abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator donderdag 1 oktober 2015 @ 10:47:05 #26
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_156518523
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Wie betaalt er voor de oer-Nederlander?
Het Overijsselse Dalfsen is plek van baanbrekende archeologische vondsten – van internationaal belang. Toch weigert het Rijk financieel bij te dragen. „Dalfsen is de Rembrandt van de archeologie.”

De schat staat middenin het gemeentehuis te pronken. Trechterbekers gevonden in een grafveld langs een weg van vijfduizend jaar geleden. Stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten, barnstenen kettingen, een grote beker naast een kleintje. Van een moeder met kind, vermoeden archeologen. Hoe kwamen ze aan barnsteen? En woonden ze in het boerenhuis waarvan voor het eerst in Nederland een plattegrond is gevonden?

Burgemeester Han Noten van Dalfsen weet het niet. En het is de vraag of iemand dat zal achterhalen. Als er niets gebeurt, belandt de ‘schat van Dalfsen’ in het archief in plaats van in de geschiedenisles. Na de verplichte inventarisatie is er voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek geen geld. Terwijl het in de ogen van hoogleraar archeologie Daan Raemaekers een „spectaculaire vondst” is , „van internationaal belang” die onze kennis over het dagelijks leven van de oer-Nederlander „op zijn kop zet”.

Radio, televisie en kranten uit heel Europa kwamen deze zomer kijken. Minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) feliciteerde burgemeester en wethouders met de publiciteit. „Dalfsen toont zich een ambassadeur voor de archeologie in Nederland”, schrijft ze. Maar een financiėle bijdrage behoort niet tot de mogelijkheden. De verstoorder betaalt, staat in de wet. „Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de zorg van het bodemarchief. Daarin past geen financiėle verantwoordelijkheid van het Rijk.”

„Hoezo niet?”

Han Noten slaat in de burgemeesterskamer met de vuist op tafel. De brief van zijn partijgenoot irriteert hem nog steeds. Zo’n rechtlijnige boekhoudersmentaliteit gaat niet op als er baanbrekende vondsten van hunebedbouwers opduiken waarmee je geschiedenisboeken moet herschrijven. „In uw ogen bestaat er kennelijk geen archeologisch erfgoed van nationaal belang”, schreef de burgemeester venijnig terug.

Jagerverzamelaars gingen boeren
Noten: „Dalfsen herbergt het grootste steentijdgrafveld uit Noordwest-Europa, hier ligt het eerste huis van het Trechterbekervolk in Nederland. Dit gaat niet over Dalfsenaren, dit gaat over onze geschiedenis, onze Nederlandse identiteit, over waar we vandaan komen. Hier woonden jagerverzamelaars die gingen boeren. Maar de rijksoverheid hecht nul waarde aan dit eerste venster van onze nationale canon. Laat ze dat venster dan nu onmiddellijk overboord gooien.”

Toegegeven: eerst schrok de burgemeester. Oei, dacht hij toen de eerste stukjes steentijdkeramiek opdoken: „Dit gaat geld kosten.” Op de vindplaats staan 250 nieuwbouwwoningen gepland op een oppervlakte van vier voetbalvelden. Met hulp van een archeologisch adviesbureau werd het voorgeschreven bureauonderzoek gedaan, zijn proefsleuven getrokken, en werd gekozen voor het scenario ‘opgraven’ met ‘sobere uitwerking’. Dat kost het dorp in het dal van de Overijsselse Vecht 436.200 euro.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vroeg waarom het dorp de grafgiften niet op de vindplaats in de grond had laten zitten – ‘in situ’ noemen archeologen dat. Zet er een hek omheen, was de boodschap, en staak de plannen. Maar dat was voor de groeigemeente „een gepasseerd station”. Nergens anders is plek voor woningbouw. De grondaankoop loopt al twintig jaar. De burgemeester: „Als we het hele project moeten afblazen is ons vrij besteedbare vermogen van 10 miljoen euro in één klap verdwenen.”

Bovendien: hoe moet je een topvondst ‘in situ’ bewaren? Geen archeoloog die deze overweldigende hoeveelheid vondsten had voorspeld. Iedereen, zegt de burgemeester, weet nu wat hier te halen is. „Moet ik het grafveld permanent gaan bewaken tegen schatgravers?” Als er eenmaal archeologische vondsten opduiken en je haalt ze uit de grond, is zijn ervaring, kun je niet meer terug en moet je doorgaan tot je alles boven hebt. „Ik zou niet weten hoe ik het anders als bestuurder zou moeten doen.”

