abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_174709120
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Hennis bezocht nabestaanden militairen Mali

DEN HAAG - Oud-minister Jeanine Hennis van Defensie heeft een bezoek gebracht aan de nabestaanden van de militairen die vorig jaar in Mali omkwamen door een mortierongeval. De gesprekken, waar ook de opgestapte Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bij was, vonden vorige week plaats.

Hennis had op de dag van haar aftreden toegezegd dat zij de families van de omgekomen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) zou bezoeken. Zij kwamen om het leven door een ondeugdelijke mortiergranaat.

Volgens advocaat Michael Ruperti hebben de nabestaanden het gesprek met Hennis „als zeer positief ervaren.” Hennis bezocht ook twee militairen die bij het incident gewond waren geraakt.

’Communicatie niet goed gegaan’

Hennis, inmiddels Kamerlid voor de VVD, heeft herhaald dat het haar spijt de communicatie niet goed was gegaan. Zij nam rond de publicatie van het voor Defensie vernietigende OVV-rapport over het ongeluk niet direct contact op met de nabestaanden. Hennis kreeg het advies van haar ambtenaren om niet meteen te bellen.

Volgens advocaat Ruperti hebben de nabestaanden er bij Hennis hun ongenoegen over geuit dat het maken van een afspraak met juristen van Defensie over de afhandeling van schade niet opschoot. Inmiddels is die afspraak er, volgens Ruperti. De nabestaanden en hun advocaat willen in gesprek met Defensie om een slepende rechtszaak te voorkomen.

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174941365
Weekoverzicht Defensieoperaties

Mali
De Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup Desert Falcon voerde in Noord-Mali een succesvolle 6-daagse operatie vanuit GAO uit. De Nederlandse verkenners focusten zich op de aanwezigheid en invloed van (terroristische) gewapende groeperingen. Belangrijke informatie, want de veiligheid gaat er in het noorden niet op vooruit. Duitse transport- en gevechtshelikopters ondersteunden de operatie. NH90-helikopters zetten in 2 dorpen militairen, waaronder een informatieoperatieteam, aan de grond om snel contact te leggen met de lokale bevolking.

Desert Falcon verzamelt inlichtingen in Mali. Uitzondering vormen de operaties in en rondom Kidal, omdat daar in het kader van de operationele pauzes nog controles worden uitgevoerd.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175128058
Binationale heli-insertie

Een operationele heli-insertie. Niet van een offensieve air assault-eenheid van de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup, maar met een Information Operations (IO)-team aan boord. En dat met Duitse helikopters. Operatie COMANCHE in Noord-Mali was vorige week op vele vlakken bijzonder. Niet in de laatste plaats voor de betrokkenen zelf.

Een van de ingezette militairen filmde een deel van de operationele heli-insertie. Check z’n ruwe beelden!


Het is maandag, dag 2 van Operatie COMANCHE op de oostflank van Sector East. 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz is in de buurt, maar dat weet nog niemand in de omgeving. Het eerste peloton van de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup 3 (LRRPTG, roepnaam: Lurp) slingert in open MB’s rondom het dorp Tamkoutat, een dag terreinrijden ten oosten van Gao. Althans, een groot deel van het peloton.

Het gebied is herkenbaar voor de Lurp: Noord-Mali bestaat tot aan de Nederlandse compound in Gao vooral uit woeste steppe en (semi-)woestijn. Heel veel zand, wat prikstruiken en vanuit het niets een dorp of nederzetting. Er is al lang geen MINUSMA-eenheid in de buurt van Tamkoutat geweest en nergens in het noorden van Mali wordt de wankele veiligheidssituatie er de laatste tijd beter op. Een goed moment voor de Nederlandse langeafstandsverkenners van de VN-missie om weer eens hun gezicht te laten zien in het oosten.

Kamelenmelk
Het peloton heeft Tamkoutat en de aanrijroutes in het vizier. Vanuit de verte zwelt een wokkelend geluid aan. Vanuit de felblauwe lucht naderen 2 Duitse NH90-transporthelikopters (op afstand geflankeerd door Tiger gevechtsheli’s) een gemarkeerde landingzone op 200 meter van het dorp. Zodra de eerste NH90 de grond raakt, springen militairen naar buiten. Zie daar het restant van het 1e peloton, 8 man sterk, dat zich aan de rand van Tamkoutat meldt met het tweekoppige IO-team van de LRRPTG-3 in zijn midden.

