abonnement Unibet Coolblue
pi_154071414
Vanzelfsprekend ontkom je er niet aan, ISIS domineert het nieuws en heeft vrijwel alle soorten angsten over islamitisch extremisme werkelijkheid gemaakt, met alle gevolgen van dien voor de beeldvorming over moslims, extremisten en de Islam.



De oorsprong van ISIS.

ISIS / ISIL / IS als een functionerende 'staat' heeft haar oorsprong in Irak na de Amerikaanse invasie en de val van Saddam Hussein als de Iraakse tak van Al-Qaeda onder de naam 'ISI', (Islamic State Of Iraq). Onder leiding van Abu Musab al-Zarqawi , steun van de Baath restanten ( Saddam's voetvolk), steun van lokale Soennitische stammen wat zich gediscrimineerd en uitgesloten voelden van de 'Sjietische' regering kreeg het al vrij snel voet aan Iraaks bodem en was de brein en orgaan achter het georganiseerd Soennitisch geweld en 'verzet'.

Tussen 2003 en 2010 is het meerdere malen van naam veranderd, zelfs tot een breuk met Al-Qaeda gekomen omdat Zawahiri, de leider van Al-Qaeda vond dat Zarqawi te bruut en extreem was in haar boodschap en daden. Al snel gingen Zarqawi en Zawahiri hierop uit elkaar waarbij, ISI haar activiteiten voort heeft gezet op bepaalde incidenten na uitsluitend in Irak en Al-Qaeda langzamerhand op de achtergrond kwam.

Toen in 2011 de protesten in Syrië zijn begonnen heeft zowel Al-Qaeda als ISI haar focus verlegd naar een actieve strijd in beide landen, wat in 2014 heeft geleid tot het uitroepen van het 'Islamitische Kalifaat/Staat' aka IS waar Alqaeda onder Jabahat Al Nusra nog altijd tegenstrijd, de voormalige bondgenoten zijn vijanden geworden hierin.

De ideologische oorsprong van ISIS

Groeperingen zoals ISIS en Al-Qaeda hebben een gemeenschappelijk ideologisch oorsprong.
Vaak hoor je gestrooid worden met woorden als 'Salafisme' en 'Wahhabisme' zonder nader toelichting.

- Wat is Salafisme?
Salafisme is een opvatting binnen de Soennitische Islam wat poogt om de Koran en Hadith (overleveringen van Mohammed ) zo letterlijk mogelijk uit te voeren om zo tot 'de ware Islam' te keren en belijden.

- Wat is Wahhabisme?
Wahhabisme komt voor uit de leer van Imam AbdelWahab , hij heeft jarenlang gepredikt en boeken geschreven over hoe het Salafisme er uit zou moeten zien om zo terug te keren naar de 'ware Islam'. Door een politieke alliantie met de Saudi stam kreeg het een militante vorm, wat vandaag de dag er toe heeft geleid dat Wahhabisme de staatsideologie van Saudi Arabië is en een van de meest agressieve vormen van de radicale Islam in alle hoeken van de wereld. Een saillant detail is dat historisch gezien de Wahhabis zelfs oorlog hebben gevoerd tegen het Kalifaat van de Ottomanen.

De Wahabitische / Salafistische ideologie is verder terug te voeren naar Ibn Taymiyyah.

Voor nog meer diepgang en achtergronden van militant salafisme.

Is ISIS Islamitisch?

Ja, groeperingen zoals ISIS en Al-Qaeda zijn Islamitisch, ze beroepen zich en rechtvaardigen hun daden in de naam van de Islam en gebruiken daar religieuze concepten voor zoals de Jihad. Hoewel ze weliswaar een marginaal groep zijn in de Islamitische wereld en daarbuiten hebben ze wel een riskant hoog aanhang vanwege de effectieve propaganda via internet en met name social media. Let wel: De meeste slachtoffers van de Jihadisten zijn nog altijd moslims die behoren tot een andere sekte of te 'vrijzinnig' zouden zijn. Daarom dient men wel een concreet onderscheid te maken tussen ISIS ideologie en 'de Islam'.

Wat drijft / wil ISIS?

- Zoals de twee hierboven genoemde voorbeelden van Salafisme en Wahabisme is het vooral willen terugkeren naar een utopisch 'zuiver islam' gebaseerd op het voorbeeld van Mohammed en zijn metgezellen genaamd de 'Sahaba'.

