e bijeenkomst van de Division for Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in National Harbor, Maryland.

Op basis van stereo-opnamen van het Pluto-oppervlak, die afgelopen zomer gemaakt zijn tijdens de scheervlucht van New Horizons, zijn topografische kaarten ('hoogtekaarten') samengesteld. Daarop zijn minstens twee kilometershoge bergen ontdekt (met de voorlopige namen Piccard Mons en Wright Mons) met een caldera-achtige 'krater' op de top. Planeetonderzoekers nemen aan dat uit deze 'vulkanen' af en toe een slurrie-achtig mengsel stroomt van bevroren water, stikstof, ammoniak en methaan.

Tijdens de DPS-bijeenkomst worden deze week in totaal meer dan vijftig onderzoeksresultaten rond Pluto gepresenteerd. Zo blijkt uit de verdeling van ruim duizend inslagkraters op Pluto dat sommige delen van het oppervlak enkele miljaren jaren oud zijn, terwijl andere delen (met name het lichtgekleurde gebied Sputnik Planum) misschien niet ouder zijn dan tien miljoen jaar. Ook komen er gebieden voor met een 'gemiddelde' leeftijd. Het lijkt er dus op dat Pluto gedurende vrijwel zijn gehele geschiedenis de een of andere vorm van tektonische activiteit heeft gekend.

Het gebrek aan relatief kleine inslagkraters doet vermoeden dat de Kuipergordel - de gordel van ijsdwergen waar Pluto deel van uitmaakt - zelf ook weinig kleine hemellichamen bevat. De kleinste Kuipergordelobjecten, met afmetingen van enkele tientallen kilometers, zijn dus misschien niet samengeklonterd uit kleinere brokstukken, maar direct met hun huidige afmetingen ontstaan uit de schijf van gas en stof waaruit het zonnestelsel werd geboren.

Onderzoek aan de vier kleine maantjes van Pluto doet vermoeden dat minstens twee (Kerberos en Hydra) waarschijnlijk zijn ontstaan door botsingen van kleinere hemellichamen; ook voor de andere twee (Styx en Nix) zou dat kunnen gelden. De maantjes vertonen bovendien een snelle, vermoedelijk chaotische rotatie.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 10 november 2015 @ 17:01:34 #151
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_157451304
wow :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158004675
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158004693
04-12-2015

New Horizons spot klein Kuipergordelobject


Een record: nog nooit zijn van zo dichtbij beelden gemaakt van een vrij klein Kuipergordelobject.
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 4 december 2015 om 08:56 uur

Kuipergordel
Wanneer je van de zon vandaan reist, kom je eerst de acht planeten die ons zonnestelsel telt, tegen. Eenmaal voorbij Neptunus stuit je op de Kuipergordel: een gordel vol met komeetachtige objecten die uit ijs en steen bestaan. New Horizons is de eerste sonde die deze gordel bezoekt.

Ruimtesonde New Horizons maakte de beelden op 2 november met zijn Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). Op de beelden zien we een 150 kilometer groot Kuipergordelobject dat de naam 1994 JR1 draagt.

Op het moment dat de beelden gemaakt werden, bevond 1994 JR1 zich op zo’n 5,3 miljard kilometer afstand van de zon. De afstand tussen New Horizons en 1994 JR1 was op dat moment slechts 280 miljoen kilometer. En dat is een record: nog nooit is vanaf zo’n kleine afstand een foto van een klein hemellichaam in de Kuipergordel gemaakt.

New Horizons scheerde op 14 juli langs Pluto en zijn manen en onthulde hoe de dwergplaneet en zijn omgeving eruitzag. Daarna vloog New Horizons direct door. De sonde zal op 1 januari 2019 langs een ander Kuipergordelobject scheren: 2014 MU69
.
.
Vier foto’s van New Horizons zijn voor deze beelden achter elkaar gezet. New Horizons maakte de foto’s met tussenpozen van een uur. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 4 december 2015 @ 09:30:03 #154
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_158004726
Welke van die witte stippen is het?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_158004803
quote:
11s.gif Op vrijdag 4 december 2015 09:30 schreef Perrin het volgende:
Welke van die witte stippen is het?
eerlijk gezegd vroeg ik me dat ook af :)
ik denk de middelste, de grote (die zal wel het dichtste bij zijn) ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158072661
04-12-2015

Dit zijn de scherpste foto’s van Pluto tot nu toe



De New Horizons-ruimtesonde heeft de scherpste foto’s tot nu toe van het oppervlak van Pluto naar de aarde gestuurd. Deze foto’s zijn tijdens de scheervlucht in juli gemaakt.

New Horizons trakteert ons al bijna een half jaar op schitterende beelden. En dit stopt voorlopig nog niet. Het komende jaar blijft de ruimtesonde data en gegevens sturen. De beeldenstroom wordt steeds interessanter. Zo zijn de afgelopen weken de scherpste foto’s tot nu toe gearriveerd. De resolutie bedraagt slechts 77 tot 85 meter per pixel. En scherper dan 70 meter per pixel gaan de foto’s niet worden.

Hoe gedetailleerd is 70 meter per pixel eigenlijk? Deze luchtfoto van New York heeft precies dezelfde resolutie als de scherpste Pluto-foto’s. Zoals je ziet zijn straten en individuele gebouwen niet te herkennen. Steigers, bruggen en enkele boten zijn wel te spotten.

Op de nieuwe foto’s van dwergplaneet Pluto zijn bergen, kraters en ijsvelden te zien. “Het is onvoorstelbaar wat we dankzij deze foto’s allemaal leren over Pluto”, vertelt projectwetenschapper Alan Stern. Elke foto is in werkelijkheid 80 kilometer breed. En dat van een wereld op vijf miljard kilometer afstand van de aarde. Ongelofelijk!

Sputnik Planum
Vooral de eerste foto – die bovenaan dit artikel staat – is adembenemend. De Pluto-kenners onder ons herkennen het gebied waarschijnlijk al. Dit is de rand van Pluto’s hart, oftewel Sputnik Planum. Dit gebied dankt zijn herkenbaarheid aan het sterke contrast tussen de ijsvelden en de hoge ijsbergen.






De foto’s zijn vijftien minuten voor de kleinste afstand tussen New Horizons en Pluto gemaakt. Toen was de afstand tussen de dwergplaneet en de ruimtesonde zo’n 17.000 kilometer. De ruimtesonde gebruikte het LORRI-instrument om het gebied te fotograferen.

De komende dagen arriveren meer scherpe beelden van de mooiste dwergplaneet van het zonnestelsel. We wachten in spanning af!

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 7 december 2015 @ 17:26:28 #157
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158084263
wow
wow
wow

_O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 9 december 2015 @ 17:37:46 #158
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158132037
govertschilling twitterde op dinsdag 08-12-2015 om 11:36:14 morgen (9 dec) om 19.20 op @NPO2: uitzending over #pluto bij @dekennisvannu, met @astro_andre en @sebasdevet reageer retweet
de vaste volgers hier zullen waarschijnlijk niets nieuws zien maar toch leuk misschien
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 10 december 2015 @ 23:53:04 #159
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158164364
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 10 december 2015 @ 23:55:22 #160
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_158164412
Bizar en mooi!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 11 december 2015 @ 09:11:56 #161
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_158167065
Maar toen ze langs Pluto vlogen wisten ze eigenlijk nog niet wat daar te zien zou zijn. Ze konden vanwege de afstand ook niet 'real time' bijsturen. Die foto s zijn dus min of meer op goed geluk genomen, als ik het goed begrijp?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_158167205
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 09:11 schreef LXIV het volgende:
Maar toen ze langs Pluto vlogen wisten ze eigenlijk nog niet wat daar te zien zou zijn. Ze konden vanwege de afstand ook niet 'real time' bijsturen. Die foto s zijn dus min of meer op goed geluk genomen, als ik het goed begrijp?
Bij het aanvliegen is er wel een inschatting gemaakt op basis van beschikbaar beeldmateriaal op (grote) afstand. Maar de volledige flyby is inderdaad zonder communicatie geweest.

Dit omdat New Horizons geen roteerbare delen heeft. Het was of beeld terugsturen, of opnames maken maar niet tegelijk. Elke rotatie en elke opname was tevoren ingeprogrammeerd, maar wat men precies zou gaan opnemen was onbekend.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 11 december 2015 @ 10:26:14 #163
8369 speknek
Another day another slay
pi_158167888
quote:
Zijn gewoon voetstappen jonguh.
quote:
Prachtig. Het is echt een beetje als ijsvorming in je vriezer, alleen dan op gigantische schaal (en met heel wat lagere temperaturen).
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 17 december 2015 @ 20:07:52 #164
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158313980
nieuwste foto van Nix:

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158314054
^O^
pi_158314230
Nix lijkt dan wel een steenklomp terwijl Pluto heel dynamisch is.
  donderdag 17 december 2015 @ 20:20:34 #167
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_158314273
Nix is ook maar mini.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_158433066
21-12-2015

Je blijft nieuwe dingen zien op deze nieuwe foto van Pluto


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 21 december 2015 om 08:42 uur

Op de foto’s – die New Horizons in juli maakte – zien we onder meer een rijkelijk met kraters bedekt stukje Pluto.

Ruimtesonde New Horizons scheerde op 14 juli rakelings langs Pluto. De foto die NASA nu heeft vrijgegeven (zie hieronder) maakte de ruimtesonde kort daarvoor en laat een deel van Pluto zien dat zich ten westen bevindt van het gebied dat New Horizons tijdens zijn scheervlucht zag. Helemaal boven aan de foto zien we een gebied dat heel veel kraters telt. Verder naar beneden zie je breuklijnen, waarna het gebied – nog verder naar beneden – aanzienlijk donkerder wordt. Dit donkere gebied wordt informeel aangeduid als Cthulhu Regio. Helemaal onderaan zien we ook nog enkele bergen: mogelijk ijsvulkanen.

.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

De helft
Foto’s zoals deze, maar ook metingen die New Horizons voor, tijdens en na zijn scheervlucht verrichtte, maken ons beeld van Pluto en zijn manen gaandeweg completer. En dat terwijl nog niet eens de helft van de door New Horizons verzamelde informatie over Pluto op aarde is gearriveerd. De andere helft is nog onderweg.

Gletsjers
Zo hebben onderzoekers ontdekt dat er op Pluto sprake is van glaciale activiteit. Er zijn dus gletsjers die valleien hebben uitgekerfd. Maar misschien nog wel belangrijker: die glaciale activiteit is niet iets van het verleden. Die vindt ook vandaag de dag nog plaats. “Pluto heeft onze verwachtingen als het gaat om landformaties en processen die tot op de dag van vandaag spelen, enorm overtroffen,” stelt onderzoeker Alan Howard.

Meer ontdekkingen
Verder is er recent waterijs op Pluto ontdekt en lijken er ijsvulkanen op de dwergplaneet te vinden te zijn. Ook blijkt Pluto een heel interessante atmosfeer te hebben. Overigens stellen ook de manen van de dwergplaneet zeker niet teleur: maan Charon blijkt bijvoorbeeld veel minder saai te zijn dan gedacht.

Vragen
Terwijl onderzoekers dankzij New Horizons de ene na de andere opzienbarende ontdekking op en nabij Pluto doen, roept de ruimtesonde ook een hoop vragen op. Neem bijvoorbeeld de hoge nevels die boven Pluto zijn gespot. Hoe ontstaan ze? Waarom bestaan ze uit lagen? “Net zoals bijna alles op Pluto is de nevel veel gecompliceerder dan we dachten,” vertelt onderzoeker Andy Cheng. “Maar met de uitstekende gegevens die we momenteel bezitten, verwachten we de nevel snel beter te kunnen doorgronden.”

Al met al lijkt het dus een kwestie van tijd te zijn voor Pluto al zijn geheimen onthult. New Horizons is ondertussen onderweg naar een volgend mysterie: het Kuipergordelobject 2014 MU69. Naar verwachting komt de sonde daar op 1 januari 2019 aan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158840044
04-01-2016

Pluto's maantje Nix schittert voor de helft op nieuwe foto

NASA heeft recent een nieuwe foto van Nix vrijgegeven. Het is één van de beste foto’s die we tot op heden van de maan hebben.

De foto is gemaakt door New Horizons. De sonde scheerde op 14 juli 2015 langs Pluto. De scheervlucht leverde vele foto’s op, waaronder deze foto van de op twee na grootste maan van Pluto. Toen New Horizons deze foto van Nix maakte, bevond deze zich op zo’n 23.000 kilometer afstand van de maan.

Op de foto zien we maar een stukje van Nix. Slechts de helft van de maan wordt belicht. Het belichte deel is ongeveer 19 bij 47 kilometer groot. De foto onthult weer nieuwe informatie over de geologische geschiedenis van Nix en inslagen op de maan, zo stelt NASA.

.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

New Horizons werd in 2006 gelanceerd. Grappig genoeg wisten we toen nog maar net van het bestaan van Nix af. De maan werd namelijk in 2005 pas ontdekt. Enkele jaren na het vertrek van New Horizons – in 2011 en 2012 – werden nog eens twee manen ontdekt. Pluto blijkt er dus vijf te hebben: Charon, Hydra, Nix, Kerberos en Styx. Onlangs leverde New Horizons al een compleet familieportret af. Op die compositiefoto zien we alle manen van Pluto in volle glorie.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158840730
Hele mooie foto's van Pluto en de maantjes :).

Ik had begrepen dat 2014 MU69 een zeer klein object is? Hopelijk stelt die niet teleur.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 7 januari 2016 @ 16:10:37 #171
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158902599
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 7 januari 2016 @ 17:32:35 #172
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158905106
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158909984
quote:
En daar komen de wilde speculaties alweer -O-

Maar ik wacht gewoon rustig af, tis niet alsof ik daar ooit nog wat baantjes ga zwemmen oid :P.
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 08:53 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-01-2016

Pluto's maantje Nix
Vind dit trouwens wel een erg toepasselijke naam voor een maantje dat kleiner is dan een forse stad :P
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 7 januari 2016 @ 23:49:54 #174
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158917979
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 20:05 schreef magnetronkoffie het volgende:

[..]

En daar komen de wilde speculaties alweer -O-

Maar ik wacht gewoon rustig af, tis niet alsof ik daar ooit nog wat baantjes ga zwemmen oid :P.

[..]

speculatie is het al snel een beetje omdat je het met een flyby moet doen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 7 januari 2016 @ 23:50:15 #175
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_158917986
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport donderdag 7 januari 2016 @ 23:56:32 #176
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_158918140
Dat is verrassend :o
Kan zo één twee drie niks bedenken dat in zo'n ijle atmosfeer vloeibaar kan zijn.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_158919453
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 23:49 schreef rubbereend het volgende:

[..]

speculatie is het al snel een beetje omdat je het met een flyby moet doen
Kan ik net zo goed een persbericht uitbrengen dat die kloven door aliens gemaakt zouden moeten kunnen zijn...mogelijk jeweetmaarnooitenzo :P.