Al 10 minuten later zit de Lurp aan de kamelenmelk bij de dorpsoudste/imam. Krap een paar uur verder is het Nederlandse bezoek alweer vertrokken, via een snelle extractie door de lucht. Het ‘boekje pienter’ is volgepend met eerstehands info over de regio.

Verrassend en doeltreffend
Een uniek staaltje Information Operations op de ‘luchtmobiele manier’, stelt sergeant-majoor Jan daags na ook zijn eerste operationele heli-insertie vast. Snel, verrassend en doeltreffend. Hij kan het weten, want als IO-advisor van LRRPTG-3 maakte hij deel uit van het ingevlogen pakket.

Jan: “Een mooie ervaring. Ik heb sinds 1992 meestal bij luchtmobiel gewerkt, maar dit was voor mij uniek. Een air assault mogen we het niet noemen, dat is groter. Maar zo’n heli-insertie is wel de core business van luchtmobiele inzet. Gaaf.”

Terwijl Jan met zijn tolk en 8 collega’s van het peloton terugvliegt naar Kamp Castor, trekt de rest van het peloton het dorp in om nóg een aantal gesprekken te voeren.

Waarom de eerste actie per heli? Jan: “Ten eerste omdat het tijd en ruimte wint voor de rest van de operatie. We konden er zo snel in en uit. Ten tweede is het verrassingseffect nuttig. Niet per se voor de mensen die we wilden spreken. We waren benieuwd wat de reacties zouden zijn op onze komst, of er groepen vandoor zouden gaan of juist naar het dorp zouden komen.”

Waardevolle informatie
De heli’s (afkomstig van de Division Schnelle Kräfte, waar 11 Luchtmobiele Brigade sinds 2014 onder bevel staat) en hun passagiers zorgen voor bekijks. Toch blijft het rustig in Tamkoutat – óók zinvolle info. Twee dagen later herhaalt de Lurp het luchtmobiele kunstje verderop noordwaarts, bij het dorp In Ekar. Wederom met waardevolle informatie als resultaat.


Als Operatie COMANCHE aan het einde van de week voltooid is, is LRRPTG-3 veel wijzer. Over de aanwezigheid van gewapende groeperingen in het gebied. Maar ook over het welzijn en de zorgen van de lokale bevolking.

Plus, er is een bijzondere piketpaal geslagen in de Malinese woestijn: de eerste Nederlands-Duitse Air Manoeuvre informatieoperatie. Dat smaakt de Lurp naar meer.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175129052
registreer om deze reclame te verbergen
Hey, op het tweede filmpje zijn de kanonnen uit de deuren. :P
pi_175130462
quote:
99s.gif Op vrijdag 17 november 2017 11:18 schreef Awsom het volgende:
Hey, op het tweede filmpje zijn de kanonnen uit de deuren. :P
deu.jpg
(Foto:Ministerie van Defensie)

^O^
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175301055
Defensie: hospitaal in Kidal voldoet aan eisen

De zorg in het Togolese ziekenhuis in de Noord-Malinese stad Kidal, waar vorig jaar een Nederlandse militair is behandeld na een motierongeval, voldoet aan de eisen. Dat schrijft het ministerie van Defensie vrijdag aan de Tweede Kamer.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelde in een onderzoek naar het motierongeval dat in het hospitaal bij de behandeling van de Nederlander ,,weinig doortastend" werd opgetreden. Ook werd geen gestructureerd onderzoek uitgevoerd naar het letsel.

De hoogste medische functionaris van het leger heeft onlangs een bezoek gebracht aan het hospitaal. Hij heeft ,,geconcludeerd dat de zorg die het Togolese hospitaal kan leveren afdoende is voor levensreddende chirurgie", aldus minister Ank Bijleveld.

Zichtbare verbetering

Volgens Defensie hebben de VN laten weten dat het Togolese ziekenhuis het afgelopen jaar ,,zichtbaar is verbeterd" en voldoet aan alle VN-eisen.