- Allah's wetgeving zoals volgens hen voorgeschreven in de Koran en aanvullend islamitisch literatuur wereldwijd te verspreiden.

- Het elimineren van 'onrecht' en onderwerpen van 'ongeloof' om zo de suprematie van 'De Islam' te vestigen.

Middels de concepten van Jihad, Takfir, Qiyas en Qisas probeert men daarin haar doelen te behalen en te rechtvaardigen:

Jihad:
Het Arabische woord voor 'strijd', wat vaak wordt vertaald als 'de heilige oorlog'.

Takfir:
Verkettering, hiermee worden moslims ook 'gerechtvaardigde' doelen om aan te vallen vanwege beschuldigingen van 'corruptie' en 'vrijzinnig' tot aan sektarische sentimenten, met name als het gaat om de Sjieten.

Qiyas / Qisas:
Vergelijkbare vergelding, men vindt dat ze mogen terugslaan wanneer ze worden aangevallen op vergelijkbare wijze.

Is het Kalifaat een religieus instituut?

Ja en nee, oorsprong van het kalifaat is begonnen met de dood van Mohammed, volgens de Islamitische leer was Mohammed de laatste profeet wat ooit zou komen en na diens dood kon er dus ook buiten zijn leer en de Koran verder niemand meer namens Allah spreken, in die zin kan het Kalifaat niet vergeleken worden met bijvoorbeeld de Paus. Maar Mohammed was niet alleen profeet, maar ook nog eens staatshoofd en diende daarom niet theologisch, maar wel politiek opgevolgd te worden, daarmee was het concept van het Kalifaat geboren, de leider van het Kalifaat noemt men dan ook wel Kalief, opvolger / vervanger van Mohammed als staatshoofd.

Omdat er door de eeuwen heen vele islamitische leiders zowel Sultan als Kalief waren is het verschil in praktijk zeer klein geworden.

Is ISIS een Arabisch, fascistisch, racistisch en nationalistisch beweging?

Nee, absoluut niet, ISIS heeft sympathisanten van allerlei etniciteiten en landen, wat ook een van de redenen is waarom men uit allerlei landen strijders heeft zien vertrekken. Het gaat zelfs zo ver dat er binnen ISIS Koerdische strijders zijn die strijden tegen de nationalistische Koerden in Syrië
In die zin valt ISIS niet onder de traditionele definities van de hierboven genoemde termen. ISIS kan je op z'n best beschrijven als 'Takfiri Jihadi's en sektaristen'.

Op steun van wie kan ISIS rekenen?

- De Iraakse baathisten, de met name Soennitische restanten van Saddam.
- Aanhangers van het Salafisme / Wahhabisme.
- Saudi Arabisch Koninkrijk wat miljarden heeft gepompt wereldwijd in het verspreiden van de doctrine
- Soennitische stammen gevoelig voor radicalisering en sektarische sentimenten
- Sympathisanten en smokkelaars aan de Turkse en Jordaanse grenzen.
- Radicale bewegingen verspreid over de moslimwereld die hun trouw hebben gezworen aan ISIS zoals Boko haram en militanten in Egypte, Tunesië en Libië.
- 'Lone wolf' acties zoals gezien in Frankrijk, Canada, VS en Australië.
- Formeel gezien steunt geen enkel land ISIS, wel wordt er in de media geroepen dat Turkije, Qatar en Saudi Arabie IS direct steun bieden, ook de VS, Israel en Assad zelf ontkomen niet aan de beschuldigingen.

Tegen wie strijdt de IS?

- Jabahat Al Nusra, Jaish al Islam en andere 'Jihadi' rivalen.
- De centrale regimes van Irak en Syrië, gesteund door Hezbollah en Iran.
- Vrijwel alle non-Sunnitische sekten, met name de Sjieten, Druzen en Alawieten.
- 'Vrijzinnige' / 'Seculiere' moslims
- De Koerdische nationalisten / seculieren.
- De FSA
- Westerse doelen, journalisten, toeristen en de 'Anti ISIS coalitie'

Mogen niet-moslims in de 'Islamitische Staat leven?

