abonnement Unibet Coolblue
pi_155977055
quote:
0s.gif Op woensdag 9 september 2015 23:17 schreef loonytik het volgende:

[..]

Is ong, een jaar geleden ook goed? heb een half jaar in Kioto gezeten, en voor mijn afstudeerstage heb ik ook een half jaar in Japan gezeten (das ong. 3-4 maanden geleden).
Ja is ook goed :) Wat vond je van Kyoto? Is er inderdaad veel cultureel erfgoed te vinden?
pi_156064856
Kioto beviel zeer goed! Zeker veel cultureel erfgoed te vinden, je hoeft maar wat rond te wandelen en je vind al makkelijk een tempel of schrijn. Ik heb voor een half jaar een uitwisseling gedaan naar KUFS(Kyoto university of Foreign languages). Het is makkelijk te navigeren in Kioto en de huur is relatief goedkoop. Ik had een redelijk grote studio voor maar 66.000 yen per maand (was zon 500 euro ong met de wisselkoers van toen). Er is ook niet zoveel hoogbouw in Kioto dus je voelt je niet zo opgesloten als in Tokio.

Ik kon de taal al redelijk voor ik er kwam, wat behoorlijk hielp. Ik ging bij drie clubs van de school, (Kendo, Adventurer's club, en een club die interactie tussen buitenlandse en Japanse student promote) en ik kon prima met iedereen opschieten. Heb eigenlijk nooit last gehad van Japanners die mij als "Engels oefen materiaal" zagen.

Je krijgt een "indelingstoets" voor de echte lessen beginnen, afhankelijk van je uitslag word je ingedeeld in een niveau (er is level 1 tot en met 5) 1 is het laagst en 5 het hoogst. Als je niveau 4 of 5 haalt mag je ook uit het vakkenpakket van de normale Japanse studenten kiezen. Als je lager haalt moet je uit het vakkenpakket kiezen voor uitwisselingsstudenten (wat nog steeds niet erg is imo). De lessen zijn goed en de leraren ook, de werkdruk stelt echter niks voor vergeleken met nlse universiteiten/hoge scholen. Ik had teveel lessen gekozen voor mijn vakkenpakket en ik zat bij drie clubs, desondanks was ik nog steeds minder druk vergeleken met mijn hoge school in nl. Mjah is prima kan je ook nog een beetje lol hebben ;)

Ik had mijn stage gedaan in Tokio, was een iets minder prettige ervaring maar nog steeds goed. Naar mijn mening past de persoonlijkheid van de Nederlanders meer bij de Kansai-mensen( Kioto, Osaka etc.) van Japan als Kantou( Tokio etc.). Iets waar het grotendeels van mijn medestudenten ook wel mee eens was.

Heb je nog iets van specifieke vragen? :P
pi_156069521
Oja, hier zou ik nog reageren :') 't gaat nog gebeuren hoor, als ik een keer achter de pc zit ipv mobiel

@Loonytik- zo leuk! Op welke universiteit studeer(de) hier? Die in M'stricht? Ik heb toen ook gekeken om naar Kyoto Gaidai te gaan, maar uiteindelijk besloten om toch naar een andere universiteit te gaan.

[ Bericht 36% gewijzigd door Negentiendertig op 14-09-2015 05:11:37 ]
pi_156075959
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2015 19:33 schreef bambi_eyes het volgende:

[..]

Hoe was het? Ik ben echt heel nieuwsgierig. Hoe waren de mensen, het eten, de muziek, accomodatie en al het andere?
Onder het mom van beter laat dan nooit :+

Het was hartstikke leuk. Via de universiteit waaraan ik hier in NL studeerde kon ik voor een periode op uitwisseling naar Japan. Ik had de keuze uit meerdere universiteiten, oa in Nagasaki, Tokyo, en in Kansai. Uiteindelijk gekozen voor 'n universiteit die precies tussen Kyoto en Osaka in ligt, voornamelijk vanwege de locatie. Voordat ik daar ging studeerde kende ik Japan al vrij goed, was er al vaak geweest, en vond Kyoto en Osaka toch de twee leukste steden van het land.