Kidal is een vooruitgeschoven post van de Nederlandse VN-militairen in Mali. De operatie ligt nu stil omdat Defensie er zeker van wil zijn dat de medische faciliteiten hier op orde zijn. De VN gaan hier zo goed als zeker zorgen voor medische evacuatie met een helikopter als dat nodig is.

Voldoen aan hoogste eisen

Bijleveld gaat desondanks een derde partij laten kijken naar de aanwezige medische capaciteiten voor blauwhelmen in Kidal, omdat het kabinet wil dat aan ,,de hoogste eisen van veiligheid en medische capaciteiten wordt voldaan" in het missiegebied.

In Mali zijn ongeveer 250 Nederlandse blauwhelmen actief. Het kabinet wil de bijdrage aan VN-missie Minusma met een jaar verlengen.

©ANP
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175358544
registreer om deze reclame te verbergen
Minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en minister Bijleveld (Defensie) beantwoorden schriftelijke vragen over de brief van 11 september 2017 over de verlenging van de Nederlandse bijdrage MINUSMA, de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali. Deze vragen werden ingezonden op 2 oktober 2017.

https://www.rijksoverheid(...)bijdrage-minusma.pdf
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175376650
Rutte bij militairen in Mali

Premier Mark Rutte heeft een bezoek gebracht aan de Nederlandse blauwhelmen die gelegerd zijn in Gao in het noorden van Mali. In het land leveren ongeveer 250 Nederlandse militairen een bijdrage aan VN-missie Minusma.

Ze houden zich vooral bezig met het verzamelen en analyseren van informatie. Het kabinet wil de bijdrage aan de missie met een jaar verlengen. De Tweede Kamer spreekt hier volgende week over.

Rutte was dinsdag met zijn collega's uit België en Luxemburg eerst in de Malinese hoofdstad Bamako voor overleg met president Ibrahim Boubacar Keïta. Ook spraken ze met Mahamat Saleh Annadif, het hoofd van de VN-missie Minusma.

Rutte is woensdag in Ivoorkust voor de top tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie. Donderdag gaat hij met de Franse president Emmanuel Macron naar Ghana.

©ANP
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175386929
Premier prijst militairen op ‘Duits’ Kamp Castor

Minister-president Mark Rutte is onder de indruk van de bijdrage van Nederlandse militairen in Mali. Dat zei hij gisteravond tijdens een bezoek aan Kamp Castor in Gao. De premier sprak met militairen aan de vooravond van de officiële kampoverdracht aan het Duitse contingent.

d171129ek1035.jpg
(Foto:Ministerie van Defensie)

Kamp Castor is de hoofdlocatie van de Nederlandse militairen die bijdragen aan de VN-missie Minusma. Na 3 jaar Nederlandse opbouw en verantwoordelijkheid heeft het Duitse contingent het beheer van het kamp vanmorgen overgenomen. De Duitsers zitten al 2 jaar naast de Nederlanders op Kamp Castor en zijn hun belangrijkste partners in de zogenoemde Sector East van Minusma.

Bijpraten
Rutte kwam naar Gao in gezelschap van Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Rutte sprak met militairen van de langeverkenningstaakgroep Desert Falcon. Die verzamelen in Noord-Mali informatie over sociale, politieke en veiligheidssituatie. Ook werd hij bijgepraat over het werk van het logistieke detachement, dat de verkenningsmissie mogelijk maakt.

d171128ek3054-2.jpg
(Foto:Ministerie van Defensie)

Voor de troepen
Op het centrale plein van Kamp Castor stond Rutte voor de troepen. “Jullie doen fantastisch werk, met lange afstandsverkenningen, die de ogen, oren en soms ook de tanden van de missie vormen. Dit is nog steeds een hele grote missie. En we zien de effecten. Vluchtelingen en ontheemden die terugkeren naar Mali. Tegelijkertijd komt het aantal mensen dat Mali uit reist stapje voor stapje onder controle. Door de instabiele ring rond Europa te stabiliseren, zorgen jullie er mede voor dat Europa veilig blijft. En dat werk is niet zonder gevaar. Dus ik wil afsluiten met een warm applaus voor jezelf.”