De gemeenteraad heeft inmiddels 70.000 euro beschikbaar gesteld en de provincie Overijssel springt bij met 42.000 euro subsidie. Om de kennis met de bevolking te delen en het ‘verhaal van Overijssel’ te vertellen. Niet om de vondsten te onderwerpen aan kostbare dateringstechnieken en meer kennis over de steentijdbewoning te verwerven. Dat wetenschappelijk onderzoek acht ook de provincie niet haar pakkie-an.

Zonde, vindt Boudewijn Goudswaard, archeologisch adviseur van Dalfsen. Met twee ton extra is de eerste nood gelenigd. Hij wil in kaart brengen hoe de eerste boeren het landschap hebben „getransformeerd voor eigen gebruik”. Denk ook aan chemische monsters. Wat werd er gegeten en gedronken? Kregen de overledenen voedsel mee voor het hiernamaals? En natuurlijk DNA-onderzoek van het gevonden stukje onderkaak met kiezen. Op basis daarvan kan je een profiel maken van de oer-Nederlander.

Goudswaard: ,,Dalfsen stuit op een archeologische vondst van landsbelang en wordt in zijn eentje met de verantwoordelijkheid opgescheept. Terwijl er op rijksniveau niemand verantwoordelijk is. Dat klopt niet. Dat is een lacune in het systeem.” Zeker als je beseft dat het Rijk wel goed zorgt voor kunst en gebouwde monumenten. „Kijk maar naar de twee schilderijen van Rembrandt waarvoor het Rijk 80 euro opzij legt om ze terug naar Nederland halen. Daar gaat het ineens niet om geld maar om erfgoed, om een vorm van beschaving. Nou, Dalfsen is de Rembrandt van de archeologie.”

Deals met musea in buitenland
Burgemeester Noten zit intussen niet stil. De gemeente gaat de schat van Dalfsen zelf verzilveren, heeft hij met zijn wethouders besloten. De provincie Overijssel is gevraagd om de stukken in bruikleen beschikbaar te stellen. Met het Drents Museum en de provincie Drenthe wordt overlegd over een rondreizende tentoonstelling. Musea in het buitenland kunnen die krijgen in ruil voor verdiepend onderzoek.

De samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Han Noten is behalve burgemeester ook voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Drents Museum. Het betekent, zegt hij, dat we onze financiėle partners niet alleen in het binnenland maar ook over de grens zoeken. In onder meer Duitsland, Polen, Tsjechiė, Denemarken, Zuid-Amerika en Rusland.” Het Rusland van Poetin? „Als het moet: ja. Ze hebben daar prachtige musea.”

De gemeente heeft de minister deze maand per brief op de hoogte gesteld. Zal ze akkoord gaan? Noten, ferm: „Iemand die geen geld wil vrijmaken voor verdiepend onderzoek naar nationaal erfgoed, die heeft in mijn ogen geen recht van spreken meer. Dan zijn we uitgepraat.” Ook als haar Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de vondsten opvraagt voor een eigen analyse? „Die aanvraag zullen we beoordelen in relatie tot onze eigen plannen. Maar ik ga de schat niet meer afgeven. Dat onderzoek moet en zal er komen.” (NRC Handelsblad).
  Moderator donderdag 1 oktober 2015 @ 10:49:06 #27
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_156518547
quote:
Dalfsen gaat de internationale markt op met nationaal erfgoed
De gemeente Dalfsen gaat zelf de markt op met de spectaculaire archeologische vondsten van het Trechterbekervolk, de eerste boeren in Noord-Nederland. Burgemeester en wethouders hebben dat besloten nadat minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) en de provincie Overijssel hebben geweigerd geld beschikbaar te stellen voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek.

Dalfsen zoekt (financiėle) partners in zowel binnen- als buitenland. Een verzoek tot bruikleen is ingediend bij de provincie. Met het Drents Museum wordt gewerkt aan een reizende tentoonstelling die ook buitenlandse musea aandoet, in onder meer Polen, Duitsland en Rusland. In ruil daarvoor hebben deze musea een publicatieverplichting waarvoor ze verdiepend onderzoek laten doen.

Dat onderzoek is volgens archeologen broodnodig, omdat de schat die dit voorjaar in Dalfsen werd gevonden “van nationaal en internationaal belang is” en onze kennis over de hunebedbouwers “compleet op zijn kop zet”. Terwijl het gaat om cruciale kennis over het eerste venster van de nationale geschiedeniscanon, weigert de minister geld beschikbaar te stellen.