De mensen waren erg leuk! Ik deelde het appartementencomplex met mensen van over de hele wereld, wat het erg leuk maakte. We zaten allemaal in het zelfde schuitje, en maakten samen huiswerk 's avonds aan de gigantisch grote eettafel (uiteraard kregen we altijd hulp van onze Japanse flatgenoten waardoor we allemaal "straight A's" haalden :7 ) . De locals in het stadje waren wel wat gewend, want er kwamen immers elk semester een zooi nieuwe buitenlandse studenten bij. Toen ik op dag één bij de supermarkt stond en ik de suiker niet kon vinden, kwamen er minstens vijf vrouwtjes op me af om me te helpen. Ook heb ik het meerdere keren meegemaakt dat mensen hun paraplu afstonden omdat ik/wij zonder zat(en), dat ze me een lift naar school gaven omdat de bus niet reed ivm een naderende tyfoon, dat we werden uitgenodigd bij mensen thuis zodat we hun kinderen konden helpen met hun Engelse huiswerk. De stad en haar inwoners heeft mij in ieder geval gastvrij ontvangen, en ik voelde me er in no-time thuis.

Eten. Tja, ik moet toegeven dat ik amper gekookt heb. Buiten de deur eten is daar zó goedkoop dat het eigenlijk niet loont om zelf je boodschapjes te halen. De "shokudou", de kantine? cafetaria? op de universiteit had ook heerlijk eten voor heul weinig (katsudon met onbeperkt miso en groene thee voor 300 yen). Eten daar was ook niet alleen om je honger te stillen, maar ook leuk om mensen te leren kennen. Ik ben geen lastige eter, maar het enige wat ik echt mistte toen ik na een jaar voor het eerst weer naar Nederland kwam voor vakantie was goed brood. M'n ouders stonden dan ook op Schiphol met een paar plakken boerenvolkoren met Calvé pindakaas mét nootjes :9 Van huis uit eet ik sowieso al veel rijst, dus de pasta, aardappelen en dat soort dingen heb ik niet gemist. Van andere mensen hoorde ik wel vaak dat ze het eten niks vonden. 't Is maar wat je lekker vindt natuurlijk.

Mijn hele interesse in Japan is ruim 10 jaar geleden begonnen met muziek. Do As Infinity, High and Mighty Color, AKFG, UVERworld, Tsukiko Amano, Utada, dat soort dingen. Toen vond ik dat allemaal erg leuk en geweldig, maar ik ben absoluut niet meer up-to-date wat J-pop enzo betreft. Wel veel gekaraoke'd (sp?), maar vooral Westerse nummers.

De accommodatie was prima. De eerste periode had ik een kamer voor mezelf, maar al gauw ging ik een kamer delen met iemand waarmee ik heel close was (en nog steeds ben). Het was schoon (we hadden schoonmaaksters :D), er was zelfs beveiliging (in het oh-zo-veilige Japan? ja ja..), locatie was prima.

Niks anders dan positief over die uitwisselingsperiode, zou het zo weer over doen. :)
pi_156148830
Wauw, geweldig dat jullie konden reageren :D

Ik zit momenteel in een tussenjaar door de ziekte van Pfeiffer en wil volgend jaar heel graag in Maastricht gaan studeren voor Oriëntaalse talen en communicatie (Japanse versie ofc) en wil al een paar jaar naar Japan, sinds ik anime heb ontdekt. Ondertussen volg ik al weer een jaar een paar mensen op Youtube die in Japan wonen en daar werken of studeren en mijn liefde groeit alleen maar.

quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 22:40 schreef loonytik het volgende:

Heb je nog iets van specifieke vragen? :P
In hoeverre zit er veel verschil tussen Tokyo en Kyoto? Mentaliteit, vriendelijkheid? Lijkt mij wel iets handigs om te weten als ik ooit die kant op ga voor studie of daar ga wonen...

@Loonytik;Negentiendertig: Heeft een van jullie nog ervaring met het daten van Japanners, of is dat te persoonlijk? Ben gisteren nogal aparte informatie tegengekomen en vroeg mij af of dit inderdaad klopt...
pi_156171721
Mensen uit Kyoto (maar geldt wmb voor de hele Kansai regio) zijn veel meer open, gezellig, bourgondisch zou je het kunnen noemen. Tokyo-ites vind ik daarentegen vrij zakelijk, koud, kil, Je zult het als tourist misschien niet merken, maar vrienden maken in Tokyo vond ik een stuk lastiger dan in Kansai.