Dat je weinig info hebt, betekent nog niet dat je maar moet gaan invullen. Het kan een aanwijzing zijn, maar beter laten wetenschappers het dan ook daarbij ipv zich door sensatiezucht te laten vangen, daar is niemand bij gebaat :).
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 23:56 schreef Nattekat het volgende:
Dat is verrassend :o
Kan zo één twee drie niks bedenken dat in zo'n ijle atmosfeer vloeibaar kan zijn.
Het is daar toch ook heel koud?

Lijkt me eigenlijk wel leuk om te weten, verdampen vloeibare stoffen die net boven hun smeltpunt zitten en die een zeer lage temperatuur hebben, ook langzamer? Of in elk geval minder snel?

De zeer lage temperatuur is het enige dat ik zo één twee drie kan bedenken :P.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 11 januari 2016 @ 13:40:55 #178
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_159011907
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_159430273
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 27 januari 2016 @ 08:41:22 #180
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_159430283
quote:
Beter dan 'One night in Paris'
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_159430284
25-01-2016

New Horizons fotografeert de duister zijde van Charon

NASA heeft een nieuwe foto vrijgegeven van Pluto’s maan Charon. Op de foto kijken we tegen de nachtzijde van de maan aan.

Ruimtesonde New Horizons maakte de foto op 17 juli, bijna drie dagen nadat deze rakelings langs Pluto scheerde. De sonde keek even achterom en zag toen dit tafereel. De nacht is ingevallen op Charon, maar een klein stukje van de maan (links) wordt nog door de zon beschenen.

Reflectie
Ondanks dat we tegen de nachtzijde van de maan aankijken, is het niet super donker op Charon. Dat heeft de maan te danken aan Pluto. De dwergplaneet reflecteert licht en dat licht valt op Charon.

.
Slechts een klein deel van het op deze foto zichtbare Charon wordt door de zon beschenen. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Zuidpool
Wetenschappers gebruiken onder meer deze foto om Charon volledig in beeld te brengen. Op de foto zijn namelijk delen van de maan zichtbaar die op foto’s gemaakt tijdens de scheervlucht niet te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zuidpool (op deze foto bovenaan), waar in 1989 de poolnacht inviel en die pas in 2107 zonlicht mag begroeten.

Charon is de grootste maan die Pluto rijk is. De maan meet ongeveer 1214 kilometer. Naast Charon bezit Pluto nog vier andere manen: Nix, Hydra, Kerberos en Styx. Charon werd in 1978 ontdekt, de andere vier manen ontdekten wetenschappers pas deze eeuw (in 2005, 2011 en 2012).

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159511981
28-01-2016

Pluto-oppervlak vertoont verrassend veel waterijs


De oude (links) en de nieuwe ‘waterijskaart’ van Pluto. (NASA/JHUIAPL/SwRI)

Aan het oppervlak van Pluto ligt meer waterijs dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizon, die in juli vorig jaar dicht langs het oppervlak van deze dwergplaneet scheerde.

De gegevens zijn afkomstig van het meetinstrument LEISA dat infraroodwaarnemingen van Pluto heeft gedaan. Op basis van die waarnemingen is een nieuwe ’valse kleuren’-kaart van de dwergplaneet gemaakt, waarop te zien is waar het meeste waterijs te vinden is.

De nieuwe kaart is nauwkeuriger dan de versie die eerder is gepubliceerd. Desondanks vertonen Sputnik Planum – de grote hartvormige vlakte op Pluto – en het noordelijke Lowell-gebied nog steeds vrijwel geen sporen van waterijs. Volgens NASA wijst dit erop dat de eigenlijke ijskorst van Pluto hier bedolven is door een dikke laag van andere ijssoorten, zoals methaan, stikstof en koolstofmonoxide. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159512642
Jammer, dat we geen samples kunnen analyseren.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 6 februari 2016 @ 00:08:29 #184
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_159693206
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  zondag 7 februari 2016 @ 10:33:52 #185
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_159719714
http://www.nu.nl/wetensch(...)argenomen-pluto.html

'Drijvende' ijsbergen waargenomen op Pluto

Op Pluto zijn ijsbergen te vinden rond de evenaar, zo blijkt uit nieuwe beelden van de dwergplaneet.

Het gaat om bergen van bevroren water die vermoedelijk enkele kilometers hoog zijn.

De ijsbergen lijken te drijven op een ondergrond van stikstofijs, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De ijsbergen zijn ontdekt met behulp van beelden en gegevens die zijn verzameld door de ruimtesonde New Horizons, die in 2015 vlak langs Pluto scheerde. De bergen liggen in de buurt van de evenaar van de dwergplaneet op een hartvormige ijsvlakte die bekend staat als Sputnik Planum.

De grote ijsmassa's lijken te bewegen op de beelden. Dat komt waarschijnlijk omdat de bergen zijn ontstaan op stikstofijs.

Aangezien de dichtheid van waterijs minder groot is dan van stikstofijs, drijven de ijsbergen als het ware op het stikstof, zo meldt nieuwssite Science Now. De bergen deinen daardoor soms op en neer.

Gebergte

Sterrenkundigen vermoeden dat de ijsbergen door geologische processen uiteindelijk van de stikstofgletjer naar een grote vlakte op Pluto zullen glijden.

Daar zullen de ijsmassa's waarschijnlijk uitgroeien tot veel grotere gebergtes met een hoogte van tientallen kilometers.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_160063002
18-02-2016

Plutomaan Charon speelde voor ‘Hulk’


Het oppervlak van Plutomaan Charon vertoont tal van ‘uitgerekte’ tektonische breuken, waarvan sommige meer dan 6,5 kilometer diep zijn. Dat wijst erop dat deze maan is ‘opgezwollen’. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

Opnamen van de ruimtesonde New Horizons wijzen erop dat de grote Plutomaan Charon ooit een ondergrondse oceaan had die lang geleden al bevroren is. Doordat ijs meer plek inneemt dan water, is de korst van de maan op grote schaal naar buiten gedrukt, opgerekt en gebarsten. De wetenschappers van de New Horizons-missie vergelijken Charon dan ook met strip- en filmheld ‘de Hulk’.

De buitenste laag van Charon bestaat hoofdzakelijk uit waterijs. Toen deze maan nog jong was, werd deze laag warm gehouden door het verval van radioactieve elementen en door de inwendige warmte die Charon bij zijn ontstaan had meegekregen.

Volgens de wetenschappers kan Charon destijds warm genoeg zijn geweest om een ondergrondse oceaan van vloeibaar water in stand te houden. Uiteindelijk is Charon echter zo ver afgekoeld, dat de oceaan bevroor en uitzette. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 22 februari 2016 @ 17:11:37 #187
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_160122101
:o
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 25 februari 2016 @ 22:37:23 #188
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_160216947
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_160252896
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160510450
07-03-2016

Met methaanijs bedekte bergtoppen ontdekt op Pluto

Wetenschappers hebben op de dwergplaneet een 420 kilometer lange bergketen ontdekt waarvan de toppen bedekt zijn met ‘exotisch’ ijs.

De bergketen bevindt zich in een gebied dat informeel ‘Cthulhu’ wordt genoemd. Het is een donker gebied, ten westen van Pluto’s ‘hart’. Het gebied is zo’n 3000 kilometer lang en 750 kilometer breed.

Donker
Zoals gezegd is Cthulhu – zeker in vergelijking met het lichte hart van Pluto – bijzonder donker. Onderzoekers denken dat dat komt doordat het bedekt is met een laag donkere tholines. Tholines zijn complexe moleculen die ontstaan wanneer methaan aan zonlicht wordt blootgesteld.

Veelzijdig
Cthulhu is een veelzijdig gebied; het kent bergketens, maar ook kraters, breuken en opvallend gladde landschappen. In het noordoostelijke deel van Cthulhu hebben wetenschappers nu een opvallende bergketen ontdekt. De keten is zo’n 420 kilometer lang en de hoger gelegen hellingen van de hoogste bergtoppen zijn bedekt met een helder materiaal. Dat heldere materiaal steekt scherp af tegen het donkerrode materiaal dat Cthulhu eigen is (zie kader).

Net als water op aarde
De onderzoekers denken dat het heldere materiaal voornamelijk uit methaan bestaat dat oorspronkelijk in de atmosfeer van Pluto huisde, maar op de pieken van de berg is gecondenseerd en bevroren. “Dat dit materiaal alleen de bovenste hellingen van de bergtoppen bedekt, suggereert dat methaanijs zich mogelijk gedraagt zoals water zich in de atmosfeer van de aarde gedraagt,” vertelt onderzoeker John Stansberry.

.
De toppen van de bergen onderscheiden zich duidelijk van het omringende donkerrode terrein. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Op de foto hierboven kun je de met methaanijs bedekte bergen goed zien. De foto is gemaakt door ruimtesonde New Horizons die in juli vorig jaar langs de dwergplaneet scheerde. Beelden gemaakt door de Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera aan boord van New Horizons bevestigen dat we hier echt te maken hebben met methaanijs. De beelden (zie hieronder) laten de verspreiding van methaanijs (paars) zien en vertonen treffende overeenkomsten met de beelden hierboven.

.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160511717
Fantastische foto's. ^O^
pi_160678251
:Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160678264
14-03-2016

Wie heeft er van dit landschap op Pluto gesnoept?

Een landschap op het westelijk halfrond van de dwergplaneet heeft wel een heel opmerkelijke vorm: het lijkt net of iemand er een hapje uit heeft genomen.

Wetenschappers ontdekten het bijzondere verschijnsel op beelden die ruimtesonde New Horizons maakte. Mogelijk ontstaat het verschijnsel door sublimatie (verdamping) van methaanijs. Dit deel van Pluto is rijk aan methaanijs. Mogelijk sublimeert het hier en verdwijnt in de atmosfeer, waardoor de laag waterijs onder het methaanijs bloot komt te liggen.

Op de afbeelding hieronder (links) zie je het landschap waar de onderzoekers het over hebben. Het onderste deel van de afbeelding links laat de met kraters bedekte hooglanden zien die informeel Vega Terra worden genoemd. Deze hooglanden worden begrensd door steile kliffen die Piri Rupes worden genoemd. Voorbij de kliffen ligt een jong en bijna kratervrij landschap dat de onderzoekers Piri Planitia noemen.

.
Afbeelding: NASA.

Op de afbeelding hierboven (rechts) zie je hetzelfde landschap. De paarse kleur staat symbool voor methaanijs. De afbeelding laat zien dat de hooglanden ten zuiden van Piri Rupes rijk zijn aan methaanijs. Sublimatie van dit methaanijs zou ervoor zorgen dat dit plateau aan de zijde van de kliffen erodeert. De hooglanden trekken zich dus eigenlijk terug, met Piri Planitia in hun kielzog.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160904522
23-03-2016

'Er stroomden wellicht ooit rivieren op Pluto'

Nieuw onderzoek suggereert voorzichtig dat er op Pluto ooit meren waren en rivieren stroomden. Ze waren niet gevuld met water, maar met vloeibaar stikstof.

We weten inmiddels dat het oppervlak van de dwergplaneet voor een groot deel bedekt is met bevroren stikstof. Maar is dat altijd bevroren geweest? Nee, waarschijnlijk niet, stelt onderzoeker Alan Stern tijdens de Lunar and Planetary Science Conference.

Luchtdruk
Hij legt uit dat de luchtdruk op Pluto op het moment vrij laag is. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de geschiedenis lag de luchtdruk waarschijnlijk veel hoger. Wanneer de luchtdruk het hoogst was, moet deze zelfs vier tot veertig keer hoger zijn geweest dan op bijvoorbeeld Mars. Een hogere luchtdruk is van invloed op de temperatuur. En in extreme gevallen moet de druk en temperatuur zo hoog zijn geweest dat het stikstof op het oppervlak van Pluto vloeibaar werd. “Het is mogelijk dat vloeibare stikstof ooit of misschien zelfs meerdere malen over het oppervlak van Pluto heeft gestroomd,” vertelt Stern.

Beelden
Hij onderschrijft zijn hypothese met beelden gemaakt van het oppervlak van Pluto. Bijvoorbeeld het beeld dat je hieronder ziet. Waar doet het je aan denken? Een meer? Dat is wel waar Stern en zijn collega’s aan denken. Dat meer is nu bevroren, maar dat is in het verleden wellicht anders geweest.

.
Afbeelding: NASA.

Rivieren?
En zo zijn er nog meer beelden die suggereren dat er ooit stikstof over het oppervlak van Pluto stroomde. Bijvoorbeeld het beeld hieronder. Je ziet iets wat doet denken aan rivierbeddingen.

.
Afbeelding: NASA.

Naast Stern komen nog meer Pluto-onderzoekers aan het woord tijdens de Lunar and Planetary Science Conference. Zo wordt er bijvoorbeeld ook een onderzoek gepresenteerd dat gaat over de totstandkoming van het gehele systeem. Onderzoekers hebben – door naar kraters op de manen van Pluto te kijken – de manen gedateerd en tonen voor het eerst aan dat de enorme inslag die al Pluto’s manen zou hebben gecreëerd niet recent, maar zo’n 4 miljard jaar geleden moet hebben plaatsgevonden. Ook worden nieuwe inzichten over het klimaat van Pluto en de gletsjers van de dwergplaneet gepresenteerd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 24 maart 2016 @ 12:00:22 #195
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_160907365
Dat object waar NH nu naartoe vliegt ergens in de Kuipergordel, zulke objecten vinden we ook dichter bij huis lijkt me? Zonde om het risico te nemen die gordel in te vliegen.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  vrijdag 25 maart 2016 @ 08:51:15 #196
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_160927208
quote:
10s.gif Op donderdag 24 maart 2016 12:00 schreef Woods het volgende:
Dat object waar NH nu naartoe vliegt ergens in de Kuipergordel, zulke objecten vinden we ook dichter bij huis lijkt me? Zonde om het risico te nemen die gordel in te vliegen.
Er is geen gevaar want het is een veiligheidsgordel.
Géén kloon van tvlxd!
pi_160927569
quote:
10s.gif Op donderdag 24 maart 2016 12:00 schreef Woods het volgende:
Dat object waar NH nu naartoe vliegt ergens in de Kuipergordel, zulke objecten vinden we ook dichter bij huis lijkt me? Zonde om het risico te nemen die gordel in te vliegen.
Nee niet echt. De dichtstbijzijnde gordel is de kuipergorldel, verder weg nog bevindt zich de Oortwolk.
In de Kuipergordel bevinden zich veel objecten maar de onderlinge afstand is nog steeds heel groot
daarnaast zal New Horizons de objecten van 'grote' afstand bestuderen.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 25 maart 2016 @ 11:30:04 #198
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_160929329
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 maart 2016 09:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Nee niet echt. De dichtstbijzijnde gordel is de kuipergorldel, verder weg nog bevindt zich de Oortwolk.
In de Kuipergordel bevinden zich veel objecten maar de onderlinge afstand is nog steeds heel groot
daarnaast zal New Horizons de objecten van 'grote' afstand bestuderen.
daarbij vliegt hij gewoon die kant op, een andere optie is om niks meer te doen met NH
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_161092157
quote:
10s.gif Op donderdag 24 maart 2016 12:00 schreef Woods het volgende:
Dat object waar NH nu naartoe vliegt ergens in de Kuipergordel, zulke objecten vinden we ook dichter bij huis lijkt me? Zonde om het risico te nemen die gordel in te vliegen.
Het risico is zo goed als 0 dat New Horizons ergens tegenaan vliegt.
pi_161298065
08-04-2016

Kijk! Een gigantische spin op Pluto!