IS erkend de positie en aanwezigheid van niet-moslims in de Islamitische Staat, hoewel dit een zeer dubieuze erkenning is en er tientallen beelden en berichten van massamoorden op niet-moslims is, impliceert de documentaire van Vice News en de videos van John Cantlie dat er instellingen zijn die zich bezighouden met de 'rechten' van de Christenen en Joden, daar waar de 'ongelovige' Yazidi's zo goed als vogelvrij verklaard zijn, 'genieten' de Joden en Christenen wel van een door de Koran en Sharia genoemde positie als 'Ahl Al-Kitab', de door de Koran erkende 'mensen van het boek'. Groepen die er 'veilig' en 'vrij' mogen leven mits zij de Jizyah betalen als Dhimmies.

Islamitisch geschiedenis en eschatologie.


ISIS gelooft volgens de islamitische eschatologie dat de einde der tijden nabij is, dat ze zich massaal in Syrië en Irak hebben verzameld is daarom geen toeval, Islamitisch literatuur leert namelijk dat er rondom 'Shaam' (traditioneel Syrië, Libanon en Palestina) de belangrijkste gevechten zullen plaatsvinden wat tot de periode van de 'einde der tijden' zal leiden. Een ultieme strijd tussen 'goed en kwaad', en het geloof vs het ongeloof.

Andere geluiden in de moslimwereld beschuldigen ISIS van de voorspelde terugkeer van de Khawarij te zijn, een groep extremisten wat de mainstream Islam heeft verlaten en diens terugkeer rond de einde der tijden voorspeld is door Mohammed:
quote:
I asked Sahl bin Hunaif, "Did you hear the Prophet saying anything about Al-Khawarij?" He said, "I heard him saying while pointing his hand towards Iraq "There will appear in it (i.e. Iraq) some people who will recite the Quran but it will not go beyond their throats, and they will go out from (leave) Islam as an arrow darts through the game's body.' "
en:
quote:
"There will come towards the end of time a group of people, young men, who have the most grandiose visions, speaking the best speech that you will ever hear of any man. But they will leave Islam as an arrow leaves its prey."
Enkele 'innovaties' van ISIS in verhouding tot de 'mainstream' Islam is:

- Een omweg gevonden hebben voor het verbod op zelfmoord(aanslagen), door er een Jihadistisch lading aan te koppelen, namelijk het 'offeren van je leven voor de Islam'.
- Collectief Takfir, alles en iedereen wat niet 'de zaak' van de Islam bevorderd vogelvrij en een gerechtvaardigd doel te benoemen.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 05-07-2015 16:01:57 ]
  zaterdag 4 juli 2015 @ 22:54:52 #2
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_154072019
Wat nog een belangrijk punt is, is dat de reden dat het een extreme organisatie als ISIS gelukt is om voet aan de grond te krijgen in hun regio, vooral voortkomt uit de burgeroorlog tussen shiieten en sunnieten in Irak na de Amerikaanse invasie. Toen daar eenmaal een shiitische regering zat heeft het sunnietische deel van de bevolking ISIS geaccepteert (min of meer) om tegenwicht te kunnen bieden aan die shiitische regering.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_154072067
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2015 22:54 schreef LXIV het volgende:
Wat nog een belangrijk punt is, is dat de reden dat het een extreme organisatie als ISIS gelukt is om voet aan de grond te krijgen in hun regio, vooral voortkomt uit de burgeroorlog tussen shiieten en sunnieten in Irak na de Amerikaanse invasie. Toen daar eenmaal een shiitische regering zat heeft het sunnietische deel van de bevolking ISIS geaccepteert (min of meer) om tegenwicht te kunnen bieden aan die shiitische regering.
Staat er toch al?

quote:
Onder leiding van Abu Musab al-Zarqawi , steun van de Baath restanten ( Saddam's voetvolk), steun van lokale Soennitische stammen wat zich gediscrimineerd en uitgesloten voelden van de regering kreeg het al vrij snel voet aan Iraaks bodem en was de brein en orgaan achter het georganiseerd Soennitisch geweld en 'verzet'.
Niet sjietisch regering bij naam, maar dacht is algemeen bekend dat men het zo beschouwd.
  zaterdag 4 juli 2015 @ 22:58:56 #4
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_154072124
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2015 22:56 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Staat er toch al?