Radioboodschap
Vanmorgen zwaaide de premier een patrouille van de verkenners uit. Hij sprak bij dat vertrek een boodschap in voor de lokale radiostations in de omgeving van Gao. Dit deed de eerste minister ter ondersteuning van de Nederlandse operatie. Die is gebaat bij een goede informatievoorziening van de lokale bevolking in het onherbergzame gebied.

Het bezoek van Rutte aan Gao volgde op een gesprek met president Ibrahim Boubacar Keïta in hoofdstad Bamako.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175491084
Kamer houdt vragen over medische hulp Mali

Volgens het kabinet zijn alle problemen met munitie en medische voorzieningen in Mali opgelost en kunnen Nederlandse blauwhelmen weer in het hele land opereren. Maar de Tweede Kamer zit nog met veel vragen, bleek maandag tijdens een debat.

Er waren vorig jaar twijfels gerezen over de medische faciliteiten in het noordelijke Kidal, een vooruitgeschoven post van de Nederlanders, na een mortierongeluk. Daarbij kwamen twee Nederlandse militairen om en raakte een soldaat zwaargewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had kritiek op de medische hulp na het ongeval.

Een VN-helikopter in Kidal staat nu klaar voor medische noodgevallen. Verder voldoet het door de OVV bekritiseerde Togolese ziekenhuis in Kidal nu aan alle eisen van Defensie. Zelfs de arts die voor de OVV onderzoek deed naar het ziekenhuis deelt deze conclusie, aldus minister Ank Bijleveld (Defensie).

Argusogen

De missie in Mali is de gevaarlijkste van de VN en ,,het is daarom niet gek dat wij hier met argusogen kijken naar de medische voorzieningen in het land", zei Bram van Ojik van GroenLinks. De meeste partijen houden zorgen over de inzet van helikopters voor medische noodgevallen, niet alleen in Kidal ook voor Gao waar de meeste Nederlanders verblijven.

Ondanks deze vragen lijkt het er niet op dat de Kamer tegen een verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie met een jaar is. De Kamer zal zich hier later deze maand over uitspreken.

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175691297
Tweede Kamer achter verlengen missie Mali

De Tweede Kamer steunt de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali met een jaar. Dat is dinsdag definitief duidelijk geworden tijdens het debat over de inzet van de Nederlandse militairen in het Afrikaanse land. In Mali zijn ongeveer 250 Nederlandse blauwhelmen actief.

Eerder waren er veel zorgen over de veiligheid van de militairen. Na het dodelijke mortierongeluk van vorig jaar in Mali verscheen een vernietigend rapport over de ondeugdelijke munitie en de medische hulp.

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft deze zorgen bij de meeste partijen grotendeels kunnen wegnemen. Zo lieten VVD, GroenLinks, D66, CDA, 50 PLUS, ChristenUnie, SGP en de PvdA weten dat zij na toezeggingen over onder meer tijdige medische evacuatie per helikopter instemmen met de verlenging.

Minusma
SP, PVV, DENK en de Partij voor de Dieren (PvdD) staan niet achter de verlenging van de bijdrage aan Minusma. Sadet Karabulut (SP) en Femke Merel Arissen (PvdD) vinden de tijd sinds het verschijnen van het rapport te kort om te kunnen overzien of alle problemen daadwerkelijk zijn opgelost. Arissen ziet bovendien een vicieuze cirkel van geweld in Mali en denkt niet dat de missie dit kan verhelpen, terwijl ook volgens Karabulut de veiligheidssituatie verslechtert. Forum voor Democratie was niet aanwezig.

Minister Bijleveld benadrukt dat ze de uitzending voelt als een zware verantwoordelijkheid, maar dat ze voldoende vertrouwen heeft om de mannen en vrouwen op pad te sturen. Ze herhaalde dat er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Resolute Support
De Tweede Kamer steunt ook de verlenging met een jaar van de bijdrage aan de missie Resolute Support in Afghanistan. De missie moet bijdragen aan de opbouw van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Ook hier klonken kritische geluiden van onder meer SP, PVV en DENK, die de verlenging niet steunen. Kamerlid Raymond de Roon van de PVV zei dat de balans van vijftien jaar hulp aan Afghanistan negatief is en dat de Taliban terrein winnen.

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')