De dwergplaneet blijft ons verrassen. Nu hebben onderzoekers weer een breukensysteem ontdekt dat lijkt op een gigantische spin.

“Het patroon dat deze breuken vormen hebben we nog nooit in de buitenste regionen van het zonnestelsel gezien en laat maar weer eens zien: waar we ook op Pluto kijken, elke keer zien we wat anders,” stelt Oliver White, lid van het onderzoeksteam dat zich op de observaties van ruimtesonde New Horizons stort.

Rood
We zien zeker zes flinke breuken (op de foto hieronder worden ze met witte pijlen aangewezen) die op een centraal punt samenkomen. De langste breuk is meer dan 580 kilometer lang. Wat verder opvalt, is dat de breuken die van noord naar zuid lopen het langst zijn en de breuken van oost naar west aanzienlijk korter. Als je goed kijkt, zie je bovendien dat de breuken rode afzettingen onder het oppervlak van Pluto blootleggen.

.
De ‘spin’ op Pluto. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Druk
Er zijn al meer breuken op het oppervlak van Pluto gespot. De meeste lopen parallel aan elkaar en ontstaan waarschijnlijk door het uitzetten van Pluto’s waterijskorst. De ‘spin’ die nu op beelden van New Horizons is aangetroffen, is mogelijk ontstaan doordat er op een specifieke plek onder het oppervlak – de plek waar de breuken samenkomen – druk is uitgeoefend.

De spin doet een heel klein beetje denken aan novae op Venus (zie de afbeelding hieronder). En een beetje aan de troggen die op Mercurius die vanaf een centraal punt (de krater Apollodorus) naar alle kanten uitwaaieren.


Links zie je de nova op Venus en rechts zie je iets soortgelijks op Mercurius. Afbeeldingen: NASA / JPL / USGS (Venus) en NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Carnegie Institution of Washington (Mercurius).

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161890995
02-05-2016

NASA presenteert beste wereldwijde panorama van Pluto tot nu toe

De kaart is gebaseerd op de beste foto’s die ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto maakte.

Het is alweer bijna een jaar geleden (half juli) dat New Horizons langs dwergplaneet Pluto scheerde. En nog altijd zijn alle gegevens die New Horizons tijdens die scheervlucht verzamelde niet binnen. Datzelfde geldt voor alle foto’s die New Horizons maakte. Naar verwachting zullen we pas tegen het najaar alles op aarde ontvangen.

Completer
Maar de beelden en gegevens die we op dit moment al wél binnen hebben, geven ons stukje bij beetje een steeds completer beeld van een dwergplaneet die we voor juli 2015 nog nooit van dichtbij hadden gezien. Zo onthulde New Horizons dat Pluto bergen bezit, gletsjers kent, bijzondere manen heeft, en ga zo maar door.


Afbeelding: NASA / JHUAPL / SWRI.

Panorama
En nu komt NASA met een nieuwe wereldwijd panorama van Pluto. Het panorama bestaat uit de beste foto’s die New Horizons van Pluto maakte. De laatste foto’s die in dit panorama zijn verweven, arriveerden op 25 april op aarde. Zoals gezegd worden er nog veel meer foto’s van Pluto verwacht en die zullen de komende tijd één voor één aan het panorama worden toegevoegd en het nog helderder maken.

Scheervlucht
Je ziet dat het hart van het panorama zeer helder is. Een stuk minder helder zijn de linker- en rechterzijde. Dat is goed te verklaren. New Horizons scheerde langs Pluto. Dat betekent dat de sonde maar één kant van de dwergplaneet in detail heeft gezien. Die zijde vormt het hart van het panorama.

Naast dit panorama heeft NASA ook een nieuw kaartje vrijgegeven dat de hoogteverschillen aan de linkerzijde van Pluto’s ‘hart’ (Sputnik Planum) laat zien. Het kaartje laat zien dat het stikstofijs van Sputnik Planum zo’n drie kilometer lager ligt dan het omringende terrein. Ook zie je aan de westelijke kant van het gebied blokken waterijs die op het stikstof ‘drijven’.

.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 6 mei 2016 @ 00:00:24 #202
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_161955256
Hoppa:



AlanStern twitterde op donderdag 05-05-2016 om 23:42:42 Have some Hydra therapy-- we just found out Hydra's covered in ice! https://t.co/NEl5yezaLJ #PlutoFlyby https://t.co/1jmEJS94Ha reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_161955638
quote:
11s.gif Op vrijdag 6 mei 2016 00:00 schreef rubbereend het volgende:
Hoppa:

[ afbeelding ]

AlanStern twitterde op donderdag 05-05-2016 om 23:42:42 Have some Hydra therapy-- we just found out Hydra's covered in ice! https://t.co/NEl5yezaLJ #PlutoFlyby https://t.co/1jmEJS94Ha reageer retweet
_O_ ^O^
pi_161955960
*O* _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 6 mei 2016 @ 01:15:21 #205
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_161956021
Dat is veel water :D
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_162341357
18-05-2016

Ruimtesonde New Horizons bestudeert verre ijsdwerg



De verspringende lichtstip is ijsdwerg 1994 JR1, op twee momenten waargenomen door New Horizons (de andere stipjes zijn sterren op de achtergrond). (NASA/JHU-APL/SwRI)

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die op 4 juli 2015 een scheervlucht langs de dwergplaneet Pluto en zijn grote maan Charon maakte, heeft voor de tweede maal waarnemingen verricht aan een veel kleinere en verder weg gelegen ijsdwerg, 1994 JR1 geheten. Dit hemellichaam, dat net als Pluto deel uitmaakt van de Kuipergordel buiten de baan van Neptunus, bevindt zich momenteel op een afstand van ruim 5 miljard kilometer van de zon. De geschatte middellijn van de ijsdwerg is 145 kilometer; New Horizons verrichtte begin april metingen vanaf 111 miljoen kilometer afstand. Eerder was 1994 JR1 al waargenomen in november 2015.

Door de twee waarnemingssets te combineren, kon de baan van 1994 JR1 zeer nauwkeurig worden bepaald. Uit de nieuwe metingen is ook de rotatieperiode van de ijsdwerg afgeleid, op basis van periodieke helderheidsvariaties: 5,4 uur. Als de New Horizons-missie wordt verlengd, zullen er de komende jaren nog vele andere ijsdwergen 'op afstand' bestudeerd kunnen worden. Bovendien ligt New Horizons op koers voor een ontmoeting met ijsdwerg 2014 MU69, op 1 januari 2019. (GS)

(allesoversterrenkkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 20 mei 2016 @ 16:43:17 #207
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_162356588
wanneer wordt de verlenging besloten? Kan me niet voorstellen dat ze niet zouden doen. Komt natuurlijk zelden voor dat je een dergelijke sonde in top conditie daar krijgt
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_162685158
01-06-2016

IJsvlakte op Pluto wordt voortdurend ververst



Traag opwellend ijs zorgt ervoor dat de ijsvlakte Sputnik Planum op Pluto voortdurend wordt ververst. Hierdoor ontstaan tientallen kilometers grote ‘cellen’ aan het oppervlak. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

De dikke ijskorst van Sputnik Planum, een grote ijsvlakte op de dwergplaneet Pluto, wordt voortdurend ververst. De oorzaak is een traag convectieproces waarbij vers ijs vanuit de diepte naar de oppervlakte stijgt. Dat blijkt uit computermodellen waarmee de topografische informatie is nagebootst die vorige zomer door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons (Nature, 2 juni) is verzameld.

Sputnik Planum maakt deel uit van het opvallende hartvormige gebied op Pluto dat op tal van foto’s van de dwergplaneet te zien is. De vlakte is bedekt met een kilometers dikke laag stikstofijs, die van bovenaf gezien een duidelijke celstructuur vertoont. De veelhoekige cellen aan het oppervlak hebben afmetingen van enkele tientallen kilometers.

Als je een filmpje van het convectieproces op Pluto sterk versneld zou afspelen, zou die ijsmassa op borrelende pap lijken. In werkelijkheid borrelt het ijs echter zo langzaam, dat het wel 500.000 jaar kan duren voordat opstijgend vers ijs het oppervlak kan bereiken.

Anders dan je misschien zou denken is stikstofijs vrij zacht en kneedbaar. Hierdoor is zelfs de geringe inwendige warmte van Pluto in staat om convectie in gang te zetten. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162714499
02-06-2016

Mogelijke wolk ontdekt in Pluto-atmosfeer



Deze tegenlichtopname van de dwergplaneet Pluto is op 4 juli 2015 gemaakt van een afstand van ruim 21.000 kilometer. Op de foto is mogelijk een methaanwolk te zien. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

Wetenschappers van de New Horizons-missie hebben een opname vrijgegeven die de ruimtesonde enkele minuten na zijn dichtste nadering van de dwergplaneet Pluto, op 4 juli 2015, heeft gemaakt. Op de foto is Pluto in tegenlicht te zien. De dwergplaneet zelf is vrijwel geheel in duisternis gehuld, maar zijn heiige atmosfeer wordt verlicht door het licht van de zon.

Een intrigerend detail op de foto is een heldere zweem met afmetingen van enkele tientallen kilometers. Dat zou een laaghangende wolk in de atmosfeer van Pluto kunnen zijn. Als deze interpretatie klopt, is het de enige wolk die tot nu toe op het beeldmateriaal van New Horizons is aangetroffen. Atmosfeermodellen geven aan dat er in de Pluto-atmosfeer inderdaad af en toe methaanwolken kunnen ontstaan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 3 juni 2016 @ 19:36:15 #210
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_162722514
prachtig dat er nog steeds dit soort materiaal binnen komt rollen _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 3 juni 2016 @ 19:38:22 #211
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_162722557
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juni 2016 19:36 schreef rubbereend het volgende:
prachtig dat er nog steeds dit soort materiaal binnen komt rollen _O_
En nog steeds bizar dat dit mogelijk is, zulke fraaie beelden van zo'n verre (dwerg)planeet.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 3 juni 2016 @ 19:57:37 #212
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_162722911
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 juni 2016 19:38 schreef Perrin het volgende:

[..]

En nog steeds bizar dat dit mogelijk is, zulke fraaie beelden van zo'n verre (dwerg)planeet.
liever dat er geld gaat naar dit soort missies dan plannen om mensen op Mars te zetten
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163208160
21-06-2016

Pluto heeft mogelijk nog steeds een ondergrondse oceaan


'Rift-valleien' op Pluto, gefotografeerd door New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI)

Diep onder het bevroren oppervlak van de verre dwergplaneet Pluto komt mogelijk nog steeds een ondergrondse oceaan van vloeibaar water voor. Dat blijkt uit nieuwe modelberekeningen, gebaseerd op waarnemingen van de Amerikaanse planeetverkenner New Horizons, die in de zomer van 2015 op kleine afstand langs Pluto scheerde. De nieuwe resultaten zijn vandaag online gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Het stijfbevroren oppervlak van Pluto vertoont een soort 'riftvalleien': brede tektonische breuken die veroorzaakt moeten zijn door een geringe uitdijing van het hemellichaam. Die uitdijing is zo goed als zeker het gevolg van het langzaam bevriezen van een ondergrondse oceaan - ijs heeft een groter soortelijk volume dan vloeibaar water. Er is echter niet bekend of de oorspronkelijke Pluto-oceaan al miljaren jaren geleden is bevoren (vrij kort nadat hij ontstond onder invloed van de warmte van radioactieve elementen in het binnenste van Pluto), of pas redelijk recent.

Nieuwe modelberekeningen aan de warmtehuishouding van Pluto, die gebruik maken van de laatste gegevens over de afmetingen en de soortelijke dichtheid van de ijsdwerg, lijken er nu echter op te wijzen dat het trage bevriezingsproces nog steeds gaande is, en dat er diep onder de bevroren korst van de dwergplaneet dus nog vloeibaar water voorkomt.

Wanneer de ijskorst van Pluto dikker is dan ca. 260 kilometer (en alles lijkt daarop te wijzen), dan zou een compleet bevroren oceaan als gevolg van de combinatie van druk en temperatuur namelijk binnen korte tijd een andere kristalstructuur aannemen (ijs II geheten), met een kleiner soortelijk volume dan 'normaal' ijs. In dat geval zou Pluto dus weer zijn gekrompen. Omdat er aan het oppervlak geen structuren zijn gevonden die bij zo'n algehele krimp ontstaan, concluderen de onderzoekers dat het bevriezingsproces van de ondergrondse oceaan nog niet is voltooid. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 22 juni 2016 @ 11:29:18 #214
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163210689
Dan dient zich de vraag aan: Is er leven op Pluto?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_163503886
quote:
9s.gif Op woensdag 22 juni 2016 11:29 schreef Perrin het volgende:
Dan dient zich de vraag aan: Is er leven op Pluto?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
wie weet :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163503892
01-07-2016

Vervolgmissie New Horizons krijgt groen licht, Dawn blijft bij Ceres


Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

NASA heeft goedkeuring gegeven aan het vervolg van de missie van Pluto-sonde New Horizons. De ruimtesonde, die in juli 2015 dicht langs de dwergplaneet Pluto scheerde, is nu op weg naar Kuipergordelobject 2014 MU69, dat op 1 januari 2019 wordt bereikt.

2014 MU69 is met een geschatte grootte van ongeveer 30 kilometer veel kleiner dan Pluto. Naar verwachting is het een ‘maagdelijker’ overblijfsel uit de oertijd van ons zonnestelsel dan Pluto en zijn manen. New Horizons zal hem op een afstand van ongeveer 3000 kilometer passeren.

Het Amerikaanse ruimteagentschap heeft ook besloten om ruimtesonde Dawn bij de dwergplaneet Ceres te laten. Enkele leden van het Dawn-team hadden ervoor gepleit om Dawn nog door te laten gaan naar de ongeveer 150 kilometer grote planetoïde Adeona, maar dat idee is afgeschoten.