Hier een interessant artikel over Kanto vs Kansai.

Neen, geen ervaring met het daten van Japanners. Maar wat is die aparte info dan? Ben wel veel opgetrokken met Japanners van het andere geslacht, dus misschien kan ik je helpen?
pi_156171992
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 15:38 schreef Negentiendertig het volgende:
Mensen uit Kyoto (maar geldt wmb voor de hele Kansai regio) zijn veel meer open, gezellig, bourgondisch zou je het kunnen noemen. Tokyo-ites vind ik daarentegen vrij zakelijk, koud, kil, Je zult het als tourist misschien niet merken, maar vrienden maken in Tokyo vond ik een stuk lastiger dan in Kansai.

Hier een interessant artikel over Kanto vs Kansai.

Neen, geen ervaring met het daten van Japanners. Maar wat is die aparte info dan? Ben wel veel opgetrokken met Japanners van het andere geslacht, dus misschien kan ik je helpen?
Hier kan ik 100% bij inkomen, Kansai mensen zijn een stuk opener, in Tokyo zijn veel mensen op zichzelf bezig en in hun eigen wereld.

In Tokyo heb 2 vrienden (beide niet Japans).
In Osaka heb ik 10+ vrienden waarvan 5 Japans.

Osaka kwamen er ook gewoon meiden bij me staan als ik met UFO bezig was enzo :P
Veel meer sociaal contact in Osaka, daarom heb ik besloten daar heen te gaan terwijl ik altijd dacht dat Tokyo me dichter bij het hart zou liggen.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 17-09-2015 15:50:38 ]
pi_156278897
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 15:38 schreef Negentiendertig het volgende:

Neen, geen ervaring met het daten van Japanners. Maar wat is die aparte info dan? Ben wel veel opgetrokken met Japanners van het andere geslacht, dus misschien kan ik je helpen?
Ik heb gelezen dat er gebruiken/regels zijn met heel veel dingen, bijvoorbeeld douchen voordat je met je partner naar bed gaat of dat als het vriendinnetje haar vriendje tegenkomt en hij met zijn vrienden onderweg is, zij hem dan niet aanspreekt. Vroeg mij af of iemand daar ervaring mee had, aangezien het nogal anders is dan hier.
pi_156315305
Grrrr...die tijd van het jaar waar allerlei bekenden en vrienden op vakantie naar Japan gaan, en ik nog 6 maanden moet wachten.
pi_156315474
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2015 19:04 schreef bambi_eyes het volgende:
Wauw, geweldig dat jullie konden reageren :D

Ik zit momenteel in een tussenjaar door de ziekte van Pfeiffer en wil volgend jaar heel graag in Maastricht gaan studeren voor Oriëntaalse talen en communicatie (Japanse versie ofc) en wil al een paar jaar naar Japan, sinds ik anime heb ontdekt. Ondertussen volg ik al weer een jaar een paar mensen op Youtube die in Japan wonen en daar werken of studeren en mijn liefde groeit alleen maar.

Waarom zou je niet in Leiden gaan studeren? Krijg je ook veel cultuur- en geschiedenislessen bij. Ik vond dat veel leuker dan de meer taalgerichte opleiding in Maastricht.
pi_156317682
Die in Maastricht is toch de oude "tolk-vertalen" opleiding? Totaal andere insteek dan in Leiden in elk geval. Ik heb zelf de studie in Leiden niet gedaan, maar ik ken wel een aantal mensen die hem hebben doorlopen. Leuke studie, maar lastig om een baan te vinden als je niet zorgt dat je ernaast wat business skills opdoet.

[ Bericht 1% gewijzigd door Aurelius op 24-09-2015 07:01:39 ]
pi_156317820
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2015 11:41 schreef Aurelius het volgende:
Die in Maastricht is toch de oude "tolk-vertalen" opleiding? Totaal andere insteek dan in Leiden in elk geval. Ik heb zelf de studie in Leiden niet gedaan, maar ik ken wel een aantal mensen die hem hebben doorlopen. Leuke studie, maar lastig om een baan te vinden als je er niet zorgt dat je ernaast wat business skills opdoet.
Ik gebruik niets van mijn studie tijdens mijn dagelijks werk. Heb hem ook niet helemaal afgemaakt vanwege de beroerde positie op de arbeidsmarkt. Op vakantie is het dan wel weer handig, hoewel je kennis heel snel roestig wordt.
pi_156333273
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2015 09:30 schreef Mystikvm het volgende:

[..]