Minister Bussemaker schreef op 10 augustus:
“Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de zorg van het bodemarchief. Daarin past geen financiėle verantwoordelijkheid van het Rijk.”

Tot verbijstering van burgemeester en partijgenoot Han Noten. Nu wordt zijn gemeente van 27.000 inwoners in haar eentje belast met de zorg en de verantwoordelijkheid voor nationaal erfgoed.

De gemeente heeft tot nu toe 436.200 euro in het archeologisch onderzoek gestoken. Dat ging op aan graven en een analyse, niet aan verdiepend onderzoek. Daarvoor gaat de gemeente nu sponsors zoeken. Zal de minister akkoord gaan? Noten:
“Iemand die geen geld wil vrijmaken voor verdiepend onderzoek naar nationaal erfgoed, die heeft in mijn ogen geen recht van spreken meer. Dan zijn we uitgepraat.”

In de gemeente Dalfsen, in het dal van de Overijsselse Vecht, vonden archeologen een dorp van vijfduizend jaar geleden. Er liggen 120 graven, met tal van bijzondere grafgiften – het grootste grafveld van Europa. Aan de overkant stond een boerenhuis – daarvan is er nog nooit een gevonden in Nederland. Hier woonden ‘Oer-Nederlanders’, jager-verzamelaars die gingen boeren. Langs de graven lag een weg die later door de Romeinen werd verhard. Ook is er een grafveld uit de Merovingische periode aangetroffen, van ongeveer 1.500 jaar geleden. Daar was onder anderen een man begraven in een houten kist, met kostbare bijgiften als een ingelegd zwaard. (NRC).
  Moderator donderdag 7 april 2016 @ 14:33:28 #28
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_161254718
Ook in Dalfsen:

quote:
Elitegraven uit vroege middeleeuwen ontdekt in Dalfsen
Twee graven, van een man en een vrouw, allebei in gelegen in de richting oost-west, springen eruit vanwege de rijke en uitbundige grafgiften. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_161257731
registreer om deze reclame te verbergen
Presentatie was vandaag op RTV oost.
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_173155202
quote:
Amateurs graven in het verleden van Dalfsen

Honderden amateurarcheologen zijn vanaf vandaag in Dalfsen aan het graven naar schatten en sporen van vroeger. Onder leiding van beroepsgravers nemen ze de komende maand een gebied van zo'n 3000 vierkante meter onder handen. Op de plaats van de opgravingen komt een woonwijk.

De amateurgravers komen uit het hele land en uit alle lagen van de bevolking. Een ding hebben ze gemeen: hun liefde voor archeologie.

Wereldnieuws

De kans dat ze iets vinden is best groot, want twee jaar geleden was Dalfsen wereldnieuws toen er 120 unieke grafvelden en resten van een middeleeuws koningspaar werden gevonden. De ene trechterbeker na de andere werd toen blootgelegd in een aangrenzend deel van het dorp dat toen bouwrijp werd gemaakt.

Het was vandaag al meteen raak. De archeologen ontdekten onder meer een deel van een middeleeuwse weg en een crematiegraf van 3000 jaar oud.

Schat schaven

Overigens is het meer schat schaven dan schatgraven. Voorzichtig met een schop over de grond schuren en letten op verkleuringen die mogelijk duiden op iets bijzonders.

"We hopen dat we sporen van bewoning vinden van 5000 jaar oud", zegt archeoloog Niels Bouma. "Resten van boerderijen en bijgebouwtjes die iets meer zeggen over de mensen die hier toen geleefd hebben."

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 15 augustus 2017 @ 15:51:31 #31
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_173161113
^O^
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
LPs | CDs
pi_173161161
registreer om deze reclame te verbergen
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173188233
quote:
Nou Cobra4, je kans om aan een opgraving mee te doen. :P
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_173189120
quote:
0s.gif Op woensdag 16 augustus 2017 17:18 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Nou Cobra4, je kans om aan een opgraving mee te doen. :P
Ja. :D
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173202317
Top topic!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator dinsdag 3 oktober 2017 @ 16:29:32 #36
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174167664
Hoe staat het met deze onderneming?
pi_174348504
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174348634
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174357594
Aankomende zaterdag is er weer een open dag in Dalfsen. Ik zelf moet werken op een open dag van een opgraving in Oss.

Komend weekend zijn de nationale archeologiedagen met allerlei evenementen en open dagen door het gehele land.

https://www.archeologiedagen.nl/programma
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_174906657
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator maandag 6 november 2017 @ 18:21:35 #41
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174907282
VondstenVlogger, hoe verzin je het _O-
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')