Dawn heeft nog genoeg brandstof om het Ceres-onderzoek tot begin 2017 voort te zetten. Omdat de dwergplaneet de zon geleidelijk nadert en opwarmt, zouden daar nog wel eens interessante dingen kunnen gebeuren. En de kans om die van dichtbij mee te maken, wil NASA niet laten lopen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 4 juli 2016 @ 17:54:44 #217
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163516029
*O*
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 4 juli 2016 @ 18:01:13 #218
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_163516220
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2016 08:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-07-2016

Vervolgmissie New Horizons krijgt groen licht, Dawn blijft bij Ceres

[ afbeelding ]
Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

NASA heeft goedkeuring gegeven aan het vervolg van de missie van Pluto-sonde New Horizons. De ruimtesonde, die in juli 2015 dicht langs de dwergplaneet Pluto scheerde, is nu op weg naar Kuipergordelobject 2014 MU69, dat op 1 januari 2019 wordt bereikt.

2014 MU69 is met een geschatte grootte van ongeveer 30 kilometer veel kleiner dan Pluto. Naar verwachting is het een ‘maagdelijker’ overblijfsel uit de oertijd van ons zonnestelsel dan Pluto en zijn manen. New Horizons zal hem op een afstand van ongeveer 3000 kilometer passeren.

Het Amerikaanse ruimteagentschap heeft ook besloten om ruimtesonde Dawn bij de dwergplaneet Ceres te laten. Enkele leden van het Dawn-team hadden ervoor gepleit om Dawn nog door te laten gaan naar de ongeveer 150 kilometer grote planetoïde Adeona, maar dat idee is afgeschoten.

Dawn heeft nog genoeg brandstof om het Ceres-onderzoek tot begin 2017 voort te zetten. Omdat de dwergplaneet de zon geleidelijk nadert en opwarmt, zouden daar nog wel eens interessante dingen kunnen gebeuren. En de kans om die van dichtbij mee te maken, wil NASA niet laten lopen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Ik vraag me af hoe dat in de toekomst zal gaan als we probes krijgen die met de snelheid van dicht bij die van het licht kunnen reizen. Het groene licht dat wij dan geven zal voor die probe als rood worden gezien :'(.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_163516476
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2016 18:01 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik vraag me af hoe dat in de toekomst zal gaan als we probes krijgen die met de snelheid van dicht bij die van het licht kunnen reizen. Het groene licht dat wij dan geven zal voor die probe als rood worden gezien :'(.
Wat :')
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163873840
19-07-2016

NASA heeft record: verste postzegel ooit



Een maquette van de New Horizons-ruimtesonde. © epa.

Een record dat elke seconde wordt aangescherpt en dat eigenlijk nooit meer verbroken kan worden. NASA heeft het in handen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft de verste postzegel ooit verstuurd. En de prestatie is nu ook erkend door Guinness World Record, de organisatie achter het beroemde recordboek, meldt NASA.

Het gaat om een postzegel van 29 dollarcent uit 1991. Die is gewijd aan de dwergplaneet Pluto. De postzegel ging als bagage mee met de sonde New Horizons, die in januari 2006 begon aan een vlucht naar Pluto. Daar vloog hij in juli 2015 langs na een reis van ruim 5 miljard kilometer.

De sonde en de postzegel aan boord zijn inmiddels al 441 miljoen kilometer voorbij Pluto. Met een snelheid van ruim 14 kilometer per seconde vliegen ze naar rotsblokken aan de rand van ons zonnestelsel. En zolang de New Horizons doorvliegt, blijft het record steeds steviger in handen van NASA.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163878705
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2016 09:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
19-07-2016

NASA heeft record: verste postzegel ooit


[ afbeelding ]
Een maquette van de New Horizons-ruimtesonde. © epa.

Een record dat elke seconde wordt aangescherpt en dat eigenlijk nooit meer verbroken kan worden. NASA heeft het in handen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft de verste postzegel ooit verstuurd. En de prestatie is nu ook erkend door Guinness World Record, de organisatie achter het beroemde recordboek, meldt NASA.

Het gaat om een postzegel van 29 dollarcent uit 1991. Die is gewijd aan de dwergplaneet Pluto. De postzegel ging als bagage mee met de sonde New Horizons, die in januari 2006 begon aan een vlucht naar Pluto. Daar vloog hij in juli 2015 langs na een reis van ruim 5 miljard kilometer.

De sonde en de postzegel aan boord zijn inmiddels al 441 miljoen kilometer voorbij Pluto. Met een snelheid van ruim 14 kilometer per seconde vliegen ze naar rotsblokken aan de rand van ons zonnestelsel. En zolang de New Horizons doorvliegt, blijft het record steeds steviger in handen van NASA.

(HLN)
Issie afgestempeld... Anders wordt ie nog misschien ooit nog eens gebruikt _O-
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 20 juli 2016 @ 13:26:27 #222
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163878844
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2016 13:20 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Issie afgestempeld... Anders wordt ie nog misschien ooit nog eens gebruikt _O-
kunnen ze New Horzions terug sturen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator woensdag 20 juli 2016 @ 14:57:42 #223
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_163880630
quote:
6s.gif Op woensdag 20 juli 2016 13:26 schreef rubbereend het volgende:

[..]

kunnen ze New Horzions terug sturen
Ik weet of fedex het van daar komt halen :D
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 25 augustus 2016 @ 22:14:38 #224
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164852993
Rainmaker1973 twitterde op donderdag 25-08-2016 om 20:52:21 The frontier's dream: @NASA funded a preliminary fusion-assisted #Pluto orbiter/lander study https://t.co/DVQGWbavan https://t.co/wqaPcjCUba reageer retweet
dit zou tof zijn
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165334077
14-09-2016

Pluto ‘verft’ de polen van zijn grootste maan rood


De Plutomaan Charon, gefotografeerd door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI)

Wetenschappers hebben een verklaring gevonden voor de roodbruine tint van de noordpool van Charon, de grootste maan van Pluto. Uit een analyse van beeldmateriaal en andere gegevens van de ruimtesonde New Horizons blijkt dat de kleur wordt veroorzaakt door methaangas uit de atmosfeer van Pluto. Dat gas slaat als ijs neer op de koude pool van Charon, waarna het door inwerking van het ultraviolette licht van de zon wordt omgezet in zwaardere koolwaterstoffen en uiteindelijk in roodachtige organische verbindingen die tholines worden genoemd (Nature, 15 september).

Dat dit de gang van zaken is op Charon werd al langer vermoed, maar een theoretische onderbouwing van dat vermoeden ontbrak tot nu toe. Nu hebben wetenschappers met behulp van modelberekeningen echter weten aan te tonen dat Charon voldoende methaangas van Pluto kan invangen om – in de loop van de miljoenen jaren – een laag tholines aan zijn polen op te bouwen.

Ten tijde van de scheervlucht van New Horizons langs Pluto en Charon, in juli 2015, was de zuidpool van Pluto in duisternis gehuld. Toch was ook dat deel van de maan niet helemaal donker: het werd bijgelicht door Pluto. Op de opnamen van dat donkere deel van Charon is te zien dat ook de zuidpool donkerder is dan zijn omgeving. De vorming van tholines lijkt zich dus aan beide polen af te spelen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 17 september 2016 @ 18:59:16 #226
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165386904
waanzinnig :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165568965
23-09-2016

Pluto heeft mogelijk 100 km diepe ondergrondse oceaan


Deze detailrijke compositiefoto van Pluto is gebaseerd op opnamen die van afstanden van 250.000 en 450.000 kilometer door ruimtesonde New Horizons zijn gemaakt. (NASA/JHUAPL/SwRI)

De verre dwergplaneet Pluto heeft mogelijk een 100 kilometer diepe oceaan onder het stijf bevroren oppervlak. Die conclusie trekken geologen van Brown University op basis van computermodellen die de ligging verklaren van de grote ijsvlakte Sputnik Planum. De resultaten van de simulaties zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Sputnik Planum is de westelijke ('linker') helft van de grote hartvormige structuur die op Pluto werd ontdekt door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. De uitgestrekte vlakte, waarop vrijwel geen kleinere inslagkraters voorkomen, heeft een middellijn van ca. 900 kilometer en is zo goed als zeker ontstaan bij de inslag van een kleinere ijsdwerg in de Kuipergordel.

Pluto en zijn grote maan Charon keren elkaar continu dezelfde kant toe, en Sputnik Planum ligt exact op de denkbeeldige verbindingslijn tussen de twee hemellichamen. Dat doet vermoeden dat zich op de plaats van het inslagbekken een massaconcentratie bevindt. De modelberekeningen proberen het bestaan van zo'n mascon te verklaren; het blijkt dat dat eigenlijk alleen lukt wanneer zich onder het oppervlak een diepe oceaan van vloeibaar, zout water bevindt. Na de inslag waarbij Sputnik Planum ontstond, zou dat water (met een grotere dichtheid dan ijs) omhoog zijn geweld; later werd de vlakte nog bedolven met een laag stikstofijs.

De benodigde extra massa valt het best te verklaren door aan te nemen dat de Pluto-oceaan een diepte heeft van ca. 100 kilometer en een zoutgehalte van 30 procent, vergelijkbaar met het zoutgehalte van de Dode Zee. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 26 september 2016 @ 17:43:30 #228
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165581157
:o dat is toch vrij opzienbarend
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_166063722
19-10-2016

New Horizons' volgende bestemming is...rood

Waarnemingen van ruimtetelescoop Hubble suggereren dat het volgende Kuipergordelobject dat New Horizons gaat bezoeken net zo rood of zelfs roder is dan Pluto.

Op 14 juli 2015 scheerde ruimtesonde New Horizons langs Pluto en onthulde hoe de dwergplaneet er tot in details uitzag. Inmiddels is New Horizons alweer meer dan 540 miljoen kilometer van Pluto verwijderd en onderweg naar het volgende Kuipergordelobject: 2014 MU69. Het object is nog zo’n 1 miljard kilometer van New Horizons verwijderd.

Rood
Naar verwachting arriveert New Horizons op 1 januari 2019 bij het Kuipergordelobject. Wie wil weten hoe het object er van heel dichtbij uitziet, moet dus nog even geduld hebben. Maar ruimtetelescoop Hubble kan nu al een tipje van de sluier oplichten. En wat blijkt? 2014 MU69 is rood. Net zo rood of misschien zelfs roder dan Pluto.

.
Deze artistieke impressie laat 2014 MU69 zien: het kleinste Kuipergordelobject waarvan de oppervlaktekleur is vastgesteld. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Klassiek
“De rode kleur vertelt ons wat voor soort Kuipergordelobject 2014 MU79 is,” vertelt onderzoeker Amanda Zangari. Onderzoekers vermoedden dat 2014 MU69 tot de ‘klassieke regio’ van de Kuipergordel behoorde: een regio die de oudste, meest prehistorische materialen in het zonnestelsel bevat. “De gegevens bevestigen dat New Horizons op nieuwjaarsdag 2019 zal gaan kijken naar één van de oude bouwblokken van planeten.”

Pluto
Terwijl New Horizons zich naar 2014 MU69 haast, zijn onderzoekers nog druk bezig met het analyseren van de observaties en metingen die de sonde tijdens de scheervlucht langs Pluto heeft verzameld. “We zijn opgewonden over wat er voor New Horizons in het verschiet ligt, maar ook over wat we nog steeds ontdekken op basis van de gegevens die tijdens de scheervlucht langs Pluto zijn verzameld,” vertelt onderzoeker Alan Stern. New Horizons is al sinds juli 2014 bezig om al die informatie naar de aarde te sturen en binnenkort zal het laatste data-pakket op onze planeet arriveren.

Complex
Als we op basis van alle gegevens die New Horizons heeft verzameld, één conclusie moeten trekken, dan is het wel dat Pluto een stuk complexer is dan we op voorhand hadden verwacht. Zo complex dat het meer dan redelijk lijkt om nog eens een ruimteschip naar de dwergplaneet te sturen voor nadere verkenning.

.
Mogelijke wolken in de atmosfeer van Pluto. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Zo blijkt de atmosfeer van Pluto een stuk ingewikkelder te zijn dan gedacht. New Horizons onthulde dat de atmosfeer uit lagen bestaat en foto’s van de atmosfeer suggereren zelfs dat er in de atmosfeer wolken te vinden zijn. “Als er wolken zijn, betekent dat dat het weer op Pluto veel complexer is dan we dachten,” stelt Stern.

.
Landverschuivingen op Charon. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

New Horizons heeft daarnaast aangetoond dat Pluto nog altijd – op verschillende manieren – geologisch actief is. Wat tot op heden nog niet op Pluto is waargenomen, zijn landverschuivingen. Verrassend genoeg heeft New Horizons die wel op Pluto’s grootste maan – Charon – gespot. “We hebben vergelijkbare landverschuivingen gezien op andere rotsachtige en ijzige planeten, zoals Mars en Saturnus’ maan Iapetus, maar dit zijn de eerste landverschuivingen die we op zo’n grote afstand van de zon, in de Kuipergordel waarnemen,” stelt onderzoeker Ross Beyer. “De grote vraag is: gaan we ze ook elders in de Kuipergordel aantreffen?”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166320431
27-10-2016

Alle gegevens over Pluto zijn binnen



Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

De NASA-ruimtemissie New Horizons heeft afgelopen dinsdag een belangrijke mijlpaal bereikt. Ook de laatste bitjes aan wetenschappelijke gegevens van de scheervlucht langs dwergplaneet Pluto en zijn manen, die in juli 2015 in de digitale recorders van de ruimtesonde werden opgeslagen, zijn veilig aangekomen op aarde.

Tijdens zijn ‘flyby’ heeft New Horizon nog geen acht gigabyte aan gegevens verzameld – een combinatie van beeldmateriaal en ‘gewone’ meetgegevens. Dat de overdracht van die (naar de huidige maatstaven) bescheiden hoeveelheid data zo lang heeft geduurd, heeft alles te maken met de enorme afstand die overbrugd moest worden: 5 miljard kilometer. Hierdoor konden per seconde niet veel meer dan 1000 bits naar de aarde worden overgeseind. Elk van die bitjes was ruim vijf uur onderweg.

Het gaat nog een hele tijd duren voordat alle gegevens zijn verwerkt. Maar ondertussen bereidt het New Horizons-team zich al voor op het vervolg: het onderzoek van 2014 MU69, een kleine soortgenoot van Pluto die op 1 januari 2019 wordt bereikt. In voorbereiding daarop zullen, na nog eens goed te hebben gecontroleerd of ook echt alle gegevens over Pluto zijn aangekomen, de datarecorders van de ruimtesonde worden gewist. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166321585
Moest NH actief bijgestuurd worden om richting 2014 MU69 te reizen? Hoe gaat dat in zijn werk?
Hoi
pi_166321625
Een lijst van helderste kuiperbelt objecten:

https://en.wikipedia.org/(...)_Kuiper_belt_objects

Pluto heeft toch geen absolute magnitue van -1.0 zoals in de wikipedia pagina beweerd wordt? De zon heeft namelijk een absolute magnitude van +4.8?
Hoi
pi_166321791
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:03 schreef Meesternadim het volgende:
Moest NH actief bijgestuurd worden om richting 2014 MU69 te reizen? Hoe gaat dat in zijn werk?
Ja, NH heeft vlak na de Pluto flyby een manoeuvre uitgevoerd met de overgebleven brandstof. Volgens mij was daar maar eenderde van de overgebleven brandstof voor gebruikt, dus in theorie zou NH na dd volgende flyby nog een ander hemellichaam kunnen bereiken. De vraag is wel of een haalbaar lichaam gevonden kan worden én dat deze nog dichtbij genoeg is zodat de communicatie met NH nog voldoende is om grotere hoeveelheden data de versturen.

quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:07 schreef Meesternadim het volgende:
Een lijst van helderste kuiperbelt objecten:

https://en.wikipedia.org/(...)_Kuiper_belt_objects

Pluto heeft toch geen absolute magnitue van -1.0 zoals in de wikipedia pagina beweerd wordt? De zon heeft namelijk een absolute magnitude van +4.8?
Hoe lager de magnitude, hoe helderder. De zon is -25 ofzo.