Waarom zou je niet in Leiden gaan studeren? Krijg je ook veel cultuur- en geschiedenislessen bij. Ik vond dat veel leuker dan de meer taalgerichte opleiding in Maastricht.
Ik heb geen vwo diploma maar havo, dus kan niet naar de uni.

Weet iemand hoe het zit met tattoo's in Japan? Ik lees net dat het niet toegestaan is om met een tattoo in de onsens te gaan. Is dat echt heel prominent daar? Zou toch wel erg jammer zijn om dat te moeten missen... Heb ook gehoord dat het niet erg is als je hem kunt bedekken. In mijn geval zit hij op mijn lies. Iemand ervaring mee?
pi_156335498
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 20:17 schreef bambi_eyes het volgende:

[..]

Ik heb gelezen dat er gebruiken/regels zijn met heel veel dingen, bijvoorbeeld douchen voordat je met je partner naar bed gaat of dat als het vriendinnetje haar vriendje tegenkomt en hij met zijn vrienden onderweg is, zij hem dan niet aanspreekt. Vroeg mij af of iemand daar ervaring mee had, aangezien het nogal anders is dan hier.
Nooit met een Japanner het bed gedeeld, dus daar kan ik niks over zeggen. Maar dat tweede heb ik nog nooit meegemaakt. Het is wel zo dat ze elkaar niet in de armen vliegen en beginnen te zoenen ofzo. Heel rustig "hoi" zeggen, alsof het gewoon vrienden van elkaar zijn. Maar Japanners zijn (als ze nuchter zijn) nou niet de meest enthousiaste mensen to begin with.

En wb die opleiding- ik zou écht niet naar Maastricht gaan. Of desnoods een jaartje om je P te halen, en dan naar Leiden.

Tattoos- ja, dat is een big thing, zeker in onsen. Er zijn wel onsen die het wel toelaten, maar in mijn ervaring (of nouja, eigenlijk ervaringen van vriendinnen met tattoos) word je vaak geweigerd.
pi_156348618
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 20:17 schreef bambi_eyes het volgende:

[..]

Ik heb gelezen dat er gebruiken/regels zijn met heel veel dingen, bijvoorbeeld douchen voordat je met je partner naar bed gaat of dat als het vriendinnetje haar vriendje tegenkomt en hij met zijn vrienden onderweg is, zij hem dan niet aanspreekt. Vroeg mij af of iemand daar ervaring mee had, aangezien het nogal anders is dan hier.
Met een paar Japanse gedate en met een samengewoond in Tokio en dit herken ik niet. Verder zijn er wel wat verschillen ja, maar het ligt aan jezelf of je daar mee om kan gaan.

Tattoo's zijn een no-go. Gelukkig heb je er geen last van in clubs, vanwege de plaatsing, maar een Onsen gaat hem niet worden.
pi_156361020
quote:
1s.gif Op maandag 14 september 2015 04:34 schreef Negentiendertig het volgende:
Oja, hier zou ik nog reageren :') 't gaat nog gebeuren hoor, als ik een keer achter de pc zit ipv mobiel

@Loonytik- zo leuk! Op welke universiteit studeer(de) hier? Die in M'stricht? Ik heb toen ook gekeken om naar Kyoto Gaidai te gaan, maar uiteindelijk besloten om toch naar een andere universiteit te gaan.
Ik ben alweer een afgestudeerde van die in M'stricht ;) En met veel toeval ook gelijk een baan gevonden in mijn vakgebied :)

Jij Leiden dan? Aangezien Maastricht geen banden heeft met Nagasaki. Jouw uitwisseling klinkt ook awesome :D

quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 20:17 schreef bambi_eyes het volgende:

[..]