[..]
Niet zo expliciet. Geen enkele beweging kan bestaan zonder steun van de bevolking. De sunnitische bevolking in Irak werd feitelijk aan haar lot overgelaten en voelde een grote bedreiging. Daarom wordt ISIS daar 'getolereerd'. Zou er een adequate bescherming voor deze bevolking komen, dan kon ISIS daar al snel zijn boeltje pakken en konden ze nergens meer terecht.
quote:
Niet sjietisch regering bij naam, maar dacht is algemeen bekend dat men het zo beschouwd.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  zaterdag 4 juli 2015 @ 23:00:27 #5
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_154072164
In ieder geval is deze hele ellende een rechtstreeks gevolg van de onrechtmatige invasie van Irak in 2003, waar toenmalig premier Balkenende zijn zegen aan gegeven heeft. In mijn ogen de grootste misdaad van de 21-ste eeuw tot zover.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_154072187
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2015 22:58 schreef LXIV het volgende:

[..]

Niet zo expliciet. Geen enkele beweging kan bestaan zonder steun van de bevolking. De sunnitische bevolking in Irak werd feitelijk aan haar lot overgelaten en voelde een grote bedreiging. Daarom wordt ISIS daar 'getolereerd'. Zou er een adequate bescherming voor deze bevolking komen, dan kon ISIS daar al snel zijn boeltje pakken en konden ze nergens meer terecht.

[..]

heb het er bij vermeld.
pi_154072775
Zijn er nieuwe neppe video's van ze uitgebracht?

Ik lach me stuk om die video's van ze. Amateurs. Kunnen ze niet mensen uit Holywood inhuren om wat geloofwaardige filmpjes te maken?
Something is rotten in the state of Denmark. (Shakespeare)
  zaterdag 4 juli 2015 @ 23:53:27 #8
343860 UpsideDown
Baas Boven Baas
pi_154073567
ISIS niet fascistisch? Nou breekt mijn klomp, zonnesteek gehad Trigger?

Christenen na tweeduizend jaar weg uit Iraakse Mosul

'Duizenden dode yezidi's liggen op straat'
Say what?
pi_154073872
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2015 23:53 schreef UpsideDown het volgende:
ISIS niet fascistisch? Nou breekt mijn klomp, zonnesteek gehad Trigger?

Christenen na tweeduizend jaar weg uit Iraakse Mosul

'Duizenden dode yezidi's liggen op straat'
Klompen zijn sowieso overrated, wat maakt ze fascistisch dan, vervolgen van religieuze minderheden?

Bovendien stuit de associatie tussen jihadisme en fascisme op de nodige kritiek :
quote:
The term, "Islamofascism" has been criticized by several scholars.[28] Historian Niall Ferguson[29] and international relations scholar Angelo Codevilla consider it historically inaccurate and simplistic.[30] Author Richard Alan Nelson[who?] criticized the term as being generally used as a pejorative or for propaganda[31][32] purposes. Tony Judt argued in a September 2006 article in the London Review of Books that use of the term was intended to reduce the War on Terror to "a familiar juxtaposition that eliminates exotic complexity and confusion", criticising authors who use the term Islamo-fascism and present themselves as experts despite not having previous expertise about Islam.[33]

Critics such as former National Review columnist Joseph Sobran, and New York Times columnist Paul Krugman argue that "Islamofascism is nothing but an empty propaganda term" used by proponents of the "War on Terror".[31][34][35] Security expert Daniel Benjamin, political scientist Norman Finkelstein and The American Conservative columnist Daniel Larison, highlight the claim that, despite its use as a piece of propaganda, the term is inherently meaningless, since as Benjamin notes, "there is no sense in which jihadists embrace fascist ideology as it was developed by Mussolini or anyone else who was associated with the term."[36][37]

Cultural historian Richard Webster has argued that grouping many different political ideologies, terrorist and insurgent groups, governments, and religious sects into one single idea of "Islamofascism" may lead to an oversimplification of the phenomenon of terrorism.[38] In a similar vein the National Security Network argues that the term dangerously obscures important distinctions and differences between groups of Islamic extremists while alienating moderate voices in the Muslim world because it "creates the perception that the United States is fighting a religious war against Islam."[39] Daniel Larison attributes proponent Hitchens' support of the phrase to his anti-religious stance.[40] British historian Niall Ferguson points out that this political use of what he calls a "completely misleading concept," is "just a way of making us feel that we're the 'greatest generation' fighting another World War."[29] Reza Aslan claims the term "falls flat" when describing groups like al-Qaeda, noting that they are anti-nationalist while fascism is ultra-nationalist.[41]