Edit: Oh ik heb het over apparent magnitude en niet de absolute. Pluto is natuurlijk nooit -1 apparent magnitude. :P

[ Bericht 19% gewijzigd door Quyxz_ op 31-10-2016 10:24:11 ]
gr gr
pi_166321880
quote:
1s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:17 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Hoe lager de magnitude, hoe helderder. De zon is -25 ofzo.
Dat is schijnbare magnitude. De schijnbare magnitude van pluto is +14. -1 zou makkelijk zichtbaar zijn met de blote oog.

Ik heb het over absolute magnitude:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Absolute_helderheid

Edit, heb al antwoord op mijn vraag uit mijn eigen link kunnen halen :P:

"Voor een planetoïde of komeet is de absolute helderheid de werkelijke helderheid die het object zou hebben op een afstand van 1 Astronomische Eenheid van zowel de Aarde als de Zon."

Andere regels voor pluto dus.
Hoi
pi_166321958
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2016 10:22 schreef Meesternadim het volgende:

[..]

Dat is schijnbare magnitude. De schijnbare magnitude van pluto is +14. -1 zou makkelijk zichtbaar zijn met de blote oog.

Ik heb het over absolute magnitude:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Absolute_helderheid

Edit, heb al antwoord op mijn vraag uit mijn eigen link kunnen halen :P:

"Voor een planetoïde of komeet is de absolute helderheid de werkelijke helderheid die het object zou hebben op een afstand van 1 Astronomische Eenheid van zowel de Aarde als de Zon."

Andere regels voor pluto dus.
Ja, die -1 bracht me ook aan het twijfelen, want ik kon mij niet herinneren Pluto ooit te hebben gezien. :P
gr gr
pi_168634307
02-02-2017

New Horizons wijzigt zijn koers: op naar MU69!

Voor het eerst sinds de herfst van 2015 heeft New Horizons zijn koers weer ietsje aangepast.

De sonde zette zijn stuwmotoren gedurende 44 seconden aan. Hierdoor veranderde de snelheid van de sonde met zo’n 44 centimeter per seconde, oftewel iets minder dan 1 mijl per uur. “Eén mijl per uur lijkt niet veel,” vertelt onderzoeker Alan Stern. Maar de kleine manoeuvre zal in de 23 maanden die New Horizons nog naar MU69 onderweg is, een groot verschil maken.

Vier manoeuvres
De laatste keer dat New Horizons zijn koers wijzigde, was eind 2015. Toen werden er vier manoeuvres uitgevoerd om de sonde koers te laten zetten naar MU69. Daar moet New Horizons op 1 januari 2019 arriveren.

2014 MU69
New Horizons werd in 2006 gelanceerd en scheerde in juli 2015 langs Pluto en zijn manen. Het leverde prachtige foto’s en een schat aan informatie op over de dwergplaneet waar we nog zo weinig van af wisten. En nu gaat de sonde dus nog een Kuipergordelobject bezoeken: het in 2014 ontdekte MU69. Ook van dit Kuipergordelobject weten we heel weinig. Recente observaties suggereren dat het net als Pluto roodkleurig is.


Hier zie je de reis die New Horizons heeft afgelegd en nog te wachten staat. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

New Horizons is inmiddels meer dan 5,6 miljard kilometer van de aarde verwijderd en heeft dus nog heel wat kilometers voor de boeg. Maar terwijl de sonde onderweg is, neemt deze ook de tijd om onderzoek te doen. Zo maakte New Horizons in de afgelopen weken foto’s van zes Kuipergordelobjecten. De foto’s zullen nieuwe informatie opleveren over de vorm, oppervlaktekenmerken en eventuele manen van deze objecten. De beelden worden in de komende weken op aarde verwacht.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168634999
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2017 09:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Zo maakte New Horizons in de afgelopen weken foto’s van zes Kuipergordelobjecten. De foto’s zullen nieuwe informatie opleveren over de vorm, oppervlaktekenmerken en eventuele manen van deze objecten. De beelden worden in de komende weken op aarde verwacht.
^O^ _O_
pi_169110371
23-02-2017

Naamgeving van structuren op Pluto en zijn manen kan beginnen


New Horizons-opname van Pluto, gemaakt vanaf 766.000 kilometer afstand. (NASA/JHU-APL/SwRI)

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de ‘spelregels’ vastgesteld voor de naamgeving van structuren – bergen, canyons, kraters e.d. – op de dwergplaneet Pluto en zijn manen. Vanaf nu kunnen naamsuggesties worden ingediend bij het team van de ruimtemissie New Horizons, dat de uiteindelijke voordrachten moet doen. De beslissing ligt bij een werkgroep van de IAU.

Niet elke willekeurige naam komt in aanmerking. Er is een lijst van specifieke categorieën samengesteld, die passend zijn voor de verre ijswerelden. Daaronder vallen onder meer mythologische figuren uit de klassieke Onderwereld, wetenschappers die iets te maken hebben (gehad) met Pluto en de Kuipergordel, ruimtesondes en historische ontdekkingsreizigers die ‘nieuwe horizonten’ zijn gepasseerd. (EE)

(Hallesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169854835
28-03-2017

NASA geeft adembenemende foto van Pluto vrij

Nog niet eerder zagen we het silhouet van de dwergplaneet in zo’n hoge resolutie!

New Horizons scheerde in juli 2015 langs Pluto. Het leverde fantastische foto’s en een schat aan informatie op. Eenmaal voorbij Pluto keek New Horizons nog een keertje achterom en maakte enkele ‘afscheidsfoto’s’. Op die foto’s zien we het silhouet van Pluto en trekt de dunne, blauwkleurige atmosfeer van de dwergplaneet de aandacht.

Hoge resolutie
We hebben al een paar van die afscheidsfoto’s van New Horizons mogen bewonderen. Maar NASA heeft er nu eentje vrijgegeven die de kroon spant. Het is eigenlijk een mozaïek dat bestaat uit zes foto’s die New Horizons maakte toen deze inmiddels zo’n 200.000 kilometer van Pluto verwijderd was. Nog niet eerder konden we volgens NASA het uitzicht dat New Horizons tijdens het afscheid van Pluto had in kleur en in zo’n hoge resolutie bewonderen.


Het silhouet van de dwergplaneet. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

De nevels
Zoals gezegd trekt met name de atmosfeer van de dwergplaneet de aandacht. Die atmosfeer wordt gekenmerkt door spectaculaire uit lagen opgebouwde blauwe nevels. Onderzoekers denken dat deze ontstaan doordat zonlicht reageert met methaan en andere moleculen in de atmosfeer van Pluto. Daarbij ontstaan deeltjes die met name blauw licht reflecteren.

Wat deze foto ook bijzonder maakt, is dat bepaalde oppervlaktekenmerken in het oog springen. Zo zie je enkele bergen (linksboven, op elf uur ongeveer) die afsteken tegen de nevel. Voor een grotere versie van de foto (waarop de bergen heel goed te zien zijn) klik hier!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 29 maart 2017 @ 15:54:13 #240
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_169863379
wow _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_169863525
Niet te geloven dit O+
Ja doei.
pi_170013274
04-04-2017

New Horizons is nu dichter bij MU69 dan bij Pluto!

We zijn er bijna! Nog zo’n 782 miljoen kilometer te gaan en dan arriveert New Horizons bij Kuipergordelobject 2014 MU69.

Het is een lange reis van Pluto naar 2014 MU69. Maar New Horizons is inmiddels wel over de helft, zo laat NASA weten. Vannacht rond een uur of twee (Nederlandse tijd) was New Horizons exact net zo ver van Pluto verwijderd als van 2014 MU69: een slordige 782,45 miljoen kilometer!

Reistijd
Grappig weetje: pas later deze week – op 7 april – zal New Horizons ook qua reistijd op de helft zijn. Dat lijkt gek: waarom is de sonde nu op de helft wat betreft het aantal kilometers en is deze pas over vijf dagen op de helft van zijn reistijd? Het heeft alles te maken met de zon die met zijn zwaartekracht aan de sonde trekt. Hierdoor gaat de sonde – die zich weghaast van de zon – steeds ietsje trager vooruit. En daarom duurt het iets langer voor hij ook qua reistijd halverwege is.

Even terugblikken
In juli 2015 scheerde New Horizons rakelings langs Pluto. Het leverde een schat aan informatie op die New Horizons in de 16 maanden na de scheervlucht geleidelijk aan naar de aarde heeft gestuurd. Maar dat is niet het enige waar New Horizons zich na de scheervlucht langs Pluto mee bezig heeft gehouden. De sonde heeft ook onderzoek gedaan naar een tiental Kuipergordelobjecten. Eigenlijk heeft de sonde dan ook sinds de scheervlucht geen rust gekend: hij is al bijna 2,5 jaar actief. Maar daar komt later deze week verandering in. NASA zal de sonde dan in een ‘winterslaap’ brengen die zo’n 157 dagen duurt.

Ver weg
New Horizons is op dit moment zo’n 5,7 miljard kilometer van de aarde verwijderd. Dat betekent dat alle commando’s die vanaf de aarde naar New Horizons worden gestuurd zo’n vijf uur en 20 minuten onderweg zijn alvorens ze de ruimtesonde bereiken.

Ondertussen haast New Horizons zich met een snelheid van zo’n 51.500 kilometer per uur voort. De scheervlucht langs 2014 MU69 staat gepland voor 1 januari 2019. Het belooft een recordbrekende vlucht te worden: nog niet eerder heeft de mensheid zo’n afgelegen hemellichaam van dichtbij bestudeerd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 april 2017 @ 09:53:39 #243
104871 remlof
Europees federalist
pi_170013923
Dit is 2014 MU69:



Van Wikipedia.
pi_170021463
quote:
14s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:53 schreef remlof het volgende:
Dit is 2014 MU69:

[ afbeelding ]

Van Wikipedia.
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 april 2017 @ 17:33:43 #245
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_170022824
quote:
Ze moeten new horizon op laten crashen.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_170023479
Slapen tot september. Maar ja, energie wordt alleen maar minder natuurlijk. Wat voor energiebron heeft het ding?
pi_170027296
quote:
99s.gif Op woensdag 5 april 2017 18:11 schreef qajariaq het volgende:
Slapen tot september. Maar ja, energie wordt alleen maar minder natuurlijk. Wat voor energiebron heeft het ding?
Een thermo-elektrische radio-isotopengenerator (RTG), waarbij hitte als gevolg van verval van plutonium(IV)oxide via het Seebeck-effect in elektriciteit wordt omgezet.

Wiki
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_170028266
Hoe is het mogelijk om over zulke extreme afstanden nog commando's te kunnen sturen eigenlijk? Ik meende dat zelfs de Voyagers nog steeds commando's vanuit de aarde kunnen ontvangen.
٩๏̯͡๏)۶
pi_170161101
11-04-2017

New Horizons meet helderheid van het heelal


Ruimtesonde New Horizons bij Pluto.

Astronomen hebben de helderheid van het heelal gemeten. Anders gezegd: ze hebben de helderheid bepaald van de zogeheten 'optische achtergrond' - de gezamenlijke zichtbare straling van alle sterren en sterrenstelsels in het heelal. De metingen zijn uitgevoerd met de LORRI-camera aan boord van de Amerikaanse ruitmesonde New Horizons, die in 2015 op kleine afstand langs de verre dwergplaneet Pluto vloog.

Metingen van de optische achtergrond vanuit de binnendelen van het zonnestelsel zijn moeilijk, omdat ze verstoord worden door lichtverstrooiing aan microscopisch kleine stofdeeltjes. In de buitendelen van het zonnestelsel komt enorm veel minder stof voor, waardoor de metingen veel 'schoner' zijn.

Uit de waarnemingen blijkt dat de gemeten helderheid van de optische achtergrond in goede overeenstemming is met de verwachtingen op basis van het aantal sterrenstelsels op grote afstanden in het heelal. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170161113
11-04-2017

Ruimtesonde New Horizons in winterslaap gebracht


De baan en huidige positie van New Horizons. (NASA/JHU-APL)

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons is op 7 april om 21.32 uur Nederlandse tijd met succes in winterslaap gebracht. New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd en maakte in juli 2015 een scheervlucht langs de dwergplaneet Pluto en zijn grote maan Charon.

Tijdens de winterslaapperiode gebruikt de ruimtesonde vrijwel geen energie. Op 11 september wordt hij weer gewekt; dan beginnen de voorbereidingen voor de scheervlucht langs een relatief klein hemellichaam in de Kuipergordel: de ijsdwerg 2014 MU6, waar New Horizons op 1 januari 2019 op kleine afstand langs zal vliegen.

New Horizons bevindt zich momenteel op 5,7 miljard kilometer afstand van de aarde; een radiosignaal doet er (met de lichtsnelheid van 300.000 kilometer per sec) ruim vijf uur over om die afstand te overbruggen. (GS)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-04-2017 09:28:47 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 april 2017 @ 09:43:35 #251
139693 Rolstoelvandaal
I once was a stuntman...
pi_170162045
Hopelijk wekt hij zonder problemen weer op. Al veel leuke dingen gezien, benieuwd wat er nog volgt.

Er zit een foutje in het artikel. De lichtsnelheid is 300.000 km/sec en niet per uur.
pi_170166441
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 21:01 schreef Ronaldsen het volgende:
Hoe is het mogelijk om over zulke extreme afstanden nog commando's te kunnen sturen eigenlijk? Ik meende dat zelfs de Voyagers nog steeds commando's vanuit de aarde kunnen ontvangen.
Via Deep Space Network (DSN)

Talking to Pluto
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_170185911
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 09:43 schreef Rolstoelvandaal het volgende:
Hopelijk wekt hij zonder problemen weer op. Al veel leuke dingen gezien, benieuwd wat er nog volgt.