Ik heb gelezen dat er gebruiken/regels zijn met heel veel dingen, bijvoorbeeld douchen voordat je met je partner naar bed gaat of dat als het vriendinnetje haar vriendje tegenkomt en hij met zijn vrienden onderweg is, zij hem dan niet aanspreekt. Vroeg mij af of iemand daar ervaring mee had, aangezien het nogal anders is dan hier.
Heb wel wat gedate en nog steeds een Japanse vriendin. Beetje onzin dat wat je gelezen hebt. De meeste Japanners zijn niet zo fan van public affection. Thats about it.

quote:
1s.gif Op woensdag 23 september 2015 11:41 schreef Aurelius het volgende:
Die in Maastricht is toch de oude "tolk-vertalen" opleiding? Totaal andere insteek dan in Leiden in elk geval. Ik heb zelf de studie in Leiden niet gedaan, maar ik ken wel een aantal mensen die hem hebben doorlopen. Leuke studie, maar lastig om een baan te vinden als je niet zorgt dat je ernaast wat business skills opdoet.
Klopt was de oude tolk-vertalen opleiding, hetzelfde geld ongeveer hoor voor de opleiding in Maastricht.

Verder wel eens wat de mensen eerder gezegd hebben over het verschil van mensen in Kansai en Kantou. Mensen zijn gewoon wat gezelliger in Kansai. Heb in beide gebieden veel kennissen/vrienden though.

Wat betreft tattoo's in onsen's/ sentou's het verschilt gewoon per plek. Heb ook een Japanse vriendin met een redelijke grote tattoo op haar arm, die ook gewoon naar onsen's kan gaan. Je hebt wel de kans geweigerd te worden en dat moet je gewoon respecteren. In het ergste geval kan je naar een private onsen gaan, die je dan helemaal voor jezelf hebt.

Als je maar geen "tattoo" hebt zoals deze dude in dit filmpje :P
hehe
Heb nog in geweldige onsen gezeten op de top van een berg, wat een heerlijk uitzicht was dat gewoon <3 ik wil weer terug :(
pi_156364961
Was van de week "silverweek" bizar wat een drukte ineens op sommige sites

Japan wel weer top _O_

Nog maar 2 dagen :'(
  vrijdag 25 september 2015 @ 22:15:27 #193
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_156385679
Vandaag dagje Dusseldorf geweest. Klein Japan ;)
Zag d'r reclame voor ANA, net ff de site gecheckt en die zijn behoorlijk goedkoop: 650 euro pp rechtstreeks (juni 2015 bijvoorbeeld).
edit: t/m 29 september boeken voor data t/m maart is het net onder de 600pp rechtstreeks.

Iemand daar ooit mee gevlogen? Zelf een keer 2 uur vanaf Korea, maar toen sliep ik volgens mij (een goed teken op zich).

Enige nadeel zou zijn dat ze om 20:00 vliegen ipv om 15:00.

[ Bericht 8% gewijzigd door matthijst op 25-09-2015 22:29:11 ]
Haters everywhere but I don't really care.
pi_156394729
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2015 22:15 schreef matthijst het volgende:
Vandaag dagje Dusseldorf geweest. Klein Japan ;)
Zag d'r reclame voor ANA, net ff de site gecheckt en die zijn behoorlijk goedkoop: 650 euro pp rechtstreeks (juni 2015 bijvoorbeeld).
edit: t/m 29 september boeken voor data t/m maart is het net onder de 600pp rechtstreeks.

Iemand daar ooit mee gevlogen? Zelf een keer 2 uur vanaf Korea, maar toen sliep ik volgens mij (een goed teken op zich).

Enige nadeel zou zijn dat ze om 20:00 vliegen ipv om 15:00.
2 x mee gevlogen, echt prima. Staat ook erg goed bekend

Je zou ook nog vanaf Brussel kunnen kijken, daar hadden ze ook mooie aanbieding omdat ze die lijn net hebben geopend
pi_156444466
Weer thuis :'(

Was echt weer fantastisch. Volgende vakantie weer, dan hopelijk Hokaido.

Hoogtepunten:

- YAKUSHIMA _O_ _O_
- Hiroshima
- sterrensushi
- Kurokawa onsen
- Fukuoka

Zal nog wat foto's posten als ik alles op de computer heb staan.