Commenting on the claimed incongruity between the "Muslim World" and "industrial state fascism," US journalist Eric Margolis claims that ironically the most totalitarian Islamic regimes, "in fact, are America's allies."[42]

The public use of the term has also elicited a critical response from various Muslim groups. In the aftermath of the 2006 transatlantic aircraft plot, George W. Bush described his policies as a battle against "Islamic fascists... [who] will use any means to destroy those of us who love freedom". The Council on American-Islamic Relations wrote to him to complain, saying that the use of the term "feeds the perception that the war on terror is actually a war on Islam".[36] Ingrid Mattson of the Islamic Society of North America also complained about this speech, claiming that it added to a misunderstanding of Islam. Mattson did acknowledge, however, that some terrorist groups also misuse "Islamic concepts and terms to justify their violence."[43]

In April 2008, Associated Press reported that US federal agencies, including the State Department and the Department of Homeland Security, were advised to stop using the term 'Islamo-fascism' in a fourteen-point memo issued by the Extremist Messaging Branch, a department of another federal body known as the National Counterterrorism Center. Aimed at improving the presentation of the "War on Terrorism" before Muslim audiences and the media, the memo states: "We are communicating with, not confronting, our audiences. Don't insult or confuse them with pejorative terms such as 'Islamo-fascism,' which are considered offensive by many Muslims."[44]

Walter Laqueur, who is considered one of the world's leading authorities on fascism[by whom?], after reviewing this and related terms, concluded that "Islamic fascism, Islamophobia and antisemitism, each in its way, are imprecise terms we could well do without but it is doubtful whether they can be removed from our political lexicon.[45]


[ Bericht 71% gewijzigd door #ANONIEM op 05-07-2015 02:10:03 ]
pi_154074330
Mooie OP en interessant onderwerp. Tijd geleden heb ik een artikel gelezen dat de motivatie van IS ook voor een groot deel wordt gevoed door het overtuigd zijn dat het einde der tijd nabij is. Ik zal morgen het artikel er eens bijzoeken.
pi_154074376
quote:
1s.gif Op zondag 5 juli 2015 00:22 schreef Tem het volgende:
Mooie OP en interessant onderwerp. Tijd geleden heb ik een artikel gelezen dat de motivatie van IS ook voor een groot deel wordt gevoed door het overtuigd zijn dat het einde der tijd nabij is. Ik zal morgen het artikel er eens bijzoeken.
Super dat je het opbrengt, de Islamitische eschatologie is inderdaad een belangrijk factor geweest om massaal richting Syrie te trekken, ook van de andere landen waar er repressieve 'Kafir' staten waren die genegeerd werden door de strijders. Zal er morgen wat over toevoegen.
pi_154074616
Zijn het nou salafisten of wahabisten of moet ik dat gelijk zien of een afdeling van elkaar?
Zie!
pi_154074778
quote:
5s.gif Op zondag 5 juli 2015 00:36 schreef johnson555 het volgende:
Zijn het nou salafisten of wahabisten of moet ik dat gelijk zien of een afdeling van elkaar?
Salafisme op zichzelf kan redelijk onschuldig zijn en zich beperken tot rituelen en aanbidding, de combinatie met Wahabisme is de militantere verschijning waarbij salafistische concepten worden doorgevoerd voor het collectief, regeren, oorlog, omgang met minderheden, etc. Wahabisme is een concreet doctrine in de lijn van AbdelWahab, Salafisme is meer een methode.