Er zit een foutje in het artikel. De lichtsnelheid is 300.000 km/sec en niet per uur.
Goed gezien, zal het even aanpassen :)

^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 24 april 2017 @ 19:09:44 #254
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_170460015
AlanStern twitterde op maandag 24-04-2017 om 18:59:26 In Houston today, 35 of us-- and we're planning the NEXT mission to Pluto! #Pluto #NASA #Plutoflyby https://t.co/jRdxxoi0qg reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_170467961
quote:
10s.gif Op maandag 24 april 2017 19:09 schreef rubbereend het volgende:
AlanStern twitterde op maandag 24-04-2017 om 18:59:26 In Houston today, 35 of us-- and we're planning the NEXT mission to Pluto! #Pluto #NASA #Plutoflyby https://t.co/jRdxxoi0qg reageer retweet
op Twitter heeft "men" het over een obiter. Dat zou gaaf zijn ^O^
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 25 april 2017 @ 15:32:07 #256
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_170478125
quote:
1s.gif Op maandag 24 april 2017 23:54 schreef Prego het volgende:

[..]

op Twitter heeft "men" het over een obiter. Dat zou gaaf zijn ^O^
ja nog een scheervlucht zou minder toegevoegde waarde hebben denk ik ook
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_170481506
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 april 2017 15:32 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ja nog een scheervlucht zou minder toegevoegde waarde hebben denk ik ook
Deels ander gebied, de overlap is ook weer interessant om te zien hoe snel zaken wijzigen.

Een orbitter is een stuk lastiger, die moet behoorlijk afremmen op het eind. Afremmen kost vreselijk veel energie wat je allemaal mee moet nemen dat hele end.
  vrijdag 28 april 2017 @ 20:50:14 #258
442280 Prisha
Moonshine!
pi_170551130
quote:
1s.gif Op maandag 24 april 2017 23:54 schreef Prego het volgende:

[..]

op Twitter heeft "men" het over een obiter. Dat zou gaaf zijn ^O^
echt wel ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_171319619
29-05-2017

Onderzoekers gaan New Horizons' volgende bestemming alvast onder de loep nemen

De komende maanden krijgen onderzoekers dankzij drie sterren de unieke kans om meer te weten te komen over MU69.

Op 1 januari 2019 scheert ruimtesonde New Horizons langs Kuipergordelobject 2014 MU69. Wat de sonde daar precies aan gaat treffen, is een mysterie. Nu houden de meeste onderzoekers wel van een beetje mysterie, want des te meer valt er tijdens de scheervlucht langs MU69 natuurlijk te ontdekken. Tegelijkertijd vinden diezelfde wetenschappers het ook wel prettig als ze een beetje weten wat ze te wachten staat als ze 2014 MU69 naderen, al is het alleen maar om eventuele risico’s die New Horizons tijdens het naderen van MU69 loopt, te verkleinen. En daarom zullen wetenschappers binnenkort op drie specifieke momenten hun telescopen op MU69 richten, in de hoop dat het mysterieuze Kuipergordelobject een klein tipje van de sluier wil oplichten.

Wat weten we nu van MU69? Het Kuipergordelobject is naar schatting zo’n 40 kilometer groot. Hubble-waarnemingen suggereren bovendien dat het object rood van kleur is.

Twee seconden
Op 3 juni zal 2014 MU69 voor een ster langs bewegen en het licht van die ster kort tegenhouden. Omdat MU69 heel klein is, zal deze het licht van de ster slechts 2 seconden tegenhouden. Maar gedurende die twee seconden kunnen wetenschappers een hoop over het Kuipergordelobject te weten komen. Verschillende telescopen zullen die dag op MU69 gericht zijn en in die korte tijd dat MU69 voor de ster staat, proberen te onthullen welke vorm het Kuipergordelobject heeft en wat zich in de buurt van het Kuipergordelobject allemaal ophoudt. “Ons belangrijkste doel is bepalen of er gevaren zijn nabij MU69,” vertelt hoofdonderzoeker Alan Stern. “Ringen, stof of zelfs satellieten. Maar we verwachten ook veel te leren over de baan (van MU69, red.) en mogelijk kunnen we de omvang en vorm bepalen. En dat helpt allemaal bij het plannen van de scheervlucht.”

Telescopen
Onderzoekers zullen tientallen telescopen plaatsen in Argentinië en Zuid-Afrika en proberen om met die telescopen een glimp van de sterverduistering op te vangen. “Inzetten op twee verschillende continenten vergroot onze kansen op mooi weer,” vertelt onderzoeker Cathy Olkin.

Nog een kans
Op 10 en 17 juli zal MU69 voor twee andere sterren langs bewegen. En ook dan kijken wetenschappers toe. Op 10 juli zal MU69 niet alleen vanaf de aarde, maar ook vanuit de lucht – door het Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) – bestudeerd worden.

Onderzoekers benadrukken het belang van deze waarnemingen. Alle informatie over MU69 is namelijk welkom. Het Kuipergordelobject werd pas drie jaar geleden ontdekt en dat New Horizons het object van dichtbij zou gaan bekijken, werd pas in 2015 duidelijk. Het betekent dat er weinig tijd is om het object beter te leren kennen alvorens New Horizons er met een snelheid van zo’n 56.000 kilometer per uur langs suist. “Scheervluchten zijn onvergeeflijk,” stelt Stern. “Er bestaan geen tweede kansen.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172235519
06-07-2017

New Horizons' volgende bestemming is...verrassend

Nieuwe waarnemingen suggereren dat de planetoïde kleiner is dan gedacht en misschien zelfs wel gezelschap heeft…

Op 1 januari 2019 zal ruimtesonde New Horizons langs het Kuipergordelobject 2014 MU69 scheren. Hoewel dat nog een eindje weg is, zijn onderzoekers nu al druk bezig om een beter beeld van het object te krijgen. Want we moeten tenslotte wel een beetje een idee hebben van wat ons te wachten staat als we New Horizons rakelings langs deze planetoïde laten scheren (al is het alleen maar om eventuele risico’s die New Horizons tijdens het naderen van MU69 loopt, te verkleinen).

Voor een ster langs
Nu valt het natuurlijk niet mee om dit Kuipergordelobject – dat op zo’n grote afstand van de aarde staat – vanaf onze planeet goed in beeld te krijgen. Maar onderzoekers hadden geluk. Op 3 juni jongstleden bewoog 2014 MU69 namelijk voor een ster langs en hield daarbij kort (zo’n twee seconden) het licht van die ster tegen. En in die twee seconden tijd konden onderzoekers een beter beeld krijgen van het Kuipergordelobject zelf en de directe omgeving ervan. “Ons belangrijkste doel is bepalen of er gevaren zijn nabij MU69,” vertelde hoofdonderzoeker Alan Stern eerder. “Ringen, stof of zelfs satellieten. Maar we verwachten ook veel te leren over de baan (van MU69, red.) en mogelijk kunnen we de omvang en vorm bepalen. En dat helpt allemaal bij het plannen van de scheervlucht.”

Succes
En dus werden verschillende telescopen op 3 juni op MU69 gericht. En met succes, zo laat NASA nu weten. Het heeft namelijk wat meer informatie opgeleverd over het object. Maar daarnaast resulteert het ook in een hoop onduidelijkheid, zo moet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bekennen.

Kleintje
Allereerst lijkt MU69 veel kleiner te zijn dan gedacht. Afgaand op beelden gemaakt door ruimtetelescoop Hubble werd de diameter van het object geschat op 20 tot 40 kilometer. Maar de nieuwe waarnemingen suggereren dat het object een diameter heeft van slechts 20 kilometer (of misschien zelfs ietsje kleiner).

Een binaire planetoïde bestaat uit twee ruimtestenen die om elkaar heen cirkelen. Een voorbeeld is Didymos. NASA hoopt deze twee ruimtestenen in 2022 met een bezoekje te vereren.

Mysterie
Maar nu het mysterie. Het is onderzoekers vanaf elk gepland observatiepunt op aarde gelukt om de sterbedekking waar te nemen. Maar geen enkel observatorium is erin geslaagd om MU69 zelf te spotten. “Het betekent waarschijnlijk dat MU69 of heel sterk reflecterend en kleiner is dan verwacht of dat het een binaire planetoïde is (zie kader, red.) of zelfs een zwerm van kleinere hemellichamen die is overgebleven uit de tijd waarin de planeten in ons zonnestelsel tot stand kwamen,” aldus Stern.

Onderzoekers hopen natuurlijk dat ze voor 1 januari 2019 meer duidelijkheid hebben over hoe MU69 er nu precies uitziet. Gelukkig beweegt de planetoïde op 10 en 17 juli nogmaals voor een ster langs. En astronomen zitten met tal van observatoria wederom op de eerste rij. We zijn nu al benieuwd wat die waarnemingen op gaan leveren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 7 juli 2017 @ 09:56:16 #261
104871 remlof
Europees federalist
pi_172498626
17-07-2017

Wauw! Dit zie je als je rakelings over Pluto scheert

Een nieuw filmpje onthult het verbluffende uitzicht dat je hebt als je over de bizarre afgelegen dwergplaneet vliegt.

Het fantastische filmpje is gemaakt door NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie liet zich daarbij onder meer leiden door data verzameld door ruimtesonde New Horizons. In het filmpje zien we Pluto zoals we de dwergplaneet nog niet eerder zagen. Zo komen we dichterbij dan New Horizons ooit is geweest en zien we de talloze bijzondere oppervlaktekenmerken vanuit een heel nieuw perspectief.

De beelden zijn waarheidsgetrouw, maar wel iets bewerkt. Zo is het reliëf op het oppervlak wat overdreven, zodat de topografie beter uit de verf komt. Ook de oppervlaktekleuren zijn iets aangepast, zodat de details duidelijker worden.

Aan het begin van het filmpje scheren we over de hooglanden ten zuidwesten van Sputnik Planitia. Vervolgens vliegen we over de westelijke rand van Sputnik Planitia die grenst aan het donkere, rijkelijk met kraters bedekte terrein van Cthulhu Macula. Daarna vliegen we richting het noorden, over het heuvelachtige Voyager Terra. Vervolgens begeven we ons richting het zuiden en scheren over Pioneer Terra – een gebied dat gekenmerkt wordt door diepe en brede kuilen. Het filmpje eindigt met een vlucht over het geschubde Tartarus Dorsa.

Charon
Op dezelfde wijze heeft NASA ook een filmpje gemaakt van Pluto’s grootste maan: Charon. In dit verbluffende filmpje zien we onder meer de diepe, brede vallei van Serenity Chasma, alvorens we richting het noorden vliegen en over de Dorothy Gale-krater en duistere pool scheren.


Juli 2015
In juli 2015 scheerde New Horizons langs dwergplaneet Pluto. Voor het eerst konden we van dichtbij zien hoe deze veelbesproken dwergplaneet er werkelijk uitzag. En we vielen van de ene in de andere verbazing. Zo bleek de dwergplaneet bergen, gletsjers, nevels en ijsvulkanen te bezitten. En ook de manen van Pluto zorgden voor verrassingen. Zo bleek Charon bijvoorbeeld een stuk spannender te zijn dan gedacht. “De complexiteit van het Pluto-systeem – van de geologie tot de manen tot de atmosfeer – gaat al onze verwachtingen te boven,” vertelt onderzoeker Alan Stern.

Hoewel het alweer twee jaar geleden is dat New Horizons langs Pluto scheerde, zijn onderzoekers nog altijd druk bezig om alle data die de sonde verzamelde, te analyseren. Vandaar dat we op basis van die ene scheervlucht nog steeds tot nieuwe inzichten komen. Zo heeft NASA eind vorige week bijvoorbeeld nog twee nieuwe, zeer gedetailleerde kaarten vrijgegeven waarop de topografie van Pluto en Charon is vastgelegd.


Tijdens de scheervlucht heeft New Horizons slechts delen van Pluto en Charon gezien. Die delen zijn op deze kaarten gekleurd. De kleuren geven aan hoe hoog de verschillende terreinen gelegen zijn. De letter ‘S’ op de kaart van Pluto duidt Sputnik Planitia aan. De ‘T’ geeft Tartarus Dorsa aan. De ‘C’ op de kaart van Charon duidt Caleuche Chasma aan. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI / LPI.

New Horizons haast zich ondertussen verder naar de volgende bestemming: Kuipergordelobject 2014 MU69. Op 1 januari 2019 zal de sonde langs dit – nog altijd zeer mysterieuze – hemellichaam scheren
(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 3 augustus 2017 @ 20:40:05 #263
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_172886770
AlanStern twitterde op donderdag 03-08-2017 om 20:37:37 GET THIS— Our next @NewHorizons2015 flyby target MU69 MIGHT JUST BE A BINARY! https://t.co/mXQekFJKbK #WOW #NASAhttps://t.co/yQiCyP83X0 reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_172919248
04-08-2017

Volgende bestemming van Pluto-sonde is een bijzonder geval


Artist’s impression van de ‘ijsdwerg’ 2014 MU69, de volgende bestemming van de ruimtesonde New Horizons. Het object zou uit twee stukken kunnen bestaan, maar kan ook smal en langwerpig zijn. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker)

Het lijkt erop dat er iets bijzonders aan de hand is met het volgende doelwit van de ruimtesonde New Horizons: de ‘ijsdwerg’ 2014 MU69, die deel uitmaakt van de zogeheten Kuipergordel voorbij de omloopbaan van de planeet Neptunus.

MU69, die meer dan 6,5 miljard kilometer van de aarde verwijderd is, schoof op 17 juli jl. voor de derde keer dit jaar voor een ster langs. Deze sterbedekking is waargenomen met een aantal telescopen die speciaal voor dit doel in een afgelegen gebied in Argentinië werden opgesteld.

Op basis van de nieuwe waarnemingen komen wetenschappers tot het vermoeden dat MU69 geen enkelvoudig is, maar uit twee om elkaar wentelende brokstukken bestaat. Als het toch om één object gaat, dan is het ofwel smal en langwerpig ofwel een object met een flinke hap eruit.

De bedekkingsgegevens leveren ook een nieuwe schatting op van de grootte van MU69. Als het een enkelvoudig object is, is het hooguit dertig kilometer lang. Mocht het om twee om elkaar wentelende objecten gaan, dan zijn die elk niet groter dan een kilometer of twintig.

Welke vorm MU69 precies heeft zullen we over ruim een jaar weten. Op 1 januari 2019 zal ruimtesonde New Horizons erlangs scheren. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 5 augustus 2017 @ 18:46:51 #265
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_172930242
Wat zou het oneindig cool zijn als MU69 een oud en verlaten alien ruimteschip blijkt te zijn! En dan een missie optuigen om dat schip op te halen en naar aarde te slepen!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_172941741
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 augustus 2017 18:46 schreef LXIV het volgende:
Wat zou het oneindig cool zijn als MU69 een oud en verlaten alien ruimteschip blijkt te zijn! En dan een missie optuigen om dat schip op te halen en naar aarde te slepen!
Holy shit! :D

Alleen kans 0,000...01 :P
gr gr
  zondag 6 augustus 2017 @ 10:36:01 #267
287131 FoolWithMokey
Jesus loves you
pi_172941838
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 augustus 2017 18:46 schreef LXIV het volgende:
Wat zou het oneindig cool zijn als MU69 een oud en verlaten alien ruimteschip blijkt te zijn! En dan een missie optuigen om dat schip op te halen en naar aarde te slepen!
Jij bent een slecht mens.
Sisco Certified
  zondag 6 augustus 2017 @ 11:10:25 #268
8369 speknek
Another day another slay
pi_172942516
Een langwerpig object voorbij Pluto zeg je...