Viel me wel op hoe veel westerse toeristen er waren vanaf Hiroshima. Kan zijn dat dat opviel omdat het er zo weinig zijn op de ryuku eilanden en kyushu, maar van mn vorige reizen staat me niet bij dat het er zo veel waren, dus misschien is Japan "in" :)
pi_156448662
Als zelfs wereldvreemde ik ernaartoe gaat, is het wel in, ja :P
Tap tap tap
pi_156448980
Even een moppermomentje:

Ik wil zoooo graag!!! Waarom is Japan zo ver weg??

Telkens als ik naar foto's kijk of iets in die richting, krijg ik traanoogjes en het heel warm. Gek is dat, ontroerd raken door een land waar je nog niet bent geweest...

quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2015 22:15 schreef loonytik het volgende:

[..]

Ik ben alweer een afgestudeerde van die in M'stricht ;) En met veel toeval ook gelijk een baan gevonden in mijn vakgebied :)

Jij Leiden dan? Aangezien Maastricht geen banden heeft met Nagasaki. Jouw uitwisseling klinkt ook awesome :D

Wat vond je van de opleiding? Ben heel benieuwd of er veel met economie wordt gedaan of dat het wel meevalt en hoe het met het niveau van het Japans zit. Zou je er iets over willen vertellen?
pi_156473485
Even snel bij iedere bestemming een foto gezocht.

Ishigaki



Taketomi



Fukuoka



Kagoshima



Ibusuki



Yakushima (kan ik wel 100 fotos van plaatsen, bizar mooi daar, staat samen met angkor en bagan wel redelijk aan de top van mijn meest indrukwekkende reiservaringen)



Miyazaki



Takachiho



Mt Aso (deze was net een week eerder ontploft en stond nog na te roken



Kurokawa onsen



Kumamoto (beetje vage foto maar de batterij was op)



Hiroshima (kippenvelmomentje hoor)



Himeji



Yamazaki (eigenlijk waren we vooral in osaka maar daar hebben we alleen nog zoveel mogelijk gegeten en geshopt)



Geweldig genoten en hopelijk volgend jaar weer.

Japan _O_
pi_156473619
Bij Takachiho en Mt Aso was het dus net silver week. Man man wat een drukte dan ineens :o Voor de bootjes stond om 11 uur in de morgen al een wachtrij van 3.5 uur dus dat hebben we maar niet gedaan. 1e avond moeten eten bij de 7/11 omdat echt alle restaurants vol zaten. Dinsdag en Woensdag veel moeite moeten doen voor reservering.

Wat een hel moet dat zijn in golden week :D

Oh ja en voor de mensen die niet van de warmte houden, echt prima te doen in september hoor. Mocht voor ons zelfs wel stukje warmer. Zo'n beetje tussen de 24 en 28 graden, alleen op ishigaki boven de 30. En veel zon.
pi_156475617
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 september 2015 15:09 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Even snel bij iedere bestemming een foto gezocht.

Ishigaki

[ afbeelding ]

Taketomi

[ afbeelding ]

Fukuoka

[ afbeelding ]

Kagoshima

[ afbeelding ]

Ibusuki

[ afbeelding ]

Yakushima (kan ik wel 100 fotos van plaatsen, bizar mooi daar, staat samen met angkor en bagan wel redelijk aan de top van mijn meest indrukwekkende reiservaringen)

[ afbeelding ]

Miyazaki

[ afbeelding ]

Takachiho

[ afbeelding ]

Mt Aso (deze was net een week eerder ontploft en stond nog na te roken

[ afbeelding ]

Kurokawa onsen

[ afbeelding ]

Kumamoto (beetje vage foto maar de batterij was op)

[ afbeelding ]

Hiroshima (kippenvelmomentje hoor)

[ afbeelding ]

Himeji

[ afbeelding ]

Yamazaki (eigenlijk waren we vooral in osaka maar daar hebben we alleen nog zoveel mogelijk gegeten en geshopt)

[ afbeelding ]

Geweldig genoten en hopelijk volgend jaar weer.

Japan _O_
goed man... wat is himeji mooi geworden. en ja, yakushima... wonderlijke plek. ik was er 1 dag (2 nachten), misschien ooit nog eens wat langer, en dan echt gaan hiken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')