Misschien het beste uit te leggen met Communisme ( in het algemeen) en Stalinisme.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 05-07-2015 00:46:23 ]
pi_154075114
quote:
5s.gif Op zondag 5 juli 2015 00:36 schreef johnson555 het volgende:
Zijn het nou salafisten of wahabisten of moet ik dat gelijk zien of een afdeling van elkaar?
Salafi jihadism

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Salafi_jihadism

OP ^O^
pi_154075193
quote:
Toegevoegd aan de OP
pi_154077416
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juli 2015 23:00 schreef LXIV het volgende:
In ieder geval is deze hele ellende een rechtstreeks gevolg van de onrechtmatige invasie van Irak in 2003, waar toenmalig premier Balkenende zijn zegen aan gegeven heeft. In mijn ogen de grootste misdaad van de 21-ste eeuw tot zover.
Je bent niet de enige. :Y
pi_154079921
quote:
13s.gif Op zondag 5 juli 2015 11:30 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

:').
Hoezo dit?
  zondag 5 juli 2015 @ 11:36:50 #18
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_154079963
quote:
1s.gif Op zondag 5 juli 2015 11:34 schreef Kauai het volgende:

[..]

Hoezo dit?
Het meest domme statement dat je kunt maken. Saddam weghalen was een absolute noodzaak en haf eigenlijk al in de jaren 90 moeten gebeuren. IS heeft daar verder niets mee te maken, zoals de OP duidelijk aangeeft.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_154080051
quote:
14s.gif Op zondag 5 juli 2015 11:36 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Het meest domme statement dat je kunt maken. Saddam weghalen was een absolute noodzaak en haf eigenlijk al in de jaren 90 moeten gebeuren. IS heeft daar verder niets mee te maken, zoals de OP duidelijk aangeeft.
Ja dat was noodzaak, maar het is schijnheilig om te denken dat Irak er goed aan toe was na de inval van de Amerikanen toch. Het land werd instabiel achter gelaten.
  zondag 5 juli 2015 @ 11:45:03 #20
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_154080158
quote:
1s.gif Op zondag 5 juli 2015 11:40 schreef Kauai het volgende:

[..]

Ja dat was noodzaak, maar het is schijnheilig om te denken dat Irak er goed aan toe was na de inval van de Amerikanen toch. Het land werd instabiel achter gelaten.
Dat is juist. Daar hebben de Amerikanen veel steken laten vallen, voornamelijk onder druk van de 'internationale gemeenschap' en zogenaamde 'anti-war' bewegingen in Amerika zelf. Schizofreen beleid dat niet ergens toe leidde. Maar wederom is dat niet de oorzaak van het ontstaan van IS (dat al vele malen langer bestaat als ideologie).
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_154080242
quote:
14s.gif Op zondag 5 juli 2015 11:45 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Dat is juist. Daar hebben de Amerikanen veel steken laten vallen, voornamelijk onder druk van de 'internationale gemeenschap' en zogenaamde 'anti-war' bewegingen in Amerika zelf. Schizofreen beleid dat niet ergens toe leidde. Maar wederom is dat niet de oorzaak van het ontstaan van IS (dat al vele malen langer bestaat als ideologie).
Oh op die manier, ik dacht dat het de IS als ideologie wel had versterkt qua nog meer haat tegen niet-soennieten etc.
  zondag 5 juli 2015 @ 11:54:49 #22
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_154080337
quote:
1s.gif Op zondag 5 juli 2015 11:50 schreef Kauai het volgende:

[..]

Oh op die manier, ik dacht dat het de IS als ideologie wel had versterkt qua nog meer haat tegen niet-soennieten etc.
Dat sluit ik niet uit.

Maar een van de redenen dat Obama niets durft te doen is omdat hij geen Bush wil worden. Een van de redenen dat IS zo vrij spel heeft is juist het zich afzijdig houden van de Amerikanen (en de facto dus het westen als geheel).
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_154080380
quote:
14s.gif Op zondag 5 juli 2015 11:54 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Dat sluit ik niet uit.

Maar een van de redenen dat Obama niets durft te doen is omdat hij geen Bush wil worden. Een van de redenen dat IS zo vrij spel heeft is juist het zich afzijdig houden van de Amerikanen (en de facto dus het westen als geheel).
Daar heb je wel gelijk in ja.
pi_154082230
Het onstaan van ISIS is het gevolg van de steun van het Obama regime aan terroristen in Syrië als het FSA.
pi_154083661
quote:
0s.gif Op zondag 5 juli 2015 13:14 schreef reza1 het volgende:
Het onstaan van ISIS is het gevolg van de steun van het Obama regime aan terroristen in Syrië als het FSA.
ISIS bestond al voor de burgeroorlog in Syrië
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')