They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 6 augustus 2017 @ 11:19:40 #269
28033 Pek
je moet wat
pi_172942701
Need to probe Uranus first.

*Shepard out*

The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  zondag 6 augustus 2017 @ 11:53:46 #270
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172943354
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 10:28 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Holy shit! :D

Alleen kans 0,000...01 :P
_O-
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  zondag 6 augustus 2017 @ 18:50:40 #271
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_172952107
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 10:28 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Holy shit! :D

Alleen kans 0,000...01 :P
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_173435361
Hier een interessant verhaal van baas Scott Manley over het object waar NH naar onderweg is. Hij legt technisch uit hoe ze de voorzichtige conclusies over het object (zie eerdere artikelen) hebben getrokken.

gr gr
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 30 augustus 2017 @ 21:33:08 #273
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_173490955
quote:
1s.gif Op zondag 27 augustus 2017 23:33 schreef Quyxz_ het volgende:
Hier een interessant verhaal van baas Scott Manley over het object waar NH naar onderweg is. Hij legt technisch uit hoe ze de voorzichtige conclusies over het object (zie eerdere artikelen) hebben getrokken.

interessant
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_173652512
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173652521
07-09-2017

New Horizons gaat echt rakelings langs Kuipergordelobject MU69 vliegen

De sonde zal het object tot 3500 kilometer naderen en dat moet heel gedetailleerde beelden opleveren.

Op 1 januari 2019 moet het gebeuren. Dan scheert ruimtesonde New Horizons langs het Kuipergordelobject 2014 MU69. En NASA heeft nu bekend gemaakt op welke afstand dat allemaal gebeuren gaat. Als alles volgens plan gaat, zal New Horizons op het moment dat deze het dichtst bij MU69 in de buurt is, slechts 3500 kilometer van het oppervlak van het Kuipergordelobject verwijderd zijn. Daarmee is de minimale afstand tussen MU69 en New Horizons zo’n drie keer kleiner dan de afstand waarop de ruimtesonde in 2015 langs dwergplaneet Pluto scheerde.

Alternatief scenario
Overigens houdt NASA wel een slag om de arm. Het is namelijk best mogelijk dat op een later moment besloten wordt om New Horizons toch niet zo dicht bij MU69 in de buurt te laten komen. Dan wordt het alternatieve vluchtplan actief en zal de sonde het Kuipergordelobject tot een afstand van zo’n 10.000 kilometer naderen. Maar ook in dat scenario is de afstand tussen MU69 en New Horizons kleiner dan de afstand tussen de ruimtesonde en Pluto in 2015. Voor dit alternatieve vluchtplan kan gekozen worden als straks bijvoorbeeld blijkt dat rond MU69 nogal wat puin te vinden is dat een risico kan vormen voor de ruimtesonde.

Op het moment dat New Horizons MU69 bereikt, is deze zo’n 1,5 miljard kilometer van Pluto verwijderd. En de afstand tot de aarde bedraagt dan zo’n 6,5 miljard kilometer. Nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de aarde een planetair object ontmoet.

Details
Natuurlijk hopen we dat de omgeving van MU69 schoon is en New Horizons dicht bij het Kuipergordelobject in de buurt kan komen. In dat geval kunnen we namelijk verbluffend gedetailleerde beelden van het oppervlak van MU69 verwachten waarop details van 70 meter en groter te zien zijn (ter vergelijking: op de beelden die New Horizons van Pluto maakte, zijn de kleinste details zo’n 183 meter groot). “We zijn van plan om dichter bij MU69 in de buurt te komen om beelden met een nog hogere resolutie te kunnen verkrijgen,” vertelt onderzoeker Alan Stern. Hij voorspelt dat dit deel van de missie tot spectaculaire bevindingen gaat leiden.

Overigens is in dit stadium nog volstrekt onduidelijk wat New Horizons precies aan gaat treffen als deze wat dichter bij MU69 in de buurt komt. Recent onderzoek suggereert voorzichtig dat het Kuipergordelobject uit twee delen bestaat die al dan niet aan elkaar geplakt zitten. Maar verder is veel nog onduidelijk. “We gaan echt ergens naartoe waar nog niemand ooit geweest is,” benadrukt onderzoeker Helene Winters.


Mogelijk bestaat MU69 uit twee delen. Die twee delen kunnen om elkaar heen wentelen of aan elkaar geplakt zitten. Naar schatting is het ene deel zo’n 18 kilometer groot, terwijl het andere 20 kilometer meet. Afbeelding: Carlos Hernandez (via NASA).

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173671179
07-09-2017

Geologische structuren op Pluto hebben officiële namen gekregen


De opvallendste structuren op het oppervlak van Pluto zijn nu van officiële namen voorzien. (NASA/JHUAPL/SwRI/Ross Beyer)

De ‘werkgroep naamgeving’ van de Internationale Astronomische Unie heeft officiële goedkeuring gegeven aan de namen van veertien opvallende structuren op het oppervlak van Pluto. Het zijn de eerste geologische structuren op de dwergplaneet die van een naam zijn voorzien. Ze zijn stuk voor stuk ontdekt op opnamen van de ruimtesonde New Horizons, die in juli 2015 dicht langs Pluto scheerde.

De namen zijn een eerbetoon aan de mythologie van de onderwereld, baanbrekende ruimtemissies, ontdekkingsreizigers, en wetenschappers die zich met Pluto hebben beziggehouden. Tot het selecte gezelschap behoren onder meer Clyde Tombaugh, de Amerikaanse astronoom die in 1930 Pluto heeft ontdekt, en Venetia Burney, die als 11-jarig meisje de naam ‘Pluto’ voorstelde. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173766387
12-09-2017

New Horizons tijdelijk uit winterslaap gewekt


Artist’s impression van de ‘ijsdwerg’ 2014 MU69, de volgende bestemming van de ruimtesonde New Horizons. Het object zou uit twee stukken kunnen bestaan, maar kan ook smal en langwerpig zijn. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker)

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die in de zomer van 2015 langs de dwergplaneet Pluto vloog en nu op weg is naar een ontmoeting met een kleine ijsdwerg in de buitendelen van het zonnestelsel, is op 11 september met succes uit zijn tijdelijke winterslaap gewekt. De komende dagen en weken worden de wetenschappelijke instrumenten van New Horizons aan een uitgebreide check onderworpen, en worden er waarnemingen verricht aan verschillende ijsdwergen - relatief kleine bevroren hemellichamen die buiten de baan van de verre planeet Neptunus rond de zon cirkelen.

Op 9 december voert New Horizons een laatste koerscorrectie uit, ter voorbereiding op de scheervlucht langs ijsdwerg 2014 MU69 op 1 januari 2019. Metingen vanaf de aarde hebben uitgewezen dat MU69 mogelijk uit twee delen bestaat. Van 22 december 2017 tot 4 juni 2018 zal New Horizons dan opnieuw in winterslaap worden gebracht.

De ruimtesonde werd in januari 2006 gelanceerd en bevindt zich momenteel op 5,8 miljard kilometer afstand van de aarde. Radiosignalen doen er bijna vijfenhalf uur over om die afstand te overbruggen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174047278
27-09-2017

Enorme ijspieken onthullen dat Pluto veel veranderlijker is dan gedacht

Nieuw onderzoek onthult hoe Pluto aan zijn tot wel 500 meter hoge ijspieken komt.

In eerste instantie stonden onderzoekers voor een raadsel toen ze op beelden van Pluto – gemaakt door ruimtesonde New Horizons – een soort slangenhuid ontwaarden. Maar eerder dit jaar moesten onderzoekers concluderen dat die slangenhuid bestaat uit vele penitenten die tot wel 500 meter hoog zijn en enkele kilometers van elkaar verwijderd zijn. Een unieke ontdekking. Voor het eerst waren penitenten op een ander hemellichaam dan de aarde ontdekt (zie kader).


Op aarde vinden we penitenten – uit sneeuw of ijs opgebouwde pieken – op grote hoogte (bijvoorbeeld in de Andes). Hoewel de pieken qua uiterlijk sterk doen denken aan de penitenten op Pluto zijn er toch de nodige verschillen. Zo zijn de penitenten op aarde hooguit enkele meters hoog en staan ze vrij dicht op elkaar. Op Pluto kunnen ze tot wel 500 meter hoog worden en zijn ze enkele kilometers van elkaar verwijderd. Een ander belangrijk verschil is dat de ijspieken op Pluto niet bestaan uit waterijs, maar uit methaanijs.

Dynamisch
Wetenschappers hebben zich nu nog eens over deze ijspieken gebogen en denken te weten hoe ze precies zijn ontstaan. Hun bevindingen suggereren dat zowel het oppervlak als de lucht op Pluto een stuk dynamischer is dan werd aangenomen.

Klimaatvariaties
De penitenten op Pluto ontstaan wanneer methaan – afkomstig uit de atmosfeer van Pluto – in bevroren vorm op het oppervlak neerslaat (net zoals ijs aan de binnenzijde van je diepvries neer kan slaan). “Toen we ons realiseerden dat het geschubde terrein bestaat uit hoge afzettingen van methaanijs, vroegen we ons af waarom het deze pieken – in plaats van grote klodders – op de grond vormt,” vertelt onderzoeker Jeffrey Moore. “En wat blijkt: Pluto heeft te maken met variaties in het klimaat en soms – als Pluto iets warmer is – begint het methaanijs te verdampen.” Het ijs transformeert dan direct in gas (ook wel sublimatie genoemd, zie kader hieronder). De aanwezigheid van deze penitenten op Pluto wijst er dan ook op dat het klimaat van de dwergplaneet over lange perioden – denk aan miljoenen jaren – veranderingen heeft ondergaan. Eerst zorgde een vrij koud klimaat ervoor dat methaan op grote hoogte in bevroren vorm neer kon slaan en later zorgde een warmer klimaat ervoor dat er sublimatie plaatsvond, waardoor uiteindelijk ijspieken achterbleven.

IJspieken ontstaan dus door sublimatie. Maar hoe krijgen ze dan precies hun karakteristieke vorm? Je moet je voorstellen dat er eerst een sneeuwoppervlak is, waarin holtes zitten. In die holtes wordt gereflecteerd licht opgevangen, waardoor er in die holtes meer sublimatie plaatsvindt en alsmaar diepere sleuven ontstaan. “Doordat de temperatuur en de luchtvochtigheid toenemen, kan het ijs in deze sleuven wél smelten,” zo legt men op de site van ESO uit. “Deze positieve terugkoppeling versnelt de groei van de karakteristieke vorm van de penintentes.”

Het onderzoek toont niet alleen aan dat het oppervlak en de lucht op Pluto veranderlijker zijn dan gedacht. Het geeft ook meer inzicht in de topografie van Pluto. Dankzij de scheervlucht van New Horizons langs Pluto kunnen we één zijde van de dwergplaneet nu in hoge resolutie bekijken. Van de andere zijde hebben we alleen beelden in lagere resolutie. Nu we weten dat er methaan te vinden is in hoger gelegen gebieden, kunnen onderzoekers uit de aanwezigheid van methaan afleiden welke gebieden hoger gelegen zijn. En dus ook nauwkeurigere topografische kaarten maken van de zijde die New Horizons niet in hoge resolutie heeft kunnen vastleggen. Overigens hebben onderzoekers reeds sterke aanwijzingen gevonden dat penitenten ook op de ‘andere zijde’ van Pluto te vinden zijn en dus een wereldwijd verschijnsel zijn.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174047426
Heeft iemand een linkje met hoe die verbinding ooit kan werken op zo'n afstand? Mijn trein wifi is altijd bagger maar dit kan dan wel weer werken :(
pi_174051440
quote:
0s.gif Op donderdag 28 september 2017 08:39 schreef Leonos het volgende:
Heeft iemand een linkje met hoe die verbinding ooit kan werken op zo'n afstand? Mijn trein wifi is altijd bagger maar dit kan dan wel weer werken :(
zoiets bedoel je? Of andere verbinding?

http://www.planetary.org/(...)o-pluto-is-hard.html

of deze:
https://books.google.nl/b(...)izons%20twta&f=false
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zondag 1 oktober 2017 @ 22:17:22 #281
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_174126693
De eerste plannen worden opgetuigd voor een missie die rond Pluto zal blijven draaien.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 7 november 2017 @ 21:39:04 #282
442280 Prisha
Moonshine!
pi_174931433
We mogen een naam voorstellen voor MU69 :)

http://www.iflscience.com(...)rizons-next-target-/

Maar als ik op die site kijk zie ik alleen voorgestelde namen :?

http://www.frontierworlds.org/vote
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_174934406
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2017 22:17 schreef rubbereend het volgende:
De eerste plannen worden opgetuigd voor een missie die rond Pluto zal blijven draaien.
Interessant. Lijkt me dat we zo meer weten van Pluto dan van Venus
pi_175104955
15-11-2017

Smog van koolwaterstoffen houdt Pluto koel


Artist’s impression van de maan Charon boven het ‘heiige’ Pluto-landschap. (X. Liu)

Een nieuwe analyse van de atmosfeer van Pluto verklaart waarom de ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs de dwergplaneet onverwacht lage temperaturen heeft gemeten. De oorzaak lijkt te liggen bij een smog van koolwaterstoffen (Nature, 16 november).

Doorgaans wordt de hoeveelheid warmte die een planeetatmosfeer kan vasthouden bepaald door de samenstelling van de daarin aanwezige gassen. In het geval van Pluto voorspelden berekeningen op basis van de gassamenstelling van diens atmosfeer echter veel hogere temperaturen dan in 2015 door New Horizons werd gemeten.

Het nieuwe onderzoek, onder leiding van planeetwetenschapper Xi Zhang van de universiteit van Californië in Santa Cruz, biedt een mogelijke verklaring. In de atmosfeer van Pluto zouden vaste deeltjes, gebaseerd op koolwaterstoffen, rondzweven die een verkoelend effect hebben.

De deeltjes absorberen warmte om deze vervolgens in de vorm van radiostraling terug de ruimte in te stralen. Als gevolg hiervan is de atmosfeer 30 graden koeler (-203 graden Celsius in plaats van -173) dan verwacht. Volgens Zhang is Pluto het eerste planetaire hemellichaam waarbij het energiebudget van de atmosfeer wordt gedomineerd door vaste deeltjes in plaats van gassen.

Op beelden die New Horizons van Pluto heeft gemaakt zijn inderdaad lagen van atmosferische smog te zien. Hun ontstaan wordt toegeschreven aan chemische reacties hoog in de atmosfeer, waar de ultraviolette straling van de zon stikstof en methaan ioniseert. Door onderlinge reacties ontstaan hierdoor koolwaterstofdeeltjes met afmetingen van enkele tientallen nanometers.

De betreffende deeltjes dalen af en klonteren samen. Uiteindelijk bereiken ze het oppervlak. Vermoed wordt dat deze deeltjes verantwoordelijk zijn voor de rode en bruine afzettingen die op Pluto te zien zijn. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 1 december 2017 @ 10:01:39 #285
442280 Prisha
Moonshine!
pi_175419784
we mogen tot 6 December nog meedenken met kiezen van een nieuwe naam voor 2014 MU69



NASA Extends Campaign to Nickname New Horizons’ Next Target


On New Year's Day 2019, the New Horizons spacecraft will fly past this small, frozen Kuiper Belt world (or pair of worlds, if MU69 is a binary as scientists suspect) near the outer edge of our planetary system. This Kuiper Belt object (KBO) currently goes by the official designation "(486958) 2014 MU69." But earlier this month, NASA and the New Horizons team asked the public for help in giving "MU69" a nickname to use for this exploration target.

The public suggested such a wide range of creative and quality nicknames that the mission team wanted to give web visitors additional time to vote. More than 96,000 votes have been cast and 31,000 names nominated, with participation coming from 118 countries.

The campaign website (http://frontierworlds.seti.org) includes nicknames under consideration; site visitors can vote for their favorites or nominate names they think should be added to the ballot.

The campaign will close at midnight EST/9 pm PST on Wednesday, Dec. 6. NASA and the New Horizons team will review the top vote-getters and announce a selection in early January.

(Nasa/gov)
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_175667774
December 9, 2017
New Horizons Corrects Its Course in the Kuiper Belt

NASA's New Horizons spacecraft carried out a short, 2.5-minute engine burn on Saturday, Dec. 9 that refined its course toward 2014 MU69, the ancient Kuiper Belt object it will fly by a little more than a year from now.


The New Horizons spacecraft is about 300 million miles (483 million kilometers) from 2014 MU69, the Kuiper Belt object it will encounter on Jan. 1, 2019. Track the NASA spacecraft on its voyage. (Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

Setting a record for the farthest spacecraft course correction to date, the engine burn also adjusted the arrival time at MU69 to optimize flyby science.

Telemetry confirming that the maneuver went as planned reached the New Horizons mission operations center around 1 p.m. EST at the Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland, via NASA's Deep Space Network (DSN) stations in Goldstone, California. The radio signals carrying the data traveled over 3.8 billion miles (6.1 billion kilometers) and took five hours and 41 minutes to reach Earth at the speed of light.

Operating by timed commands stored on its computer, New Horizons fired its thrusters for 152 seconds, adjusting its velocity by about 151 centimeters per second, a little more than three miles per hour. The maneuver both refined the course toward and optimized the flyby arrival time at MU69, by setting closest approach to 12:33 a.m. EST (5:33 UTC) on Jan. 1, 2019. The prime flyby distance is set at 2,175 miles (3,500 kilometers); the timing provides better visibility for DSN's powerful antennas to reflect radar waves off the surface of MU69 for New Horizons to receive – a difficult experiment that, if it succeeds, will help scientists determine the reflectivity and roughness of MU69's surface.

Today's maneuver was the last trajectory correction during the spacecraft's long "cruise" between Pluto, which it flew past in July 2015, and the MU69 flyby. New Horizons Mission Design Lead Yanping Guo, of APL, said the next course-correction opportunity comes in October 2018, at the start of the MU69 approach phase. The mission team is using data from NASA's Hubble Space Telescope and the European Space Agency's Gaia mission to hone its aim toward MU69, which was discovered in 2014.

(bron: http://pluto.jhuapl.edu/N(...)le.php?page=20171209)
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_175712914
12-12-2017

Reisdoel New Horizons heeft mogelijk een maantje


Artist’s impression van de ‘ijsdwerg’ 2014 MU69, de volgende bestemming van de ruimtesonde New Horizons. Het object zou uit twee stukken kunnen bestaan, maar kan ook smal en langwerpig zijn. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker)

De kleine ijsdwerg 2014 MU69 heeft mogelijk een maantje. Die voorzichtige, speculatieve conclusie trekken Amerikaanse planeetonderzoekers op basis van metingen van de vliegende infraroodsterrenwacht SOFIA.

2014 MU69 (pas ruim drie jaar geleden ontdekt) is het volgende reisdoel van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die in de zomer van 2015 op kleine afstand langs de dwergplaneet Pluto en zijn relatief grote maan Charon vloog. Op Nieuwsjaarsdag 2019 zal New Horizons langs het kleine, bevroren hemellichaam scheren, op 6,5 miljard kilometer afstand van de zon, buiten de baan van Pluto.

Metingen aan een sterbedekking afgelopen zomer, op 17 juli, lieten eerder al zien dat MU69 langgerekt is (ca. 30 bij 15 kilometer), of uit twee delen bestaat die elkaar vrijwel raken. Voor een week eerder, op 10 juli, was er ook een sterbedekking voorspeld, en SOFIA heeft de betreffende ster toen héél even zien 'uitfloepen'. Dankzij de metingen op 17 juli staat inmiddels vast dat die korte bedekking niet door MU69 zélf veroorzaakt kan zijn geweest. Mogelijk schoof er op 10 juli een klein maantje van de ijsdwerg voor de ster langs.

Volgens de onderzoekers, die hun idee opperden tijdens de najaarsvergadering van de American Geophysical Union in New Orleans, zou het bestaan van het maantje ook kunnen verklaren waarom de verre ijsdwerg zich niet altijd exact op de voorspelde positie lijkt te bevinden. Zekerheid over het bestaan van het maantje zullen we echter pas over iets meer dan een jaar hebben. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175713181
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2017 08:57 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-12-2017

Reisdoel New Horizons heeft mogelijk een maantje

Metingen aan een sterbedekking afgelopen zomer, op 17 juli, lieten eerder al zien dat MU69 langgerekt is (ca. 30 bij 15 kilometer), of uit twee delen bestaat die elkaar vrijwel raken. Voor een week eerder, op 10 juli, was er ook een sterbedekking voorspeld, en SOFIA heeft de betreffende ster toen héél even zien 'uitfloepen'.

Zekerheid over het bestaan van het maantje zullen we echter pas over iets meer dan een jaar hebben. (GS)

(allesoversterrenkunde)
uitfloepen :D
Klein maantje erbij, cool! Even een jaartje wachten nog. Geduld geduld.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 14 december 2017 @ 11:52:20 #289
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_175715801
duurt lang :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_177074112
09-02-2018

6,1 miljard kilometer: dit is de verste foto ooit genomen


 © NASA - Sterrencluster 'De Wensput' of 'Wishing Well', gemaakt door New Horizons.

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons heeft enkele foto’s gemaakt op 6,1 miljard kilometer afstand van de aarde, voorbij Pluto. Hij breekt zo het record van de Voyager 1.

New Horizons schoot een paar afbeeldingen. Eerst fotografeerde de ruimtesonde een zogeheten open sterrenhoop (bijgenaamd De Wensput), vervolgens nam het ook een foto van twee rotsblokken die rond de zon draaien.

De sonde werd gelanceerd in 2006 en vloog in juli 2015 langs de dwergplaneet Pluto. Hij is nu met een snelheid van 1 miljoen kilometer per dag op weg naar het rotsblok 2014 MU69. Op 1 januari 2019 vliegt hij daar vlak langs, maar momenteel is de sonde wel in een winterslaap. Op 4 juni wordt hij opnieuw wakker gemaakt. Rond 2047 zal de New Horizons eindelijk de rand van ons zonnestelsel bereiken. Al is het de vraag of de sonde dan nog werkt.

Het oude fotorecord was in handen van de Voyager 1. Die keek op 14 februari 1990 achter zich naar ons zonnestelsel. Op die beroemde foto is de aarde te zien als een vaag blauw stipje. Daarom kreeg de foto de naam ‘Pale Blue Dot’.


De 'Pale Blue Dot' of het stipje dat hier omcirkeld is, zijn wij.
 © NASA - De 'Pale Blue Dot' of het stipje dat hier omcirkeld is, zijn wij.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177831522
13-03-2018

Nieuw reisdoel van New Horizons krijgt 'bijnaam' Ultima Thule


Illustratie van de ijsdwerg 2014 MU69, die vermoedelijk een haltervorm en een klein maantje heeft. (JHU/APL)

'Ultima Thule' is gekozen als voorlopige 'bijnaam' van de verre ijsdwerg 2014 MU69, het volgende reisdoel van ruimtesonde New Horizons. De naam betekent zoveel als 'voorbij Thule'; Thule was een mythisch eiland op hoge noordelijke breedtegraad.

New Horizons, gelanceerd in januari 2006, vloog in juli 2015 op kleine afstand langs de dwergplaneet Pluto en zijn grote maan Charon. Op 1 januari 2019 zal een nieuwe 'scheervlucht' worden uitgevoerd, langs een ijsdwerg in de Kuipergordel, officeel 2014 MU69 geheten.

Vorig jaar werd het grote publiek uitgenodigd om (voorlopige) namen voor het hemellichaam voor te stellen. Uit de 34.000 ingediende voorstellen is nu 'Ultima Thule' gekozen als toepasselijke bijnaam voor de ijsdwerg.

Metingen aan sterbedekkingen hebben het afgelopen jaar uitgewezen dat het vermoedelijk om een haltervormig of dubbel object gaat, dat op geruime afstand wordt vergezeld door een kleine maan.

Na de New Horizons-passage zal het onderzoeksteam een officiële naam voorstellen aan de Internationale Astronomische Unie, mede op basis van de wetenschappelijke ontdekkingen. 'Ultima Thule' is dan ook geen officiële naam. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179371674
23-05-2018

Pluto ontstond mogelijk door samenklontering van één miljard kometen


Deze detailrijke compositiefoto van Pluto is gebaseerd op opnamen die van afstanden van 250.000 en 450.000 kilometer door ruimtesonde New Horizons zijn gemaakt. (NASA/JHUAPL/SwRI)

De ijzige dwergplaneet Pluto is mogelijk ontstaan door het samenklonteren van pakweg één miljard kometen die qua samenstelling veel leken op de Rosetta-komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Die conclusie trekken planeetonderzoekers van het Southwest Research Institute in een publicatie in vakblad Icarus.

Pluto is in de zomer van 2015 van nabij onderzocht door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. Die ontdekte onder andere een gigantische vlakte van bevroren stikstof (Sputnik Planitia). De hoeveelheid koolmonoxide aan het oppervlak van Pluto was daarentegen relatief gering.

Op basis van metingen en modelberekeningen komen de onderzoekers nu tot de conclusie dat die chemische samenstelling goed te begrijpen is wanneer Pluto een soort superkomeet is. De oorspronkelijke chemische samenstelling zou beïnvloed zijn geweest door vloeibaar water, vermoedelijk in een ondergrondse oceaan. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179537750
01-06-2018

Duinen van bevroren methaan op Pluto ontdekt


 © REUTERS - Pluto.

Wetenschap De veelbesproken dwergplaneet Pluto staat opnieuw in de kijker. Deze keer gaat het niet om de vraag of de planeet die in 2006 al tot dwergplaneet werd gedegradeerd misschien gewoon een reusachtige komeet is, maar wel om een tot de verbeelding sprekende ontdekking: op Pluto bevinden zich namelijk duinen van bevroren methaan. De ontdekking werd beschreven in het wetenschappelijk blad Science.

Beelden gemaakt door de NASA-ruimtesonde New Horizons tonen een gebied van ongeveer 2000 vierkante kilometer duinen uit bevroren methaan met korrels ter grootte van zandkorrels. De duinen bevinden zich tussen de hartvormige stikstofrijke gletsjer Sputnik Planitia, die zo groot is als Frankrijk, en de bergketen Al Idrisi Montes die bestaat uit ijswater. Ze worden gevormd door matige winden van 35 kilometer per uur die het fijnkorrelige bevroren methaan op de toppen wegblaast.

Het duingebied verrast de wetenschap. Men twijfelde of de ijle atmosfeer van Pluto, die vooral uit stikstof bestaat met kleine hoeveelheden methaan en koolstofmonoxide, wel genoeg wind toeliet om dergelijk fenomeen te veroorzaken.

“Pluto, hoewel zo ver weg van de aarde en zo ontzettend koud, vertoont een hele reeks processen die we nooit hadden verwacht. Pluto is veel interessanter dan we ooit hadden kunnen dromen en laat zien dat deze verre hemellichamen een bezoek waard zijn”, zegt kosmoloog Jani Radebauh van de Brigham Young University.

Pluto is met een diameter van ongeveer 2.380 kilometer kleiner dan onze maan, die een diameter heeft van 3.476 kilometer. De planeet draait in 248 jaar om de zon en is er ongeveer 5,8 miljard kilometer van verwijderd, dat is gemiddeld bijna 40 maal zo ver van de zon als de aarde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 1 juni 2018 @ 17:05:42 #294
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_179541195
Volgende week wordt New Horizons weer wakker gemaakt *O*
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_179649878
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 17:05 schreef rubbereend het volgende:
Volgende week wordt New Horizons weer wakker gemaakt *O*
05-06-2018

Ruimtesonde New Horizons wordt voorbereid op historische ontmoeting


Artist’s impression van NASA-ruimtesonde New Horizons tijdens zijn ontmoeting met Kuipergordelobject ‘Ultima Thule’, op 1 januari 2019. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

NASA-ruimtesonde New Horizons is weer ‘wakker’ en wordt voorbereid voor de verste planetaire ontmoeting ooit. Op Nieuwjaarsdag 2019 scheert hij langs een Kuipergordelobject dat officieel 2104 MU69 heet, maar inmiddels de bijnaam Ultima Thule heeft gekregen.

New Horizons vloog op 14 juli 2015 dicht langs de dwergplaneet Pluto en heeft zich sindsdien alleen maar verder van de aarde verwijderd. Inmiddels is hij al meer dan 6 miljard kilometer van huis. De radiosignalen die hij na een welverdiende ‘winterslaap’ van vijf maanden naar de aarde heeft gezonden wijzen erop dat de ruimtesonde normaal functioneert.

De komende maanden worden de diverse systemen van New Horizons grondig getest. Ook worden zijn boordcomputers voorzien van instructies die nodig zijn om de kortstondige ontmoeting met Ultima Thule goed te laten verlopen. Vanaf augustus zal de ruimtesonde opnamen van de slechts enkele tientallen kilometers grote ijsdwerg gaan maken. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179650874
ik heb er nu al zin :@ *O*
  Moderator / Redactie Sport donderdag 7 juni 2018 @ 10:56:28 #297
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_179651356
Ben benieuwd c_/
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  donderdag 7 juni 2018 @ 20:37:12 #298
442280 Prisha
Moonshine!
pi_179661353
Yes!! ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_179726185
Gaaf hoor!
pi_179726187
En dicht.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')